Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FehérHolló

    veterán

    válasz MZsoltee #25536 üzenetére

    Leszögezném, hogy most DDR2-ről fogok csak beszélni. Platformok, melyek szóba jöhetnek: Intel-féle quad-pumped bus és AMD-féle HT változatok. Előbbinél az FSB áteresztő képessége szabja meg az elérhető legnagyobb memória sávszélt. (Feltételezve természetesen, hogy a memóriamodulok kibírják.) AMD-nél ez nem (akkora) akadály, ott a memóriavezérlő által támogatott legnagyobb adatátviteli frekvenciából egyensen következik, hogy mekkora a mindenkor aktuális memóriabusz áteresztő képessége.

    A gyárilag DDR2-1066MHz 5-5-5-15 RAM-okat nyugodtan használhatod 800MHz-en 4-4-4-12 és 667MHz-en 3-3-3-9(10) időzítésekkel. Azért írják rá azt, hogy 1066MHz-es, mert azon a frekvencián még működőképes. Egy DDR2-800MHz 4-4-4-12 specifikációjú RAM nem biztos, hogy bírja a 1066MHz 5-5-5-15 "tuningot".
    Összegezve: Gyártanak extrém alacsony időzítésű memóriákat, csak nem azt írják rájuk, hogy 667MHz 3-3-3-9(10).

    Amit nézni kell vásárláskor:
    1. A kinézett memóriák (specifikáció szerint) bírják-e legalább azt a frekit, amin hajtani szeretnéd őket? (Ez a frekvencia egyenesen következik intelnél az FSB-ből, AMD-nél pedig a memóriavezérlő órajeléből.)
    2. Mekkora a legkisebb késleltetési idő, aminél kisebbet már nem tűr az adott modul? Minél alacsonyabb, annál jobb. (Erre képlet: t = 1/f * T; ahol f a freki (400MHz->1066MHz), T pedig a késleltetési érték, ami rá van írva alapból a memóriára. Ha a frekvenciát MHz dimenzióban írod be, akkor a kiszámolt t mértékegysége mikrosec lesz.)
    3. Azt kell választani, ami bírja legalább a kívánt frekvenciát és emellett a lehető legkisebb a késleltetési ideje.

    Egy szó, mint száz. Intel procik esetében igaz, amit mondasz, AMD esete meg más tészta.

    Skynet is real. It's called Google.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés