Hirdetés
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
igen, csak a melegviz megengedese hatvanyozottan kevesebbszer van, mint a futesi on/off. Nekem a Tado eloszor amikor reles volt, nem volt ritka, hogy 10-15 percenlent ki be kapcsolta a kazant, de neha meg kevesebb ido alatt is.
En anno meg az index kondenzacios kazan forumaban olvastam, hogy a modern kondenzacios kazanok hany on/off ra vannak hitelesitve es valami nagyon alacsony szam volt, foleg a tados ki/be kapcsaimhoz kepest (ha jol emlekszem valami egy szezont epp kibirt volna...)
Edit: Itt beszegetnek errol:
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9182044&go=149175625&p=1#149175625
29295 hsz es kornyeke.
Ha napi 10 kapcsolassal szamolunk (ami a Tadonal egy óra...) akkor 7 honap alatt megvan az 5000 kapcsolas, ami kb 2 szezon. De ha meg 10000 kapcsolassal szamolunk (ennyit tuti nem birnak a gazmodulacios kazanok) akkor is 4 ev es kuka...
A tadonal meg a hasonlo "tanulos" on/off-oknal nem ritka a napi 70-80 (!!!) ki/bekapcs sem... -
vampire17
addikt
válasz
Yoshida #13948 üzenetére
nem para. csak figyelmeztet h ujabb a node.js-ed. nekem is mindig szol...
Amugy mi az pontosan amit most telepitesz?
A Node-RED re van tok jo install script
bash <(curl -sL https://raw.githubusercontent.com/node-red/linux-installers/master/deb/update-nodejs-and-nodered)
MQTT nek meg mosquitto
sudo add-apt-repository ppa:mosquitto-dev/mosquitto-ppa sudo
apt-get update
sudo apt-get install mosquitto
-
Yoshida
aktív tag
elkezdtem mqtt meg node-redet installálni NORA miatt,
[itt] kezdtem, de egyből ennél a résznél:
sudo npm install -g mqtt url request
ez jön:
npm WARN npm npm does not support Node.js v10.15.2
npm WARN npm You should probably upgrade to a newer version of node as we
npm WARN npm can't make any promises that npm will work with this version.
npm WARN npm Supported releases of Node.js are the latest release of 4, 6, 7, 8, 9.
npm WARN npm You can find the latest version at https://nodejs.org/mehetek tovább, nem para? előbb volt apt-get update, meg apt-get upgrade is.
-
-
-
betyarr
veterán
válasz
MaCS_70 #13943 üzenetére
én viszont kevésbé értem.a jelenlegi honeywell cm907-es termosztátom is dettó ezt csinálja már idestova 13 éve (sokszor ilyen néhány perces időközönként ki/be kapcsolja a kazánt) és még nem volt semmilyen gebasz (kopkopkop).
nyilván egyrészt nem vagyok szakember,láma vagyok a témához,de minden on/off-os termosztát így üzemel,nem?illetve a tado is ezt az elvet követi (gondolom én).akkor most mi a lényegi különbség? -
válasz
vampire17 #13922 üzenetére
Értem. Azt hittem, ha a termosztát tanul, akkor simán a kapcsolási idők elnyújtásával meg tudja oldani a feladatát, de persze logikus, hogy ha kapcsolóüzemben van, akkor a kazán eleve buta, amit csak a sűrű kapcsolgatás tud áthidalni -> korai kazánhalál.
(A jelenlegi kazánomban a Magyarországon fellelhető utolsó darab vezérlés működik...)
MaCS
-
Vodike
tag
Azért nem kell annyira temetni a Tadot meg raktárra aggódni. Egyébként, ha bármi gond lenne velük, akkor én is úgy fogok eljárni, mint Chal. Azért annyira nem drága dolog, hogy redflag-eljem és amíg működik (sztem ezzel nem lesz gond), addig ne élvezzem a Tado hozta pozitívumokat a fűtési rendszeremben.
-
vampire17
addikt
válasz
drogery #13936 üzenetére
En Westen Boyler Condens+ hasznalok, Tadoval (OpenTherm) A Star condens nem tudom kompatibilis-e (keress ra az "opentherm" szora a leirasaban. Nekem szerepel)
A Nest termosztat tud relet es OpenTherm-et.
Ahogy fontebb irtam, a Tado az egyetlen gyarto aki a gyartoi protokollokhoz (bosch, vaillant, etc...) fisszafejtette a kommunikaciot es ezt integralta a sajat eszkozebe.
-
DJGABI
addikt
válasz
vampire17 #13934 üzenetére
Csak halkan kérdezem: Google Nest? Mondjuk gúglinál aztán főleg nem tudni mikor melyik szolgáltatást kaszálják el, lehet ez a felvásárlás se hosszú életű, de úgy tűnik foglalkoznak azért vele. Vagy az kevesebb kazánnal kompatibilis?
azt látom tado-t mondjuk apple (is) tolja
-
válasz
LouiS22 #13935 üzenetére
Felhő alapon meg, ha nincs kapcsolata, működik ugyan, viszont vezérelni nem lehet, csak manuálisan (azaz a rajta levő tekerőkkel/gombokkal). Nagy kérdés ilyenkor, hogy adnak e a bedőlés előtt/után egy local API-t...
Degeczi: szóval röviden nem, sajnos nem tudod integrálni. A jelenlegi integráció is felhő alapú, azaz pl. a HA vagy a Domo külső hostra csatlakozik, nem közvetlenül a termosztáthoz lan-on. Ráadásul ez sem egy támogatott dolog, arról van csupán szó, hogy a telefonos app mellett van nekik egy webes dashboardjuk is (my.tado.com), az integrációs modulokat fejlesztő srácok simán csak ennek a fonrtend kódjából + a böngésző forgalmából lesték ki az API működését.
Amúgy mindezek miatt nekem is red flag, de az egyetlen termosztát ami képes a kazánomat kezelni, az egész rendszerembe ölt eddigi költség mellett pedig tuljadonképpen kerekítési hibának mondanám az árát, ha történik velük valami, akkor így járás, pár óra bosszúság amíg leszerelem és kidobom a kukába, meg szomorkodok rajta kicsit. Sajnos ez van, ez benne van a pakliban.
Egyébként én annyira nem félteném őket, le vannak pacsizva olyan cégekkel mint pl. az EON, ha csak ezen a partneri hálózaton belül terjeszkednek (nem minden országban ad az EON Tado-t, ugye pl. nálunk sem, szóval van hova lőni), már abból brutális pénzük lehet.
-
drogery
tag
sziasztok, hasznal valaki tadot westen star condens (vagy hasonlo) kazannal buszosan?
a leiras szerint relesen tamogatja a termosztatokat, viszont lehet ra kulso taviranyitot biggyeszteni ami mar 3 tyukbeles low voltage cuccnak tunik, ez lehet a megoldas? -
vampire17
addikt
válasz
LouiS22 #13932 üzenetére
Lehet a leirasombol ugy tunik, lehuzom a Tadot, visznont ez nincs igy. Jelenleg a Tado teny, hogy versenytars nelkuli a termosztat piacon, azon a szempontbol, hogy nincs meg egy olyan third party termosztatgyarto, aki ennyi fele bus protokollt tamgotatna, egyetlen eszkozzel.
En azt latom , inkabb a szolgaltatasok fele nyit most a Tado, illetve a nagy cegek fele. Lasd:
https://techcrunch.com/2018/10/25/amazon-meet-tado/
Sztm belatta, hogy nem lehet mar sokat kihozni a "hagyomanyos" ertekesitesbol, mindenkepp okoszisztemaba kell helyezezni a Tadot legyen az szolgaltatoi (Tado 360) vagy ceges (Amazon) igy meg el lehet adni, ha nem is direktben a felhasznalonak, hanem kozvetve, az okoszisztema altal.
-
LouiS22
veterán
válasz
vampire17 #13913 üzenetére
Én az egyébként zseniális összefoglalódból azt olvastam ki, hogy ezt a terméket nem szabad megvenni. Ha már az ilyen lifetime upgrade pénzbeszedés megy, az azt jelzi, hogy közel a csőd. Beszedik a zsetont, abból elketyegnek valameddig, majd szerver lekapcs, te meg ott állsz, hogy van egy kurvadrága hardvered, amit nem tudsz használni, mert nincs mögötte felhő, support, semmi. Egyszóval, én most beraktam mellé a BIG RED FLAG jelzőt - és nagyon remélem, hogy nem ez történik majd.
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #13929 üzenetére
Itt aztan mar teljes az elveszés...
https://github.com/bbqkees/EMS-Wiki
Other names or versions of the EMS bus are EMS+, EMS Plus, EMS2, EMS2.0, Heatronic and Heatronic 3.
Tehat ez lehet kulon nev, kulon verzio, meg a kistokom tudja meg, hogy mi...
Nyitottam issue-t, hatha tiszta viz kerul abba a bizonyos poharba..
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #13928 üzenetére
kis kieg:
EMS-ESP github oldalon az issue-k kozott erdemes meg nezelodni... Erdekes dolgok derulnek ki...
https://github.com/proddy/EMS-ESP
pl van ahol azt irjak, az EMS2 az maskepp EMS+, amit viszont a Tado tamogat, lasd az elobb is linkelt pdf 16. oldalat: [link]
Megint mashol azt irjak, hogy a Heatronic 3 az az EMS2Amit a tado szinten tamogat... Ugye nincs konkretan leirva hogy "Heatronic 3" de a Heatronic 2 az harom kabeles, a Tado leirasban pedig egyertelmuen ket kabelt hasznalnak. (amennyit a Heatronic 3 is hasznal)
-
vampire17
addikt
válasz
Degeczi #13925 üzenetére
Kozben meglett a kep a protokollokkal:
Itt a PDF: https://www.tado.com/start/manuals/st/103391_B-ST01IB01-INSTALLER_MANUAL_PART2-TA-BE-NL-03.pdf
A bosch-ra azt irja, hogy ugy ahogy a Buderus-t meg a Junkers-t (nem meglepo, a Bosch lenyegeben Junkers)
A Junkersre HT-Bus-t ir ez Heatronic 3-at jelent, amit a Bosch kazanok is hasznalhatnak, igaz hasznalhatnak EMS-t is.
A Buderus EMS-t hasznal, ezt szinten tudja a tado, lasd pdf:
https://www.tado.com/start/manuals/st/103388_B-ST01IB01-INSTALLER_MANUAL_PART1-TA-BE-FR-03.pdf
Tudni kene, milyen Bosch is az, hiszen, mint a pelda mutatja, van amit tud, van amit nem. HT3+EMS megy, EMS2 ezek szerint nem...
-
Veron
addikt
válasz
vampire17 #13923 üzenetére
nem pontosan. a Bosch kb. 1:3.5, az Ariston és Immergas 1:7, a Biasi 1:10.
utóbbi minden szempontból megfelelne - mondjuk a legdrágább is -, de nem tudom mennyire megbízható a márka.
nagyon más alternatíva nincs sajnos, 500e Ft-ig bezárólag ezek vannak, plus Saunier Duval, de az is csak 1:4 körül van. -
sparks
senior tag
válasz
Yoshida #13915 üzenetére
Nekem is van egy pár NAS PD01Z-m egyébként. Az egyik az éppen tegnap döglött meg, semmire nem reagál és még egy kis égett szaga is van... Amúgy nagyon jól működik, a fénymérője pöpec. Az újabb v2-esekben van hőmérő is, de domoticz alatt nekem az nem jött elő, csak a z-wave saját felületén írta ki. v1-esből van még pár darabom, azok hibátlanok. Nekem is érkezik egy újabb darab 11.11. akciós...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
MaCS_70 #13921 üzenetére
20 év is inkább... a régi házban még 2000-ben raktunk föl olyan Honeywell termosztátot (persze on-off-ot), amin a beprogramozott időpontok nem azt jelentették, h mikor kezdjen el fűteni, hanem mikorra legyen meg a kért hőmérséklet. És ezt gyorsan meg is tanulta (ahogy azt is, a leállítás után még meleg radiátorok miatt mekkora túlfutásra lehet számítani, és ezt figyelembevéve akár hamarabb is kikapcsolt, mint a kért célhőmérséklet)
-
vampire17
addikt
válasz
MaCS_70 #13921 üzenetére
Persze az on/off-ok kozott is megvan ez a tanulas, konkretan a Tado is csinalja ezt reles modban, a gond csak az, hogy hogyan adja at a termosztat ezt a "tudast" a kazannak? Hiszen lenyegi kommunikacio nem megy a ket eszkoz kozott, nem tud homersekletet allitani a kazanon a termosztat...
A Tado reles modban pl azt csinalta nalam a tanulasi idoszaka utan, hogyha kezdte elerni a kivant hofokot es/vagy tartani akarta (tehat ne legyen tulfutes pl) akkor pici szakaszokban futott (pici bekapcs - szunet - megint pici bekapcs) Tehat probalt "okosat" kihozni a "butabol".
Ezzel csak az a gond, hogy ez nem igazan tesz jot a kazan kapcsolo elektronikanak (konkretan ezek a cuccok X darab be/kikapcsra vannak hitelesitve, viszont ezt a szamot nem ilyen Tados "okoskodo" termosztat alapjan szamoljak ki..
) Plusz engem megorjitett a ki/bekapcs... Idegesitett h nem tesz jot a kazannak... Eleve ugye a hangok amik ilyenkor jonnek, indul a keringeto, csinalja a szikrat, hallod, hogy mozog a viz stb... mindez 10-15 percenkent, vagy gyakrabban....
Itt amugy erdekes meg szemezni:
https://community.tado.com/en-gb/categories/suggestions-ideas-and-improvements
Rohadt sok jo otlet van, amit szoftveres update-el meg lehetne csinalni, csak hogy parat emlitsek:
- amit mar itt is irtak, hogy be lehessen kapcsolni a futest, akkor is ha az away mod aktiv (egyik legtobbet kert feature)
- Multi home (pl nyarolohoz, vagy ha a szuloknel tadot raksz es te felugyeled nekik)
- Toltheto elemek normalis supportja. (vicc, hogy egy ilyen "energiahatekonysagra" torekedo ceg nem tamogatja az 1.2V os elemeket... Marha idegesito, hogy folyton azt mutatja nalam is, hogy Battery low... Mondjuk legalabb megy vele)
Es ezek csak karcoljak a rengeteg tok jo otletet, amiknek nagy reszet jo eseteben 20-25 sornyi koddal le lehetne programozni...
-
válasz
vampire17 #13913 üzenetére
A külső hőmérőszenzor / on-off üzemmód összeférhetetlenségéről:
Ezt én nem látom igazi problémának. Egészen egyszerűen paraméterezni kell, ami egy-két hét próbaüzem alatt akár automatikusan is megtörténhet. Az egyetlen érdemi ismeretlen a ház termikus viselkedése, amit elég könnyű kiismerni, különösen, ha még egy kis segítséget is nyújtunk az elektronikának pár paraméter megadásával.
Bő tíz éves gyakorlatilag buta szobatermosztátok között már nem volt ismeretlen funkció a "tanulás" -- ez sem lenne sokkal bonyolultabb, egy 5000 forintos zsebszámológép már vidáman számol az ehhez szükséges egyenletekkel.
Egyébként nagyon tetszett az összefoglalód!
MaCS
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #13917 üzenetére
Persze azert a Tado megint probal ebbol penzt csinalni....
https://www.iottechnews.com/news/2019/nov/12/tado-saas-product-heating-repairs-reducing-carbon/
Algorithms are used by tado 360 to analyse things such as error codes, water pressure, and pump speeds. This can enable predictive maintenance to deliver simple actionable resolutions potentially before a bigger problem occurs.
....
Tado's new SaaS product is available via a browser-based web portal or can be accessed through an API. <--- Jah, csak nem a mezei uzernek, aki a sajat adatait nem lathatja... -
Yoshida
aktív tag
válasz
sambenez #13866 üzenetére
sambenez, és (#13872) Vodike ,
Kár, pedig bíztam benne, hogy a low power BT órám is tudja itt a 3 falat még épp, akkor hátha megy majd ennek a xiaominak is.
A raspberry zero W jó ötlet, egyelőre szerintem a nappaliba rakott xiaomi lesz hatótávon belül, a hálóban marad kijelzőnek, aztán meglátjuk. (de a ház másik felét akkor egy ilyen zero W lefedhetné, hurrá! -sőt akartam egy pi4-et is NAS-nak, ami pont ezen a házrészen lenne, akkor meg is lenne oldva minden IS - )
-
Veron
addikt
-
vampire17
addikt
válasz
Vodike #13916 üzenetére
Igen, updateltem. Kb az van, amit mondasz, jon update, csak V3 tulajkent nem latsz belole semmit. (jegyzem meg, V3+ oskent sem, a fontiek miatt.... miota megvan a Tadom, nem volt erdemi "content update" pedig elkepzeles 1000 lenne)
Anno volt egy Roadmap (amit pont par hete torolt a Tado a weblapjarol...) Amiben tobbek kozott volt olyan is, hogy lattunk volna egy reszletes kazan allapotot (boiler reporting) (elkepzelheto, hogy lettek volna hibakodok, eloremeno/visszatero homersekletek, a láng állapota etc...hiszen ezt pl egy opentherm gateway-el siman ki lehet olvasni, ergo a Tado is latja, csak nem teszi szamunkra lathatova...) Had ne mondjam, milyen jo lett volna ilyen adatokat pl egy kazan rajzhoz felhasznalni Domoticzban... nyilvan a fontiek miatt ki tudja megvalosulnak-e ezek valaha...
edit:
Ezek lettek volna:
-
Yoshida
aktív tag
válasz
kicsi kecske #13867 üzenetére
Ide válaszolok, nem privátba, igen, a Neo Coolcam NAS PD01Z-t vettem, 6300 volt, most 7100-at ír, nem olyan nagy a különbség.
(#13862) sparks
újra átnéztem, asszem muszáj lesz rászánnom az időt erre az MQTT-meg noderedre, eddig megvoltam nélküle, de kecsegetetők a funkciók így domoticz+GH-val.---Általános update---
Meguntam a mysensors-os kültéri hőmérőm instabilságát, bár kezdek rájönni, hogy szerintem a rádiója adta meg magát, néha bent szobában működött, aztán megint nem, serial monitorra dugva azt írta, hogy nem tud kommunikálni a gateway-el rádión, de maga az arduino-n futott a programja rendesen. Szóval lehet hogy egy rádió csere megoldotta volna, csak össze van forrasztva, szóval meguntam, és ez a neo pont tudja ami nekem kültérre kell, mozgásérzékelés (kinti lámpához), hőmérés, meg lux mérés. Beltérben maradok a mysensors-os kütyüknél egyelőre (na meg a xiaomi BT-s hőmérő+kijelző). Alant töltök fel képet is, egész jó lett a világítás vezérlés, saját elosztó szekrénye lettFibaro-ról én már rég lemondtam, 11 zsaluzia vezérlés kéne (egyszer, de még a zsaluzia sincs meg
), plusz szobánként egy ilyen multi szenzor, és ha van mozgás érzékelés, akkor talán az ablak nyitás érzékelőt is meg lehetne spórolni, bár annak azért más funkciója is van, nem csak betörés védelem... Szóval fibaro-ból csak ezek fél milla lenne kb. inkább elbarkácsolgatok, legutóbb a hálóba raktam egy elektromos panelt, és mysensors-os relé vezérli, bent a kötődobozban van a mysensors node, meg relé is, igaz mélyített doboz, és épp hogy befért, domoticzban meg egy dzvents script fut, amit neten találtam, nagyon pöpecül szabályozza a panelt.
Ezt szeretem ezekben a rendszerekben (raspberry+domoticz+z-wave+mysensors egyelőre), hogy tényleg csak a képzeleted szab határt annak, amit meg akarsz valósítani.
Nálunk egy légkondi fűt, és ha lenne a beltéri ajtókon érzékelő, akkor pl. a hálószoba, meg többi szoba fűtőpanel tiltva lenne, amíg nyitva az ajtó (kb. egész nap nyitva), csak este működne. Mostani állapot alapján ha nyitva is az ajtó, néha-néha bekapcsol a panel is.Ha meglesz a lux mérő kint, akkor délután automatán lelőné a klímát HA 8-10 fok felett van épp kint, mert ilyenkor a délnyugati ablakokon is elég meleg jön be, a klíma viszont ilyenkor is néha-néha bekapcsol (csak tudnám minek...)
na itt a képek (még a vezetékezés, meg a doboz tartalma is béta verzió, táp is van már laposabb helyette, meg egy doboz 4 lámpát kapcsol jelenleg, a cél 6 vagy 8 besűrítése):
azóta már az arduino-nak a frissítéshez szükséges lábai is ki vannak vezetve, ki se kell szedni, lehet frissíteni, ha nagyon muszáj.
úgy működik a cucc, hogy minden nyomógomb ide van hozva, és minden lámpa vezeték is. a nyomógombbal, meg domoticzból is lehet kapcsolni a lámpát, és a solid state relé kapcsolgat, az első képen 2db 2-es relé van alul, felette a mysensors node, ezek elférnek a műszerdobozban, a doboz résébe meg pont befért egy sorkapocs, így farigcsálni se kellett.
Jelenleg sima 220-as LED-et kapcsol a relé, 10-15W minden lámpa, ez volt a low budget egyelőre. Később ha kell akár DC szabályzott feszültséget is lehet küldeni a lámpa felé (lecserélve persze a lámpát, meg átalakítani a dobozkákat LED vezérlősre sima relé helyett), és akkor lehet fényerőt, vagy akár színt is mókolni. Ez majd a távlati jövő.
-
vampire17
addikt
Par Tados/kazanos kerdesre valasz:
Miert eri meg V3+ ra frissiteni, ha tudja a V3 is?
A V3 es a V3+ asszistant funcioja (ablaknyitas, geofencing) ugyanaz. Az ok, amiert erdemes frissiteni, hogy a V3 app fejlesztese megszunt. A Tado azert adta az "egyszeri fizetes/lifetime funkcio" update lehetoseget, hogy a V3 tulajok appja is frissuljon, viszont megmaradjon az a funkcionalitas, amivel anno a V3 Tadot vettek.
On/Off - Modulacio
A modern kondenzacios kazanok termeszetesen On/Off termosztattal is modulalnak. A lenyegi kulonbseg, hogy mi alapjan! Maga a modulacio ugye a vizhofok szabalyozasat jelenti a gaz egeserossegenek allitasaval. Ezt alapesetben a kazan egyetlen ertekbol tudja meghatarozni, a visszatero viz homersekletebol. (illetve a kulso homerseklet szondaebol ha van, de ezt On/Off-al hasznalni nem szabad, lentebb irom miert)
Egy Tado, vagy egyeb modulacios termosztat ezzel szemben tud belso homersekletet/kulso homersekletet/varhato homersekletet (forecast) etc... Nyilvanvalo, hogy tobb adat - pontosabb vezerles.
Miert nem ildomos kulso szonda-On/Off termosztat hasznalata?
Sok beuzemelo ellenzi a kulso szondat, mert az a panasz ra a tulajoktol, hogy hideg van (vagyis lassan van/sosincs meleg) miatta a lakasban. Ez igaz is, viszont azert, mert ebben az esetben szinte bizonyos, hogy on/off termosztatot hasznalnak!
Mi is tortenik ilyenkor? A termosztat be van allitva 22 fokra, de odakinn egesz jo ido van, mondjuk 14-15 fok. A sima on/off termosztat 22 ala esik, a kazan elindul. A visszatero hideg, (most indult ugye) tehat nyomna fel a modulaciot. Viszont a kulso szonda azt mondja, kint jo ido van, tehat valoszinuleg (!) alacsony modulacioval is gyorsan meleg lesz, eleg lesz az is. A lenyeg itt a valoszinulegen van... Azt, hogy a belso homerseklet milyen gyorsan no, nem tudja senki ebben a konstrukcioban.... (mekkora a haz, hany radiator van, etc...) Modulacios termosztatnal figyeli azt is a kazan, milyen gyorsan no a belso homerseklet is! Ezt amugy szepen ki lehet probalni ha van Tado szeleptermosztatja az embernek. Vedd le a szeleprol, vidd el mondjuk a spajzba, vagy valahova ahol nincs futes, majd tekerd fel pl 23 fokra. Eloszor a kazan szepen alacsony modulacioval elkezd futeni, majd azt latja hiaba nyomja, nem nol az adott helyisegben a homerseklet. Erre elkezd az egekig modulalni folfele. (ezt konkretan kiprobaltam, nekem a vegen mar 80 fokos eloremenot csinalt a szerencsetlen, de a belso homerseklet csak nem nott...
)
Milyen kazant vegyek?
Amibel a legtobb lehetoseg van a kulso vezerlesre, az az OpenTherm-es kazan (Bazi, Westen tuti azok) Valahol linkeltem egy tok jo leirast, ahol szepen le volt irva, a kulonbozo gyartok milyen protokollt hasznalnak.
A Tadon kivul nincs mas olyan kulsos (tehat nem a kazan gyartoja altal keszitett) termosztat, ami az OpenThermen kivul masmilyen buszos vezerlest ismerne.Ha kevesebb a keret, akkor Westen. tarolos kazant 24Kw-ban mar lehet kapni 400 korul, bar nem olcso de nem is egy Baxi/Immergas/Wolf/Bosch szint...
Bar ezt nem kerdeztetek de:
Miert Csinalta a Tado a V3+ appot (fizetos) illetve miert kell fizetni a V3-->V3+ update ert?
A Tado nagyon rossz helyzetben van... Beleesett a tipikus "egytipusos/retegtermek" csapdaba... Egy olyan eszkozt gyart, ami hardveresen nem tovabbfejleszheto, retegtermek (tehat ennyi ido alatt mar jol elert azokhoz, akik fogekonyak az ilyenekre, uj "kuncsaftot" meg nem tud szerezni) viszont szoftveresen nagyon sokat lehet kihozni belole. Viszont a fejlesztes penzbe kerul,. bevetel meg nincs, hiszen egyreszt aki akarta mar megvette, illetve nincs ertelme belole uj hardvert kiadni, mert nem tud semmit hozzatenni a mostanihoz.
Maradna a szoftveres update (ezer+1 otlet lenne, mivel lehetne jobba tenni) viszont hogy fejlesszen ugy, hogy mellette semmi bevetele sincs? Meg foleg minek... Probalkozott ugye a klimavezerlessel is, de ma, amikor mar az also kozepkategorias klimak is mind beepitett wifisek, nem sok ertelme van... Szoval ott tart a Tado, hogy nem tud bevetelt generalni, pontencialja lenne a fejlodesre szoftveresen, csak egyszeruen nem eri meg neki belefektetni, mert rohadtul nem terul meg...
Ezert nyomja az elofizetest, hogy legalabb abbol legyen bevetel. Csak ezzel meg ellenkezo hatast er el, hiszen az emberek inkabb turjak egy hetig a a netet, hogy vegyenek V3 Tadot.... Erdekes lesz a helyzet, ha az osszes el fog fogyni...
-
sparks
senior tag
Szia!
Nekem frissíti. Vagy lehet nem jól értelek, nálam frissíti az állapotokat. Tehát, ha mondjuk felkapcsolom a nappali lámpát a z-wave-es villanykapcsolóval és megnézem a home-ban, akkor mutatja, hogy felkapcsoltam. Én a domoticz fórum oldalon található példát honosítottam és azzal oda-vissza megy az állapotjelentés. Ez volt az alap:[ { "id": "76efc51b.db2e8c", "type": "mqtt in", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "", "topic": "domoticz/out", "qos": "0", "datatype": "auto", "broker": "9748a36f.44bdd", "x": 230, "y": 240, "wires": [ [ "ed9342a4.d56ec" ] ] }, { "id": "ed9342a4.d56ec", "type": "json", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "", "property": "payload", "action": "", "pretty": false, "x": 370, "y": 240, "wires": [ [ "ebe7e2e1.4a69d" ] ] }, { "id": "ebe7e2e1.4a69d", "type": "function", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "Function In on/off", "func": "msg.topic = msg.payload.idx\nif (msg.payload.nvalue === 1)\n{\n msg.payload = true\n}\nelse if (msg.payload.nvalue === 0)\n{\n msg.payload = false\n}\n return msg;", "outputs": 1, "noerr": 0, "x": 570, "y": 240, "wires": [ [ "cd626796.602738" ] ] }, { "id": "cd626796.602738", "type": "switch", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "", "property": "topic", "propertyType": "msg", "rules": [ { "t": "eq", "v": "112", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "92", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "42", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "151", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "66", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "169", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "170", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "171", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "172", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "173", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "174", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "53", "vt": "str" }, { "t": "eq", "v": "155", "vt": "str" } ], "checkall": "true", "repair": false, "outputs": 13, "x": 750, "y": 240, "wires": [ [], [], [], [], [], [ "89c0375f.018278" ], [], [], [], [], [], [], [] ] }, { "id": "89c0375f.018278", "type": "nora-light", "z": "46580878.ba4bd8", "devicename": "Dining table", "lightcolor": false, "brightnesscontrol": false, "passthru": false, "statepayload": true, "brightnessoverride": "", "roomhint": "Living room", "name": "Dining table", "nora": "4aa17da2.220c54", "topic": "169", "onvalue": "true", "onvalueType": "bool", "offvalue": "false", "offvalueType": "bool", "x": 910, "y": 220, "wires": [ [ "d4f7bf20.d6a37" ] ] }, { "id": "d4f7bf20.d6a37", "type": "function", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "Funkcja ON/OFF", "func": "var idx = msg.topic\nif ( msg.payload === true )\n{\nmsg.payload = { \"command\": \"switchlight\", \"idx\": idx, \"switchcmd\": \"On\" };\n}\nelse if ( msg.payload === false )\n{\nmsg.payload = { \"command\": \"switchlight\", \"idx\": idx, \"switchcmd\": \"Off\" };\n}\nreturn msg\n", "outputs": 1, "noerr": 0, "x": 1130, "y": 220, "wires": [ [ "bf3249c4.4cabd8" ] ] }, { "id": "bf3249c4.4cabd8", "type": "template", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "Gen MQTT On/Off", "field": "payload", "fieldType": "msg", "format": "handlebars", "syntax": "mustache", "template": "{\"command\": \"switchlight\", \"idx\": {{payload.idx}}, \"switchcmd\": \"{{payload.switchcmd}}\" }", "output": "str", "x": 1350, "y": 220, "wires": [ [ "152b62fe.c8183d" ] ] }, { "id": "152b62fe.c8183d", "type": "mqtt out", "z": "46580878.ba4bd8", "name": "", "topic": "domoticz/in", "qos": "", "retain": "", "broker": "9748a36f.44bdd", "x": 1410, "y": 300, "wires": [] }, { "id": "9748a36f.44bdd", "type": "mqtt-broker", "z": "", "broker": "localhost", "port": "1883", "clientid": "", "usetls": false, "compatmode": true, "keepalive": "60", "cleansession": true, "birthTopic": "", "birthQos": "0", "birthPayload": "", "willTopic": "", "willQos": "0", "willPayload": "" }, { "id": "4aa17da2.220c54", "type": "nora-config", "z": "", "name": "nora config", "group": "", "notify": false } ]
-
-
stopperos
senior tag
Köszönöm a tippeket, a következő (távolabb lévő) kapcsolóhoz beszerzek egyet.
-
Veron
addikt
Mit lehet tenni, ha a kinézett két kazánból egyiket sem képes modulálni a Tado és nem akarom a buszon rPi-vel magam vezérelni? Akkor ennyi volt az automatizálás?
Ariston clas B one 24
Immergas victrix zeus 25 -
sambenez
addikt
Gondolkodom veszek egy Rpi4B-t, szerintetek van értelme 2GB-osat venni ha csak domoticzot esetleg HA-t futtatok rajta? Rpi 3b-m van, de most Alzán kuponozva egész jó áron lehetne venni 4-est.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel találgatós topik
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- MultiPro Go FDP22.130GY
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest