- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
User_2
tag
válasz
btraven #11998 üzenetére
ne 50m -t vegyél, hanem max 10m-t, könnyebb kezelni, mint 50métert huzigálni.
a többit old meg földbe ásott KPE csővel, és KPE idomból készített kiállással és csappal.az 50m-nyi cső mindenképpen meg fog törni, bármennyire is vigyázol rá.
a 10m nyi cső sem fog bírni 5-8 évnél többet, bármennyire is vigyázol rá.
3/4-est érdemsesbb venni 1/2-es cső nem igazán használható kertben.
a csőre vigyázhatsz úgy, hogy nem hagyod kint a tűző napon egyáltalán, persze félárnyékban is kiszívja a nap, megkeményszik és törik az első őszi hidegben.persze valószínűleg mégiscsak 50m locsolócsövet fgosz venni elsőre,
mint általában mindenki, később lesz majd tapasztalatod, az alapján újragondolod a csöhasználati igényeid. -
btraven
őstag
[link] Ilyen sima zöld locsolótömlő is jó, vagy inkább Gardenát vegyek 25 ezerért? 50 méteres kellene.
Fákat hogy kell locsolni? Elég a fa tövébe letenni és árasztani? -
Chris0321
veterán
válasz
bringasisti #11996 üzenetére
Lényegében elég érthetően leírta mi kellene neki, a boltban legfeljebb annyival pontosítanák a dolgot, hogy milyen anyagból szeretné ha lenne. Én pl. mindenből rézt kértem a szivattyúhoz ami nem műanyag volt.
-
Chris0321
veterán
válasz
bringasisti #11994 üzenetére
Egy egyszerű szerelvényboltban megmondják neki, hogy van-e olyan vagy két részből kell összeállítani. Ezért felesleges netről rendelni mert a szállítás drágább mint a cikk amit vesz.
-
csƵ
addikt
Létezik olyan könyök, aminek az egyik vége colos és a szivattyú nyomóágába csatlakozik, a másik végére pedig 3/4-es csövet lehet rögzíteni? Nem gyorscsatlakozóra gondolok.
-
Rive
veterán
Csak, hogy tuti ugyanarról beszéljünk: a régi (tégla) kéményekből amúgy láthatatlan repedéseken kereszül vizes (vagy vizes fával fűtős) időben a falfelületre szivároghat egy kávébarna lötyi, afféle beázásszerű foltokat hagyva. Jellemzően vizszintes csíkokat hagy, esetenként lefele csorgásnyomokkal.
-
AdamsKertész
friss újonc
Kedves Mindenki!
Egy gyerekkori barátommal egy pár hónapja indítottuk kertészettel kapcsolatos weboldalunkat. Próbálunk naprakész hasznos információkat megosztani mindenkivel aki érdekelt a témában. Mindemellett rengeteg minden vásárolható is az oldalról. Főleg locsolótömlők, ibc tartály tartozékok, csatlakozók és bilincsek találhatók az oldalon, de sok más hasznos kiegészítő is.
Remélem elnyeri tetszéseteket.
https://www.locsolotomlok.hu/
-
6030D
addikt
Kicsit érdekes kérdés, de hátha fejből megmondja valaki a választ. Múltkor leszidtam itthon a családot, hogy mivel fröccsentették össze a falat. Persze senki nem tudta mit csinálhatott, de nekem is fura, hogy 180-200 cm magasan voltak a cseppek (és inkább vízszintesen kenődve). Azóta megint találtam egy ilyet. Közben megy az építkezés, és a házban a frissen festett falon is van egy ilyen, amire azt hittem, valamelyik munkás löttyintett oda kávét. De most már kezd körvonalazódni valami... Van olyan rovar/bogár, ami röptében csak úgy kinyomhat magából valamit, aminek olyan színe van, mint a kakaópor vízzel hígítva? (nem hiszem, hogy vér) Mondjuk bogár mérethez képest viszonylag sok trutyi (ezért is ugrott be a kávéfolt, kb amikor keverés után kiveszi a kanalat, és lerázza), de a lakásban lévő foltok meg olyan magasságban vannak, ahova nem tud csak úgy véletlenül felfröcskölni egy 100 és egy 165 cm magas sem.
-
Chris0321
veterán
válasz
7Sony7 #11976 üzenetére
Ebben nem tudok segíteni, én nem szoktam ilyeneket nézni. Nálunk füves a kert, alig van benne vakond. Mivel nincs körbe kerítés, bár tervben van de 1200 m2-ert nem olyan olcsó körbekeríteni (ha jól számoltam) így nincs lenn állandóan semmilyen állat. Pár éve kezdtem el befásítani, hogy legyen némi árnyék és ne őrüljek meg a melegtől mikor le kell nyírnom a füvet. Nálunk többnyire gyümölcsfák vannak, pár akác és tervezek letenni a kert végébe két selyemakácot is, csak amit letettem kipusztult így most fenn elől nevelgetek párat és majd később próbálkozom újra.
-
Chris0321
veterán
válasz
7Sony7 #11974 üzenetére
Rengeteg könyv van a témában, vannak online oldalak is. Ha gondozásmentest akarsz akkor inkább a díszfák környékén kellene nézelődnöd, bár legalább egy ideig azokat is locsolni kell. Érdemes lenne minél több dolgot elolvasnotok, hogy legyen valami elképzelésetek mit szeretnétek és az belefér-e a keretetekbe.
-
7Sony7
addikt
válasz
Chris0321 #11973 üzenetére
Az a baj, hogy elképzelés sem nagyon van. Annakidején beültettem gyümölcsfákkal, meg füvesítettem. Mostanra a fák egy része tönkrement, cseresznye kiszáradt, került bele magnólia, meg bugás csörgő, egy kis bambusz, szőlő, stb. A fű meg ... a szomszédból átfújja a szél a méteres gaz magjait, rengeteg vakond, erre rákontráz a két kutya, amik végigássák a vakondtúrások között. Van még egy szalonnasütő, ahol előbb be kell temetni a kutya gödröket, ha nem akarom kitörni a bokám. Szóval, ezzel kéne valamit kezdeni, nem túl sok pénzből, viszonylag gondozásmentesen.
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Valami kertépítési kisokost tud valaki, vagy honnan lehetne infóhoz jutni, hogy mit hova érdemes tenni? Az udvar hátsó része katasztrófa, csak nem tudom, hogy kezdjek neki
-
shteer
titán
Megelőzésre is: Garden Mix
-
TRC01
újonc
Sziasztok
Szeretném a topik segítségét kérni.
Aggódnom kéne a tujáim miatt, netán gomba ebben az esős idöben? érdemes lenne leszórni valami gombaölő permetszerrel, hányszor érdemes megismételni? Sajnos nincs tapasztalatom témában ezért fordulok hozzátok.
Egyébként ezekkel a permetszerekkeel nem álltunk a növénynek oknélkül használva ? Elnézést ha butaságokat kérdek. Köszönöm. Készítettem képet róla
[kép] -
-
btraven
őstag
Nálunk az uralkodó szélirány északról-nyugatról van. De augusztus elején volt egy délről jövő vihar és a mandulafa tetejét letörte és rádöntötte a házra észak felé.
Ha majd tornádó jön az meg mindenfele fúj körbe-körbe.Ez különben a 22-es csapdája mert ugye minél több fát kellene ültetni a klímaváltozás ellen, de a ház köré nem szívesen ültet az ember magas fát. Pedig a déli oldalon nagyon jó lenne az árnyék.
-
Rive
veterán
Nem lenne vele gondom, ha nem kezdené felnyomni a kocsibeállót és egyéb lapokat.
A sarjaktól elvonatkoztatva, a tényleges probléma mentén: ásd ki és vágd el az érintett főgyökeret a kocsibeálló és hasonlók mentén.
A sarjak irtása nem fogja megoldani a dolgot, maga a gyökér mozgatja a talajt/betont. -
Rive
veterán
válasz
föccer #11948 üzenetére
Hacsak nincs valami télikerted is, akkor a télálló fajták körül keresgélj.
Eredetileg mediterrán, fagyérzékeny növény de ahogy az itthoni klíma alakul, valami védettebb helyen valszeg tényleg át tud már telelni...Úgy 13-14 éve kifagyott nálunk a 'télálló' füge, mostanában meg már akkora bokrokat látok néhol az alföldön, hogy a olaszba, görögbe sincs olyan
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Asszonyság szeretne leandereket. Én meg szeretem az asszonyt, így én is szeretem leandereket. Hamár szeretem a leandereket, akkor én is szeretnék leandereket. Csak tudnám, hogy mi a picsa az a leander.
Van kertünk. Előkert, hátsókert, oldalsókert. Kicsi terület, nagy terültet. Napos, száraztól, az árnyékos, már-már fényszegény sarkokig. Talajról nem tudok nyilatkozni. Bokrok, sövény szenved, fű szépen nő, cseresznyefa szereti. Előkertbe 2 tuja kiszáradt, rózsák bírják, bár bokrosak, mint állat. Szem előtti részen meleg és erősen napsütéses, DK-D tájolás.
Na, ezzel kb be is mutattam, hogy mennyit értek a kertészethez. Viszont vennék pár leandert zasszonyságnak.
Ha 3 soros gyorstalpalót tudnátok-e nekem adni, hogy hová, hogyan kell lerakni úgy, hogy remélhetőleg meg is maradjon, ne pusztuljon ki azonnal, akkor azt hálásan megköszönném
üdv, föccer
-
H-Zol
senior tag
Itt az Alföldön van aszály kár de nem olyan mind tavaj volt , hogy semmi kukorica nem termett !
[kép] [kép] ez egy késejebbi fajta a földön ijesztő repedések , kicsik a csövek de szerintem egy 5-6 tonna meg lessz ez [kép] [kép] egy korajabbi fajta a repedést egy jó nagy eső be mosta itt van nem megkötött cső is de szerintem ezen is a fél termés meg lessz !
Itt amúgy 10-12 tonna de még ennél is több szokott lenni egy jó évben .
Ezek egy hetes képek , csak most masoltam fel , azóta sokat sült a kukorica ebbe a 35-37 fokokban !! -
G@ben
addikt
Meg tudjátok mondani, hogy ez milyen fa?
Tele van ilyen kis fakezdeményekkel a kert, a föld alatt viszont sokkal vastagabb gyökér megy általában két irányba és sok méter hosszan, és több helyen jön belőlük ez. Nem lenne vele gondom, ha nem kezdené felnyomni a kocsibeállót és egyéb lapokat. Hogy lehet kiirtani?
-
csƵ
addikt
Szivattyú kérdés:
Eddig nem volt az udvaron áram és most csináltatom meg. Eddig úgy használtam a szivattyút, hogy a házból kivezettem hosszabbítón az áramot, azon volt egy ki-bekapcsológomb, beledugtam a szivattyú kábelét, és amikor megtelt pl. a vödör, lekapcsoltam.
Van rajta áramláskapcsoló. A szivattyúházba rakunk egy dugaljat, és folyamatos áram alatt tartjuk, az áramláskapcsoló után kötök egy csapot és ha el van zárva, nyilván lekapcsolja az áramot, és nem kell ki-be húzogatni a kábelt.
Ez jó megoldás? A bekötési rajzon a szivattyú és az áramláskapcsoló között láttam a csapot (amit nem értek), de jó az elgondolás, amit leírtam? -
Brandynew
őstag
válasz
its_grandpa #11937 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, tényleg inkább ez utóbbit választom, árban nem sokkal több, de dupla akkora a vízszállítása.
-
shteer
titán
válasz
Brandynew #11934 üzenetére
Valami egyszerű szennyvízszivattyút
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Ahhoz milyen legolcsóbb/legegyszerűbb szivattyút vegyek, hogyha megtelik az akna valami miatt, akkor ki tudjam szivattyúzni belőle a vizet?
-
btraven
őstag
válasz
its_grandpa #11842 üzenetére
Vettem az Auchan-ba 259 forintért zsákot.
Ezt nem szabad sokáig tárolni mert tönkremegy? Vagy csak ha már beleraktad a zöldséget akkor megolvad rövid idő után? Akkor azért van hogy 1-2 éve a kukásautókból folyik ki a zöld trutyi hosszú csíkban az útra. Ahol megállnak ott meg tócsa. Jó "illata" van.
-
its_grandpa
tag
válasz
btraven #11906 üzenetére
>> Ne helyezzen a zsákba ....
Ez az egyik "kedvencem".
Két komposzt dombom van kb. 5 m3 összesen.
Azonban a gyümölcsfákról, sövényekből minden évben sok zöldhulladék keletkezik.
Kötegelek, zsákolok meg saját magamnak szárítok tüzifát, amit tudok feldolgozok ágdarálóval mulcsnak.
Ingyen alapanyag ( a zsákért fizetek) beszállítója vagyok a komposztáló cégnek, amit gondolom nem ingyen adnak oda.
Teszek rá, hogy nekik " nehezítik a komposztálás folyamatát!" , nekem is. Oldják meg elvégre ők ipari méretekkel dolgoznak. -
Brandynew
őstag
válasz
Dorian #11925 üzenetére
Ez nem mindent vagy semmit játék. Attól, hogy valaki családi házban él, a saját szintjén minimalizálhatja a lábnyomát. És itt nem a néhány grillezésről van szó, nem kell kiforgatni. A lomb, gally, hulladékfa stb. elégetéséről volt szó. ncc1701 arra biztatta a kérdezőt, hogy annak ellenére égesse el ezeket, hogy tiltott, káros és felesleges: "ha valaki ugat, akkor épp befőzöl". Nagyon jó komposztot lehet ezekből csinálni, nem kell elégetni.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
Brandynew #11924 üzenetére
Azért egy pörköltfőzést vagy grillezést nem feltétlenül neveznék feleslegesnek, meg világpusztítónak sem. Én például biciklivel és tömegközlekedéssel kompenzálom (emellett komposztálok szinte mindent, nevelek egy csomó fát és napelemem is van), más meg mással. Ha nem saját tenyelésztésű húst (a takarmány beszerzése is lényeges lehet) és saját termesztésü zöldseget eszel, csak az utaztatásnak nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint évente 2-3 szabadtérti sütésnek/főzésnek (nem szemétegetésről beszélt egyikünk sem).
-
Brandynew
őstag
válasz
ncc1701 #11922 üzenetére
Nos igen, pont az a baj, hogy nagyapáink elégettek minden vackot. Nálad hol kezdődik a környezettudatos és hol a sötétzöld? Attól, hogy valaki nem éget feleslegesen, hanem komposztál, számodra a degradáló értelemben vett sötétzöld az illető? Akkor mondok még pár dolgot: nem használok motoros kertiszerszámokat, szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem szemetelek. Már nem is sötétzöld vagyok, hanem fekete? Vagy csak addig zöld valaki, amíg csak számára kényelmes módon vigyáz a környezetére, ha valamiről le kell mondani, sötétzölddé válik? Sajnos miattad és a hozzáad hasonló emberek miatt tartunk ott, ahol. Az, hogy nem égetünk feleslegesen, egy alapvető dolog kellene, hogy legyen.
-
ncc1701
veterán
válasz
Brandynew #11911 üzenetére
Hát ne haragudj, de még a nagyapám is elégetett minden vackot. Nagyon minimális az a mennyiség, amivel nem tudok mit kezdeni, de azt szemrebbenés nélkül eltüzelem szárazan.
Talán nem ezt a magatartást kellene baszogatni, hanem aki vidéken autógumival, meg vizes ronggyal fűt. -
Brandynew
őstag
Aki így gondolkozik, ahogy ti: gondolkozzatok el rajta, hogy hány ember él a földön, aki azt mondja, hogy ő csak porszem. Ez az egyik. A másik, hogy azt, hogy Kanadában égnek az erdők, közvetlenül nem érezzük, de amikor a szomszéd avart éget, azt igen, és abból több káros részecskét is lélegzünk be, mint Kanada 6 hektár leégett erdejéből.
-
Brandynew
őstag
válasz
ncc1701 #11910 üzenetére
Bár a komposztálás során is hasonló folyamat megy végbe, mint az égetésnél, de azért mégsem. Ha elégeted, mindenképpen a levegőbe kerülnek káros részecskék, mert a nem tökéletes égés során ez elkerülhetetlen. Mivel nagyon sokan gondolkodnak úgy, mint te, ezért nagyon sokan is égetnek. Mindenképpen szennyeződik a levegő. Értem én, hogy úgyis minden szarral szennyezzük, de ez pont elkerülhető lenne ebben az esetben, hiszen az égetés nem létfontosságú, van más megoldás is.
-
btraven
őstag
"Ne helyezzen a zsákba fenyőféléket, vagy diófa levelet és gallyakat, ugyanis az előbbiek magas gyanta-, a utóbbiak magas olaj- és mérgezőanyag tartalmuk miatt nehezítik a komposztálás folyamatát!"
Diófa levél és gallyal akkor mit lehet csinálni?
Hulladékgyűjtőzsákot be kell kötni? -
Brandynew
őstag
Szia,
Ez van jóval olcsóbban is több helyen, pl.: https://zonacomputers.hu/product-details/daewoo-gyepszellozteto-dasc1500
De szerintem ez túl gagyi, én minimum ezt venném: https://www.homelux.hu/hecht-hecht-16832in1-hecht-16832in1-gyepszellozteto-2in1
Vagy magasabb kategória: https://www.homelux.hu/hecht-hecht-1739-hecht-1739-elektromos-gyepszellozteto
-
kugli
aktív tag
Sziasztok!
Elektromos gyepszellőzetőt szeretnék venni. Mi az a minimum teljesítmény ami elfogadható? Kb 500nm területet kell karbantartani,eddig benzines gépet béreltem,az ugye bírta. Szeretnék sajátot,első körben madzagosat próbálnék. [Ez pl milyen kategória?]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged