Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tonyk
veterán
"NAS HDD: WD Red, NAS-ra van optimalizálva, tökéletes kompromisszum és nem kell izgulni a Green HDD-knél jelentkező (még mindig!) fejparkoltatási problémák miatt sem."
Kicsit későn reagálok, de bizony kell. javaslom nézd meg hogy áll, mert pl az én 3TB-os RED-emben ki volt kapcsolva gyárilag, de a főrumon beleszaladtunk nem is egybe amin 8 másodpercen volt a zacsiból kivett RED.
(#8639) Zjunior
"Amit libkeltel nast borzasztó véleménnyel vannak róla.
https://ipon.hu/webshop/product/zyxel_nsa_310/193608"Melyik az a borzasztó vélemény? A nemtudásból fakadó vélemény vagy a nemtudásból fakadó vélemény?
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
válasz junkpod #8831 üzenetére
A HDD elviszi a fejet parkolni ha kell, ha nem 4 másodpercenként (energiatakarékossági okokból(kb tized W spórolásról van szó...) ). WD Greeneknél jött elő ez a gond. RED esetében alapból kikapcsolt állapotban kéne lenni, ami vagy úgy van vagy nem (párral összeszaladtunk már amiben gyári 8 másodperc volt). De érdemes megnézni az összes WD esetében.
~300.000-500.000(-600.000) ilyet bír elviselni egy HDD. Volt akinek 100e feletti érték jött össze 1-2 hónap alatt.SMART 193-as érték (Load Cycle Count). Kikapcsolni számítógépen wdidle3-al ,de pl Zyxel NAS-ok alatt (FFP alól a ) idle3ctl -el lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz junkpod #8834 üzenetére
Mennyit ment? SMART 9 (Power on hours). Nálam 1412 óránál jár a hdd, ebből van 97 parking.
Szerintem jó lesz, az az érték, hacsak nem 1-2 napja megy.
Látom Zyxel-ed van. Ha van FFP, akkor tedd fel az említett csomagot, és le tudod ellenőrizni mennyin van, ill ki is tudod kapcsolni vele.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Hofeher #8838 üzenetére
Idézek abból a hozzászólásból amire kérdeztél: "SMART 193-as érték (Load Cycle Count). "
(#8839) junkpod
Hol itt a gond? Elment ennyi idő alatt 5x parkolni. Az viszont figyelemreméltó, hogy 137 óra alatt 2815 alkalommal parkolt. (Nálam 1412 óra alatt 97 alkalommal.) (Ha van FFP-d a zyxelen még ki sem kell venned belőle és ki tudod kapcsolni.)
-
Tonyk
veterán
Elméletileg nem, gyakorlatilag meg panaszkodnak sokan , hogy folyamatosan kattog még torrent alatt is. Ott van ugye cache (32, 64MB) is amiből dolgozik, és nem biztos, hogy x másodpercig hozzányúl, mert pl. ennyi idő alatt nem tud ennyit cuccot visszatölteni a torrentklliens.
-
Tonyk
veterán
válasz Hofeher #8853 üzenetére
http://logout.hu/cikk/nsa-310_es_az_ffp/bevezetes_a_pendrive_torlese.html
Ne zavarjon meg , hogy 310-hez szól a cikk, ugyanúgy jó 320, 325 , 325 v2, -re is. Én a HDD-re telepítését javaslom a cikkben leírtakkal szemben ami pendrive-ot használ. Annyi, hogy a hdd-re telepítéshez a cikk 8.oldalával kezded, és a 3.on folytatod a telnet kikapcsolásával.Valamint a legfrissebb csomagok eléréséhez, a telepítés után ezt kell tenned: http://prohardver.hu/tema/re_nassoljunk_nsa-310_es_az_ffp/hsz_7089-7089.html
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Simán orvosolható a 8 másodperc is. Egyértelműen pedig nem jelenthető ki, mert nem mindegyikben gyárilag 8 másodperc. Az enyém pl. disabled volt a zacsiból kivéve.
Valamint a RED 7/24-re gyártva.(#8862) Möhe
Szerintem egyértelműen RED! (de papírral!)
-
Tonyk
veterán
Ezzel az a gond, hogy nekem RED v2 van és ennek gyárilag disableden volt.
Próbáltunk már gyártási idő, gyár (malaysia, taiwan) alapján rájönni a logikára de nem sikerült. Egy ideig úgy tűnt, hogy a malaysiai gyártmányúakban nincs pakolás. Aztán rácáfoltak erre is. Viszont eddig az összes taiwaniban be volt kapcsolva.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz Multibit #8881 üzenetére
Én is novemberben vettem, maláj, 2013. okt. 14-i gyártású Red Nasware 2.0 (3TB).
Vannak ismerettségi körben ez előtti és utáni gyártásúak, amikben rendszerint be volt kapcsolva a parkolás. Amiben nem volt az eddig mind maláj volt (de mondom volt közöttük olyan maláj is amiben igen ).[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Dr.FantastiK #8953 üzenetére
Kérdés, hogy szüksége van-e usb3-ra ill, hogy mire nem elég a "gyengébb" 320 és hogy rászán-e kb +12E-et. Ha igen akkor már inkább a 325 v2.
Úgy gondolom ár/érték arányban a 320 verhetetlen, de mindenkinek más az igénye.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz Dr.FantastiK #8958 üzenetére
"jol bizonyitott helyzett hogy Hardver-bol ' sosem elég "
Streamleni simán streamel 3 tv-re is fullhd-t. Torrenttel sincs gondja, úgy, hogy megy mellette döcc nélkül a fullhd stream. Aki ennél többet akar vesz/épít (mikro)szervert.
"USB 3 is jol johet."
Mire? Főleg ha nincs ilyen eszköze. De ahogy mondják, sokkal értelmesebb egy gigabites háló.
(#8959) Egon
"(anno akciósan vettem 23K-ért: best buy volt"
Bizony . Én is annyiért vettem, előtte egy héttel és utána egy héttel 30E volt. Bánon, hogy nem vettem kettőt akkor belőle .
-
Tonyk
veterán
válasz hörcsi77 #8967 üzenetére
Nem a nas-t kell elérni, hanem a routert. Ha az megvan, onnét már bármit elérsz ami mögötte van.
Ehhez pl a routerben be kell állítani egy ddns szolgáltatót. pl. dyndns, ami ugyan fizetős lett, de a van dlink tulajoknak egy szolgáltatás ami dyndns alapokon működik. Itt kell regisztrálni (nem kell foglalkozni vele, hogy dlinkeseknek van), a cím ugyan dlinkes, de működik a dyndns klienssel a routerben. Van még a no-ip ami ingyenes, ezt javallom, ha tudja a router.
Ezután már csak portforward kédése és elérsz mindent.(#8960) Kronk
Én nem vennék 4 terrásat semelyikből sem.
Inkább akkor már egy 3 és egy 2 terrás. És igen, a RED-et vedd. Direket 7/24-es üzemre tervezték, +1 év gari a green-hez képest.
Még annyi, hogy a WD -t (legyen az bármelyik is, érkezéskör közvetlenül teszteld le, hogy van-e benn fejparkoltatás (a red-en elméletileg ki kéne kapcsolva legyen, gyakorlatilag, meg kétesélyes, vagy ki van kapcsolva vagy 8 másodperc. Ha benne van, kapcsold ki.)). PC-vel wdidle, Zyxel nasokon ffp alól idle3ctl .(#8968) Egon
Ha jól emléxem FFP alá van szoftveres ventiszabályozás is.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
válasz BullZeye #9001 üzenetére
Annyira, de annyira tudtam, hogy nevelésbeli fikázással fogsz jönni.....
Így legyen ötösöm a lottón!Hát igen ízlések...., én mondjuk nem látom nevelésbeli gyengeségnek, a Toy Story-t, Aranyhaj, Shrek, Némó és társait. Ettől még a nagyobbik lányom 4,5 évesen folyékonyan olvasott, kitűnő az iskolában (spec. angol osztályban), két nyelven beszél a magyaron kívül... hát igen, az a rohadt tv, na meg a nevelésünk nagyon elrontotta....
Bár, ezt már ehet végképp nem itt kéne megvitatni.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Elemental #9016 üzenetére
Utána pedig lényegesen több minden áll rendelkezésre. "Kicsit dolgozni kell": Mondjuk egy FFP felrakása a Zyxelre, van tán' vagy 2 perc. Jelenleg 580 csomag van, ami folyamatosan bővül (nyilván ezek között vannak libek, és különböző verziók is, de azért mindenképpen figyelemreméltó)
-
Tonyk
veterán
Kérdés, hogy ebben a keretben benne van-e HDD?!
Ha HDD-vel együtt ennyi a keret a legjobban szerintem a Zyxel NSA320 (27.9E) + 1TB WD RED (17E) vagy Toshiba DT01ACA100 (1TB - 13E) és DT01ACA200 (2TB - 20E) variációival járhat.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz BullZeye #9086 üzenetére
"Rá lehet kötni külső vinyót USB3.0n keresztül, és még mindig olcsóbban jön ki."
WD MyCloud 3TB : ~52E
Toshiba 3TB DT01ACA300: ~26E2x 3TB : 52E
Zyxel NSA320: 27.9EValóban ~1900Ft-al beljebb van Cserébe csinálhat "villanyvasutat"
-
Tonyk
veterán
válasz s7evcsenko #9127 üzenetére
Terhelhetőségről: Nálam van hogy 3 tv-re is megy egyszerre 1080p-s mkv döc nélkül. Seedszerverként ugyan nem üzemelek, de még nem vettem észre röccenést ha 2.5MB/s letöltéssel jön a torrentről valami (1.2up mellett meg pláne nem) ha megy is 1-2 1080-as mkv. (nyilván gigabites routerre kötve)
-
Tonyk
veterán
válasz s7evcsenko #9129 üzenetére
A Transmissionnél nincs ilyen korlát. (Alapesetben telepíteni kell a programcsomagok közül a Transmission-t, vagy az FFP-s verziót használod. Jelenleg mindkettő 2.82-es verzió. )
Van egy másik, a menübe beépített kliens is, az csak 10-et tud. De úgysem azt fogod használni...
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Hofeher #9131 üzenetére
Ha kell usb 3, akkor 325, ha nem kell és spórolni is akarsz 320. A 325v2 kicsit átdolgozott kiadás, más ventillátort kapott és mindegyik fiókak van füle. A 320 és 325 esetében egy kivehető fül van, amit külön-külön használhatsz bármelyik fiókhoz, amikor ki akarod venni a hdd-t.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
válasz lolka1980 #9141 üzenetére
Ez kb. olyan, mint az android(-os telefon) - iphone; AMD - Intel; Jobboldal - Baloldal : meggyőződés kérdése. Egy iphone tulajt sem tudsz meggyőzni, az androidos igazadról, mert az jobban hypeolt termék és menőknek az van. Ennyi.
(#9142) noklika
http://prohardver.hu/tema/milyen_nas-t_vegyek/hsz_9016-9016.html
Erre én meg ezt írtam :
http://prohardver.hu/tema/milyen_nas-t_vegyek/hsz_9017-9017.html
(#9145) Egon
"A Zyxel szoftvere jóval fapadosabb, mint a Synologyé, több funkció hiányzik (pl. VPN szerver, hogy csak egyet említsek)"
Mondjuk az meg is érdemli, aki NAS-on futtatja a VPN szerverét.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
"LOL, sok tapasztalatod lehet ezen a téren."
LOL ... De ráhibáztál! (Informatikus vagyok....)
"VPN szerver komolyabb routereken is futtatható (viszonylag kompromisszum-mentesen), amikben jóval gyengébb vas van, mint egy NAS-ban."
Nem a hardver gyengeségére gondoltam. De bármit lehet mondani, úgyis megkontrázod. Látod, visszafelé is igaz!
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz z123456789 #9245 üzenetére
Nálam éjjel nappal megy a 320, no nem seedszerver jelleggel. Ventit kicseréltem rajta, plusz tettem egy bordát a procira. 41-42 fok körül van torrenttel + két winyóval.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Claude Leon #9283 üzenetére
Komoly válasz! Gratulálok!
-
Tonyk
veterán
válasz Claude Leon #9287 üzenetére
"a saját firmware csak arra szolgál, hogy a wines telepítő megtalálja a helyi hálózatban."
Érdekes meglátás. Nem tudom melyik nasnál láttál ilyet. Ergó ha nem használsz telepítőlemezt (siccc ) el sem tudsz indulni, mert az találja meg a nast? Vagy linux alól, el sem éred csak wine-val futatott telepítőlemezzel?
Kérlek gondold át ezt még egyszer!Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz Claude Leon #9291 üzenetére
A zyxel 210-nek is volt böngészős admin felülete!! És a Dlinknek is...
Maradjunk abban, hogy ezeknek az eszközöknek épp úgy nincs szükségük "telepítő" cd-re, mint pl. a routereknek. Merhogy' azt is szeretik sokan "installálni" a gépre...
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz CoolBoy323 #9293 üzenetére
Ha kapott fix (gondolom inkább static dhcp-t) ip-t, akkor miért nem böngészőből konfigurálod?
"Mi a gondod vele?
Mar teljesen jol mukodik."Ezt rendszerint Synology tulajoktól kapod mindent megmagyarázó válaszként.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Ha tudsz akkor még az S verzió nélkülit vedd, ill a 320-at (abból is s nélkülit) ha kapsz! az S-es verziók elméletileg butábbak mint az S nélküliek. (Mondom ezt úgy, hogy valahol olvastam, de hogy hol meg nem tudnám mondani. Szerencsém még nem volt S-eshez.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest