- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonkuci
tag
válasz
BloodRay #5347 üzenetére
a D2 pengés.
@petipetya a fülpálcikás ötletet köszi, megpróbáltuk, most még így is vagy túl kevés vagy már túl sok az olaj (
) . ellenben továbbra sem nyílik olyan könnyen, mint bármely videóban ami neten elérhető. így holnap kénytelenek leszünk szétszedni
(ezt akartam elkerülni)
amúgy olajozás után is el lehet állni a vásárlástól ha úgy van, gond nélkül?!
-
-
petipetya
nagyúr
válasz
sonkuci #5345 üzenetére
Ahová egy fültisztító pálcika nyele befér, ott lehet olajozni mindenféle segédeszköz nélkül. Úgy szoktam, hogy a pálca egyik felén fenthagyom a vattát, és azzal bekenem amit lehet. Ezt követően mindkét végéről leszedem a vattát, így ezzel a vékony szívószál szerű cuccal könnyedén lehet csepegtetni a kényes helyekre is a bicska belsejében. Csak be kell fogni az egyik felét, tudod mint a lopótök a borkóstolás során.
-
sonkuci
tag
válasz
BloodRay #5343 üzenetére
Nem
A flipperrel (azt hiszem így hivják?!) nem is nagyon lehet nyitni, mert sok erő kell hozzá és akkor se pattan ki, csak kb félig nyilik ki a kés.
Az XR lock megy, de a rugónak.. hát hogy mondjam, fura hangja van közben.
Ezért gondoltam, hogy lehet olajozni kéne, de nem kimondottan értek hozzá.#5344 köszi!
hülye kérdés (bocs ezért is) de szétszedés mindenképp elkerülhetetlen az olajozáshoz? nem akarunk kókány munkát, nem erről van szó, de ha esetleg visszaküldés lesz belőle, ne tudjanak belekötni semmibe (esetleges sérülés a csavarokon vagy bármi)..
-
petipetya
nagyúr
válasz
sonkuci #5342 üzenetére
Sosem volt Sog terminus XR-em, szóval csak azt írom, hogy én mit csinálnék vele. Elsőre a pengét tartó és talán a többi) csavaron próbálnék lazítani, állatgatni, hogy ne legyen túl szoros, de ne is lötyögjön a penge. Ha ezzel és egy kis bejáratással sem javul, akkor a SOG Terminus XR Disassembly videókat elnézve megoldható a szétszedés-összerakás is, habár nekem biztosan nem lenne a kedvencem a hasonló zárral ellátott bicskák megbolygatása.
Amúgy nekem közönséges mezei varrógépolaj van itthon, még egyik bicska sem finnyáskodott miatta.
-
sonkuci
tag
Szép napot az uraknak.
Cimborámnak megérkezett a SOG Terminus XR, minden szép és jó, ellenben kinyitni alig lehet, annyira nehezen jár.
Ez így normális?
Mi ilyenkor a teendő? Szétszedni és megolajozni? Ha igen, akkor ezt milyen olajjal ajánlott?
Köszi előre is. -
válasz
csabulaxi #5337 üzenetére
Eredeti, rá is van írva, Columbia Jinlang Co. Szóval ez kínai, úgy viszonyul az eredeti amerikai Columbia késekhez, mint a Trabant az Audihoz.
Az értéke kb. egyezer Ft (bár lehet, hogy kicsit túlértékeltem). Nem túl könnyen használható, de a használati értéke még így is meghaladja azt, amennyiért el lehetne adni.
Szóval dobd be a konyhafiókba, ha a csirkehúst csonttal együtt kell vágni, vagy egy ponty gerincét kell átvágni, akkor ezt a kést vedd elő, ennek nem kell sajnálni a pengéjét, ütheted a fokát kiskalapáccsal.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Zoli bácsi #5330 üzenetére
A videón a vésőnél láttam szikrákat, az nem jó. Egy vékony élszalag legvége pillanatok alatt kilágyul, onnantól 10 vágás és lehet újra élezni. Kerti késhez jó, műhelybe barkács késhez. Ha olyan az élszalag szöge, mint amit a gép is csinál, akkor pár húzás és éles lesz, és nem szed le anyi anyagot, mint a köszörű vagy pláne a flex.
És aggasztó még a videó alapján az is, hogy mennyire lehet egyenletes sebességgel húzni a kést. Úgy láttam, hogy a penge tövénél hajlamos jobban beleharapni, ha ott több anyagot szed le, akkor hullámos lesz az élszalag, ami nagyon nem jó. Kisebb késeknél talán nem annyira fontos, de egy séfkést ha rányomok a deszkára és a tövénél nem vágja el a vágandót, az bosszantó. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #5331 üzenetére
Ugyanez érvényes lenne egy egészalakos testfelmérésre
Cipőre talán jó lenne a módszer, bár a láb sem mindig azonos méretű, nem mindegy mikor készül a mérés. Na de a test az meg végképp nem egy stabil forma, kell a szabó keze a méréshez, mennyire húzza meg a mérőszalagot. Nyilván egy 3d modellről bármilyen méret levehető, de nincs ott a test állaga, hogy az a dudor izom, háj vagy víz.
-
Digitalpimp
senior tag
Megérkezett a bicska, amit a jó múltkorában linkeltem. Nekem nagyon tetszik, a dobozon mágneszár, a penge gyárilag szőrvágós. A kivitelezés 10-ből nekem 9, egy-két apró illesztési difi van. Amúgy masszív, viszonylag súlyos darab. A flip szuper, a zár beton. A penge köszörülése, kialakítása nagyon jó. Nyitás-zárás sima, nem lóg semerre sem. A penge élezett része 8cm, a flippig 8,5cm. Szépen középre zár. Akciózva-kuponozva a 20 USD-t bőven megérte. Pár kép:
-
petipetya
nagyúr
válasz
Tapasztalat nélkül, csak a személyes véleményemet mondom el erről a készülékről, a youtube-on látottak alapján. Ugyanzt a videót néztem meg, mint amit lugosi belinkelt.
Szerintem egy átlagos városi háztartásba felesleges, ahol csak konyhakések, bicskák és esetleg túrakések vannak. Túl gyorsan történik minden, és nehezebbnek tűnik tartani az élszöget, mint egy kövöt vagy Lansky Turn Box / Spyderco Sharpener esetén.
Esetleg egy kertesházba, vidékre, vagy olyan fanoknak mint a Cedric & Ada Gear and Outdoors csatorna tulajdonosa, aki a különböző pengék összehasonlítása érdékében új élszalagot épít azoknak. Mondjuk ő sem ilyesmit használ, hanem a Ruixin pro eredeti változatát (annak most nem jut eszembe a neve).
-
válasz
[link] Egy jó kis magyar nyelvű videó róla.
Ez alapján én inkább kővel élezném a késeimet, tekintve hogy azt a vajazókés-szerű nagyon gyenge acélt milyen nehezen élezte meg, és nem is lett valami túl éles a videó szerint. De ha már megvan, egy próbát megér. -
petipetya
nagyúr
válasz
Zoli bácsi #5312 üzenetére
Ez gyalázatos
Már korábban is eszembe jutott, hogy miért nincs egy olyan szerkezet, amibe téve a kést egy 3D-s lézerháló felméri a penge erősségét (HCR-re gondolok), formáját, az élszalagot, a kés hegyét stb, és ezek alapján egy-két erős és irányított lézernyaláb 2 másodperc alatt megélezi? Na persze fejben olyan szerkezetről is álmodtam már, amibe a lábat beletéve a 3D-s lézerháló felméri az alakját/méretét, és küldi az adatokat az aliexpresszen keresztül a bangladesi varrószalonba, ahonnan 2 hét múlva postán megérkezik a cipő. Ugyanez érvényes lenne egy egészalakos testfelmérésre, amire egyedi és filléres ruhát varrnának. Közben a Holdon már állandó bázis van a Mars és Európa felfedezésére induló űrjárműveknek. Oké, kihúzom a kezem a biliből.
-
Zoli bácsi
őstag
Annyi kérdés még itt a szakértőkhöz, hogy igazából van egy Parkside, LIDL-es élezőm, pár hónapja akcióban volt, de megmondom őszintén össze sem raktam eddig. 6 ezer ft körül volt, fúrót is élez, nem keresem, szerintem tudjátok miről beszélek. Azért nem is raktam össze, mert pont attól féltem hogy több kárt csinálok, mint hasznot.
Ez a kis gép mennyire alkalmas háztartásban előforduló kések, esetleg ollók élezésére?
Ha már megtaláltam ezt a kis topikot, ezt is megkérdezném.. -
gyapo11
Topikgazda
Szerintem a köszörűs az egy szakma, köszörűje meg mindenkinek lehet, pár ezer Ft, aztán rányom bármit, az meg lecsiszolja az anyagot. A kettő között hatalmas különbség van, mert a köszörűsnek nem csak egy egyszerű köszörűje van, másrészt pont az a tudás van meg neki, hogy mit mivel és hogyan kell köszörülni. Akinek ez a tudás nincs meg, az barmol ilyeneket, mint a fotón volt.
-
lemmy71
őstag
Számomra igen és szerintem a gyűjtök is jobban kedvelik a gyári makulátlan darabokat. Ezek bajonettek még annyira nem öregek 30 - 50 év körüliek, max a délszláv válságban áztatta őket vér, az meg nem igazán izgatja a gyűjtőket, mint egy első vagy második világháborús harci kés.
Én nem gyűjtő vagyok, nekem túrázni kell és azért megnyugtató ha az autóban ott van mellettem -
lemmy71
őstag
válasz
Zoli bácsi #5324 üzenetére
Csak arra vigyáz hogy valami "szerv" meg ne lássa az autóban
Egyszer elfelejtkeztem a bajonettől és Röszkénél a határőr meglátta az ülés alatt, de csak vigyorgott, gondolom a magyar oldalon elszedték volna.
Én a volt NDK -ban rendszeresített Shul által gyártott 1987 M. bajonettet keresek.
KM87 jelzéssel (néven) is fut de az már második szériás túlélő kés.
Aki tud ilyenről ami még nem volt használva és élezetlen, akkor ne tartsa magában -
Zoli bácsi
őstag
válasz
vendingo #5321 üzenetére
Áh, köszi, amúgy kíváncsiságból kerestem rá az árára, de szerintem a nevet kell megfizetni, nem ér annyit. Nem hiszem hogy veszek, ez is pontokért (+13e. ha jól emlékezem) volt véve. Közben eszembe jutott hogy kallódik valamelyik szekrény alján egy fentebb posztolt bajonett, arra vagyok kíváncsi mit mondotok, mennyire használható. Még drótot is lehet vele vágni.Amúgy nem vagyok nagy kés rajongó, de ha bemegyünk fél napra a Bakony vagy a Pilis erdeibe, azért nem bánom ha lapul egy ilyesmi a hátizsákban.
Szerk: lemmy71 Köszi, mire én leírtam, nagyjából meg is válaszoltad... -
lemmy71
őstag
válasz
Zoli bácsi #5319 üzenetére
Az amazonon szinte a feléért megkapod, de húszezres árfekvésben már jobbat is találsz mint a BG.
Az AK bajonettek olyan 5 től 20 ezerig mennek, újonnan élezetlenül, ha egyezik a sorozat szám a tokon és a keresztvason akkor értékesebb. Pár éve vettem egy vadonat új élezetlent, vastagon fókazsíros volt 4000ft. a sorozatszámok egyeztek annyi hogy szürke gumimarkolat van rajta és még van hozzá egy bőrtök amit a derékszíjra lehet fűzni, román hadseregnél volt rendszeresítve. Békéscsabán a bolhapiacon akadtam rá.
Kirándulni és táborozni nem kell jobb ezeknél, nekem mindig ott van az autóbanA pengét olajozni vagy zsírozni kell, mert rozsdásodik a tokban lévő rugótól és a fémtokot sem árt kívülről átkenni fegyverolajjal mert az összeillesztésnél rozsdásodik
-
vendingo
veterán
válasz
Zoli bácsi #5319 üzenetére
Nem akarom degradálni a tiéd, de azt hittem ezek a bg kések pár ezerért mennek. Spec alapján nem nagy eresztések. Fele pénzből jobbat vettem (cs srk sk5)
Ha szeretnél helyette egy jó és használható kést, amire nem undorral nézel, akkor mora hd. Veszel mellé élezőt, és tudsz gyakorolni. -
Zoli bácsi
őstag
-
válasz
Tartsd meg, ne dobd ki, durvább dolgokra még jó lesz, amire egy rendes kést sajnálnál. Nem tudom mire gondolt, mikor ezt csinálta.
Egyébként egyszer kérdeztem egy üzletben, hogy ha veszek náluk (nem vettem) fogazott élű victorinox kést, akkor mit ajánlanak a fogazott rész élezéséhez. Azt mondta az eladó (üzletvezető) hogy ha annak kimegy az éle akkor ki kell köszörültetni sima élnek. Egy idősebb úriember volt. Gondolom ilyen hozzáállású lehetett aki a tiédet is csinálta, hogy az egyszer élezős, utána kiköszörülős.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Azt hitte, hogy annyira kicsorbult, hogy le kell köszörülni?! Úr isten. Én nem tudom, hogy ezek a "minden egyben" szakik direkt csinálják, vagy tényleg ennyire balf....k. Ugyanilyen szaki nekem is megélezett két új konyhakést úgy, azt hittem rosszul látok.
-
rob2174
tag
válasz
ez gyalázatos
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Jól gondolod, hogy kontármunka.
-
vendingo
veterán
válasz
Így jártam én is, csak egy 20000 forintos spyderco bicskával. (Sopron-Belencsák)
Horgászni még jó lesz, ne dobd ki. Én is ótvar kést szoktam vinni konzervet feszegetni... -
lemmy71
őstag
válasz
„A suszter maradjon a kaptafánál”
Nekem is volt ilyen én is a mol kúton vettem, első kirándulásnál fáthasítottunk a gyerekkel és kettétört a penge, ment is a kukába
Viszont a fiskars olló megérte a pontokat, bitang jól vág és nem kellett élezni
Visszatérve a problémádra, teljesen leköszörülöd az élrészt és újra élezed, max kilágyul az él. Vagy így hagyod és meghúzod kővel, kirándulásra még jó lehet. -
Zoli bácsi
őstag
Hali! Rákerestem, és van késes topik...
Kérdésem lenne....
Jó régen vettem a benzinkútnál ilyen pontgyűjtő akcióban ilyen túlélőkést, nagyon nem használtam. De gondoltam megéleztetem, mert éle az nem volt, mielőtt beleteszem a hátizsákba. Van egy suszter/kulcsmásoló/késélező a közelben, minap beadtam, ma mentem érte. Mikor megláttam majdnem rosszul lettem, hát az a barom (bocs) leköszörülte a fűrészfogas részt... Hát én úgy gondoltam hogy ott élezi csak meg a fűrészfog előtti részt. Kifizettem, nem pattogtam, sok cipőt megcsinált, hazajöttem belevágtam a kukába. Azért most este kihalásztam, lefotóztam....
Nem értek a késekhez... de:
Jól gondolom hogy ez így kontármunka?
Használható ez, vagy az első megérzés volt jó, hogy ez kuka pozitív? -
petipetya
nagyúr
Bicska update:
Manly Wasp: lassan 3 hónapos, minden nap kinyitottam egyszer (ha nem is használtam), így a kb. 100 nyitás-csukás megvan vele. A pengét tartó fő csavar kilazult, így azon húzni kellett, a clipről pedig már korábban írtam. Ennek a késnek minden részével foglalkozni kell a vásárlás után, mint anno a Ladával: vásárlás után csavartömítő kell minden menetbe, illetve elgondolkodtató, hogy megéri-e kifizetni a felárat a drágább modellért. Ár/érték arányban folyamatos törődéssel remek bicska, a fogása nagyon kényelmes, mivel semmi sem töri meg a markolatot. Még mindig imádom.
Civivi Elementum: minden csoda 3 napig tart, kivéve ezt. Remekül bejáratódott, és nagyon kényelmes fél kézzel használni, miközben a másikban például egy felvágandó pakk van a csomagautomatánál - az első használatnál rá se néztem a bicskára a folyamat közben, annyira kézbe simul. Habár a markolatot megtöri a flip, és elsőre keresnem kellett a fogást a Manly homogén markolata után, de gondolkodás nélkül használat közben a Civivi egyszerűen csak beleül a tenyérbe. A D2 penge is más érzés pozitív értelemben, fizikailag és agyilag egyaránt - de nem tudom miért. Mikulás tájékán visszatérünk majd rá, hogyan teljesít 3 hónap távlatából. A súlyát is kedvelem.
-
66zio
aktív tag
válasz
Digitalpimp #5308 üzenetére
Sajnos ez csak személyesen van így, hogy a kisebb árat kell fizetni. Online lehet hivatkozni elárazásra stb. Csak akkor azt nem értem miért szerepel még mindig a régi ár. Most elővettem a naiv felem és azt mondom biztos elfelejtették átírni.
-
Digitalpimp
senior tag
Szerintem az, hogy fizess még rá pluszba a feltüntetett áron felül egyrészt inkorrekt, másrészt fogyasztóvédelmi szempontból sem állja meg a helyét. Törvény van rá, hogy a feltüntetett áron kell adni a terméket, ha véletlenül több ár is látható ugyanazon terméknél, akkor a legalacsonyabb áron kell odaadni a terméket. Jól néznénk ki, ha bemennénk a boltba, oszt ki van írva, hogy 300 a kenyér, aztán mondaná a boltos, hogy bocs, de annyiért nem adom.
-
gyapo11
Topikgazda
Csak józan paraszti ésszel. Nem csavar van hanem szegecs, szétszedni, állítani nem lehet. Ha be van olajozva, akkor nagyon lassan tud lazulni használat közben, pont azért van ott az olaj, hogy ne kopjon, és többlet olaj sem fogja könnyíteni a nyitást. Inkább ki kellene szedni az olajat, és úgy járatni valamennyit, hogy direkt kopjon az anyag, ettől könnyebben fog járni. Utána persze beolajozni.
-
petipetya
nagyúr
A Szalontai fejesgörbém sem záródik úgy középre, mint a Civivi, de azért ennyire nem lóg ki a szélére (lásd fotó). Ha megszagolod, akkor érezni és amúgy is látni is kellene a kenőanyagot a Papp felirat környékén (nálam ott van) - ha nincs, akkor egy kicsi nem árthat neki. Idővel biztosan bejáratódik, nekem is kell erő a nyitáshoz, viszont kényelmesen rá lehet fogni a pengére, így jobb és bal kézzel is megy a nyitás, csak izom kell hozzá. Viszont még mindig könnyebb, mint a Manly Wasp nyitása. A tiédnél a szegecselés nem tetszik, látszatra nagyobbakat és kevesebbet használ, mint a Szalontainál látható, és nincsenek annyira eldolgozva a szélei. Igaz, biztosan van különbség agancs és famarkolat köött ilyen téren. Nekem az agancs/csont eleve nem szimpatikus, mert józan paraszti ésszel nem tartom alkalmasnak ilyen súly és rugók okozta feszültség kezelésére. Maradéktalanul elégedett vagyok a 10.800 Ft-os fejesgörbével, a tiéd a ráfizetés után szintén hasonló árban volt, szóval nem szabadna ennyire más minőségűnek lennie.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest