Az az érdekes, hogy a szódabikarbóna lúgos, a citrom meg savas, a kettőből keletkezik egy só. Persze lehet, hogy pont ez a só kell a puhításhoz. Nekem még nem sikerült szálkátlan pontyot enni, az apróra vágott szálkát meg még köpködni is nehezebb. A 4 kg-os hal már elég nagy szálkákkal rendelkezik, azt viszonylag könnyű kiköpni.
A konzerveket magas hőfokon megfőzik, sterilizálják, szerintem attól válik puhává a csont, és azok sokkal kisebb halak sokkal kisebb szálkákkal.
A filézéshez valóban a filézőkés való, de sokszor láttam már halat filézni séfkéssel is meg sashimivel/yanagibával is. Mi nem filézünk, hanem patkókat vágunk, ahhoz a séfkés tökéletes, gerincnél rá kell ütni a pengehátra oszt jóvanaz.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet