Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23310) janos666 válasza Joshi (#23200) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

"a tavalyi Sony AF9 kezdte, annyi hogy az LG is beállt a sorba"

A CalMAN AutoCAL a Panasonic VT30-as plazmával indult (2011 évjárat), ami akkor még a felhasználói menüs csúszkák automatikus tologatásában merült ki (és döcögősen forrta ki magát, az 50-es és 60-as szérián működött csak rendesen).

Idő közben a legtöbb professzionális monitor már tudott hasonlót, általában a saját szoftverük kellett a belső LUT-ok (akár 3DLUT) programozásához.

OLED-nél maradva a következő szintet a Panasonic lépte meg a 2017-ben az EZ1000 sorozattal. Bár most fejből nem tudom pontosan milyen szoftver kell a 3DLUT előállításához és feltöltéséhez (ez nem igazán otthoni használatra készült kijelző), nem tudom milyen jól működik (legalább is HDR-ben, mert ott lehet némi gond a 2018-as LG-kkel, SDR esetén ez manapság már sima ügy).

Az LG 2018-ban lehozta a belső LUT-ok teljes programozhatóságát otthonra is megfizethető szintre (ez konyhanyelven olyasmi, mint ha 10-20 helyett sokezer csúszka lenne a menüben, amit lehetetlen lenne már emberileg, kézzel hangolgatni). Maradtak viszont hiányosságok, amiket most 2019-ben pótolnak (pl. beépített tesztábrák, de még inkább a HDR tone-mapping paraméterezhetősége).

A Sony és Samsung félig-meddig szállt be 2018-ban: az még mindig inkább automatikus csúszkatologatás (mint a 2011-13 Panasonic AutoCAL). Ők nem tudom pontosan hol fognak járni 2019-ben (de szerintem az otthonra szánt, megfizethető kijelzőiken még mindig csak automatizált csúszkatologatósdi lesz, nem teljes LUT programozás, bár a Sony-nál is lesz már belső jelgenerálás, ahogy a Panasonic-nál és LG-nél is).

* A belső tesztábra leginkább a Dolby miatt kell (mert zárt formátum, így nem készíthet bárki bárhol "ingyen" DolbyVision anyagot, pl. a CalMAN sem tudja kitolni madTPG-n át, mint a HDR10-et).

Kicsit kettős érzéseim vannak erről mert 2018-ban ugyan nagy lépés volt elsőként programozhatóvá tenni a LUT-okat (az otthonra szánt készülékeken), ugyanakkor triviális hiányosság maradt, hogy a HDR tone-mapping nem paraméterezhető át. Ez kicsit erős, hogy ezt nem egy firmware update egészíti ki a 2018-as modelleken, hanem csak a 2019-esekbe kerül be, mint új feature. Még csak a belső tesztábra generátort se lehet megvenni mondjuk az LG App Store-ból teszem azt $50-ért, hanem vegyél új TV-t amiatt, amire pár nap után rájöttél, hogy hiányzik még a 2018-aról, mikor használni kezdted.

Kicsit olyan, mint ha minden új autóban benne lenne az üzemanyagtartályban a szenzor, de 2018-ban kihagyták volna a műszerfalról a szintjelzőt, és némi felárért sem szerelik be, hanem meg kell venni a 2019-es modellt, ha nézni akarod hol áll az üzemanyag szint. De egy szavad ne legyen, mert használható az autó. Persze 10+ éve nagyjából így megy ez a szórakoztatóelektronika piacán, de attól még ... mehh ...

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.