Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux

Hozzászólások

(#1351) urandom0 válasza urandom0 (#1350) üzenetére


urandom0
aktív tag

De egyébként Gnome-ban is van fájlmegosztás, csak kicsit kacifántos a beállítása.
WebDAV alapon működik, telepítve kell legyen a gnome-user-share, az apache és a mod_dnssd csomag, automatikus indításra kell legyen állítva az apache (httpd) és az avahi-daemon, és a beállításokban be kell kapcsolni a fájlmegosztást. Ezek után Nautilusban látszódnia kell a többi gépen megosztott mappának (ami a ~/Nyilvános).

(#1352) rosszkutya


rosszkutya
tag

Sziasztok!
Jó ideje már XFCE-t használok (több évig Debian alapú rendszereken, most egy rövid ideje pedig Manjaron), mert amióta kivégezték a Gnome 2-t, ez volt az egyetlen DE, ami igazán közel állt az ízlésemhez, illetve a takarékos erőforrás igénye is fontos szempont volt számomra, mert jelenleg egy elég koros vasat (ThinkPad T420; i5-2520M; 4GB RAM) gyűrök. Az évek során kóstolgattam pár DE-t és WM-et, de különböző okok miatt, mindig az XFCE-hez kanyarodtam vissza. Viszont az utóbbi időben többször megakadt a szemem a KDE 5-ön, ami egyre szimpatikusabbnak, letisztultabbnak, és átláthatóbbnak tűnik, főleg a 4-es verzióhoz viszonyítva. Illetve, egyre több olyan blog-, és fórum bejegyzésbe botlok, amiben arról írnak, hogy igazából már nincs számottevő különbség e két asztali környezet erőforrás igénye között. Az utolsó ilyen, általam olvasott reddit-es bejegyzés, amiben pont a Manjaro ezen két változatát hasonlítják össze, fel is bátorított arra, hogy letöltsem a Manjaro KDE-t, és legalább live rendszerként tegyek vele egy próbát. Most is épp erről írok, és elég szimpatikus a rendszer, viszont nem szívesen cserélem le a jól bekonfigolt és belakott rendszeremet, és nem tudom, hogy egy live rendszer mennyire ad releváns képet az így tesztelt rendszer "étvágyáról", így az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek olyan, aki tesztelte már mindkét DE-vel (XFCE, KDE) a Manjarot, az enyémhez hasonlóan koros vason, és ha igen, mik voltak az így szerzett tapasztalatai?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

(#1353) peterattila válasza rosszkutya (#1352) üzenetére


peterattila
aktív tag

Nem tudom, milyen vasad van. Nálam Ryzen 1200, 2x4gb ram, 750ti vga, nvme. Ezen így pöpec, néha szaggat, dez az nviai miatt van, ahogy utánaolvastam. Hétvégén cserélek vga-t, kap egy rx460-at, meglátom milyen lesz vele. Sokáig használtam xubuntut, ma már nem térnék rá vissza, tuti.

(#1354) urandom0 válasza rosszkutya (#1352) üzenetére


urandom0
aktív tag

Nekem van egy hasonló kategóriájú gépem (ThinkPad X240, i5-4300U, 4GB RAM, 128GB SSD), ezen gyönyörűszépen fut a viszonylag nagy erőforrás igényű Gnome.
A KDE két dologtól szokott belassulni, ha be van kapcsolva a fájlindexelés (Baloo), vagy ha olyan szoftvert használsz, amihez Akonadi kell (pl. KMail), és nagy az adatbázis. De SSD-vel már ezek sem lassítják észrevehetően.
Egyébként ha live-ban nem tapasztalsz lassulást, akkor valószínűleg jól futna élesben is.

(#1355) Pista0001 válasza urandom0 (#1354) üzenetére


Pista0001
addikt

Nálam van egy nagyon fura jelenség... A hardver Thinkpad X201 tablet, i5-520UM, 8 giga ram (illetve most már csak 4), HDD. Ezen a gépen teljesen vállalhatóan fut egy Chakra linux (Arch alap, KDE felület). Mellé telepítettem Manjarot szintén KDE-vel, és borzasztó lassú, teljesen használhatatlan. AMD A4-5000 procis asztali gépen teljesen hibátlanul fut a Manjaro (pedig az sem erőgép), nagyon tetszik, a laptopon is átállnék rá, mert a Chakrának nincs már supportja, de... Szerintetek miért lehet lassú?

(#1356) urandom0 válasza Pista0001 (#1355) üzenetére


urandom0
aktív tag

Az X201-es notebook, nem tablet... szerintem.

A kérdés az, hogy mitől lassú a Manjaro KDE? A grafikai rész akadozik? Vagy túl sokat töltöget a lemezről?
Én valószínűsítem, hogy a grafikánál lesz a gond. Ez esetben megpróbálnám átállítani a KDE kompozitálóját OpenGL3-ról OpenGL2-re, megnézném hogy az Manjaro Settings Manager nem talál-e másik videodrivert, ha igen, feltelepíteném azt.
De ha beírod terminálba, hogy "inxi -Fza", és az eredményt idemásolod, lehet hogy tudunk segíteni.

(#1357) Pista0001


Pista0001
addikt

X201 tablet, ez a teljes típusjelzés. Ez a kifordítható kijelzős,érintős változat. ;)

Jelenleg nincs telepítve, és most pár héten belül nem is lesz energiám foglalkozni vele, de később visszatérek rá.

A grafika akadozott, de nagyon. Azért fura, mert a Chakrával (KDE5-tel) nincs ilyen gond.

(#1358) rosszkutya válasza urandom0 (#1354) üzenetére


rosszkutya
tag

Köszönöm szépen a válaszodat (, és persze Neked is, peterattila)! Ahogy lesz rá újra időm, ismét tesztelgetni fogom live módban, aztán ha újra kielégítő lesz az eredmény, akkor talán élesben is felteszem.
Bár, most felkerült a karácsonyi listára egy valamivel újabb vas (T460s), úgyhogy legkésőbb arra már biztosan fel fog kerülni a Manjaro KDE, aztán jövök az "élménybeszámolóval".

(#1359) urandom0 válasza rosszkutya (#1358) üzenetére


urandom0
aktív tag

A T460s miben különbözik? Azt látom, hogy ennek már HD a kijelzője.

(#1360) rosszkutya válasza urandom0 (#1359) üzenetére


rosszkutya
tag

A teljesség igénye nélkül: nem csak felbontásban, de minőségben és betekintési szögben is jobb (180˚), IPS kijelző, fejlettebb és erősebb CPU és GPU, 24GB-ig bővíthető DDR4 RAM, 3db USB 3.0 port, HDMI csatlakozó, nagyobb touchpad, hátulról megvilágított billentyűzet, jobb minőségű hangszórók, lényegesen kisebb vastagság, és súly. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Nekem ez ismételten egy jó néhány évre szóló "befektetés" lesz.

[ Szerkesztve ]

(#1361) urandom0 válasza rosszkutya (#1360) üzenetére


urandom0
aktív tag

Viszont ez nem 12,5"-os, nekem meg pont az kell, hogy kicsi legyen. Volt egy Lenovo V330-asom, pont azt cseréltem el az X240, mert az batár nagy ehhez képest.

(#1362) rosszkutya válasza urandom0 (#1361) üzenetére


rosszkutya
tag

Bocsi, én önző módon a saját gépemhez hasonlítottam a T460s-t. Az X-széria valóban más liga. A 15" már nekem is túl nagy, viszont a 14" számomra már elviselhető méretű, főleg az "s"-es modell esetén, ami még az X-eknél is vékonyabb, és itt a legkevesebb a kompromisszum, pl.: teljes méretű billentyűzet, M.2 SSD bővítési lehetőség, bár tudom, az X-ben meg dupla akksi van, szóval nyilván ezek már mind-mind egyéni preferenciák kérdése, és az is biztos, hogy az X-es ThinPad-ek is elég jól sikerült darabok, mellényúlni velük sem igazán lehet. ;)

(#1363) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Sziasztok!

Szeretnék Windows-ról áttérni Manjaro-ra. (Vagy legalább egy DualBoot-ot összehozni)
A dolog ott hasalt el, hogy nem tudtam az AMDGPU drivert így a Mesa-t sem működésbe hozni, mert a videókártyám egy R9 290. Ehhez ugyebár alapból az ATI drivert használja.

A kérésem az lenne, hogy egy kicsit jobban rágjátok a számba, hogy is kell a Kernelt módosítani ahhoz, hogy ne a régi, TeraScale kártyákhoz való drivert használja az oprendszer.

Szeretnék Steam-en Protont használni a játékokhoz. :) Köszönöm!

(#1364) urandom0 válasza rosszkutya (#1362) üzenetére


urandom0
aktív tag

Na majd egyszer beruházok egy ilyen T460s-re, egyelőre most inkább veszek új billentyűzetet az X240-re, meg egy touchscreent.

(#1365) Steve_Brown válasza Steve_Brown (#1363) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag


Végül azért sikerült magamtol is.

[ Szerkesztve ]

(#1366) anorche1 válasza Steve_Brown (#1365) üzenetére


anorche1
őstag

Gratula :K
A megoldást megtudod kérlek osztani velünk? :R

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#1367) Steve_Brown válasza anorche1 (#1366) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Lehet írok belőle logoutra egy bejegyzést és majd megosztom itt

(#1368) Amazonas válasza BoB (#1322) üzenetére


Amazonas
senior tag

Köszi!
Mivel az említett libcanberra csomagok az Octopi szerint nem is voltak már fent, ezért eltávolítani sem tudtam őket, a pacman mégsem ment tovább.
Végül a megoldás a pamac-kal történő frissítés volt (pamac update). Az magától "lerendezte" ezt a témát.

(#1370) Ueda válasza Steve_Brown (#1369) üzenetére


Ueda
senior tag

Nem vágtam, hogy mi ez a kettősség ezeknél a videókártyáknál (nekem HD7750 van). A linuxhw.org-on is megjelenik mindkettő driver : https://linux-hardware.org/?id=pci:1002-683f-174b-e213
De itt van, hogy kisérleti (csillaggal jelölve), tehát a jövőben lehet át lesz állítva.
https://wiki.archlinux.org/title/Xorg#AMD

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#1371) anorche1 válasza Steve_Brown (#1369) üzenetére


anorche1
őstag

:R

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#1372) rosszkutya válasza urandom0 (#1354) üzenetére


rosszkutya
tag

Áhoj! Kb. 1 hete feldobtam a Manjaro KDE-t, és valóban nem érzékelhető jelentős többletfogyasztás, úgyhogy egyelőre marad a gépen. ;)

Szeretem az XFCE minimalista dizájnját, viszont a KDE Plasma többletszolgáltatásai megvettek.

(#1373) Amazonas


Amazonas
senior tag

Sziasztok, egy tipp, ha valaki KDE Plasma-n az áttetsző ablakbeállításokat használja, és egy ideje "szellemképesedést" tapasztal.
Rövid háttér: KDE Plasma-n van most egy bug, ami időnként előjön: a bezárt ablak félig áttetsző szellemképként "odafagy" a képernyőre, pedig maga a program már nem fut. Az nem segít, ha újra megnyitod ugyanazt a programot, sőt ilyenkor több másik program is hajlamos hasonlóan viselkedni, míg végül az asztal tele lesz bezárt ablakok "szellemképeivel", ami azért igencsak zavaró tud lenni. Eddig csak az újraindítás segített, de végül a megoldás egyszerűbb, mint gondoltam: simán csak ki kell venni a pipát a beállításoknál az effekt elől, ezzel eltűnik a "szellemablak". A funkció utána újra bekapcsolható és működik újraindítás nélkül is.

Ez a kiinduló problémát ugyan nem oldja meg, de legalább tünetileg kezelhető.
Nvidia kártyám van - nem tudom, hogy igazából a driver hibás-e, vagy maga a Plasma, de mivel a beállításokban kezelhető, az utóbbira gyanakszom.

(#1374) Steve_Brown válasza Amazonas (#1373) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Nálam nincs semmi ilyesmi. Szerintem driver hiba lesz.

(#1375) urandom0 válasza Amazonas (#1373) üzenetére


urandom0
aktív tag

Próbáld meg a kompozitornál átállítani másik OpenGL verzióra.

(#1376) Amazonas válasza urandom0 (#1375) üzenetére


Amazonas
senior tag

Köszi. Átállítottam 2.0-ról 3.1-re. Egy GT1030-am van, zokszó nélkül vinnie kell.

(#1377) Amazonas válasza Amazonas (#1376) üzenetére


Amazonas
senior tag

A bug megmaradt még így is, most megint előjött: letettem egy ablakot tálcára és ott maradt az asztalra kifagyva a "szellemablak", de most már legalább eltűnt, ha bezártam az adott programot.

[ Szerkesztve ]

(#1378) Steve_Brown válasza Amazonas (#1377) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

(#1379) Amazonas válasza Steve_Brown (#1378) üzenetére


Amazonas
senior tag

Attól szép a Linux-os élet, hogy olyan problémákkal szembesülünk és oldunk meg, amik Linux nélkül nem merültek volna fel. :)
Ezekből a bug-okból egyébként a legtöbbször mindig tanulok valami újat: akár szoftveresen, akár hardveresen.

[ Szerkesztve ]

(#1380) urandom0


urandom0
aktív tag

Érdekes dolog történt...
A cégnél Teamviewer 13-at használunk, ehhez van licencünk. Letöltöttem tegnap a Teamviewert és a Remmine Teamviewer plugint Manjarora a repóból, laptopra és asztali gépre is. Bejelentkeztem a fiókommal, rögtön tudtami is csatlakozni a céges géphez, ami furcsálltam is, mert a TV nagyon háklis a verziókülönbségekre... de működött.
Elküldtem alvóba a laptopot, ma délután lépnék be ismét a céges gépre, erre a TV közli, hogy túl régi a céges gépen lévő TV verzió. Oké, mondom akkor telepítem a TV13-at, ám a pamac egy sima "pamac update"-re hibát dobott, nem tudta elérni az AUR-os URL-t (böngészőből simán ment). Átváltottam mobilnetre, gondoltam, hátha bannolták az IP-met valamiért... de úgy sem ment. Itt hagytam pár órára a gép, most már jó, bár a szokásosnél még mindig lassabban tölti le a repóindexeket.

(#1381) urandom0 válasza urandom0 (#1380) üzenetére


urandom0
aktív tag

Ha repóból telepítem fel a TV13-at, a piros pötty sosem vált pirosra, és minden egyes indításnál újra meg kell adni minden beállítást. Ha pedig a weboldalról letöltött verziót használom, akkor pedig ez van:

Asszem maradok az Anydesknél...

(#1382) makoj30


makoj30
aktív tag

Sziasztok!

Felraktam a Manjaro KDE legújabb verzióját az aláírásomban lévő gépemre. Jól fut,de a VGA kártyám valamiért ha FHD felbontást választok akkor nem enged 24Hz fölé állítani,csak HD felbontáson van 60Hz. Steames játékok mennek,szóval van HW gyorsításom. Ahogy láttam a Radeon Drivert használja,hogyan tudnám rávenni hogy az AMDGPU használja?

MINISFORUM ELITEMINI HM90+NINTENDO SWITCH V2+NINTENDO WII+TELEKOM T-PHONE PRO 5G (6/128)+NINTENDO 2DS+LG 43UJ635V+SAMSUNG SYNCMASTER C24F390

(#1383) mgaben


mgaben
senior tag

Manjaro Setting Manager-ben esetleg nézd meg milyen driverek vannak. Nem egyértelmű, hogy feltettél e zárt drivert vagy amit telepítéskor feltett nyílt drivert az van e fent. Aztán ha cserélni akarsz drivert ott meg tudod tenni.

Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen, pedig nem...

(#1384) Steve_Brown válasza makoj30 (#1382) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Azon a kártyán alapból AMDGPU-nak kéne mennie. De tessék itt van, hogy én hogy csináltam.

(#1385) makoj30 válasza mgaben (#1383) üzenetére


makoj30
aktív tag

A telepítési menüben az install proprietary drivers menüre mentem rá,nem az open source driversre. Secure Boot bekapcsolva de kódot nem kért hogy adjam meg. (Other OS). Az ASUS P8Z77-V LX2 alaplap Secure Boot opciói az Other OS illetve a Windows UEFI.

MINISFORUM ELITEMINI HM90+NINTENDO SWITCH V2+NINTENDO WII+TELEKOM T-PHONE PRO 5G (6/128)+NINTENDO 2DS+LG 43UJ635V+SAMSUNG SYNCMASTER C24F390

(#1386) makoj30 válasza Steve_Brown (#1384) üzenetére


makoj30
aktív tag

Köszi. :R.

Esetleg az lehet a baj hogy eny Hyundai 40 Colos FHD TV-re van kötve a gép? Windows alatt normálisan megy a kártya.

[ Szerkesztve ]

MINISFORUM ELITEMINI HM90+NINTENDO SWITCH V2+NINTENDO WII+TELEKOM T-PHONE PRO 5G (6/128)+NINTENDO 2DS+LG 43UJ635V+SAMSUNG SYNCMASTER C24F390

(#1387) Steve_Brown válasza makoj30 (#1386) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Szerintem az AMDGPU/radeon driver különbség csak a Vulkan-t kapcsolja ki/be

(#1388) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Valaki tud segíteni abban, hogy hogy adok a QEMU-nak jogosultságot ahhoz, hogy a /media-ba mountolt driveon lévő VM-et megtudja nyitni?

Köszi

(#1389) Horvi válasza Steve_Brown (#1388) üzenetére


Horvi
őstag

Ha máshol nem használod a mountolt drive-ot akkor megpróbálhatod, hogy a VM-nek megváltoztatod az ownerét a QEMU-ra. Nem biztos, hogy ez a legelegánsabb megoldás de egy próbát megér.

[ Szerkesztve ]

Hello darkness, my old friend...

(#1390) Amazonas válasza Horvi (#1389) üzenetére


Amazonas
senior tag

VirtualBox-ot használok, szintén mount-olt drive-on van a VM-em, de az elv szerintem hasonló. A drive-hoz adtam olvasási-, írási jogosultságot a vboxusers csoportnak.

(#1391) Steve_Brown válasza Amazonas (#1390) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Végül én is a drivehoz adtam jogot :)

Azt megtudjátok mondani, hogy ebben az esetben mit tegyek? Az istenért se akar jól feltelepülni a Red Hat hálózati driver. Code 56

(#1392) growler


growler
őstag

Sziasztok !
Manjaro 21.1.6 ... Van akinél telepítve van a "glances" - és indul/működik ? [link]

(#1393) Sonja válasza growler (#1392) üzenetére


Sonja
veterán

Képről ez a 3.2.2 verzió a glances-ből. Arch tárolóban a 3.2.3 van, lehet frissítened kellene. Nálam Arch-on rendben működik. :K

Szerk.: Már, ha elérhető Manjaro alatt is.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#1394) growler válasza Sonja (#1393) üzenetére


growler
őstag

Köszi ! Hozzá van adva az AUR a tárolólistákhoz de nincs frissíteni való.
Most nézem, nálam a Manjaro tárolóiból lett telepítve - de az AUR-os verzió is 3.2.2.r11-es.
Remélhetően a következő frissítési csomaggal megkapom az újabb verziót.

(#1395) BoB válasza growler (#1392) üzenetére


BoB
veterán

Látható mi a hiba - kimaradt a python-defusedxml a függőségek közül, tehát tedd fel kézzel.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#1396) growler válasza BoB (#1395) üzenetére


growler
őstag

Köszi szépen ! Ez hiányzott neki. :)
Nem tudom hogy mióta hiányozhatott neki - mert nem használom minden nap.
De régebben gond nélkül indult. Azt hittem hogy valamelyik frissítési összetevő tett
be neki.

(#1397) Ueda


Ueda
senior tag

A KDE/Openbox -ot gyorsabbnak éreztem a 2010 -es laptopomon a Waylandnál. Asztali gépen nem érzem, hogy annyira számítana. Eredetileg az LXQt -hez tettem volna fel az Openboxot. Meglepett, hogy ilyen lehetőség is van.

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#1398) urandom0


urandom0
aktív tag

(#1399) urandom0 válasza urandom0 (#1398) üzenetére


urandom0
aktív tag

A PC-men a frissítés óta gondok vannak. Először el sem akart indulni, leszedtem az nvidia csomagot, újraindítottam, feltelepítettem a legfrissebbet, azóta elindul. Viszont ha kikapcsol a képernyő, nem hajlandó visszakapcsolni, úgyhogy visszatértem az 5.4-es kernelre, talán ezzel menni fog ez is.

(#1400) urandom0 válasza urandom0 (#1399) üzenetére


urandom0
aktív tag

Ez sem használt, így visszaraktam az 5.10-es kernelt, illetve video-nvidia-470xx helyett a video-nvidia-390xx-et, most vissza tudtam hozni alvóból.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.