Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4251) lugosi válasza qfm (#4250) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Lansky Turn Box, Lansky Blademedic.

(#4252) gyapo11 válasza qfm (#4250) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Igen, az egyszerű és gyors az sajnos nem olyan jó.
A Lansky tologatós másolatai nem egyszerűek, pláne nem egy nőnek, hancsak nem műszaki.
A motorosok eszik a kést, ha szikráznak, akkor még lágyítják is.
A keményfém vagy kerámia lapkások szintén. Ezért nekem a Blade Medic nem ajánlott, kivéve a gyémántporos tüskét, azzal lehet élet csinálni, de semmivel nem egyszerűbben, mint egy kővel.
A Fiskars kerámiakorongos inkább csak él finomításra jó, nem élezésre. Előtte meg kell élezni kövön, majd a kerámia korongok lesimítják a kő után maradt barázdákat.
A fenőacél szintén csak él korrekcióra való, lásd hentesek.
Szóval tényleg a Sharpmaker, Lansky Turn Box és társai ferdekövesek maradnak, aminél könnyű betartani az élszöget, nem szed le sok anyagot, és élesít is.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4253) qfm


qfm
senior tag

Köszönöm a válaszokat. :R Nem műszaki. Elektromost láttam már, az gyakorlatilag darálta el a kést, olyat nem akarok. Megnéztem amiket említettetek. A fiskars meg a blademedic húzós verziója tűnt a legegyszerűbbnek, de ha jól értem, egyik túl kevés élezéshez, másik meg nagyon eszi a kést. Ha nem tekintem problémának, hogy eszi a kést, akkor ezekből a manuális eszközökből melyik vállalható? A blademedicen kívül van ajánlott/jobb alternatíva? Láttam volt aki itt az ikeásat ajánlotta, az is hasonló elvű, bár lehet sokkal gyengébb minőség.

Még a Lansky Turn Box-ot átbeszélem vele, mennyire tartja bonyolultnak.

[ Szerkesztve ]

(#4254) Donki Hóte válasza qfm (#4250) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nekem sosem volt ilyenem, de a praktikussága miatt sokan dícsérik az ún. csettegő késélezőt. Ezt mindenki tudja használni, ha a kések nincsenek túlságosan eltompulva, akkor egy ilyennel elég jól lehet az élességet fenntartani.

Az ártól nem kell megijedni, van ilyen olcsóbban is.

Szintén jó még a két forgó kővel élező tologatós Fiskars késélező is. Egyszerű használni, jól élez, kopottabb pengéjű késeket is lehet vele élezni.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4255) qfm válasza Donki Hóte (#4254) üzenetére


qfm
senior tag

Ez mind a kettő könnyen használhatónak tűnik. Ezt a fiskarst említette gyapo11 is (#4252), csak ő azt írta hozzá, hogy inkább csak finomításra való kő után. Itt most épp a kő kihagyása lenne a lényeg. Erre írtam, hogy a blademedic és az ikea élezője is hasonló elvű, csak az egyiknél 2 különböző keménység, a másiknál pedig 3 van. Gondolom azért, hogy jobban be tudj avatkozni, ha nagyon életlen lenne. A csattogós is szimpatikus, bár ott gondolom a működési elvből adódóan alapból csak egy keménység lehet.

[ Szerkesztve ]

(#4256) Tetsuo válasza Donki Hóte (#4254) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

"Van ilyen olcsóbban is."
Ja, gondolom ég és föld a két termék között a különbség.
Valaki néz egy Lexus LS-t... Van ilyen olcsóbban is: Lada... :DD

(#4257) Donki Hóte válasza qfm (#4255) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Az ilyen keményfémlapkás, karbidos késélezőknél (mint az általad linkelt Lansky is) az a jó, ha a lapkákat rugó szorítja a kés éléhez, vagyis nincsenek fixen beépítve. Nem tudom, hogy ez a Lansky rugós-e, mert ha nem, akkor nagyon figyelni kell a használatánál, mert egy figylmetlen mozdulat következtében a keményfém lapka nagyon belemar a kés élszalagjába, akár használhatatlanná is tudja tenni a kést :(

Tetsuo: itt a kés topikban vannak barátai a 30 eft-os Spyderco bicskáknak és vannak barátai a 3 eft-os Ganzo utánzatoknak is. Szerintem kimondhatjuk, hogy ha a tizedébe kerülő bicska több mint 10%-át tudja az eredeti terméknek (és nyilván többet tud ennél), akkor a Ganzo bicskának jobb az ár/érték aránya, mint az eredeti Spyderconak :R

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4258) G@ben


G@ben
addikt

Valaki vegyen már egy ilyen olcsó csettegőt és tesztelje le mindenféle késre, szerintem mindenkit érdekelne, hogy milyen! :D

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4259) Tetsuo válasza Donki Hóte (#4257) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Ezt nem igazán értem.
1. mi köze a kés árának az élező árához?
2. "Több, mint 10%-át tudja az eredeti terméknek..." - Ezt hogyan számítod ki? Mennyi az 1%? :F

(#4260) balage25 válasza Donki Hóte (#4257) üzenetére


balage25
senior tag

Egy masik matek pelda jutott eszembe hasonlatkent, talan parhuzam vonhato le a valosagtartalmuk szempontjabol.
Akkor leroviditve a pelda lenyege:
10-en utaznak a buszon, az egyik megallonal leszallnak 12-en. A kovetkezo megallonal hany embernek kell felszallni, hogy senki ne legyen a buszon?

Ha a 10 szazalek nem eri el a hasznalhatosag hatarat, akkor csak a matek szerint jobb ar/ertek aranyu.

(#4261) Lacerta válasza balage25 (#4260) üzenetére


Lacerta
aktív tag

Az ár-minőség függvény degresszív, azaz a 0-hoz közel, minimális befektetés nagy javulással jár, a végtelen felé haladva óriási pénzekért már csak minimális minőségi előrelépés várható. Pl. a hifisták sokat mesélhetnének erről, de késnél is ugyanez a helyzet.
Egy 30.000 Ft-os kés nem 10x olyan jó, mint egy 3.000Ft-os.

(#4262) gyapo11 válasza qfm (#4255) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

A Fiskars nálam kerámiakorongos, és lekoptak a korongokon levő barázdák, ezért már csak az eltömődött sima kerámia simogatja az élet. Szerintem ez kevés egy tompább kés élezéséhez, ezért írtam, hogy nem jó arra.
A csettegőről nem tudok semmit, kezemben nem volt, de mivel rugós, ezért ha végig akkora erővel nyomjuk a kést, hogy azonos mértékben feszítse a rugókat, akkor elértük, hogy az élet végig azonos erővel koptassa. Ez már sokkal jobb, mint a merev keményfém lapkás, amivel könnyen hasasra lehet a pengét marni, mivel a penge tövénél sokkal nagyobb erőt tudunk kifejteni, mint a hegynél.
Ha nem számít a késen végzett rombolás, akkor is inkább a gyémántos tüskét választanám, mert az tényleg élez és mindenki tudja használni. A penge tövéből többet fogunk leszedni mint a hegyéből, és addig fogjuk élezni, amíg a hegye is éles, de ekkor már a tövét régen túléleztük fölöslegesen. A hasasodás egyrészt esztétikai probléma, másrészt a deszkán egy idő után nem fogja elvágni a vékony dolgokat, mert hiába nyomjuk rá a deszkára a kést, alatta lesz egy kis rés, és ami ott van azt nem vágja el. Ilyenkor húzgálni kell a kést, ami lassítja és pontatlanítja a munkát.
A ferdeköves is jó, az élszöget sokkal jobban tartja mint egy gyémántos tüske. Nekem ilyen sincs, él bennem a gyanú, hogy nem elég határozott az érintkezés a penge és a kő között. Ha meg erőből a kőnek nyomom, akkor eltörhet a kő, de ezt Donki Hóte jobban tudja, mert neki van.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4263) gyapo11 válasza Lacerta (#4261) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ha teljesen eltekintünk a köré épített szolgáltatásoktól és presztízs/divat faktortól (sznobizmus és csordaszellem), akkor is exponenciálisan drágul valami, ha tovább és tovább fejlesztjük. Egyre több kutatás kell, egyre több tesztelés, hogy valamilyen paraméterben javítani tudjunk.
És persze a piacon az említett két tényező is játszik.
Nekem van egy marék séfkésem, és egy 300 Ft-os Lidl-ben vett kést használok legtöbbször az átlagos konyhai munkára. Nem túl kemény, könnyű élezni, formája/súlya hasonló a bármilyen drága késéhez, egyszerű matt fekete műanyag markolathéjak, és a tökéletesen bevált forma, ívelt és a hegynél fölhúzva az egyenes pengehátig.
Egyszer megéleztem rendesen, 3-4 fokozat kővel, azóta kaszakő finoman, és kerámiarúd. Vettem belőle egy tartalékot is, szóval 20 centis séfkéssel életem végéig megvagyok és 600 Ft volt. Egyedül a markolaton lehetne javítani, még tapadósabbra, és a penge töve fölött kellene egy nyomó felület a mutatóujjam tövéhez tervezve, hogy ott nagyobb erőt igénylő vágásokat tudjak csinálni. Inkább ilyen rátehénkedős nyomással vágást.
Van egy másik késem, ahol ezt jól megoldották, az egyébként 800 Ft volt, de nem tudom hogy van rögzítve a markolatban a penge, nem fut végig láthatóan, ezért nem merem nagyobb erővel terhelni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4264) Donki Hóte válasza Tetsuo (#4259) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Mit nem értesz?

Te mondtad, hogy "ég és föld" különbség a drágább és az olcsóbb élező minősége között, de nem definiáltad az "ég" és a "föld" minőség fogalmát, sem abszolút mértékben, sem relatív módon :K

Ezek után "kicsit" furcsa, hogy te kéred rajtam számon a minőség kvantitív meghatározását :Y

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4265) Arcsi93


Arcsi93
újonc

Segítsetek kicsit rozsdás lett a japán szenacel késem mivel tudnál szépen helyrehozni ?

(#4266) Arcsi93


Arcsi93
újonc

Segítsetek rozsdás mit csináljak

[ Szerkesztve ]

(#4267) gyapo11 válasza Arcsi93 (#4266) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nézd meg ezeket.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4268) vendingo válasza Arcsi93 (#4266) üzenetére


vendingo
veterán

Én dörzsiszivaccsal szedtem le, jó karcos lett utána, de melós kés, nem bánom :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#4269) lugosi válasza Arcsi93 (#4266) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem a borotvakésem hátán lett egy kis rozsda mostanában, az is szénacél, én azt nem szerettem volna összekarcolni, úgyhogy (jó sokáig) a fenőpasztás bőrön dörzsölgettem, szép lassan lekoptatta a rozsdát, de nem volt rövid.

(#4270) Tetsuo válasza Donki Hóte (#4264) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Off: Azt hogy definiáljam? Meg minek? Nem érted, mit akartam mondani?
Ami értelmetlen, az a "10%-át tudja"... egy kés. Mit számosítunk? A vágás sebességét vagy a funkciókat? De ha neked épp az a funkció kell, akkor tökminegy, hány %-át tudja, ha az kimarad...
Egyébként az ég és föld kifejezés éppen a kvantitativitás ellentéte, hiszen nem számokkal határozom meg a minőséget vagy akár esztétikát, hanem minőségi jelzőre utalok.
Egy Da Vinci festmény hány százalékkal jobb/szebb, mint az én óvodás rajzom?
A Lexus mennyivel jobb, mint egy Lada? Természetesen ezeket nem lehet számokkal kifejezni. Aki csak meg is próbálkozik vele, az már nagyon el van tévedve, hiszen a lényeget, a minőséget nem látja.

Nem kötekedtem, csak rákérdeztem, mert soha nem értem az ilyen hozzászólásokat. (Még mindig nem.)

(#4271) gyapo11 válasza Tetsuo (#4270) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Mit jelent egy késnél a minőség? Sokfélére lehet gondolni. Mikor kezd el lötyögni a penge, a markolathéjak, a zár meddig zár jól. De elsősorban a pengére gondolunk, úgy mint keménység, kopásállóság, éltartósság.
És a kérdés ott válik különösen érdekessé, amikor azonos paraméterekkel rendelkező pengék között van 10-szeres árkülönbség. De az én 300 Ft-os késem és egy 200 $-os kés között 200-szoros különbség van.
Megér-e a szolgáltatások, reklámok, marketing költségek, szerviz szolgáltatás 10-szeres árat? Engem mint felhasználót nem érdekel az acél összetétele, hogy mennyi idő és költség volt azt kifejleszteni. Milyen kemény, mennyire kopásálló, mennyire éltartó és mennyi az ára, ez érdekel, a penge körítését látom, 1 év garancia általában 10 %, nem látom, hogy miből jön össze a 900 % többlet. Illetve tudom, de azt nem tartom indokoltnak.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4272) Tetsuo válasza gyapo11 (#4271) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Nos ez, "Megér-e a szolgáltatások, reklámok, marketing költségek, szerviz szolgáltatás 10-szeres árat?" pedig mindenkinél más. Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy igen vagy hogy nem. Leginkább pénztárcától függ, de akár az elvektől is. Valaki sosem fizetne egy késért mondjuk 100 ezer ft-ot, mégha milliárdos lenne sem stb. Ez érthető, különböző értékrendek vannak és különböző igények.
Ez az x százalék tudás, vagy minőségbeli eltérés meghatározása butaság, hiszen már említettem, egy-egy paraméter igen, de a komplex minőség nem számszerűsíthető.
Sok ember szeretne egy új luxus Mercedes gépkocsit, de lehet, hogy ha megtehetnék sem vennének, mert a Toyota megfelelő lenne számukra (mondjuk a Camry), csak ennek még komolyabban nem néztek utána. Vagy ugyanez a legújabb Bugattival... bármilyen szinten eljátszhatunk úgy, megéri-e az adott termék az árát... amire soha nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni.
Vagy teszem azt, épületek esetén egy szecessziós villa megéri az árát? Et cetera.

Az úgynevezett ár-érték arány is egy nagyon leegyszerűsített, hétköznapi szemszögből hozzávetőlegesen meghatározott pontatlan valami. Talán jobb nem használni.
Pl. az elemek esetében általában a kisebb kapacitású jobban megéri, mert abból kettő még mindig oilcsóbb, mint egy dupla kapacitású, de ha nem akarod sűrűn cserélgetni...
Szóval kinek mi a prioritás.

Szerintem a minőségi termék (a valóban minőségi termék, amiből egyre kevesebb van) annyiból is többet nyújt, hogy a környezeted miliőjét emeli, vagyis ha kevés, de drága dologgal veszed körbe magad, jobb érzés, mintha minden újdonság megvan, de azok hamar elavulnak, gyenge az anyagminőség, amit akár naponta látsz és hozzáérsz...

Szóval neked, mely késmárkák, típusok érik meg a pénzüket?

(#4273) gyapo11 válasza Tetsuo (#4272) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

megéri-e az adott termék az árát... amire soha nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni.

Szerintem nagyon jól meg lehet határozni, hogy mi éri meg és mi nem, a gond az, hogy ez egyénenként változó.
Ha én kést gyártanék, és tudom hogy még kismillióan gyártanak, akkor valamivel ki kelle emelkednem a tömegből, ha többet akarok keresni a késeimmel. Próbálhatom drágábban adni, a kutya se venné meg. Mert a tömegnek sem éri meg, és a gazdagot sem érdekli. Próbálhatok jobb kést csinálni, ez sajna drágítja az előállítást is, de magasabb árat kérhetek, mert jobb mint a többi kés. De így nehéz növelni a profitot.
Jobb, ha megcélzom a nem hozzáértő gazdagokat, és olyan kést csinálok olyan körítéssel, ami vonzza őket. Pl. a több éves garancia, sokkal többért el lehet adni, mint amennyibe kerül. Exkluzív üzlethelyiség gyönyörű nőkkel. Ennek is van plusz ára, de ha üveg vitrinekben sok leddel megvilágítva csillognak a kések, arra buknak a gyagya gazdagok. Házhoz szállítás, ne kelljen neki boltba menni, a saját yahtján nézegesse meg a késeket és válassza ki a legdrágábbat.
Mert ők különlegeset akarnak, ami a tömegnek nincs, mert vagy nincs rá pénze, vagy nem akarja kifizetni érte azt az összeget. Mert azért 100 ezer Ft-ja sokkal több embernek van, mint ahánynak 100 ezer Ft-os kése. Miért? Mert nem éri meg neki. Ki tudná fizetni, de nem éri meg. Mert nem érdeklik azok a paraméterek, amire a gazdagok buknak. A gazdagság megváltoztatja az embereket, akár csak a hatalom. Tehát a gazdag nem azért veszi meg, mert neki van rá pénze, hanem mert ettől egy kis csoportba fog tartozni, elkülönül a tömegtől, a kés az többedleges szempont, hogy valójában mennyire jó.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4274) lugosi válasza gyapo11 (#4273) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Érdekes dolgokat írsz, fura mert egy drága késnél se láttam egyiket se a leírtak közül. Lehet, hogy még nem találkoztam velük? Se egy Fallkniven-nél, se másnál nem találkoztam exkluzív üzlettel, gyönyörű nőkkel (például egy vadászkésnél ez tényleg szempont?). A házhozszállítás meg éppen olcsóbb, mint üzletet fenntartani.
Félre ne érts, nem vitatkozni akarok, csak én ezeket nem látom. Igaz, nincs is ilyen árkategóriájú késem, 100e Ft-os, a legdrágább késem 16e volt és azt is csak azért vettem meg annyiért mert hónapokig csekkolgattam az árát és egyszer beesett ennyire akcióban.
A drágább késeknél amiket eddig a neten láttam, valahogy mindig az jött le inkább az üzenetből, hogy nagy múltú gyártó, vagy van valamilyen presztízs a termékek mögött (használati értelemben, például hivatalos katonai felhasználás a Fallkniven példájánál maradva). Az az üzenet, hogy ha évtizedek óta kemény körülmények között is helytáll és elismerik, akkor valószínűleg jó (a Ka-Bar esetén pl.). Ezek mind azt sugallják a leendő vevőnek, hogy ha sokkal nehezebb felhasználásra is megfelel, akkor valószínűleg jó minőségű, tartós darab, az egyszerűbb felhasználásra bőven túlbiztosítva meg fog felelni.

(#4275) Digitalpimp válasza lugosi (#4274) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

A katonai "felhasználás" is valahol a marketing része. Potom pénzért ellátjuk a hadsereget, aztán a polgárokon behúzzuk az extra profitot. Mert ez katonai! A katonaságnál a mai modern hadviselésnél a kés leredukálódott kb. a hadtápos zacskó kinyitása szintre. Azt meg ki tudnák bontani a legolcsóbb akármivel is. Vagy te milyen "kemény" körülményekre gondolsz? Attól, hogy a mittudomén milyen pilótáknál van egy Fallkniven bicska, ha lezuhan az Isten háta mögött valahol, kb. arra elég, hogy a körmét piszkálja vele.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#4276) lugosi válasza Digitalpimp (#4275) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én nem tudom, mert nem vagyok benne a svéd légierő döntéshozói között, de nem vagyok benne biztos, hogy marketingszempontok alapján választottak, úgy gondolom, hogy hadiipari területen az nem szokás, legalábbis normálisan működő helyeken azért nem.
A Fallkniven F1 nem bicska. És szerintem a körömpiszkáláson kívül másra is alkalmas. De ha ez vita tárgya, akkor lehet, hogy rossz helyen járok.

(#4277) jookomak válasza lugosi (#4276) üzenetére


jookomak
őstag

Az F1 alapvetően kicsi. Sokkal kisebbnek hat élőben, mint képeken. Amúgy pedig vélhetően ez tette vonzóvá a légierőnek. Nem akadályozza a katonát a mozgásban, nem nehéz, viszont elég masszív. Amúgy a felhasználás valószínűleg kb annyi lenne éles helyzetben, hogy ki tudja magát vágni a pilóta az ejtőernyős hevederből, a ponyvából meg csinál sátrat, és levág 3 ágat, hogy tüzet rakjon, és megvárja, míg a gps alapján jönnek érte.

(#4278) Tetsuo válasza jookomak (#4277) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Mi másra lenne való egy ilyen kés? :F

(#4279) Digitalpimp válasza lugosi (#4276) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Akkor összekevertem valami másik katonai dologgal. Nem az a marketing, hogy a svédek a saját terméküket választják, hanem az, hogy a boltokban már katonaiként van tálalva.
Viszont egy Morát is választhattak volna, huszad áron. :)

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#4280) Viktoár


Viktoár
addikt

Sziasztok

Ha az időjárás engedi a napokban ki kell mennem a telekre az akácost kiírtani. Arra gondoltam hogy veszek valami bozótvágó kést (machete?) de persze viszek fejszét és láncfűrészt is.

Milyen bozótvágót ajánlanátok a kisebb ágak csapkodására? Nem kell nagy márka vagy ilyesmi mert most használom és eladóvá válik a telek.

[ Szerkesztve ]

Üdv:Viktor

(#4281) jookomak válasza Viktoár (#4280) üzenetére


jookomak
őstag

Tramontina szerintem megfelel a célnak.

(#4282) G@ben válasza jookomak (#4281) üzenetére


G@ben
addikt

Még egy szavazat a Tramontinára, kiváló eszköz! Kicsit hosszabb pengéjűt vennék erre, tehát 20" felettit, el fog bírni a képen látható fákkal is!

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4283) Viktoár


Viktoár
addikt

Köszönöm szépen a gyors segítséget, innentől gugli a barátom. :R
Ja még valami, a penge formája mindegy?

[ Szerkesztve ]

Üdv:Viktor

(#4284) G@ben válasza Viktoár (#4283) üzenetére


G@ben
addikt

Én nem a bolot venném, mert a sima is szépen viszi ezt a vastagságot, viszont a bolot a vékony növényzetnél túlviszi a lendület, le kell fékezni.
Bolo: [link]
Sima: [link]

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4285) Viktoár válasza G@ben (#4284) üzenetére


Viktoár
addikt

Értem, akkor jó lesz a sima. A vastagabb fákra ott lesz a fejsze vagy a láncos, nem fogom magam törni eszetlen csapkodással. :) :R

Üdv:Viktor

(#4286) G@ben válasza Viktoár (#4285) üzenetére


G@ben
addikt

Nekem más híján a 18-as Tramontina volt anyós kertjének rendberakásakor, azzal gallyaztam, a 10-12 centi vastag akácot is azzal szedtem ki és mivel közvetlen a drótkerítés mellett volt, a kerítést is eltaláltam sokszor, de még utána is teljes mértékben használható volt, szóval engem meggyőzőtt.
És meló közben, mikor kicsit pihentem, arra jött egy család egy 8 év körüli kisgyerekkel, aki csak ennyit mondott: "Gyá, mekkorá kárd!" :DDD

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4287) Viktoár válasza G@ben (#4286) üzenetére


Viktoár
addikt

:DDD

Itt elég jó áron vannak a bozótvágók, csak a francos postaköltség. :( (2000ft)

Üdv:Viktor

(#4288) G@ben válasza Viktoár (#4287) üzenetére


G@ben
addikt

Nem tudsz a lakhelyeden késes boltot? Ott jó eséllyel lesz, vagy horgászboltban árulnak még. Vadászboltokban is előfordulhat.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4289) Viktoár válasza G@ben (#4288) üzenetére


Viktoár
addikt

Van egy vadászbolt 3 utcányira, beugrok majd megkérdezni, de olyan mufurc tag vezeti hogy az ember nem szivesen kérdez. :DDD

Üdv:Viktor

(#4290) MittuDomain_


MittuDomain_
őstag

Érdekes, látva a képeket én biztosan nem kést, hanem fűkaszát mondtam volna damilorsó helyett késes rátéttel. (Szinte mindegyikhez adnak gyárilag.)

Oké, csökkenti a férfias játék jelleget, de töredék idő alatt meglennél. Ha nincs, kérj kölcsön valakitől.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#4291) gyapo11 válasza MittuDomain_ (#4290) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nehéz képről megítélni a vastagságokat meg a fa keménységét, nekem az a gyanúm, hogy nem fog menni egy csapással machetével, mármint a vastagabbak. Kb. 3 centi ami megy, fölötte már puha növény kell, pl. bodza vagy ecetfa. Viszont baltával/fejszével még rosszbbul menne, oda kell a fának egy olyan ellenállása, ami ezeknél még nincs meg. Vagy egészen tőben kelle odacsapni, de az nem tesz jót az élnek és nem is túl kényelmes. Na de aztán ottmaradnak a csonkok, arra már csak a traktor az igazi szerszám valami gyökérkihúzó kampóval.

Késes feltétem nincs a fűkaszához, de abban se bíznék azért 5 centis fánál, viszont egy láncos flextárcsát kipróbálnék egy 2 kW-os nagy flexszel. Az kb. 4 centi mélyen tud vágni, 8 centis ágakhoz is OK kis ügyeskedéssel. Mindemellett baromi veszélyes, akarom mondani férfias. :)

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4292) G@ben válasza gyapo11 (#4291) üzenetére


G@ben
addikt

Biztos nem fog egy csapással menni a vastagabb, de akkor is azt gondolom, hogy azzal a leggyorsabb.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4293) vendingo


vendingo
veterán

Kicsit Offolok.
Sok próbálkozás után vettem egy normális EDC övtáskát/válltáskát. Megláttam és megszerettem.
Első rekeszbe simán elfér egy kisebb legál fix, én egy sanrenmu 7130-at tettem oda, az a kedvenc késem. Középső rekesz gyakorlatilag egy pénztárca, kártyatartókkal, aprópénz tartóval, zippzáros fakkal pl forgalminak, nagyobb papíroknak, alul középen tollnak kialakított hely. Ebbe a középső fakkba simán belement egy pipalámpa.
A hátsó zseb meg hibátlanul elnyel egy J-frame revolvert.
Tetszik, hogy okos kialakítások vannak benne, nagy a hely, mégse zsákszerű púposodó valami, hanem lapos kialakítású. Vannak még rajta karabínernek hurokok, egyik belső zsebbe van kis műanyag karabíner kulcsnak is. A lényeg, a szíj cserélhető, akár közvetlenül övre is fel lehet fűzni, vagy akár molle rendszerű hátizsákra. Lehet horgani övtáskaként is, de nekem kényelmesebb válltáskaként használni.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#4294) Donki Hóte válasza Viktoár (#4280) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Én is azt mondom, hogy ha van áram a telken, akkor valami elektromos eszközzel gyorsabban a munka végére juthatsz :K

Vegyél egy elektromos ágvágót (ez inkább egy kis láncfűrészre hasonlít) és vízhólyag, véraláfutás, íngyulladás nélkül ki tudod vágni a bokrokat, fákat.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4295) Plafoon


Plafoon
tag

Sziasztok, tudnátok megbízható magyar online kés-bicska shopot ajánlani? Bladeshop kizárva!

(#4296) vendingo válasza Plafoon (#4295) üzenetére


vendingo
veterán

Nem tudom milyen jellegű kés kellene, de ALZA-n egész jó áron szoktak lenni kések.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#4297) lugosi válasza Plafoon (#4295) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Csak érdeklődésképp, nem kötözködés miatt kérdezem, hogy miért kizárva? Én szoktam tőlük rendelni, pozitív tapasztalatim vannak. Félre ne érts, nem konkrétumra vagyok kíváncsi ha nem akarod leírni, csak ilyesmi, hogy negatív tapasztalat, vagy csak nagy vonalakban.

(#4298) Viktoár válasza Donki Hóte (#4294) üzenetére


Viktoár
addikt

Van áram a telken, de van kézi ágvágó, kis láncfűrész és fejsze. Nem szeretnék plusz 30k-t kiadni egy egyszeri munka miatt. A macsétát az utat benőtt vékony ágak liánok miatt veszem. A "nagy" munkára ott van a többi szerzám. :R

Üdv:Viktor

(#4299) Plafoon válasza lugosi (#4297) üzenetére


Plafoon
tag

jobb fajta böker, benchmade vagy hasonló érdekelne 40-80 ezer környékén.

[ Szerkesztve ]

(#4300) Donki Hóte válasza Viktoár (#4298) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Értem :R Szeretnél egy macsétát és így lehet az asszonynak a legkönnyebben beadni, hogy feltétlenül kell venni egyet :C

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.