Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Speederer #40790 üzenetére
Nincs igazán jelentősége, 1-2 perc alatt megvan egy HA restart, amire mondjuk hetente ha szükség van vmi frissítés miatt, de ez már rajtad is áll.
Az addonok ilyenkor nem töltődnek, hiszen azok önálló dockerek, azok csak a teljes gép újraindításakor (vagy a saját frissülésük esetén) indulnak újra, az végképp ritka, nincs jelentősége ha pár percre kiesik az adott addon.
-
Speederer
senior tag
-
válasz
Speederer #40790 üzenetére
Idő kell, egy combosabb gépen is míg összeszedi magát, függ a háttértártól is, SSD-n biztosan gyorsabb a boot.
De nem olyan nagy gond, ha lassan indul, (NAS-nál sem) hsizen 0-24-es üzemben megy...
Egy SSD adatbiztosabb egy SD kártyánál... bár már automatizálni lehet a homeassitant mentést Google Drivera akár -
Speederer
senior tag
Rpi4-et használtam első körben HA OS-sel (és SD kártyával), aztán cseréltem HP T630-ra. Olyan átütő különbséget azért nem érzek. Persze gyorsabb valamivel, de pl egy restartra most is várni kell, jó pár másodperceket elmolyol 1-1 addon/komponens betöltésével.
Aki valami combosabb gépen használja, ott mi a tapasztalat egy restarttal?
-
válasz
Vodike #40786 üzenetére
Fránya Infláció...... én 5000Ft-ért vettem (táp nélkül 4GB RAM-mal 8-16GB SSD-vel) 2db t520-at és 1 t530-at 2 évvel ezelőtt + 2500Ft volt az eredeti HP táp ( t530-as hoz már 40W-os és 4 mm-es centerpines kell és a t530 már DDR4-es ) t520-be az M2-es szabvány 2280-as SSD úgy megy bele, ha az ember kiveszi belőle a hangszórót. (m2-SATA átalakítóval egy 7mm-es 2.5" SSD is éppen bele megy, de egyszerűbb az m2-es SATA SSD, t530-ba meg csak az megy bele, de ott van hely a 2280-asnak)
2 éve még drága volt a méretes az SSD egyik t520-at tönkre tettem addig feszegettem, hogy bele menjen egy 2.5" HDD
Most fel tudtam tenni mindkettőre a DSM 7.1-et, két t610-est le fogok cserélni velük... -
-
válasz
Degeczi #40782 üzenetére
Mennyire jó, hogy épp ez a téma, napok óta ezt pörgetem, mi vegyek HA-alá… de nem jutok előbbre.
Elfekvő sata SSd-m van, de kellene egy vas mert ezek az rpi árak/teljesítmények nekem nem emészthetőek.ViZion
Mit rendeltél végül? Nekem ezek vannak a listámon épp 25k körüli árszintet nézegetem, garázsban lesz passzívnak se kell lennie:
Lenovo M73 i3-4130T/8GB -
Degeczi
nagyúr
válasz
MaCS_70 #40781 üzenetére
Talán régebbi technika, kevésbé energiatakarékos alkatrészekből fölépítve - végülis mindegy. A HP oldalán is megtalálod, h a négymagos T620 (nem a CPU, hanem a gép!) üresjárati teljesítményigénye nincs 5W. Gyakorlati használatban (nálam olyan 30-35% közti terhelést mutat a HA, de ismét: rengeteg addonnal) is 10-12W körül marad.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
MaCS_70 #40778 üzenetére
Nagyon túlbecsülöd a fogyasztást...
Az a konnektorom, amibe csatlakozik az okosotthon vezérlés is, napi 1.3-1.4 kWh fogyasztást produkál, de ebben van még a gépen kívül
- egy szünetmentes táp
- 16 portos switch
- 2 wifi AP a switchről POE-val táplálva
- router
- wifis netszolgáltató antennája
- 2 HDD-s NAS
- Ikea Symfonisk hangszóróA HP T620 (négymagos változat 8 GB RAM-mal, 240 GB SSD-vel, fölsorolni sem tudnám mennyi Addonnal HassOS alatt, még a Unifi AP-k kontrollere is ezen fut) ebből 300-350 Wh-t eszik egy nap.
-
ViZion
félisten
válasz
LouiS22 #40767 üzenetére
"nem egy liga és ennek megfelelően az áraik is jelentősen eltérnek"
Árakhoz aktuális tapasztalat:
A Pi árak leginkább nem olcsók. A Proxmox topikban mondták, h nézzek T procis (35 W elvben) brand gépet, SFF vagy tiny méretben. Nem NUC, de nem is annyi pénz.Brand gép (amit várok, h érkezzen): s1155, nem mai darab, 8 GB ram, magasabb fogyasztás, sata portok, több helyet foglal, de rá lehet tenni a dobozra a boromat. Ahol venti van, ott van valamennyi hang is van.
A Pi ezek ellentéte kb. .. kinek mi a fontos. Teljesítményről nem tudok nyilatkozni, de gondolom, h az i5-3470T erősebb.Viszont árban nagyon is egy szinten vannak, aki a 35 W helyett 55-65 W CPU-val is boldog, az a használt Pi3 ára alatt is vehet vasat.
NUC az +50-9999% pénz, ha valaki nem issza el.
Sajnos, pedig ez egy jól eltalált formátum, vagy mi.
-
válasz
LouiS22 #40743 üzenetére
Kenand, LouiS22, radio11, Olympia76!
Nagyon köszönöm a segítségeteket és a türelmeteket!
Eddig felesleges erőfeszítést szerencsére nem öltem a projektbe, mert az eddig ezzel eltöltött idő hasznos volt, hiszen én még gyakorlatilag mindenből tanulok.
Némi töprengés és fórumtársi biztatás után egy köztes megoldás mellett döntöttem: mivel bevethető erős hardverem nincs (erre még visszatérek), RPI-m viszont igen && maga a HA és a NodeRed a jelek szerint elvan a NAS-on --> magát a zigbee2MQTT-t teszem fel egy RPI-re. Tanulni biztosan jó lesz így is, közben meg lesz időm jól átgondolni egy komolyabb otthoni szerver gondolatát.
És itt jön a nagy kérdés: ha már ilyen szerver, akkor milyen? Meglepve olvasom a fogyasztási adatokat, merthogy nekem nagyon más értékek jöttek ki. (Mániákus méricskélő és statisztikagyártó vagyok.)
Van két éhezőművésznek tartott atomos PC-m: 600-750 Wh körül fogyasztanak egy nap egy üres Lubuntut futtatva, de ébrenlétben.
Egy Intel NUC 12-re bőven 1 kWh jött ki, egy HP T620 vékonykliensre valamivel több -- de ezek extrapolált értékek és nem saját mérések.Szóval valahogy nem jön ki nálam a matek, de nagyon mohón várom az ötleteket!
Köszönettel: MaCS
-
Antibazsi
aktív tag
válasz
radio11 #40757 üzenetére
Ú, ez tök jó lett volna ha hamarabb beszélünk.
De most már nem akarok még egy szivattyút venni. Ha a mostani feladná a harcot akkor ilyen lesz a következő.
Viszont a Woox app-al kapcsolatban rájöttem hogy én voltam a béna és az appon belül is engedélyezni kell az értesítéseket. Szóval működik!Sőt most arra is rájöttem hogyan tudom beállítani azt is ha már nem érzékel vizet a szenzor akkor x perc késleltéssel kapcsolja le a szivattyút.
-
Olympia76
tag
válasz
Gabail #40768 üzenetére
Úgy tűnik nem lett frissítve a BT proxy implementáció után... BT Proxy esetében nem kell, hogy a Bluetooth integráció explicit megjelenjen (az valóban csak akkor jelenik meg, ha van diszkrét BT adaptere a HA-nak).
Elvileg működnie kell mindennek a Shelly-s BT Proxy-val, ami egyébként megy diszkrét adapterrel.
Nálam pl. mennek a BT-s Xiaomi-s hőmérők vagy pl. egy iBeacon eszköz is (Feasycom FSC-BP108).
Telefon-t nem szedi össze alapból, ehhez elvileg talán van valami iBeacon funkció a HA appban, de sosem próbáltam.
-
Gabail
csendes tag
-
fo_di
őstag
válasz
Gabail #40768 üzenetére
https://www.home-assistant.io/integrations/bluetooth#remote-adapters
The Bluetooth integration supports receiving advertisement data from external adapters for devices and sensors that do not need an active connection, as well as establishing active connections.
vagyis nem kell az usb és a bluez, hanem a hálózaton keresztül is összeszedi az adaptert (ahogy a link is mondja, esphome vagy shelly eszközt)
-
Gabail
csendes tag
válasz
Olympia76 #40746 üzenetére
Eddig OK. Nincs túl sok BT-s eszközöm, de mondjuk a mobilom jelenlét érzékeléshez használnám a Bluetooth LE Tracker integrációt. Dokumentáció setup fejezet: "This integration requires the Bluetooth integration to be enabled and functional." És megint itt vagyunk: a Bluetooth integráció használatához meg ezt írja: "The Bluetooth adapter must be accessible to D-Bus and running BlueZ..."
Vagy ha erre nem, akkor mire lehet használni a Shelly BT proxyt, mondanál egy működő példát?
-
LouiS22
veterán
válasz
Blackmate #40764 üzenetére
A Lada is egy autó, négy kereke van. Meg a BMW is. Gondolom érted a hasonlatot (és ezzel nem szólom le a Pi-t, mert próbáltam azon is a HA-t, de a sebesség és az ebből fakadó kényelmetlenségek annyira nem tetszettek. És akkor még nem futott millió és egy addon se). Ha valaki mázlista és van neki otthon "elfekvőben", esetleg alkalmi vételben sikerül lecsapnia egy NUC-ra, netán cég selejtez és fillérekért el lehet hozni, akkor biztosan nem fog mellélőni vele. Még akkor sem, ha csak és kizárólah a HAOS fut rajta.És nem kell gépészkedni SSD illesztéssel sem, egyszerűen "csak" megy.
, lehet NVME, lehet SATA, ha akarom a memóriát bővíteni (nem akarom
), akkor az is egy mozdulat. De mint írtam, nem egy liga és ennek megfelelően az áraik is jelentősen eltérnek. Nekem anno megért "annyit", hogy ezeket figyelembe véve beruházzak (mindig gondolok a jövőre is, amikor megveszek egy-egy hardvert), de ezt is saját "káron" tanultam meg az évek során, így van itthon 3 pi is
(persze mindnek találtam feladatot, nem vesztek kárba).
-
ViZion
félisten
válasz
Blackmate #40764 üzenetére
igen, ez a kérdés...
Proxmox és virtuális gépek, de valószínűbb egy headless Buguntu/Debian...
NAS funkció az nálam csak annyi, h egyik HDD látszik a hálón, másikra meg backuppol.
HA az kísérleti, még nem volt, érdekel. Okos bigyóim vannak, majd meglátjuk mi lesz.
Pi-hole (vagy hasonló) lenne, 300k blacklist-el, talán ez a legmacerásabb erőforrásban, de van erre is terv. Valószínűleg több irányból is próbálkozom, sok bukó még nincs, lehet vele játszani. -
Blackmate
őstag
válasz
ViZion #40763 üzenetére
S hogy lesz kivitelezve? HA supervised? Ha igen milyen hipervisor?
Azért kérdezgetem, mert a 4 éves öreg vasam (Core2 Duo), amin még Ubuntu 18 van gyönyörűen megy: Plex, NAS, torrent, MotionEye, stb... + HA természetesen docker-ben, aminek ugye már annyi. Pontosabban továbbra is fut valamelyik 2022.12.1-es verzión, de nincs tovább frissítés.
Megértem, elfogadom, váltok. Van is újabb vas, de nem akarok elpazarolni egy külön vasat csak a HA-nak, amikor egy RPi 3 erőforrásain is vígan elfut.
-
Okosotthon kezdő szettnek egy Sonoff zigbee hub-ot vettem. De most hogy olvasgatok lehet lecsesztem mert egy Xiaomi GW3 jobb lett volna, mert sok protokollt ismer.
Tudná kezelni a Sonoff zigbee eszközeim is? -
radio11
tag
Nekem szépen ment chrome alatt
-
vkp
aktív tag
válasz
BlackJack21 #40758 üzenetére
Edge-ből viszont szokott menni.
-
Antibazsi
aktív tag
válasz
radio11 #40755 üzenetére
Csináltam sülyesztést a szivattyúnak, viszont sem terjedelemben, sem mélységeben nem tudtam akkorát kialakítani, hogy az úszókapcsoló tudjon akkora tartományban mozogni, hogy az gond nélkül ki és bekapcsolja a szivattyút. Valamelyik irányba mindíg elakad. Monjuk ez egy low budget Gardena 8800 klasszik búvárszivattyú. Biztos létezik olyan is ami ennél sokkal precízebb , belső kapcsolóval van ellátva, de én nem találtam ilyet.
-
Antibazsi
aktív tag
Sziasztok,
Az utóbbi években talajvíz miatt sajnos többször eláradt a pincénk ezért a napokban vettem egy Woox Smart Zigbee vízszivárgás érzékelőt, szintén egy Woox hub-ot és egy okoskonnektort amire rádugtam egy állandósított szivattyút. Tuya Smart-ban nagyon egyszerűen össze is állítottam a setupot, ha vizes lesz az érzékelő, bekapcsolja a szivattyút már minimális vízszinténél is.
Eddig minden nagyon szép és jó, viszont ledöbbenve tapasztaltam, hogy a mobil appokban-ban nincs értesítés küldésére beállítási lehetőség. Sem a Woox sem a Tuya smart-ban. Csak akkor küld SMS vagy hang hívásos értesítést / riasztást ha havi előfieztést vásárolok. És ezt rohadtul nem kommunkálják sehol, de még csak a Woox honlapján sem található erről semmi infó. Csak a mobilappon belül szembesül ezzel a user. Ingyenesen csak egy bejegyzés kerül az aplikáció üzeneteibe, ami csak az applikáció megnyitása után látható, de erről persze értesítés nulla. Előfizetés nélkül így gyakorlatilag semmi értelme, mert kikapcsolni a szivattyút már nekem kellene manuálisan, miután elfogyott a víz. De egyébként is, tudnom kell ha akció van mert mi van ha valamiért nem indul el a szivattyú....vagy ha nem lenne állandósított szivattyú.... riasztás nélkül így semmi értelme.
Havi előfizetéssel viszont már rohadt drága a konkurensekkel szemben (pl Aqara) ahol minden egyéb költség nélkül is simán riaszt a telefonon.
Van esetleg erre egyszerű hack vagy másik app amivel kapok értesítést a telefonra? Vagy hagyjam a francba, küldjem vissza és vegyek Aqara-t? -
Shummo
senior tag
Tudna esetleg valaki segíteni az alábbiban:
Alany: Aqara M1S gateway/hub módosított FW-vel felcsatolva Home Assistant alá.
Telneten keresztül el tudom érni az eszközt, tehát parancssorban tudom configurálni.
Cél: Szeretném, ha az eszköz minden nap reggel 8:05 perckor újraindítaná magát. (ennek oka az, hogy garázsban külső routerre van kötve, a router pedig csak reggel 8tól kap internetet, majd felcsatlakozik wiregaurdon(VPN) keresztül a home assistent hálózatára. Azonban ahhoz hogy a gateway is fellépjen a routerre ilyenkor kell egy restart.)
Crontab parancs sajnos nem működik.
Esetleg valaki tudna segíteni merre induljak el?
köszönöm -
radio11
tag
válasz
Blackmate #40750 üzenetére
Ezek hitbéli kérdések általában. Én például nem látok ki a kártya PC-k mögül. Egy Pi 3 (vagy nálam például Asus Tinkerboard) bővel elbír még egy olyan komplikáltabb rendszerrel, mint az enyém. Endurance jellegű SD kártya, Google felhőbe mentés és még a megbízhatóság sem olyan problémás. Ja és 5-6W-al elmegy.
Új hozzászólás Aktív témák
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok (Fekete és Fehér)
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest