Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, vettem egy kezdő santokut a Kai Wasai Black sorozatból. Az lenne a kérdésem, hogy milyen élezőt ajánlanátok hozzá? Haidu HCR 3000-at vettem, de ha másikat kellett volna visszavihetem. Nem találtam sokat a Daido 1K6 acélról, de elvileg 58-as keménységű hengerelt acél.
HCZ sorozat nagyon kicsi egyébként? -
-
válasz
BloodRay #4792 üzenetére
Jaaaa, azt hittem van német bladeshop is.
Attól a bolttól amit írsz én még nem vásároltam, de ilyen gyors szállítási idő az elég szimpatikus.Nekem a bladeshop-pal egyébként nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Tetszik pl., hogy nem csak e-mailt küldenek, hanem sms-t is, hogy elindult a termék. Jártam már úgy velük, hogy több terméket rendeltem egy csomagban, és felhívtak telefonon, hogy ha elfogadom, akkor nagyon szívesen feladják azokat a termékeket egy csomagban, amik vannak raktáron, mert a másik felük csak x idő múlva lesz elérhető, és nem akarják, hogy várjak, persze többletköltség nélkül.
Azt hiszem, hogy ha minden webshop olyan lenne itthon, mint ők, az emberek egykönnyen leszoknának a külföldi rendelésekről! -
chrlee
lelkes újonc
válasz
petipetya #4786 üzenetére
Volt már 1-2 rendelésem a linken lévő hollandoktól, elég korrektek és gyorsak voltak. Viszont, szerintem túl kicsi ez az árkülönbség (vacak banki váltással pedig még kisebb lesz) ahhoz, hogy probléma esetén a garancia érvényesítéséhez Hollandiába kell postáznod, aminek az átfutási ideje és az ára sem elhanyagolható. A magyar posta zúzdáiban pedig egy kés is könnyen sérülhet.
-
Ha figyelsz arra, hogy paradicsom, vagy alma vágása után mindig megtisztítsd és picit beolajozd a pengét, illetve sosem csukod be a pengét nedves állapotban, akkor azért elég sokáig fog tartani.
Néha kicsit fel kell polírozni a pengét, illetve pár évente vasklorid oldatban "fel kell frissíteni" a damaszkolt pengén látható sávokat és akkor szép marad a mindennapi használat ellenére is.
A mutatóssága viszont verhetetlen, ha rászánod a pénzt a vételre és az időt a penge gondozására, akkor nagyon szép késed lesz
-
KrAt
veterán
válasz
Donki Hóte #4785 üzenetére
Igen, pedig az lenne a cél, hogy valami széppel tudjam a napom befejezni egy vacsi témakörben..
Akkor lehet marad valami szép kidolgozású Révész fejesgörbe, annak a fogása, formája iszonyat bejött már, de a mostani Belencsák azért szerintem eggyel lejjebb van
-
petipetya
nagyúr
Szállítással együtt 40.85 EUR. Az egy dolog, hogy szerintem ennél többet nem is ér (440C penge, acél merevítők nincsenek), de ilyen áron sehol sem találni meg idehaza. Egyedül a bladeshop-ban 16.000 Ft + szállítás, szemben az előbbi 14.000 HUF-al. A clip lehetne ennél mélyebb, ahogy a Banter (WE knivesÍ) esetén. Igazából azt kerestem, hogy forgalmazzák-e már ezen az oldalon, közben körülnéztem a hasonló formavilágú és felépítésű bicskák között.
-
Egy valódi damaszkolt penge nem mindennapi használatra való. Azt a vitrinben kell tartani, széltől is óvni kell.
Na jó, a széltől nem kell óvni, de a savas közegeketől mindenképpen, mert a sav eléggé ki tudja kezdeni a sok különböző széntartalmú réteg határátmeneteit.
Nekem egy laminált acélból készült késem van, az folyton rozsdásodni kezd a laminált rétegek érintkezésénél, pedig az egy valódi Mora kés
-
válasz
petipetya #4782 üzenetére
Van egy csomó késem, de a Recon 1 mindent elvisz. Múltkor vastag fát és műanyagot kellett faragnom és fűrészelnem. Az összes késemmel próbálkoztam, de az XHP-s Recon 1 volt az egyetlen alkalmas a feladatra, pedig egy fűrészt is bevetettem. Minden más elbukott. Magammal nem hordom a mérete miatt, de ha kell a teljesítmény, ez a legjobb.
-
petipetya
nagyúr
Off: Harry Bosch kése az s06e09-ben: Cold Steel Recon 1 Tanto
A korábbi évadokban fel sem tűnt, jobban mondva nem figyeltem. A 6 éves bejegyzésből ítélve nem cserélgetik nála, ahogy a Rolex is állandó kiegészítője.
-
-
válasz
xcvbxcvb #4777 üzenetére
Még a legelsővel próbálkoztam valami ilyesmivel egy olajos átkenéssel, egy kicsit a színére hatással volt de mivel a nyelét általában nem éri víz így nem tudom hogy egyebekben milyen hozadéka van. Mosogatáskor szokott a fa rész ott egy kis vizet kapni ahol a gyűrű van, de nem foglalkozok vele túl sokat, kiszárad majd és kész. Egy minimálisan érezhető ha vizet kap, hogy nehezebben nyílik és csukódik, de a gyakorlatban nem jelent problémát.
-
lomposfarkas
tag
válasz
petipetya #4773 üzenetére
"A nyele lehetne a legolcsóbb fajta műanyag is, szerintem felesleges ezt fából készíteni. "
Akkor az Opinel elveszne a többi kortárs gagyi között. 120 éve gyártják ezt a bugylit lényegében változatlan dizájn mellett. Ez a kortalan formaterv és a halálegyszerű kivitel adja az "opinel-jelenséget".
https://www.ezkes.hu/blog/az-opinel-tortenelem_242 -
válasz
xcvbxcvb #4777 üzenetére
Jópár éve csináltam egy keveréket kb. 50 % lenmagolajból, ~10 % terpentinből és ~40 % méhviaszból. Amióta megvan, azóta ezzel kezelek minden olyan fa dolgot, ami izzadtságnak van kitéve (késmarkolatok, szerszámok fanyele, stb.) vagy víz érheti (vágódeszka, stb.). Ha fa lakkozva van, akkor kezelés előtt kicsit megcsiszolom a felületét. Jól felmelegítem a kencét mikrosütőben, a kisebb dolgokat egyszerűen belemártom, a nagyobb dolgokat jó alaposan ecsettel bekenem. Szép érett sárga színt ad a fa felületének.
Légmentesen lezárva tartom a masszát (néha átöntve kisebb edénybe, ahogyan fogy).
-
válasz
petipetya #4773 üzenetére
4 opinel késem van, évek óta használom őket, van 7, 8, 9 és 10-es méretben. A 7-es szerintem éppen a legkisebb, még használható méret, de kézmérettől függően mindennapi feladatokra inkább a 8-as vagy 9-es használható (a 10-es már kifejezetten nagy, én is csak pl. főzéskor használom).
Amiket leírsz, azok úgy képeződtek le bennem, hogy az elvárásaid nagyjából pont azok, mint amik az opinel nem. Műanyag nyelű késük van, de szerintem nem illik hozzá. Rugós ellenállás, az opinel egyik lényege hogy nagyon egyszerű, kvázi egy darab fa és a penge. Ez egy "parasztkés", a lehető legegyszerűbb konstrukció. A zárógyűrű szuper, én nagyon hiányolnám ha nem lenne rajta, és sok esetben a kés használhatóságát is megdobja (pl. a penge háta mint kaparóél használata akár fán, akár élelmiszereknél). A penge alakja szerintem nagyon eltalált ahhoz, amire kialakították, és még esztétikus is.
-
petipetya
nagyúr
Opinel:
Sosem volt ilyenem, de 2-3 hete (?) beszereztem az éppen legolcsóbbat, mégpedig az Opinel Carbon 7-et (Decathlonból). Jó is meg rossz is van benne, és meglepő módon nem a carbon az, amit felrónék neki negatívumként.
Ha már ezzel kezdtem: babusgatják ezt a fajta pengét a youtubeon rendesen. Józan paraszti ésszel azt találtam ki, hogy időnként bekenem étolajjal, hiszen ártani nem árt, valószínűleg használ, és kaját vágni ugyanúgy tudok vele bármikor. Vizes konyharuhával tisztítom le a pengét, mert így nem éri nedvesség a fanyelet.
A nyele lehetne a legolcsóbb fajta műanyag is, szerintem felesleges ezt fából készíteni. Persze lehet így olcsóbb, fene tudja.
A penge formájára még visszakanyarodnék. Egyrészt nagyon hiányolok valami rogós rendszer általi ellenállást a kinyitás és becsukás közben. Másrészt a penge hegye kissé felfelé mutat, így tenyeres becsukásnál szúr. Példának okáért a Manly-t tenyérrel, vagy egykezes módon a combomon simán becsukom. Az Opinel szaggatná a farmert.
A zárszerkezet nagyon akad, úgyhogy nem is igazán használom a konyhában, bőven lehet anélkül is kolbászt, szalonnát, zöldséget stb. vágni vele. Nem tudom, hogy erre van-e megoldás. Valaki egy másik fajta bicskánál puha ceruzával vitt fel grafitot a surlódási pontokra, lehet ez itt is használna.
Az éle elsőrangú, ez előtt le a kalappal. Tökéletes kajáláshoz.
Összességében nem ér többet az áránál.
-
gyapo11
Topikgazda
Jöhetnek a linkek, gyűjtöm. Linkről nyilván nem emelünk át tartalmat. Lehet saját tartalmat gyártani, de ilyen még nem érkezett, másrészt nem jó, ha az összefoglaló 1 km hosszú.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Donki Hóte #4767 üzenetére
Az acélokkal kapcsolatban szerintem a zknives linkjét kellene berakni: [link] Itt lehet keresni mindenre is.
-
Janusz001
őstag
Tudtok ajánlani 2 követ (durvább,finomabb) , valamint szögsegédet magyarországi boltból?, nem baj ha nem csillagászati az ára, tehát ez is szempont lenne. Konyhai felhasználásra tartanám karban a késeim.
-
petipetya
nagyúr
válasz
Donki Hóte #4767 üzenetére
Nem is kell lenyúlni, elég lenne belinkelni, ahogy más topicok összefoglalójában is találhatóak hasonló hivatkozások.
-
válasz
petipetya #4766 üzenetére
Nem tartanám korrekt dolognak valahonnan egy az egyben "lenyúlni" az erre vonatkozó listákat. Még ha forrásmunkának fel is használjuk, akkor is illene saját listát készíteni az acélokról, illetve a markolatokról.
Arról nem is beszélve, a hogy a linken felsorolt acélok listája nagyon hiányos, kb. a késacélok 30 %-át tartalmazza csak. Ha már csinálunk egy összefoglalót, akkor csináljuk jól, legyen benne a szóbajöhető acélok 80-90 %-a. (100 %-os listát csinálni egyrészt lehetetlen, másrészt felesleges is, mert sok esetben ugyanannak az acélnak különböző neve van német, japán és svéd gyártásban.)
-
petipetya
nagyúr
Tapasztalatom egyikkel sincs, véleményem viszont annál inkább:
- Pengeforma: a Spyderco esetén olyan, mintha Paint-ben összenyomták volna egy másik modell fotóját. A Benchmadenél tetszik a forma, kajára és vágásra egyaránt alkalmasabbnak tartom.
- Clip: habár a Spyderco fémszínű clipje tetszik olyan szempontból, hogy házon kívül azt üzeni: ne szólj hozzám, de a bicska túlságosan kilóg a zsebből. A Bemchmade ezzel szemben szolídabb a fekete színével.
- Mechanizmus: egyértelműen szimpatikusabb a Benchmade megoldása a nyitás, penge helyén tartása és a zárás egyszerűsége miatt.
- Markolat: kényelmesebbnek, kézreállóbbnak tűnik a Benchmade.
- Összkép: a Spydercora itt is igaz a Paintes hasonlat, míg a Benchmade jól néz ki nyitva és csukva egyaránt, jól eltálálták a formát és az arányokat. -
chrlee
lelkes újonc
Magyarországon is legális méretű foldert keresek, mindennapos, általános használatra, jó éltartással. A Spyderco Para 3 és a Benchmade Mini Griptilian modelljei között ingadozom. Van esetleg valakinek mindkét típussal saját tapasztalata, ami alapján egyik vagy másik felé tudná billenteni a mérleg nyelvét?
-
petipetya
nagyúr
válasz
Donki Hóte #4756 üzenetére
Elsősorban gyüjtői darab. Gondolkodtam azon, hogy inkább a maskara forma és a legál méreten belül kellene maradnom, de több okból kifolyólag is elvetettem:
- Méret: a fejesgörbe/maskara késeknél a penge és markolat hosszúsága meghatározott aránybban áll egymással, tehát kisebb pengeméret esetén az egész cucc mérete csökken. Nem lehet játszani az arányokkal, mint például a Manly esetén, ahol hosszabb nyélhez egy rövidebb, legál penge tartozik.
- Hordhatóság: az övre csatolható szittya szütyő, a zsebbe tehető bőrtok és, a zsebbe akasztható flipes bőrtok szintén kilőve - valahogy nem az igaziak számomra. A modern maskaráknál van clip (legalábbis a Nagy Csaba félénél), de sajnos az utánajárás, kapcsolatfelvétel, több hetes várakozási idő ott is megölné a vásárlás élményét.
- Szépség: sajnálnám bárhol is összekarcolni. A modern maskara ezt megoldaná, de az előző pont miatt kiesik.
Összefoglalva: a vásárlás élménye sajnos nem az igazi a magyar bicskák esetén. Oké, lehet kapni némelyik késes webshopban is ezeket, de akkor már tömegtermék válik belőle. Az igazi az lenne, ha a hagyományos anyaghasználatú fejesgörbe/maskara megmaradna kézműves terméknek, míg a modern maskara a Manly-hoz hasonlóan tömegtermékként kerülne gyártásba és forgalmazásba. -
-
petipetya
nagyúr
válasz
Digitalpimp #4752 üzenetére
WNR 4034 ACÉL. Választható még a damaszk, Elmax, N690, RWL-34 és 50CRV4.
-
petipetya
nagyúr
válasz
petipetya #4505 üzenetére
Katonák, fogadás jobbról! Szalontainak tiszteeelegj! 6 hét alatt elkészült, a fotón annyira nem jön át, de a markolat sötétbarna fa, amely remek kontrasztot alkot a sárgarézzel. A megmunkálás elsőrangú, nagyon jól kézbeáll, nagyon szép és összességében az egész bicska iszonyat masszív. Legalább olyan nehéz kinyitni a pengét, mint a Manly esetén (csak itt nincsenek köztes fokozatok). Úgy érzem kétszeresen is megértem rá: egyrészt arra, hogy végre legyen egy magyar bicskám, másrészt életkorban annyira, hogy elkísérjen a végéig. Ha a penge tövében látszik valami a fotón, az a kenés - csak a fotó kedvéért tettem a kajához, mert még nem szeretném letörölni, hadd egyen belőle a fém, amennyi jólesik neki.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Projektor topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Gitáros topic
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- iOS alkalmazások
- ASUS notebook topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 14" HD+ I DP I W10 I Garancia!
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest