Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
válasz andrade #13882 üzenetére
Ha a korrózióra gondolsz az nem igazán fog létre jönni, mert a réz (mint anyag) a nyákon szigetelve van és a tekercsek is. A chipek, kondik, ellenállások stb-k... lábai meg általában azonos anyagcsoportba tartoznak. Az ón és az alu, vagy az acél közötti korrozív folyamat nagyon lassú. Egy rövid mosás ideje alatt nem számottevő a jelenség mértéke, szinte semmi.
Egyébként nálam a vízmentes alkohol (ilyen is van ám) a tuti. Csak jól meg kell szárítani, ami viszonylag gyorsan megy.
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz andrade #13884 üzenetére
A szaga egyáltalán nem hasonlít az ecetre. Az ugyanis a cianoakrilátnak a szaga.
Ahogy elnézem, te mindent csak lemásolsz innen onnan, és azt is rosszul! Semmi eredetiség. Ezzel nem azt bizonyítod, hogy te tényleg tudod, hanem az ellenkezőjét.
-
tornas
őstag
válasz andrade #13888 üzenetére
Jaj persze, gondolhattam volna... CSAK TE TUDHATSZ MINDENT!!! De persze rosszul gondolnám, ha így lenne.
"A link nem ér semmit össze vissza kevernek fogalmakat! Hozzá nem értő fordítás!"
Akkor már értem miért nem linkeled a forrásaidat, mert szerinted mindegyik sz@r. Ezeket a dolgokat csak te tudhatod... Nemdebár??Nekem is van vegyész oklevelem. Megyei 4. voltam 8. általánosban. Akkor ezek szerint én is mindent tudok...
Legjobb tudomásom szerint az üveget, mint anyagformát és tulajdonságot, azt a SiO2 alapú anyagokra értelmezik leginkább. Az pedig szervetlen anyag. A "szerves üveg", mint fogalom, az csak egy vegyi sajátosság, ami egy vagy több adott szerves anyagra vagy anyagcsoportokra vonatkozik. De mindegy...
Viszont ha lehet, ne tömd mások fejét értelmetlen, fölösleges és hamis infókkal! Csak fölöslegesen növeled a hsz.-idet. Amit én úgy értelmezek, hogy egyszerűen csak a magasabb rangra pályázol, hogy lehessél valaki. Pedig ettől aztán nem leszel több...
Ha hasznos fórumtárs szeretnél maradni, akkor legyél igenis hasznos tagja a fórumtársadalomnak. Akár itt, akár máshol. Írj valós és értelmes dolgokat! A fölösleges megjegyzések leírását kerüld, vagy a korábban elhangzottakat ha lehet, ne ismételgesd! Főleg a TÉVES infókat NE!
És linkeld a nem saját anyagaidat, és / vagy add meg a forrásukat is!
Részemről ennyi!
Kösz, hogy elolvastad!OFF
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #14017 üzenetére
Csak tudnám, hogy mi a f....-ért nem használja azokat a vesszőket, kötőjeleket. Tiszta zagyvaság amiket ír (kötőjel és vessző nélkül egyébként is). Tök ciki lenne neki normálisan megfogalmazni egy mondatot?! Az egész hozzászólása amiket eddig írt a fórumokban, felérnek teljes OFF-val.
Ez a csávó menthetetlen...
Kár, hogy bezárták az OPNI-t, mert ott lenne a helye.
FÓRUMTÁRSAK: NE HIGGYETEK ANDRADE-NAK, MERT ABSZOLÚT NEM KOMPETENS A TÉMÁBAN (SEMMILYENBEN). HIGGYÉTEK EL....
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Montesantos #14054 üzenetére
A másik megoldás, hogy forrasztasz magadnak egyet, mert ami neked kell, az nemigen van a PC boltokban.
Házilag is összelehet hozni korrekt minőségben, ha nagyon muszáj.
Én úgy csinálnám, hogy vennék három darab 2 molex --> 6 pin VGA átalakítót és arról levágnám a két molex-et. Mind a három átalakítóról. És akkor a sárgát a sárgával, a feketét a feketével összeforrasztanám, majd zsugor-csövezném őket. De viszont így nagyon rövid lesz az átalakító. Ezért mindenképpen meghosszabbítanám őket a megfelelő méretű és színű (nem feltétlen fontos a szín, csak az, hogy a +12 V /sárga vezeték/ ne kerüljön a földre /fekete vezetékre/ még véletlen sem, ezért inkább javaslom a színek figyelembe vételét is! Jobb a békesség) vezetékekkel. A levágott molex-ek után forrasztanám a hosszabbító vezetékeket és utána a két db 6 pin VGA csatit. Esetleg ha van egy selejtes tápod, és van rajta egy vagy akár több 6 pin VGA csatlakozó, akkor egy picit jobb a helyzet, mert alapból hosszabb lenne az átalakító. De a további hosszabbítás így is lehet, hogy szükségessé válik. A pótvezetékeket a selejtes tápból is kiveheted.
Még annyit, hogy az átalakítók módosításánál - ha mindenképpen toldanom kell - annyi toldó vezetéket használnék, amennyi drót jön ki arról a 6 pin VGA-ról, amelyiket a PSU-ba akarnék dugni. Azt a 2 db hosszabbítót, ami neked van, én nem bántanám, főleg ha az egyik vége anyás, a másik vége pedig apás.
Olyan átalakító is van, ami csak egy molex-ről alakít át 6 pin VGA-ra.
De ha nem tudod kivitelezni, akkor inkább hagyd!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Montesantos #14075 üzenetére
Szeva!
Úgy látom, hogy egész jó lett és az érintkezőtüskék is megfelelőek hozzá...
A harisnyát nem kellett volna előbb feltenni a drótokra és utána a kábelvégekre az érintkező tüskéket?
De ha van jobb elképzelésed, akkor arra is kíváncsi vagyok!
Ave!
-
tornas
őstag
Tudja valaki közületek, hogy hol lehet 5 V-os ventihez hozzájutni? Bármi más infó is jöhet.
Paraméterei: 80 mm x 80 mm x 10 mm / 5 V / 0,11 A / 0,55 W / 1500 RPM / 20 dBA/.
Úgy néz ki, mint a normál 8 cm-es PC venti (ház, táp, procihűtő stb...), csak 5 V-os. Próbáltam a neten keresni, de a legnagyobb méret amit találtam az 70 x 70 x 15-ös volt."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz Montesantos #14077 üzenetére
De legalább sikerült és nem mentek tönkre.
Egyébként ezeket a tápcsatikat elég nehéz eltávolítani a kábelekről. A legkönnyebben a 4 pin periféria Molex-et lehet eltávolítani a drótokról. A tartalék tüskék később is jól jöhetnek még."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz Wind-Storm #14080 üzenetére
Gondolkoztam én is a 12 V-os ventiken is. Ha legalább 3000 RPM-es a fordulata 12 V-on akkor 5 V-on is lesz még belőle valami.
Köszi a tippet, és meg fogom nézni!
Egyébként egy laptop hűtőhöz lenne, mert meghalt az 5 V-os ventije. USB-ről kapta az áramot. Ha találnék egy megfelelő ventit hozzá, akkor nem kellene új laptophűtőt vennem. De ha minden kötél szakad.....akkor is megoldom valahogy! Na jó, végső esetben veszek egy újat.
-
tornas
őstag
válasz Montesantos #14091 üzenetére
Fasza lett...
-
tornas
őstag
válasz joker1220 #14096 üzenetére
Szia!
Annak az alaplapi ventivezérlőnek is van egy véges terhelhetősége, így nem biztos a siker. Meg aztán ha működne is elméletben, akkor is a ventiknek minimum teljesen egyformáknak kell lenniük. Értsd: nemcsak azonos a méret, hanem az áramfelvétel, fordulat stb. is számít. Lényegében két teljesen azonos típusszámú és márkájú venti esetén talán működhet a dolog, de nem biztos. Majd jönnek a szakik is mindjárt és mondanak neked okosabbat.
Viszont ha az egyiket a tápra kötöd a másikat meg az alaplapra, akkor az egyik szabályozott fordulatú lesz, a tápra kötött venti meg állandó fordulaton fog menni. Ha nem túl hangosak a ventik, akkor akár mind a kettő is mehet a tápról átalakítóval. Csak ebben az esetben nem fogod tudni mérni a szoftverrel, hogy hányas fordulaton megy a procihűtő, vagy megy -e egyáltalán (mert éppen történik vele valami stb...).
-
tornas
őstag
válasz andrade #14121 üzenetére
Pontosítsuk egy kicsit ezt az anya-apa dolgot!
Nem a csatlakozó műanyagháza dönti el, hogy anyás- vagy apás-e egy csatlakozó. Hanem a csatlakozó áramvezető része.Azt írod, hogy a tápokon apa molex van. Nem apa (male), hanem anya (female). Mert a táp molex-én nem tüske van a csatiban, hanem ami befogadja a tüskét.
A CSATLAKOZÓ TÜSKE MINDIG APA, AMI PEDIG BEFOGADJA A TÜSKÉT AZ MINDIG ANYA (Gondolj a szexre! Csak mert az aktus közben megöleled a nőt, még nem válsz anyává, a nő meg apává! Jobb hasonlatot nem tudtam felhozni hozzá. )!! A MŰANYAGHÁZ KIALAKÍTÁSA NEM SZÁMÍT, CSAK AZ ÁRAMVEZETŐ RÉSZEK KIALAKÍTÁSA!!
A tápegységeken csak és kizárólag anya csatik vannak!!! Ebből pedig következik, hogy azok az eszközök amihez a PSU csatlakozik, azok mind apásak. A ventilátorok is anya csatisak.
-
tornas
őstag
válasz andrade #14149 üzenetére
Tévedhetett a kapcsirajz rajzolója is, vagy csak "minden izzó ami világít, arra jó lesz ez a jel is" alapon jelölte meg LED-et. Egy biztos, az nem glimm, hanem LED.
(#14143) Lompos48 Úgy is jó lenne, ha a PWR LED-re köti hogy a kapcsoló LED-jére 12 V-ot ír?
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz intercooler #14952 üzenetére
Esetleg itt is tudnak neked segíteni.
Szerintem pár száz ohm körüli lehet.
-
tornas
őstag
Hasonlót nem olyan rég csináltam én is a laptophűtőmhöz. Egy univerzális adaptert fogtam be, ami 3 V-tól 12 V-ig (500 mA-rel) adja a feszt a ventinek, és ezzel a potméter sem kell, mert a venti fordulatát az adapteren állítom be. Így lényegében csak egy csatlakozót kellett forrasztani az adapter drótjának a végére, amire a venti csatlakozik.
-
tornas
őstag
válasz s3toraph #15080 üzenetére
Valahogy így néz ki:[link] Ez 12 VA-os, az enyém meg 6 VA-os, de ez is bőven elég.
A kábelvégén található csatlakozókat levágtam róla (úgy, hogy később felhasználható legyen). Így maradt az adapter a hosszú drótjával. És ennek a végére került a csatlakozó (egy hibás alaplapból forrasztottam ki), amire a ventit csatlakoztatom. Magához a ventihez nem kelet hozzányúlnom.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz s3toraph #15087 üzenetére
Így...
Csak a sárga drótot (fordulatszám-jeladó drótja) nem kell bekötnöd sehová sem!
Ami az adapter-hibát illeti: A kismegszakító leveréséhez az kellene, hogy a trafó primer tekercse legyen zárlatos. Ahogy elnézem a tiéd az egy trafós verzió akar lenni (egy kicsit nehezebb és nagyobb a kapcsoló-üzemű adaptereknél).
A szekunder oldalon meg a puffer kondi lehet kiszáradva esetleg. De egy egyszerű multiméterrel megméred a kimenő feszt, és ha a címkéjén szereplő értéket kapod (-/+ 5-10 %) és stabilan marad (vagyis nem ugrál összevissza-->pufferkondi kiszáradva), akkor rendben van az adaptered.
A bekötéssel kapcsolatban: ha fordítva kötnéd be a ventit, akkor a legtöbbször egyszerűen nem indul el. A sárgára ne kössél semmit sem, mert onnan csak egy jel jön ki (ez is a feketével alkot egy áramkört) a ventilátor fordulatszám értékéről!
Az univerzális adapterek egy részén szokott lenni polaritásváltó kapcsoló is. Ez jól jöhet, ha esetleg fordítva kerülne bekötésre a venti és akkor a szétbontása helyet elég a kapcsolót átkapcsolni.
Ettől még én nem használnám a ventilátor ki-be kapcsolójának!"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz s3toraph #15090 üzenetére
"A sárgát ki is téptem a csatiból, azt tudtam hogy nem fog kelleni. "
Nem kell kitépned, csak ne kösd be!
"Egy kérdésem maradt: az jelenthet-e hosszútávon gondot, hogy gyakorlatilag úgy kapcsolom be a ventit, hogy bedugom az adaptert? Ez ugyebár nem egy usb venti hűtőpad, amit úgy indítok el hogy bedugom az usb kábelét a gépbe. Nem fogom kinyírni ezzel a ventit?"
Nem...
De ha biztosra akarsz menni, egy ilyet is beszerezhetsz pár száz forintért. A leghitványabb villamossági boltban is beszerezhető.
Vagy ilyet is.
-
tornas
őstag
válasz s3toraph #15095 üzenetére
Az adapter trafója ilyenkor biztosan jobban fog majd melegedni. Az egyenirányító diódáktól is függ, hogy mekkora áramot tudnak átengedni. Adaptere válogatja (lineáris/trafós/ vagy kapcsoló-üzemű), hogy a túlterhelést meddig és hogyan bírják. Mindenesetre ne köss a megengedettnél (jelen esetedben 400 mA) nagyobb terhelést az adapterre!
Egyszer kényszerből én is rákötöttem (mindenáron kiakartam próbálni, de nem volt más áramforrás a közelben) egy 1,2 A-os és 12 V-os ventilátort egy elvben 500 mA-os, 12 V-os (trafós volt ez is) adapterre. Gond nélkül kihajtotta maximumra és egy fél percet ment így.
De hogy hosszabb távon hogyan és meddig viselte volna, azt nem próbáltam ki.[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz lukaszokni #15111 üzenetére
Hi!
A szigetelést elolvasztani nem fogja, de a tápegység belsejének a hűtését ronthatja. Én nem javaslom, hogy így belegyömöszöld a tápcsatit a tápegység belsejébe! Inkább sodord össze a fölösleges csatlakozót rendesen és a tápegység kimeneti kábelkötegének a tövében rögzítsd kábelkötegelővel!
Hab a tortán, hogy a primer oldalra (--> 230 V illetve egyenfesz 320 V) is átlóg a képeden látható tápcsati. Valamint hozzáér(het) a PFC/PWM IC kis paneljához is, ami szintén a primer oldalon van.
Szóval, ezt a megoldást inkább felejtsd el! Veszélyes is...
Kár lenne ezt jófajta kis Seasonic tápot így megbuherálni.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz lukaszokni #15113 üzenetére
"Honnan tudtad, hogy Seasonic?! "
Felismerem az elektronikáját...
"Mellesleg fogalmam sincs, hogy milyen csati van rajta, soha nem láttam még ilyet. Majdnem ugyan az, mint az alaplapi 8pines, csak máshol vannak rajta a lesarkítások. "
Pedig az egy 4+4 pin EPS csatlakozó a CPU plusz energiaellátására, ami az alaplapokon szokott lenni. De van 6+2 pin PCI-E csatlakozó is, az meg a VGA kártya kiegészítő tápcsatlakozója. A kettőnek viszont valóban nem egyforma a sarkazása és a sárga-fekete drótok kiosztása sem.
A pin remover-edet, mint megoldásodat, mindenképpen kipróbálom majd!
Eddig két gombostűvel oldottam meg ezt, némi mély karcolásokkal együtt az ujjamon, amit a kihúzott drótvég okozott."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz lukaszokni #15115 üzenetére
"Akkor biztos sok tapot szedtel mar szet. "
Elég sokat, és még itthon is van vagy 50 db. Meg még amiket a neten és a PH fórumon is tanulmányoztam.
"Megmondod nekem, hogy akkor a ket 8pines alaplapi kabel kozul melyiket dugjam be? A sima egybe nyolcasat, vagy a 2x4-eset? Vagy mindegy abszolut?
Mindegy...
"Remover reszeleshez meg sok turelmet kivanok. "
Meg lesz...
-
tornas
őstag
A trafódon a két kék kábel között 54 V-ot (27x2) ad le. A kék-sárga és a sárga-kék között 27-27 V-ot ad le.
Valamint a tekercsek szakadását vagy zárlatát is megmérheted a multiméterrel szakadásvizsgáló állásban (szintén diódaállásban). A kék-sárga párost, a sárga-kék párost és a két kék párosát mérd. Ha sípol (zárlatos) vagy a műszer semmiféle értéket nem jelez (szakadt a tekercselés), akkor baj van. Ha nem sípol (de a műszer jelez értéket), akkora trafó kék-sárga-kék tekercselése rendben van.
-
tornas
őstag
válasz Akcok94 #15280 üzenetére
Hi!
Sárga drót a 12 V pozitív pólusa,
fekete drót a GND (vagy a 12 V negatív pólusa),
kék drót a PWM (az alaplapod ezen a dróton keresztül szabályozza a szivattyú motorjának a fordulatát),
zöld drót meg a fordulatszám-jeladóé (vagyis innen méri az alaplap a szivattyú motorjának a fordulatát).Ha nem forrasztanád be akkor nem látnád az aktuális fordulatszámot, mert az alaplap nem tudná mérni. Ennek hiányába attól még működne a szivattyúd ugyanúgy, de célszerű visszaforrasztani, hogy láthasd az OP.RE. és a BIOS alatt is az állapotát!
-
tornas
őstag
válasz föccer #15304 üzenetére
Mert átlagolja a fogyasztást, és nem pedig időben követi le. A PC-knek, és vele együtt minden olyan cuccnak, aminek kapcsi tápja van, azoknak nagyon hullámzik a fogyasztása. Egy mezei tecsó gazdaságos fogyimérő ezt a gyakori fogyasztásváltozást nem tudja lekövetni rendesen.
Egy ilyennel jobban jár, mert ez legalább "viszonylag" pontosan mér.
A CONRAD szerint TrueRMS-es, a dobozán és az adatlapján viszont nincs feltüntetve.Viszont most kaptam egy info-t, idézem:
"A TrueRMS ereje nem a pontosság, hanem az, hogy bármilyen jelalak esetén képes meghatározni az effektív értéket. Ehhez le kell integrálni a jelet időben, majd négyzetre emelni, majd gyököt vonni. Bármilyen jelnél pedig ez nem is egyszerű. Középértéket sokkal könnyebb mérni."
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #15309 üzenetére
"Végigolvastad beszúrás előtt? Mi az, hogy le kell integrálni? És mi értelme van a négyzetre emelni, majd gyököt vonni műveletnek?"
Végig...
Valszeg tömören lett megfogalmazva, és a négyzetre-emelés meg a gyökvonás között is történhet számítás. Azért is idéztem úgy, ahogy van. Azt én is tudom, hogy egy számot négyzetre-emelni majd gyököt vonni ugyanaz lesz a végeredmény.
Azért köszi a linket.
-
tornas
őstag
válasz razorbenke92 #15311 üzenetére
2 a négyzeten, az 4,
4-nek a gyöke, az 2.[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz razorbenke92 #15314 üzenetére
Valóban...próbáld csak ki, hogy -4 -nek veszed a gyökét!
-
tornas
őstag
Hi!
Az a fehér rágószerű paszta lényegében egy rögzítőragasztó akar lenni. Nem muszáj pótolni, ha rendesen tövig nyomod be forrasztáskor a szekunder köri pufferkondikat. De igazából egyáltalán nem muszáj azt pótolni.
Azt a nagy 400 V körüli primer puffert is cseréld (gyakorlatilag inkább az összeset cseréld), mert bár nem púpos, de mégiscsak elhasználódott már az is! De viszont ez alá tegyél ragasztót, hogy biztosan fekvő helyzetben legyen! Én az ilyen célokra mindig ragasztópisztolyt alkalmazok (két fajta méretről tudok és én a kisebbiket használom).
Figyelj a kondiknál polaritásra, arra is hogy Low ESR kondik legyenek, a kapacitásuk és a feszük ne legyen kisebb az eredetinél (ha egy kicsit nagyobb feszűt és / vagy kapacitásút raksz oda az még nem baj), valamint a kondik méretét is vedd figyelembe (szűkös a hely a monitoron belül)!
És figyelj arra is, hogy a 400 V-os primer ki legyen sütve! Ez fontos, mert nagyot tud ütni, mint egy lórúgás! Hogy ne egyből a 400 V-os kondi lábait zárd rövidre, inkább dugj be egy tápkábelt és a villákat zárd rövidre pár másodpercre! De ha már hosszabb ideje nem kapott áramot, akkor már nemigen van töltés a kondérban, de biztos ami tuti!
Forrasztáskor figyelj a nyáklapra (nehogy megégesd a pákával) és a forrasztási helyekre (nehogy rövidzár legyen valahol)! Én egyébként egy 100 W-os 23 év körüli pillanatpákával gyönyörűen megtudtam oldani. Nagy segítség, ha a kondik beforrasztásakor nem rögtön a tövénél kezded beforrasztani, hanem egy kicsit feljebb, mert az újonnan vásárolt kondik hosszú lábaik vannak. A kondik lábait beforrasztás előtt ónozd elő! A kondik lábait meg forrasztókrémmel szoktam bekenni és utána előónozni majd eltávolítom a fölösen ott maradt krémet (fültisztítóval felitatom).
Azt ügye mondanom sem kell, hogy csak összeszerelt állapotban próbáld ki! Már csak azért is mert a szekunder körön van két kis inverter trafó, ami akár 1 kV-os is lehet. Igaz, csekély az áramerősség, de ettől is lerágod a küszöböt!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Ha pesti vagy akkor a LOMEX-ben viszonylag olcsón kapsz kondérokat.
Most látom a képeden, hogy 450 V-os a primer puffered.
És még valami: ha neki állsz szerelni, akkor magadat földeld le, pl megérinted a radiátort! Én a földelt ~230 V-os konnektor FÖLD saruját szoktam megérinteni, annak van a legkisebb földelési ellenállása (elvileg).
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Dr. Gonzο #15496 üzenetére
Igen, a szerelés előtti leföldelésre gondoltam...
Meg aztán nem mindenkinek van kéznél az a csuklópánt, ilyenkor jöhet jól a konnektor "földje". Persze nem árt biztosra menni, hogy az a "föld" be is legyen kötve.
-
tornas
őstag
válasz AxBattler #15514 üzenetére
Amennyire én tudom, ez biztos és nem lesz semmi baj a lapodnak tőle. Maximum a szűkebb keresztmetszet (8 pin helyett csak 4 pin) jelenthetne gondot erősebb prociknál esetleg azok tuningjánál. Ha nem raksz bele áramzabáló procit, akkor elvileg elég oda a 4 pin is.
-
tornas
őstag
válasz AxBattler #15516 üzenetére
A 4 pin CPU csatlakozó kb. 16 A-t tud a procinak adni. Vagyis 12x16 W-ot, ami 192 W-ot jelenthet maximum.
Az a 100 W-os proci nem számít túl nagy áramzabálónak. Ezért gondolom, hogy oda elég lesz a 4 pin is, pláne alulfeszelve).
-
tornas
őstag
válasz dfdfdf #15523 üzenetére
"Van esély szerintetek a táp javítására?"
Az attól is függ, hogy mennyire károsodott a "túlfesz" miatt. Ha pl. nincs benne varisztor, akkor a teljes primer kör is tönkre mehet, meg sérülhet a nyák is. Ha szerencséd van, akkor csak a termisztor, a varisztor és a primer pufik pukkantak el. A félvezetők (diódahíd és primer tranyók) a általában kibírják, a de készenlétinél is csúnya dolgokat művelhet. Egy biztos, ha van benne varisztor, akkor legtöbbször megmenthető a tápegység.
Milyen táp ez? Gondolom valami brand (Compaq, Dell, HP, Fujitsu stb...) gép specko méretű tápja lehet...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz dfdfdf #15525 üzenetére
Igen, igen az üvegbizti is kimegy ilyenkor...
"érdekes módon a primer kondik túlélték de 2 primer kondi között lévő 2 valami elfeketedett "
Az a két fekete valami lehetett a varisztor. És azt a két primer pufferkondit is kicserélném inkább, még ha látszatra épek is. Azok a varisztorok kb. 150 V-osak. Remélhetőleg a "túlfesz" nem jutott át a készenléti körbe. Ha minden igaz, akkor a varisztor megfogta. A kis zöld termisztort is megnézném (sorosan van kötve az üvegbiztivel) multiméterrel ellenállásmérő állásban, kb. 5 ohm-ot kell mérned .
Egyszer egy régi Chieftec HPC-360-as 360 W-os tápnál csinálták meg ugyanezt, de ott a varisztor ellenére a készenléti kör is megpörkölődött. De pl. ez túlélte...[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Mesterséges intelligencia topik
- Ukrajnai háború
- TCL LCD és LED TV-k
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Formula-1
- Battlefield 2042
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs