Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

Na sokat haladtam a "néma" géppel. :K

Vettem egy paneltápot és hozzá egy 12V-os tápegységet. A ház végre megkapta tegnap éjjel az első réteg pácot (még egy réteg jön rá, valamint két réteg lakk), valamint beépítettem két új Scythe Slipstream 500rpm-es ventit, melyek (elméletben) csak akkor indulnak el, ha a belső hőmérséklet a házban eléri a 45 fokot (ilyenkor a proci úgy 60 fokos passzív állapotban).

Azért csak elméletileg, mert a nyamvadt CPU csatlakozó nem engedelmeskedik a "0" rpm-es parancsnak, mindig 400-on pörgeti a ventit bármit is állítok be. A házventi szépen leáll, amikor azt mondom neki és csak 45 fokos belső hőmérséklet felett indul el. Nem értem. ASUS lapomban ez simán működött, persze lehet én bénázok, mivel eddig nem volt egy ventim sem az alaplapra kötve, lehet valamit még nem állítottam be. Lehet egy egyszerű elosztóval majd megosztom a házventi csatlakozóját a két ventinek. Úgy is csak 0,07A-esek a ventik, nem okozhat nehézséget az alaplapnak a meghajtásuk. Bár sokat nem veszítek így sem, mivel még éjjel sem hallom a ventiket maximális fordulaton sem, a merevlemez sokkal hangosabb tőlük. Csak akkor van egy minimális motorzaj, ha egészen közel hajolok a házhoz (konkrétan az előlapi rácsokon van a fülem). Eleve csak egyfajta vésztartaléknak raktam be őket, amikor játszom (ezért is akartam, hogy csak akkor induljanak el, amikor tényleg szükség van rájuk). De azért zavar, hogy nem úgy működik, ahogy én szeretném. Skyrim alatt 70 fokos is volt a proci teljesen passzív üzemben ami azért sok, ekkor fogant meg a venti szükségessége. Így netezéskor, filmezéskor full passzív (lenne), játéknál meg csak simán csendes. Most olyan 50-55 fok körül van a maximum a proci esetében, de ugye ebben az IGP is benne van, mivel azzal játszom (jöhetnek a kövek).

A leghangosabb most már így (logikusan) messze-messze a merevlemezem. Ez egészen addig így is marad, míg nem tudok venni egy NAS-t. Pár éve eladtam az enyémet, mert akkor nem használtam ki, most meg de jó lenne.... :B

Biztos sokan mondjátok majd a hűtő orientációját. Na igen.... El akartam fordítani, de mivel úgy hajnali 2-kor sikerült megejtenem az összerakást, így elfelejtettem. Most meg már nincs kedvem szétszedni megint, mert tápot mindent ki kellene szedni (a proci hűtő méretei miatt nem lehet csak úgy kivenni). Ráadásul két dolgot is figyelembe kell vennem. Egyrészt passzív állapotban ez az elrendezés a szerencsésebb, tehát ezt is meg kellene tartanom, másrészt ha meg már úgyis mennek a ventik teljes terheléskor és 55 fokot nem lépik át így sem a hőmérsékletek, akkor meg nem olyan égető az elforgatás.

Hosszú távon persze a hűtő is cserélődni fog. Pont a fenti elgondolások miatt egy olyan típusra, aminek "mindegy" az orientációja, felfelé is tud szellőzni, oldalról pedig át tudja engedni a fuvallatot. Valami ilyesmire gondolok, vagy még inkább ilyenre. De még egyszer mondom, mivel a hőmérsékletek nagyon rendben vannak, így ez nem olyan kardinális kérdés. És ennek a hűtőnek van még egy előnye, mivel magas, így alatta kapnak fuvallatot az alkatrészek is, ami toronyhűtőknél sok esetben problémás, valamint ha rakok rá egy szintén néma ventit, akkor az pont az alaplap felé fog fújni, vagyis jóval kisebb az esélye annak, hogy "megálljon" valahol a meleg levegő. Szóval még azért agyalok ezen a cserén. ;)

Új hozzászólás Aktív témák