Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
válasz JackFeryll #16500 üzenetére
kifelé belső hálózaton meg jó lenne a 15MB/s összesen
Mekkora feltöltési sebességed van?Zyxel NSA325v2 a legolcsóbb ajánlott típus, de nem vagyok biztos benne, hogy párhuzamosan bírja a fel/le irányú 10 MB/s sebességet.
[ Szerkesztve ]
-
JackFeryll
őstag
válasz Multibit #16501 üzenetére
mármint LAN-on tudjon "streamelni" 3 felé ennyit
Amúgy lehet szigorúan fogalmaztam meg a követelményeket illetve ez inkább a maximum ami kell és nem sűrűn fordul elő, a lényeg hogy egyidőben hárman tudjanak letölteni + filmet nézni ami lehet nagyméretű is.
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz JackFeryll #16502 üzenetére
Vannak itt Zyxel tulajdonosok, majd ők megmondják, hogy mennyit bír a 325v2 párhuzamosan terhelve (torrent és DLNA) több userrel. Az már korábban kiderült, hogy 10-12 MB/s sebességgel lehet vele torrentezni (letölteni) Transmission-nel.
-
Tonyk
veterán
Az én 320-am (nem 320s!) 2db FullHD stereamet és egy 8MB/s torrent letöltést még kiszolgál éppenhogy. A 325v2 ennél a nasnál azért erősebb, de hogy 3 fullhd-t és 30*10MB/s letöltést elvigyen egy időben az már nem ez a kategória.
325v2 100Mbites netet (torrent) még ki tud szolgálni és még mellette elmegy egy (talán két?) HD is. Persze számít, hogy hány szálon megy a torrent, titkosított-e a kapcsolat, milyen feltöltés megy mellette és mekkora bitrátájú az a film, ami megy róla.
Ilyen igényekre már célszerű lenne építeni.[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
spyduck
nagyúr
Sziasztok,
Olyan NAS-t keresek, ami 2x 2TB HDD-t tud kezelni, felhő alapon vezérelhető és támogassa a RAID-et. Létezik ilyen?
-
félisten
válasz lalszi #16499 üzenetére
Lalszi, Kabar, Spuri -- köszönöm a csavarozós tanácsokat -- végül sajnos egyik sem valósult meg, mert még csavarozással sem igazán fér el a helyén a paneltáp. Nem is igazán értem, hogy egy hogyan lehetséges, valamiért arra számítottam, hogy a méretek szabványosak.
Így hát marad a házon kívüli lógatás, ami nem egy tragédia, mivel az egész eszcájg egy műanyag rekeszben fog lakni légszereléssel.Volt alkalmam viszont kipróbálni három tápegységet is, úgyhogy megmértem a fogyasztásukat.
Az alap egy Zotak Ion330 alaplap + egy USB HDD, meg a hozzá adott 12V/8A Modecom AC/DC táp.Az új, 8e forintos paneltáppal 22 W,
egy 50 dolláros, állítólag minőségi picoPSU-val 25 W,
egy régi Chieftec 400W-os PC-táppal 32 W
egyórás átlagban a fogyasztásom.Üdv: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
kabar
senior tag
válasz MaCS_70 #16507 üzenetére
Azért mondtam a kábelkötözőt, mert nekem most úgy van berögzítve a LCpower 1350mi ház tápegysége a CM Elite-120 házba tesztelésre, mivel az a szutyok megcsinálja, hogy nem indul el semmire, csak ha kirángatom a konnektorból, aztán meg vissza. Persze a boltba visszavíve meg természetesen 15-ször elindult-leállt egymás után rendben.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
loxen
csendes tag
Hello Mindenki.
Úgy tűnik karácsonyra engedélyt kaptam NAS-t vásárolni, és belegabajodtam kicsit.
A Cél egy raspberry pi2 /openelec "etetése", média streamelése tab-ra, és egy kis háttérben töltögetés bárhonnani hozzáadással / vezérléssel.
Idáig ezt a feladatot egy laptop látta el az éjjeliszekrényen, de tegnap megtakarította a fiam egy víz-spríccelővel és egy papírzsepivel. ...Cserébe vehetek NAS-t.
Igazából synology vs Qnap 1-bay megoldáson gondolkodám, a ficsörök is számítanak persze, de mivel soha nem volt így nem tudhatom mire lesz igényem később. Más márkát ,vagy épített gépeket csak indokolt esetben ér javasolni, és csak teljes felelősségvállalással.
Szükség lenne némi kifejtésre is az ajánlás mellé pro-kontra , mert pont a számok miatt nem tudok dönteni, az elvileg gyenge hardverű de user frendly synology, és a gyors erős de kiforratlanabb qnap közt .
Előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
kabar
senior tag
Én egy lemezes NAS-t senkinek sem ajánlanék, mert szerintem zsákutca. 2-esből itt a Zyxel NSA325V2 szokott menni ajánlatként 30 ropi környékén. E felett én mindig az építettet ajánlom, de lassan ez alatt is, mivel el lehet indulni régi ház+táppal akár 30-ropi alatt is, és ahogy gyűlik a guba lehet felfelé mozdulni. 37-ből meg már a régi laptopod adapterével, és egy q1900DC-s alaplappal meg 1 giga RAM-mal olyat csinálsz, hogy leteszed a hajad. Vagy nem DC-s deszkával, hanem az előbb emlegetett paneltáppal ugyancsak. Kell még egy régi (nekem 128MB-os) pendrive, oszt hellókitti.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
kabar
senior tag
válasz spyduck #16511 üzenetére
Ha teljesen fű vagy a témához, és rászánod az 50-et, akkor az egylemezes DS115 synology belefér, de én ilyet soha nem vennék(drága, bővíthetetlen, gyenge). A DS215J meg éppen kilóg 2-3 ropival ebből a tartományból (gyenge, drága), de ha azt nézem, hogy 53 ropiból nekem 4 GB-os, CM Elite 120-as házas, 4 férőhelyes passzív hűtéses NAS-om van, akkor azt sem. Ha viszont azt nézem, hogy ez az épített mennyivel lehet az igényeid felett, akkor NSA325V2, csak ott meg a felület, meg a szoftver nem annyira barátságos, de itt vannak mindenféle fanok, akik másról fognak meggygőzni. Más gyártók is vannak, de azokkal nekem nincs tapasztalatom (a Dlinket, WD-t kivéve). A legjobb az lenne, ha látnád ezeket működés közben. De szerintem épített. Nem tűnsz annyira DIY ellenesnek.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Kabar fórumtárs válaszát picit árnyalva/kiegészítve, két fontos döntést kell meghoznod:
1. mire akarod használni (csak fájlszerver, torrent, egyéb szerverfunkciók stb.);
2. hány merevlemezt akarsz maximum beletenni (hosszú távon).
Amennyiben csak kevés funkció érdekel, és/vagy hajlandó vagy konfigurálni meg némi kompromisszummal együtt élni (pl. nem 1000 szálon torrentezni a NAS-on stb.), akkor jó lehet az NSA 325v2. Ha ennél többre vágysz, akkor én az épített gép helyett inkább vennék egy microservert (nem vagyunk egyformák), 65K környékén."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
ht42
senior tag
Én is abszolút építés-párti vagyok.
Nekem kb 45000 réti tallér volt a q1900-as deszka, 4GB so-dimm, 120G ssd, CFI A7879 kunyhó (mondjuk mind használt). Torrent, fájlszerver, (samba nfs) rsync, felhő, snapraid, anyám kínja, amit csak ki tudtam találni, és még nem sikerült tartósan 5 % fölé vinni a procterhelést. Persze héha eléri csúcsban a 35-öt. -
kabar
senior tag
Kettőt is csináltam, a másodikat már nem magamnak. Mind a kettő Asrock Q1900ITX alapú, csak az egyik DC-s a másik meg paneltápos (második) Van benne még négy giga (a másodikban csak 2) RAM. és XPenology fut mind a kettőn. A másodiknál (ismerősnek építettem) az volt az alap, hogy minél olcsóbban, régi cuccokból is, úgyhogy egy régi desktop ház lett belakva, régi pendrive, régi laptop adapter. Azért mondtam azt, hogy régen én is ajánlottam a Zyxelt, mert tényleg olcsó, és viszonylag erős. De amikorra a másodikat megcsináltam, és alig mentünk 30 fölé, az XPenology használatával, és a hardverrel számomra már nem kérdéses a dolog. Az XPenologyval való szenvedés (pendrive megírása) nem hosszabb a Zyxel beüzemelésénél, és ráadásul minden megy egyből, nem nagyon kell mókolni. De kinek a pap, kinek a paplan.
[ Szerkesztve ]
-
Spuri2000
senior tag
Srácok ez jó lehet egy NAS-hoz ha 4 HDD-t tolok bele?
A fájl másolás mennyire terheli a procit hálón keresztül?
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz JackFeryll #16518 üzenetére
Építés nem jöhet szóba? Egy Intel procis, drága Syno már tudja azt, amit szeretnél.
-
kabar
senior tag
válasz fogtunder #16517 üzenetére
Ajánlanám, ha ismerném, de nem így van. Az összes tapasztalatom a Qnap-pal egy 15 perces rohangászás a webes felületén. Igényesnek tűnt, de egy csomó mindent nem találtam meg, ez azonban nem biztosan a Qnap hibája. Ez alapján nem fogok megfogalmazni véleményt róla. De negyvenért nem tűnik rossznak.
(#16522) RazoR8402
Ne feledd! Az XPenology nem teljesen legális.Ha Giorgio Qnap-ját nézem, 13 ropival olcsóbb a synologynál, az már megfontolandó. Gyengébb az építettnél, de legális.[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Kipróbáltam Gen8 microserveren a Xpenology-t, hogy legyen összehasonlítási alapom, az igazat megvallva kicsit csalódott vagyok, ennél azért többet vártam. Számomra az derült ki, hogy a látványos különbségeken kívül is azért van bőven pro/kontra mindkét oldalon, nekem összességében még mindig az OMV a szimpatikusabb, de jó pár dologban a DSM a jobb. Itt egy kis lista, ha valaki gondolkodik a kettő között:
Xpenology:
+szép (bár szerintem sokszor már giccses is ez a színorgia), részben testreszabható felület
+nagyon gyors a webgui, sokkal lassabbra számítottam
+mindenhez van szolgáltatás, plugin, tényleg ennek a legjobb a támogatottsága
+a telepítés sem vészes, elég gyorsan megvan
+van RSS feed a letöltéseknél (ezt nem néztem meg, csak láttam korábban)
+van beépített file manager (mondjuk nem túl acélos, de kéznél van)
+mindenféle cloud integráció
+ott van minden lemezen a rendszer, ez így elég atombiztos a rendszer szempontjából-nem legális (direkt nem illegálisnak írom), és ez akkor lesz nagyon nagy gond, amikor teljesen bezárul ez a kiskapu valamilyen okból
-nem megy alapból a WOL, ami ha minden igaz valahogy működésre bírható
-nem kapcsol ki a szerver kikapcsológombjával
-nem lehet meglévő EXT4 kötetet felmountolni (ez instant válóok, fene se fog 3TB-ot USB2-n másolni, USB3-as dock meg nincs kéznél), mindenképpen formázni akar
-mivel ez a legelterjedtebb, a synolockeres eset bármikor megismétlődhet
-az upgrade nem kényelmes, sőt, potenciális veszélyfaktor (a Synology nyilván igyekszik elkaszálni)OMV:
+áttekinthetőbb felület (a DSM szerintem nagyon szét van tagolva, az OMV sokkal logikusabban struktúrált, egyben látok mindent, gyorsabban elérem)
+teljesen legális annak minden előnyével
+a frissítés két gombnyomás
+alap szolgáltatásokban kb. ugyanazt tudja, mint a DSM
+WOL, kikapcsolás is megy out-of-box
+bármilyen kötet használható, utólag felcsatolható, nem akarja formázni
+Debian alá is telepíthető, így pár hátrány kilőhető
+ugyan elég puritán külsőre, de remekül használható a kétablakos file manager (mc)-dedikált diszk kell neki alapból, bár utólag használatba vehető a maradék szabad hely (ehhez dolgozni kell vele kicsit), ha ez elszáll mentésből kell visszaállítani a rendszert
-nincs súgója, néha olvasgatni kell ha valami nem egyértelmű
-nincs RSS feed alapból (Transmission miatt)
-a cloud integráció hiányzik (owncloud van, dropbox és hasonlók nincsenek)
-nincsenek mobil appok, ha valakinek nem jó a Plex meg hasonlók
-több türelem kell hozzá, nincs support, csak közösségi (ez a Xpenologynál is megvan majdnem, de ott a dokumentáció legalább elérhető)Lehet az ünnepek alatt még kicsit nézegetem a Xpenology-t, de amennyi előnye van, kb. annyi a hátránya is, és számomra nincs sok hozzáadott értéke. Én pl. nem járatom 7/24-ben, mert teljesen felesleges éjszaka vagy az esetek többségében napközben, ha nem vagyok otthon, napi átlag 5-6 órát megy, ha 24-ben menne kb. megmásfélszerezné a két fős háztartásunk áramfogyasztását, tök értelmetlenül. Az én verziómban a megosztani kívánt képek ott vannak a OneDrive-on (nincs köztük meztelen, így nem is történik semmi abban a nem túl valószínű helyzetben, ha valaki "ellopja"), ott is van intelligens és manuális tagelés, albumok stb. és azzal osztom meg akivel akarom, akkor amikor akarom. Média streamelésre ott a Plex, ami minden platformon elérhető, még a nyamvadt Surface RT-re is van app, ezért nem kellett még lecserélnem, de fut böngészőből is, a Kodinak meg tök elég az NFS/SMB megosztás. Apropó, SMB, ezt simán látja a telefonom is, tehát bármiféle mobil alkalmazás nélkül tudok fel/le másolgatni telefonról a NAS-ra.
-
töky76
tag
Sziasztok,
Nas-t szeretnék venni, visszaolvasva a fórumban a zyxel, qnap és a synology-t ajánljátok.
De mivel nem értek a beállítgatásokhoz, ezért a zyxel kiesik.
Én a synology ds215j-t néztem ki.Ami fontos, hogy torrent, és full hd media stream jól menjen, okos tv-re, samsungra,ezt akarom elérni.
Ezzel jól járnék?Nem értem a transzkódolás mit jelent, elvileg erre csak a jóval erősebb, drágább modellek jók?
Maga a videostream hogy menne? Van egy gyári programja a syno-nak ami majd megjelenik a tv-n és úgy látom a filmet?
Csak mac eszközöm van semmi windows, ez nem jelent hátrányt? elvileg nem,mert a mac is támogatott meg az ios is.
Az ár olyan 50 körül+ a hdd,ennyit szánok rá.
A routerem egy asus rtn56u, most így hogy plexet használok akadás nélkül megy wifi-n a full hd stream.
Bocs ha hülyeségeket kérdeztem.
Köszi -
ocsi19
senior tag
Sziasztok,
Otthoni routerre(Asus rtn18u) kötött külső hdd levaltasan gondolkodom. Legfőképp mert wifis tv-n mindigegszakad a lapcsolat, igy egy filmet 3-4reszletben tudok megnezni, másrészt adataimat nagyobb biztonságban akarom tudni.
A következő szettet neztem ki:
Zyxel nsa325 v2 + 2x Wd red 1tb - raid 1Jo választás lenne ez így?
Wifis tv-vel össze tudom hangolni a Nas-t?A segítséget előre is köszönöm .
Üdv
Péter -
fogtunder
nagyúr
szerintem felesleges volt többet várni, nem a szent grálról van szó, az OMV alapvetően egy funkciókban gazdagabb oprendszer, mint a DSM, ami leginkább a tárolás résznél jön ki szerintem, a standard RAID verziókon kívül rengeteg más lehetőség van, amit lehet használni. a DSM egyedül kényelmi funkciókban jobb, amiket már beszéltünk, de továbbra sem tud semmi olyan funkciót, amit ne lehetne megoldani OMV alatt is, maximum kissé máshogy.
(#16526) ocsi19: a legelső tanács, hogy ha stabil és megbízható kapcsolatot akarsz, felejtsd el a wifit. nekem 300-as hálón, direkt rálátással is volt, amikor be-beakadt egy film. fix helyen lévő eszközhöz csak kábelen érdemes csatlakozni.
a RAID-1 nem feltétlenül az adatbiztonság mekkája, betörés, tűzkár, zárlat ellen az sem véd, csak a HDD halál ellen. ha biztonságban akarod tudni az adataidat, ments külső lemezre és tárold máshol a mentést, vagy szinkronizálj egy távoli NAS-ra, gépre.
Az NSA325v2 jó választás kezdésnek.
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Somansky
aktív tag
Qnap alatt mióta frissítettem 4.2.re a rendszert, a download center nem a megszokott helyre menti a torrent fájlokat. Eddig Download mappába, de most azob belül létrejön egy @DownloadStationTempFiles mappa is. Mi lehet a bibi? Tapasztalt valaki hasonlót?
www.somansky.com
-
Dave™
nagyúr
válasz fogtunder #16527 üzenetére
Lehet félreértettél, én használati szempontból vártam többet, mert elvileg a DSM a legfelhasználóbarátabb rendszer, ehhez képest szerintem túlságosan is szét van tagolva, az OMV áttekinthetőbb, és vannak olyan érthetetlen dolgok, mint pl. miért nem lehet egy sima EXT4 kötetet felcsatolni, miért akarja mindenképpen formázni. Cloud integrációból sokkal jobb, mint az OMV, meg hülyebiztosabb is a felület, plusz nem kell mondjuk Plexet vagy egyéb külső alkalmazást használni, ott vannak a beépítettek. Az OMV sokkal haladóbb így is meg úgy is, az megvan, csak pont azt nem vártam volna, hogy a kettő közül az legyen az egyszerűbb felépítésű. Vagy csak már nagyon megszoktam...
Vesa: nem akarok váltani, köszönöm, csak kíváncsiságból néztem meg a DSM-et. A FreeNAS-nak aztán végképp semmi előnyét nem látom, az OMV szerintem felhasználóbarátabb rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
Spuri2000
senior tag
OMV-re fel lehet valahogy hegeszteni a Goggle Drive-ot?
-
Dave™
nagyúr
válasz Spuri2000 #16531 üzenetére
Pont a cloud az OMV leggyengébb pontja, mert sem google drive, sem onedrive kliens nincs hivatalosan linux alatt, az OMV pedig ugye egy Debian átszabva. Ha létezik valami megoldás úgy általában linux alá, akkor nagy valószínűséggel megoldható, de ez nem a plugintelepítős kattintgatás. Szóval passz, én onedrive-ot szeretnék, de egyelőre egyszerűbbnek tűnik egy windowsos klienssel szinkronizálni az adott mappákat...
-
Dave™
nagyúr
válasz MADcat #16533 üzenetére
OMV vagy Xpenology, utóbbi esetén a frisstések rizikósak meg elég szürke zóna a használata jogi szempontból, az OMV meg utánaolvasást igényel többször is, mert ugyan nem bonyolult, de kezdőként lehetnek ismeretlen dolgok, és ennek nincs beéptett súgója mint a DSM-nek (Xpenology-nak). Elvileg egyszerűbb a Xpenology, de én mégis inkább az OMV-t ajánlom, megéri azt a kis befektetett energiát az elején, a frissítésektől sem kell tartani és teljesen legális is.
-
fogtunder
nagyúr
néha én is falra mászok tőle, mikor egy beállítást keresek és totál logikátlan helyen találom meg a végén, ugyanakkor maga a felület ennek ellenére szerintem sokkal jobban emészthető egy NAS-okkal most ismerkedő felhasználó számára.
tároláskezelés szempontból írtam is, hogy sokkal jobb az OMV, ez a Synologynak és a QNAP-nak is egy nagy gyengéje, amin lehetne csiszolni, de kb. bármelyik NAS formázza a lemezt, amit bele raksz, akármilyen filerendszer van benne. plusz ott van az SHR indokolatlan erőltetése 2 lemezes NAS esetén is.
én igazából már megint ott vagyok, hogy nem is tudom, mit használnék szívem szerint, mert a cloud szolgáltatásokat és a mobil appokat szeretem, meg kellene, hogy legyen videó kimenete és tudjak OpenELECet virtualizálni, meg az is, hogy tudjon aufst/mhddfst, ilyen meg nincs.I hate morning people. And mornings. And People.
-
Dave™
nagyúr
válasz fogtunder #16535 üzenetére
Mobil appok helyett ott a Plex (tényleg), illetve ha androidot használsz akkor foldersync meg hasonlók is vannak, a virtualizálás sem gond (bár felesleges virtualizálni, telepítheted debian alá is és akkor mehet natívan a Kodi), a gyenge pont a cloud, de én nem küzdök vele tovább, visszaszinkronizálom egy windowsos kliensről és megoldottnak tekintem a problémát. Ugyan nem ugyanaz, de majdnem. Arra szerintem várhatok, hogy mikor lesz a Onedrive támogatott linux alatt, bár van egy elvileg működő 3rd party megoldás, csak nem túl felhasználóbarát.
De egyetértek, aki életében először lát NAS-t, tuti jobban eligazodik a DSM-ben már csak a súgó meg varázslós felület miatt is.
[ Szerkesztve ]
-
Spuri2000
senior tag
Nekem az OMV sokkal átláthatóbb. Kipróbáltam a lehető legtöbb ingyenes nas progit, de ez maradt a legvégén. Amire kell arra tökéletesen megfelel. A Gdrivet még aláhegeszthetnék és teljesen elégedett lennék.
-
félisten
Tegnap egy régi barátommal diskuráltunk, és szóba került a NAS-kérdés is. A srác mellesleg elég komoly rendszereket üzemeltet, de nem kifejezetten maga az informatikai hálózat a szakterülete.
Feltette a kérdést, hogy mégis minek ez az egész NAS-huzavona, tegyek fel egy Win7-et az atomos gépre (licensz van), és annyi -- ő is ezt csinálja, sokkal kisebb macera és nagyobb funkcionalitás, mit mondjuk az OMV.
Na, erre nem igazán tudtam mit mondani...
Az OMV-m mondjuk fut, de menedzselni valóban jóval könnyebb lenne egy windowsos gépet.
MaCS
-
kabar
senior tag
válasz MaCS_70 #16540 üzenetére
A rendszergazda srácok egy jó része (tisztelet a kivételnek), mivel hozzászokott a munkahelyén, hogy energia, erőforrás, anyagi háttér van számolatlanul, úgy nem érdekli a feleslegesen lefoglalt tárterület, memória, elhasznált proci teljesítmény, áram, megvásárolt OP-rendszer, árak stb. Talán ebből az irányból megközelítve, kicsit könnyebb megválaszolni adott helyzetben a kérdést. Kicsit olyan amerikaias ez a leszarom mennyiből, mekkora motorral, mennyi benzinből, de szétcsapom a házat, kibányászom az aranyat, megépítem a csilivili choppert. Mindegy hány kiló, hol a súlypontja, hogyan lehet motorozni rajta.
-
fogtunder
nagyúr
az egyik legfontosabb ok, hogy az emberek többségének nem állnak otthon parlagon a windows licenszek. a másik az erőforrás igény, egy asztali windows sokkal több procit és RAM-ot zabál, mint egy kicsontozott linux. a harmadik, hogy bár van start menüd és asztalod, a NAS-okat az emberek többsége headless módban üzemelteti, a windows pedig nem erre lett kitalálva, persze távoli asztallal meg lehet oldani ezt is. a harmadik, hogy pl. én falra másznék, ha a NASomon is a windows idióta mapparendszere fogadna, az OMV-ben sokkal jobban meg van oldva a felhasználók és jogosultságok kezelése, mint win alatt, a tárolási képességekről már nem is beszélve.
-
félisten
válasz fogtunder #16542 üzenetére
Giorgio, Kabar, köszönöm!
Ezek nagyon jó érvek, és a filozófiámhoz is közel állnak -- bár a Windows számomra is sokkal barátságosabb terep, mint az OMV.
Viszont tovább fűzve a gondolatmenetet: mi van, ha felteszek egy alap Linuxot (mondjuk praktikusan Debiant) és arra egy SeaFile-t. Így lehetne ott persze egy OMV is, de annak úgy mi maradna a funkciója?
Köszönettel: MaCS
-
kabar
senior tag
válasz MaCS_70 #16543 üzenetére
Talán ez lehet az oka a XPenology sikerének. A linux erőforrásigénye a windows kezelőfelületével. Arany középút. Az illegalitásban is valahol félúton van. A zavarosságával azért nem értek egyet, mert ebben nagy befolyásoló tényező a megszokás, amit a kipróbálás nem változtat meg. Meg kell szokni, be kell járatni, mint egy új hangfal hangját. Aki évek óta ezzel van, annak logikus, és Uram bocsá' a másik lesz az illogikus.
-
fogtunder
nagyúr
az OMV alapból csak annyit csinál, hogy amit a böngészőben kattintgatsz, azt átfordítja terminal parancsokká, gyakorlatilag minden funkcióját meg tudod valósítani ssh-n keresztül is. szóval nem az a kérdés, hogy minek OMV, hanem hogy minek grafikus felület?
a cél OS-ek (OpenELEC, OMV, Freenas, stb.) mint a nevük is mondja, célszerszámok, egy feladat elvégzésére vannak tervezve, mást nem nagyon tudnak, de azt jobban, mint egy általános OS, legalábbis telepítés után közvetlenül. illetve az alattuk dolgozó alap OS-t (többnyire valamilyen unix jellegű cucc) le szokták csupaszítani, hogy ne legyenek benne felesleges dolgok, amik erőforrást/tárhelyet foglalnak.
-
Dave™
nagyúr
Nagyon nem értek egyet, egyrészt a nagyobb funkcionalitás csak úgy igaz, ha nem NAS-ként tekintesz rá, amúgy meg sokkal több macera a jogosultságok, megosztások kezelése, a fájlrendszerek közül csak az NTFS-t meg a FAT32-t kezeli, a szolgáltatások is jóval karcsúbbak (NFS? SSH? stb.), nincs webgui, max lehet szórakozni remote desktoppal, a frissítésekhez mindig újra kell indulnia, amúgy meg az egyik legjobban támadott OS, tehát kockázatot is képvisel, nincs egy normális áttekinthető menedzsment felület, mint OMV esetén stb. Lehetne még folytatni, a lényeg, hogy komoly NAS funkciókra alkalmatlan, de minimum erős kompromisszumok kellenek hozzá.
-
Vesa
veterán
Én a FreeNAS-t rátettem egy USB pendrive-ra, onnan fut, sőt, ha már egyszer bebootolt akkor RAM-ból fut tovább ami gyors és nem kell neki hely a HDD-ken sem, azokon kizárólag a megosztott fájlok vannak. Ezt w7-el nehéz lenne megoldani, bár biztos nem lehetetlen...
A tudomány a valóság költészete!
-
lemmy9
őstag
Sziasztok!
Vennék egy kétlemezes Nast, Zyxelt, vagy Synologyt.
Benne lenne két HDD, plusz rákötnék usb-n két külsőt.
A Nas tud olyat, hogy lekapcsolja a nem használt lemezeket?
És valami kikapcsolás beállítható rajta, ha nincs használat?
Azért fontos, mert távolabb lenne, mint a médialejátszó.Köszi.
Szerintem!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Politika
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
- Lenovo ThinkPad E495 Ryzen 5 pro 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
- Lenovo ThinkPad X395 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest