- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Progép
csendes tag
Sziasztok.
Ehez az alaplaphoz szeretnék venni RAM-ot ki is néztem kettő darabot és szeretném kikérni a véleményeteket ezekről.
Az alaplap: GA-MA790FXT-UD5P
RAM1: GEIL GV34GB1600C8DC
RAM2: Mushkin 991657Vagy ha esetleg tudtok jobbat akkor azt is szivesen fogadom.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Progép. -
Ren Hoek
veterán
válasz
Dyingsoul #25997 üzenetére
Ha ezt a verziót nézzük:
van benne egy BOOT mappa, amiben egy IMG file. Ez elvileg egy floppy image, tehát azzal is menne, de ha már nincs floppyd akkor cd-re kilehet égetni bármilyen CD iró progival.
Akár ezzel, ez ír IMG-t is
Máris kész a diszk. Remélem jól fog menni, és nem írtam hülyeséget
Nekem van otthon egy Chip újsághoz adott boot CD amin minden cucc rajta van ami kell.
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
A kérdésem a következők lennének: Az XMP garanciavesztéssel jár-e és mennyire rövidíti meg a modulok életteramát? Azért jó lenne ha a gép még jópár évig durozsolna
Egyáltalán van-e az XMP-ről véleményetek (akár pozitív akár negatív)? -
Dyingsoul
veterán
válasz
Ren Hoek #25994 üzenetére
Hát sajna nem lesz memóriatesztelésa, ugyanis az alaplap nem támogatja az usb-ről való bootolást, és meg sem tudtam buherálni :S üres cd/dvd nincs itthon, ugyhogy ebből csak két hét mulva lesz tesztelés
nemtom mi lehet a cimbid gépével, az enyémmel az volt, hogy lassú volt az egész rendszerkezelése, aztán hd sentinel megmondta, hogy UDMA mód2-ben van, ami azt jelenti hogy az adatátviteli sebessége 33MB/s, átállítottam UDMA mód 5-re, így 100MB/s és már nincs is semmi baja. csak a memóriűákra azért még kiváncsi lettem volna, de majd azt később tesztelem akkor.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
werszomjas #25969 üzenetére
Szerelik Elpidával, persze, de én DDR3-asat még csak Micron chippel és Nanya chippel láttam, ritka az Elpidás modul. Arról nem hallottam amúgy inkompatibilitást. Szerintem csak a Corsair (Dominator GT) és a Kingston vásárolt be ebből a szériából.
HGyu
-
jegenye77
addikt
Hali!
Olyan kérdésem lenne hogy mennyi ramot érdemes rakni a gépbe?
Pl.: az enyémbe?Most ugyebár 4gb van.Érdemes többet? -
Mancsy
HÁZIGAZDA
válasz
Picturemaker #25976 üzenetére
Igen, hármat akarnék belerakni. Sajnos ez DC-ben "sok" az alaplapnak auto beállításon. De az ASUS-os fórumon azt írták, hogy DC-ben, 1111-es órajelen és 7-7-7-20-as timinggal működik gond nélkül.
Csak én nem tudom, hogy minek az értéke a 7-7-7-20?
Viszont akik így beállították, azt mondták azóta nem haldoklik. Single channelben auto módban is jó, de így csak 4 gigát tudtam beletenni... -
Dyingsoul
veterán
Régi socket 478-as p4-esemet most tüzetesen rendbe szeretném rakni és keresek olyan progit amivel a RAM-ot tudom alaposan tesztelni.
2 fajta érdekelne:
-olyan ami bootolás előtt tesztel
-olyan amit esetleg telepíteni kell, rendszerinditás után tesztelKi milyen programot ajánl?
-
zenitke
csendes tag
válasz
romero28 #25973 üzenetére
Üdv! Megkérdezhetem milyen alaplapod van? Pont ram beállítási zavarom van. MSI GD-65 öm van, és istenért nem tudom a ramokat 1600 on járatni, 1333 on pedig stabil. De még nem találtam meg mit is kéne beállítanom rendesen a biosban. Pedig csak jó beállítás kellene. az xmp enable-t én is nézten, de van még ott egy halom dolog, ha tudsz kérlek segíts, mit kelle beállítani. Feltéve ha ilyen alaplapod van.
-
Raptor 666
tag
Sziasztok!
Arról tud valaki valamit, hogy ez 6GB Gskill Trident F3-16000CL9T-6GBTD a memória milyen chippekkel van szerelve?
-
gabesz.1986
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.Core i5-750 procihoz GIGABYTE GA-P55-UD3 alaplappal 1600 vagy 1333 MHZ-es ramot vegyek mert azt olvastam hogy a processzor kezeli 1333on de azt mondták 1600as jobb lenne mert ez alatt nem sok értelme van a ddr3-nak?
Az ugye nem baj ha magasabb pl 1600 helyett 1800as? -
KlezOne
tag
Sziasztok!
Lenne egy fontos kérdésem.Van nekem egy tri-chaneles Corsair Dominator memoria készletem asrock x58 alaplaban, az a problémám hogy elindítom a gépet és nemlátja mind a 6gb csak 4-et, cserélgetem a ramokat, és úgy tűnnik csak mindig 1 memoria a ludas, úgyhogy az alaplap hibát kizárnám, és 1x-2x-ri újraínditásra jó is lesz, látja mind a 6Gb-ot, win7 is müködik 6gb-al és nincs semmi hiba.Alap beállításokon használom, cl8-as időzítésben és 1033Mhz-en.Tudnátok ajánlani memoria tesztelő programokat, amivel megtudom nézni hogy hibás-e a ram? Garanciáztatnám csak mondták hogyha náluk nemfog előjönni a hiba, akkor nem érek el semmit vele.
Köszönöm előre is a válaszokat! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Barcelinho #25980 üzenetére
Ha kézzel azonosra állítod, akkor esélyes, hogy mennek de nem 100%.
-
Barcelinho
csendes tag
Sziasztok.
Memóriás kérdésem lenne: a Kingmax és a Nanya RAM-ok között van valami hasonlóság?
Illetve ha az időzítésük nem azonos, akkor képesek-e dual channel módban működni? -
MaciG
addikt
Sziasztok. Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogyha a gépembe (adatlap), teszek még +2gb memóriát (tehát akkor 4GB lesz), akkor várhatok valami gyorsulást? vagy inkább ne erőltessem?
-
Ranger^41
aktív tag
Felteszem mégegyszer a kérdést, de kicsit konkretizálok
szóval.
jelenleg van a gépembe 2*1gb geil black dragon cl4-4-4-12 kit, amire everest aztmondja hogy:Memória modul tulajdonságai
Modul neve GeIL CL4-4-4DDR2667 5Memória sebessége DDR2-667 (333 MHz)
Memória időzítések
@ 333 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 20-43-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-34-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 200 MHz 3-3-3-9 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-26-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)most akkor 4-4-4-12, vagy az 5-5-5-15 a mértékadó? ha veszek még mellé ramot, akkor cl4eset vagy cl5öset nézzek? iletve ha a 2x1gb mellé 2x512-t veszek, abból lehet valami galiba? mivel még 32 bites rendszerem van, ezért úgyse tudná mind a 4gb-ot használni, ha 2x1gbot vennék... ja és egy asus p5ld2 lapról van szó, amibe max 4x1gb mehet.
-
Mancsy
HÁZIGAZDA
-
Ren Hoek
veterán
válasz
04ahgy #25963 üzenetére
Semmi gond, kicsit túlreagáltam, ezért én kérek bocsánatot (vizsgaidősuck miatt idegroncs vagyok
) Azthittem lenézően írod, hogy na tessék még egy gél védő is van itt
Viszont egy dolog nagyon érdekelne, de ha jól látom te sem nagyon tudod rá a választ. Már több helyen is keresgéltem, de nem nagyon jutok semmire.
Szóval hogy most %-ban mitől függ egy DDR3 memória stabilitása AM3 alatt:
- CPU IMC
- Alaplap
- Memória márka (Chip típus inkább?)
- Memiória gyári fesz (ebből következik a chipek minősége is kb)Mert gyakorlatilag nem jutni dűlőre, hogy mitől működik full stabilan a rendszer egy adott rammal, másikkal típussal meg haldoklik 1600 OC-n. Vagy akár 1333-on is.
Lehetséges, hogy a gyárilag low voltage ramokat jobban szeretné a rendszer?
-
romero28
senior tag
én is úgy tudom ,hogy max 1,65v-ot lehet adni ezeknek a ramoknak , csak mikor bios-ban beállítottam az xmp profilt , akkor automatikusan 1,8v-ot adott neki 2000mhz-en .
nem is indítottam el így a gépetviszont a 2000mhz-es ram sehogy sem akar 2000-en menni . (qpi/vtt-nek 1,35v-ot adtam , ramnak 1,64v) gondolom megfogja az uncore
de akkor meg minek gyártanak ilyeneket
-
adequate_cou
senior tag
válasz
werszomjas #25969 üzenetére
http://www.kingmax.com/en_03_product_content.asp?sn=17
Nekem ilyen van és elvileg Micron chipesek. 13.7K volt a 2gigás modul, nálam most 1200-on megy 6-6-6-18-ban.
-
Picturemaker
őstag
válasz
04ahgy #25947 üzenetére
Üdv!
Ez kissé fura (szerintem hülyeség), hogy a proci IMC "nem szereti" ezt vagy azt a ramot. Akkor miért nem az AMD csinál QVL listát, miért az alaplapgyártók adnak ki ilyesmit?
Főként, hogy néhány AM3-as alaplapnál simán szerepel az általad lehúzott GEIL, mint ajánlott, tesztelt memória. Én elhiszem, hogy van baj ezekkel a ramokkal is, de tuti, hogy semmi köze a procikhoz. Alaplap és bios függő, mint ahogy mindig is volt. Az, hogy a memóriavezérlő a prociban van, egy dolog. Ha ettől lenne az inkompatibilitás, akkor semelyik AM3-as lapban nem menne a GEIL, mivel AM3-as proci van benne.
Ettől függetlenül a Kingmax-al sincs semmi bajom.Ezzel kapcsolatban egy kérdés: Mi a lényeges különbség az ezüst és a fekete bordás 1600-as Kingmaxok között?
Köszi.
-
Henk
veterán
válasz
04ahgy #25966 üzenetére
Ezekre a ramokra a gyártók is 1,65V-ot adnak meg, illetve az Intel is ennyit írt elő. Gondolom ezt nagy mértékben nem érdemes túllépni vagy felesleges. Az uncore feszt is emelni kell mert valószínű tuning is tárul a ram órajel emelés mellé, de úgy tudom annál is 1,35V a max amit az Intel előír. És valóban nem árt valami komoly hűtés már ilyenkor.
Ezért is mondtam romero-nak, hogy szerintem felesleges 1,8-1,9V-on járatni a ramot, inkább menjen 200mhz-el alacsonyabban, de biztonságosan. -
Ranger^41
aktív tag
hali!
jelenleg van a gépembe 2*1gb geil black dragon cl4-4-4-12 kit, 32 bites rendszerem van. mit lenne érdemes mellé tenni? még annyi, hogy egy asus p5ld2ről lenne szó
-
04ahgy
nagyúr
Ez egy igen érdekes kérdés. Az intel specifikációkban az áll, hogy 1,65V RAM feszültség felett az IMC károsodhat. Ez a magas RAM fesz vs. alacsony uncore feszültségből ered, a RAM felől a magasabb feszültség pumpálná az elektronokat. Ez az, ami a károsodást okozhatja.
Természetesen az uncore feszültség is emelhető, így ez a hatás csökkenthető, vagy szinten tartható nagyobb DDR3 feszültség mellett is. Ehhez azonban mélyebb szinten kell az architektúrát ismerni. No meg extrém hűtés sem árt. A High-K technológia amúgy sem szereti a magas feszültségeket.
Ezért célszerű otthonra az U(DDR3) < 1,65V ajánlást ökölszabályként elfogadni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
sakal83 #25957 üzenetére
Így van jól. Az AUTO beállítás mindig szabványos értékeket állít be, az esetek legnagyobb részében.
A RAM-odban ezzel összhangban a JEDEC szabványos értékei (CL5-5-5-18 @ 800MHz 2T, 1,8V) vannak eltárolva.
Az ettől eltérő értékeket, ami nálad CL4-4-4-12 2T 800MHz-en, kézzel kell belőni. Fontos, hogy az előírt üzemfeszültséget se felejtsd beállítani.
Intel LGA775 rendszereknél picit kisebb a CL5 ---> CL4 esetén érzékelhető sebességnövekedés, mint az integrált memvezérlős AMD prociknál, de érzékelhető. Nyugodtan állítsd át.
Tuning esetén majd vedd figyelembe a CL4-et, nehogy szűk keresztmetszet legyen a RAM.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
werszomjas #25959 üzenetére
Megy dualban, és semmivel sem lassabb. Két hozzászólással fentebb azonban kifejtettem, miért is Kingmax inkább. Továbbá a Kingmax RAM spártaibb körülmények között (vegyesfelvágott memóriakonfiguráció) általában nagyobb hajlandóságot mutat kompatibilisnek lenni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Ren Hoek #25951 üzenetére
Igazad van, valóban nem védted. A Kingmaxot támadtad.
Tény, hogy a Geil a legkevésbé AM3 barát. A Kingmaxszal meg csak 1600MHz-en vannak gondok, de azt meg már megtárgyaltuk, mi okból. Ahol az 1600-as Kingmaxszal gond van, ott gond van más 1600-assal is.
Nyilvánosan bocsánatot kérek félreértelmezéssel írt hozzászólásomért. Azonban bántót sem írtam, mindössze annyit, hogy a Geilt véded. Habár szakmai körökben az lehet sértés is.
HGyu
-
UdVi86
aktív tag
Sziasztok!
Mi lehet annak az oka, hogy egy G.Skill Ripjaws 1600MHz cl7-8-7-24 $10-al olcsóbb, mint a cl8-8-8-24-es időzítésű változata? Csupán véletlen, hogy most az az olcsóbb vagy van valami gubanc ezzel a fura időzítéssel? Köszi.
-
werszomjas
addikt
Sziasztok.
Egy kérdés:Ha nem KIT-ben veszek 2×2GB Kingston 1333 DDR3 ram-ot, hanem csak úgy simán, két egyformát, azok attól még mennek dual-ban igaz?
Vagy ha mennek is, lassabbak lesznek, mintha külön válogatott KIT-et vennék? -
sakal83
addikt
Egy kis segítséget kérnék, mert teljesen amatőr vagyok ram témában.
Ilyen a ramom van ilyen specifikációval:
DDR2 PC2-6400 • 4-4-4-12 • Unbuffered • NON-ECC • DDR2-800A procim (e7300) 9,5*400-on ketyeg.
Ha jól tudom a 4-4-4-12 az időzítést jelöli.
A biosban a ram időzítés auton van és ilyen értékeket mutat:
5-5-5-18 (a 18 nem biztos)Valaki segítene nekem abban, hogy a ram biosban látható időzítéseit érdemes-e változtatnom, egyáltalán lehetséges-e, okoz-e gyorsulást. (Ha lehet konkrét beállítást is mondjatok)
Valamint az lenne a kérdésem, hogy a hogy lehet a Dual Chanel megnézni (induláskor gyorsan vált így nem látom)
Köszönöm előre is a segítséget
ui.: a gépem az adatlapomon
-
sagit
veterán
tudom hogy ez nem a reklám helye de nagyon sűrgős lenne:
valakinek nincs ilyen ramja eladó? 1 db vagy 3db érdekelnevagy 2gbos 1066-os modul ennek a beszámolásával
helyileg Pécsen vagyok
-
dzso22
senior tag
-
Ren Hoek
veterán
válasz
04ahgy #25947 üzenetére
Mii??? Azért hazugságot ne állíts már! Valamit nagyon félreértettél! Geilt SOHASEM VÉDTEM! Geil a legszarabb AM3-al. Ezért nem is értettem minek linkeltél 10 Geiles hsz-t mikor köze nincs ahhoz amit írtam?
OCZ-vel is rengeteg baj van, és már Kingmax-al is láttam 4 problémát...Erre reagáltam, hogy én azt sem vennék, mert 1600-on lehetnek problémák. Következőkben el is ismertem, hogy tapasztaltabb vagy ramok terén, és "legyen neked igazad" ajánlható a Kingmax.
Ezen felül kérdeztem, hogy ha nem függ a gyártótól/ alaplaptól / memória minőségtől CSAK a CPU IMC-től, akkor miért van több szopás PL a Geilekkel 1600-on? Erre nem írtál választ.
Erre meg leírod ezt "Ren Hoek meg itt védte a Geilt."
Azért álljunk már meg egy szóra...
tessék visszaolvasni és értelmezni amit írtam.
-
romero28
senior tag
van nekem 3x1gb-os 2000 mhz-es 1,65v-os tri-kitem . ha biosban beállítom az xmp profilt , akkor 1,8v-ot ad a ramnak . ez normális dolog
vagyis a 2000mhz-hez ennyi fesz kellhet neki
(nem merem így elindítani a gépet)
-
Teng
aktív tag
Nemtudom melyiket vegyem meg, egy kis segítség kellene:
KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR3 1333Mhz vagy
KINGSTON 2048Mb DDR3 1333Mhz ?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
dzso22 #25941 üzenetére
Mekkora a maximális feszültség a modulra írva? (Ha tartomány van megadva.) Azt még növeld meg 0,05V-tal. ASUS lapban gyakran nem kap eleget a négy modul, droppolja a lap a memóriafeszt.
Memteszt így menjen le úgy, hogy az új kitnek csak egy modulja van benn. Ha hibátlan, akkor a másik modul. Ha úgy sincs hiba, akkor együtt a kettő. Amennyiben úgy sem, akkor a két régit is tedd mellé.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
M_Jackson #25936 üzenetére
Tipikus AM3 + Geil jelenség... Inkompatibilitás. Keress rá a topikban a "HGyu" szóra, vagy a felhasználómra, és a hozzászólásaimba olvass bele. Keress rá a geil szóra, vagy a Ren Hoek felhasználónévre. Ren Hoek meg itt védte a Geilt.
Menj vissza a boltba, ahol a Geilt vetted. Szépen törölgesd meg és csomagold vissza. Udvariasan mondd el a problémát, és kérd meg őket, hogy számolják be más RAM-ba. 3 napon túl is megteszik, mert eladható ismét, a RAM ugyanis ahogy te is mondtad, hibátlan. Más rendszerben semmi baja nem lenne.
A CPU IMC egyszerűen a Geil-eket nem szereti. Kingmaxot vegyél.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
- Egy modult hagyj csak benn.
- Lődd be 1333-on a gyári időzítéseket. Előtte persze kapja meg a névleges 1,65V-ot is.
- Emelj 1 vagy 2 tizeddel QPI feszt.
- Állítsd át a szorzót, hogy 1600-on menjen. Bios legyen a legfrissebb.
- Minden lépésnél BIOS mentés, újraindítás legyen.
- A bennlévő modullal egy éjszaka memtest, ha megy 1600-at. Ha minden jó, modulcsere, memtest.
- Ha külön jók, mehet a pár, majd a hármas... Figyeld hol a hiba jelentkezése.HGyu
-
J.R.Ewing
tag
-
dzso22
senior tag
válasz
J.R.Ewing #25942 üzenetére
5.7.7.24
de próbáltam 5.5.5.15 ön is 2.2volton ahogy a gyártói oldalon le vagyon írva.
de nem hogy jobb lett volna rosszabbodott a helyzet
azt nem értem a régi kittel mért megy tökéletesen minden és még tuningolhatom is, csont stabil marad minden és semmi nem hibádzik -
J.R.Ewing
tag
válasz
dzso22 #25941 üzenetére
SPD szerinti időzítések azonosan?
én azért szopok, mert lockos a proci, és az asus m4a785td-v evo a szorzó alapján választja ki az SPD adatokat, hiába húztam fel az FSB-t.
azaz beaállítok neki 667MHZ-t 800 helyett, ami a valóságban csak azt jelenti, hogy a 24:6-os FSB
RAM arányt átállítottam 20:6-ra. ő azt hiszi, hogy az FSB fix 200mhz, így beállítja a 667Mhz-es CL8-as időzítéseket akkor is, ha közben az FSB 240mhz, tehát neki így is 240x3.333=800mhz-en kéne futnia cl9ben.
megpróbáltam kézzel beállítani az időzítéseket. majdnem mindent lehet, tRWTTO, tRDRD,tWRWR stb stb.
kettő olyan időzítés nem szerepel a BIOS-ban, ami AMD overdrive-ban igen, és aminek megváltoztatása miatt fagy a gép4 Bank Active window - @800 20memCLK @667 18memCLK
Max Read Latency - @800 47NCLK @667 51NCLKhiába állítok be 240-et FSB-nek, hiába veszem vissza a szorzót 3.333X-ra 4X-esről, hiába ugyanúgy 800MHZ az eredmény, hiába állítok be minden időzétést, ő a 3.333X-as szorzót úgyveszi, hogy 667MHZ, és ezt a 2 maradék időzítést az SPD alapján akarja belőni.
ez viszont nem jó 800mhz-re.
lehet, hogy tévedek, mert kipróbáltam azt, hogy bebootolok 200-as FSB-n 667MHZ-es memsebességgel,és overdrive-val egyszerre veszem feljebb az fsb-t, a memória feszültségét,és ezt a 2 időzítést, de így is megfagy a gép egyből.csak az én memóriáim ilyen rugalmatlanok, vagy a DDR3 korszakban már ennyire nehézkes az FSB-vel való tuninglehetőség a fent vázolt probléma miatt.
nekem úgy tűnik, hogy a memóriának nem mind1, hogy 200x4-ben, vagy 240x3.333-ban kapja meg u.azt a 800mhz-t.valaki cáfoljon már rám, és mondja, hogy nála jelentős FSB tuninggal mennek a DDR3-as ramjai az FSB
RAM szorzót átállítva.
mondjuk az sem lenne negatív dolog, ha az FSB-től függetlenül lehetne fix sebességet beállítani a RAM-oknak, tehát nekem az akkor is 200x4=800-on akarjon menni az SPD-je szerint, ha én éppen 333-as FSB-t állítok be. vagy ez műszakileg lehetetlen?
-
dzso22
senior tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott a lapom Asus M3a79-t Deluxe
Kapott 2x2 giga Kingston hiperx black edition cl5-ös 1066os ramot amivel kifogástalanul működik is.
Később én vettem mellé még egy ugyanilyen kitet.(újat)
És mikor ezt is beleraktam kékhalállal fogadott a gép (néha néha fel áll a rendszer)
visszavettem a ramokat 800ra így viszont tökéletesen működik 8gigával.
Gondoltam hátha hibás az új ram ,csak az új kitet raktam be. Így 1 napig ment rendesen 1066on majd megint csak kékhalál(a régi kittel minden rendben).
Prime95 orthos teszt is volt a régi ram kit hibátlan ,új ram kit: hibát jelez.
Visszavittem gariztatni de ott letesztelték és hibátlanul működik.
Megnéztem a memóriákat szám minden tökéletesen egyforma.
Most teljesen tanácstalan vagyok
Valaki tudna esetleg segíteni ez ügyben?
fogalmam sincs mi lehet a probléma -
J.R.Ewing
tag
válasz
fgordon #25937 üzenetére
köszi a konstruktív választ
nem tájékozódtam melyik cég intéz helyben garit, hanem itt a prohardveren néztem olcsóért. hol kapok ma 2x2giga bordázott 1600-as DDR3-t 18ért? ősembertől van,elvileg élettartam garis. gondolom, hogy macerás, de pl mushkinnal nem az? OCZ? azoknak van hivatalos magyar képviselete?
Majd ha elpukkan a memória gari vége környékén,
az jó soká lesz. bárcsak megérném -
werszomjas
addikt
Sziasztok.
Van nekem egy GIGABYTE GA-MA770T-UD3P lap.
Ebbe szeretnék ram-ot.
DDR3 - 1333mhz elég nekem (úgy olvastam hogy az 1600al nem stabil)Szóval Kingston vagy Kingmax legyen?
Valamint, ha nem KIT-ben veszem, hanem csak úgy simán, két egyformát, azok attól még mennek dual-ban igaz?
Vagy ha mennek is, lassabbak lesznek, mintha külön válogatott KIT-et vennék (amit ráadásul csak a kingston-ál láttam, Kingmax nem árul most meg KIT-ben ramot)Ja és 2×2 GB kéne.
Melyiket érdemes? kingston, kingmax?
tuning nem lenne, csak legyen stabil és gyors.köszi
-
fgordon
senior tag
válasz
J.R.Ewing #25926 üzenetére
A nevedhez méltóan bátor vagy, hogy olyan memória márkát veszel, aminek nincs normális, hivatalos magyar garanciális ügyintézése, azonnali cseréje. Majd ha elpukkan a memória gari vége környékén, rájössz, hogy miről beszéltem. De kívánom, hogy ne legyen ez, és a végtelenségig jó legyen...
Ne értsd félre, nem a Supertalent memóriával van a bajom, hanem ha bármi gond van vele, macerás cserélni. És ugye minden elromolhat...
-
M_Jackson
csendes tag
Hali mindenkinek!
Speciális problémám van. 2db DDR3-as GeIL 1333 9-9-9-24-es (PC3-10660, 1.5V) RAM olyan dolgot produkál, hogy újrandulásokkor (meleg reset, frissítések telepítése, stb.) egyszerűen sötétség és nem indul újra a gép.
A RAM-ok egyébként hibátlanul mennek a gépben akár napokig is, de amint újraindulásról van szó, jön a sötétség. Nem indul újra. Kikapcs/bekapcs és minden OK.
Alaplapcsere volt. AM3-as Gigabyte MA770 és Asus 785TD lapokban volt tesztelve, mindkét helyen ez a helyzet. Sőt! Egy teljesen jól működő AM3-as rendszerbe lett betéve 2db Kingmax helyett és a probléme rögtön ott is előjött.
A GeiL RAM-ok magukban is produkálják ezt a hibát, párban is. (Mindegy, hogy duál vagy nem)
Kíváncsi lennék valami GEIL-es szaki véleményére vagy tanácsára, hogy mit tegyek!?
-
Henk
veterán
válasz
04ahgy #25934 üzenetére
Hello.
Esetleg tudnál nekem is segíteni ram ügyben. Ilyen ramom van. Ugye ez 1600mhz-es lenne ezzel a cl7-es időzítéssel. De nekem így be sem boot-ol a gép. Vagy alapon hagyom és 1066-on megy ezzel az időzítéssel. Vagy 1600-on megy de csak úgy ha auto-n hagyom az időzítést és akkor ilyen 10-10- valamit állít be. Azt mondják csak több fesszel tudná ezt az értéket, de úgy tudom, hogy 1,65-nél többet nem szabad ezeknem adni.
Vélemény? -
baleee89
aktív tag
sziasztok am3 proci mellé érdmes 3x2 gigás kitet venni? x2 550be mellé lenne! msi 785GM-E65 ebbe a lapba! tuningnál számit valami hogy 3 vagy 2 modul van?
-
Bécy
tag
Üdv!
Vettem 2*2 gb Kingmax 1066mhz memóriát.
Az lenne a problémám, hogy nem akar 1066mhz üzemelni csak max
800-900 mhz között.
1066-on ha be is bootol akkor kékhalál de pl. 885mhz néha teljesen lefagy a windows.
Próbáltam + feszt adni a ramoknak de nem segített.
Mit tegyek? -
J.R.Ewing
tag
Üdv - sűrgős lenne a dolog(holnapra dönteni kell a RAM-okat illetően) ezért kérem a gurukat válaszoljanak
számít egy DDR3 memóriának, hogy mekkora FSB-t szorozgat?
magyarul: mindegy egy 1600-os DDR+-nak, hogy 200x4, 240x3.333, 300x2.666 vagy 400x2-ban kapja u.azt a 800MHz-t?azért érdekelne, mert vettem egy 1600-os 1.9V!-os Supertalent DDR3 kitet. hirdető rosszul tudta a feszt(1.5V), ezért megvettem.
ami érdekes: a 2.66x-os, és a 3.33x-os szorzóval is u.addig bírja, mint a 4x-essel. 210mhz-es FSB-nél feladják. hiába veszem le a szorzót, hiába csökken így a frekvencia jócskán, nem akarják az igazságot. ha leveszem 2x-esre a szorzót, akkor elmegy akár 333mhz-es FSB-vel is, az meg már 1333-osnak számít. hiába próbálom más szorzó és FSB kombinációval kihozni az 1333at, vagy akörüli eredményeket,nem engedi.
vagy alap FSB és akkor bármelyik szorzóval elmegy, vagy tuning FSB(210mhz felett) és akkor csak a 2x-es szorzó jöhet szóba. próbáltam 240x3.333-t és 300x2.66-t, ami szintén 800(1600), de nem. a 2x-es szorzót kivéve semelyik sem működik 210-es FSB felett. a 2x-essel meg alap chipset fesszel elmegy 333MHz-es FSB-t,és a memória így megy 1333-n.
viszont a 333x2 Everest szerint lassabb, mint a 200x3.333. ez hogy lehet?
jah, és állandóan ddr2-nek ismeri fel a memóriákat az everest a benchmarkoknál, az összegzésnél viszont ddr3-t ír.eladóval beszéltem, elvileg nincs akadálya a bolt visszacsinálására,de nem tudom lenne-e értelme. ha szerzek 1333-as ramokat drágában(ezeket jó áron vettem), akkor mit nyerek vele?
hátha azok mennek majd más szorzókombinációkkal, és így több lehetőség marad a tuningra, lévén max szorzó 15-ös, így FSB-t kell húznitanácstalan vagyok.
nem értem, hogy ha egy ram megy 333x2-t és 200x3.333-t cl8-ban 1.59V-n, akkor miért nem hajlandó elindulni 250x2.666-on hiába viszem le az időzítést cl12-re és adok neki 1.9V-t.
másik. nálam ezek a ramok alapbeállításokkal fagynak a legújabb,többszálú 64bites prime-tól. ha csak procit terhelem(small fft) akkor elmegy a végtelenségig. amint ramot is adok a teszthez,már leáll hibával.mindezt a gyári 1600@1.9V-n
ha leveszem 1333-ra, akkor megy hiba nélkül pedig csak 1.59V-t kér.arra gondoltam, mivel ezek gyárilag tuningmemóriák (sztem csak leteszteltek egy sorozat 1333-ast, és amelyik ment 1600@1.9V CL9-ben, azt 1600-osnak adták el) -létezik, hogy átcsúszott egy ilyen teszten, vagy már 'elfáradt azóta', és azért nem bírja alapon az 1600at?
visszaboltoljam, és vegyek másikat, még ha csak 1333-as és drágább is? csak azért, hátha megy a 2.66X-os és a 3.33x-os szorzóval is?
jah:
asus m4a785td-v evo és phenom2 545 van a memória alatt
-
hool
aktív tag
Sziasztok!
Nagyon megköszönném, ha valaki aki ért hozzá válaszolna:
Lenovo a55 asztali gépem van, jelenleg 1 ilyen Hyundai HYMP112U64CP8-Y5 1GB DDR2-667 CL5 rammal. Ha veszek mellé 2 giga szintén 667mhz,cl5 tul. ramot, mondjuk kingstont, menni fog? Lehet ezt előre tudni?Köszi a válaszokat.
-
Rooney87
csendes tag
válasz
Picturemaker #25923 üzenetére
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Mégpedig abban, hogy vettem 2*1Gb Kingmax DDR2 800MHz ramot a másik kettő 2*1Gb Kingmax DDR2 800MHz-es mellé és csak 2Gb-nak látja a winXP a 4et. Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a probléma?
Alaplapom: Gigabyte EP31-DS3L
Memóriák: 4*1Gb Kingmax DDR2 800MHzSegítségeteket előre is köszönöm
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
A Geil vs Amd "ügyhöz":
2*1 GB Geil Value CL8 + Athlon 240 (3.36GHz) a ram 1600-on gyári fesz. és időzítés kézzel beállítva kb. 1 hónapja hibátlanul megy.
Nem hinném, hogy a Geil-el több baj lenne, mint bármelyik más típussal. -
martin555
aktív tag
haho urak!!
uj szerzeményem, egy
ASUS P5E3 PRO alaplap,
régebbi procim megy bele, E8400 -as.
kérdésem:
milyen DDR3 ramot ajánlotok bele, ennek ismeretében!!
kérek léci segitséget konkrét tipusokkal... sajna ddr2 ram jött vele véletlen , ami uj gazdáját keresi:
eladó
GX22GB8500PDC CL 5-5-5-15 1gb x2 DC kit ram :-) véletlen ez jött hozzá pedig az alaplap ddr3-as. -
Ren Hoek
veterán
válasz
fgordon #25917 üzenetére
Ilyenen én is gondolkoztam... De aztán jött a felismerés, hogy szívás mert ha fejleszteni akarok, akkor vagy vehetek még egy 2x1 KIT-et hozzá (több helyen olvastam, hogy a 4 modul DC-ben megerőlteti a controllert...tehát ezért nem akartam)
Vagy adhatom el megint bukóra, és egy 2x2 Gb-osat veszek később.
Szóval inkább 1x 2 Gb modul akkormár, aztán később veszek hozzá párocskát. DC gyakorlatilag nem hoz akkora hatalmas gyorsulást, mint elméletileg. Aztán akkor jött egy égbőlpottyan 10 rugó szóval bejátszottam a 2x2-es KITet
-
osszaki
tag
Sziasztok!
i7-920-as procihoz keresnék ddr3as ramot.
Többel is szemeztem, de ez ütötte meg a szemem 1 másik topicban:,,A memóriára nagyon figyelj oda, mert olyan fajta kell, aminek a feszültsége 1,65V alatt van, mert afölött károsodhat a proci." ment ez az i5-750-re.
Ez 920-nál is fennáll?
Amúgy ezzel
CORSAIR Dominator 6144Mb DDR3 1866Mhz CL9 i7 DHX FAN TRIKIT
illetve ezzel
CORSAIR Dominator 6144Mb DDR3 1600Mhz i7 DHX CL7 TRIKIT
szemeztem.Kérdésem az lenne, hogy bármelyiket is választanám mindkettővel, gond nélkül menne?
Vagy esetleg valaki ajánl mást?
Köszi előre is. -
04ahgy
nagyúr
válasz
Padree #25912 üzenetére
Van olyan, hogy két különböző gyártó, különböző chipszámú modulja is megy DC-ben. Van olyan, hogy kis eltérés miatt már nem megy. Ha nForce2-ben megy, ami köztudottan nagyon válogat, akkor valószínűleg A64 esetén sem lesz gond.
A hivatalos DC viszont csak párbaválogatott modulokkal üzemel.
HGyu
-
Padree
senior tag
Üdv!
Van 2 különböző kinézetű 512MB-os DDR400-as RAMom, mindkettőn Samsung csipek csücsülnek. Eredetileg 2 egyforma Samsung volt, de az egyik úgy néz ki feladta a küzdelmet. Helyette beraktam haver úgyszintén 400as 512-es Samsung modulját (amint írtam nem egyformák). Gondoltam nForce2 alaplapban nemsokat vesztíek ha csak simán használom nem dual chanelben. De a gép dual chanelnek látja (úgy is vannak betéve a slotokba), POSToláskor és Everest szerint is dualch.
Létezik ilyen hogy menjenek dc-ben?Csak azért fontos ez, mert gépet "újítanák": nForce4 + A64 - mint tudjuk abban azért nem mindegy sebességügyileg, hogy csak úgy vannak egymás mellett vagy dual chanel. És ez is nyomós érv lenne a S939 rendszer mellett, hogy nem kéne bele új RAMokat venni, működne a régiekkel. De ha az köpködni fog a RAMjaimra akkor inkább más vizekre evezek.
-
attiati
veterán
válasz
04ahgy #25887 üzenetére
Sajnos nincs módom másik gépben tesztelgetni.
És ha hibás lenne a proci memkezelő része, akkor miért csak néha fagyogatott ki, és miért csak bootolást követő első 10 percben?Szerinted a következő gondolatmenetben van ráció?:
A proci egyik lába alatt paszta maradt még a nyári csere óta, azt letöröltük. Ez lehetett a fagyás oka. De a bios reset miatt valami "elállítódott", és most bios gond miatt a memóriákat nem tudja együtt kezelni.Csak azért kérdem, mert a processzor takarítása, és a bios reset előtt ment mindkettő modullal a processzor, csak fagyott. De legalább tudta kezelni a 2 giga ramot.
-
Raptor 666
tag
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne:
Milyen gyártót és típust tudtok ajánlani, amelyik DDR 3 és megy 1600MHz-en cl6-os időzítésekkel alap, vagy csak kis fesz emeléssel? A minőségesebb és ismertebb nevűeket részesíteném előnyben.
Egy EVGA E758-TR 3-Way SLI, vagy EVGA E760 CLASSIFIED "Overclocker's Pick" 3-Way SLI deszkába menne, még nem döntöttem a kettő közül.
Szerk.: Ja és egy i7 920 proci lesz még hozzá -
Ren Hoek
veterán
válasz
04ahgy #25908 üzenetére
Jó oké legyen igazad, tapasztaltabb vagy ramok terén. Én csak a fórumokból veszem az infókat. Szerintem használnak páran G.Skill ramokat AMD-vel, és bár nem értek hozzá annyira, de szerintem belejátszhat, hogy alacsony feszen működnek általában és minőségi cuccok. Vagy azt mondod, hogy totálisan nem függ a ram minőségétől / gyártójától / alaplaptól, csakis a proci IMC-jétől? Akkor pl a Gél az miért bajosabb a többinél 1600-on?
Amúgy hardverkerben 1 hete 24K volt a G.Skill ripjaws, a Kingmax meg 12K * 2... Magyarul 1 árban voltak. Igaz mostmár drágább - 28K
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Ren Hoek #25907 üzenetére
Ha az 1333MHz modulok teljesen jók, a Geil meg még 1333MHz-en sem jó, akkor szerinted melyik is a nem kompatibilis?
Csak tudod, elég sok RAM megfordul a kezem közt, és nem a Kingmax itt a baj, hanem az 1600MHz. Olyan rendszerben, ahol a Kingmax 1600-on problémás, ott a tapasztalatok alapján a Corsair és a Kingston, valamint az OCZ is az, 1600-on. Tehát hiába erőlködök, látom nem értelmezed a leírtakat. Kompatibilitási probléma az, ha egyáltalán nem megy, alapértékeken is instabil, stb. De itt egy tuningolt értéket próbálsz erőltetni, és ráhúzni a kompatibilitás problémáját.
De szedd össze az 1600-as AM3-as problémás emberkéket, adok nekik kölcsön néhány napra RAM-ot. Geil-t, OCZ-t, Kingmaxot kétfélét, Corsairt, Kingstont, és majd maguk beszámolnak. Nekem ugyanis nem elég érv, sem az 1600-on hibázó Kingmax, sem az, hogy te elbizonytalanodsz. Láttam magam, kiteszteltem magam. Az az elég.
A G.Skilledre visszatérve: készíteni kellene egy statisztikát, miszerint hány ember használ G.Skillt és hány Kingmaxot. No meg melyiket lehet hazai kiskerekben beszerezni. Utána a kapott aránnyal elosztjuk a Kingmaxos problémák számát, és megint csak megnézzük, milyen eredmény jön ki...
Szóval továbbra is állítom, hogy a Kingmax a Corsairrel megegyező, nagyfokú kompatibilitást tudhat magáénak.
HGyu
-
Ren Hoek
veterán
válasz
04ahgy #25890 üzenetére
Hiába linkelsz Geil ram hibákat, attól még ugyanúgy létezik 1600 Mhz-en kompatibilitási probléma AMD-vel Kingmaxnál. Eddig 4 konkrét esetről tudok. Nekem ez elég érv, hogy azért jól elbizonytalanodjak, ajánlható e vagy sem.
Mint korábban írtam, az 1333 modulok tökéletesen jók, semmi gond nincs velük. Minden AMD-s deszkánál ottvannak a listán.
G.Skill problémát még érdekes módon sehol sem találtam AMD-vel. Ám ha találsz, akkor linkeld, szívesen olvasom. Ha jól választ az ember, akkor egy árban tud szerezni kingmaxxal. QVL-ben mindenhol ki van tesztelve 1.5-1.65 V-ra, ami azért szép eredmény a G.Skill moduloktól.
-
Bécy
tag
Hali.
Szeretném bővíteni a 2*1 gb Kingmax memóriámat 4*1 gb-ra.
A kérdésem az lenne, hogy ugyanolyan modulokat kell e vennem mint ami idáig benne volt.
(A régi Kingmax 1066mhz az új is Kingmax, de "Mars".)
A dual channelhez 4 ugyanolyan modul kell vagy lehet párba különböző.
Köszi. -
04ahgy
nagyúr
válasz
DEJVID #25897 üzenetére
De. Egy MHz-cel valószínűleg fog többet menni. Igen nagy valószínűséggel. 2MHz-cel már kisebb az esély, 3-mal még kisebb, néggyel meg annál is. És így tovább. Mivel itt valószínűségekről van szó, csak irányelveket adhatunk, nem tudjuk megmondani, hogy a te konkrét RAM-od mennyit fog menni. Feszültségemeléssel valószínűleg többet, mint névleges feszültségen. De megint bejön a fránya valószínűség. Meg a gyártási szórás. Meg a rendszeredben található szűk keresztmetszetek, stb. Neked kell kitesztelni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged