Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• silmatauki

őstag

Itt van amúgy egy direkt összehasonlítás a Pana GM1 + 12-32 (23mm-re tekerve és az optimális élesség érdekében picit – 5.6-ra – lerekeszelve apertúra módban) és a Sigma DP2 Merrill között. Mindkettő extended minimum ISO-n (125, ill. 100) a zajcsökkentés kedvéért.

GM1

DP2 (semmi plusz exp. korr.-t nem nyomtam rá, f4.5)

Mind2t nulla (GM1) / minimális (az SPP-ben -2) zajszűréssel hívtam elő. (Az SPP a minimális CNR -2-n is szűr színzajt – a ténylegesen zajszűrés nélküli Iridient ezért produkál durván “csomósabb: képeket, ha ott nem kérünk szűrést.)

A DP2 sokkal élesebb képet csinál, viszont a “csomós” színzaja (ami még ezen a képen is látszik a bal fent hátul levő sötét üvegablakokon) sokkal nehezebben szűrhető, mint a sokkal randomabb GM1-féle színzaj.

és itt egy mai belső téri DP2 kép. kézből kellett fotóznom (nem volt állvány), gyakorlatilag minden 1/40s-nél hosszabb záridejű kép bemozdult és emiatt kukázni kellett őket. (Iszonyú nehéz Sigma Foveonokkal bemozdulásmentes képeket lőni nagyobb – akár a recpirokszabály körüli is! - záridőkkel, olyan nagy az élessége.) Emiatt “csak” egy 2.8-as, 1/40-es képet hívtam elő. Szerencsére a DP2M obija 2.8-on is nagyon jó. Itt – szemben a fenti kültéri képpel - mind az expozíciót (SPP-ben +0.4), mind a HDR-t (SPP: +0.7 fill) megnöveltem, plusz CA korrekciót bekapcsoltam. 0 CNR-t használtam (LNR és BNR maradt a minimumon). Látszik, hogy így is van a homogén felületen csomósodás.

Új hozzászólás Aktív témák