Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux

Hozzászólások

(#1601) pch válasza inf3rno (#1600) üzenetére


pch
aktív tag

vscode-t gnome alatt használod?

http://sb-soft.hu - "A" számlázó

(#1602) inf3rno válasza pch (#1601) üzenetére


inf3rno
nagyúr

KDE, részben az okozza, hogy nincs felmountolva egy meghajtó, és nem találja a fájlokat, de emiatt nem szokott összeomlani, csak kiírja, hogy nincs meg a fájl. Jó lett volna hibakódot nézni hozzá. A Firefox sem szimplán crash-elt, csak furán kezdett viselkedni, nem jelenítette meg a lapokat vagy valami ilyesmi. Ha legközelebb lesz, majd leírom pontosan a tüneteket.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1603) pch válasza inf3rno (#1602) üzenetére


pch
aktív tag

Csak azért kérdezem, mert a mime bejegyzés el van cseszve a vscode-nál.
Gnome alatt az a hibajelenség, hogy a desktop file (Amit kiraksz az asztalra) nem a fájlkezelőt nyitja meg, hanem a vscode-t. Minden frossításkor ki kell venni a dekstop ból a vscode bejegyést. Már írtam a fejlesztőnek, de ő is kde-t használ és sajna lesz@rja :(

http://sb-soft.hu - "A" számlázó

(#1604) inf3rno válasza pch (#1603) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Window Terminated Unexpectedly volt most sleep után. Crashed, code 139. A böngésző megy. A print screen sem működik. Shutdown, etc. sem működik. Screen locker is broken, use ctrl+alt+f2 to unclock it, etc... szöveg van altatásnál. Csak a reset segített.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1605) inf3rno válasza inf3rno (#1604) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A vscode valami crash loopba ment át, nem sikerült elindítani. Nekem úgy néz ki ez az egész, hogy altatásnál eltörik valami, amitől szinte az összes program függ. Arra saccolok, hogy valami KDE függő, de más linuxoknál is tapasztaltam már régen, hogy hibernáció vagy altatás után meghülyültek. Szal még az is lehet, hogy valami nagyon régi kernel bugról van szó.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1606) pch válasza inf3rno (#1605) üzenetére


pch
aktív tag

Nekem gnome van asztali gépen és laptopon. Eddig nem volt gondom. Laptopon is csak lecsapom a tetejét és go. Felnyitom login és megy minden. Mondjuk laptopon se firefoxot se vscode-t nem használok. De ha gondolod megnézem.

http://sb-soft.hu - "A" számlázó

(#1607) inf3rno válasza pch (#1606) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Leheet KDE specifikus akkor.

Buliban hasznos! =]

(#1608) jan herz válasza inf3rno (#1607) üzenetére


jan herz
tag

Nekem KDE-m van, és hibátlanul működik, frissítésektől eltekintve nem is szoktam leállítani vagy újraindítani a gépet, csak altatni. Firefox is ott folytatja és úgy, ahogy abbahagytam...

(#1609) inf3rno válasza jan herz (#1608) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát passz. Még memória hiba lehet esetleg, ha ennyi minden összeomlik. Már ha más memória területre teszi a dolgokat ébresztéskor.

Buliban hasznos! =]

(#1610) inf3rno


inf3rno
nagyúr

PHP 8.2 OpenSSL csomagot hogyan lehet feltenni? Próbálkoztam pacmannal, de nem találja, alapból meg nincs benne a PHP telepítésben. :S

Buliban hasznos! =]

(#1611) inf3rno válasza inf3rno (#1610) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Megvan közben, AUR-ról kell telepíteni így: [link]

Buliban hasznos! =]

(#1612) inf3rno válasza inf3rno (#1611) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát a végén onnan copyztam be

cp /usr/lib/php82/modules/openssl.so /usr/lib/php/modules

remélem így menni fog, majd kipróbálom valamikor. Elvileg a telepített PHP is 8.2-es, úgyhogy gondolom kompatibilis. Ha jól értem most két PHP van fent, az egyik, amit a szerver használ a php mappa alatt és egy, amivel az OpenSSL települt a php82 mappa alatt. Ha nem megy, akkor gondolom mindent át kell írni az Apache konfigban, hogy a php82-re mutasson.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1613) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Belefutottam egy olyanba, hogy Manjaro nem mountolja fel a meghajtókat. Eddig jelszót kért, most viszont a jelszó bekérő ablak nem jelenik meg, csak kiírja, hogy nincs jogosultságom mountolni. Ez így egyik napról a másikra történt. A másik furcsaság, hogy mióta automount van a meghajtón, csak azóta kéri a jelszót, előtte jelszó nélkül ment simán rákattintva. Szóval valami nagyon nem kerek a mountolás terén. Tudtok ajánlani best practicet? Remélem nem kell fstabban turkálni, mert az eléggé 20. századi.

Buliban hasznos! =]

(#1614) inf3rno válasza inf3rno (#1613) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben újraindítottam a gépet, most újra kéri a jelszót, úgyhogy tudok mountolni. Fejből nem is nagyon tudom, hogy a btrfs meghajtót hogyan kéne beírni fstabba.

Buliban hasznos! =]

(#1615) Pista0001 válasza inf3rno (#1613) üzenetére


Pista0001
addikt

Nálam 3 diszk van a gépben sata-n, a 2 másikat nem mountolja automatikusan, csak jelszóval, mióta alaplapot cseréltem. Az usb drájvokat csak akkor mountolja, ha a fájlkezelőben rákattintok, de azokhoz nem kér jelszót.

(#1616) inf3rno válasza Pista0001 (#1615) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja nálam is, de system settings / removable storage menüpontban ott van ezekre, hogy mount on attach, mégsem történik meg. Fene se érti.

Buliban hasznos! =]

(#1617) inf3rno válasza inf3rno (#1616) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Belenéztem fstabba, semmi jele a meghajtóknak. Úgy néz ki, hogy bugos ez a része a Manjaronak, és kézzel kell beírni, ami tök gáz szerintem.

Buliban hasznos! =]

(#1618) BoB válasza inf3rno (#1617) üzenetére


BoB
veterán

Nem csak fstab tud mount-olni, vannak mount helper-ek.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#1619) inf3rno válasza BoB (#1618) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tudsz olyat mondani, ami bevált?

Buliban hasznos! =]

(#1620) BoB válasza inf3rno (#1619) üzenetére


BoB
veterán

Már valami megy nálad. KDE-t használsz?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#1621) inf3rno válasza BoB (#1620) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Igen, KDE.

Buliban hasznos! =]

(#1622) Petya XT válasza inf3rno (#1617) üzenetére


Petya XT
aktív tag

Én meguntam vele a vacakolást az fstabbal, beállítások, eltávolítható eszközöknél állítottam be mindent. Ez nem működik nálad? :F Egyszer bekérte a jelszót( két lemezről van szó), azóta felcsatolja indításkor. Meg talán régebben jártam úgy egyszer, hogy csak a Gnome-Disks-el tudtam megcsinálni.

(#1623) inf3rno válasza Petya XT (#1622) üzenetére


inf3rno
nagyúr

De biztos, csak jobban utána kell járni, hogy btrfs-nél milyen opciókat állítsak be rajta. Gondolom nem elég, hogy btrfs meg uuid. Nekem régen nem kért jelszót, csak mióta gnome disks-el beállítottam rajta az auto mountot úgy rémlik. Szóval elég zavaros az egész. Azóta mondjuk töröltem, de lehet visszarakom, aztán megnézem újra.

Buliban hasznos! =]

(#1624) Petya XT válasza inf3rno (#1623) üzenetére


Petya XT
aktív tag

Igazad van, a leegutolsó telepítéskor én is megszenvedtem velük, holott korábban nem volt probléma, egy NTFS, egy Ext4-es vinyóval. Valami jogosultsági, biztonsági dolog volt, mert korábban a Disks mindenféle root jelszó nélkül irogatott az fstabba(szóvá is tették többen), KDE alatt(Gnome alatt nem tudom) az mondjuk elég nagy gáz! Utána változott valami a lemezkezelésben, és a jogosultságokban, de megszenvedtem vele én is( bár gondolom ez nem nagy vigasz). Végül grafikusan a eltávolítható háttértáraknál éllítottam be, de ott is nekifutottam egy párszor.

(#1625) sztpega válasza inf3rno (#1613) üzenetére


sztpega
tag

Az automount probléma sok embernél előjött az elmúlt hetekben, nálam is. Manjaro forumok is szólnak róla. Jogosultságokat változtattak és ha minden igaz, csak az a megoldás, hogy beírod az fstabba a csatolandókat.

(#1626) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Ti is tapasztaltok olyat, hogy többször le kell nyomni a jobb gombot, mert mindig eltűnik a menü, amikor felengeditek? Már 1-2 hete ilyen. Lehet csak az én egeremmel van baj.

Buliban hasznos! =]

(#1627) Pista0001 válasza inf3rno (#1626) üzenetére


Pista0001
addikt

Nem, nálam hibátlan.

(#1628) inf3rno válasza Pista0001 (#1627) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi!

Buliban hasznos! =]

(#1629) inf3rno válasza inf3rno (#1617) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben betettem a meghajtót fstabba, szépen mountolja indításkor.

Ha valakinek ugyanez kellene:

sudo blkid
-> /dev/nvme0n1p1: LABEL="hynix" UUID="{az-azonosito}" UUID_SUB="..." BLOCK_SIZE="4096" TYPE="btrfs" PARTUUID="..."

/etc/fstab
UUID={az-azonosito} /run/media/{user}/hynix/ btrfs defaults,noatime 0 0

Nézegettem a mount options-t btrfs-hez, de úgy találtam, hogy nem kell semmi extra, mert jók az alapbeállításai többnyire, a tömörítés, vagy hogy max sebességgel működjön nekem most nem fontos.

Buliban hasznos! =]

(#1630) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Lehet valahogy a hálózatot debuggolni? Valamiért 5 másodpercet késik egy-egy weboldal betöltésével. A saját oldalam pl. 300 msec alatt betölt normálisan, de mégis 5-10 másodpercig szokta tölteni, ha olyanja van. Facebookot most éppen be sem akarja tölteni. Firefox alatt hatványozottan érezhető a dolog, de Chromenál is előfordul, abból gondolom, hogy hálózati jellegű a probléma. Néha megjavul, akkor normálisan lejönnek a weboldalak. Vicces, hogy barátnőm gépe 15 éves, és gyorsabban betölti a weboldalakat rajta...

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1631) inf3rno válasza inf3rno (#1630) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha kihúzom és újra bedugom a kábelt, akkor egy időre megjavul. Van, hogy teljesen elmegy az internet, és csak így jön vissza. Az alaplap tök új, nem hiszem, hogy annak a hardver hibája lenne, inkább a routerre gyanakszom. Másik gépen is tapasztalunk hasonlót, ott csak simán elmegy az internet, de az nagyon régi gép, és előtte is csinálta. Még az is lehet, hogy az zavarja a hálózatot és hardver hibás.

Buliban hasznos! =]

(#1632) pch válasza inf3rno (#1631) üzenetére


pch
aktív tag

journalctl -p 3 -xb mikor lassú. van ott hiba?

http://sb-soft.hu - "A" számlázó

(#1633) inf3rno válasza pch (#1632) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Semmi releváns nincs benne. :S

Buliban hasznos! =]

(#1634) pch válasza inf3rno (#1633) üzenetére


pch
aktív tag

Akkor iftop-al nézd meg elindul-e illetve mikor jön válasz. Lehet nem is a géppel van baj.

http://sb-soft.hu - "A" számlázó

(#1635) kokopo


kokopo
aktív tag

Sziasztok
Melyik progival tudok boot-olhato iso-t kesziteni a belakott rendszer-rol (manjaro-cinnamon-23.0.1) ?
A Systemback progi nem telepul, hibaval megakad.
Koszi

(#1636) inf3rno válasza pch (#1634) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nézegettem, de sokkal okosabb nem lettem. Mostanában nem késik sokat a válasz. Még arra tudok gondolni, hogy retkes volt a csatlakozó, és amiatt nem érintkezett jól.

Buliban hasznos! =]

(#1637) inf3rno válasza inf3rno (#1636) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Most újra csinálja. Újabb fejlemény, hogy localhoston is hosszú idő mire betölti, szóval nem valami átlagos hálózati hiba.

Buliban hasznos! =]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.