Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5601) Donki Hóte válasza lomposfarkas (#5600) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A feleségem egy ilyen keményfémlapkés élezővel egy hónap alatt úgy el tudja baltázni egy kés élét, hogy nekem 2-3 órás munkába telik helyrehozni :(

Az baj, hogy homorú lesz a penge, mert a penge tövénél és a végénél önkéntelenül kevésbé nyomja bele a pengét az élezőbe, a közepénél meg jobban nyomja. Így az élszalag középső része 10 élezés után 1-2 mm-nyire homorú lesz, ami már zavaró tud lenni.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#5602) gyapo11 válasza Donki Hóte (#5601) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ahogy mondod.
Most jutott eszembe, hogy nem lehetne ezen javítani azzal, hogy nem a kést húzom az eszközben, hanem az eszközt húzom végig az éllel fölfelé álló pengén?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5603) ProdyG válasza gyapo11 (#5602) üzenetére


ProdyG
senior tag

Én meg arra gondoltam, hogy ilyen eszközön történő élezés közben esetleg lehetne magát a pengét fogni középtájon. De bárhogy is legyen, az egyenletes erőre figyelni kéne mindenképp és akkor lehet nem lennének ezek rossz eszközök. De pont aki ilyen eszközt használ, az szerintem az egyszerűségre törekszik és nem akarja bonyolítani / túlgondolni a dolgot.

Én maradok első körben a fenőkőnél, elég sok videót néztem a témában, hát bele lehet mélyedni rendesen... De ezzel ha valaki jól csinálja a dolgot, akkor jó lesz az eredmény is.

(#5604) koxx


koxx
MODERÁTOR

Ahoj
Jól felpörgött ez a topik, talán már jártam itt jópár éve.
Nálam az ebay térnyerésével indult a bicska/késbuzéria, valamiért a spyderco irányába.
Native 3 után egy manix 2 XL-em volt amit imádtam, csak anyagi okok miatt megváltam tőle. Később jött mellé egy Fallkniven F1 amit a mai napig nyúzok, csak rohadt macerás az élezése, de elpusztíthatalan darab. Ami tervben van az egy native 5 G10, ha találok valahol értelmes áron.
Itthon van egy nagyobb fenőkövem amin még mindig nem tanultam meg rendesen élezni, de van egy kis chefchoice élezőm ami napi használatban elég jól teszi a dolgát.

(#5605) ZolkoW válasza gyapo11 (#5602) üzenetére


ZolkoW
őstag

Tudom, mindig előjön ez, de az sem tiltott, hogy többször húzzam végig a késpenge vége felé eső részén, mint a közepén. Mondjuk én eddig sem igazán értettem a problémát, azért lehet változtatni az erőt is közben. Oké, nem egy grammra kimért dolog az sem, de nekem nem lesznek homorúak a késeim, talán azért sem, mert a deszkán szeleteléstől úgyis az első harmaduk kopik, így annak a résznek az élezésére fordítok nagyobb hangsúlyt.
Ezeket a V alakban álló keményfémes élezőket az olcsóbb késekhez használom, amiknél nem sajnálom, ha csipkés lesz az él, még jobban is működnek a zsemlével ;)

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#5606) gyapo11 válasza ProdyG (#5603) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Az a baj, hogy a penge szinte egy ponton érintkezik a koptató felülettel. Ha egy kőre fölfekszik a kés, akkor 10-15 centi hosszúságban is érintkezhetnek, és a nyomóerő így eloszlik. Ha egy pontra nyomod rá, akkor a nyomás ugyanakkora nyomóerővel 100-szoros vagy 1000-szeres lesz, és elkezdi faragni a penge anyagát, tehát sokkal kisebb erővel kell nyomni és sokkal lassabban halad a fenés mint egy kővel. Az embereknek meg nincs türelme, rányomja arra az egy pontra és kinyírja a kést.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5607) lugosi válasza Donki Hóte (#5601) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

De ezek viszont nem keményfémlapkás élezők. Pl a kerámia rudak.

(#5608) ProdyG válasza gyapo11 (#5606) üzenetére


ProdyG
senior tag

Aha, ez logikus, akkor ezért lehet cikk-cakkos / hullámos is az él, ahogy mondják sokan. Meg persze a homorúság.

(#5609) lugosi válasza gyapo11 (#5606) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A Lansky turn box és a Spyderco sharpmaker is egy ponton érintkezik a késsel, mégsem lesz tőle se hullámos se kitöredezett a kés (már ha az ember normálisan használja). Ezek a kisebb élezők is olyanok, hogy nem kell rátámaszkodni és nem lesz baja a késnek. Úgy érzem hogy amiket leírtál azok inkább a használó hibái mint a terméké.

(#5610) gyapo11 válasza lugosi (#5609) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Persze, így van. Egy gyémántos tüskével is lehet élezni, az is egy ponton érintkezik, de ugyanakkor teljesen ki is lehet nyírni az élszalagot vele. Vannak eszközök, amiket az átlagember nem tud jól használni, a szerszámokkal kapcsolatban a nőket szoktuk hibáztatni, de férfiak is vannak bőven akik bénák az ilyesmihez, hogy melyik irányban, mekkora erővel, meddig lehet tekerni stb. A kés élezés egy finommechanikai munka, és a sokfajta élező eszköz közül csak kevés olyan van vagy egy sincs, amivel nem rontja el az élet a laikus. Sajnos az egyszerű kő sem ilyen, hiszen az élszöget meg az élszalag sík felületét csak gyakorlattal és érzékkel lehet elérni. A pálcás élező összeállítása, beállítása is meghaladja csomó ember képességeit, nincs egy órás lupéja, hogy be tudja állítani a helyes élszöget, elkezdi gyaszitolni, fél óra múlva se változik az élesség, vágja a kukába. Bezzeg a húzogatósra jól rányomja, utána összesöpri a fémforgácsokat és örül az éles késnek. :(
Ha valaki itt a fórumon kérdez, az már megérdemli, hogy megismerje az eszközök buktatóit, és megtalálja a kézügyességéhez, igényességéhez illeszkedő élezési módot.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5611) petipetya válasza lugosi (#5609) üzenetére


petipetya
nagyúr

A Lansky turn box és Spyderco Ambitious esetén melyik dőlésszög a megfelelő? 20 vagy 25 fok?

"nincs rá lezsóidő"

(#5612) Donki Hóte válasza petipetya (#5611) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Általános használatra szerintem jobb a 20 fok, a 25 fok csak nagyon durva igénybevétel esetén indokolt.

Kisebb élszög esetén "élesebb" lesz az él, de érzékenyebb a kopásra, csorbító igénybevételre. Nagyobb élszög esetén kevésbé érződik a penge élesnek, de ezt a viszonylag kisebb élességet sokkal hosszabb időn keresztül megtartja erősebb használat mellett is.

Ha nem belezel és csontozol rendszeresen vaddisznót a késsel, akkor elég a kétszer 20 fokos élszög.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#5613) lugosi válasza petipetya (#5611) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A spyderco-t egy ideje nem azon élezem hanem egy fallkniven kövön, de most hozzánéztem és 20 fokos élszöghöz passzol.

donki 5612: szerintem teljesen jól összefoglaltad.

[ Szerkesztve ]

(#5614) petipetya


petipetya
nagyúr

Köszi mindkettőtöknek. A 20 fokot már régebben is mondtátok, így azon éleztem élesre mindent, a Lansky turn boxon és jó tudni, hogy a kérdéses bicska esetén sincs ez másként.

"nincs rá lezsóidő"

(#5615) balage25


balage25
senior tag

Karácsonyra megleptem magam egy új élezőgéppel. Eddig próbáltam már pár gépet, de soha nem sikerült tökéletesen az élezés. A KS1-essel pár perc alatt borotvát lehet készíteni bármelyik késből. Most már a komolyabb késeimet is meg mertem élezni.

(#5616) gyapo11 válasza balage25 (#5615) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Linket tudnál adni a gépre? Kíváncsi vagyok pár paraméterre.
Megtaláltam.

Ha jól értelmezem, akkor a kés befogó kar egy fix forgásponttal tud balra-jobbra elfordulni. Ez egy befogással változó élszöget fog adni, ha középen van befogva a kés, akkor a penge hegye és töve felé haladva egyre kisebb lesz az élszög. Vagy pár centinként kell befogni, akkor az élszög jó lesz, viszont nem lesz egyenletes az élszalag, mert a csiszolási időt és erőt nem lehet pontosan ismételni.
A cserélhető szalag jó a vizes köszörűhöz képest, viszont az meg a kő tengelyével párhuzamos késtartó mozgatási lehetőség miatt végig tartani tudja az élszöget, kivéve persze a hegyre felhúzott élszalag résznél, az trükkösebb.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5617) balage25 válasza gyapo11 (#5616) üzenetére


balage25
senior tag

Természetesen az élszög kis mértékben változik, de nem gondolom, hogy ez problémát okozna. A kés teljes hosszában borotva éles, a kopás különbsége pedig 1-2-3 fok eltérés miatt nem lehet számottevő és felhasználás közben is észrevehetetlen. Kis bicskát is éleztem vele és 25 cm-es szeletelőt. Az élszalag és az él tökéletes mindkét esetben.

(#5618) petipetya válasza petipetya (#5311) üzenetére


petipetya
nagyúr

Kb. 3 hónapos update

Civivi Elementum:
Simán siklik, jó a fogása, jól lehet vele vágni, könnyű nyitni és csukni és a kidolgozása is szép. Okkal van hype körülötte, amit az alacsony készlettel tartanak fent? Határozottan igen. Egy dolgot hiányolok a számtaan szín, markolat és pengeanyag változat mellett: a különböző pengerormákat. Jöhetne belőle például sheepsfoot D2-vel.

QSP Penguin:
Vajsimán siklik, tehát a Civivihez képest jobb élmény nyitni és csukni, pedig az sem panaszkodhat ezena téren. A pengeforma tökéletes a karton aprításához, például két szekrényes és sok más kisebb dobozt szinte ellenállás nélkül tudtam vele darabolni. Egyértelműen félkézzel nyitható-csukható munkáskés. Egyedül a színét nem tudom hová tenni, hiszen barnának vettem, de ez világosszürke. Gyárilag pegig kék/barna/zöld színnel hirdetik. Nincs vele bajom, mert jobban néz ki egy barna színnél, de akkor is.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#5619) Azie


Azie
őstag

Sziasztok,
általános szakácskésre lenne szükségem. nem vitrinbe, hanem mindennapi használatra. mi az ajánlott, legjobb ár/érték arányú 30-40k árfekvésben, hazai beszerzéssel?
előre is köszi

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#5621) ProdyG válasza Azie (#5619) üzenetére


ProdyG
senior tag

Kb. 1-2 hónapja voltam benne ugyanebben a témában.
20 cm a legelterjedtebb pengehosszúság. Ha valóban ebben az árkategóriában akarsz kést venni, akkor szerintem azt döntsd el, hogy németet akarsz, vagy japánt. Illetve hagyományos formája legyen a pengének, vagy santoku. Ha ezek megvannak, akkor már valamennyire leszűkül a kör...
Németből a Wüsthof márka talán a legnépszerűbb, én azt tapasztaltam. Én végül Wüsthof Classic Ikon szakácskést vettem.

Sokan fogják mondani, hogy hülyeség késért ennyit adni, de én pl szeretek olyan dologra költeni, ami örök darabnak mondható, ha vigyáz rá az ember... sokkal jobb érzés egy ilyet megfogni, mint egy olcsót, még ha az is lenne az ésszerűbb választás. De ez már mindenkinek a saját döntése...

(#5622) Azie válasza ProdyG (#5621) üzenetére


Azie
őstag

igazából ajándékba lesz, [ez] volt megjelölve példának, de a boltot sem ismerem és kés is elég nonamenek tűnik. én egyébként első körben global gl g2 20cm szakácskésre gondoltam

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#5623) Digitalpimp válasza Azie (#5622) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Ez elég érdekes formájú, se nem európai, de nem is japán. Kicsit olyan santoku-gyuto-western keverék. Damaszkolt kell? Damaszk Tojiro? Vagy Kanetsune? Carbon vagy SS?

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5624) Azie válasza Digitalpimp (#5623) üzenetére


Azie
őstag

ejj, ha én azt tudnám.... :)

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#5625) Digitalpimp válasza Azie (#5624) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Kinek vennéd? Férfi, nő? Kor? A CS több törődést, odafigyelést igényel, de az se vészes. 30-40 között azért már lehet válogatni, meg az se mindegy, hol veszed. Van szórás árban is elég rendesen.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5626) Donki Hóte válasza Azie (#5622) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ha valaki damaszk acél pengét jelölt meg példának, akkor szerintem damaszkolt pengét is szeretne ajándékba kapni.

Itt van egy santoku jellegű.

Itt meg egy kicsit hagyományosabb.

(A pakisztáni damaszk acél pengék között egyébként vannak nagyon jók, nem biztos, hogy az ismerősöd által megjelölt kés gyenge minőségű lenne.)

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#5627) Azie válasza Donki Hóte (#5626) üzenetére


Azie
őstag

nem gondolom, hogy gyenge minőség, csak nem ismerem, ezért próbálok körbekérdezni.

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#5628) petipetya válasza lugosi (#5543) üzenetére


petipetya
nagyúr

Lassan másfél hete van a birtokomban a Spyderco Ambitious, és valóban egy ergonómiailag nagyon jól eltalált bicskáról van szó. Nem volt egyszerű a választás, mert ár/érték arányban több vetélytársa is akadt (külön szűrve a penge méretére, formájára, nyitómechanizmusra stb.), viszont az összképet nézve ez érte meg a legjobban:
- a markolat kicsi, de hosszú ujjakkal ellátott kézhez (is) tökéletes
- a pengeforma nagyon el van találva: remekül működik nyomóvágás esetén, heggyel történő csomagnyitás során, összefogó zsinór vágásakor stb.
- a penge hossza olyan preciziós és biztonságos fogást/vágást nyújt, amit eddig csak a svájcibicska rövid pengéjének használata során tapasztaltam
- a nyitás a lyukkal és két kézzel egyaránt kényelmes, az összecsukás szintén
- kesztyűben is könnyen használható

Összefoglalva a kis mérete ellenére kihozták belőle a maximumot, a clipet kivéve. Elsődleges vagy másodlagos bicskának is alkalmas, városi körülmények között inkább az előző.

Egy Victorinox Swiss Army 1 Alox mellett nagyon jól látható az ergonómiai külnbség, és nem vitás, hogy meyiket könnyebb munkára fogni. Ez a Victorinox amúgy a dzsentlemanus bicskám, ami egy munkahelyi ebéd során sem indítaná be a tűzriadót. Ez is megérne egy témát, hogy kinek mi és miért az a gentleman kése, ami, mint például BloodRaynál a Benchmade Tengu Flipper. Függhet a tulajdonos nézőpontjától, a közegtől amiben mozog stb.

"nincs rá lezsóidő"

(#5629) BloodRay válasza petipetya (#5628) üzenetére


BloodRay
veterán

Helyeske ez az Ambitious. Praktikus lehet a pici, de kényelmes kialakítással.
Egy Victorinoxot én is szeretnék majd megint jövőre, szintén valami elegánsabb darabot. Bár lehet MKM Malga lesz belőle. :B
Most a héten ha minden igaz nekem is érkezik majd a várva várt drágaság. :)

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#5630) petipetya válasza BloodRay (#5629) üzenetére


petipetya
nagyúr

Melyik is? Legutóbb a Koenig/Sebenza/Kizer között lamentáltál.

"nincs rá lezsóidő"

(#5631) BloodRay válasza petipetya (#5630) üzenetére


BloodRay
veterán

Small Sebenza ;)

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#5632) gyapo11 válasza petipetya (#5628) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Mitől gentleman egy kés?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5633) BloodRay válasza gyapo11 (#5632) üzenetére


BloodRay
veterán

A letisztult, elegáns bicskák angol neve ez, mert mondjuk egy elegáns helyen ha épp szükséges akkor nem egy drabálisabb darabot használna az ember. :)

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#5634) petipetya válasza gyapo11 (#5632) üzenetére


petipetya
nagyúr

Frakkot veszel fel hozzá csokornyakkendővel 😊 Leírtam a korábbi posztban, BloodRay pedig remekül kiegészítette. Hiszen egy rántott húshoz vagy kolbászhoz (csak hogy két gyakori ebédet említsek) funkcionálisan elegendő lehetne a recés vajazókés egy munkahelyi fiókból, vagy egy fekete Victorinox kispengéje, ám egyik sem elegáns kinézetű.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#5635) lugosi válasza petipetya (#5628) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én mondtam, de hát én "a spy embere" vagyok. :D
Évek óta megvan, minden nap szinte a zsebemben van. Bicskában szerintem nem volt még ilyen jó vételem.

(#5636) Azie válasza Donki Hóte (#5626) üzenetére


Azie
őstag

köszönöm a javaslatokat, a18 cm-es hagyományosra esett a választás

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#5637) Digitalpimp válasza Azie (#5636) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Mit vettél végül?

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5638) vaakuum válasza Azie (#5627) üzenetére


vaakuum
addikt

A 37 réteget hogy hozzák ki ezeknél?

"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}

(#5639) Azie válasza Digitalpimp (#5637) üzenetére


Azie
őstag

tojiro dp f-332

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#5640) Digitalpimp válasza Azie (#5639) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

:K Biztos lesz nagy öröm.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5641) gyapo11 válasza petipetya (#5634) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Az eleganciához kötni azért furcsa, mert ez ízlésfüggő, hogy kinek mi az elegáns. A méret meg megint olyan, hogy kinek mekkora elegáns vagy nem az. Mondjuk egy 12 cm pengehosszúságú szalonnázó nem elegáns (Szindbád)? Szerintem még 20 centit is megközelítő filéző is lehet elegáns egy megfelelő markolattal.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5642) gyapo11 válasza vaakuum (#5638) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Pusztán matematikai alapon megközelítve két lappal indulva, kettéhajtásokkal 4-8-16, ezután hozzáfog még két lapot, ez 18, kettéhajtja úgy, hogy középre illeszt egy újabb réteget 36+1=37. Így középre kerül az élet alkotó anyag, amit véd kétoldalról a 2x18 réteg.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5643) BloodRay válasza gyapo11 (#5641) üzenetére


BloodRay
veterán

Valahogy az az érzésem, hogy te imádsz kötekedni... :U
Itt az elegáns társasági megjelenés mellé illő késekről volt szó. Kicsit se elegáns egy zakó mellé egy 20cm pengés kés, ez nem szubjektív dolog...
Ugyan úgy ahogy órából, késből is vannak amik elegánsabb darabok és olyan öltözékhez is passzolnak és vannak amik nem.
Ettől még mindenféle stílusban találni szép késeket, de itt nem ez volt a téma.

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#5644) Digitalpimp válasza gyapo11 (#5641) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

A Kékszakállú Wágner úr is 40 centis úriember késsel járt. :D
Nekem egy ilyen elegáns van: [link]

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5645) BloodRay válasza Digitalpimp (#5644) üzenetére


BloodRay
veterán

:DDD
Amúgy ez is tök jó például elegánsabb darabnak. :K

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#5646) Digitalpimp válasza BloodRay (#5645) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Élőben nagyon szép, a képek-videók annyira nem adják vissza. Tükör a penge, kis masszív a nyele, elég kis súlyos, meg szép benne a fa betét is. Könnyű vele vágni, mert kicsit homorított a penge, az él felől elég vékony.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5647) gyapo11 válasza BloodRay (#5643) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Pedig amúgy nem, csak ha nem értek egyet. De jelen esetben még ezt sem mondhatom, mert nem tudom behatárolni a gentleman kés kritériumait. Az elegánsról nyilván van nekem is elképzelésem, tartok tőle, hogy az nem mindenben egyezik a tiéddel vagy többekével, de hát éppen ez az ízlés lényege, ezért nem vitatkozunk róla. Na jó, ezt kiveséztük.

Más téma. Kaptam ebaytől egy kupont, és valahogy a kés győzött. :) Szerintem már mindenféle késem van, de ilyen csak egy, az is valami gagyi, szóval jön egy sashimi, azt hiszem kínai, 4cr13, 10 "-os, vésőéllel. Ez utóbbiról kérdezem, ti hogy éleznétek? A képekről úgy látom, hogy van még egy élszalag is rajta, szóval annál a pár foknál tompább, mint amit a széles levezető él mutat. Keménységre a neten 55-57 HRC adatot találtam ami nem túl kemény, a kérdés, hogy bírná-e, ha az élszalagot lecsiszolnám róla, és végig egy sík lenne szinte a penge közepétől? Csak halat, húst és puhább zöldségeket vágok vele.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#5648) Digitalpimp válasza gyapo11 (#5647) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Nekem is olyan a Kai, hogy van rajta gyárilag külön kis élszalag, én azt tartom élezésnél.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#5649) BloodRay válasza gyapo11 (#5647) üzenetére


BloodRay
veterán

Igazad van, ízlésről természetesen nem vitatkozunk. :)

Megjött a Small Sebenza-m, most tesztelgetem napi használatban. Nem az a flikk-flakk mint egy Spyderco az tuti, de rettenet masszív és a végletekig finomított konstrukció. Ahogy neten is írták, a nyitópöcök tényleg olyan mintha direkt úgy tervezték volna, hogy ne lehessen hirtelen kipattintani vele a pengét. :N

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#5650) petipetya válasza BloodRay (#5649) üzenetére


petipetya
nagyúr

Nekem meg egy Byrd Robin 2 FRN, szóval úgy érzem nyertél :C Milyen markolattal vetted, milyen színben, mik voltak a dobozban, vannak róla fotók stb.? Gratula hozzá

"nincs rá lezsóidő"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.