- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
- Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gejala
őstag
válasz
Varázslóó #544 üzenetére
Azért ez extrém igény, hogy neked 100+ giga hely kell. Emberek 99%-ának manapság nem is kell SATA, 2x4 Tb NVMe bőven elég nekik. Vagy ha valaki olyan ódivatú, mint én, akkor berak egy HDD-t. De egynél több HDD már rohadt hangos lenne a mai extra csendes gépekben. PCI port se kell semmire, nagyon rétegigény az is.
[ Szerkesztve ]
-
Varázslóó
senior tag
X870-E lapokba a usb4 ami extra minden màsba sokszor szarabb mint az X670E
nekem pl nagyon nehezen feleltek volna meg az X870E lapok. 2db Lan port, 3db PCI-port.
2 nagy egy kisebb hang kártya port. 4db Sata az kevés így is.
De még AM5 elött bevasaroltam PCI Sata kártyát. Mert AM5 nél 8 Sáta port 400ezres alaplapon van maximumvagy még azon se nagyon.
ha màr 6db van akkor elkérnek a jobb lapokért 250ezreket minimum. b650 lapok is hót kevesek voltak nekem. B850 meg direkt nem vàrtam tudtam hogy gyenge szalma lesz
X670E hez képest X870 olyan mint egy herélt ló.
[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz
DroiDMester #542 üzenetére
A lapok nem füstölnek el. A meghalt 9800X3D után ugyanabba a lapba többen is beraktak másik procit (7600X, 7800X3D) és az működött gond nélkül. Nem is olvastam olyat, ahol a lap is kuka lett volna.
Volt aki a megégett 9800X3D után 7600X-et használt hetekig, amíg gariban kapott új 9800X3D-t. Ami szintén meghalt pár nap után.
Szóval vagy a 9800X3D-k között van relatíve sok hibás darab vagy az Asrock X870 lapok kifejezetten a 9800X3D-kre pikkelnek nagyon, de a többit békén hagyják.
[ Szerkesztve ]
-
-
gejala
őstag
válasz
DroiDMester #535 üzenetére
Mi ég le tömegesen? Pár prociról van szó Redditen úgy, hogy 9800X3D-ből többet adnak el, mint kb többi AM5-ből összesen. Tuti, hogy 9600X-el meg 7900X-el is történnek balesetek, csak ezeket senki nem veszi, ami meg mégis meghal, arról nem ír a gazdája, mert minek. Most a 9800X3D-nek van hírértéke, mert ez a legnépszerűbb DIY proci a világon.
A sok tízezer elégedett 9800X3D használó szintén nem fogja beírni, hogy összeraktam egy új gépet és még nem égett le, hanem működött rendesen tegnap is meg azelőtt is.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
Gigàt akkor vegyed ha gariba vissza is akarod vinni. Selejt az a màrka 2025ben
ASRock bol X870 asszem ami le éget..
Szerintem az autó AI OC mód miattami X670 be direkt nincs X870-E és simàba van.
[ Szerkesztve ]
-
MZsoltee
veterán
válasz
Egy B650es lap is tökéletes lehet alá. A kérdés mire szeretnéd használni. Milyen csatlakozók kellenek. Javaslom a milyen alaplapot vegyek topicot. Az pedig teljesen értelmezhetetlen, hogy egyes gyártó teljes termékpalettajat leírod. Minden gyártónak vannak jó és rossz termékei. Szoval konkrét tipusokrol érdemes beszélni, nem Asusrol vagy Gigarol..
-
válasz
Semmi, csak az E garantálja, hogy minden annak jelölt PCI-e port tényleg tudja az 5.0 módot, amúgy maga a PCH chip ugyan az.
-
1gyors kérdés:
9800X3d-hez milyen lapot érdemes venni?
látom van X870 és X870E is, mi az eltérés a 2 chipset között?
Valamint melyik gyártó ajánlott? állítólag itt AMD-nél az ASUS nem ajánlott márka, ez tényleg így van?
ASRock ról azt olvasni hogy tömegesen égnek le, MSI vagy Giga esetleg?
a kék oldalon a Giga nem ajánlott itt is így van?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Varázslóó #533 üzenetére
AM5-nél tudtommal így ágazik el a 24 sáv:
I. ---- 1x16 / 2*8 / 1*8+2*4 / 2*4 + 2*4
II. --- 1*4 M.2
III. -- 1*4 PCHNa igen, a III. pontból a PCH egy PCI-e switch "sok" sávval, viszont maga a PCH "csak" 4 sávon kommunikál a CPU-val, tehát nem tudsz 2 db PCH-ra kötött SSD közt full sávszéllel másolgatni, ha pl. videót vágsz, vagy ilyesmi. Az csak akkor megy, ha az egyik SSD a dedikált 4 sávos M.2 sávokon van, a másik a PCH-n, és már nem gyalázza a PCH sávszélét, ami a CPU-hoz vezet (pl. >=10Gbe hálókártya, ilyesmik...).
Plusz a I. pontban nem garantált minden slot-ban egyszerre a bi-furcation, vagyis hogy tudsz bele dugni egy kártyát, ami fogad 2 db SSD-t, és minkettő, pontosabban szélsőséges esetben 2+2 db SSD-t. Ez ugye akkor fog menni, ha nincs dedikált VGA kártyád, csak az integrált grafika, és akkor még ott van még egy 4x PCH slot egy >=10Gbe ethernet kártyának és a "sallangoknak". De mi van, ha pl. van még valami spéci kártyád, mert pl. nem vágsz, hanem fényelsz, és akkor ott a DeckLink 4x kártya is.
A ThreadRipper a Workstation platform "csillió" PCI-e sávval a CPU-hoz. Munkára az való.
[ Szerkesztve ]
-
-
torma1981
veterán
Sziasztok.
9800X3d-hez melyik a legjobb alaplap amit ajánlotok? Fontos, hogy 3-4db M2-es sdd sebesség csökkenés nélkül fusson benne. És persze ne kerüljön sokba. Max 200k körül.
-
Anax
tag
válasz
Skyhunter #524 üzenetére
Csak egy ötlet, ha még elmaradt volna.
Úgy tűnik, hogy nekem a legújabb AMD chipset driver megoldotta ezt.
02.03-as felpakolt olyan dolgokat a X3D -hez, ami a 7700X nél még nem kellett.Az Asrock kezdőlogó után pedig már a win-t tölti be és nálam is ennél a pontnál ált meg.
-
Skyhunter
őstag
Ahogy írtam, megjött a félkonfig. Asrock X870E Taichi "deszka" került a 9800 X3D alá, egyből BIOS update. Win11-et (még) nem raktam újra.
Sokkal gyorsabb lett WoW raidben, és Delta Force alatt is a gép.
Ami viszont gond : nem lehet újraindítani a Windowst, elfut az Asrock kezdőlogóhoz és ott kifagy. Csak a power gombbal off és on, akkor tökéletesen indul.
Mi lehet a gondja? -
Anax
tag
Szintén 4k ban játszom és 120hz-en.
FSR el ha játszol 4k ban, akkor lényegében 1440 ben játszol.
Most cseréltem le a 7700X -et 9800 -ra XTX mellett és érzem a különbséget igaz eddig csak 1 RTS-t próbáltam.
Ami meglepett, hogy sokkal jobban hűthető egy figyinges hűtővel mint a 7700X. -
VirsLee
őstag
válasz
Varázslóó #519 üzenetére
Ha nincs rá elég nagy kereslet, akkor elkezd felhalmozódni a készlet nagyobb kereskedőknél, nagykereknél, importőröknél és még az AMD-nél is. Ezt senki sem szereti, mert ennek költsége van. Az AMD-nek és a kereskedőknek is van egy elvárása a készletforgási sebessége, ez alapján rendelnek és az AMD ez alapján rendeli meg a gyártást. Inkább csökkentik az árat, minthogy extra nagy készletben álljon a pénz.
De mint mondtam, ez csak akkor igaz, ha elkezd felhalmozódni a készlet, amit ha nem olyan helyen dolgozol, akkor nem fogsz látni. Részemről is csak egy elmélet, nem véletlenül volt 145k a 7800x3d sem.Én 4k-ban játszok, most fogok új kártyát venni, de az 7900XTX vagy 5080 lesz. 4k-ban nagyon kevés játék esetén tudnám kihasználni a 9800x3d erejét, hiába 144Hz-es a monitor. Szóval igen, nincs igényem 9800x3d-re. Számomra nagyon ritkán nyújtana többet, mint egy 7700. 1440p-ben már más lenne a helyzet.
-
Varázslóó
senior tag
Nincs ellenfele 2026ig... Szerinted miért lenne olcsóbb?
Gamingbe nem lesz megfizethetőbb max 7800X3DÉn biztos nem vinném lejjebb, akinek kell vegye meg.
Nyàrig biztos nem lesz akkora àresés.
Nekem Mind1 mert évekig megtartom és 180K-m ba van a proci amit ràköltöttem.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
Több, mint 10 évet lehúztam a pénzügyi szektorban. Soha nem fordult elő, hogy mi álltuk volna a 0%-os hitel kamatát. Ezt a kereskedő/importőr/gyártó közül fizette valaki. Arra is volt példa, hogy eleve drágábban adta egy kereskedő a terméket, hogy fel tudja ajánlani a 0% thm-t.
-
omfgk
veterán
Eleve csak nyáron kezdte el kezelni a problémát az Intel.
Igen, a hullás korábban kezdődött.
De nyár előtt csak stikában próbálták az alaplap gyártókra rátolni a gondot, illetve a bios-okat reszelgetni.
A mikrokódok csak augusztusban érkeztek.[ Szerkesztve ]
-
warcat
veterán
Feleslegesen jössz a hitelezéssel, ezt a költséget a bank állja vevőcsalogatónak max és fizeti. nem lehet venni 200-210kért még AMDtől sem nagykerként nagy tételben
Amd árcsökkentés nem lehetetlen, mert szokásuk, de ugyanekkor még nem voltak ennyire monopolhelyzetben
Mindenesetre humoros a 20-30k áresésre remegve várakozni, miközben a hozzá való kártya olyan 400k-től indul -
vezeralmos2
senior tag
Hát igen, annyira semmitmondó volt eddig az AMD piacrészesedése, hogy a kékeknek két generációt is szándékosan tönkre kellett tenni, hogy átmenjenek AMD-re az emberek
Szerinted miért voltak 1.4-1.5 voltig elengedve a Raptor processzorok, amikor maximum 1.25v volt bőven elég neki mindenhogy? Azért hogy menjen tönkre! -
VirsLee
őstag
Szerintem rosszul emlékszel az időpontokra. Tavaly februárban csúszott el a taknyán a raptor, áprilisban már hivatalossá is tették a problémát, júliusban pedig már túl voltak több javításon és még mindig szutyok volt. Augusztusban pedig még mindig tudtál venni 152k-ért 7800x3d-t. Október 16-án pedig 157k-ért. Szóval a raptor csúszott a taknyán, de úgy rendesen.
Abban egyetértek, hogy az arrow lake nem lett jó konkurencia gamingre (sajnos). De szerintem tavaly nyáron már csak a remény volt a konkurenciája, a fél éve lábon lőtt raptor lake (refresh) tuti nem.
Ha hiszed ha nem, ezen az áron a jövőbeni 9800x3d a mai 9800x3d legerősebb konkurenciája. Sokan halasztják el a vásárlásukat azért, mert egy bizonyos áron nem hajlandóak valamit megvenni. Az ellátási láncok telítődtek, sehol nem hiánycikk a processzor, ebből arra lehet következtetni, hogy ezen az áron nem veszik meg az összeset amit legyártanak. Nem tudjuk mennyi az a havi mennyiség ami felhalmozódik, de egy idő utána ez már fájni szokott nekik és jönnek az akciók, leárazások.
- intel már csomagolja a játékokat a core ultra mellé
- emag 0% thm-mel adja a 9800x3d-t 239k-ért, ami nekem azt jelenti, hogy engedtek az árból olyan 35-48k közötti összeget (ami most egy hitelintézetnél jelenik meg kamatként) én is jobb ötletnek tartanám, ha leárazták volna simán 200k-rade ehhez szerintem még túl új a termék
-
omfgk
veterán
Tavaly nyáron még a Raptor nem csúszott el a saját taknyán (instabilitási problémák) és reménykedtek benne az emberek ,hogy az új Intel socket valami jót fog hozni.
De akkor jött az Arrow Lake. És azóta meg a pletykák ,hogy lehet ennyi is volt a socket. Mert az egy dolog ,hogy az Arrow Lake nem hozta azt amit kellett volna, de a socket-be se jön már megváltás nagy eséllyel.
Tehát a 7800X3D-nek volt versenytársa.
A 9800X3D-nek nincs.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
Szerintem azt, hogy megfelelő kereslet hiányában árat csökkentsenek. Ne feledd, a 7800x3d csúcs processzor 449 helyett 310 dollárért ment nyáron. Azért lehet némi esély, mert kevés ember van, akinek ténylegesen szüksége lenne rá.
Ezen felül - bár én sem gondoltam volna - a korábbi árcsökkentésre utalhat az is, hogy emag-on 0% thm mellett tudod megvenni 20 havi részletre. Egy 20 havi áruhitel költségét tekintve inkább 205-210k körül lenne reális.
-
warcat
veterán
válasz
demmer123 #509 üzenetére
Majdnem fillérre pontosan 479 dollár + adóért kínálják, őszintén nem értem, hogy mit szeretnél még olcsóbban rajta.
EURUSD : 1,04
479 dollár = 460.57€
Ráterheled a 27% áfát: 584.92€
Váltasz eurót kerek 410-es árfolyamon: 239,817 FtHa visszagyengül a forint 410 fölé -amire minden esély meg van- ez konkrétan drágulni fog.
Árcsökkenéshez az euró jelentős erősödése/dollár gyengülése szükséges, vagy árcsökkentés AMD-től.
[ Szerkesztve ]
-
CzKrys
csendes tag
Hát akik nyerészkedni próbáltak és eddig nem sikerült eladniuk azok már bukón vannak
-
demmer123
őstag
Szép lassan csökken alzan az ára. Remélem lemegy még bőven
-
prodbymae
újonc
Ez szép és jó erős csak az a baj, hogy a mai játékok elég rosszul vannak optimalizálva.
-
OldAkita
aktív tag
A gép a helyére került ahol igen meleg van. AZ Aida stress tesztje 15 perce fut. ennyi idő után már nem nagyon változnak az értékek. A CPU most 57 fok a CPU Diode 68 fok. A proci 5220MHz-en megy, a ventillator 1300-on forog. A 80-90 fokos értékekhez képest ez elfogadható, figyelembe véve hogy igen meleg környezetben van. Nyáron lesz ez még melegebb is, de a ventilatorban is van még tartalék.
-
OldAkita
aktív tag
válasz
Varázslóó #503 üzenetére
Hát képzeld el, fel lehet rosszul is rakni egy processzor hűtőt. Leszedtem a Zalman-t és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a processzor felszínének kb egynegyedén olyan tökéletesen érintkezett a hűtő sima felülete a processzor felületével, hogy szinte teljesen kipréselte onnan a pasztát, viszont háromnegyednyi felületen vastagon állt a paszta. Tehát ott szinte egyáltalán nem érintkezett a két felület, hanem x vastagságú paszta volt a két felület között. Előfordulhat, hogy amikor a 7800-ra tettem fel ugyanezt a Zalmant, akkor jobban sikerült a felrögzítés. Mit is jelent a felrögzítés a Zalmannál. A két rögzítő csavar alatt egy erős spirálrugó van. Amikor az ember elkezdi betekerni a csavarokat egy darabig akadálytalanul forognak, majd mikor elérik a spirálrugót, akkor sokkal nehezebbé válik a csavar forgatása és nyekergő pattogó hangot lehet hallani. Az ember haja égnek áll, hogy uramisten ez biztos túl erős szorítás már és azonnal lesarkazom a processzort. Mivel érdemben nem lehet érzékelni, hogy a betekerés során egyre nehezebb tekerni, ezért már illiene leállni, abszolút nem tudtam mikor álljak le a betekeréssel. Igyekeztem szimmetrikusan kettőt húzni az egyik csavaron, majd kettőt a másikon, reménykedve hogy ezáltal mindkét oldalon azonos erővel fogja a spirálrugó ráfeszíteni a hűtő sima lapját a processzor felszínére. De attól tartok, ez nem mindig sikerül, mert téveszthet az ember, vagy eleve a csavar menetbe kapása eltérően történik a két csavarnál. Vagy az a helyes eljárás, hogy nem kell foglalkozni vele, mennyire nyekereg a rugó a csavar alatt, csak tekerni-tekerni koppanásig? De egy 250000-es processzornál erősen lecsökken a bátorság :-) Nekem most szerencsém volt, mert ez a processzor a fiam gépébe ment, magam meg most vettem alaplapot meg RAM-ot magamnak, hogy váltani tudjak windows 11-re. A fiam gépéből meg kivettem a 7800-at és azt fokom majd betenni saját részre. Egyúttal vettem egy BeQuiet Dark Rock Elit hűtőt. Ez elvileg nem fér be a fiam házába, de hozzám igen, de úgy néz ki hogy mégse hozzám fog kerülni, mert bevállalva hogy nem lehet rátenni az oldalüveget, a leszedett Zalman helyett felraktam a Be Quiet hűtőt. Ennek semmiféle spirálrugó nem volt a két csavarja alatt. Ahogy tekertem be és éreztem hogy nehezedik a betekerés zabszemmel seggemben a félelemtől óvatosan picit szorítottam az egyiken, majd a másikon, várva hogy érzem, amint egyre nehezedik a betekerés és akkor már meg kell állni. Őszinte leszek, a kezdeti nehezedés állandósult és nem éreztem az erős megszorulást. Egy darabig óvatosan pici húzásokkal húzogattam a csavarokat, majd a félelem olyan erős lett bennem, hogy megálltam. A szerencse mellém állt, mert valószínű jól sikerült a dolog, ugyanis az AIDA CPU stress 45 perce megy, a processzor 5215MHz-en ketyeg és 48 fokos a Zalmannál mért 81 fok helyett, a CPU Diode érték pedig 59 fok a Zalmann 93-95 fokja helyett. Ez a hűtő 2000-et tud pörögni. Most 1057-el forog, tehát teljesítménye felével. Rég voltam ilyen boldog :-) A hűtőt viszont valószínű soha többet nem merem levenni, mert félek soha többet nem találom el ilyen jól a felrögzítést. :-) Tény hogy a házon nincs fenn az oldala tehát nyitva van és nálam spórolási célzattal 19-19,5 fokos a hőmérséklet. Holnap felviszem a tetőtérbe a fiamhoz, ahol a számítógépes kuckójában, ahol a fűtéscsövek elosztója van, kánikula van, kb 25 fok. Ott valószínű 5 fokkal melegebb értékek lesznek, de azok még mindig teljesen rendben lesznek, mert stress teszt alatt 53 fok nagyon okés. Én marha, meg már azon gondolkodtam reggel, hogy visszaviszem a processzort mert hibás és nem lehet lehűteni. Remélem valakinek tanulság lesz amit átéltem. Mondanám hogy aludjatok jól, de már biztos alszotok :-) Ennyi izgalom után remélem én is tudok.
-
OldAkita
aktív tag
BIOS-t frissítettem. A helyzet változott. mindenféle állítgatás nélkül 4700MHz-en áll fel a rendszer. Ha elindítom az AIDA CPU stress tesztjét, akkor magától felmegy 5150MHz-re. Nyitott háznál 81 fok a CPU, a CPU Dioda 93 fok Persze ezek az értékek tűzpirosak. Lehet hogy rosszul tettem fel a hűtőt? Tény hogy egy réges régi fehér pasztát találtam, de azt gondolom, a legjobb pasztával is csak nagyon kicsit lenne hűvösebb. Lehet hogy veszek valami új pasztát és visszateszem a 7800x3d-t hogy lássam mi van. Bár nem tudom hogy lehet rosszul feltenni a hűtőt.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Granite Ridge platform sem maradhat a gamer társadalom által várt, X3D technológiával kiegészített CPU nélkül.