Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
Új hozzászólás Aktív témák
-
petipetya
nagyúr
válasz
rozsgyi #5445 üzenetére
Ontario RAT-2 D2
KA-BAR Dozier Folding Hunter
CRKT Piet 5390
Ruike P671-CB Front Flipper
Gerber Pocket Square Nylon 30-001362N
Kershaw 1370 Camshaft
SOG Salute Mini
Steel Will CutjackKonkrét elvárások nélkül nem lehet ajánlani. Első körben tisztázni kellene az elvárásaidat a penge anyaga, alakja, markolat anyaga, clip stílusa stb. függvényében, aztán ha megvan a kés, akkor a legutolsó dolog az, hogy honnan lehet a legolcsóbban és leggyorsabban beszerezni.
A fenti linkek oldalán remek szűrőkkel lehet szűkíteni a találati listát. A német szekcióból (knivesandtools.de) lehet EU-n belül vásárolni a plusz költségek elkerülése végett, de párszor egy adott cucc olcsóbb volt a bladeshop.hu-ról vagy a lamnia.com-ról.
-
rozsgyi
tag
Üdv Mindekinek!
Mit ajánlanátok 20 ezer forint környékén edc késnek, amit magyar vagy EU-s boltból is meg lehet rendelni? A civivi elemntumot néztem méretben és kialakításban, de sokallom a 30 ezer feletti árát, amikor youtube videokban az 50 dolláros kések között szerepel. Ráadásul sok helyen nem is lehet kapni.
-
Sanyi.mTs
addikt
Szerintetek van rá mód, hogy házilag a 8.8cm hosszú D2 pengéből 8cm-est csináljak?
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
MittuDomain_ #5441 üzenetére
Mivel a vágóél hossz korlátozását én se értem, ezért a hullámos élszalagnak sem érzem a jelentőségét. Egy támadásnál a szúrás mélysége az nyilván fontos, de hogy mekkora a vágóél hossza, az szerintem tök mindegy. És a legrosszabb az, hogy egy szabályos 8 cm-es pengével is teljesen szét lehet szurkálni meg szabdalni egy embert, és el fog vérezni mire kiér a mentő. Ugyanakkor kicsit torzítva a slágert "bicska nélkül mit érek én?", tehát kell egy bicska a zsebbe. Itt is az van, hogy egy gané kisebbség miatt szív a normális többség.
-
petipetya
nagyúr
-
MittuDomain_
őstag
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Dr. Akula #5439 üzenetére
Nem értek hozzá, nem vagyok jogász. Józan paraszti ésszel a szúróhossz az a hegytől a markolat kezdetéig tart, a vágóél egyértelmű, a mérése kicsit problémás lehet, körberajzolva papírra görgős mérőkével végig lehet menni az él vonalán.
A nyitás segítést nem tudom, mert lehet így meg lehet úgy is.
A nyitópöcök szerintem nem számít, az ugyanúgy bemegy a penge által vágott résbe mint a laposabb markolatok is. Viszont ha a markolattal együtt mérnék, akkor egyetlen bicska se lehetne senkinél, azt meg úgyse tartanák be, ezért a markolat nem számít, akármilyen lapos akkor se.
Ez valamennyire kiskapu is, mert ha van egy 13 cm-es lapos markolat meg egy 8 cm-es penge, az simán ér annyit mint egy 12 cm-es penge és egy 9 centis markolat. Feltéve, hogy a penge nem jelentősen keskenyebb, mint a markolat.
Láttam is már ilyen kést, aminek feltűnően rövidebb volt a pengéje, mint a markolata. -
Dr. Akula
félisten
Itt Hungarisztánban hogy van szabályozva az "assisted" nyitású kések besorolása? A175/2003 szerint minden rugóskés KKVE, de a rugós "rásegítés" vajon jogilag annak számít-e? Az USA-ban ez külön kategória, ugyanúgy kivétel a tiltás alól mint a golyószóróknál a mindenféle átalakítók, amikkel aztán papíron nem, de a gyakorlatba automata fegyvert kapnak, aztán mennek halomra lövöldözni a szomszédjukat. És nálunk?
Pl. ez tipikusan tiltott, de egy ilyen? Leszámítva hogy 0.2 centivel túllóg az engedélyezetten, de mondjuk ha nem tenné. Mondjuk a kormi rendelet megfogalmazása is érdekes, "szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja", na itt akkor a teljes pengehossz, vagy csak az élezett rész számít? Főleg ahol nyitópöcök van a pengén, az "megállítja" a méricskélést? Rakás bicska esik pont a 8 centi túloldalára 1-2 mm-el, aminek az éle ugye kevesebb, "csak" a lényeg múlik rajta, hogy elveszi-e a rendőr vagy se.
Van itt valaki aki ért is hozzá?
-
Én ezt használom: [link] de szerintem majdnem mindegy melyik. Ezt úgy viszem fel a bőrre, hogy a bőrt előtte egy kicsit beolajozom és utána mintha zsírkrétával színeznék beledörzsölöm ezt az anyagot a bőrbe. A silverline esetében a színek a szemcseméretet jelölik tudtommal, ez a zöld egy közepes. Nem emlékszem pontosan olyan 2000 Ft körül volt, fél kiló, szerintem időtlen időkig elég egy.
-
gyapo11
Topikgazda
Kínai gyémántpaszta.
Nem tudom van-e közmegállapodás abban, hogy mekkora szemcseméretnél csiszolópaszta, fenőpaszta vagy polírpaszta, az biztos, hogy a polírt arra mondjuk, ami tükörfényes felületet hagy maga után. Nekem bevált az autós boltokban kapható króm fényesítő paszta. Bár ez rászárad a felületre, és egy kemény réteggé válik, amit időnként lekaparok. Talán jobb, ha a hordozó anyag nem szárad. Vízzel is lehet csiszolni/fenni/polírozni, ha valaki talál hozzá port. -
iceQ!
addikt
válasz
Digitalpimp #5435 üzenetére
Polírpaszta = élezőpaszta? Jól értem? Amit feljebb ajánlott lugosi kolléga.
-
iceQ!
addikt
válasz
Digitalpimp #5433 üzenetére
Mennyire finom aza sötétzöld króm?
-
iceQ!
addikt
válasz
Digitalpimp #5431 üzenetére
Köszi. Hogy kell ezt a pasztát használni? Késre vagy a bőrre kenem? Mennyit rakok rá?
Gondolom ebből is van drágább meg olcsóbb. Mi a kkülönbség a kettő között?
-
iceQ!
addikt
válasz
Digitalpimp #5427 üzenetére
Kicsit jobban bele szeretnék merülni ebbe a kés világba. Már sok késem van, viszont sokat nem tudok róluk.
-
petipetya
nagyúr
válasz
Lev Abalkin #5423 üzenetére
Józan paraszti ésszel egy Lansky Turn Box könnyedén segíthet a dolgon, legalábbis én nem félnék a szintén AUS-8 Cold Steel megélezésétől, de szerencsére az borotvaéles (szinte rögtön a kicsomagolás után megharapott). Hidd el, hosszútávon jobban jársz, ha veszel egy Lansky-t.
-
gyapo11
Topikgazda
Meg kellene nézned az élszöget. Ahogy korábban már írtam, fejed mögé egy pontszerű fényforrás és az élszalagon nézd a fényt, egyrészt hogy mennyire domború, másrészt az élszalag végén közvetlenül az élnél a szöget. Bőrrel az a hiba szokott lenni, hogy vagy túl vastag és puha, vagy túl puha alapra teszik, ezáltal a penge belenyomódik és iszonyúan legömbölyíti az élet. Persze csak az utolsó század/ezred mm-t, de ez már elég a borotva él eltűnéséhez, amúgy a kés éles marad. Legyen a bőr kemény és vékony, és tedd kemény alapra, végighúzod egyik irányba, a pengeháton átfordítod, beállítod az élszöget és húzod a másik irányba. Egy pillanatra se legyen meredekebb az élszög, mert azonal leszedi azt az ezred mm-t a hipervékony élből és a borotva él ugrott, illetve ezután addig kell csuszatolni, amíg leszeded az élszalag teljes felületéből azt a réteget, ami után megint egyenes lesz az élszalag és az él is. Ne a fodrászból indulj ki, mert ő a borotvát feni, ami jó kemény acélból van a késeddel ellentétben, ami sokkal puhább és az él nagyon vékony, késanyagból ez már nagyon gyenge. Ezért nem is érdemes borotvára fenni, mert hamar lekopik a használattól. Még a kemény borotvát is többször kell fenni naponta a fodrásznak, pedig csak szőrt vág vele, csak az a szőr 10-szer 50-szer vastagabb mint az él. Gyémántból kellene penge forma, na az valami lenne.
-
Lev Abalkin
tag
Sziasztok! Bp.-en hol tudnám szakszerűen megéleztetni a Ka-bar TDI kis fixemet?
SD késről van szó, jó esetben soha semmire nem használnám, de a gyári élével nem vagyok megelégedve. Ezért keresek valakit, aki az AUS-8-as acélból kihozná a maximumot. -
Siriusb
veterán
Nem lehet, hogy túl erős a szőrzeted?
Amúgy én a Lansky turn box-nál érzek hasonlóképpen, igaz még csak egyszer használtam, de olvastam itt korábban, milyen élesre fenték vele a kést. Nekem is éles lett végül, de kicsit többet vártam. Persze biztosan én bénázok, s ha kitapasztalom, jobb lesz a végeredmény.
-
iceQ!
addikt
Nagyon éles, így is. Nem azt mondom hogy elégedettlen vagyok. DE! nézegettem itt a videókat, van aki olyan szépen ki tud húzni egy kést, csak úgy borotválja a szőrt.
Az összes konyhai kést végig nyotmam ezzel a kővel. Elsőnek indult 1000-el majd a végén 3000, utóljára pedig bőrös fenés. Lehet ennél van a hiba, te hogy csinálod a bőrön? Le tudod esetleg írni?
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
Vettem egy ilyen kés élezőt + egy darab bőrt. Ezzel a párossal szoktam a késeket élezni.
Jól sikerül mind, viszont nem lesz borotva. Nézegettem róla videókat, nem biztos hogy jó módszert alkalmazom.Élező: [kép]
Éllel szembe tolom a fenőkövön sréhen. Illetve húzom is így. Továbbá szoktam úgy is, hogy vízszintesen rárakom és úgy tolom éllel szembe és halod balról jobbra, jobbról balra.
-
FBLLMAG
senior tag
A Delémont sem rossz. Pár ilyen késem is van. A régi Wenger tenyér felőli része szélesebb volt. Ezt sajnos a Delémont sorozatból kihagyták, de megkapta a fogpiszkálót és a csipeszt. A konzervnyitó esetében is a Wenger helyett Victorinox lett. A sörnyitót meghagyták. Ez kis erő hatására a rugóhoz csúszik, így lezár, nem csukódik be véletlen. A fűrész is a régi Wenger megoldás maradt. A penge oldás a címer megoldásával történik.
-
FBLLMAG
senior tag
Se fogpiszkáló, de nagyon kényelmes. A penge körül nem alumínium lapok vannak, hanem acél. A sörnyitója is erősebb. Lehet vele feszegetni. Az a hullámos rész nagyon jól használható. Gyors élezésre a V élező is élezi, és nem egyenesíti ki. Azért tű alakú vagy hengeres kerámia élezőt ajánlok hozzá.
-
válasz
FBLLMAG #5409 üzenetére
Nézegettem azokat is, azok nekem túl modern kinézetűek
Egykezes nyitásút szeretnék, csak azt nem tudom még, hogy pontosan mennyit szánok rá. Az elsődleges követelmény az egykezes nyitás lenne. Az alzán le van értékelve a Bundeswehr kiadás, most 13e, pár hete 11e volt, annyit megért volna csak tartok ettől a fajta fogazott éltől élezés terén (illetve nincs benne csipesz amit szoktam használni). -
válasz
Donki Hóte #5403 üzenetére
Nem ez a sheepfoot?
-
válasz
petipetya #5402 üzenetére
Na, ez nekem túlságosan posztmodern kinézetű
Persze bennem van a hiba, mert egy Belencsák féle fejesgörbe meg túl retró, szóval nekem semmi se jó
Attól, hogy nekem nem tetszik, attól még biztosan jó a kés, jó kolbászokat kívánok a használatához
Egyébként ennek a pengealaknak mi a neve?
-
petipetya
nagyúr
Megérkezett az agusztus 16-án rendelt QSP Penguin. Szerintem ennyiért ajándék:
Order total: Price $29.66
Shipping $9.99
Total charged to $39.65A színét nem sikerült beazonosítanom, mivel elviekben csak sötétkék, zöld és barna van belőle (tőlük vettem), az enyém pedig szürke, amely színt amúgy kedvelem is. Ez a bicska valóban elképesztő cucc: a micarta nagyon jól tapad a kézben (érdekes tapintású anyag, elsőre nem tudtam hová tenni), a markolat és a kés fogása ergonomikus, a mély clip pont jó (nem szoros és nem laza) és a csavarjai a fém linerbe futnak bele, a D2 magáért beszél (vagyis ilyen belépőszinten jó anyagnak tartom), az összhatás pedig elég agresszív, engem mindig egy Cylon vadászra emlékeztet azzal a legörbülő pengevéggel.
Az első pár nyitás-csukás álom volt, aztán mintha elszállt volna a kenyőanyag, mivel a detend ball-nál (erre most én nem tudok magyar megfelelőt) karistoló hangot adott ki. Sebaj, szétszedtem (ezt is pofonegyszerű), kitisztítottam belőle a kínai lápot, majd bekentem a saját kis varrógépolajommal. Azóta "vajpuhán" siklik, és a penge már hajszálnyit sem lóg ki középről (előtte mintha nem lett volna ennyire tökéletes).
Ha bicskák is szerepelnének a mesekönyvekben, akkor az Elementumhoz képest egészen más történetben olvashatnának róla a gyerekek:
- Szia te szép és kedves Hófehérke, én vagyok a barátságos Civivi Elementum, fogj a kezedbe és vágd fel velem az almát.
ezzel szemben:
- Szia Jancsi és Juliska, én vagyok a QSP Penguin - közben reszelős hangon nevet -, gyertek fogjatok a kezetekbe és vágjátok fel velem a gonosz boszorkányt a mézeskalács házikójával együtt!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Google Pixel topik
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Angwatt CS1 - akár jó is lehetne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EA Sports WRC '23
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest