Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolosz
tag
Tisztelt fórumtársak, tud-e valaki információt arról, hogy korábbi ÉMÁSZ/MVM/ területen elfogadott inverternek számít-e a SYMO GEN24 6.0 PLUS?
Köszönöm! -
zsolosz
tag
Kedves Fórumtársak!
Bocsánat, ha lükék a kérdések...
Szerintetek mibe volna érdemes inkább belevágni:
1. K-Ny rendszer 7 kW napelemmel, tetőn?
vagy
2. Déli tájolású, földre telepített rendszer kb. 5 kW?
Inverter, napelemek azonosak.
Melyik termelne jobban, melyiket volna érdemes telepíteni?
Telepített mostanában valaki földre, érdemes lehet ilyen feltételek mellett? Milyen különbözet lehet a tetőn és a földön telepített rögzítés között(árban)? Napelemek(és tartozékai) 4 db mínusz a földi telepítés esetén.Ha, és amennyiben a 2. rendszer lenne:
van olyan lehetőség, hogy jobban megdöntve, kb. 45 fok,
vagy még jobban..., hogy ne csak nyáron termeljen sokat,
hanem inkább tavasszal, ősszel, esetleg télen...Van olyan, hogy téli tájolás? :-) (meredekebb dőlésre gondolok, ha ez számítana)
Ugyanis nyáron nagyon sok lenne még az 5 kW is... viszont télen jobb lenne, ha többet tudna termelni.
Köszönöm! -
zsolosz
tag
Kedves szakértők,
honnan lehet azt kiszámolni, hogy ha valaki (én) egy olyan rendszert telepítenék, ahol a ház keleti oldalán is kb. 3,5 kW egységnyi napelem termelne és a nyugati oldalon is ugyanennyi 3.5 kW. A tető dőlés szöge kb. 38 fok. Hogy alakulna ennek a termelése napi szinten? Mikor mennyit termelne, mennyi lenne a csúcs? Vagy esetleg van valakinek ilyen feltéve, tapasztalatok?
Remélem érthetően fogalmaztam...
Köszönöm a segítséget! -
zsolosz
tag
Szerintetek milyen lehetőségeim vannak arra, ha hibásan kaptam meg az MGT-? (benne maradt a vezérelt 10 A, amit nem kérnénk a továbbiakban) E-mailben már jeleztem a problémát. Holnapra kértem időpontot az ügyfélszolgálatra is, remélhetőleg tudnak valamit mondani. Van valami más lehetőség is esetleg? Telefonszám? Azért lenne egy picit sürgős, mert az Amper bővítést még ebben az évben tudom ebben a formában kivitelezni...
-
zsolosz
tag
Akinél Fronius Gen24 van telepítve, mennyire vagytok vele megelégedve?
Telepítés után, de még a hálózatra kötés előtt már működik a PV point?
Úgy értem, hogy mielőtt az óracsere, meg egyéb macera megtörténik a szerelés után.
Ilyen lesz nálunk is ha sikerül... és már eléggé izgulok, milyen lesz. -
zsolosz
tag
Kedves Sorstársak!
Igyekszem röviden leírni a kálváriámat, hátha valakinek van valamilyen használható gondolata, merre induljak...
A kezdet: tavaly szeptemberben szerződés alapján a kivitelező beküldött egy(végül kettő) kérelmet MGT-re. Egyet beadott némi alaki hibával, mert eredtileg 3x25A-re is szerettünk volna bővíteni, 10A éjszakai visszaadásával, a HMKE mellett. Ezt jeleztem is neki azonnal, hogy így sok lesz az Amper a meglévő régi dobozba.
Ezért ő azonnal küldött egy korrekciót a 10A vezérelt nélkül.
Ahogyan az lenni szokott, természetesen a rosszul beküldött első alapján kaptunk egy számunkra nem elfogadható MGT-t.
Ezt azonnal meg is reklamáltuk, hogy így nem lesz jó, de sajnos erre semmi válasz nem jött jó sokáig...
Ezért igyekeztünk más utakat is járni, mint az e-mail.
Telefonos ügyfélszolgálat, személyesen a kirendeltségeken.
Kétszer voltam bent személyesen, és másodjára sikerült az ügyintézőnek egy számára jó megoldást jelentő intézkedést hozni.
Felhívott valakit, hogy miként orvosolják az első hibát, ez alapján megszületett a döntés:
le kell szereltetni a vezérelt órát soron kívül!
Ezt gyorsan el is indította, majd megrendelte a munkát. Ma reggelre, láss csodát el is vitték a szerkezetet.
Öröm, boldogság!
Sajnos ez három óra hosszáig tartott, mert a kivitelezőm hívott, hogy a megoldásként kiötlött akció azt eredményezte, hogy közben törölték a hibásan kiadott MGT-t...!
Ezt a HMKE engedélyt újra be kellene adni, amit úgy gondolok, hogy a szeptemberi feltételekkel már tudok megtenni.
A kérdés, hogy miért nem az eredeti hiba javítása mellett döntöttek, amit egyéként írásban és szóban is többször kértem, hanem az MGT törlése mellett, amit viszont így nem is tudok már újra kérni...
De törölhették volna a vezérelt igényemet is, de ezt sem tették.
Megköszönöm, ha valakinek van valamilyen ötlete, milyen jogorvoslattal élhet a fogyasztó ilyen esetben. -
zsolosz
tag
válasz 4Grider #41696 üzenetére
Igazából nem pereskedésre gondoltam...
Hanem valamit érdemben intézni.
Egyébként meg lehet, hogy a legjobb alkalom arra, hogy mivel közösen elb.szták (a kivitelezőm és az ügyintézők), így gond nélkül kihátrálhatok ebből a hatalmas bizniszből...
Kb. 5 millióba kerülne a rendszer, ami szaldóval sem térülne meg soha, nemhogy anélkül. -
zsolosz
tag
válasz rolltrade tm #41698 üzenetére
7 kWp lenne a rendszer.
senki68
Régi fa doboz, és a szaki azt mondta, hogy max. 32A lehet, nekünk így viszont 35A lett volna, ami sok egyéb kiadással járt volna... (a korszerűsítés/fejlesztés, új doboz, stb.) -
zsolosz
tag
válasz 4Grider #41702 üzenetére
Összehordott?
Sajnálom, hogy nem megy az értő olvasás...
Ne igyál többet!
Érthetően leírtam, szerintem...
Igyekeztem röviden, de érthetően szvsz.
Ettől még lehetnek pontosításra szoruló részek.
Ez az első, és remélhetőleg utolsó napelemes sztorim,
nincs benne rutinom, hogy osszam meg érthetőbben.
És rossz hírem van, ebben az ügyben nem én vagy a h.lye,
és nem rád gondoltam.
Ahogy valaki korábban leírta, kb mindenki lesz.rta,
hogy mit és hogyan kellene ennek a dolognak mennie.
(kivitelező, ügyintéző)senki68
3X25-ből hogy lesz 35 amper?
3x25 + a vezérelt 10A, az egyikből 35 lesz...
Nekem ezt mondták.313313
Köszönöm!
MVM-Émász
32 még jó, 35 már nem.
Doboz és légvezeték csere kellett volna. Ez nem volt tervben.tothgabor73
Igen így 35.
10+16+10
Fronius Gen24/6kW + Hyundai napelemek 16 db -
zsolosz
tag
válasz senki68 #41709 üzenetére
Hát igen, az 5m nem kevés, de sajnos ilyesmi árakat kaptam,
amikor belekezdtem. Addigra így elszállt mindennek az ára.
Sajnos nem igazán áramlott az információ, mindenki csak muttyogott, igazából nem közölték velem, mi mennyibe került volna, csak hogy így, meg úgy nem jó...
Az ügyintéző is azt mondta, hogy az MGT-vel nem lesz gond, mert direktben rákérdeztem.
Most meg mi van? Nincs HMKE és oda a vezérelt. Ha jól értettem.
Igen. Ez van.313313
Sajnos nem tájékoztatott senki.
Olyan, mintha senki nem törődött volna vele, hogy mi lesz.
Ahogy fentebb is írtam, aki a vezérelt visszavételét intézte,
megesküdött, hogy az MGT-t nem érinti a dolog.
Tévedett. Meg a kollégája/főnöke is, akivel telefonon egyeztetett, mielőtt engem átvert...
Én biztosan nem problémáztam volna pár ezer forinton,
ha már berendeltem ezt a rendszert, amiről már akkor tudni lehetett,
hogy nem lehet célkitűzés a megtérülés a ma fennálló feltételek mellett.
Legalábbis nem 2-3 éven belül, amit még itt-ott ma is hirdetnek.tothgabor73
Jó gondolatok, ezt tervezem én is... mármint beszélni valakivel, aki átlátja.
50% előleg bent van.[ Szerkesztve ]
-
zsolosz
tag
[kép] Kedves Fórumozók!
Elkészült a napelemes állványunk, 45 fokos a dőlése. Szerintetek kellhet még bele némi merevítés? Az elmúlt napok szeles időjárása elgondolkodtatott...hátha.
60x40 x3 a keret anyaga, és a magassága pedig 3100 mm, szélessége 3000 mm, a kisebbik része 600 mm magas. A beton talpak a földben 900 mm mélyen. Még egy kérdés, amire nem tudom a választ, hogy ha megütöm a kezemmel a közepén a keretet, remeg egy darabig... Ez normális jelenség? Köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
zsolosz
tag
Napelem tisztítása lenne a kérdés:
tegnap szerelték, és sikerült jó alaposan "összefogdosni" olajos kézzel...
Valami fúró spray-t használtak a fém állvány fúrásához...
Próbáltam letörölni házi praktikákkal /mosogatószeres meleg víz, mikroszálas kendő -természetesen lágy vízzel-/ de nem sikerült.
Van valakinek ötlete esetleg mivel lehet ilyen maszatot eltávolítani?
Utána olvastam, hogy durva szereket ne, de akkor mit?
Okozhat ez gondot a későbbiekben /a maszat/, vagy a termelésben?
Természetesen jeleztem a kivitelezőnek is, de csak a jövő héten tudnak visszajönni, addig is próbálok segíteni a dolgon.
Köszönöm a segítséget! -
zsolosz
tag
Fronius Smart Meter-t érdemes megvenni?
Mire használja, akinek van ilyen?
Vagy ez csak valami úri huncutság...?
Bocs, ha láma a kérdés...[ Szerkesztve ]
-
zsolosz
tag
A Fronius Gen24 PV pontja az már hibrid üzemnek számít,
vagy csak az akkumulátoros full backup mód?
Mert az MGT-ben ez van:
Az igénybejelentésben megjelölt inverter hibrid üzeme a Műszaki-Gazdasági tájékoztató kibocsátásának napján nem engedélyezett! -
zsolosz
tag
válasz marlboromen #46843 üzenetére
A weboldal üzenetet küldött, hogy a Gen24 adatokkal van gond, dolgoznak a hiba elhárításán...
-
zsolosz
tag
Akinek Sanxing SX631 van feltéve, hogyan csatlakozik hozzá?
Már kifolyik a szemem, de nem találom a megoldást...
Elméletileg applikácóval /MVM Next EnergiApp van/ kellene menni, de abban sem látok lehetőséget.
Ez újabb fajta lehet, mert WiFi antennája is van. -
zsolosz
tag
válasz senki68 #46898 üzenetére
@senki68 köszönöm!
Korábban írtad #43544:
...Éves leolvasás dátuma nem fog változni, csak ha külön kéred, és elfogadják...
Ezt például valamikori ÉMÁSZ területen milyen úton/módon/címen lehet kérvényezni?
Van esély, hogy átállítsák az éves leolvasás dátumát?
Ma cserélték az ad/vesz/okos órát. SX631 -
zsolosz
tag
Érintésvédelmi/EPH kérdésem volna a szakértőkhöz:
A napelemeket össze illik kötni egymással vagy elég a tartószerkezetet bekötni a rendszerbe?
Mielőtt valaki megkérdezi, miért nem a kivitelezőt kérdezem,
megtettem. Szerinte jól van így...
Földre és tetőre is szerelt napelemek.
A tetőn lévőt nem látom, de az udvaron nincsenek a napelemek bekötve a rendszerbe /EPH/, csak a sínek.
A 4 sín össze van kötve, és be is van kötve, de a napelemek egymással és a sínekkel nincsek + a tartószerkezet sincs.
Földelőszonda szintén nincs /nem tudom kell-e.
Köszönöm, ha valaki válaszol, hogy foglalkozzak-e az üggyel, vagy rendben van így.
Würth napelem tartószerkezet. Nem írja, hogy lenne rajta EPH tüske, mint a Schletter esetén. -
zsolosz
tag
Tudtok abban segíteni, hogy a szolár kábel jóban van-e az akrillal? Beltérben van az inverter, és a kivezető csöveket szeretném lezárni, hogy amikor télen szökik rajta kifelé a meleg, ne legyen páralecsapódás a csőben. Köszönöm!
-
zsolosz
tag
Fronius Gen24+ tulajdonosok, szakértők:
tudna valaki a mobiltelefonján képernyőképeket csinálni, hogy milyen beállításokat lehetőségeket láttok?
Kíváncsi vagyok rá...
Egyszer sikerült bejutnom egy olyan "helyre", ahol nagyon sok adatot láttam, felsorolás szerűen. Azóta sem tévedtem oda...
Például, van egy "Solar API" funkció valahol, de én azt sem találom...
Köszönöm a segítséget! -
zsolosz
tag
válasz Jolida #54148 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
Ezt a böngészőben sikerült megcsinálni?"(lokálisan belépve az inverter web-jére -IP szám-)."
Ezt le tudnád írni, lépésről-lépésre?
Mert nekem ez még nem jött össsze a böngészőből...
Soha nem engedett be, hiába írtam a böngészőbe a számokat...
Ezért kérdem, hátha valami egyszerú lépést kihagytam.Én solar.start-on tudtam csak belépni eddig, de ott nem találtam a solar API-t.
-
zsolosz
tag
válasz Jolida #54156 üzenetére
Köszönöm a segítséget, sikerült belêpni, beállítani.
Sajnos az applikáció, ami miatt küzdöttem ezért, nem működik...
Photovoltaic monitor van valakinek telepítve, használatban?
Esetleg, más működő applikáció Froniushoz?
Más:
Azt honnan tudom, hogy már leolvasták az okos mérő adatait, az éves elszámoláshoz?
Mert ma volt felénk a fizikai leolvasó, de azt mondta, hogy táv leolvasás lesz.
Ez alapján érthetetlen számomra, hogy miért nem voltak hajlandók átrakni az éves elszámolás dátumát, ha ki se kell jönniük...
Kb. 3500 egység megy a levesbe... -
zsolosz
tag
válasz hevepapa #54192 üzenetére
Tegnap nem indult el azonnal, de ma reggel már mutatkozik némi aktivitás...
Azt hittem, valamit elrontottam. Most kezd feléledni, már egészen sok adat látszik. Elsőre csak az aktuális termelés látszott.
Ha esetleg van valami extra, amit tudni kell hozzá, szívesen veszem az infót.
Köszönöm!Jolida
Igen, a solarweb megvan. -
zsolosz
tag
Akinek MVM Next EnergiApp van, és már leolvasták neki az okos órát, lenne egy kérdésem:
az applikációban két értéket látok, az egyik elméletileg a termelés, a másik a fogyasztás, és eddig ok.
Viszont mindkét érték megnevezése: Fogyasztás (kWh)...
A termelésnél nem annak kellene lenni odaírva: Termelés...?
Vagy rendben van így, ahogy írtam, és csak az applikáció készítői nem voltak elég figyelmesek? Igazából nem szeretnék úgy járni, hogy a betermeltet kiszámlázzák fogyasztásnak.
Köszönöm a segítséget! -
zsolosz
tag
Fronius Smart Meter telepítése esetén milyen költséggel kell számolni? Magyarul mennyit kell fizetni érte? Kb.
A másik ehhez kapcsolódó kérdés: az adatkábel az inverterhez csak Cat5, 6 kábel lehet, vagy lehet riasztó kábel is? 8x0,22-es.
[link] -
zsolosz
tag
asdf_
senki68
VaZso
4D4M
Wik_406
köszönöm válaszaitokat!
Nem szeretném én bekötni, nehogy elrontsak valamit...
Az előkészítést, pédául a Cat kábelt azt majd odavezetem az órához a szakiknak, mert kicsit bonyolult a nyomvonal.
A távolság viszonylag nagy, kb. 20 méter kell.
Kár, hogy nem jó a riasztó kábel, mert abból lenne itthon.
Nem a 230 mellett lesz vezetve, de a lakáson belül tekereg majd...
a sarkokban, polcok mögött.
Ugye jól tudom, hogy a villanyóra mellé kell kerülnie, és nem az inverter mellé. -
zsolosz
tag
Fronius Gen24 szakértőktől kérdezem, hogy a "pv point" rész, az folyamatosan aktív lehet, vagy csak áramszünet esetén kell/lehet aktiválni?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)