Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Haworth Aloha – egy nemcsak szavakban ergonomikus szék
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
daneel_hu
addikt
Teljes tönkremenetelnél is fizet, bár ez viszonylag ritka biztosítási esemény lehet.
De azt is nézd, hogy az e6-osomat 2 éven belül (sem!) tudták megjavítani, nemhogy majd bekrepál a cucc mondjuk 4 év magasságában. Kérdés a beégés az most hiba-e ha javíttatni akarom, valszeg nem.
És ha javíthatatlan akkor biza fizetniük kell.
Mások a feltételek mint a gyári gariban, de az is biztos, hogy jobb ha van mintha nem lenne. -
janos666
nagyúr
Többnyire szalagos moziban is 3x villan fel egy-egy képkocka. A Pioneer PDP-k is 72Hz-en tolták a 24fps-t. Az OLED-en is össze lehetne hozni pl. 144Hz-es panellel 72+72, háromszori felvillantást 50/50% arányban. De úgy tűnik jövőre sem ezt csinálja az LG, hanem 100/120-ról 200/240-re mennek és max 120-at fogadnak HDMI-n. Valami apró kívánnivaló mindig marad.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#23645) Ijk
Ez a "a 24fps az ideális" nekem akkor is olyan, mint ha 1873-ban lett volna tökéletes a világ.
-
xerobyte
aktív tag
Lejárt a szerk időm.
Egyébként kicsit matekoztam is ma, az volt az alaptézis, hogy az első, feltehetőleg április végi 10%-os ár-dropnál nem fogok tudni tovább várni (úgyis mindig csak várunk, nemde??), amikor is szvsz valahol 950K körül lesz a 65C9 (finnyás vagyok, emag és társai nem játszanak).
Ha most megrendelem a C8-at, az ugye 660, tehát nagyjából 300K marad nálam. Cserélni legközelebb akkor fogom, ha a HDMI2.1 chain teljes (VGA, AVR is!) és van miért (leghamarabb talán PS5), ami a gyakorlatban 2020 BF vagy 2021 tavasza. A C8 használtan akkor szerintem 200K-ért lesz eladható legrosszabb esetben.
Ha bevállalom a C9-et, akkor első generációs HDMI 2.1-em lesz, ami azért szerintem hordoz némi kockázatot, de cserébe kihúztam egy generációt. Ekkor viszont azzal az alapfeltevéssel élek, hogy 2021-re nem lesz olyan új technológia, amiért nagyon a boltba akarok rohanni, mert a C9 most, majd csere 2021 az így elsőre túl carpe diem.Közben megnéztem a chromás dolgokat is. A filmek menni fognak 4k/24Hz 4:4:4-ben a C8-on is, a Ps4Pro pedig szintén köszöni, de úgysem bír 4k/30Hz-nél többet, ami befér 4:4:4-be.
Közben lehet meg is oldódott a probléma, mert az MM oldaláról eltűnt a C8 készlet!!
-
alaves
addikt
"a havas táj HDR-ben az inkább a csúcs LCD-t"
Nálam a fény B7: 20-25 OLED SDR, 50 OLED HDR ... és rendkívül fehér minden. Nagyobb fénynél már hegesztőszemüveg kell
(régen 60-on ment az SDR, 100-on a HDR és csak a szememet rontottam vele feleslegesen...)Valaki magyarázza már el miért is kell csúcs LCD a nagyon nagy fehérhez?
Ui: Tényleg összemegy a képméret 2 hét alatt

-
Strezi
őstag
Keresd ki mi a neve az ő technológiájuknak, ahol a samsunghoz hasonlóan, a fény nanométeres humllámhosszára utalva egy hullámhosszból állítják elő az alapszineket a jobb szintér érdekében.
Szóval nem bullshit, csak annyira, mint ahogy a technológia is varázslat a primitív elmének
-
Strezi
őstag
Igen, nem kell(érdemes) ezekből hitvitát csinálni. Hova, mire, kinek mi a legjobb

Nekem most ugye van két OLED-em, ami tökéletes a házba, sötétített szobákba. Viszont hamarosan átveszek egy új lakást, ahol szinte csupa üveg a nappali. Oda a legnagyobb és legvilágosabb TV lesz az optimális, mivel mindig lesz szórt fény. Valami 75" vagy afeletti falra szerelhető kell majd, de pl. nem biztos hogy ki fogom fizetni a QLED "felárat". Ugyancsak a kezelhetőség miatt valószinüleg LG NanoLED (vagy mifene) lesz...
-
Ijk
nagyúr
Semelyiket, 40"-os monitorom is elég nagy, ha átköltözöm valószínűleg vissza kell lépni 32"-ra, mert nem lesz helyem. 55"-nak meg most sem lenne. Tv-t kanapéból nézem, a monitort az asztalnál, nekem nem mosható össze abszolút a kettő. Monitorból tökéletes a sample and holt, tv-ből csak impulzusos vagy jó bfi-s jöhet szóba. Esetleg 100" felett hajlandó lennék kompromisszumokra, de ott is egy idő után jó eséllyel elkezdenék lehetőségek után kutatni ahogy túllendültem a rózsaszín ködön.
OLED egyelőre alkalmatlan monitornak, de legalábbis igen nagy kompromisszumokkal használható, ha nem akarod 2-3 év után kukázni.
24p meg nálam alapfeltétel, múltkor valami sorozatot 50i-ben szereztem be, borzalmas volt, filmeknél meg teljesen elképzelhetetlen számomra a magas képkockaszám. Talán természet-dokumentumfilmeknél és sportműsoroknál azt mondom tényleg minimum 60 képkocka kell, de minél több, annál jobb. -
janos666
nagyúr
Tippre viszont, ha úgy adnák el az OLED-eket, hogy mindig fixen be lenne kapcsolva az 50/50% BFI, akkor viszont az emberek >90%-a egyszerűen hozzászokna az első pár napban, és nem is menne a nyafogás, hogy kell-e BFI.
A CRT-k is mindig villogtak, a PDP-k is, ha akartad, ha nem.
Egész addig senki meg sem kérdőjelezte a dolgot, míg nem jött az LCD a képtelenségeivel, hogy ha akartad sem tudott villogni (LED háttérfény előtt még nem is lett volna olyan egyszerű), mint előtte minden értelmes mozgókép megjelenítésre szánt eszköz (filmtekercses vetítőgép is beleértve).
Megszokták az emberek a kényelmesebb, de rosszabb dolgot. Többek közt azért, mert a marketing egyenesen belenevelte az emberbe, hogy "az LCD-nek előnye az, hogy nem villog" (hosszabb távon lehet, hogy kényelmeseb ez a szemnek, viszont egy excel táblázattal ellentétben senki nem mondja, hogy bámuld napi 8 órát megállás nélkül a TV-t).
Egyébként ugyan így eladták párszor az LCD marketingesek azt is, hogy jobb is, ha csak 1000:1 az IPS panelek kontrasztja, mert az is csak fárasztja a szemet, ha túl kontrasztos a kép (megint csak Gizi az exceltábla előtt napi 8 órában melóban, fekete-fehér rácshálót bámulva mereven, azt se tudva hol kell lehúzni a háttérfényt a kontraszt helyett, mindig a gyár alapbeállításon üzemel a melós monitor).
Nem tudom, hogy valaha sikerült-e előrukkolni bármi ötlettel, hogy miért jobb az inhomogén kijelzőpanel, mint a homogén. Nem emlékszem egyre se, ami bekerült volna a köztudatba. "Éberen tart, nem alszol el az unalmas homogén fehéret bámulva, ilyenkor is gyönyörködhetsz a színekben".
Azt is sokszor el tudták adni, hogy miért jó az erősen szemcsés látványú, gyöngyházfényben csillogó vastag kemény AR bevonat. Védi a kijelzőt, nem karcolódik olyan könnyen, és nem olyan fontos a redőny/függöny. -
Ez igaz... bár szerintem az LG sem vészes... én 2/2-vel használom a 24p forrásokra... és nem látok szappanozást vagy anomáliákat, és viszonylag jól "kisimítja", nyilván semmi sem tökéletes.
24p felett, pl 50i tévé adás meg ilyesminél voltak artifactok és problémák, így tévéadásra kikapcsolva jobb... de oda meg általában nem is kell ügye.

Szóval igen... a nonpluszultra popikinyalós érzés a Sony... de az LG meg a többi is ott van pár hajszállal mögötte.
Szerintem összegészében ár értékben még mindig az LG az ideális vétel.
Van Netflix DV, támogatja a HDR forrásokat, konzolokhoz kíváló... filmekre is jó, és a TV adásokat is tűrhetően hozza minőségben (ha a forrás is az).
A menü és a smart kezelhetősége meg verhetetlen.Én még mindig azt mondom a legolcsóbbat kell megvenni, ha csak nincs valami nagyon nagyon specifikus ok amiben az adott másik jobb.
Ha +10%-on belül megkapható egy nagyobb kategóriás (B8 vs C8 pl) vagy másik Sony/Pana alternatíva, és főleg a filmezés/sorozatozás a cél, akkor érdemes arra menni. -
Itt van még egy 2014-es cikk.
[link]Nem mai, de még ide illik.
Egyébként tényleg rövid és tömör, lényegre törő leírás.😃
A Kodak szabadalomról a wikis cikkben is lehet olvasni, amit linkeltem. És érdekes, hogy pl a Sony volt az első, aki oled tv-t csinált. Ezt pl nem tudtam. -
Khaosz55
addikt
Szia én is vacilláltam az elhelyezésen. Ha megfordítom akkor pont rosszabb mivel a TV telibe kapja a napfényt és minden tükröződik rajta. Másrészt a projektor + vászon miatt ez a jobb elhelyezés. A másik meg szeretek szembe ülni az ablaknak nem szeretem ha hátam mögött van.
Már minden be van kábelezve el van rejtve, szóval ez már így marad.Hangrendszernél meg tényleg jó lenne a szőnyeg, bár én így is elégedett vagyok, nem vízhangos stb, még nem jutottam el odáig, hogy szőnyeget rakjak majd egyszer.
-
renatto
őstag
És véletlenül a "legjobb HDR/HDR TV" pont lemaradt, ami LG.

A színpontosságot, hogy 1-2-3%-al jobb (nem tudom pontosan mennyi) egyik vagy másik TV, referencia tévé nélkül nem lehet észrevenni, viszont azt hogy egy gyors sport/mozgás (F1, foci /nem Magyar
/ ) jobb a Sony-kon az egyből feltűnik. Nekem biztos. -
Nálam a Sony nem játszott vételnél az akkusztikus kijelző miatt. Egyszerűen tartottam tőle. Lehet, hogy jó a hang, de nekem egy amúgy is érzékeny panel ne rezegjen. A tartósságban nem hiszek. Ha meg jó hangot akarok, venni kell egy hangprojektort. Az FZ950-hez jár is. A 800-hoz meg venni kell, ha valakinek nem felel meg az eredeti hangzás. Nekem megfelel. De jó a 950-é is, jó dolog ez a projektoros dolog.
-
alaves
addikt
Ez biztos hogy így van! Ezért mondtam, hogy ha LG, akkor célszerű SIGNATURE modellt venni. Lehet jobb egy G7, mint egy B9,C9,E9. Csere paneltől ne féljetek az kiváló minőség. Gondoljatok bele, hogy a teljes eladott mennyiségből hányan veszik észre a hibákat, pláne hányan gariztatják, elenyésző.
-
Dale Cooper
csendes tag
Így van, azért sem lehet HDR formátumú hiba, mert a PS4 Pro-val ugyanaz ez a helyzet. Minden játékban a fekete az fekete, de ha elinditok egy HDR játékot már látom is a kép bal oldalán hogy a fekete az szürkés. De nem értem miért csak HDR-nél jelentkezik ez a probléma 🤔
-
janos666
nagyúr
Az, de ha közben a DV bug miatt kiszámíthatatlan a kép a fekete közelében (magától átvilloghat feketéből szürkébe jelenetek közt), az néha esetleg megnehezíti a fekete és sötétszürke területek vizslatását. Csak ezért írtam, hogy talán ne pont DV anyagon nézegesse ezt, vagy legalább tisztázza le közben magának, hogy fenáll-e ez a gond is közben (ami amúgy sem olyan rossz ötlet, ha néz DV anyagokat).
(#23484) renatto - Már 2016-ban is volt Alpha7
(#23486) Joshi- Vagy csak B8-ból kel el legtöbb, főleg ilyen szegényebb országban még inkább, aztán vélhetően még egy súlyozással itt a fórumozók ("tudatosabb vásárlók") közt, így ebből lesz a legtöbb selejtes is közszemlén...?

-
-
ImACeltic
őstag
December közepe óta használom. Majd szerzek valahonnan egy infrás telefont aztán megnézem az üzemidőt. Ez már ugye a második B8-am, mivel az első pixel hibás volt, 2 és fél hét alatt cserélte ki a Telekom, mivel 3 napon belül jeleztem a hibát. Valaki írta, hogy a Telekomnál "selejtes" paneles TV-k vannak...igaz lenne?
-
-
janos666
nagyúr
"a tavalyi Sony AF9 kezdte, annyi hogy az LG is beállt a sorba"
A CalMAN AutoCAL a Panasonic VT30-as plazmával indult (2011 évjárat), ami akkor még a felhasználói menüs csúszkák automatikus tologatásában merült ki (és döcögősen forrta ki magát, az 50-es és 60-as szérián működött csak rendesen).
Idő közben a legtöbb professzionális monitor már tudott hasonlót, általában a saját szoftverük kellett a belső LUT-ok (akár 3DLUT) programozásához.
OLED-nél maradva a következő szintet a Panasonic lépte meg a 2017-ben az EZ1000 sorozattal. Bár most fejből nem tudom pontosan milyen szoftver kell a 3DLUT előállításához és feltöltéséhez (ez nem igazán otthoni használatra készült kijelző), nem tudom milyen jól működik (legalább is HDR-ben, mert ott lehet némi gond a 2018-as LG-kkel, SDR esetén ez manapság már sima ügy).
Az LG 2018-ban lehozta a belső LUT-ok teljes programozhatóságát otthonra is megfizethető szintre (ez konyhanyelven olyasmi, mint ha 10-20 helyett sokezer csúszka lenne a menüben, amit lehetetlen lenne már emberileg, kézzel hangolgatni). Maradtak viszont hiányosságok, amiket most 2019-ben pótolnak (pl. beépített tesztábrák, de még inkább a HDR tone-mapping paraméterezhetősége).
A Sony és Samsung félig-meddig szállt be 2018-ban: az még mindig inkább automatikus csúszkatologatás (mint a 2011-13 Panasonic AutoCAL). Ők nem tudom pontosan hol fognak járni 2019-ben (de szerintem az otthonra szánt, megfizethető kijelzőiken még mindig csak automatizált csúszkatologatósdi lesz, nem teljes LUT programozás, bár a Sony-nál is lesz már belső jelgenerálás, ahogy a Panasonic-nál és LG-nél is).
* A belső tesztábra leginkább a Dolby miatt kell (mert zárt formátum, így nem készíthet bárki bárhol "ingyen" DolbyVision anyagot, pl. a CalMAN sem tudja kitolni madTPG-n át, mint a HDR10-et).
Kicsit kettős érzéseim vannak erről mert 2018-ban ugyan nagy lépés volt elsőként programozhatóvá tenni a LUT-okat (az otthonra szánt készülékeken), ugyanakkor triviális hiányosság maradt, hogy a HDR tone-mapping nem paraméterezhető át. Ez kicsit erős, hogy ezt nem egy firmware update egészíti ki a 2018-as modelleken, hanem csak a 2019-esekbe kerül be, mint új feature. Még csak a belső tesztábra generátort se lehet megvenni mondjuk az LG App Store-ból teszem azt $50-ért, hanem vegyél új TV-t amiatt, amire pár nap után rájöttél, hogy hiányzik még a 2018-aról, mikor használni kezdted.
Kicsit olyan, mint ha minden új autóban benne lenne az üzemanyagtartályban a szenzor, de 2018-ban kihagyták volna a műszerfalról a szintjelzőt, és némi felárért sem szerelik be, hanem meg kell venni a 2019-es modellt, ha nézni akarod hol áll az üzemanyag szint. De egy szavad ne legyen, mert használható az autó. Persze 10+ éve nagyjából így megy ez a szórakoztatóelektronika piacán, de attól még ... mehh ...
-
Ez mind elmélet... fogalmad sincs, hogy valójában mi fog történni, és mit mennyire kell variálni.
A CNN logós tesztet én is láttam, hogy ott magas fényerőn a pirosat be tudták égetni egy év alatt. Direkt.
De még a windows desktopos használat sem jelent ilyen jellegű fix tartalmat a képernyőn soha, hátmég olyan fényerőt. (minimális józan paraszti ésszel használva)
A játék hudos teszt meg szintén ott van rtings-en, semmi maradandót nem okozott, pedig bőven van mindenféle fix elem a képen.Innentől én azt tudom elképzelni maximum, hogy az egyszeri paraszt hazaviszi, rásüt a nap az ablakból fullba, ezért jó magasan hagyja az oled fényt, majd éjjel nappal megy a piros logós rtlklub (az még az?). Neki be fog égni. Na puff. Mindenki másnak aki ésszel használja meg soha semmi, főleg azon a 3-8 éven belül, amennyit egy ilyen tv max teljesít egy embernél.
-
daneel_hu
addikt
Amikor ezt megfotóztam akkor darts ment a sport1-en, ebből nem fogok tudni következtetést levonni. (sötét belső terek)
A logót nagyon szépen visszavette még a következő beállítások esetében is = (oled fény: 25, kontraszt: 85, fényerő: 55) Képjavító funkciók kikapcsolva.
Pedig ez már eleve egy eléggé takarékos beállítás.Oled fényt szerintem símán benyomja nullára.

A teniszes tesztnél sem tűnik úgy, hogy a képen változtatna, csak a logón.
Viszont a scoreboard miatt ugrált a fényerő, és nem tudom ez volt-e az oka.
De ezt meg akarom ismételni, mert csak szemre a képeken nem látok különbséget a pálya színében, viszont a logónál ugyanúgy sötétebb lett 3 perc után.De nálam e8 van, nem b8. Fene tudja ebben van-e különbség.

-
daneel_hu
addikt
Jani szerint manuálisan be kell fotózni egy DSLR-el a képet amikor dolgozik ez a rutin.
Szerintem ebben igaza van, és el is készítettem a képet a napokban. Valahol fentebb megtalálod.
Viszont maga a "mozgó" tartalom is érdekes mert nem tudtam eldönteni, hogy a teljes képet leveszi fényerőben vagy csak a logót.A logot leveszi, ez tuti. Látszik is a fényképen.
Viszont ahhoz, hogy kiderítsük = csak a logót veszi-e le, ahhoz kellene valami nem túl mozgalmas tartalom, de mégse statikus ezért gondoltam a teniszre. -
-
Partz
senior tag
Ezek a képek az avsforum-ról vannak, az elmúlt években hogy változtatták az oled paneleken a sub-pixelek arányát (Philips 803 már idei paneles).
2016 óta érdemi fejlesztés valóban nem volt panel téren, jövőre várható technológia váltás, amit az idei évben kezdenek gyártani.
Ez pedig az LGD tervezett roadmap-ja, fejlesztéseket illetően.
CES-ről oled vonatkozásban, képminőség terén szinte mindenki az új Pana GZ2000-et dicsérte a legjobban, ABL-ben is voltak fejlesztések. Link1/Link2
-
Partz
senior tag
Tulajdonképpen a 2016-os panel óta van ez. Viszont megerősítette az LGD, az év második felében készülnek a 8K 65"-os oled panelek, év végére (IFA) jöhetnek az első ilyen tévék. Philips esélyes nevező rá, ahogy az is kiderült a Philips év végi modelljei már a 2019-es paneleket kapták. Ez volt az eltérés a pixel struktúrában/fényerőben, mint ahogy ment róla találgatás itt korábban fórumon.
*Ez jó hír, mert ha megnézed ez a régi gyártású "bottom-emission" 8K panelekre vonatkozik. Amiknek elméleti szinten kompromisszumosabbnak kellene lennie fényerő tekintetében a 4K társaihoz képest. Egyébként megint ugrottak idén egy kicsit fényerőben az oled panelek, Panasonic, LG standokon is megerősítették, alulról súrolják az 1000 nitet.
-
daneel_hu
addikt
"A 2019-es OLED-ek nagyjából ugyan olyanok mint 2017 óta, szóval érdemi változás nem várható. Inkább HDMI 2.1 ficsör és egyéb sokak által preferált vagy nem preferált képességek lesznek. Szóval semmi különös."
Sőt... 1080p-s anyag esetén minden 4k-s oled rosszabb a 910v és az a7v óta.

Visszafejlődés van. -
-
Joshi
titán
Egyébként a CalMan támogatást már a tavalyi Sony AF9 kezdte, annyi hogy az LG is beállt a sorba. Gondolom lesznek még követőik.

-
renatto
őstag
Csak úgy gondoltam volna maga az kalibráló eszköz ezekkel a mintákkal együtt van szettben.
Valamint ennyire rosszul vannak beállítva a tévék hogy ennyire kell őket kalibrálni?! Vagy hol fontos ez ennyire? Gondolom mondjuk a filmstúdiók nem ilyen tévékkel dolgoznak, hanem méregdrága monitorokkal. Nem értek hozzá, csak most a hír miatt gondolkoztam el rajta.
Fényesség növekedés / beégés téren érdekel leginkább.
-
renatto
őstag
Nem tudtam, hogy ez amúgy ekkora biznisz, hogy ez "hiányzott" leginkább a tévéből. A Pana is ezzel operál.
Kiváncsi vagyok mi lesz az idei árazással OLED téren, illetve hogy képben lesz-e érdemi változás. No meg lassan jöhetne valami LG info is.
ui: a másik Sony boltban meg 65ZF9 van 575k-ért (bemutató darab vagy mi).
-
mimic1979
aktív tag
Igazából ha annyival többet adna a DV mint amennyi egy egyszerű androidos media player akkor nem biztos hogy nem vállaltam volna be. De akkora különbséget nem érzékelek. Persze jobb egy hangyányit, de nem 200ezres a különbség. Így is meg van oldva a lejátszás csak egyszerűsíteni akartam a lejátszást.
-
mimic1979
aktív tag
Az Allcast Premium nem akad meg. A free verzió 5 perc után megszakította a lejátszást . Igen MP4+ DV lejátszhatóvá vált. Nem kell több 100 ezres lejátszó. Sokan bízunk ebben hogy a közeljövőben elérhetővé válnak majd így is a filmek a Nmagos oldalon, és "profitálhatunk"némi képi anyagot DV támogatással.
-
janos666
nagyúr
Lapozz fel régi TV teszteket, amiken méricskéltek, és vannak benne grafikonok a natív színtérről. Van olyan, ami kb. DCI-P3. A legtöbb Sony triluminous és Samsung QLED ilyen. A Quantum-dot pont a tág színtérről szólt és megjelent már a HDR előtt.
Ha pedig szeretnél látni viszonylag sima 10bit gradienseket egy 10 éves TV-n, akkor keress egy öreg Pioneer Kuro-t. Az nyilván tele van ditherzajjal, mint minden PDP, de nem ez a lényeg (hanem hogy fogadja a 10bit-et és a maga módján meg is jelenít belőle többet, mint a 8bit, simábban néz ki rajta a 10bit gradiens, mint a 8bit, akkor is ha egy Sony A1-en még simább a 10bit).
A PC szavakat pedig cseréld le arra, hogy "nagyon drága speciális programozható processzor", vagy "protonmeghajtású csápos hirdetődroid" (ami tetszik).

Nem tehetek róla hogy pillanatnyilag senki nem árul "grolified million dollar HTPC"-t egy jól hangzó márkanév alatt valami szép dobozban neked ilyen képességekkel, mint egy jobb féle mezei PC, de csúcsszuper médialejátszónak nevezve.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Arra hivatkozok, ami létezik és ismerem. -
janos666
nagyúr
nem UHD tévéről beszéltem ami egyértelmű hogy nagyobb teret ad
Mint százszor elmondtam: nem egyértelmű. Van olyan régi LCD, ami hasonlóan tág színterű, mint egy mai OLED.
PC-és mókerolás
Ezt is századjára mondom el: a PC csak egy eszköz. Mondhatom helyette azt is, hogy "egy sokezer dolláros speciális hardware", ha az jobban tetszik.
(#22243) daneel_hu
Kb. 20 éven át voltak piacon PDP-k, és azoknál sem volt hivatalosan garanciás probléma a beégés. Mondjuk az utolsó 10 évben, mikor kezdtek netre mászni az ember, már nehezebb volt őket elkoptatni, mint a korai OLED-eket.
-
daneel_hu
addikt
Ezt értem és megértem, és magam is hasonlóképpen teszek, miután az első körben "fail" történt részemről (is), bár nekem 2016-os oled-em volt.
De ezzel nem bujkálhat egy gyártó, azt pedig neked kellene megértened.Ez ide kevés lesz, ahogy az öcsém mondaná.
TE... nem átlagfelhasználó vagy, mint ahogy itt a PH-fórumon senki nem az, mivel aki ilyen és hasonló fórumot olvasgat az már eleve nem lehet átlagfelhasználó.
De ettől még egy átlagos felhasználásnak is meg kell(ene) felelnie egy tévének. Ez egy tévé... szerintem így is hirdetik.(!)
Tehát amennyiben kacsatévét vagy éjjel-nappal budapestet, vagy eurosportot néz rajta valaki, akkor is kifogástalanul kellene működnie. Ahogy teszi is... egy ideig.Be lehet bújni a garanciapapír mögé (ott 10 pontos betűmérettel leírni, hogy mi lehet a baj ekkor és ekkor... stb...) de ez rohadtul kevés lesz... én szóltam.
-
daneel_hu
addikt
Olvasnod kellene a sorok között.
A felhasználói szokásaid fogják megvédeni a tévéd... nem a tv saját magát.
Nem mindegy.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azt remélem nem gondolod, hogy egy extrém használat nem égetné be a SONY-d?

Szerintem ha a CNN-t néznéd éjjel-nappal, azon semmi nem segítene, se a SONY márkanév, sem a 20-as oled light-nak megfelelő sony-beállítás. -
daneel_hu
addikt
"Mondjuk egy olyan tévé amit nem kell gariztatni mert jó? Most nem a Sonyról beszélek, mielőtt egyesek elkezdenek trollkodni, hanem tényleg komolyan mondom. Tehát az gáz ha gariztatni kell valamit. "
Alapvetően ugyanaz a veszély leselkedik a SONY-ra mint bármely más OLED-re, lévén mindegyikben LG-panel van szerelve. Biztosan van pár apróság amivel késleltetni lehet a pixel-öregedést, de megelőzni szerintem nem lehet. Kizárólag az user felhasználói szokásain múlik, hogy beég-e a tévé, vagy nem.
Ez egy nagyszerű termék, de messze nem tökéletes.
A gyár egyet tehet, hogy lavírozik a szerviz/cserék között, és ameddig tudja magasan tartja az árakat.Mindenesetre - ezt megelőzvén - az, hogy pár mondat mögé "bebújik" a garanciafüzetben, magyarán egy általános tévéhasználati szokást akar megváltoztatni pusztán azért mert nem tökéletes a termék, nos szerintem ebből csak baja lesz a jövőben. Nagyon-nagyon ingoványos talaj ez.
Félreértés ne essék, szerintem ez egy rohadt jó tévé, de nincs hozzá megfelelő reklám/tájékoztatás/figyelmeztetés ki minek akarja hívni...
Itthon az ilyen és hasonló tájékoztatási hiányosságok miatt durván oda szokott b***ni a gvh, bár ők inkább a szolgáltatásokra buknak rá, most épp a Vodafone-t nyomták szét, mert egy kártyás szolgáltatásuknál nem volt teljesen megfelelő a reklám.

-
dgyuri0123
nagyúr
-
janos666
nagyúr
Ezek a szabványok elképzelhetőek úgy, mint egy-egy halmaz.
Emellett egy tetszőleges kijelző, pl. az LG idein OLED panelje is egy ugyan ilyen halmaz. (Egy Samsung QLED LCD panel pedig egy másik halmaz, és így tovább...)A fenti halmazok közül a "LG OLED'18" nevű halmaz túllóg a Rec709 SDR-on, de kisebb mint a Rec2020 HDR10 halmaz, de egy "Samu QLED'18" megint egy másik, ezektől eltérő halmaz. Rengeteg egymástól különböző halmazunk van.
Szóval, mikor nézed valamelyik szabványos formátumot, akkor a TV processzora konvertálja a (valamelyik) "szabványt" a "panel" halmazába. Ezért tudjuk a a TV-inken nézni az új és régi formátumokat is, illetve ezért tudjuk nézni a Rec2020 anyagokat OLED-en és QLED-en is.
Sőt, igazából bármikor hozzá lehet adni új formátumokat, ha szeretné a gyártó és elbírja a SoC a szükséges számításokat (ilyenre jó példa, mikor egy TV DolbyVision támogatás nélkül jelent meg, de később megkapta firmware-el).Most képzeld el (igen, ez egy elméleti példa lesz, ne ezen kötekedj majd, hogy ez elméleti példa, de le kell egyszerűsíteni az érthetőség miatt), hogy átkapcsolod a TV processzorát úgy, hogy 1:1 tovább engedi a képet, abszolút semmit nem csinál vele.
Ilyenkor mindenféle szabványos formátum hülyén fog kinézni a képernyőn (igen, mind, a Rec709 és Rec2020 is egyaránt).Na most fogsz egy processzort (ami lehet egy PC VGA GPU-ja, vagy bármi hasonló, amit tud képeket manipulálni), berakod a forrásanyagod és a TV közé, aztán megcsinálod vele a szükséges konverziókat.
Most újra tudsz nézni mindenféle szabványos anyagot a tetszőleges kijelződön.
Kb. így működik az is, amiről beszéltem, csak annyi a különbség, hogy a gyakorlatban nem (vagy nagyon ritkán) tudod teljesen kikapcsolni a TV belső processzorát. Ugyanakkor általában be lehet állítani úgy, hogy sokkal kevesebb dolgot csinál, mint általában.
Tehát pl. ha WCG (wide color gamut), azaz tág színterű kijelzőpanel van egy TV-ben (most mindegy mennyire tág, a lényeg, hogy túllépi a Rec709-et), ami az SDR tartalmaknál megkövetelttől sokkal nagyobb fényerőre is képes (mindegy, hogy mennyivel, a lényeg, hogy >>120nit, mondjuk legyen 380nit), és beállítod úgy a TV menüjét, hogy ezt a tág színteret adja vissza az elérhető maximális fényerő mellett, akkor ha >>>ebbe<<< az egyedi "panel" színtérbe konvertálsz egy külső processzorral, akkor lényegében HDR kompatibilissé teheted a TV-det, ami magától nem ismeri ezeket a formátumokat. (Azt mondtam HDR kompatibilissé, nem HDR minősítésűvé ! Ne kötekedj ezen se.)
Ha ez a "panel" színtér mondjuk félúton van a Rec709 SDR és a mai HDR-es TV-k jellemző színterei közt, akkor jobb eredményt fogsz kapni így HDR forrásokból, mint SDR forrásokból. (De amúgy van is piacon olyan HDR TV, ami szűkebb színterű, mint pl. az LG OLED-jei. Viszont régen is volt olyan, ami közel DCI-P3 színteret tudott, még a HDR korszak előtt.)
Az asztali lejátszók persze nem fogják ismerni a "panel" színteret, csak a Rec709-be fognak konvertálni, de egy PC-n pontosan meg tudod oldani, hogy Rec2020-ból tetszőleges "panel" színtérbe konvertálj (kiválthatsz egy HDR-es TV-be épített belső processzort a PC-vel, mint külső processzor).
Nyilván jobb eredményt kapsz a HDR-hez felkészített TV-vel, mert ez a "panel" színtér is a kor kívánalmaihoz lesz igazítva (már amikor, de jobb esetben) és általában jobb eredményt ad, ha a belső processzor csinál mindent (na nem mint ha egy beépített processzor nem csinálhatna néha hülyeséget, de legyünk optimisták). De arról volt szó, hogy mit lehet és mit nem, illetve mikor mi lehet relatívan jobb vagy rosszabb.
A lényeg, hogy valamilyen konvertálás mindig van, mindig egy (vagy több) processzor oldja meg ezeket. Amivel érveltem, az pedig az volt, hogy külső eszköz is meg tudja csinálni azt, amit a belső processzor, de a külső pl. PC esetén teljesen szabadon programozható lehet, így olyasmit is meg tudsz vele csinálni, amire nem készítették fel előre a gyárban.
-
Partz
senior tag
Banding-inhomegenitásért sajnos az Lg gyártástechnológiája felelős, nem feltétlen a techből adódik.

Ugyanezek a hiányosságok fellelhetők az oled mobil készülékeiken.A 2013-ban futó Samsung egyetlen 55" S9C oled tv-nek is sokkal homogénebb volt a képe, mint az akkori LG-knek (bandingon kívül, fekete szélek, elszíneződések stb)
Ezért is várom a CES-t. A sok tucat 8K lcd-n kívül, Samsung hátha mutat vmit a nagyközönségnek a QD-OLED fejlesztéseiből.
-
janos666
nagyúr
Miért akarnék kötekedni?
Mert betemetkezel a "marketinges hívószavak" mögé és nem akarsz a szabványokra aggatott plecsnik mögé látni, hogy mi mit jelent, mit csinál, hogy kapcsolódik egymáshoz (vagy épp hogy nem, avagy miként függetlenek egymástól bizonyos dolgok).Kihangsúlyoztam, hogy nem a PC a lényeg. A PC egy hardware, amint fut egy szoftver, ami ellát egy feladatot. Adott esetben a VGA-k GPU-ja elláthatja egy olyan processzor feladatát, mint ami a TV-kben is van. Ennyi.
"Egy nem HDR képes tévére hiába küldesz HDR anyagot mert az vissza lesz konvertálva SDR-re."
Ez hülyeség.
- Ha egyenesben küldöd, akkor semmi nem konvertál vissza semmit (egyértelműen hibás a kép).
- Ha egy átlagos képességű lejátszó konvertál, akkor szabványból szabványba konvertál (nézhető, de nincs sok értelme, valószínűleg jobb az eredetileg is SDR kiadvány a régi TV-re, de konkrét kiadványoktól és eszközöktől függ)
- Ha úgy állítod be a TV-t, hogy kikapcsolod a lehető legtöbb belső feldolgozást és egy külső eszközzel a TV saját színterébe konvertálod a tágabb formátumú anyagot, akkor jobb eredményt kaphatsz az új formátumú anyagokból a régi TV-ken is (mert a TV maga hardware-esen néha többre volt képes, mint a régi formátum, tehát látni némi előnyt az új formátumú forrásból, ha így nézed)Sok Rec709 támogatású TV sohasem volt natív Rec709, hanem a tágabb színterű panelre keverte a színeket egy belső processzor. Ha kikapcsolod ezt, akkor kapsz egy Rec709-től tágabb színteret, amibe konvertálhat egy külső processzor egy új formátumú anyagból.
Ennyit, nem kell megmagyarázni, hogy régi TV nem ismeri magától az új formátumot. Nem kell neki, ha külső feldolgozást használsz. Ugyanakkor az új TV-ben is van belső feldolgozás, és ezt lehet "kihelyezni" egy külső eszközbe akár új, akár régi TV.
-
janos666
nagyúr
Nem olvastad el, nem akarod, vagy nem tudod megérteni, hogy mit írtam.
A felbontás, a színtér, a dinamikatartomány és a precizitás mind tökéletesen függetlenek egymástól.
- Nem kritérium a >8bit a HDR-hez
- Nem minden HDR, ami >8bit (SDR is lehet 10bit)
- lehet valami egyszerre HDR és Rec709
- lehet valami DCI-P3 vagy Rec2020 és mégsem HDR (hanem SDR)Ez mind-mind csak egy-egy különálló dolog, amit a gyakorlatban úgy raktak össze, hogy a durván 2006-2016 években volt együtt a legtöbb BD lemezes kiadvány és TV adás SDR és 8bit és Rec709 és 1080 sor, ma pedig már HDR és 10 bit és Rec2020 és 2160 sor. De ezek nem függnek egymástól (részben kicsit a "tágasság" , mint HDR és Rec20020 és a precizitás, mint 10bit, de ez sem szentírás, csak praktikus, működni működnek egymás nélkül).
Forrás oldalon ez egy konténer formátum, amit aztán valahogy meg kell jeleníteni a különböző kijelzőkön.
A kijelzőpanelnek mindig van egy natív színtere, ami vagy közel esik valamelyik szabványhoz, vagy nem (viszonylag ritka, hogy néhány százaléknyi alul-túl metszéssel pontosan fed valami egy szabvány).
A szabvány formátum és a kijelző saját színtere (beleértve a fényerő tengelyt is) közé jön egy 3D gamut mapping (általában úgy beszélnek erről, hogy van külön egy-egy szín és fény, gamut és tone mapping, de ez 3D tér, amiben két tengely a szín és egy harmadik a fény, és mindegy, hogy hány lépésben transzformálod, illetve hogy mindig térben nézed, vagy síkmetszetben vizsgálod, ezek csak praktikus megfontolások), ami igyekszik a lehető legközelebb hozni a megjelenített színeket a tartalom színeihez (az adott korlátok közt).
Ezt a mapping részt általában a TV beépített processzora csinálja, de meg lehet csinálni PC GPU-val is (vagy a kettő közé éket processzorral), függetlenül attól, hogy a TV ismeri-e a forrás formátumot, vagy sem. Mindig ugyan ez a lényeg, mindig lehet rossz és jó is az eredmény.
Egy UHD DHR TV-n is meg lehet tenni (legalább is elvileg a rendelkezésre álló eszközök korlátai közt), hogy gyakorlatilag egy no-op lesz a gyári gamut mapping (nem konvertál semmit), és egy GPU-val vagy köztes processzorral csinálod. Akár jobb is lehet az eredmény (attól függ külön-külön nézve melyik megoldás milyen munkát produkál).
Ugyan ezt meg lehet csinálni régebbi készülékek esetén is, amikben nem ismeri a szoftver/proci az UHD HDR formátumokat.
Ezt követi a másik tény, hogy a régi készülékek közt is vannak, melyen jócskán túllépik a régi konténerek korlátai, így az új konténerekből etetve (megfelelő konverzióval a kettő közt, amivel kiváltod a beépített processzort) jobb eredményt kaphatsz.
De van egy olyan érzésem, hogy lefolytattuk már ezt a vitát párszor pár helyen és csak kötekedni akarsz (és szerencséd volt).
-
janos666
nagyúr
Mindig van valamennyi konvertálás. Mindegy, hogy Rec709-ből, vagy Rec2020-ból, ritkán pontosan ugyan ez a kijelző natív színtere. Ezek az OLED-ek pl. kb. DCI-P3 színteret adnak (ami messze nem Rec2020) és van olyan SDR kijelző, ami hasonló (kb. DCI-P3), de nem kezel HDR-t a processzora. Az utolsó generációs Pana PDP-k is egész szép szeletben fedik a P3-at, LCD-k közt pedig még ettől tágabb is volt már a HDR előtt is (a Sony triluminous-nak hívta, a Samsung QLED-nek ... ezek nem voltak mind HDR-esek).
A 10 bit is olyan, hogy ~10 éves HDMI 1.3-as TV-re is küldhetsz 12 bitet is, és a jobbféle még meg is jeleníti dithereléssel egész szépen. De natív 10 bites LCD (vagy épp OLED) panel is volt már HDR előtt is.
Attól még, hogy most sokszor használják ezeket együtt, ne most össze az egymástól független szabványokat. Nem minden HDR ami 10 bit és nem minden 10 bit ami HDR, és így tovább, tovább, tovább...
Konvertálás és minőség pedig: azt mondtam, hogy jobb eredményt kapsz vele (szebb lesz a régi TV-n is az új forrásból a kép). Jobb kijelzőn nyilván még jobbat. Ezzel így nem "veszik el" semmi, felfelé pedig mindig lesz még fentebb...
(#22192) Joshi - Amíg cserélik, addig nincs nagy baj.
-
janos666
nagyúr
Azt én is alaptételnek használom, hogy a CD audio tökéletesen elég bármire (ha létezne is ember és körülmény, az ilyen otthoni társalgásban teljesen irreleváns), tippre a DTS 1500 kbps is az, de a DD 5.1 640 kbps már talán kérdéses (MP3 esetén ezzel összevethető csatornánként bitrátákban már viszonylag sokan vélnek kihallani valamit zenében), így mai technológiák mellett feleslegesnek érzem őrizgetni ezt a korlátot.
Amúgy PC-vel vissza lehet konvertálni az UHD BD-k képét egy olyan TV-hez, ami nem kezel közvetlenül Rec2020-at és/vagy 2160p-t, de Rec709-től tágabb a színtere (a régi OLED-eké is tágabb) és/vagy ~100nit-től jóval világosabb maxra húzva (megint csak igaz lehet pár SDR készülékre) és akkor szebb eredményt kaphatsz, mint az SDR anyagból.
-
janos666
nagyúr
Sokaknál nem az a lényeg, hogy a TV-re ne kelljen lejátszót (vagy játékkonzolt, PC-t, stb) kötni, hanem hogy az AVR-re ne kelljen.
Amúgy meg...
Én ~8 éve (mikor kezdődtek ezek a "smarttívík") is azt kérdeztem, hogy miért nem lehet akkor csatlakoztatni egy USB-s Blu-Ray (vagy legalább DVD) olvasót (legelőször azt vetettem fel, hogy legyen integrálva egy, mert akkoriban bőven elfért a vastagsága, de aztán hamar rávezettek, hogy sokan úgy fogatják falra vagy építik bútorba, hogy nem lenne praktikus) és azzal nézni (az akár eredeti, másolásvédett) lemezeket, ha már van beépített lejátszó.
Aztán eljutottunk oda, hogy LAN-on keresztül akár tényleg tudja is olvasni a TV a PC-be rakott lemezt (DLNA). Vagy talán ma már lehet is USB-s olvasót kötni a TV-re...? (Nem próbáltam, sohasem volt USB-s olvasóm.)
Aztán később vártam, hogy mikor lesz majd ARC támogatás a PC videokártyákon (mikor megjött a TV-kbe és AVR-ekbe), mert akkor én is tudnám használni (TV->PC->AVR, ráadásul úgy hogy az ARV még nem ARC-s, ez lett volna a poén: hogy ne kelljen új AVR, mégis kiválthassam azt az egy szál optika kábelt a TV és AVR közt). Ez még várat magára (Linux-on mint ha mozgolódtak volna kicsit idén, CEC már van, még 5-8 év és szerintem lesz ARC is
).Csak az a bajom az eARC-vel is, hogy ez se fog működni úgy, hogy összekötöm a HDMI 1.3-as AVR-t, és a TV HDMI portja "kimenetté alakul", hanem ehhez is megint új AVR kell, legalább még egyszer cserére erőszakol(na).
Alapvetően még egy eARC-re dedikált port is jó lehetne, aminek nem kell tudnia bemenetként is működni. Arra rákötöd az AVR-t és az AVR-re nem kötsz semmit, amit a TV-re is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Doxa férfi óra - 166.90.101.20 - D-Sport férfi karóra
- LG NanoCell 43NANO763QA csere is érdekel (dobozával minden tarozéka meg van)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3358, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(régen 60-on ment az SDR, 100-on a HDR és csak a szememet rontottam vele feleslegesen...)

Vhiktor