Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux

Hozzászólások

(#1201) Horvi válasza tordaitibi (#1200) üzenetére


Horvi
őstag

Nekem is ez volt a tapasztalatom a Dolphinnal, hogy valamiért ez a felderítésesdi nem nagyon akart menni. Viszont ha fstab-ba beírtam utána már működött a hozzáférés.
Igaz kellett trükközni a jelszóval meg a userrel mert a céges gépen csináltam aztán ott a hálózati meghajtókat felhasználó+jelszó párossal lehetett csak használni.

Hello darkness, my old friend...

(#1202) tordaitibi válasza BoB (#1199) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Igen, egyszer.
sudo find /var/log -type f -delete
Aztán
journalctl --vacuum-time=1weeks
és ezután csk 1 hetet tart meg, aztán kezdi felülírni.
A 4,4GB logfile kb. 5 hónap eredménye volt.
Jelenleg 74MB, ez 3 nap erdménye, néha ránézek de bizakodok hogy nem lesz 4 giga.

(#1203) BoB válasza tordaitibi (#1202) üzenetére


BoB
veterán

Ez:
journalctl --vacuum-time=1weeks
egyszeri törlés. Kéklufi a másik topikban már linkelt melyik fájlban mit kell változtatni a végleges beállításhoz.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#1204) tordaitibi válasza BoB (#1203) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

óóóó... megértettem és köszönöm!
Ez kell nekem, már át is írtam a conf fájlt,

/etc/systemd/journald.conf
SystemMaxUse=100M

(#1205) duo


duo
őstag

sziasztok!

tldr: a manjaronak jobb-e az amdvel valo kompatibilitasa, mint az ubuntu 20.04-nek vagy a debian 10-nek? elsosorban az usb-eszkozok terén.

a hosszú sztori:
a gép: asrock fatality b450i. ryzen 2700, 32 gb gskill aegis, nvidia 1030, 2 db samsung 2,5-ös ssd.
ubuntu es debian használó vagyok legalabb 10 eve. (azelott uhu, meg frugalware.)
azt gondolom hogy kompatibilitási problemam van.
méghozzá usb eszköz tekintetében.
egy külső dac-ról van szó. (Hegel hd12)
kernel es pulseaudio kezeli szépen. gyönyörűen szól. ujraindítas utan is meg minden. azonban ha egy ejszakat pl ki van kapcsolva a rendszer, akkor bekapcsolást követően nem talalja a dacot a linuxom. pulseaudioban nincs, lsusb nem mutatja hogy lenne eszkozom. ilyenkor vagy kihuzom a gep fenekéből a DAC usbjét es visszadugom aztan látja, vagy reboot es utana látja, vagy reboot, usb kihuz-bedug es ugy latja.
másik igaz nem külső tápos DAC meg remekul megy. (m-audio2x2) fasza kis kartya az is, de a kettő nem egy kávéház azért.
win 10-is van célszoftvernek fenntartva. ha átbootolok vagy az az alapertelmezett, az hideginditasbol is megtalalja. driver nélkül is.

arra gondoltam hogy hatha a frisebb manjaro csomagok jobban szeretik az amdt hatha az usb eszközök kezelése esetleg jobb lenne.

nem maradt mas ötletem mert a portokat vegigprobáltam tápkábel es usb kábel csere is volt, es dave kollega tippjet is kiprobaltam, miszerint az usb alvó módjat kapcsoljam ki. megtörtént, nem javult a helyzet. el vagyok kenődve kicsit mert ez egy rohadt jó DAC amúgy.

manjarot kipróbálom. xfce vagy kde? azert merul fel, mert evek ota openbox plusz par lxde csomag, vagy xfce kicsit kikonnyitve a repertoárom, de most mar alig marad az alap footprint 500 mega alatt.
es ujabban mintha olvastam volna hogy a kde egesz light lett.

összefoglaló kérdésem: mi a lóf@t csináljak?

köszönöm szépen: duo

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#1206) májkimiki válasza duo (#1205) üzenetére


májkimiki
őstag

Röviden és tömören: Manjaro Openbox
[link]
Frissebb kernel, frissebb driverek.
Az új ryzen vga-k meg plane a friss dolgokkal jók.

[ Szerkesztve ]

(#1207) duo válasza májkimiki (#1206) üzenetére


duo
őstag

köszi! és bármelyikből a minimalt vagy a normalt? csak a szoftverek mennyisége a különbség vagy más is?

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#1208) májkimiki válasza duo (#1207) üzenetére


májkimiki
őstag

Szerintem a normalt. Igen a minimalban kevesebb a cucc.

[ Szerkesztve ]

(#1209) Dave™ válasza duo (#1205) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ryzen 5 4500U-s ASUS mini PC-m van Manjaro Gnome-mal, tökéletesen megy minden, ha ez segít.

(#1210) duo válasza Dave™ (#1209) üzenetére


duo
őstag

még nem tudom segít-e :D de köszönöm szépen :K
alapvetően a debian vonalon is megy minden, csak ez az eszközfelismerés. miért megy egyszer igen egyszer nem? mi nem akarja az igazságot? pulseaudio? a kernel? az usb-s csomagok?
kernelt végül 3 félét próbáltam. 4.19, 5.4, 5.8, a többit nem tudtam. talán (biztos) más verziójú cuccok vannak manjaroban.
mindegy is hazamegyek felcsattintok egy manjarot, és valószínűleg menni fog. reggel bekapcsolom majd ismét, ott derül ki.
(igazából azt sem tudom milyen log-ot nézzek). egyetlen 2015-ös fórumbejegyzést találtam ahol mpd-dsd probémát doncolgattak (arch-os fórum volt). egy hegel mint ez enyém meg egy aune x1s és valaki csinált egy kernel patchet. de ott sem az volt a gond hogy nem ismerte fel hanem nem úgy ment a dsd lejátszás.

jelentkezem még!

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#1211) Dave™ válasza duo (#1210) üzenetére


Dave™
nagyúr

Az én eddigi tapasztalatom alapján a kernel ilyet nem produkál, vagy támogat valamit vagy nem. Az USB-s audioeszközöknél a standby mode jelenthet problémát ahogyan írtam is a másik topikban, de lehetnek egyéb, egzotikus problémák is. Szerintem ez nem disztribúciófüggő, és a Pulseaido sem sok vizet zavarhat, az csak egy réteg az ALSA felett ha jól rémlik.

szerk: az SDAC nekem egyetlen egyszer ment, emiatt azt hittem én bénázok és kb. mindent végigpróbáltam, ami emberileg lehetséges, a végén kiderült, hogy az AK chip halt meg. Persze ez ekkor már Windows alatt sem ment.

[ Szerkesztve ]

(#1212) duo válasza Dave™ (#1211) üzenetére


duo
őstag

a pulsenak ott nőtt nekem a reputációja, hogy pl a Roland ua S10 DAC-om. Az ALSA meg se moccantotta. semmi. pulseaudio azonnal látta. de kimenetnek csak a pulse-ot lehetett megadni...
itt ebbeb az esetben arra gondolok hogy az ubuntu/debian vonalon a régebbi csomagok miatt, az AMD cuccok tamogatottsaga nem annyira kiforrott.
tobb otletem nincs ha tovabbra is szar, akkor vagy veszek egy xmos usb spdif átalakítót és hátha, vagy eladom a Hegelt. (nem fogok talalni megegy ilyen hangu cuccot)

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#1213) Dave™ válasza duo (#1212) üzenetére


Dave™
nagyúr

A transzport mindenképpen megoldja a dolgot, de átérzem a dolgot, én is előbb válnék meg a DAC-tól, mint hogy amiatt Windowst használjak :D Ubuntura meg Debianra is gondolom van újabb kernel azért, és a Ryzenek azért már elég jól/régóta támogatottak. Manjaron annyival könnyebb a dolog, hogy tök egyszerűen lehet kernelt cserélni, akár bétára vagy real time-ra is, illetve a zárt driverek is egyszerűen telepíthetőek. Meg minden csomag majdnem a legfrissebb, ami lehet. Néha viszont Ubuntu alatt jobban mennek dolgok, talán van valami plusz patch, fogalmam sincs.

(#1214) jochen


jochen
csendes tag

Sziasztok . Nem tudok frissíteni , minden kérésre " The requested URL returned error: 404 " a válasz . Mit lehet tenni ?

A mértéktartás abból áll,hogyha valamiből elegem van, abbahagyom.

(#1215) duo válasza Dave™ (#1213) üzenetére


duo
őstag

no itt vagyok sokára.
manjaro telepít. tisztességes felület, "jók a programok" :D
próbálgattam. sok évnyi debian ubuntu után megszokható.
de, ugyanaz a baj a hangkártyával.
úgyhogy kis tökölés után egy smsl x-usb II berendel. (TIm82 kollega meg kölcsön adta addig az övét :R ) most már az zenél a Hegel elé kötve.

viszont a megszokás nagy úr, úgyhogy újra ubuntu alap+ minimál xfce teljesít szolgálatot

köszönök amúgy mindent is. :)

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#1216) Dave™ válasza duo (#1215) üzenetére


Dave™
nagyúr

Manjaron nem is ez a lényeg, hanem a rolling rendszer, illetve az AUR. Ez a kettő az, ami elég erősen megkülönbözteti az Ubuntutól.

(#1217) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Sziasztok!

Jelenleg egy GTX960 4GB-ot hasznalok nvidia zart driverrel, am szeretnem lecserelni rgy RX 5500 XT 8GB-ra (ennel a kernel reszet kepezo amdgpu-t hasznalnam).

Kerdesem:

Van arra barmi mod, hogy a fenyerejet tudjam szabalyozni a kartya kimeneteinek? Jelenleg az nvidia-settingsben beallitom a fenyesseg (brightness) erteket es ezt megjegyzi a driver. Ugyanezt szeretnem elerni amdgpu-val. Itt ugye nincs control panel, ugyhogy kezzel kell mokolni.

Hol kell/lehet ezt a beallitast elvegezni?

Koszi!

Udv.

(#1218) Dave™


Dave™
nagyúr

Visszaváltottam Plasmára mindkét otthoni gépemen amiből az egyik egy AMD alapú mini PC, a másik egy Intel alapú notebook. Azt vettem észre, hogy az Intelen teljesen jól megy a panel átlátszóság az alap Breath2 témával, az AMD-s mini PC-n viszont csak minimálisan. Az AMD-s így fest, az Intelest most nem tudom megmutatni, de ennél sokkal jobban átlátszik. Friss telepítés után, semmi beállítás ez a különbség - létezik, hogy az AMD open source drivere limitál?

(#1219) BoB válasza Dave™ (#1218) üzenetére


BoB
veterán

Most nem vagyok otthon, de jövőhéten meg tudom mutatni nálam milyen amd-vel és intel-el is.

Miért váltottál vissza?

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#1220) Dave™ válasza BoB (#1219) üzenetére


Dave™
nagyúr

Köszi!

Ez nálam időszakos, pár év Plasma után van egy fél év Gnome, aztán megint vissza Plasmára. Most határozottan élvezem, bár elég nehezen akart felmenni a Renoir alapú mini PC-re: live módban minden oké volt, utána viszont nem indult az SDDM, és mivel ez volt a legkényelmesebb, frissítettem testingre, amivel már ment minden rendesen... Ilyen azért sose volt korábban, de túlélem. Az átlátszóság hiánya viszont zavar, az Inteles gépen sokkal szebb a panel :D

szerk: mivel friss az élmény, ezek zavartak most a Gnome-nál: több hangforrásom van, ezeket váltogatom is funkciótól függően, és rendszeresen előfordult, hogy a HDMI hang nem ment, csak ha kijelentkeztem meg vissza. Aztán a másik borzasztó zavaró dolog az értesítések, a számváltásokról mind van értesítés (minek?), így volt egy baromi hosszú lista érdektelen dolgokról. A drag and drop sem megy úgy, hogy közben alkalmazás ikonra böksz, csak kisebb méretű ablakból lehet másikra húzni, az ablakkezelő sem olyan sima mint a Kwin és RAM-ból is többet evett. Plusz hiányzott (de nagyon) a krunner, annak nincs értelmes alternatívája (árfolyamok, mértékegységek stb). Ja meg még egy, a KIM funkcionalitása is nagyon hiányzott. Majd 2-3 év múlva lesz megint Gnome, akkor meg az egyszerű munkamenet fog hiányozni az agyontweakelt Plasma után, már előre tudom :D

[ Szerkesztve ]

(#1221) GreenGoblin


GreenGoblin
tag

Sziasztok,
Pár hete kezdtem el hasznalni Manjaro KDE-t. Első Linux disztróm és történt egy-két furcsa dolog mióta használom. Gondoltam megkérdem itt hátha valaki találkozott már ilyennel.
Add/Remove sofware es Software Update-ekre klikkelve nem történt semmi. Elkezdett az egér kurzor animálni, megjelent a tálcán az app egy pillanatra, majd eltűnt. Többször próbálkoztam és nem adta be. Csak a restart hozza helyre ilyenkor.
Mikor rámegyek a Shutdown-ra elindul a kikapcsolás de nem kapcsol ki. Ilyenkor power gomb hosszan nyomása segít csak.
A fenti kettő nem minden nap történik de azért idegesítő mikor előjön.
Akár hányszor kapcsolom be a gépem a hangerő némítva van. Nem értem miért.
Valakinek van ötlete miért vannak ezek az anomáliák és, hogy tudnám kideríteni mi okozza?
Sudo Pacman -Syu parancsra már napok óta nem dob ki semmit. Most tényleg nem lenne update?
_______________________________________________________
KDE Plasma Version: 5.20.4
KDE Framework Version: 5.76.0
Qt Version: 5.15.2
Kernel Version: 5.8.18-1 MANJARO
OS Type: 64-bit

Processors: 8 x Intel Core i7-8565U CPU 1.80Ghz
Memory: 15.3 Gib of RAM
Graphics Processors: Mesa Intel UHD Graphics 620

:R

[ Szerkesztve ]

.. ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.

(#1222) urandom0 válasza GreenGoblin (#1221) üzenetére


urandom0
aktív tag

Add/Remove sofware es Software Update-ekre klikkelve nem történt semmi.

Próbáld meg terminálból indítani: pamac-manager, hátha ad vissza valami használhatót.
Közben másik terminál ablakban mehet a logfigyelés: journalctl -f
Ott biztos fog kiköpni egy halom üzenetet.

Mikor rámegyek a Shutdown-ra elindul a kikapcsolás de nem kapcsol ki. Ilyenkor power gomb hosszan nyomása segít csak.

A power gomb egyszeri megnyomására sem kapcsol ki?
A shutdown parancsra mit csinál?

Sudo Pacman -Syu parancsra már napok óta nem dob ki semmit. Most tényleg nem lenne update?

Amikor ezt írtad, akkor tényleg nem volt napokig semmi update. Azóta sem volt túl sok, csak apróságok.

(#1223) growler


growler
őstag

Kb. 2-2.5 hete telepített Manjaro 20.2 Cinnamon.
Ma kaptam hozzá egy tekintélyes frissítési csomagot - kb. 1.2GB nagyságrendben.
Ebben voltak eltávolítások (több NVIDIA driver verzió)
Telepítések, és frissítések. [link]
Cinnamon felülettől ez az 576MB-os alap (IGP) RAM fogyasztás azért nem is olyan rossz ! :)

(#1224) bisti79


bisti79
tag

Sziasztok, mindenkinek boldog új évet!
Olyan problémám lenne, hogy valamilyen gixer miatt nem elérhető a laptopomon a nyomtatási szolgáltatás (egyszer csak inaktívvá vált, holott korábban megelégedéssel nyomtattam...) A csomagokat már újra raktam, de nem segített, kézzel sem tudom indítani a cups-ot. Van valakinek valami ötlete?

(#1225) májkimiki válasza bisti79 (#1224) üzenetére


májkimiki
őstag

systemctl status cups.service ?

(#1226) bisti79 válasza májkimiki (#1225) üzenetére


bisti79
tag

● cups.service - CUPS Scheduler
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/cups.service; enabled; vendor preset: disabled)
Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ● cups.socket
● cups.path
Docs: man:cupsd(8)

(#1227) májkimiki válasza bisti79 (#1226) üzenetére


májkimiki
őstag

Akkor elkéne indítani és engedélyezni rendszerinduláskor.
sudo systemctl start cups.service
sudo systemctl enable cups.service

(#1228) bisti79 válasza májkimiki (#1227) üzenetére


bisti79
tag

Köszönöm!
Rápróbálok. Remélem, megoldja...

(#1229) májkimiki válasza bisti79 (#1228) üzenetére


májkimiki
őstag

Csekkold le megint a status paranccsal, ha startoltad és restart után (enable) is.

(#1230) Capricornus


Capricornus
aktív tag

Sziasztok!
Karácsonykor újraraktam a manjaro-t, mert kaptam egy új SSD-t és már úgyis egy csomó mindent elgányoltam benne. Gondoltam kipróbálom a KDE-t, amit olyan 15 ével ezelőtt használtam utoljára. Tök jó, még tetszik is. Viszont van egy nagy bajom vele. A system tray-en nem jelennek meg semminek a kis ikonjai, ami nem beépített KDE cucc, azaz pl. a telegram, discord, enpass, stb. Ez valami manjaro bug, vagy itt külön be kell állítani valahol, hogy ezek látszódjanak? Próbáltam rákeresni a problémára, de nem igazán találtam semmi használhatót. A sytem tray beállítzásnál az sem segít, ha beállítom, hogy mindig minden látszódjon. Valakinek esetleg van ötlete, hogy mit lehetne tenni?

Per aspera ad astra!

(#1231) urandom0 válasza Capricornus (#1230) üzenetére


urandom0
aktív tag

Szia, úgy látom ez egy KDE bug. Ki kellene törölni a következő két fájlt:

~/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc
~/.config/plasmashellrc

Törlés előtt csinálj róluk másolatot, mert a törléssel elvesztesz egypár KDE beállítást.
Törlés után jelentkezz ki és be KDE-be.

(#1232) Capricornus válasza urandom0 (#1231) üzenetére


Capricornus
aktív tag

Köszi, de sajnos nem segített. Visszatérek a cinnamonhoz.

Per aspera ad astra!

(#1233) Goxi


Goxi
tag

Sziasztok!
Dolphin fájl kezelőt használok és szerencsétlen módon (jobb klikk ablak tetején pipa ki) eltüntettem az eszköztárat és ugyanilyen módon nem tudom visszahozni. Tudnátok segíteni?

(#1234) Dave™ válasza Goxi (#1233) üzenetére


Dave™
nagyúr

Beállítások menüben pipáld ki. Ha nem látod a menüt, ctrl+m.

(#1235) Goxi válasza Dave™ (#1234) üzenetére


Goxi
tag

Köszi a gyors választ, közben ctrl+m meglett, de a file/mappa elérési útvonalat nem hozta vissza.
Alt jobb/bal nyíllal tudok lépni fel/le a mappák között, de ez nem túl kényelmes, mert tavol a laptopom, egérrel operálok.

(#1236) Dave™ válasza Goxi (#1235) üzenetére


Dave™
nagyúr

Akkor menj a beállításokba és valahol nyomd meg az alapértelmezett értékek visszaállítását (defaults).

Ill. csinálj egy screenshotot h mi hiányzik, hátha félreértem.

[ Szerkesztve ]

(#1237) Goxi válasza Dave™ (#1236) üzenetére


Goxi
tag

Szupper, megoldódott: jobb klikk a fájl kezelő ablak felső sávjában és alap választása. Így most látszik a telkes elérési út.
Köszönöm a segítőkészségedet.

(#1238) peterattila


peterattila
aktív tag

[Ezen] leírás alapján próbálom beüzemelni a minidlna-t, de nem járok sikerrel. A kapott hiba:
udo systemctl status minidlna
● minidlna.service - minidlna server
    Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/minidlna.service; enabled; vendor preset: disabled)
   Drop-In: /etc/systemd/system/minidlna.service.d
            └─run-as-user.conf
    Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2021-01-10 13:12:14 CET; 2s ago
   Process: 96090 ExecStart=/usr/bin/minidlnad -S (code=exited, status=255/EXCEPTION)
  Main PID: 96090 (code=exited, status=255/EXCEPTION)

jan 10 13:12:14 ep45-ds3l systemd[1]: Started minidlna server.
jan 10 13:12:14 ep45-ds3l minidlnad[96090]: minidlna.c:496: warn: Unable to change pidfile /var/run/minidlna/minidlna.pid ownership: Opera>
jan 10 13:12:14 ep45-ds3l minidlnad[96090]: minidlna.c:1065: error: Unable to set db_path [/var/cache/minidlna] ownership to 966: Operatio>
jan 10 13:12:14 ep45-ds3l minidlnad[96090]: minidlna.c:1070: fatal: Failed to switch to gid '966'. [Operation not permitted] EXITING.
jan 10 13:12:14 ep45-ds3l systemd[1]: minidlna.service: Main process exited, code=exited, status=255/EXCEPTION
jan 10 13:12:14 ep45-ds3l systemd[1]: minidlna.service: Failed with result 'exit-code'.



Úgy tűnik, mintha nem a nevemben futna a minidlna, de többször átnéztem mindent, nem látom a hiba forrását :( . Köszi, ha tudtok segíteni.

(#1239) dark2


dark2
tag

Sziasztok!

2 napja telepítettem (és hagytam frissíteni) Manjaro Cinnamon 20.2-t. Eddig nagyon tetszik, Ubunturól jöttem át.
A problémámat ismét a hangkártya jelenti, akárcsak ubuntun. Míg ott találtam a neten megoldást, hogy a Xonar DG adja a hangot, itt nem tudok állandó megoldást találni.
A gond az, hogy a videokártya HDMI a "0"-s, a Xonar az "1"-es eszköz - és nem tudom megváltoztatni.
Jelenleg minden indítás után terminálból alsamixert indítok, kiválasztom az asus kártyát, beállítom, hogy multi channelben menjen és a front sugárzókat használja - ezután megy a gépen a hang a leállításig. Mit kellene csinálni, hogy ez megoldódjon végleg? 20.01-es ubuntun valami QASmixer segített, a régieken alsamixer - de ott megmaradt a beállítás.

Illetve meg lehet oldani, hogy ne a szoftverekben legyen szükséges a hangerő állítgatása, hanem az óra mellett lévő hangerőikon szabályozza a fő hangerőt, mint a régi 14.04-es ubuntun vagy akár a windows-okon? Mert most amíg nullára nem húzom ott a csúszkát, addig folyamatosan a zenelejátszó szoftverben/youtube-on beállított hangerő megy folyamatosan - vagyis vagy néma vagy a szoftverben beállított érték van.

Kerestem a neten, de eddig semmi érdemit nem találtam. Minden segítséget köszönök!

(#1240) Pista0001


Pista0001
addikt

Sziasztok. Manjaro KDE rendszerhez keresek hdd backup megoldást. A cél bármelyik sata vagy usb hdd/sdd-ről lemezkép keszítése, és adott esetben visszaállítása bármilyen, az eredetivel megegyező méretű vagy annál nagyobb hdd/ssd-re. Gugli eddig nem volt a barátom, remélem, tudtok segíteni :)

[ Szerkesztve ]

(#1241) mgaben válasza Pista0001 (#1240) üzenetére


mgaben
senior tag

timeshift?

Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen, pedig nem...

(#1242) Dave™ válasza Pista0001 (#1240) üzenetére


Dave™
nagyúr

dd terminálból vagy clonezilla

(#1243) Pista0001 válasza Dave™ (#1242) üzenetére


Pista0001
addikt

Köszi, tanulmányozom.
mgaben: köszi, de ez nem az, amit keresek. Nem az aktuális oprendszerhez szeretnék visszaállítási pontokat, hanem különböző háttértárak tartalmáról komplett másolatokat, hogy azokat bármikor kompletten vissza tudjam állítani akár másik adathordozóra is.

(#1244) mgaben válasza Pista0001 (#1243) üzenetére


mgaben
senior tag

ahh, értem.

Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen, pedig nem...

(#1245) dark2 válasza dark2 (#1239) üzenetére


dark2
tag

Válasz saját magamnak, mert sikerült kiderítenem és kipróbálgatnom a megoldást és másnak is segíthet:
A Xonar DG-nél (és gondolom a többi hasonló Asus hangkártyánál) a driver alapértelmezetten azt a kimenetet veszi "fülhallgató"-nak, ami a kártyára rádugható gépház előlapján lévő audio csatlakozókhoz tartozik. Vagyis a kártyán lévő front panel tüskesorban találhatót.
Tehát a kártyára rá kell dugni a ház front panel csatlakozóját (audio és usb szokott egyben lenni) és abba a füles kábelét. Ekkor rendben, alsamixer-es állítgatás nélkül is van hang, illetve lehet az óra melletti hangerőikonnal a hangerőt szabályozni (akár egérrel is).
Azt is kiderítettem, hogy mivel a videokártyám HDMI csatija nem csatlakozik monitorhoz, így a videokártyán lévő hangkártya alapból tiltva van.

Költői kérdés, hogy miért nem működött ez az egész nekem normálisan eddig? Mert a házamból kontakthiba miatt tizenévvel ezelőtt kikerült az előlapi hang/usb panel... Szereznem kell egyet...

A próbára AC97 bekötésűt tudtam kérni és hibátlanul ment, a hangkártya leírása szerint AC97 és HDA kiosztású is mehet rá.

(#1246) urandom0


urandom0
aktív tag

Jött egy nagyobb frissítéscsomag Manjarohoz, amivel sikerült megjavítani a KMail egy igen zavaró bugját, nevezetesen azt, hogy időközönként (kb. fél óránként) és minden wake up után újra és újra hitelesítést kért a Gmail. Ennek örülök.
Annak viszont kevésbé, hogy még mindig (vagy ismét?) fennáll az a hiba, hogy ha be van kapcsolva az undo send, akkor mindenféle hibaüzenet nélkül egyszerűen nem küldi el a levelet. A logba ugyan kitol egy org.kde.pim.mailtransportakonadi: Item doesn't have DispatchModeAttribute. errort, de ez egy tökéletesen semmtmondó hibaüzenet, korábbi fórumtopikokban látom, hogy már 10-15 évvel ezelőtt is dobált ilyet a KMail. Ezzel együtt most vettem észre, hogy egy tegnap emailem sem küldte el...

(#1247) Dave™ válasza urandom0 (#1246) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én szoftveren még nem csesztem fel annyira magam, mint a Kmailen. Szerintem ne kínozd vele magad, évek óta egy bughalmaz.

(#1248) Amazonas


Amazonas
senior tag

Sziasztok,

a problémám, hogy egy ideje valamiért nem megy a "kézi" fstrim a "kézzel" (csak simán Dolphin-ban) felcsatolt meghajtókon. Vannak fixen bekötött SATA SSD-im, és egy USB-s külső házban lévő is, amely háznak a chipset-je tudja a TRIM-et és az UNMAP provisioning is be van rá lőve a local rule-ok között, szóval ez nem lehet gond, főleg úgy, hogy a belső SATA-sokon sem megy.
fstrim -av parancs kiadása után a FITRIM ioctl failed: Az eszköz vagy erőforrás foglalt hibát dobja ezekre.

[ Szerkesztve ]

(#1249) Amazonas válasza Amazonas (#1248) üzenetére


Amazonas
senior tag

Ja, igen még annyi, hogy mindegyik NTFS-re van formázva, és úgy látom, hogy akkor ehhez van köze.

(#1250) bisti79


bisti79
tag

Sziasztok!

Szeretnék munkára bírni egy usb to ttl átalakítót. Sajnos, a cp210x csomagot nem tudom telepíteni, mert a fordító állandóan elszáll hibaüzenettel.
Van valakinek esetleg megoldása?

Előre is köszi!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.