- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raynes
tag
Tényleg nincs igazad. Senki nem lett lenézve. A kérdező kérdezett, majd tényszerű választ kapott. Értelemszerűen sehogy nem lehet eltüntetni a hibaüzenetet, csak ha leszeded a Chrome-ot. Esetleg a frissítését kikapcsolod, de az milyen már. Chromiumot kell feltenni helyette.
-
growler
őstag
Szerintem is vastagon közrejátszhat a hardverkonfigod ebben a sleep mizériában.
Csak azért gondolom, mert még egyik telepített rendszeremnél, (Pinguyos 11-04 - 12.04
Mint 13, 17 (1, 2, 3) sem volt gond a felfüggesztéssel.
Sőt, a nagyon sok live CD-n kipróbált egyéb distrónál sem. -
Dhampir
félisten
-
King Unique
titán
Ja, nálad meg felébreszti a gépet, ahogy olvasgattam. Én ilyet nem tapasztaltam, max olyat, hogy ha rendesen leállítom a rendszert és ezzel kikapcsolom a laptopot, akkor újra bekapcsol...bár ezt nálam már eljátszotta párszor az Ubuntu 15.10 is. Jó kis fícsör ez is.
Windows alatt nem csinált ilyet soha.
Amúgy ez a fényerő azért is bosszant, mert a 17.3 Mate kiadásnál meg simán működött. Csak annál a felület nekem túl puritán és a beállítási lehetőségek is korlátoltak. A Cinnamon meg pont a kedvenc, de azért csak megszívat ilyen hülyeségekkel...
Majd kipróbálom pendrive-on a KDE változatot is, de nekem a KDE 4 nem tetszik annyira, inkább már az 5-öst szoktam meg. Viszont az csak a 18-as verzióban fog debütálni, ha jól tudom.
-
lev258
veterán
Na persze, szerinted majd válaszolnak.
Egyébként nem olyan egyszerű a dolog. Amikor hivatalosan is bejelentették a Valve-nál, hogy SteamOS-en nem támogatják a funkciót, akkor volt róla több részletes írás is, mi a probléma, mi van a háttérben (amibe igen komoly perifériakezelés is beletartozik).
pl. nagyságrendekkel egyszerűbb lenne, ha csak a nyílt driverek lennének, vagy a zártakat alávetnék bizonyos teszteknek és javításoknak
És ez csak az egyik fontos elem. -
Dehogy vettem szívemre! (attól, hogy ellenvélemény, miért törölném, semmi jogalapja nincsen, mindhármunk szava ugyanannyit ér itt) Örülök, hogy nincs már szükség ezekre az óvintézkedésekre, ezért is töröltem az írásomat az Összefoglalóból. Mindig tanul az ember, meg minek erőlködjek azon, hogy meggyőzzem az embereket, itt írtam is egy jellemző példát King Unique fórumtársnak, aki egyszerűen csak egyeseknek nevezi az ilyen bigottakat, mint én.
Azér' a feltétlenül szó jelentését nem ártana elemezni, de lehet, hogy én ismerem rosszul.
A Ti hozzászólásaitokat dehogy törlöm, lesznek még új Linuxosok, használják csak ezeket jótanácsnak, mint ahogyan a kislacit is simán Ti tudtátok meggyőzni!
sok sikert ezután minden SSD-snek Linuxon!
-
Smart adatokban vezérlőtől függ a kijelzés, vannak terminalos parancsok, de azok után amiket írtatok, mit foglalkoztok vele!? Ezt halál komolyan kérdeztem! A KU által linkelt tesztek alapján felesleges lenne kutakodnom a parancs után.
Másrészt a KU ft által említett HDS van Linuxra is, ha már...
(#4837) whbear
Szerencsére nem ők vannak többségben, sokan azért odafigyelnek az optimális használatra, ha már kímél és gyorsít is egyben. Van aki meg lefitymálja ezeket, mert mindenkinél okosabbak vagy megtéveszti őket a sok új marketingelt írás.Nem írtam soha, hogy kímélni kell az SSD-t, optimalizálni viszont érdemes. Akinek meg sok memóriája van és nem rakja ramba a cache-t.Csak a sleep, hogy egyből lássa, hol tartott, utána nem számít, hogy mennyit gyorsul a böngészés. A tempet az SSD gyűlni szintén marhaság, ha ramdiskbe is lehet tenni. Vagy mi tudjuk rosszul!
(#4844) Sonja Nem annyira kár, fw frissítésen kívül nem is ajánlják semmire a hozzáértők. (itt nem Syl és King Unique fórumtársakra gondolok most)
(#4836) Syl
"kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et"
Ilyeneket olvastál benne? Tempre biztosan tmpfs írtam/tunk, swap kikapcsolást sem írtunk, legfeljebb swappines optimalizálást, de ha neked nincs ezek között különbség akkor nem számít!
-
Degeczi
nagyúr
Ha Samu, akkor sudo ./magician -L
(persze az innen letöltött cucc kicsomagolása után) -
Szóval a "nagyokkal", a "szakikkal" és a "gurukkal" nem szabad leállni
Pláne nem ellent mondani, kritizálni.
No, mondjuk ebben speciel tényleg igazad van, belefutottam már én is párszor ilyenbe, de nem csak itt a PH-n. Azért nem adtam könnyen fel, legalább hadd verjék a fejüket a falba.
Kiutáltal már az öregek az ubuntu.hu és a linuxmint.hu-ról is.
Ettől függetlenül a szakmai tudásukat sok esetben mégis célszerű elismerni.Samsung 830 és a 850 épp nem érintett, ha jól tudom.
Bár ugyanezt leírhatnám a Mint 17.2, 17.3, Ubuntu 14.04, 15.10, Debian 8.2 Sleep tudásáról is
Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?
(#4832) King Unique
A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze.
Igen, az egyik módszer, a legegyszerűbb, Ubuntun is lehet, hogy benne van az FSTAB-ban alapból, de nem nagy ügy beírni a noatime mellé.discard, noatime, swapiness, noop, browser cache
Ezek optimalizálnak, gyorsítanak, senki nem mondta egyébként, hogy e nélkül hamar tönkremegy az SSD, nem kötelező ezeket használni.
Ott van például a noop I/O scheduler beállítás, gyorsabb érezhetően, mint a deadline, de semmi nem történik, ha sokan még csak nem is hallottak róla és az alap deadline-t használják mindig.Mi ezeket az optimalizáló, gyorsító, kímélő, ellenőrző módszereket összegyűjtöttük egy/több blogban, aki használja az ezekben lévő infókat, az használja.
Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem
-
Vágom a fenét! Egyszerűen nem foglalkozom vele
Értem én, ide akartam eljutni pontosan és erre írtam, hogy így azért felelőtlenség másnak is azt javallani, hogy ne foglalkozzon vele! Igaz, másikat még akkor is vehet, ha gond van.
(elárulom most titokban, hogy van akinek anyagilag nem úgy megy, hogy majdveszekmásikat, tán emiatt próbálják óvni a kis butusok?)
Viszont ezek szerint nem tartod már tartósabbnak az újakat.
-
Először is, a HDD hangos!
Nem igaz,de általában hangosak, próbálj ki egy újabb fejlesztésű WD Black-et!
Egyébként meg miért nézik(tek) hülyének azt aki az SSD-s rendszerét is inkább altatja, mint leállítja?
Én nem nézek senkit hülyének, felőlem az akváriumban is hűtheted menet közben, ha már KU ft szerint gond az SSD melegedése!
Az viszont időnként felelőtlenségnek tűnik, hogy ilyen lekicsinylően nyilatkoztok arról, aki odafigyel az SSD optimalizálására!
Ezentúl, ha valaki kezdőként kérdést tesz fel Linux / SSD ügyben, hozzátok irányítom majd, nem a blogomat és berus.berus írását fogom linkelni.
-én le is zártam ezt a thread-et, nem érek fel hozzátok-
(#4818) Syl Egyik sem! Örülök, hogy leveszitek a vállunkról ezt a terhet, azért a Flash SSD topikba ezeket ne írjátok le, ha nem muszáj!
-
A mobilosoknak ezt 10-15 évvel ezelőtt mondták, egyébként ritka értelmetlen összehasonlítás volt!
Szerencsére már úgy sem látszik a blogom az SSD optimról, így nem kell szégyenkeznem, milyen hülyeségeket írkáltam. Az a rengeteg szakmai oldal, ahol hasonlókat írkálnak, szégyellje magát.(#4809) kislaci Altassad csak, ha már téged is elaltattak!
-
No, úgy látszik az egyik legegyszerűbben megoldható probléma megoldására mondtam, hogy nem lehet megoldani!
Sorry kislaci, de rossz pap is hóttig felejt, bár én még soha nem akartam megváltoztatni a telepítéskor beírt nevemet.
meg ugye auto loginnal használom a Mint-et
Thnx a megoldást Syl! nem véletlen, hogy nem én írtam képregényt!
-
oncsi
őstag
Köszi mindenkinek.
Hiányosan fogalmaztam. (úgy látszik mostanában nem divat)Tehát még egyszer.
"Van olyan könyv* amiben a Mint (ubi) terminál parancsi vannak magyarul pontosan leírva? És az összes kapcsolóik magyarázattal."
*Könyv. tehát az amit papírra nyomtatnak, és lehet ajándéknak adni.
-
Lathronos
őstag
Ha a Linux Mint fórumon regisztrálva vagy, kimarite biztos tud segíteni. Én ehhez kevés vagyok.
-
Lathronos
őstag
Itt valami I/O gond lesz, ahogy én látom(lehet az SSD okozza):
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95hdparm-apm suspend suspend:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95hdparm-apm suspend suspend: not applicable.Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led resume suspend:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led resume suspend: not applicable.Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock resume suspend:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock resume suspend: not applicable.Talán ez megoldja. Legalább is nagyon hasonló a probléma.
-
Lathronos
őstag
Valamit nagyon elba... rontottál.
Nálam 17.3-on minden abból a kordinátából indul, ahol előzőleg bezártam. Ha van kedved, te is tesztelhetnéd az új, friss és ropogós remasteremet, hátha van benne olyan hiba amit nem vettem észre. Most töltöm fel, holnap kb. 13:00-tól lesz elérhető(legalábbis a MediaFire 12 órát ír ki a hátralévő időre). Van benne működő sleep(ehhez a billentyűzetet is ki kellett iktatni, így csak a bekapcsológombra ébred), brasero helyett K3B, Banshee(fújj) helyett Deepin Music Player, mindenféle közösségi kliens(Facebook Messenger, Viber, What'sApp, Twitter Birdie), Cinnamon Menüből indítható YouTube, Google Drive, GMail, Xtreme Download Manager, California naptár, WinUSB(ha valaki windows pendrive telepítőt akar készíteni Mint alól), kijavítottam a Cinnamon effektek hibáit(pl. imbolygó ablak nem hullik szét, nem laggol, szépen imbolyog, Cloverflow is szépen vált az ablakok között), van alapból tűzfal, néhány cinnamon, GTK és ikontéma, conky manager sokás szerint teletömve rengeteg conky-val, ublock origin(aminek manapság nem sok értelme van) és Disconnect(nehogymá' kövessen minket a Facebook, Google, stb.) alapból van A Firefoxban és Chromeban, Encfs Manager titkosító, KODI, teljes magyar nyelvi csomagkészlet + összes frissítés tegnap 20:00-ig bezárólag, legfrisebb nVidia, AMD és Intel driverek, minden wi-fi + non-free firmware belepakolva, meg még pár dolog ami hirtelen nem jut eszembe.
-
Lathronos
őstag
Na igen, Mint esetén sok minden máshogy működik mint Ubuntu-n.
Én azon próbáltam, és 1 óra tesztelés alatt egyik PC és laptop sem ébredt fel, bár igaz, hogy csak egy alkalommal próbáltam mindegyiken. A Mint mostanában nálam is művelt fura dolgokat, ezért is tértem vissza az Ubuntu-hoz. Amit elsőnek linkeltem acpi_wakeup-pal is próbáltad? Az a billentyűzetet is deaktiválja. Lehet, hogy az a probléma forrása. Ilyenkor csak a power gombbal lehet felébreszteni.
-
Lathronos
őstag
Szia!
A megoldás a sleep problémádra a következő:
Ezt a fájlt töltsd le előbb az asztalra, majd ezután terminálba írd be:
sudo cp /home/neved/Asztal/acpi_wakeup /etc/init.d/acpi_wakeup
Tedd futtathatóvá:
sudo chmod 755 /etc/init.d/acpi_wakeup
Aktiváld:
sudo update-rc.d acpi_wakeup defaults
Majd indítsd újra a PC-t/laptopot.
-
spammer
veterán
lspci talán segít beazonosítani. De ha nem, akkor húzd ki az egeret és akkor kiderül, ha újra listázod.
Nálam a vezeték nélküli egér (USB-s vevővel) az EHC1 volt.
Elrontani nem tudod, mert újraindításig tartja meg, de elvileg akkor is visszaállítja az értéket, ha újra beadod neki a parancsot, pl.:
sudo echo EHC1 > /proc/acpi/wakeup
-
gery2123
őstag
Nagyon egyszerű a megoldás. Ne használj Mintet.
Mióta azt használsz, több gondod van mint egy sima ubuntun. Nekem a cinnamon hülyült meg állandóan.
Így lett Gnome (ami nekem jobban be is jön) vagy próbálj ki egy ubuntu + cinnamon. Hogy is hívják a fórumtársat aki csinált belőle egyet..... Hmm
.
Meg is van : Lathronos -
lev258
veterán
Tudom, hogy az, de sajnos már láttam ilyet. Ebben az esetben több, mint valószínű, hogy nem a partíciós tábla a gond, hanem valami BIOS hiba (a két módban valami másképp működik). A partíciós tábla csak az egyik melléktermék, egyébként sok olyan funkció van benne, amit nem érzékel a felhasználó.
A secureboot-nak volt/van létjogosultsága egyes helyeken, a Microsoft mindössze kihasználta a lehetőséget. Mondjuk én eddig se foglalkoztam vele és nem is fogok még jó ideig. -
törölt tag
Az UEFI módban létrehozható GPT típusú partíciók mérete meghaladhatja a 2.2 GB-ot, az MBR-rel szemben, valamint lehetővé teszi a secure boot funkciót, ami a boot szektort védi a nem megfelelő módosításoktól. Így az a típusú "virágboltosítás", mint a Windows 7-nél lehetséges volt, itt nem működik.
-
Bohus
aktív tag
Kipróbáltam. Mint 17.2 alatt Fn+F4 párosítással (nálam ott a kis holdacska) közönséges zárolást kaptam. Még a kijelző sem kapcsolt le, azaz nincs sleep. Win8 alatt ugyanerre a műveletre valóban elalszik a gép.
Lehet, hogy arról szól a történet, hogy alvás alatt csak a RAM-nak kellene működnie, de én már hallottam azt, amikor alvó gépben beindult a venti (asztali gép, vagy táp vagy proci venti lehetett). Emiatt egy kicsit szkeptikus vagyok. Ha csak arról van szó, hogy a táp nem bírta aktív hűtés nélkül az alacsony teljesítményigényt kiszolgálni, az még belefér, akkor van létjogosultsága a sleep-nek.
Örülnék ha valaki be tudná mérni vill. fogyasztásmérővel, hogyan viszonyul egymáshoz a normál üzem és az alvás energiafelhasználása (asztali gépnél, notebooknál ez macerás lenne). -
Bohus
aktív tag
Ha sok a RAM a gépben akkor bizony sokáig tart a hibernálás. SSD ugye nem örül a mókának, jobb HDD még 100MB/s írási sebességgel is sokáig molyol a jellemzően 4GB vagy több kiírásával. Ezen a téren előnyt élveznek a kevés memóriával gazdálkodók.
Alvó módot - gondolom erről szól itt a vita - nem használom, nekem a laptopon fel sem ajánlja a Mint, nem találom a menüben. Ha ez csak arról szól, hogy lekapcsolja a lemezeket és a VGA-t, de a lap, a memó, a proci továbbra is üzemel, akkor nem érhet sokat energiamegtakarításban. Notinál rá lehet szaladni arra, hogy alvó módban kifogy az akksiból a szufla, a leállással pedig ugrottak a futó alkalmazások.
Egyébként hibernálás sincs nálam a menüben, ehhez állítólag swap partíció kellene, de az SSD használat miatt a telepítésnél mellőztem ennek elkészítését. -
Lathronos
őstag
"Ha a linux tudna megbízhatóan hibernálni (ahogy azt a win tízen éve tudja) akkor csakis azt használnám."
Állítólag SWAP függő. Ha van kb. felesleges 10 GB-od erre a célra, talán működni fog. A Win is ezért tart fent 15-20 GB-ot a lapozófájlból.
(#4125) spammer
"Hülyét is kapnék, ha állandóan ki kellene kapcsolgatni, majd boot, majd elindítani mindent újra"
Én jól megvagyok sleep nélkül, és még a józan eszem is megvan többé-kevésbé.
-
Lathronos
őstag
Az a TV-s hasonlat tetszett. A kábeltépés még mindig jobb megoldás mint a tégla vagy sörétes. Erről a Jöttünk, láttunk, visszamennénk trubadurládás jelenete jutott eszembe
(#4119) ubyegon2
Nem barom, csak nem elég lusta.
Én meg most tértem vissza Mint 17.2-re
-
Pont azért, amiért pl. a tévét is a távirányítóról kapcsolják ki. Nem pedig a kábelt tépik ki a falból.
Ilyenkor persze ugyanott folytatja a műsort, ha távkapcsolót használsz? Ilyen tv kéne nekem is!Asztali gépnél ez van, igény sincs rá nagyon szerintem. Notebookos megoldásokat meg nem nagyon tudsz itt használni.
Fenti példádból az jön át, hogy aki nem használ sleep-et, az vadbarom, mint aki kitépi a zsinórt a falból!
Időközben feltelepítettem/kipróbáltam a 15.10-et, minden jól működik, csak épp az Unitys változatot szedtem le!
Kezdhetem a Gnobuntu frissítését.
-
Nyílt vga drivereknél (Intelhez nincs is más) önmagában a kernel csere nem sokat ér, sőt gyakran még rosszabb is lesz tőle, ha nem teszed fel a hozzá való X-et és Mesát, Mint ilyen szempontból nem követi az Ubuntu féle point release-eket, ami a 17.2-nél gyakran gondot okoz nyílt vga driverek esetében, mivel a 3.16-os kernel mellett még a 3.13-ashoz való X és Mesa van fönnt, de semmi gond 3.16-hoz feltehetőek az Utpoic-os (14.10/14.04.2), 3.19-hez pedig a Vivid-es (14.04.3) driverek is terminálból (párszor már volt róla szó itt, keress vissza), sőt nemsokára 4.2 is elérhető lesz (14.04.4).
Amúgy nálam 13-as Mint Xfce van még mindig fennt a fő asztali gépemen már vagy bő két éve és teljesen stabil, pedig első Linux telepítésem kábé és rendesen át van szabva (Trusty-s (12.04.5) kernellel (3.13) és X-el (1.15), Mesával (10.1.3) fut és a 4.12-es Xfce-t is megkapta) ezt már csak 16.04/Mint 18 kijövetele környékén fogom lecserélni vmire.
17.x is fut sok általam telepített gépen és 17.2-vel voltak csak gondok nyílt driverekkel (leginkább Intellel szintén) a fentebb említettek végett, de az aktuális kernelhez való driverrel kiküszöbölhetőek voltak a problémák. -
Nem tudom most hol tartasz éppen, de a memória felismerés teljesen rendben van/volt a disztróban?
kernel.log
[ 0.000000] please try 'cgroup_disable=memory' option if you don't want memory cgroups[ 0.621635] [drm] Memory usable by graphics device = 2048M
[ 1.071164] - [ 1.071200] között lévő fifo error-ok sincsenek az én logomban.
ata6: DUMMY- t se értem nagyon
Az a gáz, hogy AMD-m van, így nem nagyon tudom jobban összehasonlítani a xorg.logokat, de fentiek a kernel.logban furák, ha valaki érti, hátha megmondja, gond-e ez.
-
lev258
veterán
Kíváncsi lennék arra is, vajon a Virtualbox modulok nélkül mi a helyzet. Ugyanis az beeszi magát a kernelbe.
Senki sem tántorít el a váltástól, de szeretnénk megérteni a problémát és megoldást találni. Csak ehhez folyamatos tesztelgetés és kísérletezés kell. Ha most erre nem vagy vevő, tessék váltani. Vagy a sleep-et ne használd. Én mondjuk még soha sem használtam. -
lev258
veterán
-
Amiből van a tárolóban is, időnként azt is telepítheti az ember.
A logokban a rendszerre nézve lehetnek hasznos információk, érzékenységről ezekben nem tudok, nincs bennük semmi személyes infó, csak a gépről kizárólag.Elég sokan osztották már meg itt a fórumban a logokat, ha visszanézed!
-
Syl
nagyúr
Most fogom szétverni a gépet!
8:15 - gép bekapcs, normál boot.
Szokásos reggeli kávé melletti cselekmények: Firefox-szal kis fórumozás,Transmission Remote GUI-val NAS-ra rádobál az aktuális TV sorozatok epizódjai.
9:18 - programok bezár, sleep
És persze a gép ismét szétfagyta magát.A Windows ME-t bétateszteltem és a kereskedelmi terméktet is használtam elég sokáig. De az nem fagyott ennyiszer, mint a Mint az elmúlt két napban!
-
lev258
veterán
Az a VGA elvileg már jól van támogatva, viszont a sleep-et kerüld el egy időre, amíg utána nem megyünk a dolognak. Van bármilyen zárt driver telepítve?
Mtbsrác: Virtuális memória? Mármint swap? Akkor jó sok lehet neked belőle. Én mondjuk netezésben átlagfelhasználónak mondom magam, de RAM-ban legalábbis még sosem értem el az 1 GB-ot Firefox-ban. -
lev258
veterán
Azt kellene mindössze megnézni, hogy a kérdéses időpontban mi került bele (vagy épp egy új rendszerindítás bejegyzései előtt).
Azért remélem azt figyelembe veszed, hogy a rendszer cseréje/újratelepítése nem mindig oldja meg a gondokat.
Mondjuk az akkor aktuális dmesg fájl (valószínűleg a számozás nélküli). -
lev258
veterán
Én meg azt hittem, te bátran nekiállsz.
Normál esetben a dolog azért problémás, mert a sima shutdown parancshoz root jog is kell. Te viszont nem akarsz még jelszót is beírni kikapcsoláskor. Ezért van egyfajta kerülő megoldás, ami egyéb módon intézi. Így működik az a gomb is, amit letöltöttél a Cinnamonhoz. Annak kicsit jobb megértése vezetett a korábbi sorokhoz.
Na már most, ha ez bonyolult, akkor inkább a #4051-ben megadott link kell neked. Az egyes parancsokhoz alias-t készít, majd pedig kiadja a rendszernek, hogy azok az alias-ok ne igényeljenek jelszót adott user-nél.
Így már használhatóak és belerakhatod a parancsikonjaidba. -
lev258
veterán
Lehet azt odébb tenni is (mármint a shutdown gombot).
Ha megnézed a fájlokat, amik a programhoz tartoznak (külön is letölthetőek), az egyikben találsz valami hasonlót:
dbus-send --system --print-reply \
--dest="org.freedesktop.UPower" \
/org/freedesktop/UPower \
org.freedesktop.UPower.Suspenddbus-send --system --print-reply \
--dest="org.freedesktop.UPower" \
/org/freedesktop/UPower \
org.freedesktop.UPower.HibernateMint látod, elvileg ezeket kell bele tenni és ezen funkciókra is jó lesz.
-
Igen, 17-es! Kb fél éve töltöttem le. Gondoltam majd frissíti magát telepítés után / alatt.
Lev: köszi, korábban ezt a mintet ajánlották a régi gépre. Sajnos a telepítés nem sikerült, de a live cdt sikerült bebootolni Syl útmutatója alapján. A telepítés viszont lehalt, és dvd-ről használhatatlanul lassú is volt minden.
A héten megpróbálom USB-ről telepíteni. -
Manó csípne meg! Egy órán keresztűl bogarásztam a Nemo-t, de erre nem is mertem gondolni, hogy ez a drag/drop is jó lenne neked! Közben már második alkalommal fagyott be totál a rendszer az utóbbi napokban, logokban semmit nem lelek, valami hw-elem gond lehet, nincs most időm kideríteni.
A FF frissítés is gyanús, felrakta a legfrissebbet, mégis eggyel előbbi verziót mutat, amit pedig vissza kellett fejlesztenem azelőtt pár nappal. -
Inkább az FSTAB-ot szerkezteném a gksu gedit /etc/fstab paranccsal! Biztosabb ebben az esetben.
Amúgy nekem van egy inaktív Win-es partícióm HDD-n, annál is csak ez lenne beírva, ha csatolnám:
a x-gvfs az talán valami virtual-lal kapcsolatos, nem hiszem, hogy fontos, sok helyen be van írva az ntfs-3g, de ez sem kell.
Legjobb, ha ide is beírod +-ban az SSD miatt szükséges opciókat a meglévők elé és megnézed, minden OK-e!? Úgy szerintem jó lesz amúgy!
-
Bohus
aktív tag
Nálam jelenleg ilyen opciók sorakoznak az fstab állományban a csatolási pont után:
ntfs-3g rw,auto,user,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=022 0 0
Hosszú kísérletezgetés, majd finomhangolás után jutottam erre az eredményre. ( Egyszer már megosztottam, akkor többen is feleslegesen bonyolultnak, túl hosszúnak találták, de nekem így frankó.)
-
Ha ellenőrzéskor minden ok, akkor jók ezek a beállítások is, de ha itt megnézed, miket állítottál be paramétereknek, meg fogsz lepődni.
auto nosuid,nodev,nofail - ezeknél a default is jobb, ráadásul lehet, hogy a nosuid kavar be éppen!
érdekes, nekem is így van belőve automatikusan, igaz nincs NTFS, csak EXT4:
/media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0a fenti link ilyen példát ír NTFS-re:
/dev/sda1 /mnt/Windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0Én amúgy a discard, noatime paramétert azért használom, mert minden leírás ezt javallotta SSD-re.
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
-
SSD esetén nem kevés csak a default paraméter?
Amúgy nekem is mindent a media alá csatol be a Mint, egy ideje már ez az alap, nem jut most eszembe mi okból.
Ha zavar, hogy valami megjelenik a Nemo-ban, akkor a gnome-disk-manager Lemezek néven fut, simán megoldja, hogy ne látszódjon, de ezt már biztosan ismered.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged