Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
-
LOGOUT
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
xerobyte
aktív tag
Így majd 1 év után, amit a 77A83J-val töltöttem és látva, hogy mi történt a piacon, mik az új árak, milyen a forint + tényleg kijött a VRR update...azt hiszem, hogy jó döntést volt majdnem megjelenés után megvenni 1.3M-ért. Ha várok 2-3 hónapot akkor lett volna 1.15M. Nekem megérte.
Most hogy itt az idei új széria, csak annyit akartam hozzátenni, hogy aki főleg filmezésre veszi és érzékeny a 'döcögésre', mint én, az tényleg jobban jár a Sony mozgásmegjelenítésével. Azóta is nagy megkönnyebbülés a korábbi LG Oledemhez képest és már csak nagyon ritkán triggerel be!
Sidenote: végre a helyes mozihatású TV méret is meglett a 77" személyében 2.2-2.4 méterre. Ezt onnan tudom, hogy egyáltalán nem akarok nagyobbat behozni a nappaliba, mert már nem lenne kényelmes, de vissza sem mennék 65"-ra.
-
xerobyte
aktív tag
@Sub-S
Két hét alatt megjelenéstől számítva lejött az ára 1,77M-ról 1,52M-ra, majd 1,3M-ra. Az A80J variáns ahogy látom most is annyi, múlt héten az nem volt készleten, csak berendelésre jött volna meg. Nekem ez megütötte az ingerküszöböm, jó lett volna az ajándék soundbar, de az csak az előrendelőknek járt.@blakey
Teljesen jogos, "qrvítottam" rendesen!
Volt fél órám, inkább a megosztott szubjektív információmennyiségre mentem rá, mintsem a cizelláltságra.
Egész nap angolul írok és olvasok, "külföldiző"mérnökként kollégákkal is hunglish inkább a nyelv, szerintem az idézőjelezgetés halott ügy, de nyilván sokszorosan megszégyenítjük szegény magyar nyelvet, ami valahol rossz, de én ezt már rég elengedtem/elfogadtam
Azzal viszont nem értek egyet, hogy minden szónak van magyar -azonos értékű- megfelelője vagy egyáltalán létező szó rá és ezeket erőltetni kellene. Ha pusztán a menüpontokat nézem, hogyan fordítod, hogy Motionflow? Minek fordítod le egyáltalán? Szerintem konkréten a TV nem is tud menü szinten sem magyarul, de őszintén nem kerestem.
Legyen másik példa a shadow details. Árnyékrészletesség. Bumm. Ha valaki erre rá akar keresni, akkor garantáltan semmit sem fog magyarul találni. El kell fogadni, hogy a magyar egy halott nyelv és a globalizált világ -minket jelenleg érintő része- angolul zajlik. Ha valaminek mélyen utána akarsz járni, akkor angolul tudod megtenni. Ehhez nem árt, ha ismered a kulcsszavakat. Hiába fogod az rtings beállítások oldalán CTRL-F-ezni a 'Fényerő preferált' kifejezést a 'Brightness preferred' helyett.
Mehetne ez tovább, a tinting az tinting, a glossy meg glossy.
Magyarul már csak a marketing maradt, amit hozzá nem -mélyen- értő vagy felületes emberek írnak, lásd av-online bemutatók vagy prohardver: itt az év középkategóriás OLED TV-je típusú cikkek. Ezek bőven elegek egy átlagos felhasználónak, a PH talán a jobban érdeklődő felhasználónak is, de mi marad az enthusiast szegmensnek (ezt hogy fordítod, vakbuzgó? megszállott?). Nyilván a külföldi portálok, avsforum, reddit.
Az idegen szavak használata pedig manapság már preferencia kérdése, mindkét alak hivatalosan is helyes, lásd impresszió/benyomás, de azt hiszem nem ezekkel volt a problémád.
Lehet én vagyok helikopter, de a black level-t nem tudom fekete szintnek hívni, mert kicsit fáj
@gertitorpe
Hajrá! Tavaly ott álltam BF-kor a 77CX előtt, 1.2M volt, ha jól emlékszem. Hezitáltam. Elengedtem. Közben megégettem magam a videokártyákkal, ott volt a kosaramban az RTX3080, de nem vettem meg, mondván nem ér 360-at, megy ez karácsonyra 300 alá. Tudjuk mi lett a vége, azóta sincs kártyám, mert nem vagyok hajlandó apróról 600-ért venni. Láttuk mi történt a PS5-el. Április végén néztem a 10 TBs HDD-ket, nem vettem, mert még azért volt egy kis helyem, de az elhatározás már megszületett. Láttátok mostanában mennyit drágult egy 10 TBs HDD (szintén bányászat az ok, ez most egy ilyen világ).
Ez a TV most itt van, a tavalyiakhoz képest baráti áron. Fog lejjebb menni? Biztosan, mert megvettem, így lesz 999 000 BF-kor nektek, szívesen!
Vagy nem...aztán ebből is csak kimaradtam a fingreszelés miatt újabb fél évre.
Szerencsére a 2 hetes elállási idő lehetősége megkönnyíti ezeket a döntéseket, akár kétszer is meggondolhatod magad, amíg ott van nálad. Ezért javasolt ekkora értékű elektronikát csakis igazán megbízható webáruházból venni, aminél igazolt, hogy probléma nélküli az elállás (és a garancia). -
xerobyte
aktív tag
Hát nézzük akkor a Sony 77A80J korai impressziókat. Végül lecsaptam a múltheti akcióra az MM-ben, mint tyúk a ...na értitek.
Összehasonlítási alapom az LG 65C8 lesz, ami egy panel lottó nyertes darab, gazdaságilag nagyon nem éri meg elengedni a még rajta lévő 2+év extra garival, de hát ez már csak ilyen hobby
Méret.
Pusztán a 65"=>77" méretváltás is megér egy misét. Valóban nem kamu, hogy változik a perspektívád, ahogy bizonyos látószögeket érsz el. A 77 elsőre nagy, nem véletlen, hogy papíron majd 40%-al nagyobb, mint a 65"-os. Én valahol 2.6 méter körül ülök, de tudok játszani a fali konzollal egy jó +-20 cm-et még.
Szélesvásznú filmekhez ez a sweat spot, instant mosolygás, egyértelmű lépés a mozi szélesvászna felé, fejforgatás nélkül. +1
Ami meglepő, az a teljes képernyőt kitöltő tartalmak magassága, pl. Planet Earth és társai, ez elsőre szokatlan volt, főleg ha valaki feliratot is akar olvasgatni, akkor hozzá kell szokni.
A gaming nyilván preferencia kérdése, nekem a storys játékok pörögnek csak PS5-ön, arra pedig tökéletes az extra immersion, lehet shooterre nem ilyet vennék.
Amit ide kell rakni, az a pixel méret, logikus, de jegyezzük meg, hogy 40%-al nagyobb helyen leesz ugyanannyi pixeled, igen, 'pixelesebb', ha a statikus képet vizslatod 1 méterről, akkor látni fogod, hogy a 65-ös élesebb volt. Valós tartalommal a helyedről ebből semmi sem látszik.Képminőség, processzor, mozgásmegjelenítés
Ettől sokat vártam, részben megkaptam. Filmeknél kb. csak top bluray forrást pörgetek, így alapvetően a rengeteg javító sony varázs nem igazán releváns, de a mozgásmegjelenítés, ami a végén már nagyon zavart a C8-nál az szintet lépett. Eddig mindenem ki volt kapcsolva, mert szerintem az LG barbár módon nyúlt bele a motion-be, de a Sony-nál épp Motionflow Smoothness = 2-vel feszítek és igazi megnyugvás ez a judder ellen, bármiféle artifact bevezetése nélkül. +1
Azt tegyük hozzá, hogy a méret növelésével a 'stutter' effect is erősebb, így ha nem ennyire jó a Motionflow, akkor lehet, hogy ez bukó lett volna és küldöm vissza.Fény, HDR, Shadow detail, karácsonyfaizzó
Dobozból kivéve nem estem hanyatt, rádobáltam az alap expert 1 beállításokat, kikapcsoltam mindent, aztán vártam a csodát. Nem jött, azt éreztem, hogy ez pont ugyanaz, mint amit az évek alatt a magam igényeire reszelt LG beállításokkal elértem. Aztán elővettem az rtings beállítási javaslatait, ami az A90J-hez van (de a két TV a peak brightness kivételével majdnem identikusan viselkedik). Van egy szekció, ami arról szól, hogy a HDR hogyan legyen fényesebb. Innen ötletet merítve beadtam a derakam és beállítottam a HDR tone mappinget 'Brightness preferred"-re, illetve engedtem neki valamennyi Adv. Contrast Enhancer-t (ezzel még kísérletezek). Gammához nem nyúltam, nem akartam szétbarmolni az EOTF görbét (teljesen)
Na, így már van pop és értelmet nyert a HDR shadow detail fogalom, black levelek helyükön, boldogság. Nagyon elpicsázza a C8-at, de lehet csak én voltam erre kihegyezve. Ez az utolsó lépés kellett, hogy a TV megtartása mellett voksoljak. +1
Fogalmam sincs, hogy mit csinál az A90J a plusz fényerővel egy full sötét szobában, de meghajlok a Sony előtt, hogy ezt még tudja fokozni.Panellottó
Mindannyiunk kedvenc átkozott témája, a fogyasztó társadalom szégyene stb stb.
Szóval a C8 az egy 9/10-es panel (azért nem 10-es, mert láttam már panát), ez meg nagyjából 7/10-es. Kellemes csalódás volt, amikor hunyorítva ráengedtem a test patterneket, hogy elég jó lett a banding (minimális van, az LG jobb egy fokkal, de semmi észrevehető). Grid effect nincs, ettől féltem igazán, még spiderman-en megpörgetem majd azért.
A híres tinting jelen van, ez a legerősebb hiba ebben a konkrét panelban, nyilván az ember szeme is rááll a kis rózsaszín fehérségre statikus képen, ha direkt keresi. Átlagosnak mondanám nézegetve a külföldi fórumokat, durvának nem durva, élő tartalmon nem látszik (Planet Earth és társai havas jelenetei makulátlanok). Ettől függetlenül, szerintem gáz, hogy ez téma kell, hogy legyen. -1Egyebek:
- állítólag a nem 77"-es panelek (a borításuk) nem klasszikus OLED glossy-k, hanem mattok és van akit ez zavar. Ezt ugye nem tudtam ellenőrizni, mivel ez 77"-es. Talán az LG 'pirosabban' tükröz vissza nappal kikapcsolt állapotban, ennyi különbséget látok
- az A80 és A83 között annyi a difi, hogy utóbbiban van hangvezérlés, vedd az olcsóbbat.
- jól szerelhető, jól megfogható a készülék, de eszedbe ne jusson egyedül hozzányúlni
- OS: igen, android van rajta és meg lehet nyomni a beállítás gombot, nekem ennyire kell
, beállítgatás rendben volt, ki lehet kapcsolni, hogy ne a home screennel induljon a TV szerencsére
- eARC: elsőre tök jól működött minden, PS5 szépen küldi vissza az erősítőnek a DTS-t a TV-n keresztül, HDR is okés.
- VRR még nincs: go Sony go....hatalmas blama lenne, ha a saját konzolukhoz nem tudnának egy értelmezhető VRR TV implementációt szállítani így vagy úgy. Az ígéret ott van. XBOX mellé nem biztos, hogy ilyen TV-t akarsz.
- milliós tévéhez légy már annyira igényes, hogy veszel egy minimál hangrendszert vagy (törjön le a kezem...) egy soundbart, de egyébként meglepően jól ad ki magából hangot, ahhoz képest.Ítélet: valószínű marad. A sok mindenbe belekapás után ma lemegy rajta egy full film, holnap meg Miles Morales PS5, aztán jön a végső döntés.
-
xerobyte
aktív tag
Tegnap előtt lenyomtam a gombot, hétfőn érkezik a 77A83J MM-ből, már nagyon kíváncsi vagyok rá.
Elhittem a Sony-nak, hogy képes lesz egy értelmezhető VRR-t összerakni idénre a Mediatek, majd meglátjuk
Tapasztalatok, másnak van már, vagy enyém lesz innen a fórumról az első? -
xerobyte
aktív tag
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Attila2019
üzenetére
Hát az leginkább attól függ, hogy a fizetésed EUR-ban kapod-e
-
xerobyte
aktív tag
válasz
blakey
üzenetére
Jól összefoglalod az érme másik oldalát, miszerint Pistike után már nem 'új' a cucc. Gondolom az egész modell alapja, hogy egy szűk réteg küldözget csak vissza (~5%??), a többiek meg kibontják aztán kész, nézik rajta a CNN-t meg esténként a Netflixet, nem keresik nagyítóval a tintinget
Viszont az 5% a netes véleményvezér (pl. itt ez a fórum vagy reddit vagy avsforum vagy az amazon review szekciója etc.), tehát megéri nyalogatni őket egy kicsit.
Na próbáld meg ugyanezt MO-n eljátszani => ha visszaolvasod látod, hogy ezt 3 TV együttes rendelésére írtam. Az lehet, hogy ha 1 TV jön az euronics-től, 1a mediatól, 1 meg az ED-től, akkor megúszod, de szerintem, ha 3 db millás TV-t berendelsz az MM-ből egyben, akkor azért megérdeklődik, amikor 2-t visszaküldesz, hogy mi is volt az elképzelés
Biztos én vagyok szerencsétlen, de az elmúlt 5-6 évben kb. a következő nagyobb értékű visszaküldéseim voltak (soha nem próbálgatásra rendeltem a dolgokat, mindig akartam is őket), vegyes fogadtatással és limitációkkal találkoztam a kereskedőktől. Mindegyik online rendelés nyilván.
- Asus 280X bányászkártya apróról: kerregett mint állat, srác másnap visszavette, jó fej volt, de ember, írd már bele a hirdetésbe, hogy ne kelljen 2x a Campónához túráznom...
- Sapphire 290X, IPON: újnak eladott, de egyértelműen bontott kártya, szakadt zacskó, kb. Pistika fikadarabjai rajta + magas fordulaton erős coil whine: bunkó Tüzér utcai átvevő, bunkó pénzvisszaadó hölgy, keferágás és stressz = utolsó IPON-os vásárlásom, pedig előtte minden kütyüm tőlük jött, folyamatosan azt nyomták, hogy nem is kellene ezt visszahoznom, stb
- Sony KDL-55W829B központiszalonból: a TV-ben akkora felhő, hogy még a Holdról is látszik. Kicsit húzták a szájukat, hogy ez benne van szerintük a normálban, de szerencsére, akkor már javában fórumoztam és segítettek az itteniek, hogy ez a panel lottó alja lett: végül visszavitték, de kijelentették, hogy még 1 TV-t tudnak biztosítani, és menjek be nézzem meg, ha nem fogadom el, akkor pénz vissza és tőlük nem kapok újat (a második már jó lett)
- Dockin D Fine BT speaker, AmazonDE: full döglött volt, amit küldtek elsőre, de szó nélkül kaptam az újat, nem is kellett visszaküldenem
- PHILIPS MG7720/15 Multigroom borotva MM: elsőre egy olyan jött, aminek a motorja 'félgőzzel' működött, érezni lehetett h baj van, szerencsére kapcsoltam, nem használtam, de mivel higéniás termék megizzadtam a hölggyel, mire visszavette a pultban (nagyítóval nézegették) (a második jó lett).
- LG 38WN95C OázisComputer: itt már én éreztem magam szarul, 5db (igen, 5) multipixelhibás monitort és cseremonitort küldtek. Az ötödik után mondta a srác, hogy visszaveszik, természetesen (minden alkalommal elismerték a hibát), de nem rendelnek be újat és le is vették pár hónapig a monitorkínálatból a készüléket, végül a testvérmonitornál kötöttem ki 38GN950, ami elsőre jó lett. Nálam ők a mintaértékű kereskedő.
Lehet, hogy az univerzum utál vagy valami, és nálam köt ki mindenki szara, de alapvetően a nagyobb értékű vásárlásaim kb. 35%-a helyből selejtes/lottóvesztes volt, további 15% pedig még a jótállás alatt produkált valamilyen hibát, így egészen közelről ismerem pl. az LG szervíz Váci úti telephelyét és az MM ügyfélszolgálatát.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Sőt, bármennyire is fintorognak a magyar (főleg kisker) eladók ezen, nem csak arra találták ki a 14 napos elállást, hogy hiba esetén visszaküldd, hanem arra is, hogy CSAK ÚGY VISSZAKÜLDD, HA NEM TETSZIK indoklás nélkül.
Az amerikaiak sokszor berendelnek 3 tv-t egyszerre és kiválasztják a nekik megfelelőt, pont ezért, mert otthon tudják kipróbálni, a többit meg visszaküldik. És ez működik is olajozottan, kvázi, mint ruháknál az about you.
Na próbáld meg ugyanezt MO-n eljátszani, valami paprikajancsi rákvörösen fog leteremteni a telefonban, hogy ezt mégis hogy a kékeres, csavaros kacsapéniszbe képzeled, te senki kis vásárló. Pedig jogod egyértelműen itt is meg van rá, csak ugye itt a legvidámabb barakkban kicsit még mások a kulturális gyökerek és a felfogás. Az individualista fogyasztói társadalomból mi csak az árakat importáltuk, a kiszolgálást nem
-
xerobyte
aktív tag
válasz
powerup2
üzenetére
Kb. így gondolkozom én is a dolgokról, mint te, ugyanúgy 65-ről megyek 77-re és szintén van egy kiépített hangrendszerem, ami nélkül nincs moziélmény szvsz. Tavaly fejeztem be a kiépítést, 5.2.4 lett, rendes mennyezeti atmosokkal.
Értem, amit a projektorokról írsz, lehet én vagyok a csóró, de a megfizethető kategóriába nekem a 2,5 milliós vászon proj kombó nem fér bele az 1.2M-es oleddel szemben

=> "Személy szerint a még megfizethető otthoni projektorok képét mosott kakinak tartom"Meglátjuk mi lesz 5 év múlva, kb akkor tervezek kertes házba menni és bizonyoson fogok moziszobát építeni, pillanatnyilag 2 esélyesnek látszik a dolog:
- lesznek normális árban jó projektorok a mai méretekkel
- a microled fejlődik akkorát, hogy a 110"-130" mai 77-83" oled áron legyen és ki is forrja magát addigra a tech -
xerobyte
aktív tag
válasz
üzenetére
Az ajánlásom a 'mozi' részére vonatkozott a dolognak. Abban teljesen igazad van, hogy alapvetően konzervatív beállítottságúak az ottani topiclakók. Oké, néhol maradiak. Hangrendszerről lehet sokat tanulni, meg vászon/projektor választásról, dedikált moziszobákról.
Tudjuk jól, hogy miért ágálnak a 24p oled ellen, technikailag igazuk is van, csak mi mást priorizálunk, mint ők. Ennyi. Személy szerint a még megfizethető otthoni projektorok képét mosott kakinak tartom, ahol a fekete az szürke. Ezért bármennyire is mozis a képmegjelenítés, nem tudnám megszeretni. Az OLED előtt volt VA Sony-m, még azon is minden másnap fintorogtam a fekete miatt.
Azért a 4K-t már egy hangos kisebbségen kívül mindenki befogadta. A HDR fikát meg azzal le is vezetted, amit előtte írtál: vetítőn nem sokat fog érni a HDR, ha nem költesz rá egy fél vesét. És azért senki sem tökéletes, ők is ugyanúgy igazolják maguknak a döntéseiket, hogy miért költenek 'gigantikuis' pénzeket egy FullHD vetítőre 2021-ben
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Természetesen, csak azért írtam ezt, hogy a topicban próbáljuk meg a valóban hozzáértők 'ajánlásait' továbbadni az embereknek, ne a különvéleményünket. Mert mint láthatod, a tiéd egy különvélemény, de legalább hangosan és szarkasztikusan képviseled.
A TV vásárláskor elkövetett leggyakoribb hiba az egyel vagy kettővel kisebb készülék beszerzése, nem véletlen. Az utóbbi években már lehetővé tette az egyre barátibb árazás, hogy a nézési távolsághoz valóban passzoló méretet válasszon mindenki a saját igényeire mérten (lásd: vegyes, gaming vagy mozi felhasználás)Javaslom a 'Haladó házimozi' topicot további perspektívatágításra, ha érdekel.
Tiszteletben tartom a megélésed, nem erről van szó, ellenben tök jó lenne, ha a betévedő/casual tagok kérdésére az alapértelmezett válasz nem egy full szubjektív, a többségével ellentétes ajánlás lenne, mert lehet valaki pont emiatt vesz majd 3 méterre 55"-os TV-t, pedig valójában moziélményt keresett, aztán jó nagy koppanás lesz a vége.
A "moziélmény" kifejezésen pedig úgy ironizáltok, mintha nem értenétek pontosan, hogy mit jelent és mire mondják a képernyők méretével kapcsolatban. És nem, 40% view angle-nél nem mozgatod a fejed. A powerup2 által berakott DreamCinema egy jeles képviselője a magyar, valós otthoni moziélmény kiépítésnek.
Peace.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Bugarov
üzenetére
Nem talált, már 7 éve élünk együtt

Én tényleg őszintén hiszek benne, hogy ha találtál egy embert, aki hozzád való, azzal ilyen -számodra fontos- dolgokat meg lehet beszélni és közösen kialakítani.
Ezért (is) vakarom a fejem minden 'az asszony nem engedi', 'az asszony kidobná a cuccaimat, ha megtudná mennyibe kerül' hozzászóláson?
Akkor minek vetted el, ha pont azt nem engedi csinálni, amit szeretsz
Aztán lehet, mi harmincasok már máshogy választunk párt, mint 1-2 generációval korábban, passz.@DamianB igen, a nem közös lakásnál ez hatványozottan nehéz terep, hogy ne legyen sértődés, de legyen beleszólás stb. Azt szerintem senki sem komálja, hogy odamegy valahova, majd kuss a neve
Amikor múlik a hormonális szerelem (értsd: ki tudtok cuppanni egymásból), akkor egy 140-es ágy hirtelen nagyon kényelmetlen lesz, a 160-as, de főleg a 180-as meg kééényelmes. -
xerobyte
aktív tag
válasz
DamianB
üzenetére
DamianB neked válaszoltam, de alapvetően nem direktben neked címzem a gondolatok nagy részét! : )
Nyilván, a pénztárca és a hely adottságai szoktak a tipikus indokok lenni. Az elsővel nem is lehet vitatkozni. A másodikkal igen. Házimozis pályafutásom egyik legjobb lépése volt, amikor meghoztam azt a döntést, hogy szétrobbantom a klasszikus szekrénysort. Az egy dolog, hogy így már nem voltam kötve a szintén 55"-os limithez, de sokkal fontosabb, hogy maga a nappali is ezerszer jobb lett. Megtapasztalva ezt, amikor teljesen felújítottam a lakást évekkel később (és végre saját bútorzatot tervezhettem), akkor már alapból úgy terveztem, hogy a nappali házimozi kompatibilis, szellős legyen és követtem a funkcionális helységek elvét.
Nyilván, ha van másik fél is az egyenletben, akkor érdeket kell érvényesíteni, mert akinek nem ez a hobbyja, az nem fogja érteni, főleg mert a kis lakásokba még mindig nyomják ezeket a félkompakt, amúgy túl sok helyet nem adó, de legalább asszimetriával operáló szekrénysorokat az IKEA-ban, Möbelix-ben és társaiban. Ez meg a teljes agyhalál, mert 2 csilivili fali lebegőpolc és 1 üveges vitrin miatt bukod a TV méretét (sőt a normális hangrendszert is, de ez már tényleg nieche). Lebegőpolcot aztán bárhova lehet tenni, az üveges vitrin meg szerintem elég haszontalan, hacsak nem kiemelten fontos neked vagy a dekor miatt kell (pl. itt tartod a whiskey kollekciódat, de utóbbi esetben akkor meg inkább félúton a konyha-nappali határa felé pakolnám).A litániám lényege, hogy ne a gombhoz varrjuk már a kabátot. Ha veszel egy 600 ezres TV-t, ami a hobbyd és használod/szereted, akkor ne a 200 ezres szekrény legyen már a gátló tényező. Ha pedig a 'családi béke fenntartása' az ember fia kifogása, akkor meg legyünk őszinték és mondjuk ki, hogy nem érdekel annyira a téma, hogy végigvidd az akaratodat és így könnyebb ezt az asszonyhibáztató közhelyágyút elsütni

-
xerobyte
aktív tag
válasz
powerup2
üzenetére
Sőt, ha az ember nem csak tévézget, hanem ténylegesen házimozizik, akkor nem is szabad ilyen távolságra kisebbet venni. Nálam 270cm-re van a C8 65" és egyértelműen nem ad moziélményt. (A mozgásmegjelenítés mellett ez a fő ok az idei upgrade-re, de csak a méretugrás miatt 77"-re nem akartam tavaly váltani, kellett még valami...)
A helyes méret választásában van azért szubjektivitás, úgyhogy nézzük meg az objektív tényeket, amik határolnak egy távolságtartományt, amin belül aztán már létezik a szubjektivitás. A következő számok FILMezéshez vannak alapvetően.
Fact I. "Dehát látod a pixeleket" Wrong! 4K-ban Nagyjából a TV vertikális magasságának 1.5 szeresénél ülve lesz az emberi agynak/szemnek észrevehetetlen egy pixel. Ez 77" esetében kb. 1.5 méter. 65"-nál egyébként kb. 1.2 méter. Ez a minimum távolságod, ennél közelebb ne ülj. +-10% nyilván elképzelhető a Te esetedben.
Fact II. "A 77-es TV 4 méterről moziélményt ad" Wrong! Ad a picsát. A moziélmény egy egész konkrét 40 fokos látószöget kíván (a vegyes felhasználásra írnak 30 fokot), tehát ha Te ténylegesen moziélményt akarsz és a 77"-es OLED a budgeted teteje, akkor kb. 240 cm-re kell ülnöd a TV-től (vegyük észre, hogy ez a fejünk távolsága a képernyőtől, nem a kanapé lába a szekrénytől!)
Olvasgatni való: az rtings mindent leír tudományosan, jó ábrákkal. Csak egy valamit szúrtak el: az oldal tetején a csúszkás választó az a VEGYES használatra ajánl neked távolságot, nem mozira, és sajnos a userek 85%-a ott fel is adja az oldal végigolvasását.
TL;DR: 4K 77" OLED nevezetes távolságok (közelítőleg):
~1.5 méter: 'pixelesedés' alsó határa
~1.8 méter: 50 fok betekintési szög, ajánlott minimális távolság
~2.4 méter: 40 fok betekintési szög, ajánlott mozi távolság
~3.2 méter: 30 fok betekintési szög, ajánlott vegyes használat távolság
~4.8 méter: 20 fok betekintési szög, ajánlott maximális távolságSzerk.: @Pro Koryak pont itt írom az általad felhozott esetre, hogy a tudomány szerint miért a 'de' a válasz.
-
xerobyte
aktív tag
Egyébként, akit még rajtam kívül érdekel az A80J, annak a vonatkozó TV tulajdonosok topicja aranybánya (lesz) AVSForumon. Érdemes szemezgetni és egyelőre a kezünkre ülni.
MistaHiggins nevű user pont egy C8-ról váltott A80J-re, úgyhogy figyelem is rendesen a fószer minden megnyilvánulását. Tök jó dolgokat írt eddig, reszponzív volt, de nyilván nincsenek műszerei mérni és csak real contentet használ.
Ha valaki nem tud angolul, röviden összefoglalom a C8 A80J kiemelt különbségeit a részéről az A80J felől vizsgálva:
- sokkal jobb mozgásmegjelenítés (ő erre hozzám hasonlóan érzékeny volt) artifact és soe nélkül
- részletgazdagabb árnyékok HDR-ben (ez a már korábban emlegedetett shadow details)
- játékra nem lát difit PS5-nél
- ha nagyon rámered és direkt keresi, akkor észreveszi a grid effectet a spiderman PS5 játéknál -
xerobyte
aktív tag
válasz
layman
üzenetére
Kicsit zavaros nekem a megfogalmazásod, de a híres 'grid pattern'-re gondolsz? A tavalyi modelleknél (aka CX) 3 fő panel lottó tényező volt: banding, tinting és grid pattern. Állítólag utóbbi még rosszabb lesz a 2021-es modellekben, mert az LGD mókolt valamit a gyártósorral, de ezek még mind csak találgatások, az biztos, hogy az első tulajok szerint ez a legnagyobb blama -eddig- idén (Sony A90J-t volt aki egyből pakolta is vissza emiatt).
Már amennyiben ilyesmiről beszélsz:
https://imgur.com/gallery/gFsriEd
https://imgur.com/gallery/ThCbkYISzerk.: hogy a kérdés második fele is meglegyen, idővel javul(hat), mind a 3 problémás terület, de alapvetően fontos, hogy elsőre se legyen egy kalap kaki, mert nem fog annyit javulni, hogy a szarból vár legyen. Szóval, ha van valamid, ami az első nap éppenhogy észrevehető megállított képeken, de élesben sosem szúrod ki menet közben, akkor szvsz megtartanám.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
powerup2
üzenetére
Az LG-nek nagyon kényelmes ez így, lényegében megnyert magának 1 generációt, a többiek kihátráltak anno az OLED gyártásból, azt csinál amit akar, amíg az LGD nem talál valami kiskaput, de miért akarna? Tudom, hogy nem egy a 2 cég, de nehezen tudom elképzelni, hogy az LGD keresztbefekszik az LG-nek.
Oké, jöhet a Samsung QD-OLED (ha egyáltalán...), de sokkal inkább a valós MicroLED lesz itt a következő kör, ami viszont még arrébb van.Hihetetlennek tűnik, hogy a plazma TV-k megjelenése után (mikor is volt, 2010?) vagyunk vagy 10 évvel és a konszumer piacra még mindig (és a jelek szerint még jó sokáig) az LCD szemetet szórják rá, újra és újra és újra.
-
xerobyte
aktív tag
Direkt hagytam ki az A1-et, mert az már a megcsúfolása a 60 hertzével a dolognak, ahhoz képest, hogy azért nem kerül feleannyiba, de teljesen igazad van, ha értelmetlen, ha nem a létezése ezen az áron, az a 'belépő' szintű oled. Kérdés, hogy fogjuk-e valaha ajánlani jó szívvel bárkinek itt, vagy akkor, ha valaki ennyire szűk budgeten van, akkor visszaküldjük a LED topicba.
@mglita őszintén nem tudom, hogy a CX tulajok mit tartanak elfogdhatónak, összességében ahogy írtam is, én a deblur 0, dejudder 0, truemotion beállításokat használom a C8-on, mert minden más szappanoperát gyárt.
Röccenés tesztelésre a legjobb anyag szvsz a Planet Earth (nyilván a tömörítetlen HDR Bluray). Rengeteg hosszú panning shot. -
xerobyte
aktív tag
válasz
mglita
üzenetére
@mglita
Önmagában biztos, hogy nem éri meg a plusz pénzt a C1 procija a CX-hez képest, ez egy sima inkrementális változás.
Amit ilyenkor figyelembe kell még venni:
- frissítések: a C1-re tovább fognak jönni a frissítések és mondjuk ki, az LG egy szarrágó ezen a téren, mert évek óta félkész feature-okat ad el, aztán össze-vissza patchelgeti, cserébe viszont szeret megfeledkezni a régi modellek javítgatásáról.
- speciális funkciók: pl. lehet épp a motion-on sikerült reszelni (erre lentebb kitérek) egy picit, ez csak a nagyon mély tech reviewekból fog kiderülni, de leginkább személyes érzékelésből
- operációs rendszer: engem teljesen hidegen hagy, mert soha (tényleges soha) az életben nem használtam semmire a TV-n lévő appokat, de elhiszem, hogy van akinek ez valamiért fontosÖsszességében egy átlagos felhasználónak, akit azért ez az egész téma nem érdekel annyira mélyen, kotta ugyanaz lesz az élmény.
Motion: nálam egy C8 figyel, szeretem nagyon, új dimenziót nyitott annak idején. Egy valami van, amit nem sikerült megszokni az együtt töltött évek alatt: a mozgás interpoláció. Még mindig hanyatt tudok esni a recegő panning shotokon. Sajnos ezen a modellen csak az OFF vagy a dj=0 és db=0 beállítások nem okoznak SOE-t , szóval szűk a mozgásterem.
BF környékén futottam egy kört a CX-el (értsd a saját szememmel megnéztem, nem YT videók alapján próbáltam kitalálni a tutit), nem éreztem, hogy mozgásmegjelenésben lenne akkora fejlődés, hogy megérje váltani, így elengedtem. Még1x: ez az én érzékenységem, heppem, mániám etc. A legtöbb OLED tulaj boldog lesz a CX motionn-el is.
Konklúzió: a netes fórumokon egyértelmű többségben vannak azok az emberek, akik releváns tapasztalat alapján a Sony mozgásmegjelenítését egyértelműen az LG fölé helyezik. Releváns tapasztalat = látták mind a kettőt a saját szemükkel élőben. Egyértelműen fölé helyez = megkülönböztethető és fix nyertes hirdethető.Fényerő, powerup2
Ez hosszú téma és szerintem rossz helyen fogod meg, de nyilván még igen kevés a review, szóval személy szerint a kivárást javasolom, mielőtt erről pálcát törünk. Amiről most szó van, az nem a peak brightness, hanem a shadow detail és a relaxed abl.
Abban egyetértünk, hogy sötét szobában így is feljön már a nap jó HDR tartalmak esetében és extrém eset, ha valakinek ez nem elég. Amiről én beszélek, az sokkal inkább az, hogy milyen áldozatokat nem kell meghozni az új generációs panelnek egy HDR peak kitartásához a kép többi részén pl., elvileg ebben lesznek jobbak az újak....és mivel dobtam egy LG bashinget, dobok egy Sony-t is: tényleg képesek voltak úgy piacra dobni a csúcskategóriás új csilivili TV szériájukat (A90J), hogy a saját szájbavert konzolukkal nem biztosított -még- a 4k HDR 120Hz VRR. Értem én, hogy nincs még értelme, de akkor is...akkor ne írd oda Cseszdmeg Gizella a marketingosztályról.
-
xerobyte
aktív tag
Wow, ez gyorsan ment!
77 C1 leakciózva, Euronics, 1,259M
Értem én, hogy a CX 1.1M, de ez egy nagyon ígéretes ár így ÁPRILISBAN! az 'új' modellre. Én biztosan ezt venném a CX helyett, ha mindenképp most kellene TV.
Azzal mindenki legyen tisztában, hogy idén 3 szint lesz a mainstreamben, amiből a C1 a legalsó
- alap panel: B1, C1 (lényegében ez egy CX, csak a C1 újabb procival van)
- evo panel (de csak az LG fogja így hívni!!!), de hűtőlemez nélkül: A80J, G1
- evo panel + hűtőlemez: A90J(Panákat nem vettem fel, mert tudtommal nem lesz belőlük 77", de lehet csak én néztem be valamit.)
Szerk.: kezdjünk el az idei év slágertémájával barátkozni: HDR details. Lényegében arról van szó, hogy a HDR részletgazdagságáról kezdtek el szólni a szakértők, mmint annak lényeges növekedéséről a CX/C9-hez képest az modelleknél. Tehát már nem a puszta fényerő a lényeg, hanem a fényeskedő részek részletezettsége. Ezt videókról szerintem lehetetlen megérteni, mert nyilván nem adja vissza a kép, szóval majd a személyes tapasztalatokra leszek kíváncsi, hogy ez egy újabb marketingfogás-e, vagy tényleg új szintre lépett az evo panel. Míg a heatsink-es változat állítóag 2 szinttel feljebb, már-már túl sokat 'ad' HDR módban, amennyiben nem veszed le az OLED fényt (amit sokan nem tudnak, hogy a HDR módok 100-as OLED fényre vannak kitalálva, tehát, amikor HDR módban átállítod a TV-d manuálisan, pl. 70-es OLED fényre, akkor részletet veszítesz a forrásanyag eredeti szintjéhez képest).
-
xerobyte
aktív tag
Lengyen MM-ben 1.67M hufnak megfelelő valuta a 77G1 nyitóára...ezzel szemben magyar alzán G1 2M. Kíváncsi vagyok, ha végre méltóztatnak elhozni a magyar piacra is, akkor hol nyit a G1.
-
xerobyte
aktív tag
Kezdenek beesni az A80J-ről az első hivatalos reviewek (főleg spanyol) és az első vásárlói reviewek (főleg amcsi), de az igazi áradat jövő hétre vagy csak utána várható, EU-ban inkább hónap vége/május.
Az eddigiek alapján szinte biztos, hogy a kezdeti hírekkel ellentétben ugyanaz a panel (tehát EVO) van benne, mint az A90J-ben, de ugye heatsink nélkül, tehát sokkal inkább a G1 ellenfele lesz a valóságban.
Számomra az egyetlen nagy kérdőjel a SOC, ami benne van HDMI 2.1-re, itt még problémák vannak a VRR-al és lehet ezek a problémák maradnak is 4k 120hz HDR VRR-nál, ami blama... -
xerobyte
aktív tag
Az 1.469M 77C1 az egy nagyon jó előrendelői ár (szerintem a bolti nyitó 1.6M lesz majd, amikor készlet is van), aki épp hezitál annak írom, hogy ilyenkor mi a tipikus menet:
- tényleges megjelenéskor az árak felugranak 10%-ot az előrendelőihez képest (tehát, ha az MM honorálja az előrendelői árat, akkor érdemes most rácsapni)
- 2 hónap kell, hogy visszatérjünk ezekre az 'előrendelői' árakra
- az azt követő 3-4 hónapban lineáris árcsökkenés blackfriday árig, ami kb az előrendelői ár 70-75%-aNyilván kristálygömbbe tekintés, meg COVID, meg kereslet-kínálat, de ha idén is a megszokott mederben haladunk, akkor a C1 77" nevezetes árpontjai szerintem:
- előrendelés 1.46M
- bolti nyitó 1.6M (május)
- első igazi akciók 1.25M (szeptember)
- black friday 1.05M (november)
- kifutás eleje 950K (2022 február)
- a legolcsóbb TV, amit valaki újonnan, bontatlanul összemákol, villámakció 849K
Ezek tippek, 50k itt ott simál elcsúszhat, illetve tényleg minden az előrendelőiből lett levezetve.Hogy ez a tipp valid legyen 2 dolog kell, anélkül érvényét veszti a fenti írás:
- EUR árfolyam stabil (nem erre fogadnék), nem száll el 400ig
- az 1.46 tényleges előrendelői árEgyébként ha tényleg 2 héten belül itt az igazi, hivatalos készlet, nem csak a szokásos becsencselt más piacra szánt EMAG-os cuccok, akkor kb 1 hónappal előbb is vagyunk, mint szoktunk.
SZERK.: megnézve Vincent videóját volt egy érdekes mondata:
A C1-ben nem az új EVO panel van (bár az elektronika az új), visszont az OLED panel gyártó üzemek az idei év végére már csak az új panelt fogják gyártani. Lesz vajh' evo paneles C1?
-
xerobyte
aktív tag
Sony 2021 előrendelői magyar árak (központiszalon, MM):
55A80J: 850k
65A80J: 1,2M
77A80J: 1.75M55A90J: 1.1M
65A90J: 1.5M
83 TBD
Szerk:(+ajándék hangproj., ha el tudod sózni bontatlanul valakimadárramás célcsoportba tartozóba, akkor kb. 100-110k ebből lejön.) -
xerobyte
aktív tag
Valaki kibányászta az új sony A80J fogyasztási adatait, ez alapján(!) elvileg ez is az új panel (de heatsink nélkül), tehát a G1 ellen jön, nem a C1 ellen. Erősen best buy kategóriának néz ki, 2 héttel az A90J után jönnek majd az első igazi tesztek is.
-
xerobyte
aktív tag
Na, volt CX77 950.000 HUF-ért! Alakul ez, végül tényleg meg lett a 6 számjegy.
A C1 és G1 frissített árára pedig jó hírek érkeztek amcsiból, pl. 77C1 = 3500$, 77G1 = 4300$. Nem tudom, hogy ezek msrp-k vagy már első körös valós retail árak, de nagyon ígéretesek.
Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=SzEZ_l_9j5A -
xerobyte
aktív tag
Közben befutott a hivatalos Sony A80J árazás is:
"Available to pre-order from March, the A80J starts at £1,999 (around $2,700) for a 55-inch size, going up to £2,699 (around $3,700) for a 65-inch and £4,199 (around $5,800) for a 77-inch size. "
Kompetitív a Sony-tól, már csak a 400-as eurót kellene addig megúszni, aztán jöhet BF-en a 77A80J. -
xerobyte
aktív tag
Örülünk, nem? (sony 2021 hivatalos árak első felvonás, eu)
A90J 55” £2,699ERP €2,999ERP
A90J 65” £3,499ERP €3,999ERP
A90J 83” £6,999ERP €6,999ERP
Az a 83-as 7000 EUR az A90J-ért az rendesen kifújja az LG C1 83" 8000 EUR orrát! -
xerobyte
aktív tag
Igen, ismerem a véleményed és ebben nem értünk egyet.
A Sony A80J 77" kiszivárgott ára 4500 usd volt, azóta megjött az LG hivatalos C1 77" MSRP ára: 5300 EUR, ami 1.9M huf.
Az A80J az nem a G1 ellen jön, hanem a C1 ellen, így én ahhoz mérek. Mindent egybevetve a sony A80J 77 nyitóárát én 2-2.1M hufban várom és 2021. szeptemberére saccolom, hogy először belép 1.5M alá értelmes boltban.A G1 77" nyitóára -ha lehet hinni az LG saját közleményének- kb. 2.34 millió lesz, a Sony A90J pedig nem érkezik 77"-os méretben, csak 83"-ban, így a várható árak miatt ezek engem még black fridayen sem érdekelnek, mert valahol meg kell húzni a határt. Ha most kellene tippelnem, akkor a G1 77" jövő ilyenkori kifutó árát tippelném 1.4M-re.
Aztán a piac mindig okozhat meglepetést. Az LG körbeharangozta, hogy OLED árcsökkenés meg a nagyobb méreteket is elérhetővé teszik szélesebb rétegeknek, ezzel szemben ez nem valósul meg az eddig hallottak alapján.
Ismétlem, Magyarországon a CX 77 1.699.000.- HUF áron nyitott 2020 májusában valamilyen véletlen folytán és utána ment fel 1.899.000-re, de nem sokáig került ennyibe, ehhez képest a C1 77" is ugyanezen az áron kíván nyitni.Egyébként a 4.5 milliós A9G 77" az csak valami türelmetleneknek szánt egyéb úton az országba juttatott pakk volt. A Sony A9G valós magyar nyitóára 2019. júniusában (igazi készlettel) 2.9 millió volt és már az év augusztusában megkaptad 2 millió forintért.
-
xerobyte
aktív tag
Akit érdekel a 77CX: eljött a 'nagy nap': Médiában új készülék 1.149.990 JMF, új törvények értelmében 3 év gari. Sajnos ennél már csak az utolsó darabok lesznek olcsóbbak és innentől lutri olcsóbbra és bontatlanra várni.
Végtelen nyöszörgés és olvasás után én kivárom a sony A80J 77" -t. A fő okom az nem az, hogy az LG-nek jutó panelek kevésbé minőségellenőrzöttek (lásd banding, tinting, stb), hanem a képalkotás és a mozgásmegjelenítés.
-
xerobyte
aktív tag
@ΞΔGLΞ kíváncsi vagyok, hogy mennyiért viszik el a cx77-ed (vagy családon belül van kérője?), egyáltalán ki mer venni ekkora értékben használt OLED-et. Milyen árban akarod meghirdetni? Ha MO-n lennél még át is gondolnám, mert az biztos, hogy te átnézted azt a panelt rendesen!
-
xerobyte
aktív tag
válasz
rodman73
üzenetére
Nehogy megtartsd ezt a TV-t!
A saját életedet is rontod vele, mert szar, illetve a miénket is, mert azt az üzenetet küldöd a boltoknak, hogy ez OK, még akkor is, ha visszaküldött/kiállítási/macskarágta akcijjós.
Kurvára nem az, sőt, ez maxihiszti gáz. (Nem tudom, hogy ΞΔGLΞ látta-e már, de kíváncsi lennék a reakciójára, ha a kövi TV-je ilyen lenne a dobozból kivéve
) -
xerobyte
aktív tag
válasz
rodman73
üzenetére
Ne hülyéskedj már!
- Tárgyi tévedés a címben: '2021MODELL'. Mégha arra is gondol a költő, hogy idei gyártmány ez a példány, ez akkor is szándékosan megtévesztő, mert nem, nem idei :: RED FLAG
- 1 év gari. Fél millát akarsz költeni egy TVre, a boltban 3 év gari jár hozzá :: RED FLAG
- 0 értékelés az eladónál, ez ekkora tételnél RED FLAGKét napja 599K volt ez a TV és még lesz is annyi -ha érkezik készlet- hivatalos megbízható boltban, te ehhez képest egy 12%-os spórolásért akarod kitenni egy szép nagy rizikónak magad.
-
xerobyte
aktív tag
Szóval jön a samu qd-oled 2022-ben (most már tényleg)
https://www.youtube.com/watch?v=KF1jPJZ5duY -
xerobyte
aktív tag
Jaaa, hogy az, azt nem én találtam ki, az egy konkrét price leak volt valahonnan amcsi nagy retail oldalról (BH?...már nincs megnyitva nálam a link).
Természetesen lehet, hogy csak beírtak valami randomot, illetve az is lehet, hogy az USD = EUR váltáson túl még valamit benyalunk rá pluszban. De jelenleg ezek az aktuális infók. -
xerobyte
aktív tag
A80J árára vonatkozott a megjegyzésem, az A90J biztosan nem lesz olcsóbb.
Én most rajta ülök a Sony processzor>LG processzor bandwagon-on, ezért a maradék izgalom.
Az LG lényegében toszott nyitóárat csökkenteni, pedig 2x annyi OLED-et akar eladni.
// És nyilván nem nyitóáron vesszük a TV-t, de akkor is indikatív. -
xerobyte
aktív tag
Nem, idén a G már egy újabb panel, ténylegesen. Azt nem tudjuk még, hogy mekkora előrelépés, de az egészen biztos, hogy kb. 20%-al több fényerőt tudni fog.
//Sőt, feltételezhetőeg a sony az a90j-ben ezt az új panelt megkínálta egy heatsink-vel és elérte az 1300nit csúcsot.
-
xerobyte
aktív tag
A 77"-es lényegében semmit sem droppol így árban, szóval az el is dőlt, hogy fölösleges a C1-re várni 9 hónapot, lehet venni nyugodtan most a kifutót (CX).
A 77G1 ára meg így nyilván csillagászati, szóval már csak a Sony A80J 77"-ben lehet bízni, ami eddig 4500$-ra volt tippelve ( ha ez átváltódna 4500 EUR-ra, az nekem már megfelelne kezdőárnak). -
xerobyte
aktív tag
Meh, gyere Sony gyere...
LG OLED 2021 feltételezett MSRP árak
Forrás -
xerobyte
aktív tag
válasz
Archttila
üzenetére
@alaves: C8-nál csináltam, de azok között a fények között igen nehéz ezt megtenni + szerintem a belső lejátszónál nincs is minden beállítás engedélyezve, főleg, hogy HDR mód (de lehet ez csak a C8-nál volt így)
@sati: ez egy jó jel. Nem tudom mivel magyarázni csak azzal, hogy az elektronika mégis ennyit számít és nem csak az alap panel. A sample and hold és a 120Hz adott, innentől csak a processing javulhatott.
-
xerobyte
aktív tag
Volt már valakinek cserencséje LG és SONY (vagy Pana) OLED-et side by side összehasonlítani, esetleg egyiket a másikra leváltani? Volt a motion/mozgás kezelésében különbség szigorúan 24Hz mozifilmekhez?
Engem az LG C8-ban legjobban az akadozás zavar 24Hz bluray HDR esetén a panning felvételeknél (nálam ez a felhasználás nagy része).
1.) Mivel a panel ugyanaz, ezért nekem az lenne a logikus, hogy kikapcsolt true motion mellett 5:5 pulldown real cinema módban minden oled TV ugyanúgy jeleníti meg a mozgást. Ilyen esetben mégis jobb a Sony (Pana)?
2.) KTTech hosszászólásait olvasva rájöttem, hogy a BFI önmagában még nem ördögtől való, hiszen a moziban is hasonló hatások érnek. A Sony BFI-ja jó? Jobb? Az LG CX BFI jól működik? A C8 BFI-ja mivel 60HZ-es ezért nem rúg labdába.
3.) A CX interpolation-je (truemotion) javult a C8-hoz képest jelentősen? Én DJ 0-n vagy DJ 1-n használtam, de a 0 ugyanúgy stutterelt a panning jeleneteknél, az 1 értéknél pedig már igencsak láttam az artifactolást. Ebben lehet a Sony jobb, mint a CX? Őszintén, nem igazán vagyok oda a 3:2 pulldown ötletért :/Amennyiben a Sony tényleg jobb mozgásmegjelenítő kikapcsolt true motion mellett vagy a true motion implementációja SOKKAL jobb, mint az LG-nek, akkor szerintem érdemes megvárni az idei sony modelleket, akinek a gaming is szempont és valószínűleg én is így fogok tenni.
De ha azt mondjátok, hogy az OLED ilyen és kész és a Sony motion/BFI/true motion sem az igazi, ha valaki nem szereti sem a recegést sem a szappanoperát, akkor valószínű nincs értelme nem megvenni egy kifutó áras CX-et (ha még lesz 77es). -
xerobyte
aktív tag
Hétvégén jött egy feltételezett price leak (amcsi MSRP) a BH-ról a Sony a90J és a80J modellekre. Drágák, de én sokkal rosszabbra számítottam.
A90J 55": $3000
A90J 65": $4000
A90J 83": $8000
A80J 55": $2200
A80J 65": $2800
A80J 77": $4500Mindenképp várósak a tesztek, hogyha a Sony összeszedi a gaming feature-okban magát (hdmi 2.1, normális input lag, hdr near black performance és gamma), akkor szerintem simán átveheti az A80J az LG C1-től az ajánlott ár érték arányú OLED címet, mert elvileg az a80J is megkapja az új procit, ezzel pedig a képalkotás, upscaling és a motion is jár, ami egybehangzóan jobb a sony-n.
Számomra -az eddigiek alapján!!- az is egyértelmű, hogy aki vásárláson gondolkozik és rendben van a CX modellekkel az NE várjon a C1-re, hanem most akciósan szerezze be a CX-et, mert még ha esnek az árak, akkor sem lesz az induló ár annyi, mint most az akciós. Kb. szeptemberre-októberre fogjuk elérni leghamarabb újra a mostani árakat a C szériával.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
KTTech
üzenetére
@KTTech Áhh, köszi a kiigazítást! A mozi BFi + 72Hz-ről fogalmam sem volt.
Amiket utána írtál az egész interpolációról annak valamilyen formában tényleg az összefoglalóban lenne a helye!Egyébként szerinted a jelenlegi OLEDekkel mi a legjobb motion beállítás/te mit használsz? Minden off? vagy DJ 0 DB 0? vagy BFI on? vagy...?
Azon gondolkozom még, hogy a Sony-nak tényleg érezhetően jobb a mozgásmegjelenítése vagy ez csak konteo? Nálam C-s LG van és azért egy panning shot igencsak receg és én már DJ1 melett is észreveszem az artifactokat sajnos.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Mathiask
üzenetére
Biztos, gondolj bele, attól, hogy ugyanazt a képet ismételgeted, attól még a következő kép érkeztekor változik csak a szemed számára a látható tartalom.
42ms-enként érkezik egy új kép, ez a sample and hold képalkotás lényege (túlságosan leegyszerűsítve), az LCD és az OLED is így dolgozik. A CRT nem így dolgozott, azóta sem értük utól ebben a tekintetben azt a techet. -
xerobyte
aktív tag
válasz
Gergőke88
üzenetére
Ha egyébként rászánnád az összeget a 77-esre és nem 1.5 méterre ülsz, akkor érdemes lehet kivárni, amíg újra készleten lesz, mert azért méretben van különbség: +40% !! a területe a 65-öshöz képest. Az 55 és 65" között is kb. ekkora az ugrás.
A 65"-ért az 590 egy jó ár.
Igen, cx az árérték befutó, a 2020-as modelleknél a beltartalom (a hangot kivéve) megegyezik a CX és GX között.A konzolokkal még vannak kezdeti röccenések, de akapvetően ez nem csak a TV-n múlik, hanem pl. a PS is sunyít a VRR-va, de ezek valószínűleg ki lesznek vasalva (és minden TV-vel így van, ilyen ez az első generáció manapság).
Ha megteheted használj bluray-t vagy remux-okat, mert a netflix bitrátája BORZALMAS és egy ilyen TV-n -akit ez érdekel- már nagyon fontos a forrás minősége, mert kihozza a készülék. Hasonlat: most készülsz egy zsír új Audi A8-at venni és azt tervezed, hogy az Auchan kúton 85-ös ""benzinnel"" tankolod. Természetesen lesz aki erre azt mondja, hogy azzal is ugyanúgy elmegy...ők vegyenek használt Fordot
Mozgás megjelenítés: na ez egy gyengepont. Alapból az OLED, mint technológia irtó gyors pixelválaszidővel rendelkezik, ami miatt a 24p standard film szaggatósnak érződik. Szoktuk itt magunkat azzal áltatni, hogy a készítő így álmodta meg stb. A valóság az, hogy ez egy ősi hagyaték/szokás és régen nem voltak 3-4-5ms response time-ú kijelzők. Lehet interpolálni, BFI-t használni, ami mesterségesen szúr be extra képeket a másodpercenkénti 24 mellé, de ez a legtöbb embernél leveri a biztosítékot, mert szappanoperás/mű/artifactol stb. Kategórián belül (OLED TV-k) az LG amúgy sem remekel, talán a Sony chipje a legjobb mozgásmegjelenítés terén, de az ő 2020-as lineupjukban nincs HDMI 2.1, csak az ideiben lesz.
-
xerobyte
aktív tag
Az eddigiek alapján lényegében létrehozták a valós felső kategóriás OLED-et, mert mostantól a G széria már panelben is többet fog tudni a C-nél nem csak kamukban és külcsínyben. A G szériának tehát nagyobb lesz a fényereje és úgy tűnik a C széria kb csak következő generációs procit kap, mint érdemi fejlesztés.
Ami jó hír, hogy a C1 (és nem Z1) 4K flottába érkezett a 83"-os modell és a 77"-es is a kínálatban marad így vagy a 83-as lesz (relatíve) jó áron vagy a 77-es kezdi el közelíteni azt az árszintet, amivel már szélesebb rétegeket elér.
Az év második felében érkezhetnek a 42"-os és kisebb modellek.
Összességében én ismét várok egy 10-20%-os áresést, mint az a 2020-as modellekkel is volt, mert az LG egyértelművé tette, a tavalyi 4.5 millió eladott OLED után idén 7-8 milliót akarnak eladni. Ez csak akkor fog menni, ha jobban áraznak és ha vannak kisebb méretek (és kaphatóak is persze). -
xerobyte
aktív tag
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Mindig van valami a sarkon, ami fényesebb...élvezd amid van, úgyis lecseréled pár év múlva, ha ez a hobbid.
Brave_86: én nem online próbálnám ezeket intézni, a netes kalkulált árak nekem is többszöröse a mostaninak. Sokszor egyszerűbb és olcsóbb alkuszt keresni egyébként, ha kell újrakötik stb.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Brave_86
üzenetére
Persze.
Szóval oroszlánosnál az van (ügyintéző tájékoztatása alapján), hogy a meglévő biztosítást nyugodtan ki lehet egészíteni. Olyanok mint a bank, vagy mint a netszolgáltatók: többet bármikor fizethetsz, felfelé bármikor válthatsz. A lakásbiztosítás MELLÉ ugye valamilyen értékben az ingóságaidat is biztosítod, de ezen felül van lehetőséged "Nagy értékű ingóságok" bebiztosítására is, pl. "a 250.000 Ft értéket meghaladó híradástechnikai, szórakoztató elektronikai, optikai készülékeket, pl. televízió, kamera, hifi, számítógép konfiguráció, stb." tartoznak ide.
A Nívóban nincs benne a "Garancia plusz" nevű szolgáltatás, ami még hasznos, viszont csak a TOP-ban található meg, de ez nem is baj, mert azt válogatsz össze amit akarsz, nem vagy az előre definiált szolgáltatásszintekhez kötve.
Nekem is alapom van még jelenleg, de a 77-es oled mellé nem MM garikiterjesztést szándékozom venni, hanem ezt, előtte aminek még érdemes utánajárni:
- avultatás
- nem működésképtelen meghibásodás kezelése (pl.: a TV közepén lesz egy halott sor pixel, de a TV amúgy jól működik)
- baleset: véletlen eszköz törésre ki lehet-e terjeszteni (tehát amikor te verted le a falról, úgy, hogy nincs 12 év alatti gyereked) -
xerobyte
aktív tag
válasz
Traugutt
üzenetére
Nehogy bárki CX-et vegyen 1.8-ért

AZ MM-ben berendelik Neked 1 699 999 -ért, illetve itt van akkor már a GX 1.7-ért
https://euronics.hu/termekek/lg-oled77gx3la-4k-ultra-hd-oled-smart-tv/p/236370
Ha valaki eddig kihúzta, akkor most már várja meg, hogy 1.1M alatt legyen készleten, a többi dellát meg költse el egy normális hangrendszerre a szánalmas soundbarok helyett
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Brave_86
üzenetére
Valóban, eddigi legolcsóbb a 65CX 598K-ért, én az Euronics-ot is bevállalnám.
A vásárlás ellen szól, hogy jövő héten CES, ilyenkor már érdemes lehet megvárni a híreket, lesz-e valami világmegváltás. (Valószínű nem, de nyilván valamit szénné fog promózni az LG marketinggépezete).
Mellette szól, hogy már itt az új garitörvény, tehát több gari lesz a TV-n, így szerintem a MediaMarkt biztosítása már nem annyira megérős.
Sőt, összességében is, akinek van lakásbiztosítása ott érdemes pluzsban a nagy értékű vagyontárgyait bebiztosítani (nagyobb biztosítók mind adnak ilyet, pl Gene***i. Olcsóbb, hatékonyabb és bejáratottabb (persze, ha nem így akarod 5 évente 'ingyen' ki biztosítási csalni az új modelled
).
Egyébként az MM tipikusan leköveti az Euronics árakat 1-4 hét késéssel, szóval ha valaki mindenképp tőlük akar CX65-öt ennyiért, akkor -ha a készlet engedi- valószínűleg lesz majd ott is ennyiben.Ha már készlet, a CX77 továbbra sem érkezett be, pedig az árazási trend szerint az most beesett volna 1 050 000 körülre az Euronicsnál 1 150 000-ről. Igencsak közeleg az igazság pillanata: azt jósoltam még az új modellek magyar nyitórai után, hogy készletkisöpréskor (2021 február-március várhatóan) a cx77 utolsó darabjai 999.999 HUF-ért fognak menni
Persze, ha na nincs belőle készlet, akkor nem mennek semmennyiért sehova. -
xerobyte
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Nagyon túlzónak éreztem a kommented, de nem voltam biztos a TÉNYekben, szóval megnéztem a BF árakat a sony xh900-nak, mint elviselhető minőségű hdmi 2.1-es LCD
260K volt a difi a 75" vs 85" méretek között (most épp annyi sincs).
Másik tény: mi 77"-os LG-t hasonlítottunk 83"-oshoz.
Mókás bukta lenne a 83"-t 3 millión nyitni a rosszabb esetben 1.6 milliós 77"-essel együtt. (már amennyiben minden ugyanaz bennük, csak a méret más)
-
xerobyte
aktív tag
válasz
rothfb
üzenetére
Ennél jóval pontosabban tudjuk az okot: a 48-as azért drágább az 55-nél, mert ugyanabból a táblából vágják ki (ez a "leeső" része), mint 2 db 77-est, tehát a 48-asok száma megegyezik nagyságrendileg a 77-esekével, ami meg irtó kevés. Ezért fontos az új gyár, mert itt sokkal több nagyméretű panel érkezhet és így több 48-as is lesz.
Jelenleg úgy véljük a 83-as ugyanabból a 8.5G-s táblából fog készülni, mint a 77-es készült, csak valamit sikerült kioptimalizálniuk, de ez már tényleg a találgatás része.@Balika911 így van, ebben az egyben bízom, hogy a 85-ös sony-k sikere tetszett meg nekik és azt a szelet akarják kifogni.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
üzenetére
Én (is) írtam ezt itt, illetve Vincent mondta a videójában eredetileg.
Ha akarná az LG, akkor hozhatná a 83C1-et az idei 77CX árban. Aztán tudjuk milyen az LG
Ha tippelnem kellene EU-s nyitó árak:
77C1 = 5000EUR; 83C1 = 7000EUR
Ha álmodozok és bilibe lógatom:
77C1 = 4000EUR; 83C1 = 5000EUR -
xerobyte
aktív tag
válasz
jugeen
üzenetére
És valóban, lehet mégis lesz értelme a 2021-es paneleknek.
Személy szerint a 850 vs 1000nitben nem sok különbséget látok (amúgy is éjszaka használom csak a TV-t mondjuk).
A 83"-os panel viszont jó irány, Vincent szerint a 8.5G üvegből vágják, így lényegében, ha az LG agresszívan akar árazni és a 85"-ös TV-k vitorlájából akarja kifogni a szelet, akkor megtehetné azt, hogy a 83" C1 Oled jön az idei 77"CX árában, a 77"C1 pedig beárazódik rendesen, oda ahova mérete alapján való lenne ( a 65 colos árának 140%-a kb.)
Most már tényleg érdemes megvárni a CES-t, ott ki fog derülni, mert ha az LG elkezdi nyomatni, hogy a 83 az új prémium marketingkamudumabullshit, akkor 77GX árban lesz a 83C1.
-
xerobyte
aktív tag
Lehet el*** a CX77-re várást
, de mostanra reppentek fel azok az infók a 2021-2022-es modellekről, amiket meg akartam várni... így jártam a jelek szerint.
Lényeg a lényeg: idén (karácsony előtti kiszállítás) szinte biztos, hogy nem lesz CX77 már a MediaMarkt webshopban, a nagy boltokban már benn sincs, a Mammutban pl. a kiállítottat is eladták.
És valóban 2020-ra 1,15milliós black friday-es ár volt az alja, aki akart ott 'kellett' venni.
Jelenleg egyébként berendelik neked az LG promóteren keresztük, de nyilván az 1.9 milliós kamu teljes árhoz mérten """akciózzák""" 1.6m-ra.
Gondoltam megosztom, hátha valaki még karácsonyra gondolkozik ezen.
Edit: 2021Q1-ben valószínűleg még lesz pár darab, az árra a srác nyilván nem mondott semmit, csak annyit, hogy ha megy is, ő nem várná 1.15 alá sokkal, az nagyon jó ár volt szerinte. -
xerobyte
aktív tag
Visszaolvastam, de nem találtam semmit: miért kerültek le az LG oledek 55+ fölött a MediaMarkt oldaláról több, mint 1 hete? Ezt tudja valaki? Üzletben vannak még? Januárban visszajönnek online készletre bontatlanok utolsó áron?
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Locutus
üzenetére
Működni működik minden már, amiről én tudok, hogy a near black gamma shift HDR VRR 120-nál még meg van. Ez a korábbi near black flickeringgel szemben már tényleg csak az ultimate power userek (sőt, inkább a műszerek) által észlelhető képromlás (softosan fw-ből csúsztatták a gammát ebben a módban, játéknál ez tényleg nem lesz para).
-
xerobyte
aktív tag
szerk. @hito -nak ment volna válasznak.
Képi tudásban a 8, 9 és X széria nagyon közel van, laikusként nem sok differenciát lát az ember. Lehet hegyezni a 9-esek plusz fényerejére vagy ha valakinek a BFI a fétise valami furcsa oknál fogva, akkor annak a fejlődésére a CX-nél.Ami nagyon lényeges, az a gaminghez kapcsolódó funkciók halmaza, amik a HDMI 2.1-el érkeztek meg a 9-es szériába. Emiatt a 8-asok kvázi elavultak, HA a gaming future proofing számít. A gyakorlatban én 8-ast a 9-es vagy X-es helyett csak akkor vennék már, ha alkalmi vétel (értsd legalább 40%-al olcsóbb)
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Nekem PS5-re most volt (be is tudtam tenni a kosárba).
Egyébként nálam az euronics most nagyot esett, a PS5-nél is így volt, meg itt írta valaki, hogy nála is az MPL vitte az OLED TV-t...ha nekem ideállítani a posta futárja egy 77"es millás oled tv-vel, akkor biztos összepislantanám magam az ijedtségtől...már a ps 200K-+posta kombóra is éreztem a nihilt...a piccsért nem lehet kifizetni a normális futárokat...?
-
xerobyte
aktív tag
Én is a 77-est monitorozom...nem erőltették meg magukat, pedig a 999.999-es céláramat egy gyenge pillanatomban 1.099.999-re módosítottam ...
Egyébként a következő volt a menet:
- a héten kifogyott, levették
- tegnap újra felrakták 1.9-ért, lol
- ma napközben leakciózták a helyére, 1.15-re -
xerobyte
aktív tag
@h377 Ez teljes mértékben a szerződés pontos szövegétől függ, ott ez tisztázva kell legyen. Szvsz panelcserénél vagy szervíznél megy tovább a baleseti az eredeti feltételek szerint. Totálkár=új készülék esetén már megszűnik, mert valószínű az eszközhöz van kötve. Ha olyat akarsz, ami klasszikusabb folytonos biztosítás, akkor a lakásbiztosítást kell ezzel felpimpelni, ott az avultatással és a felső értékhatárral kell résen lenni.
@torma1981 Természetesen nyugaton is csinálnak ilyet. Ettől függetlenül, ha odalépsz egy értelmiségi, (igazi) némethez vagy amerikaihoz és közlöd vele ezt az ötleted, akkor igen alsóbbrendűnek fogsz tűnni. És teljes mértékben igazad van, a mai világ már nem a morális tényezőkről szól, de nézz csak szét, ez lesz a veszte is, így én ezt nem hívnám fejlődésnek, maximum változásnak.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Persze, mondhatod.
Itt annyi a lélektan, hogy ha szándékosan vered le a TV-t, majd mész a biztosításoddal jóváíratni, akkor biztosítási csalást követsz el, ami jogilag már irgum burgum kategória. Nyilván igen nehéz lesz ezt rád bizonyítani és ez inkább csak egy morális visszatartó erő, amivel ösztökélik a magyar embert az európai viselkedésre
-
xerobyte
aktív tag
Jó mozizást

Ha egyszer megszületett a döntés, akkor meg amint kifizetted el kell felejteni az ármozizást. Mindig van 10K-val olcsóbb 3 hét múlva, mindig van mindjárt megjelenő új szuper technológia, mindig van kuponnap, mindig van szürkeimport jó áron okosba...el kell engedni, végig kell szopni a beállításokat, aztán élvezni a végeredményt!
Szerk.: az online rendelhető cx55 és 65 készlet is elszaladt, már csak helyben van. -
xerobyte
aktív tag
válasz
Albigator
üzenetére
Lesz, szvsz 20-30K-val megy még lejebb márciusig bezárólag az 55-ös ára, ha a kóser boltok vonalán akarsz mozogni és nem kiállított termékekkel operálsz.
Amire figyelni kell, hogy Kóklerisztán királyi pengője egy kalap szar, ha a pannon puma gazdasági anticsodája tovább folytatódik, akkor a forint gyengülése ki fogja balanszolni az áreséseket.
Négyszázezres tévéről beszélünk, most jön a karácsony, téliszünet, téliszabi, karantén, kinek mi, egyszóval ez most egy jó ár és ennyi pénz elköltése mellett én nem várnék februárig 7% spórolásra. Természetesen lehet, hogy ki lehet fogni egy villámakciót január végén 350-ért, de kétlem, hogy bontatlan az alá menne.Edit, MO-n csak gradiens árcsökkenés van, igazi amcsi black friday nincs, kisebb a piac, nincsenek rákényszerítve a kereskedők.
-
xerobyte
aktív tag
Hát srácok, akkor ezért került le az MM oldaláról a CX77 is, mert mindenkinek van egy eltéve valahova
-
xerobyte
aktív tag
válasz
rappit4
üzenetére
Budaörs tuti tipp, az talán a legnagyobb MM TV részleg itthon, ha esetleg közelebb van, akkor egy próbát a Mammut is megér (én anno ott simán b@szódtam a C8-val, még a konkrét számomra félretett TV-t is kibontották nekem zárás körül, tehettem rá saját anyagot, a csávó arra azért furcsán nézett, amikor a 65" colos TV dobozát a fejem főlé raktam, mint egy bunkert, hogy a neonokat kiüssem, de miután elmagyaráztam neki mi történik még segített is fogni
) -
xerobyte
aktív tag
HDR X Brands
Szerintem nem változott ezóta (2018-2019):
TV márkák"Minden"
-
xerobyte
aktív tag
Ha már volt a 55" és 65" árkörkép, legyen egy CX77" is:
MM: 1.249M
Emag: 1.249M
Alza: 1.245M
Edigital: 1.399M
Tehát eddig semmi sem változott a múlt héthez képest, eddig gyenge
-
xerobyte
aktív tag
"tehat ugy az emberiseg es normal eletet elok szamara ez a CX es tarsai egy mondhatni tokeletes valasztas
"Legyél már olyan kedves és ezt a minősítgetést tartsd fenn a közvetlen környezetednek vagy annak aki hagyja, köszi szépen.
Ez a véleményed, másnak más, tök jó, hogy megosztod, erről szól a fórum, de a megosztás mikéntje sem mind1! -
xerobyte
aktív tag
válasz
GalaHU
üzenetére
Ez már egyéni érzékenység kérdése, ez a legjobb videó amit találtam a jelenségről: [link]
Nekem ez a mértékű gamma shift már iszonyúan zavaró (és elismerem, hogy kényes vagyok ezekre), egy 1.3 millás CX77-től meg kifejezetten rosszul esne!@NYPD érinti persze, a problémát maga a panel okozza. 120Hz + VRR egyelőre amiről szó van, elvileg 60Hz oké, de jöjjenek meg a konzolok és meg lesz a tömegtesztelés. Jelenleg az egész világon pár ezer kártya van (rtx 3000) a készlethiány miatt és már ennyi a pörgés, gondoljatok bele mi lesz 50.000 konzol kiömlésekor, ha ps5 is gatya.
-
xerobyte
aktív tag
Áhh, ezaz, az igazság az, hogy Vincent Teoh eddig egyszer tévedett, mióta 2 éve nézem (azt mondta a 2019-es széria nem hdmi 2.1-en jön). Szóval valszeg ez az igazság: sem a c9 sem a cx nem fogja tudni hibátlanul a 120Hz VRR HDR-t.
redditen lett egy sub kifejezetten oled+gaming problémákra: https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/
-
xerobyte
aktív tag
'Szerencsére' 65"C8-am van, szóval 77CX a cél.

A fald panel meg az lcd az erősen vérzik itt.
Szerintem az olednél elfogadható lenne, ha hoznának egy szoftveres megoldást, amivel megszűnnének az idegesítő jelenségek, cserébe persze lenne egy érezhető áldozat a fényerő/deep black/near black részletesség/esetleg frekvencia oltárán. (Nyilván csak a HDR+VRR+magas freki kombóról beszélek. Őszintén szólva inkább legyen 90Hz-en limitálva a VRR HDR módban, mint ami most van!
És még csak most jön a drivereiről híres AMD, nem fogunk unatkozni! (Főleg hogyha idén kártyát akarsz, akkor day 0 kell berendelned látatlanban, különben tuti nem jut ez se, mint az nvidia-nál).@szabeska: ismerem ezt az issue-t is, az utolsó frissítés nem ezzel foglalkozott, sajnos nem tudom, hogy előtte ez volt-e már porondon :/
Tesztelni ezt mondjuk könnyű, ha nem mosódik a sima szöveg, akkor 4:4:4-nek kellene lennie...
Elvileg csak 120Hz-en subsamplingolt:
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/iwem9k/the_lg_oled_cx_does_not_work_properly_with_the/ -
xerobyte
aktív tag
A VRR a para sajna, elvileg továbbra is

Itt van forrás a vrr gamma paráról, bár ez se túl mély: https://www.oled-a.org/lgersquos-48rdquo-oled-attracting-game-monitor-buyers_9620.htmlBelőttem magamnak egy clárat, hogy ha addig lemegy, akkor jön a CX, de most nem tudom, hogy akarom-e, hogy lemenjen

@szabeska elvileg bírnia kellene 4k fullRGB HDR 10bitet @120, aztán jó kérdés, hogy sikerül-e nekik kireszelgetni valahogy. A legnagyobbat szerintem azok szívnak, akik asztali monitrnak vették a CX48/55-t és ténylegesen használják is gaming+filmen kívül másra, mert kezdve az ABL-től a black crushing van itt minden. A leggázabb a dolby vision a jelek szerint.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Blas109
üzenetére
Láttam, hogy kaptál megnyugtató választ a tudja-e a CX a 4K@120HZ+HDR+VRR-t jelenleg kérdésre, de én még ezzel ellentétesen gondolom: még mindig NEM jó.
FW frissítés ide-oda, ha megküldöd 90-110 fps közötti játékkal hdr vrr módban a cx-et egy új rtx kártyáról, akkor még mindig nem tökéletes, villódzik. Én a falra másznék tőle. PS5 4K@60 VRR-ra valszeg jó lesz, de ez még csak tipp.
A stop the FOMO-s srácon kívül Vincent Teoh-t éri meg követni.
TL;DR: az új konzolok érkezésével ki fog szakadni a hisztizacskó rendesen, főleg, ha az LG-nek lesz fw frissítéssel nem javítható bugja is. -
xerobyte
aktív tag
Ha bedobom a törölközőt és megrendelem a cx77-et, akkor erősen gondolkozom egy kalibráltatáson.
Kivel érdemes csináltatni mostanában és kb. mennyi lesz?
Vincent Teoh-t mégsem reptethetem ide a karantén miatt
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Piftuka
üzenetére
Meglepődnél, ha tudnád, hogy mennyi helyen figyel már OLED. Az igaz, hogy az ország 80%-a picsaszegény, de a maradéknak igen csak jót tett az elmúlt évtized anyagilag.
Én lepődtem meg a legjobban, amikor egyik -totál tech noob- rokonnál szembetaláltam magam egy 55CX-el a nyáron. Rákérdeztem, hogy ez mi: bementek a médiába, mondták, hogy fasza tv-t akarnak, meg hogy mennyi rá a keret, egymás mellé rakták nekik ezt meg a samsungot (gondolom QLED lehetett, ezt már hiába kérdeztem) és a samsungról a következő ítélet született: "Ilyen ocsmány műszínű TV nem kell a másikon meg de szép a sötét(!!!)". Gondolom a műszín a túlszaturáltság volt. Na ennyin múlik, ennyi a hozzáértés, de talán jobb is ez így. Megy rajta a főzőműsor délelőtt? Megy hát! Beégett? Fenéket... Ki van rántva néha a falból recovery cycle közben? Ki hát! Van rajta banding? Azt se tudják mi az. -
xerobyte
aktív tag
Lepörögtek szépen a CX árak, ha 999K nem is, de 1.1M simán lehet a 77-es december közepéig valahol (Csak MediaMarkt, Euronics, esetleg Edigital játszik nálam, amit meg mernék lépni)
1.) Van valaki, aki 65-ről ment 77"-ra itt? Megéri a felérat, volt húha élmény a plusz 40% térnek? C8-ról jövök, annyit nem gémelek, hogy csak a PS5 miatt megérje CX-re menni, szóval mindenképp feljebb akarok lépni méretben is, ha már TV csere.
2.) 2021 TV modellekről mi itt a vélekedés? Elég szűkszavú a net, amit ki tudtam hámozni, hogy jön a QD szűrős oled, de nem LG lesz (lehet sony?). A miniledet fogják agyba főbe tolni, illetve az új gyárak miatt drasztikusabb lehet az lg oledek áresése is. Ez a 'drasztikus' elvileg 20-25% áresést jelenthet, na most nekem ez minden csak nem drasztikus. Ha tudom, hogy egy 77-es TV jövőre karácsonykor 900K, akkor azt túlélem, ha most 1.1M-ért veszem, de ha pl a jobb kihozatal miatt a 88-as fog 1.3-ban menni, az idegesítene
3.) Az LG QC tényleg szarabb lett az elmúlt évek alatt vagy csak véletlen ez a sok pixel, banding stb probléma?
-
xerobyte
aktív tag
Jön az a milliós CX77
, szépen lassan...
ED-ben 1.399.000 HUF -
xerobyte
aktív tag
Azt se felejtsétek el, hogy idén a cx77 jóval kedvezőbb nyitóáron startolt (amcsiban, 5000 dollár), amit az EU csak egy kis késéssel vett át. Jelenleg az USA-ban simán elhozol alku nélkül 3800-ért egy új cx77-est. [link]
Én olyan tekintetben is bizakodó vagyok, hogy a magyar kereskedők most gyorsan követik a német piacot, persze az EUR HUF SZÉGYENéről nem ők tehetnek), német ár 4700 eur [link] -
xerobyte
aktív tag
Az LG CX 77 ára a minap benézett az Euronics-ban 1.5 millió alá, ha tartjuk a tavalyi árcsökkenés ütemét, akkor ünnepekre az 1.1 milliós ár valós lehetőségnek tűnik. A márciusi készletsöprésre, meg a rég áhítótt lélektani 999 999.- címkék is felkerülhetnek.
Mit gondoltok?(Egy bibi van csak, az LG által elismert near black shuttering vagy black crush, ami pont VRR+HDR kombónál jön elő (tehát a PS5-ös vásárlók eléggé nagyot fognak csalódni), amit az LG még csak most kezdett javítgatni. [link] )
-
xerobyte
aktív tag
Az OLED77CX az Euronics-ban 1.7M-en nyitott, ez nagyon bíztató, tartja az 5000 eurós ajánlott árat (először pedig úgy jelent meg, hogy USA-ban 5000 usd, Európában 7000 eur, ami egy jó nagy wtf lett volna).
Ha az ártrendekbe nem zavar be a COVID, akkor simán benézhet 1M alá télre, jövő februárra, amivel lehet kiugraszt a 65C8 elől! -
xerobyte
aktív tag
Sziasztok!
Olyan van, hogy a HDR anyag rosszul van fényességben masterelve?
Végtelen időt kínlódtam most a 'Widows' c film HDR verziójával, a fekete szint egyeztetéséhez nincs is jobb, mint a film végén a stáblista, ahol egyértelműen látszik, hogy a fekete háttér kicsit szürkés a black barokhoz képest.
Először azt hittem, hogy a black levelek nem jók, pedig de, aztán a beállításokat is lereseteltem a TV-n (na ez hatalmas bukta volt, mert a már megszokott motion beállításaim is odalettek és nem emlékszem fejből...).Következő lépésként beszereztem az SDR verziót, ahol homogén a stáblista háttere és a blackbar, szóval elkezdett gyanús lenni, hogy a HDR anyag lesz rossz. Ekkor betettem 3 másik HDR film stáblistáját és bumm, jók voltak (sok hűhó semmiért...). Végül pedig a Widows HDR-nél egyszerűen levettem a brightnesst 50-ről 49-re és láss csodát, tökéletes volt, de így meg a film színes részeinél nem vagyok biztos, hogy nem vesztek infót.
Többször éreztem, hogy a HDR filmek kicsit mosottabbak és néhol túl sötétek (de nem mind!), mintha csak összecsapták volna, pedig a Planet Earth az üt, szóval nem a beállításokkal lesz baj.
A kérdés tehát az, hogy
a) lehetnek-e direkt így masterelve a HDR anyagok?
b) az eredeti BR HDR-ből készített csúcsminőségű REMUX-ok eltérhetnek-e az eredeti BD-től ilyen tekintetben?
c) van-e valamilyen buktató/beállítás itt a HDR-el, amit kihagyhattam? (Kodi DSplayer madVR, LG C8, RGB full kiküldve és fogadva mindenhol) -
xerobyte
aktív tag
válasz
ervin1979
üzenetére
Szia!
Ha valós tartalom mellett nem látod, akkor ne vesződj vele.
Ajánlom megtekintésre:
- Planet Earth 2016 4K HDR első rész (Islands): amikor a láva folyása és száradása van megmutatva, nagyon kijön, ha baj van a feketével a sötét jeleneteknél
- Venom 4k HDR: egy jelenet, amely elidőz a csillagos égbolton (tekerj bele, nem tudom, hogy merre van, talán az elején)
Ha itt nem érzékelsz semmit, akkor kb. sosem fogod.
(Nyilván csak full sötét szoba játszik tesztelésre) -
xerobyte
aktív tag
Megjött a 65C8, első körben egy rövid teszt körre bekötve:
- banding mentes, nagyon jó uniformitás: úgy látszik év közben tényleg tekertek a gyártáson vagy csak a panellottón kijött az 5-ös
- rtings beállítások alapnak jók, a későbbiekben a de-judder, de-blurral biztosan sokat fogok még tesztelni, hogy meglegyen a nyertes, ezen kívül kb. az oled fényerő az egyéni preferencia, minden más másolható onnan
- PC-ről HDR meghajtás: rossz hogy ilyenkor manuálisan kell beállítani a windowst, de túlélem (Kodi-ról nyomom, lehet hogy valami szipiszupi program autó átteszi, ha a forrás HDR)
- HDR Planet Earth: belesüt a szemedbe a Nap...
- sötétség: vagy 8 évnyi lcd után nagyon fura, hogy egyes jeleneteknél tényleg sötét van, meg kell szokni, hogy van ilyen opció, hogy a sötétben állnak alakok és nem a szürkeségben. Pl. Deuce egy jelenetében egy sötét raktárban álló fekete férfinél megállítottam a jelenetet és az OLED lightot végignyomkodtam, mert elsőre nem volt világos (haha), hogy itt most ezt a panel cseszi el, vagy az alkotó ezt akarta, mivel nem sokat lehetett látni az arcból, csak a szeme villogását (nyilván utóbbi).
- oled light: nálam a dark roomra ajánlott 20 alacsony lesz, értem én ezt a 100/120-ra kalibrálást, de a 40-45 már sokkal szimpibb, bright roomra meg 65-70
- bár nem oled, de emlékezzünk meg róla: az 55 és a 65 col között NAGY a különbség
- és igen, teljesen más kávéház, mint a sony w828 volt, pedig anno kategóriájában jó TV-nek számított -
xerobyte
aktív tag
válasz
ervin1979
üzenetére
Szintén 65C8, bár még nincs a falon, de én ezt hámoztam ki az ajánlásokból:
https://www.bestmarkt.hu/maclean-mc-564-32-85-lcd-tvmonitor-fali-tarto-fekete-p369098 -
xerobyte
aktív tag
Lejárt a szerk időm.
Egyébként kicsit matekoztam is ma, az volt az alaptézis, hogy az első, feltehetőleg április végi 10%-os ár-dropnál nem fogok tudni tovább várni (úgyis mindig csak várunk, nemde??), amikor is szvsz valahol 950K körül lesz a 65C9 (finnyás vagyok, emag és társai nem játszanak).
Ha most megrendelem a C8-at, az ugye 660, tehát nagyjából 300K marad nálam. Cserélni legközelebb akkor fogom, ha a HDMI2.1 chain teljes (VGA, AVR is!) és van miért (leghamarabb talán PS5), ami a gyakorlatban 2020 BF vagy 2021 tavasza. A C8 használtan akkor szerintem 200K-ért lesz eladható legrosszabb esetben.
Ha bevállalom a C9-et, akkor első generációs HDMI 2.1-em lesz, ami azért szerintem hordoz némi kockázatot, de cserébe kihúztam egy generációt. Ekkor viszont azzal az alapfeltevéssel élek, hogy 2021-re nem lesz olyan új technológia, amiért nagyon a boltba akarok rohanni, mert a C9 most, majd csere 2021 az így elsőre túl carpe diem.Közben megnéztem a chromás dolgokat is. A filmek menni fognak 4k/24Hz 4:4:4-ben a C8-on is, a Ps4Pro pedig szintén köszöni, de úgysem bír 4k/30Hz-nél többet, ami befér 4:4:4-be.
Közben lehet meg is oldódott a probléma, mert az MM oldaláról eltűnt a C8 készlet!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- alza vélemények - tapasztalatok
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- További aktív témák...
- LG 55" C5 OLED evo 4K AI Smart 144Hz Gaming TV
- Újszerű Samsung OLED QE77S90DAT(2027 Decemberig Garis) 195cm
- LG OLED 65 BX - 120Hz, 164cm, 4k - pixelcsík
- Karácsonyi Akció ! PHILIPS Ambilight 48OLED759/12 4K OLED Smart 120Hz Gaming TV
- Hisense 65A85H 4K Ultra HD Smart Dolby Vision IQ , Dolby Atmos 120Hz Gaming OLED TV
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó projektorok!
- ÁRCSÖKKENTÉS MacBook Pro 17" i7 2.6 GHz 8GB RAM 8 ciklus az akkuban!
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Volt fél órám, inkább a megosztott szubjektív információmennyiségre mentem rá, mintsem a cizelláltságra.
Vagy nem...aztán ebből is csak kimaradtam a fingreszelés miatt újabb fél évre.

Aztán lehet, mi harmincasok már máshogy választunk párt, mint 1-2 generációval korábban, passz.
Amikor múlik a hormonális szerelem (értsd: ki tudtok cuppanni egymásból), akkor egy 140-es ágy hirtelen nagyon kényelmetlen lesz, a 160-as, de főleg a 180-as meg kééényelmes.

).
Vhiktor