- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
siebener #47052 üzenetére
A 14.04-et javasolták, akkor gondolom csak elírtad. Az UNetbootin is jó elvileg, ahogyan a YUMI is, bár én mindkettőnél tapasztaltam már kisebb-nagyobb bugokat. Legutóbb a YUMI-val jártam úgy, hogy multiboot pendrive-nál a 16.04-es rendszerek nem voltak indíthatók, ellenben a 14.04-esek igen...Illetve érdemes mindig a program legfrissebb verzióját használni, mert vsz javítanak ezt-azt. Viszont a Rufus az nálam maximálisan bevált Linux & Windows & egyéb tool ISO-k kiírásához is. Egyedül csak a multibootot nem tudja, de arra meg ott van a YUMI.
-
-
King Unique
titán
válasz
siebener #47036 üzenetére
Hát, ha mindkét OS pendrive-ról való telepítésénél hiba van, akkor ott komolyabb gondok lehetnek. Ha állításod szerint a hardver ok, akkor a pendrive | ISO | kiírás környékén lehet a hiba. Windows alatt Linux ISO-hoz (is) a Rufus javasolt és Utubuntu + társaihoz elég a ISO képfájl mód. Én írtam már ki vele 32 & 64 bites Ubuntu 15.10-et és semmi gond nem volt.
-
-
-
King Unique
titán
válasz
siebener #47032 üzenetére
Mondjuk azért azt jó lenne ám tudni, hogy pontosan milyen laptop, Legacy | UEFI boot?? Ha utóbbi, akkor lehet a Secure Boot opciót ki kell kapcsolni. Illetve az sem került megemlítésre, hogy pl. pendrive-ra milyen OS alól és milyen programmal lett kiírva a Linux ISO? Illetve milyen Linux?
-
tvamos
nagyúr
válasz
siebener #19941 üzenetére
Minimal Ubuntu Lxde grafikus felulettel
Nekem alapjaban tetszett az Ubuntu.... Csak nagyon lightos felulet kellett. (+ nem tetszik a unity!) Nemi olvasgatas az ubuntu.hu-n utan ezt valasztottam. Meg persze itt a forumon is sokat segitettek.A peppermintet is itt javasoltak, szinten lxde, ez talan meg jobb. Szeretem!
-
tvamos
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
siebener #19882 üzenetére
Itt az utolsó a lényeg. De a --pos kapcsolóval a helyét is mozgathatod, azt is be tudod állítani.
Ugyan ezt elvileg a monitoron is lehet. Az asztaliak általában tudnak olyat, hogy automatikusan bekalibrálja a képet középre. Mindkettővel csinálhatod.A szemöldököd befonását mindenképpen youtubera...
-
törölt tag
válasz
siebener #19888 üzenetére
Nekem van egy notim, aminek 1280x800 a natív felbontása. Egy nap azzal fogadott, hogy dupla széles és magas lett a kép, azaz 4db képernyőn fért csak el. Küzdöttem én is mindennel ami eszembe jutott, míg egy nap szétszedtük és kiderült, hogy a kijelző kábelében egy ér megszakadt. Kábelcsere és megoldódott a probléma. VGA kimeneten viszont jó volt természetesen a kép.
-
Cyrin
addikt
-
siebener
aktív tag
válasz
siebener #19880 üzenetére
Kipróbáltam még valamit...
xrandr
cvt 1024 600
xrandr --newmode "1024x600_60.00" 49.00 1024 1072 1168 1312 600 603 613 624 -hsync +vsync
xrandr --addmode LVDS-0 1024x600_60.00
xrandr --output LVDS-0 --mode 1024x600_60.00Aztán végre átállt a kijelző a kért 1024x600-as felbontásra, sőt, a kijelző beállítása menüpontban is megjelent ez az érték. Éppen kezdtem volna örülni, mikor észrevettem, hogy hiába van 1024x600-on a kijelző felbontása, ugyanúgy hiányzik a monitor alsó része, mint korábban.
Mit tehetnék még...?
-
siebener
aktív tag
válasz
siebener #19878 üzenetére
Valahol ezt javasolták:
"xrandr --output LVDS0 --mode 800x480 --scale 1.28x1.275 --panning 1024x612 --fb 1024x612", de "megsértődött", elfeketült a képernyő, és csak az újraindítás segítettVan szerintetek valami megoldás az 1024x600-as felbontás elérésére? Kezdek beleőrülni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19869 üzenetére
Közelítsük meg más alapokról. Nézd meg ebben a disztróban, hogy mit csinál a monitorral: [link] Ez egy gyors, Arch alapú disztró, ami rögtön live rendszerként érkezik, így telepítés nélkül meg tudod nézni, hogy mi a helyzet.
Sub-ZeRo: nem teljesen látom át a rendszeredet, már jó régen beszéltünk korábban, most jó lett volna egy bővebb hibaleírást adnod, mert ahogy más is írja, minden gond nélkül mennie kellene a dual bootnak.
lyen esetben egy sudo fdisk -l parancs kimenete sokat tud segíteni, amikor meg bent van a második vinyó, akkor egy live rendszerrel bemenni a gépre, és onnan vizsgálódni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19852 üzenetére
Igen, egy XP telepítővel bebootolsz, majd a javító konzolban kiadod fixboot és fixmbr parancsokat, ezek helyrehozzák az XP bootmanagerét. Ez után viszont vissza kell állítani a grub-ot, mert felül lesz írva.
Siriusb: A Debian7 is UUID-ket ír az fstabba a telepítés alatt. Nem tudtam meg sokat a Deepin disztróról, de gondolom nem ősi Ubuntu az alapja, ami még régi Debianra épült.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19846 üzenetére
Ahogy olvasom, ez valszeg az XP bootmanagerének halálát jelenti, de biztos ami biztos add ki terminálban a sudo update-grub parancsot, hátha egyszerűbb a probléma, aztán restart és próbálj bootolni.
(ha nem volt, akkor előtte csinálj teljes frissítést is a Debianban:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19241 üzenetére
Ja hogy GMA500, az meg egy zsír új cucc. Valamiért abban a hitben voltam, hogy régebbi Intel cucc, mert pl. a GMA950 hangzásra jobb, de valójában évekkel régebbi... Remek elnevezést talált neki az Intel. o.O
A BT5.3 nem igazán kezdőknek való, valamint saját tapasztaltaim alapján még napi szinten használt rendszernek sem feltétlen mondanám, végül is inkább egy céleszköz a hálózati szakiknak.
Az említett Ubuntuval rákerülhetsz a szopórollerre, nem igazán egy pici Atomra való disztró. Szoktam javasolni a Chakrát kezdőknek [link], rögtön live imageként tölthető le, a bootoláskor lehet választani, hogy nyílt, vagy zárt driverekkel szeretnéd elindítani, aztán mindent ki tudsz próbálni.
-
joecontra
addikt
válasz
siebener #19236 üzenetére
Nem tudom jó lesz-e, de tehetsz egy próbát vele:
Section "Files"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/misc"
RgbPath "/etc/X11/rgb.txt"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail"
EndSection
Section "Module"
Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "int10"
Load "record"
Load "vbe"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Generic Device"
Driver "::DRIVER::"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
Modeline "1024x600_60.00" 48.96 1024 1064 1168 1312 600 601 604 622 -HSync +Vsync
Option "DPMS"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Device"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x600_60"
EndSubSection
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Generic Mouse"
EndSectionÜdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
siebener #19225 üzenetére
Jó lenne látni azt a xorg.conf-t. Én modeline-okkal és módok kézzel hozzáírásával oldottam meg a dolgot.
A terminálba bemész és beíod:gtf 1024 600 100
(ha 100 Hz-en akarod használni, ha nem akkor mást írsz a 100 helyett)
Ez lesz a kimenet:
Modeline "1024x600_100.00" 87.51 1024 1088 1200 1376 600 601 604 636 -HSync +Vsyncvagy ugyanez 60 Hz frissítéssel:
Modeline "1024x600_60.00" 48.96 1024 1064 1168 1312 600 601 604 622 -HSync +VsyncEzt a sort Section "Monitor" alá kell létrehozni.
A Section "Screen" alá pedig
Modes "1024x600_100" vagy Modes "1024x600_60" vagy amilyen frissítéssel szeretnéd.
Fontos, hogy rendszergazdaként tudod csak módosítani és elmenteni a xorg.conf fájlt és reboot után lépnek életbe a változtatások.
Üdv,
J -
Vladi
nagyúr
válasz
siebener #19225 üzenetére
xrandr programmal kellene megnézned:
Jah terminál parancsok lesznek, kapaszkodj.
xrandr -q
Ezzel megnézi, hogy milyen felbontásokat tud a rendszered.
Kb ilyeneket fog kiírni:Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 1920 x 1440
VGA connected (normal left inverted right)
1920x1440@60 60.0
1920x1440 60.0
1600x1200@60 60.0
1600x1200 60.0
1280x960 60.0
640x480@60 60.0Innen látod, hogy a VGA a kimenet, amivel a monitorra kötötted. VAgy valami más. Utána próbáld meg kézzel beállítani a felbontást:
xrandr --output VGA --mode 1024x768
Ilyen formában.
Mert szerintem az van, hogy az x elindul ugyan, de nem tudja rendesen beolvasni az adatokat. Ezért nem is tud rendes felbontás állítani. Ez driver gond lehet.
-
joecontra
addikt
válasz
siebener #19220 üzenetére
A xorg.conf-ban lehet definiálni nagyobb felbontást is, bár igaz live módban nincs értelme mert újra kell indítani a rendszert, hogy lássa a definiált felbontást de live módban újraindításkor minden egyéni beállítás default-ra áll vissza.
Esetleg perzisztens módban vagy telepítés után megérheti próbálkozni.
Üdv,
J -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19216 üzenetére
A felbontás kérdést a kijelző elektronikája szokta EDID üzenetként eljelenteni, és amire azt mondja h. támogatott, az megjelenik a felbontás választó menüben is.
Ha esetleg nem, akkor egy kis terminálos mókával valószínűleg rá lehet venni a dologra.
Viszont egy live disztróval rögtön ki tudod próbálni telepítés nélkül, hogy mit alkot felbontás terén. Pl. Chakra, vagy ami tetszik, nem rég volt erről cikk IT cafen, csak egy pendrive kell hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19214 üzenetére
Intel Atom procis gép, Intel GMA500 VGA-val. Ez azt jelenti, hogy bármit is raksz rá, alapból menni fog vele az Intel nyílt VGA drivere, mivel Intelhez nincs is olyan, mint pl. Radeonokhoz a Catalyst, vagyis zárt driver (Linuxon).
Ha más gép lenne, akkor meg disztrója válogatja hogy telepítés elején vagy a telepítés után az egyik menüből / a csomagkezelőből lehet feltenni a gyártói zárt drivert, vagy használod a közösségi nyíltat, ha megfelel.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #17831 üzenetére
Nem látja a Linuxos fájlrendszereket a 7 és a 8 sem, mert azok nem MS termékek... (csak félreérthetően fogalmaztam, az XP túlkorosságára akartam utalni)
Mikor utoljára BT-t raktam, akkor magától rakott fel GRUB-ot is. Inkább azt tudom elképzelni, hogy véletlen kivetted a pipát a grub telepítése elől.
A BT wikije [link] szerint itt kellene kiválasztanod, ha GRUB-ot is szeretnél: [link] viszont ez meg nem az advanced mód, így meg a telepítés problémás.
Gondolom a kézi partícionálást választod, ott elvileg meg kell adni, hogy a GRUB melyik tároló eszköz MBR-jébe kerüljön.
Jim-Y: ha az fdisk nem látja, akkor ott gond van. Mit mond az lsusb parancs, mikor bedugod a cuccot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
siebener #16708 üzenetére
Mondjuk 30 mp volt megtalálni a barátoddal...
Ha Debian alapú disztród van, akkor meg apt-cache search modeswitch/usb_modeswitch.
-
siebener
aktív tag
válasz
siebener #16685 üzenetére
Még valami, a hozzáértőknek biztos nem okoz gondot, én meg igazából azt se tudom, pontosan mit keresek: a "modeswitch" konkrétan honnan tölthető le? A Linuxos gépen jelenleg nincsen net, csak mobil, az meg ugye nem működik.
Azt már megtaláltam, mit kellene vele csinálnom Linux alatt, de letölteni nem tudtam sehonnan (pár helyen találtam valamit, de mint írtam, nem is tudom, pontosan mit tartalmaz ez a "modeswitch"). -
ViZion
félisten
válasz
siebener #16683 üzenetére
Ha hűséges előfizus vagy, akkor 2 évente kaphatsz új modemet... valami olyat, ami tudja a 21 Mbit/s lefelét. Gyorsabb lett nálam is ezzel. Illetve egy jó 3G router sem kerül már sokba, nekem is az lett végül (TP-link), nincs utána probléma.
Nálam sincs vezetékes, mert valaki az én címemre köttetett be laqvóros TV-t, és nem fizette. Rendőrségi ügy lett, mert elvileg tartozom, gyakorlatilag a név is hamis, amin rendelték... de a tré kiment és felszerelte, viszont nem ide... de nem adnak ki semmi adatot, szal. maradt a mobilnet.
Routerbe modem, azt kirakni valahova egy hungarocellel körberakott dobozban, UTP kanócon net be, gigabit switch -> PC-k... nálam ilyen. ~7,4 volt asszem' a rekord lefelé, 5 körül van ált. -
MacCaine
őstag
válasz
siebener #16639 üzenetére
"(Az adapter típusát most meg nem mondom)."
Így elég nehéz lesz működésre bírni.
"Mi egyébként a különbség a KDE, és a GNOME között?"
Nem túl sok minden, mert mind a kettő a "csicsás" desktop environmentek közé tartozik, és nagyon sok minden, mert a KDE-et elég masszívan testre lehet szabni, a Gnome egy fokkal talán egyszerűbb. Én akárhányszor elkezdtem, mindig belebonyolódtam a beállításokba, és a végén mindig valami mást választottam. Xfce-t mondjuk.
-
-
ViZion
félisten
válasz
siebener #16610 üzenetére
Ubuntu nálam is szórakozik, pl. Live nem tudtam win mappákat, fájlokat törölni... fain. Peppermint Live (Lubuntu alapokkal) símán. Azért írom, hogy ha nem ragaszkodsz adott disztróhoz, akkor keresgélj. Pl. Peppermint OS nagyon jó, könnyű kis disztró, gyors is. LAN kanócot bedugod, azzal kell egy frissítést csinálni, ha nem megy elsőre a wifi. Meg a zárt meghajtókra rápillantani.
Vagy ott a linux on laptop, esetleg keress rá, hátha van összeállítás a Tiédre is. Ezen kívül talán a Bridge linux és a Fedora-nak is van valami direkt laptopokra hegesztett verziója (a neve most nem ugrik be), amit teleraktak mindenféle FW-vel, hogy minden vackot felismerjen.
szerk.: Ne érdekeljen, most az a fontos, hogy működjön, nem? Valamit felraksz, ismerkedsz, utána csinálsz helyet mellé egy másik disztrónak és lehet gyakorolni, miközben van egy működő disztró is a gépen.
szerk2.: asztali gép + wifi? WTF? Ok, néhol ez a megoldás csak, de azért ez elég fura... a francnak sugározzon a pofámba.
-
-
MacCaine
őstag
válasz
siebener #16608 üzenetére
A terminálba, ahova beírod, hogy startx, oda írd be azt, hogy cat /var/log/Xorg.0.log. A kimenetet meg másold be ide.
(Linux alapok, linux kezdőknek című leírásokat olvasgattál már?)
-
-
-
MacCaine
őstag
válasz
siebener #16597 üzenetére
Első körben nézd meg, hogy tényleg a file-al van-e gond.
A hivatalos oldal jó, onnan le lehet tölteni újra.
Mondjuk én még azt nézném meg a backtrack fórumain, hogy az olyan hardverekkel, amik a gépedben vannak volt-e másnak problámája. Esetleg a másik DE-vel is próbáld meg. -
-
siebener
aktív tag
válasz
siebener #16531 üzenetére
Folytatnám kálváriámat.
Yumi 0.8.8.9 segítségével készített boot pen használata során a következő történt.
Bejött egy boot menü, ahol választhattam 2 lehetőség közül.Az első:
Continue to boot from First HD (default)Ezt kiválasztva pár másodperc múlva ezt a hibaüzenetet kaptam:
Invalid system disk. Replace the disk and then press any key.A második:
Directly bootable ISOs or Windows XPA válasz:
Egy ideig vár, azt írja ki, hogy(hd 0,0),
majd azt négyszer egymás alatt, hogy
Unknown keyword in configuration file.
Mit kellene tennem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Path of Exile (ARPG)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen notebookot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Formula-1
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- OLCSÓ MONITOROK
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest