Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- hcl: Huawei Mate 10 kókányolás
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- SzDavid99: Van 20 perced? Akkor tanulj meg koreait olvasni!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Őskoczka
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Köszi srácok, minden cool!
Ez a GIMP elég komoly.
gThumb mellett viszont szerintem még nagyon jó a GNOME image viewer (Mint 15 alatt szerintem mind a kettő fent volt, szerintem nem telepítettem külön egyiket sem). Ez a kettő simán hozza az ACDSee-t, amire azt használtam.
Shutter pedig jobb, mint a HyperSnap képlopó Windows alatt, ingyen.
Kurzor mozgató nyilakkal olyan precízen be lehet állítani a lopni való kép szélét. Állat! Van még egy képlopó, most nem jut eszembe a címe (talán KSnapshot), amivel azt a részt lopom ki, ahova húzom az egeret (akár egy kört is kivághatok). Chrome-ba már rájöttem, hogy mivel mit tudok csinálni, hogy minél kevesebbet kelljen használni az egeret. Pld a tab-ok között tudok lépkedni a ctrl+pgdn/pgup gombokkal. Cltrl+R-el frissítem az aktuális lapot, alt+kurzor jobbra/balra gombokkal előre/hátra lépegetek a weblapok között, stb stb. Thunderbird-t is imádom, iszonyat gyors! Startup programokat is sikerült beállítani (usr/bin mappa). Iszonyat gyors a rendszer. Login után azonnal az arcomba vágja ezeket a programokat. Nem tudja valaki, hogy lehet úgy indítani ezeket a programokat, hogy az a start menü sorra minimalized induljanak? Pld. Skype, Thunderbird, Viber, etc. Imádom, hogy a frankó kis Linux-om mellett, ott a Windows 8-as mentőövem, amit bármikor elindíthatok. Egyébként a Mint szerintem gyorsabb, mint az Ubuntu, pedig jó gépem van: Z77, Intel G840 @ 2.80 GHz, 8GB 1866 MHz CL9 RAM, Samsung 830 64 GB SSD. Nem tudom, hogy fogalmazzak. Fluid. Állat ahogy el tudom tüntetni az ablakokat a ctrl+alt+0 gombokkal. Érdekes, hogy csak a numerikus "0"-ra cselekszik. Baromi jó, hogy boot menu-ben van egy memtest86 is és nem kell pendrive-ra bootolható indítót csinálni, ha szükség van rá.
-
pushalias
addikt
válasz
#59070464 #18855 üzenetére
1. Úgy, hogy a Windows partíció (NTFS, ellentétben a Linux partíciókkal) elég jól felismerhető, nem véletlenül ajánlja fel neked a telepítő, hogy majd ő megoldja neked a particionálást.
2. Csak egy tipp volt, nem voltam ott, nem tudhatom.
4. A méret alapján az bármi lehetett, de ha pontosan 2 partíciót hozott létre, akkor a második 99% eséllyel a swap lehetett, ami elvben most is létrejött. Persze itt is igaz, hogy nem láttam, tehát ismét csak tippelhetek, ilyen ez a popszakma.
Ha kiadsz egy sudo mount parancsot, akkor biztosan kiderül.
+ Az automatikus indítás egy jó kérdés. Nemigen foglalkoztam mostanság desktop Linuxszal, tehát bevalom, nem tudom, grafikus környezetben mi a megoldás. Szerver esetén nyilván azt mondanám, hogy erre való az rc.local.
Figyelmetlen vagyok, most látom, ViZion már válaszolt.
-
törölt tag
Feltettem a Windows 8-t először, aztán a Linux Mint 15-t. Windows felment az üres SSD-re (64 GB), aminek 35 GB-t szántam (még van 14.5 GB szabad hely). Maradék területet particionálatlanul hagytam. Utána ment fel a Linux. Telepítésnél én az első menüt választottam. "Windows 8 mellé", vagy valami ilyesmi. 1. Kitalálta magától vajon, hogy a partionálatlan területre kell telepíteni és azt ő úgy formázta és olyan file rendszerre ahogy kell? Végigment a telepítés, majd reboot. Nem akart újraindulni, szóval power gomb hosszan nyom.
2. Ez mennyire nem normális? Valamit nem jól csináltam? Miért nem indult magától újra?
3. Majd boot után ez a boot menu fogadott:
Linux Mint 15 Cinnamon 64-bit 3.8.0-19-generic (/dev/sda5)
Linux Mint 15 Cinnamon 64-bit 3.8.0-19-generic (/dev/sda5) -- recovery mode
Memory test (memtest86+)
Memory test (memtest86+, serial console 115200)
Windows 8 (loader) (on /dev/sda1)Ez így rendben van? Elindul mindkét OS. Örülök, hogy a Linux került az első helyre, telepítés közben ettől tartottam, hogy hogyan lesz. Windows csak a saját partícióját látja, a Linux mindent lát. Utóbbi esetében még 14 GB szabad helyem van
4. Linux: My Computer alatt Home és File System mappára is 14.1 GB szabad helyet ír. Ennek így egyben(?) kell lennie?
-
válasz
pushalias #18812 üzenetére
Úgy, hogy megy mindkettő rendszer, de a 7 behal és vissza kell állítanom és a boot nem megy. Akkor ha a 7-et működésre bírom, akkor a mint megmakkan, mert a windows boot nem ismeri a linuxot. Akkor meg a linux nem megy. És ha fent állna ilyen probléma, akkor hogyan tudnám újra megoldani, hogy a 2 rendszer menjen újra. Azért kérdezem, mert próbálok felkészülni, mert a 7 kell nekem a melóra, ha meg nem lesz gépem, az kicsit necces lesz.
(#18814) Siriusb: Hát az nem jó.
-
válasz
ViZion #18769 üzenetére
Tegnap nem raktam fel, mert elkezdtem gondolkozni azon, mi van akkor, ha a 7 beadja a kulcsot és megáll és netán vissza kell állítanom, vagy ilyesmi és a boot-ot szétvágom. Akkor hogyan tudom megoldani, hogy a linux mint is menjen utána? Mert ha elmegy a boot, akkor a linuxot sem tudom elindítani. De gondolom erre a windowsos parancsok nem jók, mert a linuxot nem tudja helyre rázni.
-
válasz
ViZion #18760 üzenetére
Nekem így volt.
A (1) rendszerbetöltő, a 7-nek, (2) windows 7, (3) adat kb. 880 giga.
A 880 gigából vettem le 3 partíciót. Lett egy (4) gyökér meghajtó, kb 5 giga, (5) egy swap (bár igaz 4 giga ramom van, de csináltam, meg (6) egy mindenes, amire menne a linux többi része.Az ubuntu telepítőnél a betöltést a windows 7 (1)-re raktam így nem bootolt be a 7. Akkor a betöltőt hova kell raknom? Az SDA jelölésűre, ami legelöl van mindig?
Gondolom amit írtál 1. 100 MB, 2. 40 GB, 3. 15 GB ezek az én felosztásomat jelölné igaz?
Amúgy laptopra menne és abban csak egy hdd van. -
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18759 üzenetére
Alegegyszerűbb verzió, ha előre elkészíted a partíciókat.
1. rendszernek fentartott, 2 Win7 (ezeket win megoldotta már), 3. Linux, 4. adatok (azért ajánlom így, hogy win és linux alól is meglegyenek a cuccok, a rendszer meghajtók megnyitása nélkül).1. 100 MB, 2. 40 GB, 3. 15 GB, 4. ami marad, NTFS-re formázva.
Ubuntu telepítésekor kiválasztod a valami más opciót (lehet más a neve, egyedi, vagy ilyesmi, az utolsó általában), ahol kézzel állítod be a partíciókat. 1 és 2 nem piszkál, 3. -nak formázás ext4 fájlrendszerre, csatolási pont / azaz minden ide kerül. Ha kellene swap is, akkor a 3. és 4. mellé kellene egy 5. is, ami a swap, ehhez viszont a windows utáni partíciókat logikaiként kellene létrehozni. Swap akkor kell csak, ha kevés a ram, vagy hibernálni szeretnél, amúgy jórészt már felesleges. A telepítőben a partíciók állítgatásánál alul pipa kell a grub telepítése opcióhoz, a rendszerbetöltő helye SDA (elvileg ez az első merevlemez) legyen, a partíció megjelölése nélkül. Ha van másik HDD a gépben (pl. adatokkal), akkor azt húzd le amíg telepítesz, kevesebb hibalehetőség, a partíciók birizgálása veszélyes üzem -
Carasc0
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #18717 üzenetére
Mi az a CSM? Nem találtam ilyet. még olyat se, aminek ilyen rövidítése lenne. Betöltöttem az alapbeállításokat, az Advanced-on belül minden Enabled, de nem változott semmi.
Mondom én hogy furcsa dolgok vannak itt. Egyszerűen az UEFI bootmgr totál szétveri a BIOS-t. Pedig ezt a laptopot azért vettem hogy for only linux.
Mondjuk ezt külön leírja a linlap oldal hogy:
Turning off UEFI boot
If you do not wish to use Windows 8 then you may be able to turn off UEFI booting and switch to BIOS/Legacy booting. There is no standard way of doing this so it's not possible to explain the process here, but typically there is an option to enable/disable certain types of booting from within your computers UEFI settings. Look for an option relating to booting methods. Unfortunately not all computers allow you to switch modes, some newer computers may only support UEFI booting.
Forrás (érdemes belenézned) : [link]
-
Carasc0
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #18709 üzenetére
Szia!
Nem szoktam tévedni ilyesmiben de hidd el hogy Secure boot nincs. A Security menün belül a következők vannak:
- Supervisor password is: Clear
- User password is: Clear
- Set supervisor Password: Enter
- Set user password: Enter
- Password on Boot: DisabledHard Disk security >> ezen belül 3 opció van amihez nem is tudok hozzáférni. Ilyesmi van ami érdekes lehet hogy Password Entry on boot: Enabled. De kétlem. Ehhez amúgy sem tudok hozzáférni.
Fast boot opció sincs. Most néztem végig az összes létező menüt. De leírom mik vannak az Advaned menüben
- Legacy USB support
- Anytime USB charge
- Serial ATA controllel
- Internal camera
- USB3. controller
- Virtualization Tech
- Wake on LAN
- FAN control
- ODD Powermanagement
- Intel (R) AT suspend modeBIOS update viszont kijött rá de még nem tettem fel. Az ezt javítja:
Current BIOS V. 2.09:
Solved problems:
- Support WOL function for Windows 8
- Support F2/F12 in the post screen when system resume from Hybernation.
- Support AES (Advanced Encryption Standard) function for Intel CPU.
Known errors, problems and restrictions:
- None
Additional information:
- Fix the issue that can’t boot from USB stick when system resume from
Hybernation for Windows 8 WHCK certification.
- Fix security logo test failed for Windows 8 WHCK certification.
- It is the same string between Panel ID in the BIOS setting and
Type 143 in the SMBIOS tool for panel information.
- Correct "Copyright 1985-2011 Phoenix Technologies Ltd." string display in
BIOS diagnostic screen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
robagp #18694 üzenetére
A Chakrával jól választottál.
A csomagkezeléséről itt olvashatsz: [link], a cikkem többi része is érdekes, bár már nem minden része friss, pl. már nincs külön bundle manager, egyszerűsítettek a helyzeten.
MurdR: A Debian telepítőből kell majd csatolnod a kívánt partíciót, ráértél volna ott formázni. A Windows nem kezel semmilyen másik fájlrendszert, de nem is javaslom, hogy ebbe az irányba menj el. Léteznek EXT olvasást, akár írást is lehetővé tevő driverek Windowsra, de nem igazán van erre szükséged. A Linuxok fstab fájlában bármikor felcsatolhatod az ntfs-es partícióidat.
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek!
Nem értek a linuxhoz, még csak most tanulgatom, de már olyan problémám van, amire nem találtam gugliban megoldást.
Miért linux, ha nem értek hozzá?
256 MB ram, Athlon XP 2000+ 1 mag. Windows XP lassú.Puppy linuxot szeretnék rárakni rendesen. USB-ről nem lehet bootolni, a CD-olvasó meg tönkrement. Windowsos puppy telepítőt találtam, fel is tettem, csak a fájlrendszer-csatlakozások miatt lassan indul, meg amúgy is le akarom dúrni az XP-t és a puppyt egyeduralkodóvá tenni.
Fel lehet telepíteni úgy a puppy-t rendesen, XP függőség nélkül, linuxos fájlrendszerrel, hogy benne állok? Ha igen, egy linket megköszönnék, amin elindulhatok
-
-PLevi-
senior tag
válasz
-PLevi- #18160 üzenetére
Hát nem akar összejönni.
A LiveUSB-s módszert próbálnám ki. Lefutattam a telepítőt, Lubuntu-t választottam. Formázás engedélyeztem és beállítottam ~4GB-nyi (ennyi volt a maximum) persistence-t.Utána gondolom be kell állítani BIOS-ban, hogy miről bootoljon. Ilyen lehetőségek vannak: Floppy, Hard Disk, CMROM, ZIP100, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, LAN, Disabled.
Mindhárom USB-vel kezdődőt kipróbáltam, úgy hogy az volt elsődleges, a Hard Disk a másodlagos, de mindig a Windows bootolt.Mit ronthattam el?
-
-PLevi-
senior tag
Sziasztok!
Van egy régi gép amire szeretnék Linuxot telepíteni. A gép: Celeron 2,8GHz, 512 MB RAM. A disztró: Linux Mint 14.1 Mate
Windows XP mellé lenne felrakva. Útmutatókat és a topikösszefoglalót olvastam de van még pár kérdésem.
1. Csak 2 partícióm van a HDD-n. Fel lehet mellé rakni a linuxot úgy, hogy ne kelljen partícionálni, ezáltal adatvesztés se történjen?
2. Bekapcsolásnál melyik op. rendszer fog elindulni alapértelmezettként? Hogy lehet választani, hogy melyik bootoljon?
3. Illetve jó lenne, hogy bekapcsolásnál alapból az XP bootoljon. Tehát aki nem ért hozzá az ne vegyen észre semmit. (pl. nagyszülők) Hogy lehet ezt megoldani?
Köszönöm!
szerk.: A legfontosabb kimaradt. Ugye letöltés után egy .iso fájlt fogok kapni. Ezt ki kell írni CD-re ugye? Vagy elég Deamon Tools-sal mountolni?
-
Szia!
Már a telepített rendszer alól vagyok, így néz ki:
UEFI módban telepítettem (megpróbáltam először simán, de egy fekete képernyőn, sok hexa kód közepette megállt. Az asus lapom bootmenüjében volt egy uefi választás lehetőség a pendrive bootnál) utána kiirta, hogy "Binary is whitelisted" s bebootolt a livecd. Remélem semmit nem bírált felül a rendszer, tehát ha majd egyszer windowst kell használnom, akkor tudok majd azt is...
Üdv. core2
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17835 üzenetére
jim@lmde-desktop ~ $ sudo lsusb
[sudo] password for jim:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 046d:c31b Logitech, Inc. Compact Keyboard K300
Bus 001 Device 004: ID 046d:c245 Logitech, Inc.
Bus 002 Device 003: ID 0424:2514 Standard Microsystems Corp. USB 2.0 Hubjim@lmde-desktop ~ $ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 64.0 GB, 64023257088 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7783 cylinders, total 125045424 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0000c835
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 125042687 62520320 83 Linuxmindjárt kipróbálom windows alatt, illetve másik portban
mod: átdugtan a másik usb3-as portba, ott most felismerte magától, akkor már csak egy kérdésem lenne, lőttek annak a portnak? Vagy mi miatt lehetett ez? Kéne szereznem valami usb3-as cuccot és tesztelni, mert ha lőttek neki, akkor vinném vissza gariba a cuccot :/
Bedugtam egy pendriveot, azt felismerte a portban.. ki érti ezt O.o -
siebener
aktív tag
Üdv mindenkinek.
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Volt korábban egy HDD, aminek egyik partícióján win7 volt, a másikon Linux. (Konkrétan Backtrack, az volt ugyanis az egyetlen, amivel sikerült életre keltenem a wifi sticket).
Bootolásnál kidobott egy ablakot, ahol ki lehetett választani, melyik op.rendszer induljon el.Na most, hasonló kombinációban, egy msi u 115 8 GB-os SSD-jén XP van, a 160GB-os HDD egyik partíciójára pedig feltelepítettem a Backtrack-et.
Újraindítás... és elindult a windows. (Bootolásnál ha a 160 GB-os HDD van kiválasztva, az eredmény detto). Se választási lehetőség, se Linux, még csak a partíciót sem látom Sajátgépen belül (partíciókezelő látja).
Van valami megoldás?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fire/SOUL/CD #17781 üzenetére
A rendszeridő kérdése Arch alapon egy érdekes kérdés. Már többször értekeztem róla Chakra fejlesztőivel, és kb. az van, hogy akkor van gáz, ha Windows is van a gépen, mert az valamit elállít a bios környékén.
Ettől függetlenül nem igazán értem az okokat, de megoldottam úgy, hogy engedélyeztem az ntpd.service-t a systemd-vel, így max néhány perccel a boot után már helyes időt ír ki.
-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
Jelenleg dual bootolom a BackTrack 5 linuxot a Windows 7-tel. Szeretném törölni a BackTrack-et és helyette egy ubuntut felrakni úgy, hogy a Windows partíciómnak semmiképp se legyen semmi baja.
Grub boot loader van felrakva.A partíciók így néznek ki:
Backtrack / ext4 7gb
backtrack /home ext4 10gb
windows 7 ntfs 300gbHa csak simán leformázom azt a partíciót amin a BT van és felrakom az Ubuntu-t, attól még a GRUB nem fogja felismerni rajta az ubuntu-t, nem? Nem fog az egész boot tábla meghalni?
Másik win lemez nincs nálam, fontos munka dolgok vannak rajta, így semmiképp sem károsodhat semmi.tl;dr:
Szeretném törölni a backtrack-et és felrakni helyette az Ubuntu-t anélkül, hogy a Win7 károsodna.Köszönöm szépen!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17367 üzenetére
Mikor 2x a 0x...490-es BSoD hibakód fogadott Windows boot alatt, akkor hibátlan ment a Linuxom. Tényleg úgy van, hogy amíg ki nem hullik alóla a gép, addig megy. - nem a gépem ment szét, végül mindkét esetben megjavult a W7... [link]
Btw, melóban a netre használt atomos nyavalyán lecserélték az Ubuntut (még normális Gnome2-es volt) Debianra. Kb. azonos verziós kernel meg csomagok, de ég és föld a két rendszer sebességben a Debian javára.
-
tomi5244
őstag
Sziasztok! Ez a topik még soha nem hagyott cserben, így remélem most is kitudtok segíteni!
Jövőhéten érkezik meg az SSD-m, HDD-ről "költözök"át. Viszont mivel eléggé megérett a frissítésre a jelenlegi Debianom (Gnome grafikus felülettel) úgy gondoltam a home-on kívül újratelepítek mindent.
Ezek az elképzeléseim:
- Windows7-nek 30GB
- Linux :
Root - 15GB - XFS
Boot: - 100MB - EXT3
Lapozo: 1GB
Home: nyilván HDD-re xyGB EXT4 vagy XFSKingstone SSD-ről van szó 60GB MLC
Jó úton járok?
Eddig mindig más telepítette nekem a linuxot de úgy gondolom most nekifutnék egyedül
Köszönöm előre is!
T
-
Rimuru
veterán
válasz
fenergie84 #17249 üzenetére
Ha a BIOS engedi akkor tudsz választani egy gombnyomással hogy melyikről bootolj, vagy amin a Linux disztribúciód lesz azon a Grubban felveszed a Windowst is és azt az eszközt állítod be alapértelmezettnek.
-
King Unique
titán
válasz
ViZion #17238 üzenetére
OK, azt megköszönném
csak azért aggódtam, mert hallottam pár stroryt, h grub miatt elszállt win bootja stb, meg először a linuxot, utána a windowsokat dolgokat és akkor nem lesz baj, de esetemben ez nem játható út, ám ha biztonságos, akkor majd elgondolkodom a full felrakáson. -
fityere
senior tag
Felkerült a Chakra de bootoláskor a windows indul csak. Mivel tudnám helyre dobni hogy induljon a Chakra?
-
Jim-Y
veterán
válasz
ViZion #16895 üzenetére
Köszi a választ.
SSD-n jelenleg mi van?
Win7 Prof, és csak az! Semmi más nincs az SSD-n csak a core win, és a programok. Ebből adódik, hogy ez mehet a levesbe, nem kell menteni róla semmit.
Melyik linuxot szeretnéd kipróbálni?
Korábban már kérdeztem itt a topikban.. Debian lesz xfce-vel.
Milyen vasra kerülne?
a gépem az adatlapomnál, ami érdekes lehet, hogy 8gb ramom van, így swapot nem is kell majd beállítani, gondolom.
Ugye ami még érdekes, hogy merevlemeznek én a külső tápnélküli vinyómat használom. Ez jelenleg is egy hosszú usb3 kábellel a házon kívül előre van vezetve, ha hazamegyek vidékre, akkor csak kihúzom, és az összes adatom utazik velem. Ezt szeretném linux alól is elérni, ezért kérdeztem a korábbiakat
Amit leszűrtem a válaszaidból:
- letöltöm a live usb-t, erre még windows alól fel tudom tenni a Debiant, így elkészítek egy bootolható pendrive-ot.
- bedugom a gépbe, bootolok usb-ről, ott gondolom lesz olyan hogy formázom a jelenlegi partíciót -> ssd-s win megy a levesbe, majd feltelepítem a linuxot.
- már linux alól felteszem az xfce-t, majd
- rádugom a FAT32-es külső vinyóm, amit mondjuk fstab-bal beállítok valahova, valaminek. Mondjuk /datas -nak.És élvezem az új rendszert. Van valahol bibi a fentiekben?
-
megema
őstag
Sziasztok!
Összeraktam egy szerver + HTPC kombinációt (konfig az adatlapomon), amire pendrive-ról szeretnék telepíteni valamilyen Linux disztribúciót. Na most az a helyzet, hogy már második este szívok a sokadik disztróval (Ubuntu Server 12.04, legfrissebb Chakra, XBMCbuntu 11.0, ...). Nem először csináltam bootolható pendrive-ot (Linux-hoz sem), szívtam is már hasonlót (csak Linux-szal). Az eddig mindig bevált, hogy a HP USB Disk Storage Format Tool-lal formázom a pendrive-ot, majd utána LiLi-vel felrakom rá a lemezképet. Most viszont sehogy se akar összejönni. Mindig leáll valamilyen hibával a telepítés, már ha egyáltalán sikerül bebootolni. 4, azaz négy pendrive-ot is próbáltam. Kipróbáltam az UltraISO-t is, mivel Windows telepítéshez (MSDNAA) azzal írom ki a képeket gond nélkül, de azzal se sikerült.
Mi lehet a gond? A Windows Server 2012 Datacenter simán felment a gépre.
(#16886) CPT.Pirk: Köszi, megnézem! Van ebben minden, mi szem-szájnak ingere... Nekem se feltétlenül a LiLi rontotta el eddig, de ez a HP-s progi mindig megoldotta más gépnél.
-
zedok
őstag
válasz
MacCaine #16670 üzenetére
Amúgy, eljutottam a parancssorig nagy lassan:
"X:\Sources>"
beírtam a parancsot ide, erre azt írta:
"A fájlrendszer típusa NTFS. Az aktuális meghajtót nem lehet zárolni.
A windows nem tudja futtatni a lemezellenőrzést ezen a köteten, mert a lemez írásvédett."Gondolom át kéne váltani az adott meghajtóra/partícióra?
-
zedok
őstag
Sziasztok!
Olyan problémám merült fel, hogy adott egy laptop HDD rajta windows 7. Sajnos a mai nap folyamán összeomlott a rendszer, viszont 3 partíció van rajta, azon amelyiken a rendszer található "C" sajnos nem tudja beolvasni a Linux. Viszont a másik kettőt simán beolvasta és tudom mozgatni a fájlokat. Van esetleg valami megoldás a "C" elérésére? Erre hivatkozik a Linux mountolás során:
"Error mounting: mount exited with exit code 13: ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
Failed to read NTFS $Bitmap: Input/output error
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details."Megmenthetőek valahogy a "C"-ről az adatok esetleg?
Válaszotokat előre is köszönöm! -
bali93
tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy a Lenovo G580GH notebookomra a Win8 mellé Ubuntu Linuxot akartam feltenni. Le is szedtem a windowsos telepítőt, Win8 alatt csináltam neki egy 50 GB partíciót, feltelepítettem rá, majd az install végén a gép újraindulás után, mikor bejön a Win8 uefi indítója, hogy kiválasszam a Linuxot, a rendszer memóriahibára, ill. a wubi.mbr-re hivatkozva lefagy és folyton újraindul, vagyis csak a Win8 hajlandó bootolni. Mi erre a megoldás?
Keresgéltem neten, de nem találtam rá részletes leírást. -
siebener
aktív tag
válasz
siebener #16531 üzenetére
Folytatnám kálváriámat.
Yumi 0.8.8.9 segítségével készített boot pen használata során a következő történt.
Bejött egy boot menü, ahol választhattam 2 lehetőség közül.Az első:
Continue to boot from First HD (default)Ezt kiválasztva pár másodperc múlva ezt a hibaüzenetet kaptam:
Invalid system disk. Replace the disk and then press any key.A második:
Directly bootable ISOs or Windows XPA válasz:
Egy ideig vár, azt írja ki, hogy(hd 0,0),
majd azt négyszer egymás alatt, hogy
Unknown keyword in configuration file.
Mit kellene tennem?
-
válasz
choco01 #16423 üzenetére
Át tudod vele méretezni a jelenlegi meghajtóidat (kisebbre vagy ha van helyed nagyobbra), én egy 800 gb-os ntfs elejéből szedtem le 30 gb-ot, átpakolta a fájlokat a partíció végére, minden rendben volt vele. Utána windows alól is új meghajtót tudsz hozzáadni (mivel üres helyed lesz a merevlemezen), én linux-ot telepítettem rá.
-
scream
veterán
Sziasztok!
Egy olyan problémám adódott, hogy egy már készen felinstallált Win8 mellé/alá felraktam (pendriveról) egy Ubuntu 12.10-et, olyan opcióval,hogy Win7 mellé, majd fel is települt szépen, megy is az Ubuntu csak éppen a Win8 nem megy,mert amikor GRUB-ban kiválasztom a Win7 opciót (mert csak az van) akkor azt írja, hogy : " Invalid EFI file path "
Ilyenkor mit kell csinálni, hogy megint legalább elinduljón a Win ? Ha az ubuntu kárbavész az nem nagy baj, de a Windowst megkéne menteni valahogyan.
BIOS-ban kikapcsoltam minden ilyesmit, hogy SecureBoot, meg FastBoot, de így sem indul.
Boot-repair sem oldotta meg a dolgot.
-
McSzaby
őstag
válasz
tvamos #15969 üzenetére
Ghost tökéletes program erre. Ez Linuxra és Windowsra is van. Meg tudod adni, hogy milyen partíciókat akarsz lementeni, sőt ha jól emlékszem még mappára is lebonthatod, hogy mit akarsz, de ebben nem vagyok biztos. Annyi az egész, hogy leszeded,kiírod bootolható cd-re, elindítod és értelemszerűen lemented. Az image fájlt, ami elkészült a mentés során azt pedig békés és biztonságos helyre elrakod!
Hiren's boot nevű program gyűjteményben megtalálható!
Fogod, letöltöd (valszeg csak torrent) utána kiírod cd-re és beállítod a bios-ban, hogy erről a cd-ről bootoljon ott pedig a dos programoknál megkeresed a Ghost nevű programot és kész! (vagy az első opciónál maradsz, ahhoz lehet boot cd se kell)
-
Lacces
őstag
válasz
sh4d0w #15406 üzenetére
Köszi a választ, jah látom hogy kézileg kell. Erre van linuxos parancs vagy valahol az MC-ben lehetőség? (én asztalon csináltam a "kézi aktiválást")
Nem kötőszködni akarok, de muszáj vagyok visszakérdezni, hogy biztosan a windows partíciót itt a linuxban fájlrendszernek kell hívni?
Mert akkor a FAT32, NTFS, EXT4 és társai azokat minek hívjuk?
Meg ahogy néztem az alkalmazásokat, a lemezkezelők és partíciónak hívják, és nem fájlrendszernek a C, D és stb partíciókat.
De az is lehet valamit én értek félre, mert okés, hogy mountolom, (de mégis egy partíciót mountolok, például ubuntu disks nevű program, ott is partition type, in use: mount by... bla-bla) és akor így hozzáadom a linuxos fájlrendszerhez stb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Babetta-X #15412 üzenetére
Ha egy telepített Windows mellé egy másik partícióra felraksz egy Linuxot, akkor kapsz egy Grub rendszerbetöltőt, ami mindkettőt ismeri. Ha a Linuxot eltávolítod, a Grub meg nem lett elpiszkálva az MBR-ből (alapból oda települ) akkor abból továbbra is indítható a Windows. Itt lehet olyat, hogy egy Live disztróval bebootolsz és újragenerálod onnan a grub menü listáját hogy csak a Windows szerepeljen benne.
No meg olyat is lehet, hogy megjegyezze a grub, hogy mit választottál utoljára, ebben az esetben rögtön indítaná a Windowst, ha azon hagyod, nem érdekes mi az első opció a listában.
Aztán van még egy opció, hogy bebootolsz a Windows lemezéről és helyreállítod a Win saját bootloaderét.
De amilyen kis helyen elfér egy disztró, talán felesleges törölni... (Pl. egy ArchBang elfér 2Gb-n, de nagyobb disztrók se tesznek ki 5-6 gigánál többet)A Wubi-s megoldás meg egy fájlba telepíti a Linuxot, kicsit lassabb lesz a valódi telepítésnél, de arra jó, hogy mindent kipróbálj rajta, aztán ha meguntad, csak simán uninstallálod és helyreáll a rend.
Syl: Asszimilálj kérlek! Nem állok ellen!
-
Clemi
veterán
Na ezt a kérdést nem értem. A hálózaton vannak megosztott mappák (NTFS windows mappák), amikben dokumentumok, képek, filmek vannak.
A képekkel igazából nincs gond, ellenben a dokumentumok, és a filmek megnyitási próbálkozásakor, a megnyitásra kijelölt alkalmazás olyan szinten beakad, hogy csak a teljes újraindítással lehet kilőni. -
Clemi
veterán
válasz
CPT.Pirk #15158 üzenetére
Igen a Mint alatt legalább megy a Wifi, csak néha gondol egyet, és elkezd bontogatni, máskor meg órákig megy gond nélkül.
Nem alapból akarok vírus keresést, hanem egy eszközt, amivel ezt megoldhatom, ha más gépet akarok rendbetenni kívülről beavatkozva (azért ezt egy windows rendszeren késztült Hireens Boot CD-vel simán megoldom).
Az XLS-el semmi gond nincs, mert W7 alatt simán beolvasok minden fájlt, de a Linux alatt hálózati tárolóból se doc, se xls, se semmit nem jön be. Na persze ha átmásolom, és úgy indítom a dokumentumok mappából, akkor már gond nélkül beolvassa a LibreOffice. De ugyanez igaz, ha egy filmet akarok lejátszani a hálózat egy másik pontján lévő tárolóról. Az előre telepített lejátszók persze alapból semmit nem játszanak le, ezért a VLC-t használom, de az is legfeljebb az USB-re dugott külső HDD-ről, vagy a saját lemezről, de hálózatról semmit. Itt jegyzem meg, hogy mindegy hogy Wifi vagy vezetékes a csatlakozás módja a hálózathoz.
De legalább kapnék valami hiba üzenetet, hogy ezért meg azért nem lehetséges, valami, de neeeeem egyszeráűen csak megáll mint a szög, és semmire nem reagál, de még kilőni se tudom a rendszer figyelőben, mert megtalálom ugyan a soffice.bin állományt, ami beragad, de ha rákattintok, hogy folyamat kilövése, átvált az állapota megszakíthatatlan állapotra alszik-ról.Ezek szerint a Linuxmint se jó? Eddig egyik distro se vált be, mert mindegyiknek van valami gyíkja. Azt, hogy a hardver a rossz, már most felejtsük el, mert a W7 rendszer alatt a világon semmi baja nincs.
Ennek a gépnek a BIOS-ában egy hang nincs semmilyen floppy-ról, mivel multibay-t használ, abban meg most egy DVD ROM van, és annak a helyére lehetne Floppy-s Multybay-t csatlakoztatni.
-
Clemi
veterán
válasz
CPT.Pirk #14927 üzenetére
Letöltöttem a Devian Live 6.0.5-i386 iso fájlt, és azt bootolva egy pendrive-ról a felállt Debián rendszerből indítottam egy telepítést a Windows 7 mellé. A telepítés korrekten lefutott, frissítés megvolt, és mikor a Grub rendszertöltő települt az sda MBR szektorba, az csinálta meg ezeket a választó sorokat.
Ha nincs feldugva a vezetékes hálózat, akkor ezekkel a sorokkal szöszöl a rendszer indításnál egy darabig, vagyis végignézi a port 67-en a zárójelben lévő intervallumot.
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval x (4,11,9,20,9,8)
Ha beírom a terminálba az lsusb parancsot, válaszként érkezik: "bash: isusb: parancs nem található"
Az USB port pedig működik, mert ha bedugok egy pendrive-ot azonnal megjelenik az asztalon az ikonja.
-
válasz
Damateo #14865 üzenetére
Üdv!
Notepad++ helyett van alternatíva (nem is egy, akár a gedit is megteszi), C# helyett a MonoDevelop, de nyilvánvalóan windows.forms nélkül, helyette GTK# (mondjuk futtatni elvileg lehet...). Tehát ha ez megkötés, akkor max virtuális gépen futhat.
Gyors pendriveon a rendszer is gyors. (USB3) Egyébként nyilván winyón gyorsabb.
Célszerű? Amit megfelelőnek találsz, és minden hardvered kezeli. Akár az openSUSE is.NTFS-t ír olvas már pár éve a legtöbb linux, de arra nem telepíthetsz.
Optimus-t az nV nem támogatja a linux drájverekben, nyílt alternatíva a bumblebee project.
Gond nem lesz a windows bootolásával, gond akkor van, ha a windows kerül fel később. És akkor is a linux nem fog indulni.
Ha a swap terület telepítéskor kerül "csatolásra", akkor ezt egy beállítófájlban (fstab-nak hívják) tárolja, így tudja, mi tartozik hozzá. Ezenfelül a swap formázatlan terület.
4G ramnál azonban elhanyagolható a használata, hacsak nem ragaszkodsz a hibernáláshoz. Ekkor ugyanis a ram a swapba kerül mentésre, így a teljes memóriamennyiség méretére (inkább kicsivel többre) van szükség. Nincs katasztrófa akkor sem, ha később kerül kialakításra.
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Most próbálkozom először a Linuxal, mostanáig a fórumokat bújtam és próbáltam informálódni.
Mivel még tanulok + dolgozom olyan sok időm nincs, van egy két program amire szükségem lenne linux alatt is, mint pl Notepad++, C#, Lehet hogy van linuxos megfelelőjük de még csak most tanulom a dolgokat...
A tervem a következő vagy feltelepítem Pendrive-ra, vagy a most is meg osztott vinyom egyik felét áldozom be.
Szerintetek melyik lenne célszerűbb? OpenSUSE eset a választás.
Ezt egy acer Aspire 5750ZG gépen próbálom végre hajtani. 4 giga ram van benne...
Ami "problémát" okozhat hogy NTFS fájl rendszer van használatban.
Ami külön szép dolog hogy a gépben van egy integrált Intel és egy Nvidia grafikus meghajtó, ez Win allat úgy működik hogy kisebb terhelés alatt Intel megy, egyébként Nvidia, ezt képes kezelni a Linux?
Meg olvastam hogy a linux telepítése után gond lehet a Windows bootolásával mert valamit át ír a program.
Ezt elkerülendő mit tanácsoltok?
Olvastam olyat is hogy kell csinálni egy swap területet, ez oké, de mi alapján ismeri fel a Linux hogy ez hozzá tartozik? -
Ryle
tag
válasz
pigmeus #14789 üzenetére
Ez az Inter / adm egy saját fétis...kíváncsi vagyok általában melyik az elterjedtebb.
Hát igazából szerintem a teljes rendszersebesség eléréséhez hdd-ről kellene futtatni a rendszert.
Ezzel a rendszerrel, nem vagyok teljesen tisztában hogyan is működik a telepítés...de szerintem nem nagyon fog üzemelni a penre való teljes rendszer telepítése.
Ha van működő winchester a gépedbe, és írásod alapján én úgy gondolom hogy Windows felhasználó voltál eddig...ezért úgy gondolom hogy van fent másik os a gépeden.
Ha nagyobb winchestered van, akkor megoldható lenne a dual boot megoldás is...a grub rendszerbetöltővel.
Ezáltal megmaradna a Windows-od is , és még másod rendszerként amíg ki nem tapasztalod a linuxban rejlő lehetőségedet, addig tudnád használni mind a kettőt egymástól függetlenül.
Ha van elég helyed, és ketté van partolva a winchestered ( C:\ és D:\ -re ) akkor simán menne a dolog.
-
Ryle
tag
Hát nem tudom én ezzel még nem találkoztam.
Milyen programmal készítetted el a live pendrive-ot ?
Én linux live usb creatorral csináltam: [link]
Próbáld meg az általam említett programmal elkészíteni a pendrive-ot.
A program magyar, betallozod az iso-t...formázd fat 32 höz pipa be...és van valami opció amihez internet kell, onnan vedd ki a pipát.Magától elkészül...restart, boot, install...
Ha esetleg a grub rendszerbetöltő nem érzékeli ( és esetleg van még telepített os a gépeden, ez alatt windowsra gondolok ) akkor lépj be a debianba a sima usereddel...aztán terminált nyiss.
Terminál parancsok amik ezt a dolog orvosolják:
su -- aztán rendszergazda jelszó megadása a következő sorban és enter.
root@hostname fog fogadni.
[ hostname az általad megadott név telepítéskor ]aztán üsd be hogy grub-update
ez ha sikeresen lefut akkor reboot
reboot után a grub betöltő képernyőn már látszani is fog a Windows illetve a linux is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen disztrót teszel fel?
Egyébként bőven jó, ha a telepítőből csinálod a particionálást, de az is, ha az XP csinálja, akkor csak újra kell majd formáznod a"/"-t. Miért bontod 4 partícióra a D-t? Nem elég egy "/" és a maradék helyet meg közös tárhelynek ntfs-ben meghagyni? A swap nem kötelező, /home-ot sem kell feltétlen külön rakni.
A syslinux az hogy jött most ide? Neked egy GRUB rendszertöltő kell, az látni fogja a telepített Windowst, lesz indító menüd. Ez általában magától felkerül a disztróval együtt.
szerk: ezt a kérdést én úgy rendeztem, hogy nagyszüleim nem is kaptak mást, csak Linuxot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még normál vinyón is ált. gyorsabb egy Linux, mint pl. a Windows7, ha a boot időket nézzük. Nálam az asztali gépen és laptopon is végez a boot-al a Chakra 50-55 másodperc alatt, miközben Win7 csúnyán kikap, főleg a laptopon (ugyanakkor lett telepítve, mint a Chakra, még teljesen friss) és akkor ez még nem is egy "lightweight" disztró, hanem full KDE.
Nem hiszem, hogy ebből az előnyből bármit vesztene SSD-n. Egyébként vannak lehetőségek további gyorsításra, pl. a noatime opció az fstab fájlban, e4rat / preload használata...
Egyet nem tudok, hogy a trim-et még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alratar #14248 üzenetére
Igen, van ilyen sorrend. Ha a Linux megy fel a Windows után, akkor semmi gond, felrakja a grub-ot, minden oprendszert a gépben bepakol a menübe.
A Windows utolsónak felrakva agyonvág mindent, és beteszi a saját bootmanagerét, amiben csak a Microsoft operációs rendszerek lesznek meg. Ekkor be kell bootolni egy "live" disztró alól, és újratelepíteni a grub-ot, hogy helyreálljon a rend...
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Megint örülni fogtok nekem, mert nem linuxal kapcsolatban írok az itteni szakembereknek
Na most az lenne a gondom hogy tesómnak kell egy windows xp a gépre. Meg van oldva a dual boot a linux mellé ( legyen benne egy kis linux is a topik tiszteletére ). Nem régen Hypernetre váltottam, és a kedvezmény keretemből lehetett igényelni egy F-secure által biztosított "Telenor Net Pajzs" nevű programot. Ezzel kapcsolatban kérnék véleményeket, akár F-secure-ról...akár magáról a nagy telefon szolgáltatónak készített pajzsról. Ha esetleg negatív vélemények érnék ezt a kis progit, akkor ajánlhatnátok nekem egy normális vírus irtót, és tűzfalat.
Válaszokat előre is köszönöm.
Ui: Segítsetek megvédeni az oprendszert a birka tesóm tudatlansága ellen.
-
mzx
senior tag
Vannak fonódások, de nagyrészt úgy fest, nem lehet, bár én nem értek ehhez, a profik majd kifejtik.
Noh, de látod, mégis itt a wine, linux alatt. Meg épp a napokban tudtam meg, hogy win alatt meg lehet linux-os file rendszeren futó partíciót olvasni. Linux meg alapból ismeri és kezeli a windows ntfs file-rendszerét. Akadnak azért összefonódások...
_SZERK:
Tényleg, igazándiból mi zavar annyira a linux kapcsán?A Javá-d is meg lett oldva, nem?
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14097 üzenetére
Az archos wiki példaértékű. A debianos mpd szerveremen van pulseaudio, egy régi awe64-es soundblasterrel
és használtam úgy, hogy a laptopom hangja wifin át arra volt átirányítva, és amikor megnéztem egy videót, megállítottam az mpd lejátszást, a videó szépen szólt a hifiből (sose lett hibátlan mondjuk), na ehhez az archos wiki leírása alapján lehetett egyszerűen eljutni :-)
Meg eleve, már sokéves fedorázás után telepítettem virtuális gépbe archot, csakúgy ismerkedésképpen, és nagyon sok olyan dologra fény derült, amire addig nem. Nagyon jó módja az arch annak, hogy jobban beleláss, minek hol a helye, mi mit csinál. Kezdőként viszont nehézkes, otthonosan kell mozogni a parancssorban.Sajnos nekem is az volt a tapasztalatom, hogy az Ubuntut kikiáltották felhasználóbarátabbnak, de ahányszor próbálkoztam vele, volt valami apróság, ami szivatott (ami nem nagy probléma), úgyhogy nem erőltettem. Megvoltak ezek fedorán is, csak amíg fedoráról az ment mindenütt, hogy teszt, meg szétesik, meg csak tapasztalt arcoknak való, addig az ubiról az ellenkezője. Én meg azt láttam, hogy van mindkettőben hiba, kireszeli az ember, utána meg megy :-)
Az ismerkedésben egyébként azt látom a legnagyobb bajnak, hogy az emberek nem merik eldobni a win-t, ezért vagy live disztrót próbálnak ki, ami megy, de nem teljes élmény, nagyon kis betekintést enged, és sokszor összeomlik egy live session, tapasztalatom szerint. A másik meg az, hogy megpróbálnak egy dual bootos megoldást, ami meg bárki bármit mond, nem egy szimpla, egységsugarú felhasználói megoldás. GRUB-os szívások, régen ntfs problémák lehettek, partícionálás sem triviális sokaknak, emiatt lehet adatvesztés. De a legnagyobb probléma, hogy ha van egy ismert, megszokott windows-od (amibe sok időt belefeccöltél, csak már nem emlékszel, meg rutinból megy minden), és egy új, még nem ismert rendszered, akkor az új rendszerben ha valami megoldandó probléma lesz, akkor a megoldás a lustaság miatt a reboot-to-windows lesz. És ebből előbb utóbb egy hónapok óta be nem bootolt, helyet fölöslegesen foglaló linux telepítés lesz, meg elégedetlenség.
Nekem is az hozta meg az "áttörést", amikor először windowson átálltam csak free és open source szoftverekre, és amikor ezeket megszoktam, akkor kicseréltem a windows xp-t fedora 5-re. Ment rajta majdnem minden, az összes szoftver ugyanaz volt, kényelmesen lehetett használni. Másrészt fel kellett fognom, hogy ez más, és megpróbálni megérteni a másfajta működést, és nem a windows-os megoldásokat keresni, hanem a fedora specifikusat (driverek, codec-ek, médialejátszó...).
-
rokefeller
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14092 üzenetére
Nem konkrétan az említett disztrókban van a lényeg, hanem a felhasználói bázisban. Többen használják, nagyobb valószínűséggel találsz egy nálad jelentkező hibára infót, segítséget, leírást, vagy eleve elő sem fordul a hiba, mert jól ki lett tesztelve (sokféle hardveren, pl fedora test days). Nem garanciája a minőségnek, és ettől a Chakra lehet sokkal jobb akármelyiknél, de a segítség konkrét hibánál kisebb esélyű.
A másik pedig a disztró main desktopjának használata. Ahogy írod, ha Chakrát használnék, akkor nem próbálnék Xfce-t vagy akármit használni kezdőként, mert csak magam lövöm lábon. Akkor marad a KDE, még ha nekem személy szerint nem is tetszik.
Más kérdés, hogy pár hét, hónap után, amikor az ember otthonosan mozog a desktop linuxán (:-)), akkor próbálkozhat bármivel, már nem lesz probléma.
Az a lényeg szerintem, hogy ha valaki kipróbálja bármelyik disztrót, az a lehető legrövidebb idő alatt teljes mértékben használható rendszerrel rendelkezzen. Ha az első telepítés után egy-két nap reszeléssel megy el, akkor a boot menüből megint a windows választódik majd ki, mert "nincs kedvem most kitalálni, miért nem megy az ... akármi", inkább csak nézek egy filmet a winen :-). Ez a kudarc elégedetlen, csalódott felhasználót szül, és ezt elkerülni szerintem úgy lehet, ha a legkisebb kockázatot jelentő megoldást választja az ember.
Ubuntuval én sem tudtam sosem mit kezdeni, de azt is kezdem megérteni, miért...
-
Blaise7
tag
Sziasztok!
A minap vettem egy laptopot, amire Ubuntu volt előre telepítve. Szeretném ha dual-bootos lenne a gép, az Ubuntu mellé Windows 7-et szeretnék. Nem nagyon értek a partíciókhoz, OS-ek lelki világához (nem nagyon telepítettem még), ezért egész nap Google-oztam a legegyszerűbb megoldásért. Valami összeállít a fejemben, de több kérdőjelem is maradt.
Amire jutottam:
1. Készítek egy ilyen bootolható pndrive-ot (mivel nincs optikai meghajtó a laposban)
2. Feltelepítem a Windowst.
3. GRUB2 helyreállításaKérdésem: a partíciókat hogyan és mikor és milyen módon kell elkészíteni?
-
rokefeller
senior tag
Vagy nem fogja látni a temped, vagy felcsatolja, és akkor gyakorlatilag a windowsos partíciód fog tempként üzemelni. Nem szerencsés, mert tele fogja szemetelni a linux a "C:" meghajtód.
Adatot meg úgy kell, hogy:
1. Szarsz rá, az egészet egy partícióra rakod, és az elég nagy
2. Csinálsz egy /data könyvtárat, és felmountolod oda, vagy az /mnt-beA másik kérdésedre, ne adj meg partíció sorszámot, mert így az MBR-be teszi a grubot. Ha egy diszked van, akkor /dev/sda lesz a megoldás. Recovery disc meg jaja, amit írsz akár, bármilyen linuxos cd, aminek van egy rendes grubja, és be tudja bootolni a már telepített rendszered (az a baj, hogy én utoljára 5 éve csináltam ilyet kb, már nem emlékszem...)
-
-
ViZion
félisten
válasz
flash- #13294 üzenetére
Könnyen megoldható. Azonos eszközön (hdd, ssd) lehetnek, de más partíción. Linux lehet logikain is, nem hisztizik érte. Automatikusan belerakja a windowst is a bootloaderbe, azt is választhatod. Nem nehéz, de elsőre sok olyan dolog lehet, amit nem ismersz, és ha élesben csinálod, akkor -ha nincs másik gép- nem tudsz pl. itt segítséget kérni. Neked is előbb a virtualboxos telepítést ajánlom, illetve LiveUSB-vel pár próbát, utána az "éles" telepítés biztosan problémamentes lesz. Olvass vissza pár oldalt, van sok link meg ilyesmik.
-
rokefeller
senior tag
válasz
hegegabi80 #13276 üzenetére
Igazából az installerben az elején ki tudod választani a telepítés nyelvét. Szerintem elég egyértelmű onnantól, ha telepítettél windows-t, akkor ezzel is elboldogulsz, a partícionálás kicsit más, mert szokás egy swap partíciót is csinálni, ami windows-nál nincs, meg a bootloader telepítés van pluszban, hogy az hova kerüljön. Sima installnál általában MBR, dual-bootnál meg eldöntöd hogy hogy szeretnéd, de akkor is célszerű az MBR-be.
A konvertáláshoz annyi, hogy Fedora esetén alapból nincsenek benne a nem free codec-ek, de fel lehet tenni egyszerűen, ubuntuban alapból engedélyezettek (ha jól tudom).
Én javaslom a sokak által már ajánlott virtuálisgépes próbát, telepítést, használatot ki tudod próbálni, anélkül hogy bármi kár lenne. Virtualbox vagy VMware player ingyen van, lehet vele játszani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mokiber #13267 üzenetére
Az sdb az a 8Gb-s pendriveod.
Tehát ha az sda2 a "/", akkor:
sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
sudo update-grubAztán ha minden oké, akkor sudo shutdown -h now leállítja a gépet.
Mi van az sda1-en? A swap?
hegegabi80: nagyon Windows után a ZorinOS-t tudnám mondani, direkt Windowst utánzó felülete van. [link] A linkelt oldalon amúgy tudsz bogarászni nagy csomó disztró között. Aztán valami megtetszik, akkor már könnyen fel tudod majd rakni.
32 bites Linux alatt a Wine képes elindítani wines 3D-s játékokat is, de ez esetleges, vagy sikerül neki, vagy nem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A live usb dolog egyszerűbb ennél. Le kell tölteni a kívánt disztró iso fájlát, azt be kell adni egy célprogramnak, ami aztán megcsinálja a bootolhato USB-t.
Ilyen progi pl. az Unetbootin [link] mindegyik platformra, a Suse studio imagewriter, meg a Lili [link] Windows alatt.
Azt meg, hogy melyik disztrónak mennyi hely kell, azt meg tudod nézni az oldalukon. Amúgy nyugodtan nézz meg valamit, ami nem Ubuntu alapú. Miért a Mint9-est akarod feltenni? Már a 13-nál tartanak.
-
rokefeller
senior tag
Szia, az Ati kártya lehet szívás, ha gyári driver-t akarsz használni, viszont amit leírtál, az simán megy az open source-szal.
Fedora esetén:
Nekem egy HP PSC 1510-em van, bedugtam, automatikusan feltelepült a driver, és mindent csinál. Egyedül a tinta mennyiséget nem tudja mutatni, de azt windowson sem. Nem sokkal körülményesebb, sőt, ha a driver telepítést beleveszed, akkor sokkal jobb linuxon.
WebCam drivereket 2-3 éve eléggé rendbekapták, nekem a lenovo és acer laptopom beépített kameráját simán használta, sanszos hogy megy simán.
A java futtatás nem gond, dolgoznak java fejlesztők sokan linuxon, az openjdk és a pluginje fedorán fenn van alapból, visz mindent, de az oracle-ös jre/jdk felrakása sem nagy só.
Msn-re van az empathy, pifgin, emesene triumvirátus, az empathy előnye az integráció, a pidgin talán a legnagyobb tudású, az emesene meg leginkább az msn klón. Van az aMsn is, de az ronda :-)
Openoffice, ja, lassú volt, sokat gyorsult azóta. Linuxon nagyot gyorsul az indulás, ha a quickstarter engedélyezve van, persze az lefog némi memóriát.
NTFS, FAT, ha nincs hardverhiba, akkor nem lehet baj.Amiket írsz, azok mind léteztek, de már évek óta kinőtte a linux. Én fedora 5-tel kezdtem, és akkor került be kb az ntfs támogatás a stabilba.
A CentOS-ről meg azért nem hallottál, mert nem desktop OS, és nagyvállalatok sem feltétlen használják, ők kifizetik a RedHat-et (a supportot). A CentOS elvileg a RedHat srpm-jei-ből gyárt disztrót, tehát az azonos csomagok a brandingen kívül elvileg bitre azonosak.
Amit viszont nem említettél, de én felhozom, az anyukád felhasználói szokásai. Jelenleg az Ubuntu és a Fedora a Unity és a Gnome-shell felhasználói felületeket használja. Egyik sem szokványos, nem hasonlítanak egyáltalán az XP-re alap felhasználásukat tekintve. Szóval első körben innen indulnék, hogy meg tudja szokni, vagy sem. Ezeket szerintem próbáld ki liveusb-n vagy livecd-n. Ezzel a hardvereket is ki tudod próbálni.
Az a tippem egyébként, hogy vagy egy debian alapú, vagy a fedora jön ki ebből XFCE-vel, vagy esetleg egy SuSe KDE-vel (isten ments :-)).
-
426os
őstag
Sziasztok!
Érlelődik bennem, hogy az itthoni gépre Linux-ot tegyek Windows7 helyett. A gépet édesanyám használja, mint teljesen átlagos, nem hozzáértő felhasználó, így a leendő Linuxnak meg kell felelnie néhány alapvető feltételnek. A gép egyébként a következőket tartalmazza: Intel E2140 proci, Asus alaplap, 2Gb ram, Ati X800Gt vga. Ezen kívül csatlakozik még hozzá egy HP F2480 multifunkciós nyomtató és egy Logitech C210 webkamera.A legfontosabb követelmények a disztróval kapcsolatban:
1.) Minden hardver és periféria rendesen működjön vele, a nyomtató nyomtasson, szkenneljen, a webcamera is működjön Skype-al és hasonló programokkal. Ezeknek gyorsan utánanézve találtam ezt és ezt találtam. Kérdés, hogy tényleg rendesen működnek-e, és a nyomtatót nem sokkal körülményesebb-e használni, mint Windows-al?.2.) Rendesen lehessen netezni a géppel, a java futtatás ne legyen gond (pl. ÁNYK adóbevalló program, ami java alatt fut) és legyen a Windows Live msn-nek is olyan alternatívája, amit könnyen lehet használni, lehessen beszélni, chatelni is vele.
Az alapvető programoknak nyilvánvalóan van alternatívája, ezeket nem is kérdezem végig, de arra kíváncsi vagyok, hogy az OpenOffice Linuxon is lassú, vagy csak windows-on volt ilyen tapasztalatom vele? Igaz már régen volt, azóta az újabbak lehet, hogy gyorsabbak.Továbbá régebbi tapasztalat Linux-al kapcsolatban (nem tudom melyik volt már), hogy ha egy NTFS vagy FAT partícióra írtam vele (pl. átmásoltam egy file-t), akkor tönkrevágta a file rendszert és a Windows nem látta utána. Ezt már kinőtték a Linuxok, vagy még előfordulhat?
A cél egy stabil, átlag felhasználói igényeket teljesen kielégítő rendszer összeállítása lenne figyelembe véve azt is, hogy én sem értek a Linuxhoz annyira, de tudom mi az a konzol és ha van leírás, az alapján megtudok oldani szinte bármit. De azért nem szeretnék hétvégente mindig ezzel szórakozni, jó lenne, ha egyszer felrakom, beállítgatom és onnantól egyszerűen csak működik
Az ötlet onnan jött, hogy elegem lett abból, hogy kb évente újratelepítsem a Windows-t, mert fokozatosan meghülyül (A saját gépemen még ennyit sem bír, de kénytelen vagyok ezt használni). A munkahelyemen néhány gépen CentOS van felrakva és egész megtetszett, de ezidáig nem is hallottam róla, gondolom nem annyira elterjedt, így több kompatibilitási probléma is lehet vele.
Ezek után mit javasoltok nekem, melyik disztrót lenne érdemes felraknom, kipróbálni? Tényleg fontos, hogy a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfeleljen. Köszönöm előre is
-
rokefeller
senior tag
válasz
randras #12945 üzenetére
Igazából szerintem sok kezdő linuxos azon bukik el, hogy nem akarja/tudja teljesen eldobni a windows-t, emellett pedig a hardver adott, és amikor beszerzésre került, nem volt képben a linux.
Utóbbira tipikus példa a wifis, videókártyás, meg a soundblaster x-fi szívások. Ha a linux tervben van, akkor simán vesz az ember valami inteles konfigot inteles szutyok vga-val, meg hd audio-val, esetleg inteles wifivel, és a problémák nagy része nem jelentkezik. Játék sincs, meg extra audió, de az sokszor az erősebb hardverrel sincs, driver támogatás miatt.
A windows elhagyása meg abban könnyít, hogy nincs dual boot-os konfig, ami nem nagy, de plusz bonyolítás, meg a kényszer is nagyobb, hogy a problémát az ember megoldja, ne kikerülje egy reboot-to-windows megoldással.
Ha van esetleg egy elfekvő gagyi celeron-os full intel laptopod, vagy némi pénzmagod egy ilyenre, akkor a legcélszerűbb arra feltolni egy szimpatikus disztribet, és otthon full-time azt használni. Nekem ez jött be, így lett eleinte egy kiszuperált duron-os konfigom, jó lassú volt, de tanulni jó volt, utána meg a következő gépet célirányosan linux alá vettem.
Szóval úgy érzem nem az előismereted hiányzik önmagában, hanem az hogy a probléma is komplexebb. Régen mondjuk még szarabb volt a helyzet, rossz hardvertámogatás, NTFS olvasás problémája, stb.
De ne add fel, mert - szerintem - megéri. Szabadság, tudás, a választés lehetősége, testre-szabhatóság, ezek mind jó dolgok. Én most vissza vagyok kényszerülve windows 7-re, és hónapokig kapartam a falat miatta :-)
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #12922 üzenetére
Ez tipikus félelem a linuxszal ismerkedőknél, de legalább némi körültekintésre vall.
Egy fontos tanács, olvasd el az üzeneteket, amit a linux kiír, mert windows-zal ellentétben tényleg fontosak, nem csak az OK gombot kell nyomogatni.Hülyeségek elkövetése ellen fontos védelmi vonal.
Természetesen megoldható, hogy külső HDD-re rakd, ez linux, itt nagyjából mindent lehet. A rendszerbetöltőt (grub) is erre kellene telepítened (a telepítés során lehet megadni) és akkor nem fogja piszkálni a windows HDD boot sectorát, tehát az a merevlemez teljesen érintetlen marad.
Amennyiben a későbbiek folyamán dual boot-os rendszert alakítanál ki, s több operációs rendszer tanyázna ugyanazon háttértáron, a grub általában felismeri ezeket, s a gép bekapcsolása után megjelenő listában ki lehet választani, melyiket indítanád. -
janos666
nagyúr
válasz
Siriusb #12911 üzenetére
Kipróbáltam a wubi-t. Nem nyert.
Már az is gyanús volt, hogy a C:-re tette a boot képfilet, nem az EFI partícióra, így bootoláskor nem is találta meg a boot manager. Először előjött egy ránézésre Windows felületen a hibaüzenet, hogy nem találja a képfilet, majd bejött a grafikus Win8 bootmanager, és Ubuntu-t választva csak újraindult a gép.Megnézem a Fedora-t.
-
janos666
nagyúr
válasz
rokefeller #12908 üzenetére
Ha kiírom az Ubuntu (vagy Fedora, csak az Ubuntu-t már használtam alkalmanként erre-arra és akkor is azért ezt, mert sokak szerint ez a leg windowsguy-barátibb, de elterjedt disztró) ISO-t egy újraírható DVD-re, akkor arról fullosan is fel tudom telepíteni egy USB meghajtóra, mint egy SATA-s belső meghajtóra?
Régebben a Wubi-t használtam (ott van előre lefoglalt tárhely telepítgetéshez), csak most GPT-s EFI partíción van egy Win8 boot manager és nem vagyok meggyőzve róla, hogy így össze tudja-e hozni a dual-bootot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12697 üzenetére
Az új win7 be fogja tenni egy boot menübe a régi win7-et. Mikor a grubot újrarakod, akkor az meg egy opcióba a windows boot menüjét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12621 üzenetére
Tehát a kubi partíció szerkesztőjében akarsz ntfs partíciót csinálni? Nem fog menni, az ntfs használata nem ingyenes. Ezt a partíciót csináld meg Windows alatt, majd pedig csatold fel a kubuntuval.
/boot nem kell, a rendszer betöltő alapértelmezésben a vinyó MBR-ébe íródik, felülírva az ott lévő Windows bootmanagert.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington #12499 üzenetére
Ha nem használsz túl sok programot, meg hibernálást, akkor el is hagyhatod.
Ja, elég a 10 GB. De ez nem kőbe vésett, lehet 20 is, ha ettől nyugodtabbnak érzed magad.
A w7-et kell előbb felrakni, mert a boot managere nem ismeri fel a linuxot, és simán felülírja az MBR-t. A linux meg felismeri, és automatikusan be is pakolja az indítható oprendszerek közé a windows.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington #12492 üzenetére
Nálam úgy van, hogy van 30GB a windowsnak, 10GB a /-nak, 4GB swap, 20GB /home, és a végém ami még marad, az egy adatpartíció, ntfs-re formázva.
Nem lesz gáz a későbbi formázással. -
Badman 4ever
őstag
Sziasztok!
Hátha ti tudtok segíteni. Több, mint fél éve küzdök azzal a problémával, hogy van a gépben egy Sil 3512-es vezérlőkártya, rákötve félhardveres (FakeRaid) RAID-1 konfigurációban 2 darab 500 GB-os merevlemez. A Windows XP tökéletesen látja már a kezdetektől fogva, az Ubuntuval és a dmraid-el addig jutottam el, hogy a 12.04 telepítéskor már nem külön ismeri fel a két merevlemezt, hanem látja a tömböt, de azon viszont nem látja rajta a partíciót, ami egyébként NTFS. Az XP és az Ubuntu egy 3. merevlemezen van. A kérdés tehát az, hogy hogyan lehet beállítani a dmraid-et (vagy mást, esetleg az ntfs-3g-t), hogy lássa a RAID-tömbön lévő partíciót. Érdekesség, hogy régen, amikor nem látta a tömböt, külön-külön engedte felcsatolni a merevlemezeket és látta a rendszer rajta a partíciót. Az egyetlen kikötés, hogy nem lehet a már létező partíciót módosítani, mert azon van minden adatom.
-
Carasc0
őstag
válasz
#56573440 #12296 üzenetére
Tiszteletem!
Köszönöm szépen a választ! Erről esetleg kaphatok bővebb tájékoztatást hogy hova is kell tennem a boot manager progit ahhoz, hogy ha windowst indítok és a linuxot megsemmisítem, akkor egy restart művelet hatására immáron boot manager nélkül azonnal a win7 induljon? Erről jó nekem egy link is ha levan írva, szívesen elolvasom. Elég mélyen szeretnék linuxxal foglalkozni.
A tervem egyébként mindenképp haladó szintű linux megismerése. Kiszemeltem a Debian!
-
pushalias
addikt
válasz
Lacces #12131 üzenetére
(#12129)
"Élesben akarom, de a Grub-ot mindig felnyomja a linux... Azt pedig törölni veszélyes"
Minek törölnéd? Ha nem cseszed el, akkor a grub berántja az NTFS-en levő oprendszert is. Ha gyakrabban használod a Wint, átállítod, hogy az legyen a default, és kész.
"1-szer szétverte a boot-ot, és cseszhetem"
Ha nem vagy síkhülye, és értelmesen tudsz válaszolni pár kérdésre telepítés közben, akkor nem cseszi el. Ha nem tudsz, akkor meg minek állsz neki? Mert ha tudsz, azt is tudod, hogy az MBR utólag helyreállítható.
"jó ez a windowson belüli telepítés, nagyon jó"
Konkrétan nagyon nem jó, némi teljesítményveszteséggel működik, mert NTFS-en ad EXT partíciót. Épp csak hogy nem virtuális.
(#12131)
"1-szer nem sikerült. Totál káros lett a boot tábla.(és nem először csináltam ilyet)"
Most egyszer, vagy nem először? És mint írtam, ez helyrehozható hiba, ha nem a HDD szart be.
(#12132)
"Az ufw nem igazán jön be. Mert mindig manuálisan kell elindítanom. Ez nem jó.
A másiknál meg nekem kell mindent kézileg beállítanom."Az elég durva, ha valaki az Uncomplicated Firewallt nem képes működésre bírni.
ufw enable, és már be is állítottad, hogy automatikusan behúzza a konfigjait.
Mondjuk én utálom, mint a bűnt, uncomplicatednek ugyanis meglehetősen agyonbonyolított, a natúr iptables-restore + iptables.conf kombónál jobbat én még nem találtam.
(#12139)
"Köszi, ez tényleg jó. Ez tetszik. Oh meg ez minden bejelentkezéskor magától elindul, baba"
Az ufw is iptables, csak szénné van bonyolítva a configolás. Mint más is említette, az iptables az kernel funkició (viszont nem az egyetlen), mai napig a legnépszerűbb.
"Meg szeretem ha linuxon tényleg képes magától elindulni néhány progi"
Több tucat elindul alapesetben, remélem, ez boldoggá tesz. :-)
Ezt a vírus dolgot meg el kellene felejteni végre, ha tűzfalról beszélsz. És nem a "linuxosok mentalitását" visszautasítani, meg trollkodásnak bélyegezni. Ha mindenki ugyanazt állítja, elgondolkodhatnál, hogy esetleg mégis lehet benne igazság, és nem trollkodás. Valóban nem igaz, hogy nincs kártevő Linuxra, azonban nincs sok, és vadon pláne kevés van, de a téma szempontjából csutka érdektelen, ugyanis a tűzfal nem vírusok ellen van. Windows esetében sem.
Amivel keverni tetszik, az a féreg, de a féreg az nem vírus, méghozzá nagyon nem az. És a tűzfalnak még csak nem is a férgek távol tartása az elsődleges célja, hanem az illegális forgalom megakadályozása, aminek egy iciri-piciri részterülete a férgek terjedésének akadályozása.
-
megema
őstag
válasz
megema #12081 üzenetére
Tegnap szenvedtem vele egy kicsit megint, és teljesen ugyanaz a szitu. Kipróbáltam más disztrókat is (Ubuntu, Macbuntu). Másik, 4 gigás pendrive-ot is kipróbáltam, amiről Windowst szoktam telepíteni, illetve az általatok ajánlott, bootolható pendrive-ot készítő további programokat is, de semmi. Csak villog a kurzor, folyamatosan olvassa a pendrive-ot és nem történik semmi.
Találkozott már ilyennel valaki? Nagyon idegesít a dolog, mert a Windows 7 többször is simán felment a gépre.
-
megema
őstag
Sziasztok!
A legfrissebb Kubuntu disztrót szerettem volna felpakolni tegnap. Szitu: Dell Inspiron Mini 10 HD netbook, telepítés 1GB-os pendriveról, 20 GB partíció leválasztva Win 7 mellől, formázatlanul.
Windows-t simán telepítettem pendrive-ról már többször is, viszont vagy 3 linuxos bootolható pendrive-ot készítő programot (UNetbootin, LiLi USB Creator, ...) próbáltam tegnap, és egyikkel se történt semmi a pendrive kiválasztása után. Üres fekete képernyő és villogó kurzor fogad, és nem történik semmi. Nem is olvassa a gép a pendrive-ot. Próbáltam FAT helyett FAT32-re is formázni a pendrive-ot, de ugyanaz. Leszedtem magam is a képfájlt, illetve UNetbootin-nal is leszedettem, de ugyanaz.
Legtovább az UltraISO-val jutottam, ott legalább kiírt egy sort, ami a linux disztróra utalt, de utána semmi... A Windows telepítéshez ezzel szoktam csinálni a pendrive-okat.
Mit rontok el?
F34R: 280 MB szabad a pendrive-on így is. Ez miért nem elég?
Természetesen 32 bitest használtam, és mint írtam Windows 7 van fent, ami szintén 32 bites. A CD-kép 697 MB.
-
zed01
őstag
válasz
Siriusb #11942 üzenetére
Hagyd, a MS már a Vistára megígérte a winFS fájlrendszert, tudjuk milyen eredménnyel. Még a Win8-ban sem lesz benne. Utálom, hogy két hetente nem kis időt kell rászánnom az Ashampoo WinOptimizerrel hogy töredezettség mentesítsem csak a windows rendszerpartíciót, a másik 1.5 terrás NTFS partíciónak neki sem merek állni, mert az ítéletnapig eltartana. Ugyanis a windows beépített defragmentere sz@rt sem ér.
-
doc
nagyúr
mindig a butabbtol az okosabb fele haladva, kulonben a butabb felulirja az okosabb bootloaderet
tehat windows->linux iranyban
30 GB az nem sok, nincs a gepben HDD? mert akkor inkabb azt mondanam, hogy az SSD-t hagyd meg az egyik OS-nek, kulonben a 15 GB hamar keves lesz...
egyebkent ma mar nem igazan erdemes szetszabdalni tobb particiora a rendszert, szoval en azt mondom, egy particio a vindoznak, egy a linuxnak, oszt' jovan... -
Siriusb
veterán
válasz
kekkec #11643 üzenetére
Lehetséges, erre próbáltam célozni. Pl. gyakran olvastam régen olyat is, hogy szabálytalanul lett a windows leállítva, így nem lehetett az ntfs partíciót csatolni linux alól. Persze a te problémád más tészta, és úgy gondolnám, a kikapcsolásnak meg kellett volna oldania, de mégsem tette. Szóval valamilyen állapotban beragadhatott az a hálózati eszköz?
Sajnos ehhez már nem tudok hozzászólni, de bizonnyal ismét a livecd-ről bootolva próbálkoznék helyreállítani.
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Értem! Igen sajnos az a gond hogy 3x álltam úgy neki tanulni de a kudarcok hatására mindig feladtam. Most nem szeretném. Beakarom magamnak bizonyítani hogy nagyon jó dolog érteni hozzá. Informatikus vagyok és számos helyen hallottam hogy a linux mély ismerete jelenti az informatikus számára a számítógép mély ismeretét. Én sajnos ennek tekintetében szégyen vagyok mert kattintgatok meg stb. Pedig elképzeltem hogy linuxot használok, abba programozok mondjuk jó kis C nyelven amit amúgy is szeretek. Ha windows kell akkor arra ott a virtualbox stb.
Szeretnék átállni teljesen! Az első próbálkozásaim 2003-ban voltak Mandrake és Red hat 9 rendszerekkel. Ott megtanultam hogy kell telepíteni, meg az egyedi könyvtárstruktúrát megérteni stb. Aztán valahogy vége lett , majd 2005-ben megint próbálkoztam ezúton a Fedora 3-al. Aztán megint vége lett. Utána már csak Virtualboxon próbálkoztam linuxxal de az meg olyan "virtuális" volt. Szeretem ha rendszer fizikai és egyes komponensek nem csak virtualizálva vannak (lásd boot rekord)
Arra gondoltam hogy a linuxot és a Windows-t nem tenném egyazon HHD-re. Neki vennék külön HDD-t. Nem tudom hogy ezzel jobban tudom-e védeni a Windows rendszert mert nem akarom hogy esetleg elrontom a linuxot és nem tudom az MBR-t valamiért visszaállítani akkor reinstall win7. Elméletileg ha külön HDD-n van a linux akkor ilyen gond nem lehet nem?
Viszont ha az MBR-t akarom nézegetni, akkor az adott HDD-re tennék egyszerre több linuxot is és akkor úgy. Lényeg hogy a Windows egyenlőre védve legyen. Az adatokra külön HDD-m van az nem probléma!
Előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
D@niel #11567 üzenetére
A Win8 nem fogja felismerni az Ubuntut, meg semmit, ami nem Windows. Ubuntu meg gondolom nincs felkészítve a még meg sem jelent Win8 bootmanagerének kezelésére. Nem is egyszerű a helyzet ezzel, amit a Win8-hoz alkotott az MS, Újraindítani a gépet egy másik OS indításához, omg kategória.
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Abszolút kezdő kérdés:
Feltettem a 64bites Win7-et. Aztán egy másik particióra egy 32bites Suse 11.4-et. Működött a win7 még a Suse előtt, de az utóbbi telepítése után, amikor a Windows-t indítanám: Hiányzó bootmgr...
Elvileg ez nem fordulhatna elő. Vagy valamit rosszul csináltam? -
kekkec
aktív tag
Sziasztok!
Frissen telepített rendszeremmel máris problémába ütköztem, konkrétan ez volna:
A probléma az, hogy Ubuntu újraindítása után "kifagy" a Windows rendszerfelállás alatt (az asztal is még bejön), aztán újraindul egészen pontosan, talán a VGA drivert töltheti épp, mert elfeketedik a kép, mint képernyő felbontás átállításakor, de ezt a képernyővillogást már üdvözlő képernyő alatt is látni. Ezután a nem direkt újraindulás után ismét kiválasztom a bootloaderben a win7-et, és ez a második rendszer felállás sikerül, mondjuk ez alatt is elsötétül képernyő rendszerfelállás közben jó párszor (ez nem tudom mennyire sztenderd de nekem rendellenesnek tűnik).
Lehet hardver hiba okozza a bajt?
Vagy mi lehet a gond?(ja live cd utáni indításkor is tapasztaltam ezt bár ezzel a kétnapos Win7-tel kb.1szer indultam újra live CDs Ubuntu után)
Előre köszi a segítséget!
Üdv
kekkec -
Kevinmaster
tag
A boot képernyő windowsos, nem tettem el semmit ehhez.
Köszi a leírást, ki fogom próbálni, de működik ez win7-hez is? Amúgy igazán én annak örülnék, ha a linux boot képernyőjét használhatnám, amit nem is értem, hogy miért nem megy. Azt hittem, ez automatikusan elintézi magának, ahogy felteszem a linuxot... -
Kevinmaster
tag
Két merevlemez van a gépben, az egyik egy 500 Gb-os, azon volt eddig négy partíció (három windows és egy tároló), és erre csináltam a már említett linuxos partíciókat, és van még egy 1,5 Tb-os, azon nincs rendszer, csak cuccok. A boot menü a windows-é, igen (legalábbis eddig is ezt láttam, amit most, akkor az az jelenti, nem?)
Előre is köszi a segítséget! -
Vladi
nagyúr
válasz
Kevinmaster #11317 üzenetére
Hány merevlemezed van? A boot menü, amit most látsz, az a windowsé?
-
Sweet Lou 6
addikt
persze, az bőven elég neki és felteheted windows mellé is, csak kell neki egy üres partíció, telepítéskor feldob egy grub bootloadert, abban ki tudod választani, hogy melyiket indítsd. xubuntu van magyarul, telepítés elején ki lehet választani a magyar nyelvet, telepítés után pedig felajánlja a magyar nyelvi csomagok letöltését és telepítését.
linuxok gépigénye nem egyetemes, mert hiába közös a kernel, főleg a grafikus felület és az ezen futó programok szabják meg a tényleges hardverigényt. szóval a grafikus felületeket nézd, kb. ebben a sorrendben növekszik az éhségük és a tudásuk:
LXDE < XFCE < GNOME = KDE
persze az animációkhoz megfelelő vga kell. -
Sziasztok!
Én elég alapszinten vagyok linuxokat illetően, de elhatároztam, hogy egy ilyen livecd-s mini os-t kipróbálok. A Macpupot néztem ki (a puppy linuxon alapszik, csak kicsit többet tud).
Na már most: leszedtem az iso fájlt és kiírtam dvd-re, dvd-ről bootoláskor viszont a következőt írja ki:
Disk boot failure, insert system disk and press enter
Most akkor rosszul írtam ki a fájlt? Valamit nem (jól) csináltam? A windows NTFS fájlrendszere a problémás? Vagy mi lehet a gond? -
F34R
nagyúr
Sziasztok megint én rakoncátlankodok , sajnálom ha ilyen láma vagyok de segítségre van szükségem ismét.
Tehát egy 4 magos 4gb ram 1 TB hdd-re kellene archlinux-t telepítenem.
Magával a méretezéssel is bajok vannak kell neki swap egyáltalán vagy elég neki a rendszer ? , ill ha úgy csinálom akkor 3 partíciót készít egy free space (ext4) boot (ext2) és egy swapt
Ezután én nem szeretnék mást csak egy WMFS-t felrakni (találtam hozzá autostart scriptet is )a probláma nem tudom hogy fájlkezelője van-e úgy mint thunar,dolphin vagy nautilus.Kellene rá valami jó kis zenelejátszó is amivel konvertálgatni is lehet (Clementine féleség)
Gparted ha mehet hozzá mplayer valami torrent és nagyjából ennyi meg böngésző / társalgóprogram.
archwiki-t szoktam nézegetni.Windows-t szeretném már kiváltani régóta , minden napokra elegendő lenne nekem.
Szóval a kérdésem How To ?
-
superecneB
őstag
Sziasztok Linuxos Kollégák!
Valaki tudna nekem segíteni egy pendrive-ról történő Easy Peasy Linux telepítéssel kapcsolatban? Egyik ismerősömnek egy Acer Aspire One-ján összedőlt a rendszer (kernel errorral nem tud bootolni) újra kéne telepítsem, de még semmilyen linuxxal nincs tapasztalatom nem hogy ezen változatával pláne nem pendriveról való telepítéssel. Jelenlegi rendszerem amiből ki tudok indulni (a pendriveot elkészíteni) egy Windows 7 32bit alapú rendszer, erről lehetséges létrehozni a szükséges boot-pendriveot? Adatokhoz hogy tudnék hozzáférni - megnézni esetleg van -e amit le kell menteni format előtt, vagy csak lehetséges simán helyreállítani a rendszert egy telepítő segítségével?
-
hack69
aktív tag
A windowsra telepíthető Ubuntu ugye nem piszkál bele a partíciókba? Van egy rejtett is. Az eltávolítása után remélem a boot.ini szerkesztése nem az én feladatom lesz (csak tesztelem), tehát nyom nélkül eltávolítható. Ugye?
-
válasz
kisorosz #10850 üzenetére
Ez az utsó Windows-os kérdés, amire itt válaszolok:
get the dvd. when you get to the second screen (after you choose your language) go to repair your computer.
go to command prompt and type this in without the quotes (") :
"bootrec /fixmbr"
press enter.
Type this in without the quotes (") :
"bootrec /FixBoot"
press enter.
Restart.
????
Profit! -
kisorosz
tag
Üdv!
Valszeg már volta kérdés, többször is csak nem tudom milyen szavakkal keressek rá.
Szóval, életemben először felraktam ubuntu-t laptopra, Win 7 mellé, azonban amikor indult a gép akkor nem volt bootloader nem tudtam kiválasztani a windowst, gondoltam, akkor leformázom és megint újra telepítem az Ubuntut (win telepítővel leformáztam az ubuntu partícióját, és a swapot) amikor viszont újra akartam telepíteni az Ubuntut akkor már nem ajánlotta fel a hogy Windows mellé telepítse, nem látja, ekkor nem telepítettem fel a linuxot, amikor pedig restartoltam, akkor ez a grub rescue jött be.
Szóval, a kérdés, hogy a windows particíója elv érintetlen (első telepítésnél látta, másodiknál nem) akkor miért nem tölt be, mit kavartam be azzal, hogy leformáltam a linuxos rendszert?
(Pendriveról telepítettem, ha ez számít.)
Vissza tudom hozni még a windowst, vagy inkább mindkét rendszert telepítsem újra, ha igen milyen sorrendben?Előre is köszönöm a szakiknak
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Mobil flották
- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- Autós topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Battlefield 6
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Xiaomi Redmi Note 12S 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H110M i5 6500 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X Green nBase 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900XT 16GB ZALMAN Z1 Plus EVGA 750W
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest