Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4851) Lacerta válasza lugosi (#4844) üzenetére


Lacerta
aktív tag

Hát igen, a victorinoxok oldala tényleg nagyon kényes, nagyon sérülékeny. Mondjuk egyébként ha valakit zavar, akkor egész jól polírozható.

Vagy lehet hozzá custom paneleket venni. Nekem titán van, de a g10 sem lehet rossz.

(#4852) lugosi válasza Lacerta (#4851) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Hú, ez királyul hangzik, a titánról küldj már légyszi egy linket, hogy honnan rendelted.

(#4853) petipetya válasza Lacerta (#4851) üzenetére


petipetya
nagyúr

Gondolkodtam is ilyenen a Spartan 1 éves évfordulóján. Idén ősszel lesz 2 éves, úgyhogy szeretnék kérni egy bevált linket ezekhez.

"nincs rá lezsóidő"

(#4854) Lacerta


Lacerta
aktív tag

Swiss Bianco gyártmány.
Ebayről vettem a kanadai forgalmazótól ( az európai honlap elérhetőségén le se sz*rtak ).
Ebayen rendszeresen vannak fenn cuccaik, de a választék eléggé hektikus, attól függően, hogy éppen miből gyártattak le egy-egy adagot. Most pl. szinte semmi sincs. :(((

Szemeztem a G10-zel, de nem sokkal került többe a titán, és utóbbi panel pluszos ( 3 slot + gombostű ), a G10 pedig csak 2 slotos szokott lenni.

(#4855) benfolds


benfolds
őstag

ez a lidlis késélező jó lehet valamire?

(#4856) lugosi válasza benfolds (#4855) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem a linkre az akciós újság jön be.

(#4857) lugosi válasza Lacerta (#4854) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Köszi szépen, utánakeresek.

(#4858) benfolds válasza lugosi (#4856) üzenetére


benfolds
őstag

bocs, oda akartam írni, hogy 23. oldal.

(#4859) schawo válasza benfolds (#4858) üzenetére


schawo
titán

23.-on köszörűt látok, késélezőt nem. Köszörűvel hozzá ne nyúlj egy késhez, kilágyítja az élét.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4860) lugosi válasza benfolds (#4858) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A 799.- Ft-os szerszámélező? Durva élezéshez jó lehet, de valószínűleg kellene mellé még valami. A kúpos alakú verzió viszont jól jöhet fogazott élekhez. Annyi pénzért szerintem megér egy próbát.

(#4861) pulutodurumo válasza lugosi (#4860) üzenetére


pulutodurumo
őstag

Nekem a kúpos van. Kábé olyan a szemcsemérete mint egy 6 - 800-as csiszolópapírnak. Szerintem hasznos eszköz, de késekhez nem ezt használom.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#4862) benfolds válasza lugosi (#4860) üzenetére


benfolds
őstag

ja, 800 ft-tal nem vállalok nagy kockázatot. régóta be akarok ruházni egy haidura, de mindig sajnálom rá a pénzt. :U nincsenek nagyon komoly késeim, inkább csak szeretettek.

(#4863) lugosi válasza benfolds (#4862) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nagy köveket én se használok mostanában, egyszerűen nincs kedvem a macerához. A kis zsebméretű élezők nekem sokkal használhatóbbak mostanában. Így szerintem ez is.

(#4864) benfolds válasza lugosi (#4863) üzenetére


benfolds
őstag

és nem recés élhez melyik lenne jobb szerinted?

(#4865) lugosi válasza benfolds (#4864) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én mostanában javarészt egy Fallkniven CC4-et használok, én úgy találom hogy a szemcsméretek párosítása nagyon jól eltalált ennél, és elég élesre tudom vele élezni a késeimet. Nem macerás a használata, nem foglal sok helyet, nem kell vizezni, nekikészülni stb.
Biztos van ennél jobb is, ár/érték arányban jobb is, én találomra vettem és bevált.

Ami még nagyon bevált az a lansky turn box, de mostanában nagyon ritkán használom csak. Van még egy lansky blademedic-em, ha 0 vacakolást szeretnék és csak egy késélezőt venni, akkor azt venném. Abban van fogazott él élezésére való kúpos rúd is. Kicsi, és szerintem jó minőségű.

(#4866) benfolds válasza lugosi (#4865) üzenetére


benfolds
őstag

nagyon picinek tűnik ez a fallkniven. nem nehéz használni emiatt?

(#4867) lugosi válasza benfolds (#4866) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nem.

(#4868) petipetya válasza petipetya (#4819) üzenetére


petipetya
nagyúr

A Ruixin Pro nem vált be. Ellenben a Lansky Turn Box LCD5D 4 kerámiás élező rendszer igen. Csak kipróbáltam egy Enlan EL-01 bicskán, és éles lett, vágja a papírt (20 fok a durvább, majd a finomabb kerámia rudakkal). Victorinox Spartanhoz érzésre csak a finomabb fehér rudakat használtam, borotvaéles lett utána. Mondanám, hogy könnyedén vágja a papírt, de a fehér lap sírva rohant el előle, úgy megijedt. A Victorinox Sharpy sem rossz, de nyilván azzal nem lehetett borotvaélesre felhozni a svájcibicskát.

Nem mindegy, hogy elsőre elveszi a kedvemet, vagy ilyen remek eredményt produkál egy élező. Tetszik a cucc, köszi az ajánlást :C

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#4869) G@ben válasza petipetya (#4868) üzenetére


G@ben
addikt

A kör keresztmetszet miatt nem kerekíti le a hegyét? Vagy ha nem húzod végig, akkor a hegynél nem élezed meg, nem?

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4870) petipetya válasza G@ben (#4869) üzenetére


petipetya
nagyúr

Nagyon jó a kérdésed. A YouTube-on néztem utána a hétvégén a cucc megrendelése után. A helyes válasz rá az, hogy majdnem végighúzom, ahogy itt látható. Tehát a hegye éppen kimarad, hogy ne legyen lekerekítve, de ott is éles legyen.

Emellett nekem így állt kézre: a földön törökülésben ülve, előttem az élező szintén a földön. Felülről remekül látom a rudakat, és hogy végig egyenesen tartom-e a pengét. Ipari szőnyegpadló van, melyen nem csúszkál a fa alapzat, amit persze bal kézzel fogok közben.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#4871) G@ben válasza petipetya (#4870) üzenetére


G@ben
addikt

Úgy látom a videóban is párszor túlcsúszott, ami a hegyet gyorsan lekapja. Anno ezért nem vettem ilyen jellegű élezőt. A Spy Sharpmaker tetszik, de az ára nem. :D

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4872) lugosi válasza G@ben (#4871) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én is spyderco-t vettem volna szívem szerint, de annyit nekem nem ért.
Úgy kell ezt is használni ahogy írjátok, a végét lehetőleg nem húzni végig az élezőrúdon, de ha úgy sikerül párszor, az se tragédia.

petipetya: a két kerámiás szerintem nagyon jó választás volt, én a diamond rudat érdemben talán 2x ha használtam az évek alatt, pl egy olyan bicskánál, aminek az élével betonról kapargatták le a koszt :((( annak kellett teljesen új élt csinálni, mert gömbölyű volt. Egyébként csak a fehéret használtam, viszont hiányzott a köztes, a sima kerámia.

(#4873) gyapo11 válasza G@ben (#4871) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ha túlmegy, tehát megszűnik az érintkezés a penge és a kő között, akkor a hegynél teljesen tompa lesz, merőleges az élre. Ahol elkezd fölfelé haladni az élszalag, ott kezdi el növelni az élszöget, a hegynél eléri az oldalanként 90 fokot. Így persze a hegy teljesen használhatatlan lesz, az ilyen élezővel a hegyet csak úgy lehet élezni hogy az élszalag ívén is megtartsa az élszöget, hogy az íves szakaszon a kést forgatni kell, a markolatot fölfelé billenteni, ehhez komoly gyakorlat kell. Egy fokkal jobb a két kerámiakorongos Fiskars, de az meg a penge tövét nem tudja élezni. Az élszög tartásában is jobb a dupla kerámiakorong.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4874) FBLLMAG


FBLLMAG
senior tag

Ki emlékszik erre a diktafon, MP3, rádió, USB kulcs, körömápoló késre?

:B

;)

(#4875) Fredo78 válasza petipetya (#4868) üzenetére


Fredo78
aktív tag

Én kb két hete ajándékoztam el a Lansky turn boxot (meg voltam vele nagyon elégedve, rokonok kapták meg).
Helyette pálcás élezőt szerettem volna, de a negatív kritikád elbizonytalanít :)
A Lansky-t egyszerű volt használni és jól is "dolgozott". Azt hittem ez a pálcás még jobb és precízebb munkát végez

(#4876) FBLLMAG


FBLLMAG
senior tag

Jók azok az élezők amiket mutogattok. Túrán, kempingezés alkalmával, viszont nem biztos, hogy kéznél lennének. Erre lehet írni, hogy a 69, 70, 71 HRC keménységű késeknek nem megy ki olyan gyorsan az éle. De nem csak az éltartás számít. A penge alakja is. Volt pár Spyderco, CRKT a kezemben. Túladtam rajtuk. Pedig borotválkozni lehetett volna velük. A CRKT pengéi nekem valahogy vastagok, a Spyderco alakja meg hegyes, nem olyan levél alakú. Táborozásnál sonkát, szalonnát, kolbászt, kenyeret szeletelni jó a Victorinox is. Sajtot, vajat kenni vele meg kényelmesebb is. Túrán, terepen, táborozásnál ezt használom. Nem kell letenni, egyik kézben az élező, másikban a kés. 5x áthúzom az egyik oldalán, 5x a másik oldalán, és megvan. A papírt is vágja utána a VIC pengéje is. Bár nem borotvál. ;)

(#4877) FBLLMAG válasza FBLLMAG (#4876) üzenetére


FBLLMAG
senior tag

Mi a véleményetek a Leatherman T4, K4 késekről. Tudom, a 420 Hc penge nem nagy szám. Előnye viszont, hogy egészen könnyen élezhető. Olló, csavarhúzók, klipsz van a kés mellett. 1 kezes használat.

(#4878) chrlee válasza FBLLMAG (#4876) üzenetére


chrlee
lelkes újonc

Nekem egy Work Sharp Micro van túrázáshoz. Mondjuk sosem volt még szükségem élezésre túrán, bitang éltartásuk van a mai késeknek. Inkább csak egy megnyugtató érzés, hogy egy csavar utánhúzása és egy kis élezés megoldható ezzel akár terepen is. Ingyen adták egy Benchmade késhez, de elég praktikusnak találom.

(#4879) Donki Hóte válasza petipetya (#4868) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Mondanál pár szót arról, hogy miért nem vált be a Ruixin Pro? Pár embernek biztosan hasznos infó lenne, ha pont hozzád hasonló késhasználati, vagy élezési szokásokkal rendelkeznek...

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4880) petipetya válasza Donki Hóte (#4879) üzenetére


petipetya
nagyúr

Első benyomás, ahhoz tudom hasonlítani, hogy áramra van szükségem, és egy atomerőművet vettem a Ruixin Pro személyében. Aztán utána rájöttem, hogy a Lansky Turn Box egy szélturbina egyszerűségével kielégíti az igényeimet.

Hosszabban:
- macerás a kövek vizezése
- az élszög pontos beállítása lehetetlen, mivel sehol-semmi jelölés
- hiányzik egy nehéz alapzat alóla, persze ehhez ki van fúrva 4 lyuk, szóval csavarok és egy régi vastag vágódeszka birtokában megoldható, csak akkor a tárolása macerás
- a Ruixin Pro üzembe helyezése elképesztően időigényes és macerás. Be kell lőni, hogy mindkét oldal esetén elfér-e a kő, nem a csavart vagy az élezőt fogom vele karistolni
- szinte atomfizikusi diploma kell a használatához, mivel mindent kismillió variációban lehet elvégezni
- az élezések közti penge fordítás időigényes és macerás
- a kövek, a bicska, az asztal és körülötte minden mocskos a végén
- irtó zajos

Ez persze csak a saját véleményem, némi költői túlzással megfűszerezve.

"nincs rá lezsóidő"

(#4881) FBLLMAG válasza chrlee (#4878) üzenetére


FBLLMAG
senior tag

A Benchmade nekem is nagyon tetszik. Az UZI mellé kb majd beszerzem az egyiket. Melyik van meg NEKED?

(#4882) Donki Hóte válasza petipetya (#4880) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A felsorolt észrevételek nagy része igaz, csak éppen arra utal, hogy neked a gyorsaság fontosabb, mint a precíz munka :K

Pár hiányosságon lehet javítani a neten található modifikációk segítségével (az egész cuccot lecsavarozni egy 2 cm vastag deszkára, neodímium mágneseket szerelni a késtartó platnira, rugó vagy gumiütközőt szerelni a fenőkövet tartó rúdra, stb.), de ezek sem segítenek azon, hogy lassan lehet vele élezni.

Az viszont tény, hogy lassan, de alaposan élez, egy kicsorbult kés pengéjét sosem tudod helyrehozni a TurnBox-al , ehhez ilyen jellegű köves élező kell.

Szóval aki az alapvetően éles késeit akarja mindig pöpec állapotban tartani, az használja a TurnBox-ot, akinél viszont előfordul, hogy megcsorbult pengéjű kései is vannak, az jobban jár egy Ruixin Pro jellegű élezővel. Sokat kell a Ruixin Pro beállításával pepecselni (bár jobbára csak az első időkben, utána már rutinszerűen megy a dolog), de kvázi minden élezéshez be lehet állítani :R

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4883) G@ben válasza lugosi (#4872) üzenetére


G@ben
addikt

És a Spy Sharpmakeren kívül van ilyen jellegű élező, ami szögletes rudakat használ és esetleg két különböző szögbeállítás is van rajta, valamint nem drága?

Vagy akár nyomtatni egyet, csak normális rúd kéne hozzá:
[link]

[ Szerkesztve ]

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4884) schawo válasza Donki Hóte (#4882) üzenetére


schawo
titán

A mágneses megoldással azért gyorsul az átfordítás. Beáztatni meg csak egyszer kell. Ha az ember csinál egy-két jelölést a rúdon, akkor már meg is van hosszú távon a jó élszög. Szerintem nagyon jó cucc, komolyabb, mint bármi más kézi csoda. Leggyorsabban meg kövön kézzel lehet élezni. Na meg gép vizes élezővel.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#4885) lugosi válasza Donki Hóte (#4882) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"egy kicsorbult kés pengéjét sosem tudod helyrehozni a TurnBox-al"

Dehogynem, simán. Épp ma írtam. Sőt úgy csináltam meg vele, hogy akkoriban a sima élezőkövek használata még nem ment, nagyon kezdő koromban.

(#4886) lugosi válasza G@ben (#4883) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A nyomtatás nem rossz ötlet. De akár egy lécből is meg lehet csinálni (nem nekem, valakinek aki ügyes), ha a fába meg tudja oldani hogy megfelelő szögben álljanak a tartófuratok.
Szerintem ilyen vékonyabb kövekkel lehet esetleg kísérletezni, olyan értelemben, hogy nem tudom, hogy mennyire törnének a harántirányban rájuk ható erőtől. Valószínű azért kibírnák.

(#4887) chrlee válasza FBLLMAG (#4881) üzenetére


chrlee
lelkes újonc

Nekem csak egy Mini Griptilian 555-S30V kés van tőlük, mert nem igazán szerettem bele ebbe a márkába. Mindenkinek más a szép, a jó és a kézreálló, nekem más gyártók kései jobban bejönnek.

(#4888) MittuDomain_ válasza Donki Hóte (#4882) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Szerintem jó cucc a Ruixin, de igen, kell neki sok upgrade, mert out-of-the-box sokakat eltántoríthat. Mondjuk nem véletlenül van a youtube-on sok DIY hozzá, mert aki sokat használja, annak nagyon megéri.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#4889) G@ben válasza lugosi (#4886) üzenetére


G@ben
addikt

Szögletes lyukat szerintem kicsit nehezebb vágni. :D

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4890) lugosi válasza G@ben (#4889) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szerintem nem kell hogy szögletes legyen, csak legyen elég hosszú hogy felfeküdjön a rúd végig.

(#4891) gyapo11 válasza lugosi (#4886) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Szerintem fa lapra bármilyen formájú követ föl lehet ferdén fogatni, és ha az egész cuccot forgatom 180 fokkal oldalanként, akkor elég 1 kő is. Nyilván az egyszerű furat a legegyszerűbb, de lapos kőnek is ki lehet vésni a helyét. De a kés hegyének élezése nincs megoldva ezzel, egy fekvő kövön sokkal könnyebben megy.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#4892) chrlee válasza G@ben (#4889) üzenetére


chrlee
lelkes újonc

Nézegettem én is a lehetőségeket, de nem találtam ilyen rudakból normálisat. A Spyderco tartalékrudak beszerezhetőek, de 2x2 db árban már drágább, mint maga a Sharpmaker készlet. Néha akciósan meg lehet csípni 3-4e Ft körül 1-1 rudat, és egy 3D nyomtatott talppal azért kivitelezhető valami.

Esetleg a legolcsóbb megoldásként a vékonyabb, 1cm körüli szélességű kövekhez lehet 3D nyomtatón egy olyan keretet készíteni, amivel olyasmit kapunk, mint a Work Sharp Angle Set. Ezek a kövek elég vékonyak, esélyesen törnének az élezés közben, ha nem lennének alátámasztva, de egy keretbe ágyazva szerintem működhetne a dolog. Csak afelől vannak kétségeim, hogy a beletett munkaórákat számolva is megérné-e egy ilyen alkotás. Mondjuk nem mindennek kell megtérülnie, a 3D tervezés egy eléggé kikapcsolós tevékenység néha. :)

(#4893) G@ben válasza lugosi (#4890) üzenetére


G@ben
addikt

Az is igaz. Közben megkérdeztem egy 3D nyomtatós havert, hogy tud-e ilyet és lehet, hogy tudna. :)
Elindulva ezen a nyomon milyen köveket lenne érdemes szerezni ilyen célra? Tehát legyen keskenyebb fajta, normális minőség, de nem kell átprofilozáshoz, csak általános karbantartáshoz. Árban se legyen sok, szegény az eklézsia! :D

chrlee: ez milyen jó szett! Feléért meg is venném! :D

[ Szerkesztve ]

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4894) lugosi válasza FBLLMAG (#4877) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én két leatherman multitoolt használok, szóval ezt úgy írom hogy kedvelem a markát. Én YouTubeon rosszakat hallottam az új free szériáról kompletten, néhány átgondolatlan tervezési dologról volt szó, az első húha effektus után nem mondtak róla jókat. Emellett ezzel a szériával eljutottak oda hogy már - számomra - nagyon túlárazottak lettek.

(#4895) lugosi válasza G@ben (#4893) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A múltkor láttam pont az egyik webshopban valami vékonyabb hosszúkás élező követ, utánakeresek.

(#4896) G@ben válasza lugosi (#4895) üzenetére


G@ben
addikt

Köszi!

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4897) chrlee válasza FBLLMAG (#4877) üzenetére


chrlee
lelkes újonc

Lassan 20 éve használok egy Leatherman Wave fogót, és a mai napig nem cserélném le semmire, ezerszer húzott ki a bajból. Lassan elkopik a tokja, de minden másban perfekt ma is. A márkát emiatt szeretem annyira. Ez a két kés (és még néhány termékük) viszont eléggé fura. A Victorinox terepére merészkedtek, de ha már ezt tették, és árban is a Victorinox fölé lőtték be a terméküket, akkor választhattak volna legalább egy középkategóriás acélt, és egy valóban ergonomikus kialakítást hozzá. Nem tudom, hogy mi hívta életre ezeket a low-end termékeiket, de úgy érzem, hogy ezekkel csak a sok év alatt felépített brandet szennyezik. :(

(#4898) FBLLMAG válasza chrlee (#4897) üzenetére


FBLLMAG
senior tag

Kb a jövő héten kiderül. A T4, K4 FREE modelleket már megrendeltem. Majd megírom a tapasztalataimat.

(#4899) petipetya válasza FBLLMAG (#4898) üzenetére


petipetya
nagyúr

Kíváncsi leszek rájuk. A Sanrenmu nem olcsóbb, a Victorinox pedig annyival nem tűnik jobbnak ennél. Böker Tech Tool kések drágábbak, de nem hiszem, hogy annyival jobbak lennének. Persze mindezt szemmértékre mondom. Az egykezes nyitás mindenképpen előny lehet, ha már az egyik kézzel belekezdtél egy munkafolyamatba.

"nincs rá lezsóidő"

(#4900) petipetya


petipetya
nagyúr

Off. Vajon a Spyderco Police 4 az utolsó idén, vagy év végére meghaladja a Rocky/Rambo filmek sorszámozását...? :p

"nincs rá lezsóidő"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.