Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

A frissítéskezelő eddig azt írta, hogy 44 frissítés elérhető. Most azt írja 1. Én nem nyúltam semmihez és alapból "értesítsen róla, de ne végezzen telepítést" is van bejelölve. Akkor most hova tűnt az a 44, mégis feltelepítette? Pont a kikapcsolható update miatt jöttem Linuxra és nem mentem át W10-re.

Linuxon nem olyan gáz a frissítés. Eleve kevesebb is van, a csomagok is jóval kisebbek (a legnagyobb csomagok 100-150 MB, de a jó részük csak ilyen 5-10-100 KB), és sokkal gyorsabban is frissülnek le, és miközben megy a frissítés, aközben sem köti le a gépet, használhatod másra, nem lassul be, nem recegteti a lemezt, nem zárja le a rendszert, stb.. Ha SSD-n van a rendszer, akkor lényegében csak az idő, míg a netről letölti az új csomagokat, utána a frissítések telepítése alig néhány másodperc még 100 frissülő csomagnál is, majd csak próbáld ki az élmény kedvéért. Ez nem olyan, mint a Win10, hogy húzogatja le a gigákat, ha akarod, ha nem, meg aztán fél óráig rendszer-visszaállítási pontot csinál, és csak aztán telepítgeti őket, meg homokórázik, meg jajj, ne kapcsolja ki a gépet kérem alásan című feliratok, és használni sem tudod mellette a gépet. Te megy csak azt látod, hogy pörgeti a gépet, semmit nem tudsz rajta csinálni, kikapcsolni sem.

Ha nagyon frissítésparanoid vagy, akkor a grafikus frissítéskezelőt teljesen le is lehet tiltani, hogy el se induljon, és egyszerűen nem használod, ha kell mégis frissítés, a terminált előszedve frissítesz ezzel a két paranccsal:
    sudo apt update
    sudo apt upgrade

Terminálban jobb is frissíteni, mert látod:
    1) mennyit fog letölteni, és mennyi lemezhely fogy
    2) ha valami hiba adódott, akkor az micsoda, mit írt ki rá, minek a futtatását javasolja, hogy elhárítsd a hibát

Plusz a linuxos frissítések is sokkal kevesebbszer törnek el, mint a Win10 esetében. Hiszen linuxon sok frissítés eleve nem is rendszerfrissítés, hanem csak egy-egy normál szoftver frissítése (böngésző, szövegszerkesztő, stb.). Nem azt mondom, előfordulhat linuxon is, hogy valami eltörik, de Mint-en eleve nincs sok frissítés, mivel stabil LTS kiadási alapú, nem pörgeti olyan gyorsan az új verziókat, meg eléggé sokan használják, tesztelik. Tehát messze nem olyan mizéria egy frissítés, mint a Win10 esetében.

Ami Minten húzós lehet, az a komplett disztrófrissítés, mikor a kiadás verzióját frissíted, pl. majd a 19.x-et 20.x-es verzióra. De még ez is problémátlan a legtöbb esetben, de ez már több idő, mert ilyenkor az összes fent lévő ~1-2 ezer csomag frissül, egyszerre, közöttük sok rendszerkomponent, pl. kernel, systemd, X.org, Cinnamon, mesa is főverziót ugrik.

Új hozzászólás Aktív témák