- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
Nemrég végig mentem kocsival Kovácsháza , Orosháza, Tiszakécske útvonalon és én is pont ezt szültem le füge , füge meg megint füge
nem jegyeztem meg melyik kisebb település volt , de ott szinte minden háznál ott volt a füge , és több helyen láttam én is hatalmas ágaskodó banán cserjét !!
Itt nálunk helyileg még sorolnak a szilva fák , kivéve ahol a polgármesteri hivatal meg modernizálta az utcát ott aszfalt minden hol kapu bejáró, járda , út , biciklis út és a maradék kis föld sávban meg vagy diszfa néhol hárs , vagy platán !
Ahol én lakom itt ebben az utcában hárs fák vannak és a régi dió fák mert azok védettek és nem merték ki vágni -
Panthera
őstag
Felismeritek, ez mi? Több ilyen hajtott ki egymástól nem messze, de a környéken nincs ilyen fa. Van egy tippem.
-
törölt tag
Van itt olyan akinek van kivije?
-
soldi3r
veterán
válasz
vendingo #12882 üzenetére
Mindketto eleg draga. Kizart, hogy ennyiert ne lehetne a kozelben kozmuvesitheto telket talalni es ezt eladni vagy meghagyni mas felhasznalasra. Kufuras kb 25-30.000Ft/m, azt tudom, hogy a kozelben levo vagohidon 120m-ig kellett lemenni a retegvizig. Plusz szivattyu, plusz azert egy viztisztito nem art. Hasznalhato meretu akkuval a napelem is 4MFt+.
-
H-Zol
senior tag
Majd még írom a tapasztalatomat , mert a közel jövőben el fogok menni , ki néztem egy pár régi és egy pár rezistensebb fajtát tőlük !
Nállam se sok a hely de még vagy 15 fát be tudok szorítani , és vagy 4-5 fát ki is veszek mert van amelyik a végét járja , de olyan is van amelyik nem tetszik a termése !!
Én a lemosó permetezést általában meg csinálom , és virágzás elején , végén gomba ölő, és ha nagyon tetvesek lesznek mint az idén azt még le nyomom , de tovább nem szoktam permetezni !! -
v-man
őstag
válasz
eldoble #12887 üzenetére
Ezt a fajtát nyomja Székely Gyöngyvér oldala is, nála is szép az ára mint Barnáéknál
Másik amit még ennyire futtatnak, az a Feketicsi meggy, na arról azért már vannak nem feltétlenül elragadtatott visszajelzések FB szak(?)-fórumokon..."Talán ezt az akciót várták idén a legtöbben.A vírusoknak és moníliának ellenálló szilvafajták közül... de talán a világ összes szilvája közül... ez a legédesebb!!!A TOPTASTE másik neve KULINARIA, nem véletlenül.A legnépszerűbb (sajnos a legvírusosabb is) magyar fajta a Besztercei a csúcs években 26-os cukortartalmat tud, a TOPTASTE 32-t. Az aromája is fantasztikus, így a magas cukortartalom és a szuper ízanyagok biztosítják a legfinomabb szilvalekvárt és pálinkát, hozzáadott cukor nélkül.Most akciósan rendelhető a termő, konténeres verzió. Azoknak ajánlom, akik nem szeretnének éveket várni az első gyümölcsökre, majd nem szeretnék 10 éven belül ki is vágni azt a betegségek miatt...https://biokiskert.hu/bio/top-taste-szilva-konteneres-fa/"
-
eldoble
aktív tag
Nagyon finom, öntermékeny és sharka vírus toleráns, magvaváló, nagyon korán termőre fordul, bőtermő.
-
H-Zol
senior tag
Most katintottam a linkre amit megosztottál , meg előztél
Szerintem nagyon jó oldal és sok régi fajta gyümölcsfa is megtalálható nálluk , például a Kilós körte , arról szegény megboldogult nagyapámtól halottam , hogy az ő gyerekkorában a tanyán mekkora körték teremtek , és itt van is !! -
H-Zol
senior tag
Meg ezt is nézegettem !
Topking
Gyümölcs jellemzői:Extrém nagy termőképességű. Gyümölcse (30g) középnagy, magbaváló, acélkék, kemény lédús, édes és a sütést is jól bírja. Magas virágzási készsége által az egyéves részein termést képez. Így kevéssé érzékeny a virágzáskor bekövetkező időjárás kedvezőtlen hatásaira. Korán termőre fordul, rendszeresen bőven terem. Gyümölcse: sötétkék, húsa világossárga,augusztus közepétől érik. Elenáll a monília és a rozsdafertőzésnek. Biotermesztére ajánlott.
Érés ideje:augusztus közepe, 2 héttel a Cacanska lepotika után
Porzói: öntermékeny !De néz szét itt [link] van az oldalon fajtalista , hogy mik vannak készleten , én tölük akarnák vásárolni , a tavasszal nem jutottam el
-
H-Zol
senior tag
válasz
DopeBob #12868 üzenetére
Én is gyümölcs fa ügyben olvasgatok , ezt nézegettem !
Jofela R
Foto Artevos
Új német nemesítésű szilva, a Jojo és a Felsina keresztezéséből választották ki, abszolút sarka-rezisztens, egyesíti a Jojo szuper vírus ellenállóságát és a Felsina jó ízét, mérete 32-40gramm, cukor tartalma nagyon magas, 20,5–23,3 % a Brix értéke .A fajta kevéssé hajlamos a monília fertőzésre és rezisztens a hőségre. Kései virágzása fagytűrővé teszi.
Érésideje:augusztus végéről szeptember végéig, a Besztercei idejében
Porzói:öntermékeny -
zolee0307
őstag
válasz
DopeBob #12868 üzenetére
Penyigei nem tudom, tájfajta, ellenálló. Háztájiba szerintem jó.
Ezen a két oldalon találsz egyébként több tájfajtát, illetve rezisztens fajtákat. [link] [link]
Egyébként attól, hogy egy fajta ellenálló/toleráns/rezisztens, még kell védekezni más kórokozó (pl. gomba, baktérium) és kártevő (szilvadarázs a jelentősebb kártevője) ellen. A német top és jo sorozat jellemzően szilvahimlő/sharka vírus ellen rezisztens, toleráns, gomba és baktériumos betegségek ugyanúgy károsíthatják.
Érdemes utána kérdezni egyébként, hogy helyben milyen fák vannak, hogy teremnek, mennyire egészségesek és olyat ültetni.
De vannak jó bio szerek pl.: [link] Bár nem olcsók. Mechanikai védekezés is megoldható kártevők ellen, pl.: sárga lapok, feromon csapda, enyvszalag a törzsre. Plusz te is tudsz otthon csinálni növényi leveket permetezésre, beöntözésre.
De egy bio sosem lesz olyan, mint egy "vegyszeres".
-
v-man
őstag
válasz
DopeBob #12876 üzenetére
Hát akkor a Fosóka (myrobalan) kb ami biztosan ajánlható, nagyon szép amikor virágzik, a termése viszont nem egy nagy kulináris élvezet, de anyukám szokott belőle lekvárt is csinálni, az kifejezetten jó, ellenben eléggé munkaigényes (mivel apró és nem is magvaváló a termés).
Lemosó mellett talán még beprobalható a veres szilva, vagy a penyigei/nem tudom szilva, szintén nyomtatják a bio oldalakon a német nemesítésű top sorozatot (pl top taste) mint szuper ellenálló stb, de kérdés abból mennyi a marketing és mennyi a valóság...
Amit látni itt a környéken, a besztercei permetezés nélkül teljesen halálán, mire beérne lehullik az a kevés is ami megmaradna.Én a Stanley ízét nagyon szeretem, de az is igényli a permetezést, pálinka főzéssel foglalkozó ismerős nagyon dicséri a Cacanskát, de az se nagyon ajánlható permetezés nélkül.
Ez egy jó kis fajta leírás a szilvákról, röviden
[link] -
DopeBob
addikt
A tavaszi és az őszi lemosó permetezés mellett még maximum egy permetezést vállalnék be, ha nagyon sokat kell permetezni, akkor inkább marad a bolt
Főleg a gyerekek eszik le a kerti termést, nagyon szeretik leszedni maguknak a bokrokról és megenni rögtön, van már eper, málna, josta, ribizli, egres, áfonya (nálunk ide megy a kávézacc). Most próbálkoznánk a gyümölcsfákkal
De ha van olyan ami jobban bírja permetezés nélkül, bármilyen tippet meghallgatunk
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dorian #12871 üzenetére
Ja a gyömbérnek ezért jó. A többi növénynek csak mérsékelten ajánlott. Állítólag csíráztatásra kimondottan kedvezőtlen pl. paradicsomnál, paprikánál, nekem mégis működött úgy, hogy lefedtem vele a magokat. Direktbe csak a gyömbérre javaslom. Más növényt nem ismerek, ami ennyire bírja a savas talajt. Gomba termesztésre jó még, de nagyon ügyelni kell, hogy ne penész telep legyen az egész, úgyhogy azt elvetettem.
-
Dorian
félisten
Megjött a nagy fenyőre a fakivágási engedély.
Előírták 1 fa ültetését. Majd behazudom a 2 éve ültetett barackfámat, szerencsétlen úgyis olyan nyomorékul néz ki, mint amit most ültettek. -
Dorian
félisten
A kávézacc nem csodaszer, olyan nagyon különleges dolog nincs benne. Szerkezete miatt talajjavításra jó, meg a savas talajt kedvelő növényeknek. De ajánlottabb nem közvetlenül felhasználni, hanem komposztba tenni, hiszen pont ugyanúgy magas a növekedésgátló csersav-tartalma, mint pl. a diófa-levélnek, ez a komposztban 8 hónap alatt bomlik el.
-
Rive
veterán
válasz
User_2 #12869 üzenetére
..tipikusan idevaló ősi meghatározhatatlan fajtájú szilva, mint mindenkié az utcában. ma már nem elegendő az az eső a szilvának..
Nyár végén sétáltam egyet a szülőfalumban (alföld). Anno régen az útszéleken cigánymeggy, szilva sorban végig: most ugyanott levendula, füge, magnólia
Ui.: a kertekben meg - banán
-
User_2
tag
válasz
DopeBob #12868 üzenetére
vízre van szüksége,
homokos talajon számíthatsz évi 3 szem termésre.
20év múlva, ha megéri azt a kort és megerősödött a gyökere, leszedhetsz róla akár 15 kg szilvát is.
ugyanakkor az teljesen igaz, hogy ha el se ülteted akkor egész biztosan csekély termést ad.az 50 éves szilvafám ha nem locsolom az évnek abban a kritikus szakaszában - ez kb 2-3 hét- az összes termést eldobja. azaz nagyon pontos odafigyelést kíván.
ez tipikusan idevaló ősi meghatározhatatlan fajtájú szilva, mint mindenkié az utcában. ma már nem elegendő az az eső a szilvának, ami korábban elegendő volt.valami olyannal próbálkozz, ami kevesebb vízzel is beéri.
-
DopeBob
addikt
Sziasztok, van egy kisebb kertünk, szeretnénk próbálkozni a zöldségek mellett gyümölcsfával is. Elsőre egy szilvafát szeretnénk.
Tudtok esetleg ajánlani egy ellenállóbb, önbeporzó fajtát? Mire kell figyelni a vásárláskor? A talaj elég homokos, és napos helyre kerülne. A helye elő van készítve ott a neten találtak alapján egy viszonylag nagy részen ki lett ásva a föld, és marhatrágyával összekeverve vissza lett töltve.
Köszönöm
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
vendingo #12863 üzenetére
Kérdez meg egy helyi földmérőt/geodédát. Pontosabb választ nem fogsz kapni itt egyik totyikban sem. Amikor építkeztem én is egy helyi földmérőtől kaptam infókat. Vannak olyan helyi szabályozások, amiket jóformán csak ők tudnak. Vagy csak ők tudják, hogy mi az ami "átcsúszik".
-
vendingo
veterán
válasz
Stylewars_kp #12862 üzenetére
Ott kezdtem, de egyik pattint a másikhoz. :)
Esetleg van tipp megfelelő szaktopicra? -
-
vendingo
veterán
Üdv
Van köztetek olyan, aki jártas a föld ügyekben?
Van egy 2000+nm zártkerti szántónk, amin szeretnék gazdálkodni (állat, növény) és lakni. Mik a lehetőségek, hogy tudjak rá épületeket rakni? Hova kell egyáltalán fordulni ilyen esetben? Szántóra tudtommal nem lehet lakóingatlant rakni, max takarmánytárolót.
Tanyává lehetne elviekben minősíteni, de nem tudom, hogy ennek is mi a menete, illetve mennyi idő, és mennyire macera. Kicsiben gondolkodok, szép lassan szeretném fejlesztgetni. -
Sakab
senior tag
Sziasztok, tanácsra lenne szükségem. 10éve gondozatlan kertet szeretnék befüvesíteni. A kert teljes területét visszavette a természet, diófa, ecetfa, mogyorófa csipkebokor stb. Ezeket mind kiássattam egy kis forgó kotróval, de egy komplett gyökérhálózat van a földben. Lehetetlen kitépni ki ásni mindet. Én laikusvagyok, de a munkagépes srác szerint átkéne tárcsázni a földet valami helyi traktorossal es akkor az a gyökereket szétvágja széttépi. Apósom szerint hülyeség mert vagy a tárcsát cseszi szét, vagy pedig simán átgördül a gyökereken és nem tesz benne kárt. Kinek van igaza és /vagy mit tudok ezekkel tenni? Eke, rotakapa, tárcsa vagy esetleg más hatásosabb módszer?
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #12855 üzenetére
Ó, ez ismerős, csak nálunk kicsit jobb az arány:
c-seresznye az vagy lerohadt, vagy tiszta kukac.
-van korai almánk, de abból kevés jó szokott lenni, mert megeszik a madár/rovarok.
-körte akkor termett, mikor külföldön voltunk. Kár érte, nagy, finom.
-szólőnek ez nem volt jó év, szerencsére csak 6-8 tő van.
-epret mindmegettük.
-málna alig volt.
-barack/szilva még csemete.Amúgy a befőzést látva arra tippeltem, h nálatok ment pálesznak.
kivágtam gyakorlatilag 2 nyírfát, meg követi még remélem idén egy fenyő, annak helyére megy majd két kissebb gyümölcsfa, még nem döntöttük el pontosan, milyen.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #12854 üzenetére
Cseresznyét a rigók lezabálták, amit nem azt a gomba ette meg.
Alma nagy része elrohadt, lehullott, a maradékot megesszük.
Meggyből lekvár lett.
Őszibarack és körte még fiatal, csak próbálkoznak.
Fügét mindmegettük.
Málna rengeteg volt és szép, tele van a fagyasztó is.
Az epret a kutya zabálta le előlünk. -
Dorian
félisten
Az idei paradicsomszósz és lecsó is eltéve
-
Dorian
félisten
-
-
Félreértesz, nem vennék sima reflektort erre ez csak példa volt, megnéztem egyből mi a lényege, illetve vannak két állású lámpák, növekedésre meg virágzásra optimalizált.
Azt kellene kisakkoznom hány tő ami elegendő és terem annyit ami kell nekünk, itt vagyok most elakadva. -
ncc1701
veterán
Akkor sima ügy, ha a villanyt nem sajnálod rá, akkor én nem látom be, miért ne teremhetne télen bent a paradicsom.
-
vendingo
veterán
Growbox. Keress rá, komplett rendszereket kapni. Bármit tudsz benne termeszteni, eredetileg beltéri kender termesztéshez lett kitalálva, de paradicsomnak is megfelelő. Én házilag készítettem, ebben nevelem elő a paprikákat. Házilag kb 10-20 ezer forint megépíteni. Kell egy kartondoboz, mylar fólia, fullspectrum led lámpa, 2 db kis 12v ventillátor.
-
Paradicsom profi van itt?
- "picit" a csukám tele ezzel a 4e Ft/kg-os paradicsommal, aminek jövőre biztosan elejét veszem nyáron is... viszont a kérdés inkább az, hogy most télen mennyire van esély beltérben termést elérni? Helységem van rá, napfény az nem nagyon van, de fűteni, meg ha kell akár világítani is tudok neki. (garázsban tudok helyet csinálni erre, víz villany - itt kell úgy is dedikált specrkó, fűtés van)
Azt olvastam, hogy 10-12 órán át 22 fok kell neki meg fény, utána meg 17-18 fok is elegendő, van valakinek ilyen tapasztalata, esetleg olyan típus javaslat ami ezt tolerálja és terem is? Mennyi m2 terület kellhet, ahhoz, hogy ezt össze lehessen rakni, mondjuk 3 fő fogyasztására?
Van napelem termelés többletem, amiért úgy se kapok kvázi semmit... -
H-Zol
senior tag
Így van , ez inkább a túlélésről szól , az utóbbi években már nem olyan veszélyes ezekkel az enyhe telekkel , legalábbis itt az Alföldön , de évekkel ezelőtt volt hogy hetekig 2012 be meg másfél hónapig vastagon állt a hó és sokáig -15 -20 fok volt , na olyankor nagyon nehezen találnak élelmet !
Nállam van minden az etetőben búza , kukorica , napraforgó és mindenki ki választja , hogy neki mi a jó !!
Nállam van , mert mi termeljük , soha nem számoltam de egy téli szezonban 3-400 kiló vegyes gabona elmegy !! -
Panthera
őstag
válasz
KisTücsök #12819 üzenetére
Az itató a legfontosabb, az egész évben vonzza őket. 4 éve biztosan van nekik víz (ugyanazon a helyen), amit szerintem megtanulnak egymástól. Pár perc alatt is már sokféle fajt lehet látni, főleg reggel.
Télen amely egyedeket látsz, azok egyáltalán nem biztos hogy egész évben ott vannak. Pl. értem ezalatt különösen a cinkéket, de persze simán lehet, mivel észlelik a kertben lévő odúkat (szokták is vizsgálgatni), azok közül ott maradnak hosszabb távra is. Ami nem hátrány még szerintem, ha macska nincs a háznál. -
KisTücsök
addikt
Így hogy télen odaszoktatjátok a madarakat, az év többi időszakában is több időt töltenek ott? Gyümölcsös, zöldséges miatt kérdezem.
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
Barret001 #12816 üzenetére
Nállam van etető, késő ősztől kora tavaszig nállam eszik iszik mindenki , télen többször is szoktam a vizet cserélni amikor be fagy , mert úgy olvastam , ha van hó azon is megvannak a címkék de nagyon sok energiát elvész tőlük, úgyhogy nem nagy fáradság napi kétszer vizet tenni ki nekik ha fagy , amúgy naponta általában este le cserélem nekik .
-
Panthera
őstag
Ezt meg tudom erősíteni, költési időszakon kívül aludni szoktak az odúban. A fészek anyaga maradjon tavaszig. Én költés után a fészek legfelső részét szoktam csak kiszedni, meg ellenőrzöm, hullott-e el fióka. Nyáron is bele kell nézni közben, az egyikben most is kétszer költöttek.
-
Orlin
addikt
válasz
Dorian #12812 üzenetére
De csak tavasszal következő költés előtt.
Télen is jó menedék nekik a hideg ellen.
Nálunk is idén volt először cinege mindkettő oduban.
Mellettük pinty,őszapók.
Ha jönnek a fagyok megy ki az etető is.
Most is sok cinege van már az udvarban.Tegnap is 6-7 bogarászott gyűjtögetett. -
H-Zol
senior tag
Nállam évek óta van cinege , sőt fészket is raknak a fák tetején , főleg a sárga barackot vissza vágom és a sok vizhajtás közt csinálnak fészket , most láttam egy párat ahogy le hult a levél !
Az etetés nállam közös tálból megy kukorica , búza , napraforgó és ott eszik mindenki , vadgalamb , veréb , több fajta cinke , és ha kemény a tél a zöldikék is megjelennek ! -
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #12809 üzenetére
Így igaz
Vagy 5-6 éve telefonál a párom , mert ő akkor nem tudott ki menni a kertbe , hogy nem bírok haza jönni mert nagy seregély ricsar van a kertben , mondom neki , hogy holnap úgy is le szedem a cseresznyét , tán nem eszik meg mind
Valahol vannak róla képeim , szinte 100% os pusztítást csináltak
Azóta az a fa már nincs meg és hejette van másik kettő cseresznye fám elől az udvarba és azóta nem mondom , hogy egy nem jön egy egy seregély , de nem úgy mint akkor !
Meg van még egy 4 éves szomolyai fekete cseresznye a kertbe , de ő majd ezután kezd teremni , az idén pár szem volt rajta ! -
eldoble
aktív tag
Sajnos nem, már június közepén, végén is nagy pusztítást végeznek a cseresznyésben.
Nekem az ország cseresznyéskertjében, Nagykörűben van a cseresznyésem, de nagy pusztítást tudnak rendezni éréskor. -
v-man
őstag
Jogos, utánaolvasgattam én is a napokban.
Azért inkább cinkéket szeretnék a kertbe, kerül ki pár odú rövidesen:
"a széncinegéhez hasonlóan petéket, pajzs- és levéltetveket, bogarakat, pókokat és növényi terméseket fogyaszt." [link]Igaz, csak az őszi időszak, de akkor is jól jönne ebben a segítségük, most pl a krizantém van tele levéltetvekkel.
-
v-man
őstag
Nálunk egy alma és körte csemete került be most ősszel, azok is csak tavasszal lesznek metszve. Ezekkel már nálunk is teltház lett gyümölcsfákkal, talán még egy szilvát lehet elhelyezni, ha sikeres lesz valamelyik szemzés
Ha már gyümölcsfa nem is fér, jöhetnek még a bokrok, így a meglévő zöld egres, piros és fekete ribiszke mellé jött tavasszal josta, szeder, és most ősszel mézbogyó, fekete berkenye. Az idén nem igazán jó málnának is kerestünk egy szélvédettebb helyet, ott hátha jobb lesz. Aztán még szeretnék az idei tél előtt piros egrest, esetleg homoktövist.
Madarak felénk a vadszőlőre járnak, most pl megjelent egy komolyabb létszámú seregély csapat (kb 20-40 fő váltakozik, 2-3 csapat) itt szoktak többek között előttünk ülni a villanyvezetéken, nem érdemes alájuk parkolni mert telesz.rják szép liláskék anyaggal a kocsit. Remélem nyáron nem nagyon maradnak erre, mert akkor a sok telepítés remélhető termését feleszik előlünk
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- Milyen autót vegyek?
- Hővezető paszták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest