- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
Topikgazda
A Haidu köveket nem ismerem, ami kerámia eddig a kezembe került, az mind eltömődött hamar, ezért én a kerámiát kerülöm.
Viszont ha sebességre vágysz, akkor ott van a kaszakő, annál gyorsabban és olcsóbban nem produkál semmi eredményt, csak a gépek. Persze utána rá kell menni finomabb kővel is, ami leszedi a barázdákat. Vagy ott vannak a gyémánt paszták meg a bőr. A bőrt fölragasztva egy fakorongra és fúrógéppel megforgatva máris gépesített a finom fenés. Én is csináltam két ilyen korongot, az egyik 1000-es papír a másik filc+polírpaszta. -
gyapo11
Topikgazda
Még a magyar kés témához. Volt nekem egy Polyák szalonnázóm, sajnos elveszett. Réz baknik kis és nagy penge, csont berakásos markolat, jó volt, szép volt. Egyszer sétáltunk asszonnyal valami kirakodós vásárban, és ilyenkor mindig leakadok a késes sátornál, valami tiszakécskei késes volt, volt szalonnázója is elég olcsón, kézbevettem, de nagyon gyatra volt a kidolgozása. Rések, aszimmetriák, nem volt szép munka. Szóval meg kell nézni közelről a kést mielőtt az ember megveszi.
-
accu
csendes tag
A HCR-en én is gondolkozom egy ideje. Még nem döntöttem el, hogy mi lesz. De a srác, akitől az egyik késem vettem azt mondta, hogy a Chosera 800 gyorsabban dolgozik, mint a HCR 250, ami eléggé elbizonytalanított. Persze jóval drágább is, de ezt otthonra csak egyszer kell megvenni.
-
tutti
csendes tag
Nem tudom, mennyi idős a gyerkőc, de azt számításba kell venni, hogy a tradi bicskák elég combos rugóval rendelkeznek. Nem biztos, hogy nyitni tudja a gyerek. Baleset is lehet belőle ha záráskor rácsattintja az ujjára. Persze idővel hozzászokik, meg bejáródik a bicska, de ha addig csak nagy küzdelmek árán tudja nyitni-csukni, elvész a használat öröme. Ha van tradi bicskád, add a kezébe, hogy megbirkózik-e vele, ha nincs esetleg kérj kölcsön kipróbálásra, vagy boltban próbálgassatok.
-
A legrégebbi opinelem 3-4 éve kb. megvan, napi használatban (azaz az év 365 napjából nagyjából 360 nap használva van ezt úgy értem), és még nem sikerült semennyire kilazulnia. Van egy No. 9. carbonom is fafaragásra, semmi baja nem lett eddig, az kevesebb ideje van meg. Főzéskor mikor besegítek ezt-azt aprítani, akkor a No. 10. inoxomat használom, annak sincs semmi baja még.
Ebben az árban nálam egyszerűen nincs versenytársuk. Olyannak tartom őket mint fix késben a Mora. Árát tekintve nagyon sokat kapsz a pénzedért. Nem mondom, hogy nincs jobb náluk mert ez nem igaz, de valamivel jobbért sokkal többet kell fizetni, és nagyon jó minőségű.Éppen azon gondolkoztam, hogy azt kérem idén szülinapomra egyik családtagomtól, hogy veszek magamnak egy No. 8-ast valami nemesebb fa nyéllel, és megkérem hogy faragja ki.
Ja igen annyi, hogy árban az opineleknél úgy tudsz egy kicsit feljebb menni, hogy ébenfa vagy valami minőségibb fa nyelet választasz, illetve van belőlük ajándékcsomag is, ahol tok is jár hozzá.
-
vmk
tag
válasz
MittuDomain_ #4433 üzenetére
Köszönöm az ajánlást, ez a forma nem annyira jön be. A linken szereplőknek így képen nézve nekem olyan fura textúrájú a nyele.
(#4435) gyapo11 : Éppen ez szúrt szemet az egyik bemutatóban, hogy említették, hogy ha nem vigyáznak rá, akkor ki tud lazulni a penge és lötyögni fog.
Gondolom, hogy normál használat mellett jó kések és mivel ennyien ajánlottátok, így annyira nem félnék tőle, de laikusként nekem szimpatikusabb az általad is említett "fém a fémbe akad" dolog.(#4438) lomposfarkas: Á, igen, ezek nagyon tetszetősek. Köszönöm az ajánlást. Pont ilyenre gondoltam és a 80mm-es középméretű árban is szuper lenne.
Megnéztem a facebook oldalukat is ahol épp május 1-én hirdettek lehetőséget 200db rendelés leadására, ami állításuk szerint pár óra alatt betelt. Azzal még ki is békültem volna, hogy csak nyár végére/őszre készülne el, de így nem sok esély látok rá, hogy foglalkozni fognak még velem. -
peestike
senior tag
válasz
MittuDomain_ #4433 üzenetére
Nekem van egy narancs színű, 33 usd volt anno kuponnal. Viszont megváltozott időközben a penge, ez N690, nekem még vg10 van. Azt nem tudom, hogy melyik acél a jobb, nincs N690-es késem...
-
lomposfarkas
tag
Ezek itt nagyon patentul néznek ki:
http://szabadikes.hu/?page_id=477
És ha lehet hinni ennek az árlistának ,akkor egy alap, legális méretű maskara nem is vészes:
http://szabadikes.hu/?page_id=786 -
accu
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy nincs-e valakinek eladó Suehiro Cerax 1000, 3000 vagy Naniwa Chosera 800, 3000 fenőkőve? Érdekel még Atoma 140 vagy 400 is.
Ill. ha nem jó helyen érdeklődöm azt is szívesen veszem, ha megírjátok hol kéne.
Köszönöm. -
gyapo11
Topikgazda
Szerintem is jó az Opinel, könnyű, és a kicsit íves forma könnyíti a használatot, mert az ember csuklójára merőleges a tenyérbe fogott tárgy, a vágáshoz meg pont egyenesen előre kellene állnia a késnek.
Viszont egy lapon nem lehet említeni egy iparos magyar késsel, ami sokkal masszívabb. Az Opinel kis fába mélyesztett csapocskája ami a pengét tartja, abban nem bíznék annyira ha egy szívósabb bőrkét kell elvágni, hogy ha rátehénkedek, akkor nem szakad ki mindenestől. Én még a markolat feléig tartó tüskével rögzített pengékben sem tudok teljes mértékben megbízni, csak a teljes acélban ami a markolat végéig tart. Bár a bicskák sem ilyenek az elvükből fakadóan, de azért az a beakasztás elég megbízható, és fém a fémbe akad. A fát meghagynám markolathéjnak, arra tökéletes.
Kínai kések persze olcsóbbak, és nekem állandóan a zsebemhez kell kapkodnom, hogy ott van-e még az Enlan, mert olyan könnyű a titán markolattal, hogy nem érzem a súlyát. Egy kicsit persze kicsi a 8 cm-es határ miatt, de nagyobbat hordani meg törvényellenes. De ez nem a kés hibája. -
MittuDomain_
őstag
Szia!
Tudom, elkanyarodom az eredti felvetéstől, de ha elengedjük a nagyon hagyományos formát és a fanyelet, egy Ganzo, Sanremu 5-6-7e környéke, vagy egy belépő Kizer 13-15e. Ez csak a maga kategóriájában belépő, én ezt venném. Pl. a Kesmec most 41,50$.
-
vmk
tag
válasz
gyapo11 #4425 üzenetére
Köszönöm ismét mindenkinek a válaszokat. Így már értem a különbségeket. Első körben, kezdőnek az inox lesz a nyerő, később majd választ magának tetszés szerint.
Beszéltem Polyák úrral, mert nem vagyok messze tőle. Nála 20ezer Ft lenne a maskara. Az már túl van a keretemen.
Opinel elég meggyőző, de még élőben meg kell néznem.
-
válasz
lomposfarkas #4430 üzenetére
"Ráadásul a szénacél étkezésnél sajátos ízt hagy a vágás felületén."
Nekem is van az inox mellett egy carbon opinelem, éppen ezért nem használom ételhez. Fafaragáshoz, "piszkos" dolgok felvágásához pont jó, enni úgyis inkább másik késsel akarok emiatt.
Ezen kívül szerintem nagyon csúnya lesz mikor megfeketedik (van akinek tetszik, nekem visszatetsző). -
lomposfarkas
tag
Szénacél tudatos késbarátnak való, aki hajlandó elfogadni a háklijait, mert gondozni kell. Sok éve, mikor fingom se volt a késekről, sokkoló tapasztalat volt kiverni a nyélből a habosrozsdás Opinel pengét... Ráadásul a szénacél étkezésnél sajátos ízt hagy a vágás felületén. Ezt vagy eltűri valaki, vagy nem. A rozsdamentes pengével mindezek a problémák nincsenek. A szénacél mellett (megfelelő anyag és megfelelő eszköz/rutin mellett) az szólhat, hogy borotvára jobban ki lehet fenni, mint sok rozsdamentest. De az Opinel inox élezési szempontból egyáltalán nem rossz.
-
lomposfarkas
tag
Elméláztam az Opinelen egy kicsit. 1890 óta készítik a bugylikat.
Itt az 1897-es kollekció:A formaterv szinte nem változott, a gyűrűzárat bügykölték meg 1-2x az évtizedek alatt. 130 éve gyártják ugyanazokat a késeket és a világ szereti, veszi a bugylikat. (és egyedi termékek is, mert láttam olyan Opinelt, amiről ordított, hogy Jean-Pierre rossz lábbal kelt fel és állt a csiszológéphez
)
Vagy a Victorinox: 1884-ben alapította az öreg Elsener és ma a dédunokája vezeti a vállalatot, ahogy az Opinel család is vezette a cégüket. A svájci bicskákat azóta is zabálja a világ.
Ezeket a távlatokat, hagyományokat itt Magyarországon (ahol az utóbbi 100 évben megtapasztaltunk több rendszert és felfordulást és totális lenullázást) talán nem is értjük. -
gyapo11
Topikgazda
Csak a Polyák kést ismerem, mert az kecskeméti, de a weblapjuk alig használható valamire, se árak, se nagy képek, telefonon meg hogy vegyen az ember kést. Az biztos, hogy nem olcsó, de 15 ezerbe szerintem belefér.
A rozsdamentes szép fényes marad, a szénacél meg befeketedik idővel, patinás lesz. Kinek mi tetszik, élre talán a szénacél jobb. Nekem egy 7-es van, korom fekete, alma, paradicsom tette a dolgát. A 8-as már kilóg a 8 centiből, és így nem hordható ha ez szempont a választásnál. -
vmk
tag
válasz
Digitalpimp #4423 üzenetére
Köszönöm, ránézek erre.
Visszatérve az Opinel-re, itt az inox verziót nézzem inkább a szénacél helyett?
Elnézést, tényleg tök amatőr vagyok. -
vmk
tag
válasz
vendingo #4416 üzenetére
Köszönöm az ajánlást és a többieknek is a hozzászólást.
Mondjuk úgy, hogy ezt elrakom B tervnek, mert szimpatikus.Ezen kívül van még hasonló ajánlott a 15 ezres kereten belül, vagy azok már nem annyival "jobbak"?
A magyar vonalon maradva esetleg valami konkrét ajánlást tudtnátok adni? -
Az Opinel francia.
És vannak akiknek herótjuk van a kínai koppintásoktól.Egyébként az opinel bicskák a zárgyűrű miatt sokkal praktikusabbak, mint sok általam látott félig inkább vitrinbe való hagyományos magyar bicska. A nyél alakja miatt is nagyon jó a használhatósága. És ha valaki ügyes és ráér, jó alap kifaragni is a nyelet.
-
Tetsuo
őstag
válasz
Donki Hóte #4419 üzenetére
Nekem mindegy, de ha valaki magyart keres, akkor szerintem neki nem jó. Egyébként olcsó bicskaként egyre inkább kínai a nyerő, mint amerikai...
-
Ha érzésre még éles, de már nem vág olyan jól, mint korábban, akkor egy fenőacéllal párszor meg kell húzni az élét.
Ha nincs fenőacélod, akkor egy jobb minőségű acélkés (a topik törzstagjai ezt ne olvassák, de végszükség esetén egy jó olló
) pengéjének a fokával is tudsz még élt varázsolni a pengére.
Ha ezek a módszerek nem segítenek (pár ismétlés után már nem fognak segíteni), akkor venned kell vagy egy ilyen speciális késélezőt, vagy ha ezt túl bonyolultnak tartod, akkor egy ilyen görgős konyhai késélezőt.
#4418 Tetsuo : Nem magyar, de jó
-
vmk
tag
válasz
gyapo11 #4414 üzenetére
Sziasztok.
A fiamnak szeretnék egy bicskát venni, de nem igazán vagyok járatos a dologban.
Valamilyen hagyományosabb magyar bicskára gondoltam, például a fa nyeles maskara szimpatikus.
Láttam, hogy árban kb 7500-30.000-ig van minden. Nekem max 15.000 lenne a keret, ha ennyiből lehet jót kapni (ha nem, akkora gyűjtünk még).
Tudnátok ajánlani beszerzési forrást akitől érdemes lenne vásárolni?
Esetleg van más javasolt típus?
Köszönöm. -
gyapo11
Topikgazda
Én minden késélezési kérdésre a követ ajánlom, mondjuk 400-800 kétoldalas. Ha nem elég a 800, akkor előbb mehet a 400-zal a nagyolás. Egy nagyon kicsit laposabb élszöggel a 400-as felével, és utána csak pár finom és pontos húzás a 800-zal egy kicsivel nagyobb élszöggel, hogy csak az élszalag legkülső feléből szedjen le egy leheletnyit.
Fölvetődik a kérdés, hogyan lehet az élszalagot tartani. Lehet gyakorlatból, lehet segédeszközzel, amit a pengé hátára lehet rányomni, és lehet Lansky-féle készülékkel, ami pontosan tartja a szöget. -
ben-ga
tag
Sziasztok, a szakértőket kérdezném: vettem 1 ilyen 7 inches santoku kést, amikor megjött éls volt, használtam kb. 2 hónapot, műanyag tálcán kolbász-kenyér vágásra, mostanra bár érzésre éles, mégsem vág jól... [link] . Hogyan érdemes élezni?
-
zelin
csendes tag
Neki milyen kése van? Nem bírok rájönni...
Egy videóban sem látszik a penge egyik oldalán sem felirat... nem ismeri valaki?
https://www.youtube.com/watch?v=A9j4iCT4vfw
ezekben a videókban is látszik még:
https://www.youtube.com/watch?v=BBnugLE6rmU
https://www.youtube.com/watch?v=y6Eu10wMwk8köszi
-
pilu85
őstag
Hello. Érdeklődnék, hogy a victorinox acél pl. a 440c avélhoz képest, vagy a sandvik 12c27-hez képest jó-e, illetve mi jellemzi. nemigen találtam infót róla.
-
rob2174
tag
válasz
lomposfarkas #4396 üzenetére
-
F34R
nagyúr
Basszus, aki szokott rendelni Ali-rol az [link] ezt berakna nekem kosarba?
addig amig az akcio tart. Ennyit meg kiadnek folderert. Bladeshop-on egyszeruen ezekhez kepest ergya van, vagy eppen csak magasan felette arsavban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ukrajnai háború
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mobil flotta- ajánló keresés belépéshez
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest