Új hozzászólás Aktív témák

• Bohus

aktív tag

Kicsit off lesz amit írok, a MInt mindössze áldozata lesz a sztorinak.
    Munkahelyi notin win és linux boldogan él egymás mellett, általában a Mint alatt dolgozom, de néha megkerülhetetlen a másik használata. A Win7 szép lassan kinőtte a rendelkezésre álló helyet - a 120GB-os SSD-nek a felét kapta meg - és nem a sok telepített program miatt, hanem mert a Windows könyvtár kevesebb mint három év alatt felhízott 40GB-ra. Mellette már szűk volt a hely, ezért úgy döntöttem, hogy kap a gép egy friss Win 8.1-et.
    Rászántam magam a nagy műtétre, lementettem pár C meghajtóhoz kötödő beállítást (adatokat nem kellett, azok külön NTFS partíción voltak) és résen voltam: készítettem az mbr-ről egy mentést, mert azt a Win köztudottan legyalulja. A telepítésnél töröltem az előző hetes boot és rendszer partícióját, a felszabadult helyet jelöltem ki a 8-as telepítésére. Telepítés után szépen belaktam a rendszert (driverek, programok, beállítások, stb...), majd nekiláttam az mbr visszaállításának, mert már nagyon hiányzott a Mint. Ehhez egy Gparted-del felvértezett régi pendrive-ról bootoltam, onnan elérhető a parancssor a dd futtatásához. A grafikus boot után egyből maga a Gparted fogadja az embert, és akkor már láttam, hogy baj van. A kiterjesztett partíció első logikai partíciója volt a Minté, majd azt követte a "lemez" végén egy közös használatú NTFS partíció. A telepítésnek köszönhetően a Mint partíciója helyén csak unallocated space maradt. Tutira nem töröltem le, csak a két primary-t gyalultam le a Win8-nak, a kiterjesztetten az NTFS megmaradt, az ext4 eltűnt.
    A Mint pöpecre be volt lakva, rengeteg munka lenne újra behangolni. Backup persze csak régi van. Nem ez volt az első alkalom, hogy linuxot követően telepítettem a Windows, van pár trükk de álmomban sem gondoltam volna,hogy ilyen is előfordulhat.
    Megyek megpróbálkozom partíció recoveryvel, remélem a Win csak az mbr-t nyalta el és ténylegesen nem változott az a partícióterület.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés