Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál...
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
lolka1980 #33218 üzenetére
Ha jól értem, konkrét windowsos mappa tartalmát szeretnéd látni linuxos mappában, azonnal, ahogy megnyitod a mappát.
Ezt fusd át: Mount specific ntfs directory on Linux
A végén ott a példa is: "To mount David's Windows 7 documents in david's Linux home directory in Ubuntu, put..."
-
lolka1980
aktív tag
válasz
lev258 #33197 üzenetére
"A Windows 8 esetén mindössze az a lényeg, hogy ki kell kapcsolni a félhibernálásos leállítást"
Ki van kapcsolva.Vagyis először szerkesztem a /etc/fstab -ot
Ott csatolom a wines particiót ezt értem de hova csatolom és mely Csatolási_opciókat adom neki?/dev/sda2 ? ntfs ? 0 0
-
lev258
veterán
válasz
lolka1980 #33195 üzenetére
A Mint bármelyik NTFS partíciódat kezeli gond nélkül. A Windows 8 esetén mindössze az a lényeg, hogy ki kell kapcsolni a félhibernálásos leállítást. Ha ezt megtetted, az fstab-ba be kell írni a partíciót, hogy automatikusan csatolja, aztán a mappákat meg "becsatolod a helyükre" mondjuk egy symlink-kel. Darabonként emészd, nem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre hangzik.
-
spammer
veterán
válasz
capulet75 #33165 üzenetére
Előfordulhat, hogy elindul a rendszer, ha a pendrive be van dugva, aminek az az oka, hogy a rendszerindító (GRUB) véletlenül (?) oda települt. Ha bedugod pendrive-ot és kiválasztod a HDD-t a boot menüben és mégsem indul el a telepített Linux, akkor valami eléggé félrement.
Szerintem:
1. Minden fontos adatodról (Windowsból) legyen (külső) mentés!
2. Indítsd el pendrive-ról újra a Mintet (live mód), aztán azzal elvileg látnod kell a linuxos partíciót a gépeden.
3. Töröld/Formázd ezt a partíciót, elvileg a Gparted vagy a Gnome Disk Utility megoldja, utóbbi talán alapból is elérhető a Mintben, talán előbbi is, passzolom, csekkold le. Ha nem, akkor telepíteni kell:sudo apt-get install gparted
és/vagy
sudo apt-get install gnome-disk-utility
4. Próbáld újratelepíteni a Mintet a Windows mellé.
Ismétlem! A fontos adatokról előtte Windowsban csinálj mentést! (Ne legyen adatvesztés, ha bármi gond lenne).
-
Vidual001
tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni. Már 4. napja böngészem a netet a Linux miatt (anno mikor 10-11 éves lehettem másfél-két hétig fentvolt az akkori PC-men az UHU Linux és nagyon tetszett, a családomnak azonban nem, és váltottak XP-re..), de sajnos sok dolog van amit nem értek, úgyhogy szeretném a segítségeteket kérni.
Két darab Linux kellene nekem, főként egy 8 GB-os pendrive-ról bootolhatóak érdekelnének.
Az egyik Linux nővérem Lap-Topjára menne (Acer Aspire 3100 gyári, csak 2GB RAM-ot kapott).
Ő abszolút analfabéta a gépekhez, neki csak szövegszerkesztő kellene (ami kezeli az Office formátumait, és az Office is kezeli az övét) illetve, Skype, internetezésre, levelezésre használná.
Nem szeretne tanulni a Linuxról, ő tényleg csak User lenne, felrakom neki aztán 1 évig ne kelljen hozzányúlnom a Lap-Topjához, ez lenne a fő cél.Melyiket ajánlanátok?
Illetve nekem kellene egy, Windows7 64 bit alatt futtatható amolyan tanuló Linux, én inkább az alapoktól szeretnék tanulni, mert 2003-4 körül használta Linuxot, az pedig nem most volt
Az én PC-m "erős", AMD FX8120 Bulldozer proci, 4GHz-re húzva, Asus M599X Evo R2.0 Alaplap, Sapphire HD 7870 GHz Edition VGA, Kingston 2x 8GB 2400MHz RAM.Nekem a Kubuntu nagyon tetszik, de nem sok jót olvastam róla fórumokon.
Nővéremnek 100%-osan Magyar nyelvű Linux kellene, nekem nem kikötés, de számomra se lenne hátrány ha nekem is magyar nyelvűt tudnátok ajánlani!
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Rimuru
veterán
válasz
Patice #33053 üzenetére
Oké, így már értem. Akkor annyi lényeg hogy állítsd vissza EFI módra a bootot (ha eddig nem tetted volna), és csak ez után lehet úgy telepíteni a grub-ot hogy normálisan működjön. Lényegében ez a kulcslépés, mert ha nem EFI módban indul a rendszer akkor nem is tudod úgy felrakni a Grub-ot hogy normálisan menjen.
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "EFI boot on HDD" || echo "Legacy boot on HDD"(#33052) lionhearted: jó hát az MS-nek kb csak azért jó (és szorgalmazza), hogy véletlen se mehessen fel más a Windows helyett.
-
válasz
CPT.Pirk #32989 üzenetére
Huh ez így kissé érthetetlen.... persze elfogadom, de az én windowshoz szokott agyamnak elég fura.
A rendszer partición (ha hívhatjuk így) egy mappa alá csatolni egy másik particiót?
Egyébként érdekes, hogy az NTFS partim nincs is sehová becsatolva, mégis simán kezeli a linux........ -
Sziasztok!
Win 8.1 mellé telepítettem ugyan arra az SSD-re egy Debian-t, hogy elkezdhessem használni + NAS funkciókat is ellátna a gép OMV-vel.
De Debian telepítés közben elakadtam ott, amikor először restartolt és utána nem a Debian töltődött be, hanem a Win. Elméletileg a Grub beköltözött az MBR-be, de mégsem.
Mit ronthattam el? Kezdjem újra a Debian telepítését?
EasyBCD-vel csináltam egy Linuxos bejegyzést a Windows Boot Manager-be, de az nem jó címre hivatkozik az indításnál. VisualBCD-vel tudom szerkeszteni, de nem tudom mit kellene bele írnom, mit keressen a rendszer, hogy el tudja indítani a Debian-t? A Debian partícióján a /boot/grub mappában nincs menu.lst....
-
Üdvözletem a díszes társaságnak!
Elég sokat robiztam az utóbbi időben és keveset foglalkoztam a linuxal DE mégis annyira megtetszett, hogy LETÖRÖLTEMa windowst és már csak linux mint rendszerem van!
Egyenlőre nagyon bejön. Sikerült (nagyjából) mindent beállítanom, igazából csak azt nem tudom mit kezdjek a cuccaimmal, mert azok még egy NTFS partición vannak.
Amire büszke vagyok, az az, hogy egyedül particionáltam a vasat és a holmim is megmaradt.
Most felpattintok egy "kétoldalas" fájlkezelőt aztán még majd biztos lesz amivel zaklatom a nagyérdeműt..... -
spammer
veterán
1., Szedd le a Universal USB Installert [link]
2., Szedd le a Xubuntu 14.04.1 LTS-t innen: [link] (gondolom a 64 bites kell neked, de a 32 bites tutira megy). Torrentről le tudod szedni vagy választhatod a main linket, akkor közvetlenül letölti az .iso-t.
3. Elindítod az USB Installert, amit az első lépésben leszedtél, kitallózod gépen a xubuntu .iso-ját (lehet, hogy a legördülő listából előtte ki kell választani a Xubuntut).
4. Bepipálod a Formatot, azaz formázni fogja a pendrive-ot, tehát töröl róla mindent és úgy írja rá a Xubuntut.
5. Vársz. Ha kész van, akkor indítsd újra géped és válaszd ki a BIOS-ban, hogy a pendrive-ról bootljon (azaz induljon), ha esetleg alapól nem indulna pendrive-ról. (F2, vagy F10 vagy valamelyik F gombbal tudsz belépni BIOS-ba, elvileg a képernyő alján írja, hogy melyik gomb)
6. Elvileg jön egy lehetőség, hogy kipróbálhatod telepítés nélkül, azaz live módban (try Xubuntu, Xubuntu kipróbálása). Nyugodtan kipróbálhatod, meg tudod nézni, megy-e, tetszik-e (ekkor még nem települ fel, csak simán pendrive-ról fut). Ha tetszik és működik, akkor újraindítod a géped, aztán lehet választani a telepítést (install).Fel lehet rakni Windows mellé, vagy csak simán önmagában a Xubuntut is, erre ott lesznek a lehetőségek, amikor installálsz.
Dióhéjban ennyi. Legalább live-ban, pendrive-ról futtatva meg tudod nézni, mielőtt telepítenéd.
-
Skacok!
Már többször próbálkoztam a linux telepítésével de mindig valamin (általában internet) elcsúszott a dolog.
Most már egy routeren keresztül jut internet a gépembe és érdekes módon a LinuxMint már live módban is egyből felcsatlakozott, gond egy szál se! Egyetlen kérdésem maradt (csak a biztonság kedvéért)
perverz módon egy 8.1 win mellé akarom felrakni a mint-et (tetszik na!) és mikor a telepítés helyéhez jutok akkor ez a kép fogad:
persze más adatokkal.
Szóval nálam 3 NTFS particio után van egy kb. 20 Gb-os szabad (formázatlan) terület. A telepítő látja is, ki is tudom jelölni. Akkor az zöld lesz (mint a képen) így tuti oda rakja a rendszert és nem máshová igaz? A windowshoz szokott fejemnek ez nem egyértelmű.....
Nálam ugye van egy dev/sda, dev/sda1, dev/sda2, dev/sda3 és a szabad terület. -
Nkboy
senior tag
válasz
ubyegon2 #32418 üzenetére
Tiszta telepítés során a rendszer létrehoz egy külön rendszer partíciót (100 MB), melyen a bootoláshoz szükséges fájlok vannak. Ez több okból is külön került a rendszertöltő partíciótól (partíció, melyen a rendszer van). Pl. a Bitlocker program megkövetlei, hogy külön legyenek a rendszer fájlok és a boot fájlok, törlés meggátolására (a boot partíció a rendszerben betűjelet sem kap)...
A 100 MB-os boot partíció az alábbi feltételek mellett kerül létrehozásra:
- nincs rendszerpartíció a merevelemez(ek)en
-a rendszer nem rendelkezik 3 létrehozott partícióval
-van még nem partícionált terület a merevlemezen
Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a boot fájlok a meglévő rendszer partícióra kerülnek. Ha egyik partíció sem aktív, akkor a telepítő aktívnak jelöli az egyiket hasonlóan mint Windows Vista rendszereknél.
Fontos, hogy ne keverjük a rendszerpartíciót és a rendszertöltő partíció fogalmát. Rendszerpartíciónak van jelölve az, ahol a boot fájlok találhatóak, rendszertöltőnek pedig ahol az operációs rendszer.
-
whbear
senior tag
16 Gb pendrive ext4-re formázása jó, ha az adatbiztonság fontos és ritkán van írva rá? Ki milyen fájlrendszert ajánlana? FAT32, NTFS kilőve, mert a windows állandóan javítgatni akarja. Ext4-re meg van windowsos driver. Használva van Linuxos és Windowsos környezetben is. Vélemény?
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32319 üzenetére
Neked is boldog karácsonyt! Örülök, hogy sikerült teljesen átállni. A Linuxot sokan kipróbálják, sokan hobbirendszereznek rajta, de csak kevesen állnak át rá teljesen. A legjobb belevágni, és elhatározni az átállást, és úgy belefogni, hogy a Wint is töröljük. Úgy nem nagyon lehet átállni, hogy a partíciók NTFS-sesek, ott van a Windows dual boot, és mindig ott a csábítás egy kis windowsozásra.
A leírásod nem értem. Panaszkodsz, hogy egy program Androidra van meg, ezért veszel Win7-et, mikor a gépeid is gyengék? Meg hogy nem jó a LibreOffice, de az a jó a MS Office-ban, hogy ingyenes? Melyik bolygón? Melyik rajzoló/fotómanipuláló programot próbáltad és az mikor fagyott? Megnyitáskor, mentéskor, manipulálási művelet közben?
-
-PLevi-
senior tag
válasz
ubyegon2 #32298 üzenetére
"Kb. egy éve ugyanezt az utat jártam be, már lemondtam az usb- s telepítésről, az íróm meg haldoklott! Akkor valaki ajánlotta ezt a win32diskimager- t és ez az egyszerű program megoldotta.
Hasonló nyűg volt Linuxos gépre Win 7- et telepíteni optikai meghajtó nélkül.
"
Valóban egyszerű, de teljesen más módszert követ, és sokkal gyorsabb is. A többi csak fogja az *.iso-t és kicsomagolja a pendrive-ra, ez pedig csinál két partíciót a pendrive-on. Az egyik pont akkora, mint az *.iso mérete, fájlrendszere ismeretlen. MiniTool PW other-t ír a fájlrendszerre, GParted fel sem ismeri. A maradék hely a pendrive-on pedig unallocated.
Hátránya, hogy a pendrive csak formázás után vehető "normál" használatba ezek után.
Biztos vagyok benne, hogy ennek az eltérő módszernek köszönhető az eredményesség. Részemről erősen ajánlott program!"Köszi az ajánlatot, virtuálisan sörözünk akkor egyet!
Sajna most duplán absztinens vagyok.
Saját szándékból egy ideje valamint a tegnapi pofasebész ötletei alapján! Remélem nem volt még lórugásod felsőállkapcsra, de most én olyannak érzem az orcámat!
"
Csak nem érzéstelenítő? Jobbulást!(#32299) Adamis
Jelentem, kipróbáltam! Sajnos esetemben ez sem működik, mivel a fent ismertetett "általános" metódust ("A többi csak fogja...") alkalmazza. Egyébként működik, egyszer már "írtam" vele Windows telepítőt (=*.iso-t).
És nem, nem mazochizmusból.
Akadt még egy NTFS partíció tele adatokkal, amiről miután átraktam a cuccokat a /home-ra, beleolvasztottam annak partíciójába. Ez ugye nem ment éppen működő rendszer alól, ehhez kellett egy Live GParted. (Máshogy nem tudtam megoldani a teljes átállást Win-ről, mindenképpen kellett egy ilyen utólagos partícionálás is.) Gondoltam ha már úgy is itt tartok, szánok rá 5-10 percet és kipróbálom.
Egyébként az sem volt mindegy, hogy melyik USB portot használtam, mint kiderült... -
lev258
veterán
válasz
djyuri #32241 üzenetére
Mivel túlterhelted a gépet adatokkal, így biztonsági okokból kizárt a rendszer. Ha boot során a Shift-et nyomva tartod és a Grub-ban kiválasztod a recovery módot, ott be tudsz lépni root Terminállal és hozzáférsz mindenhez. Ha szabadítasz fel helyet, helyreáll a rendszer. Azért, hogy további problémákat megakadályozzon és az adatok se sérüljenek, ez a normális eljárás. Pendrive-ot nem túl jó ntfs-re formázni a naplózás miatt, bár ettől még szokott működni a dolog (legalábbis FAT32-vel biztosan). Néha érdemes a FAT/NTFS formázást Windows-on csinálni, mert a Windows elég szeszélyes tud lenni. Előfordul, hogy a felismert és használható pendrive-ot is javítani akarja, bezzeg a merevlemez partíciós tábláját meg időnként elrontja (csak neki az mindegy).
Ha a pendrive-on korábban esetleg egy Live rendszer volt, előfordulhat, hogy van egy üres partíció is rajta, ami megkavarja a Win-t. Ilyenkor Ubuntu alatt kell ismét egyesíteni a pendrive-ot és úgy formázni. -
djyuri
őstag
válasz
lev258 #32240 üzenetére
Hát sajnos azt hiszem ez már késő....kiírt valami hibaüzenetet,de annyit el tudtam olvasni,hogy not enought free scape és azzal a pillanattal újraindult a gép..és nem tölt be már az ubuntu
Hát akkor azt hiszem ránézel livel usb-vel....hátha tudom törölni...
egyébként az miért van,hogy ntfs-re formáztam a pendrive-ot....így is másoltam rá a filmeket...de ha visszarakom a windows pc-be,akkor nem látja a fattáblát a win a pendrive-on?
-
N0zer0
senior tag
válasz
#81562624 #32026 üzenetére
Én is a Crunchbang-disztrót ajánlom. Ha az nem jön be az Openbox puritánsága miatt, akkor Lubuntu, de annak az LXDE-felülete is Openbox alapú, csak kicsit tovább windowsosítottak rajta.
Mondjuk azon a Celeron M-es gépen sok jóra ne számíts, de egy ilyen Linux azért elfutkos rajta úgy, mint egy új telepítésű XP, vagy még kicsit jobban is.
Esetleg, ha tudsz még bele egy kis RAM-ot szerezni, az sokat dobhat rajta, akkor akár KDE-s disztrót is meg lehetne próbálni rajta, de ahhoz alap hangon 1,5-2GB memória nem árt, az alatt tarkón lövés lehet, mert alap járaton megeszik közvetlenül a boot után 500-600MB-tot, és használat közben simán felhízik 1GB fölé, és akkor még nem is indítottál rajta sok programot. Cserébe viszont a KDE sokkal szebb, mint az XP, Vista, Win 7, Win 8.x, Win 10 felülete.
Bár az Openbox is elég pofásra megcsinálható (lásd a kolléga #32027-es hozzászólásából a screenshotot), tálcával, Start Menüvel, átlátszó, árnyékot vető ablakokkal (igaz a csicsához kell a Compton-kompozitkezelő), és még úgy sem fog 100-120MB-nál többet lefoglalni a memóriából. Igaz én arra a Mobile Celeronra Archot tennék, megint csak Openboxszal, de mivel mondtad, hogy nem vagy nagy linuxos, ezért nem javaslom, hogy azzal szenvedj.
-
N0zer0
senior tag
válasz
djyuri #32013 üzenetére
Mindenképp ki kell szerelned a felvevőből a HDD-t és tedd be a gépbe. Windowson az Ext2Fsd nevű szoft tudja olvasni a linuxos Ext partíciókat, de sokkal jobban jársz, ha letöltesz egy népszerű Live Linuxot (Ubuntu, vagy Mint, vagy hosonló), felteszed pendrive-ra, USB Universal Installer, vagy NetBootin-nal, vagy hasonlóval. Utána arról bootolsz, és ki tudod vele menteni a felvevő HDD-jének a tartalmát a windowsos NTFS partícióidra. A live rendszer tényleg minden linuxos fájlrendszert elolvas, nem csak az Ext-eket.
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #31960 üzenetére
Miért ne működne? Ubuntut lehet telepíteni Ubuntu alól is, de a Grub tud ISO-ból is bootolni.
(#31959) MZsoltee: 1. Nem használok Ubuntut itt vannak a hivatalos igények.
2. Memtest megy külön telepítő nélkül is ha már van fent egy Linux. Ubuntu telepítés Ubuntu alól (nem ismerem a megoldást).
3. Vagy bootolsz ISO-t Grub alól (ez a 2. pontra is igaz lehet), vagy nem tudom mivel nem szoktam Windows installert csinálni. Ha meg lehet csinálni külön partícióra gondolom nem lenne vele baj, de ezt nem tudom.
4. Fontos hogy ez legyen az első ha Windows alatt is használnád. -
kemotox
addikt
Sziasztok!
Már Ubuntu topicban is feltettem a kérdést, de aztán rájöttem, hogy van ilyen topic is. Eléggé kezdő szintű kérdés így ide is bemásolnám, remélem nem fog senki agyvérzést kapni amiért két helyen is látja a butaságomat:"Sziasztok!
Segítség kéne telepítés ügyben. Eddig mindig felraktam az Ubit windows mellé azt csókolom, de most mindent törölni akarok, és csak Ubit felrakni. 60gigás SSD-n volt a windows, mellete 500 gigás vinyón mindenféle játék meg letöltött szirszarok. A vinyót egyelőre hagytam, majd formázom. Az SSD-re felraktam az Ubit "cserélje a windowst" opcióval.
Két próbléma van ezzel:
1. GRUB-ban van egy Windows loader nevű dolog, nem igazán értem, hogy miért. Nem tudom mit csinál ha rámegyek, még nem próbáltam, de sejtem, hogy nagyjából semmit sem csinálna, hisz már le van törölve a Win.
2. initramfs-es dologgal indul. Ha beírom, hogy exit akkor kis idő múlva elindul az Ubi, de ez azért így elég gázos.Hogy lehetne ezeket a dolgokat megoldani? Initramfs-es dologra valami olyasmit olvastam, hogy telepítési hibától is lehet. Ha manuálisan akarnám megcsinálni a particionálást telepítésnél, akkor mit hogyan kell/érdemes beállítani? SWAP-ra pl olvastam RAM méretet is, meg RAM*2-t is. Meg azt is írták valahol, hogy a boot, root, ilyesmi dolgokat is érdemes beállítani, és nem hagyni a Linuxnak hogy magától csinálja meg. Nagyon zavaros ez a dolog nekem. Nézzétek el szegény buta windowson nevelkedett gyerek linux-analfabetizmusát.
Köszi előre is a segítséget." -
spammer
veterán
Adott egy laptop (Acer ES1-512), UEFI-s, de átkapcsoltam BIOS-ban legacy boot-ra. Linpus linux van gyárilag, most le akarom pucolni az egészet (elementary OS Freya menne fel), töröltem minden partíciót, 500 GB-os HDD, 2 GB RAM, így akartam beállítani:
/ 20 GB
swap 4 GB
/home maradék összesKözben csinál nekem 1 MB free space-t a lista aljára és tetejére is, aztán mikor továbblépnék, ki is írja nekem ezt:
"The partition table format in use on your disks normally requires you to create a separate partition for boot loader code. This partition should be marked for use as a "Reserved BIOS boot area" and should be at least 1MB in size. Note that this is not the same as a partition mounted on /boot."
Tehát akkor csináljak egy 1 MB-os boot area-t, de a többi meg mehet ahogy akartam eredetileg? Az 1 MB-os free space micsoda? Úgy látom, hogy minden partíció után kreál egyet. Ugye nem tudom úgy elszarni az egészet, hogy utána egy live installer sem teszi rendbe?
Sosem volt UEFI-s gépem, de ezzel eddig csak a szopás van, régebbi gépekre pöccre mennek fel a disztrók. Ja és nincs mellette Windows, nem is akarok, szóval nem kell dual-boot meg semmi extra. Le akarom pucolni, újra fel akarom osztani a helyet, ahogy írtam fenteb, és csókolom. Csak nem szeretném elcseszni.
-
válasz
CPT.Pirk #31522 üzenetére
Erre a megoldásra gondoltál? Korrekt megoldás egyébként, ha van Win8 az emberfiának.
ilyen is van:
Fedora: Create windows 8.1 bootable USB(#31524) DittyCat
Rebecca? Az még RC, nem tudsz még frissíteni, de ha ki akarod próbálni, a Romeo- ból megteheted. Én használom a Cinnamon 2.4- et 3.16- os kernellel. Eddig nem volt gon, de most alaplap és processzor+ memória csere után van kis instabilitás. -
|DavidWoody|
tag
Szépjó reggelt mindenkinek.
A következő problémám lenne : van egy gép , amin Ubuntu 12.04LTS van és Windows kellene rá. Tegnap este nagyjából 9-től hajnali 3ig probáltam bootable pendriveot készíteni w8 image-el , de totális kudarc , 10 programból 8 már alapbol ott vége lett , hogy nem linuxot akartam kiirni usb-re hanem wint , a maradék 2 nél meg hiába irta ki a pendrivera a rendszert , nem bootolt be róla. Bárkinek valami működő ötlete ?
-
kmisi99
addikt
Felraktam egy 64bites xubuntut a grubot akarom ismét fölrakni de az istenért se lehet a korábban ajánlott módokon.
Korábban ez jó volt 32 biten
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install-y boot-repairDe most a 2. sort ha beírom akkor ugyan letölti a dolgokat de kiírj hogy néhány dolgot nemsikerült letölteni és innentől nem megy.
Ha 32bites live cd ről próbáltam felrakni a grubot ment volna de kiírta hogy 64 bites verzió kell.
Nekem lényegében tök mindegy hogy grub vagy windows csak tudjak választani boot kor melyik induljon viszont a windows boot választója csak magát látja.
-
válasz
CanibelZ #31190 üzenetére
"Szerintetek be lehet úgy állítani a grub-ot, hogyha a windows újraindul, akkor a windows induljon el, ha nem nyomok át másra, minden más esetben, pedig a linux mint"?
Ilyet a Chakra GRUB- ja se tud, mindkét javasolt esetben az épp használt oprendszer fog legközelebb is bootolni. Ha MINT- et akarsz indítani, azt ki kell választani így is manuálisan.
-
CanibelZ
aktív tag
Szerintetek be lehet úgy állítani a grub-ot, hogyha a windows újraindul, akkor a windows induljon el, ha nem nyomok át másra, minden más esetben, pedig a linux mint? Nézegettem leírásokat, de csak boot sorrend változtatást találtam.
-
lev258
veterán
válasz
V.Stryker #31166 üzenetére
Nekem 6 GB RAM van, és mivel még sose mentem 2 GB használt fölé, így a swap-om se volt még használva. Korábbi gépen (2 GB RAM) a használt swap sose volt több néhány száz MB-nál (ez is szélsőséges eset volt). Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy a Windows rendszerindítójába hogyan tudod belehekkelni a Grub-ot. Még sose csináltam ilyet. Kicsit keresgélek, talán akad valami.
Az első találat arról szólt, hogy bár minden lehetséges módon próbálta az illető easybcd-n keresztül, a Win 8 loader nem volt rá hajlandó.
Olyat viszont lehet, hogy a HDD-re kerül a Grub is, és így a gép boot választójában kell merevlemezt választanod (SSD-Windows, HDD-Linux). -
V.Stryker
nagyúr
válasz
lev258 #31165 üzenetére
Igazából a boot sorrend jobb lenne, mert kevesebb kavarással jár. De ha már muszáj, akkor a windows alap rendszerválasztója jöjjön fel és ha ott választom a linux-ot, akkor jöhet a grub.
Swap ... tehát vagy nem kell ha nem akarok hibernálni vagy 1,5xese a ramnak, egyébként nincs értelme? Mondjuk 4 giga tök felesleges lenne?
-
lev258
veterán
válasz
V.Stryker #31164 üzenetére
A Grub-ot akarod használni, vagy olyan megoldást szeretnél, hogy BIOS-ból választasz merevlemezt, és attól függően kapsz Grub-ot vagy Windows boot-ot, hogy mit választasz? Én az utóbbit vettem ki a szavaidból, de gondoltam rákérdezek. Ha akarsz hibernálni, akkor nagyjából 1,5x RAM méretű swap kell. Ha nem, és nem fogod maxon járatni a RAM-ot, akkor nem kell swap.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Tudom,hogy sokszor felmerült már, de telepítéssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Az egyik az, hogy miként tudom úgy feltenni a rendszer windows mellé ,hogy lehetőleg bootsorrend választással tudjam a linux grubot indítani, de a trükk az,hogy a windows tartalmazó ssd-t nem tudom kivenni a notiból. (A notiban van egy ssd és egy hdd. A hdd-n van egy adatok ntfs partíció és annak a végéről van lecsípve a linuxnak. ) Vagy esetleg azt hogy lehet megcsinálni, hogy alapból a windows bootloader-je induljon és ott kelljen választani ? (Windows 8.1)A másik kérdés, hogy 8 giga ramnál kell-e és ha kell mekkora swap méret legyen?
Csatolok egy lemez képet:
-
CloZee
aktív tag
válasz
kmisi99 #31159 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb módszer az rá, hogy bootolt egy Live linux-al (mondjuk Mint 17), felmész wifire majd kiadod a növetkező parancsokat szépen sorban:
sudo apt-get update
sudo apt-get install-y boot-repair
sudo boot-repairMajd rákattintasz a "Recommended repair" ra és szépen megcsinálja magától. Windows-t és a Linuxos is ltni fogja, ha még fenn van a HDD-n és GRUB-ban kiválaszthatod induláskor melyiket szeretnéd.
Ui: Ha nem lenne jó a felső 4 parancs, akkor próbálkozz így:
sudo sh -c "sed -i 's/trusty/saucy/g' /etc/apt/sources.list.d/yannubuntu-boot-repair-trusty.list"
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &) -
lev258
veterán
válasz
kmisi99 #31157 üzenetére
Vagy arra a lemezre raksz egy Grub-ot (visszateszed a boot választót), vagy egy Windows lemezzel visszaállítod a sajátját. A kolléga arra gondolt, hogy a / a rendszerpartíció, aminek mondjuk 15 GB-t hagyhatsz, és lehet külön egy /home, ami felhasználói partíció. Utóbbi azzal az előnnyel bír, hogy egy újratelepítés esetén ezt meghagyhatod és felhasználhatod adatveszteség nélkül. De nem kötelező.
-
kmisi99
addikt
válasz
CloZee #31155 üzenetére
Akkor hogy érted a felosztást? A 16gb ot hogy osszam fel és mi legyen / és mi /home? Illetve elkövettem egy nagy hibát. Korábban felrakta a telepítő magától a windows mellé de a hdd re. Mondom nekem az ssd re kell hát töröltem a linux partíciót. Na de most jön a bibi. Így nem tud egyik oprendszer se bootolni mert töröltem a boot választó menüt. Így valami error no such device hiba van a boot választó helyett.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #31123 üzenetére
Annak az NTFS partíciónak adnék egy nevet a félreértések elkerülésre végett. Nálam Windows, de lehet akár Kutyaule, tök mindegy. A felcsatolás általában /media/Windows szokott lenni. Amit most látsz az az, ahova a rendszer csatolja. Nem kell azt követned, teljesen fölösleges a user könyvtár, ami ráadásul nem is létezik, létre kellene hozni.
Érthetően: amikor a rendszer felcsatolja az NTFS struktúrát, a /media kötet alatt ideiglenesen létrehozza a /user (a felhasznó neved) kötetet. Erre nincs szükség, ha manuálisan csatolsz. Tehát adj nevet annak a partíciónak és a /media/a meghajtód neve legyen a csatolási pont. pl.: /media/Windows vagy /media/Kutyafule
Ha nem akarod, hogy a floppy-t csesztesse bootkor, akkor kiveheted. Majd, ha használni akarod úgy is fel fogja csatolna. Annyi, hogy onnan semmi nem fog a rendszer alatt automatikusan indulni, fel kell csatolni akár azzal, hogy belépsz a floppy meghajtóra.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #31112 üzenetére
Nem. Szerintem NTFS fájlrendszert használsz és az nem csatolódik fel automatikusan. Természetesen a qBittorrent utólag már nem érzékeli a felcsatolt állományokat, így elkezdi letölteni őket úgy, ahogy kell. Fel kell csatolni az NTFS partíciót az fstab-ban.
sudo blkid
- itt megkeresed a felcsatolandó meghajtót. Nekünk annak az UUID-ja kell. Kimásolod.sudo gedit /etc/fstab
gedit-tel szerkesztjük az fstab-ot:
példa:
UUID=8TD934140ASR2F721 /media/Hobelebanc ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0UUID=8TD934140ASR2F721 - ezt kicseréled a sajátoddal
/media/Hobelebanc - itt adod meg, hogy hova szeretnéd felcsatolniminden más marad.
-
Nestor16
senior tag
válasz
Nestor16 #31089 üzenetére
Nos, mondjuk akkor a merevlemez szektor hibás. Live futtatás során kb. 5 jött elő, ezzel kezdte a betöltést azután restart és Windows boot. Ilyenről még nem hallottam, hogy szektor hiba miatt bukta a telepítés. Van neki sok másik szektor vagy akár tartalék szektor is.
-
zolka95
őstag
a linux befejezte a telepítést, újraindította a gépet
és betölti a windows-t -.-
nem ajánlja fel a lehetőséget, hogy melyik oprendszert indítsam, egyből elindítja a windowstaz lehetséges, hogy a 10 éves vinyómról nem lehet dual bootolni?
SAMSUNG HD400LD ATA Device (400 GB, 7200 RPM) -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #30970 üzenetére
A múltkor egy ismerős eldicsekedett, hogy az új Windows 8 milyen gyorsan bootol a gépén, milyen borzasztó lassú volt a Windows 7. Én meg ahogy néztem, hogyan bootol a Win 8-a, azon gondolkodtam, hogy ezt ő komolyan gyorsnak tartja?
Azt hiszem, én már régen elszoktam a Windows rendszerek sebességétől.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #30970 üzenetére
Ne tőlem kérdezd. Van egy XP-m, de már több, mint egy éve el se volt indítva.
CanibelZ: a / rendszerpartícióra kerülnek a telepített programok általában, a /home-ba pedig ezek beállításai, valamint minden egyéb letöltött, létrehozott cucc. Azt szokták mondani, hogy rendszerpartíciónak nagyon a jövőbe tekintve is elég 15 GB, míg a /home a maradék (a felhasználó minden dolga). Menthetsz ntfs-re, ha gondolod; nem lesz gond, csak a Windows-os jogosultságok nem lesznek érvényesek. Meg kicsit lassabban írja az ntfs-t, mint a natív partíciókat. -
CanibelZ
aktív tag
Sziasztok!
Az volna a problémám, hogy nem indul a windowsom és befagyva maradt a kernel vagy valami, mert ha rámegyek az ntfs-es partíciókra, akkor kiírja, hogy nem csatolható. Nemrég linkeltem egy képet, ugyan aut írja ki, csak most ugye a win nem is indul el. Van valami mód, hogy mégis meg tudjam nyitni azokat a partíciókat és le tudjak menteni róla dolgokat? -
zolka95
őstag
Úgy tervezem, hogy a win7 mellé teszem fel a Mint-et, de win7-en is 2 partícióm volt mindig
az egyik a rendszer, a másikon pedig a letöltésekLinuxnál ugye 3 partícióm lesz: A Mint, a win7 és még akarok egyet a a letöltéseknek
A 3. partíción milyen típusú fájlrendszer legyen? A linux kezelni fogja az NTFS-t is? Az lenne a legjobb, ha a letöltéseket a windows-on belül is el tudjam érni
Nem tudom a két rendszer milyen fájlrendszereket ismerés linuxra melyik torrent klienst ajánljátok?
-
bobalazs
nagyúr
válasz
lev258 #30575 üzenetére
Akkor most mi?
Mondtam, nem tudok windowst tleepiteni mert disk errort ír. Linuxot felrakom utána windows-t az megint hülyén fog kinézni mert nem fog indulni egyik sem. Max azt tudom csinálni hogy lepucolom a particiót gpartedben újra particionálom ext4 + ntfsnek, majd nekiállok xp-t telepíteni. Bár már ezt is próbáltam és nem ment. (IDE modeban megy ha ez számít valamit) Csak úgy tudok windowst telepíteni ha legyalulom az ssd-t és window telepiítőnek megadom hogy használj az egész lemezt. Az alignmentről meg ne is beszéljünk, mert xp-vel az is rossz. -
bobalazs
nagyúr
válasz
lev258 #30571 üzenetére
Csináltam egy alignmentet windowsban. Sikerült is.
Újrainditás megvolt bootolt rendesen.
Majd ment rá windows, mint 13 , hogy telepítse egymás mellé.
Felment, majd csak linux tölt be mert xpnek sanyi. x-p telepítőt lefuttatva elszáll a linux is, invalid disk vagy hasonló hibával error. -
Tybe3e
tag
Sziasztok!
Nekem egy telepítéssel kapcsolatos problémám van, mégpedig az hogy egyszerűen nem tudom felerőszakolni az Elementary OS-t (freya) az előtelepített, UEFI-s Windows 8.1 mellé.
Ahogy próbálkoztam:
+ kikapcsoltam a secure boot-ot és az Intel Rapid Storage-et
+ ezek után feltelepítettem az Elementary-t, ami a végén egy grub telepítési hibával elszállt. Nem tudom hogy ilyenkor maga a rendszer telepítése befejeződött-e már, és csak a grub-ot nem tudta feltenni, vagy az egész rendszer ilyenkor nem települ megfelelően. Annyit tudok mondani, hogy mikor újra megpróbálom feltenni a Linuxot, a partícióknál felismeri hogy Elementary van telepítve (csak ugye nem indul el)
+ amint láttam hogy a telepítő felismeri a már előzőleg telepített(?) Elementaryt, elindítottam live módban és megpróbáltam helyre hozni az egész boot dolgot a boot-repairrel, de nem sikerült neki.Szóval most így állok, de elfogytak az ötleteim. Valakinek van esetleg tapasztalata ilyen területen?
(Nem tudom számít-e de egy Dell Inspiron 7537-es gépről van szó.)
Előre is nagyon köszönök bármilyen segítséget. -
Fritz Teufel
addikt
Fentebb írtam: meg kell szüntetni, különben nincs az az operációs rendszer, amit fel tudsz telepíteni a Windows mellé. Mivel az adatpartíciók kellenek, így ez az egyetlen, amivel ezt megteheted.
A Windows alól létre tudod hozni helyette a Rescue Disc-et. Nálam 4db DVD lett.Ha kell még a Windows, akkor ezt a lépést NE hagyd ki! Az a 4db DVD még jól jöhet. Aztán ha ráérzel a Linuxra, és nem kell a Windows, majd kidobod. Most még szükséges.
Az egy rendszer visszaállító partíció. Egy billentyű kombinációval tudsz onnan boot-olni és a gyári állapotba visszaállítani a notebookot. Ezt váltod ki a létrehozandó DVD-vel. Egyszerűen átmented oda. Elvileg amikor megvetted a géped, a Windows ezt a lehetőséget fel is ajánlotta neked az első bekapcsoláskor. Persze a user ezt skippeli, minek az nekem...
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
Ez a kérdés gyakran előjön, csak linuxos telepítővel. Windows-telepítőt is ugyanúgy kell kiírni pendrive-ra, hogy bootolható legyen.
dd if=/elérési_út/windows_akárhány.iso of=/dev/sdb bs=4MNálad nem biztos, hogy /dev/sdb lesz, lehet sdc, vagy akármi, de figyelj, hogy jó meghajtót adj meg, mert ha elszúrod, egy másik eszközről elvesznek az adatok! Meg kell róla győződni, hogy jó eszköznevet adsz-e meg. Az eszköznevet az alábbi parancsok bármelyikével megkapod:
lsblk
sudo mount
sudo fdisk -lEgyes írások még javasolják, hogy ne legyen ELŐTTE felcsatolva a pendrive, de erre a dd-s utasítás ELŐTT kiadod ez:
umount /dev/sdb1
Ugyanaz az eszköznév kell, mint a dd-s parancsnál, csak itt egy 1-es is van mögötte. Tapasztalatom szerint ez nem fontos, én umount nélkül csinálom, és eddig még mindig jó lett a megírt pendrive, bootolt. -
Jim-Y
veterán
Sziasztok, linux alól hogy tudnék windowsos boot pendrive-ot kiírni? Unetbootin nem jött be..
üdv -
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29552 üzenetére
Én év elején álltam vissza Linuxra és gyalultam azonnal az egész rendszeremet, rejtett gyári partícióval együtt. Igaz, nekem annyi előnyöm van, hogy 8 szemeszter informatikát hallgattam a GDF-en és ezelőtt 13 évvel még Linux volt a fő rendszerem, aztán beszippantott a Windows mélységes pöcegödre.
Tehát, amit én is javaslok. Nézegesd először a különböző disztribúciókat. Nézd meg, hogy melyik gyári DE (Desktop Environment) tetszik számodra. A gyári azért van kihangsúlyozva, mert a Linuxnál az csak egy állapot. Itt MINDENT testre lehet szabi, némi hozzáértéssel. Át lehet alakítani úgy egy DE-t, hogy első ránézésre nem fogod tudni megmondani, hogy az most Gnome vagy KDE. Persze, ez most nálad nem pálya, így fontos, hogy a gyári beállításokkal kézre álljon.
Disztribúciók: azt gondolom, hogy nálad nincs szűk keresztmetszet hardvert tekintve, választhatod szinte bármelyiket, akár a legcsicsásabb KDE-vel is.
Kezdőként olyant választanék, amihez bőséges irodalom tartozik (vagy magyar vagy angol nyelven) valamint széles magyar felhasználói tábora van. Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor a MINT és az Ubuntu az első, ami szóba jöhet. Az Ubuntu egy picit érdekes, a hibaüzeneteivel, az ijesztő is lehet akár, de ez ott sajátosság. A Manjaro is egy járható út, attól függetlenül, hogy azt nyúzzák haladók is. A telepítése ugyan úgy végtelenül egyszerű mint a többinél és éppen olyan egyszerű használni. Igazából picit egyszerűbb: Ubuntu 3 sor parancs, Manjaro 1 sor, általában. Nézd meg előbb a Mint-et és próbálj ki többfélét is, amiket itt felsoroltak.Kipróbálás: első körben egy 2-4 GB-os pendrive megteszi. http://pendrivelinux.com és egy kis leírás.
A notebookon be kell állítani, hogy pendrive-ról bootoljon. És már mehet is az éles próba. Gyakorlatilag már mindenre használható, mintha fel lenne telepítve. Javaslom, hogy a LibreOffice-t feltétlenül nézd meg! Kezeli az össze Microsoft dokumentumot, de a megjelenítéssel még mindig gondok vannak. Én a CV-met kellett, hogy átszerkesszem Linux alatt, mert a LO eltolta a sorokat és picit szétcsúszott a forma. Mivel teljesen áttértem Linuxra, már nem zavar, a CV-t meg úgy is pdf-ként küldöm el.
Ha végül is valamelyik mellett elhatározod magad, akkor a következő lesz az első teendő. Még Windows alól kell felszabadítani helyet a Linux számára. A felszabadult területet NEM kell formázni, csak legyen. Az, hogy mennyi hely szükséges, majd az adott helyzet fogja nagyrészt eldönteni. Alap esetben a Linuxnak bőven elég 20GB. Továbbra is kezdőként, én meghagynám a dualboot lehetőségét. Ha esetleg úgy alakulna, legyen lehetőség visszanyúlni/váltani. Ezen később úgy is lehet majd változtatni.
Egyenlőre próbálgass ki különféle disztrókat, és gyere kérdezni. Ha majd a tettekre kerül a sor, itt sok hozzáértő és jó fej krapek van, segítenek a telepítés részleteivel is - akár közben is. Jut eszembe! A youtube tele van telepítős videóval, érdemes azokat is megkukkantani. Kényelmesebb úgy nekiállni, hogy picit ismerős a dolog, hidd el!
Sok örömöt kívánunk a Linux szabad világában, érezd jól magad!
-
N0zer0
senior tag
válasz
#19617792 #29546 üzenetére
Nem értek egyet, egy kezdőnek ez nem ajánlható. Lehet, hogy nem fogja vinni a hardvereit, vagy el sem indul a gépén, és egy kezdő nem fog nekiállni terminálból drivereket mókolni.
Az általad említett módszer egyébként jó, csak nem kezdőknek, hanem azoknak, akik már ismerkedtek Linuxszal, már használgatják egy kis ideje, normálisan tudják használni a gépükön, csak nem akarnak Windowszal a továbbiakban kísértésbe esni, ilyenkor jó a Wint legyalulni, és végleg elszakítani a köldökzsinórt. Én nem is tekintek senkit addig igazi, teljes értékű linuxernek, akinek dual bootban ott van a Win is, kivéve, ha tényleg olyan professzionális munkaprogramot használ (nem, a Nero, Total Commander, COD, Pasziánsz, a CCleaner, Outlook, meg az MS Office nem professzionális program, utóbbi alatt én olyanra gondolok, hogy CAD, QuarXpress, InDesign, Photoshop, Visual Studio és hasonló kaliberű szoftverek), amit nem tud Linux alatt tolni (bár ezek felszenvedhetők Wine-re, ha nem a legújabb verziót akarja használni az ember belőlük). Sajnos sokan nem tudnak a Wintől elszakadni, használgatják, de csak alkalmilag, passzióból, néha átbootolnak Winből, de nem linuxoznak komolyan, és emiatt nem is fejlődnek linuxügyileg, mert nincsenek rászorítva, hogy minden felmerülő problémát és feladatot Linux alatt oldjanak meg.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29534 üzenetére
Én is a Mint 17 KDE-t ajánlom. Unetbootin vagy Linux Live Installer vagy Universal USB Installerrel a lemezképet kiírod pendrive-re, és arról bootold be a live rendszert, ki tudod próbálni telepítés, adatvesztés és kockázat nélkül.
Nézegesd, hogy hogyan tetszik a felületet, kezeli-e a nyomtatódat, telefonod, fényképezőgéped. Általában ezeket alapból viszi, csak csatlakoztatni kell őket, nem igényelnek külön telepítést, de nem garantálható semmi. Arra kell még figyelni, hogy nekem a Linux Mint és Kubuntu úgy kezelte csak a nyomtatómat, ha előbb rádugtam USB-n, majd utána kapcsoltam be a nyomtatót, de ezt csak az első csatlakoztatáskor kell eljátszani, utána már mindegy a sorrend.
Filmeket és ppt-ket viszi akármelyik Linux, szokott szinte mindegyikbe belekészítve lenni LibreOffice és médialejátszó, meg a csomagkezelőből (amolyan ingyenes alkalmazásbolt-féleség) is fel lehet tenni egy csomót, épp úgy, ahogy Windowsra, úgy Linuxra is van SMPlayer, VLC, stb., egyedül a Media Player Classic (Home Cinema) és a Windows Media Player nincs.
Ha esetleg nem tetszene a KDE felület, akkor a Mint 17 telepíthető Cinnamon, MATE, Xfce felülettel is, csak akkor mindig másik képfájlt kell hozzá letölteni és pendrive vagy DVD(RW)-re kiírni. Ha ezek sem jönnek be, akkor kipróbálhatod a Lubuntut, bár annak már elég fapados a felülete. Végső esetben, ha nagyon alternatív felületet akarsz, akkor a sima Ubuntunak is adhatsz legvégül esélyt, abban Mac-szerű Unity grafikus felület van, amit sokan nem szeretnek, de van, akinek nagyon bejön.
-
válasz
westcoastog #29069 üzenetére
Szerintem be van kapcsolva nálad valami sw compositor, ki kellene kapcsolni, azok szoktak ilyet csinálni. Konkréten Lubuntut még nem láttam, szóval nem tudom pontosan
Illetve az intel gput néha tweakelni kell Xorg.conf-ból, hogy jó legyen. Milyen GPU van benne pontosan? Ha gma 8xx akkor normális működést ne várj, az egy katasztrófa.
(#29066) Decepticon
Inkább:
/ 20GB
Ha 1TB-s a HDD akkor a ram nagyságú swap.
A maradék pedig /home, ami maga a "data" partíció, ha nincs windows a gépen akkor nem kell "data" partíció a home is megteszi. Ha van akkor meg 20GB /home maradék data ntfs... -
Balathruin
veterán
Üdv! Kéne egy kis segítség. Van egy IDE RAID vezérlőm, rá van kötve 2 40 gigás HDD, Raid 0-ban vannak. Windowst (8.1) telepítek rá, de utána nem tud bootolni, mivel nem tud olyat, hogy előbb betőlti a vezérlő driverét, nem rögtön indulni akar róla, de nem látja. Most van fent egy másik HDD-n Ubuntu, Utána megint Win install (amit befejezni sem tudok). Grub látja a Windows boot managert, de ez se látja a HDD-t csak ha már a rendszerben vagyok.
Szerintetek most mi a fenét csináljak? Azért itt kérdeztem mert most csak az Ubuntut tudom használni, meg itt szabadon írogathatom azt, hogy honnan induljon...
-
King Unique
titán
válasz
N0zer0 #28909 üzenetére
Akkor inkább máshogyan kérdem, ha olyan gépre is szeretnék Linuxot rakni, amin több Windows van dualbootban (Win7 + Win 8.1), annál mennyire okoz gondot ??
Gondolom ilyen Windows Boot Manager szerepét ugye átveszi a GRUB és az alól indítható, kiválasztható lesz a listában a 3 db OS, de ha esetleg eltávolítanám, akkor mi van, melyiknek a telepítőjével "fixmbr"-ezzek, illetve, ha MBR helyett mondjuk GPT van -
King Unique
titán
2 kérdésem lenne:
1. Linux Mint Qiana KDE rendszerben az asztali effektek hogyan bírhatóak működésre (pl. asztalkocka: Alt-Shift+F12/ Ctrl+F12), mert VMWare-ben nem müxik, pedig 3D megjelenítés minden be van állítva és Mint-ben is...
2. Mintet lehet ugye XP mellé is telepíteni (van ilyen opció), de alap esetben a Windows Boot Managert leváltja a Grub. Ha Linuxot netán uninstallálom, akkor Grub-ot is eltávolítja rendesen és másikban sem okoz gondot, v ennél szopatósabb, EasyBcd és társaival kell utána mókolni
Célszerű neki külön partíciót létrehozni még win alatt (FAT32, netán külső progival más fájlrendszer)? -
honda 1993
senior tag
megiscsak jo lesz.
siman beleptem a boot menube es onnan kivalasztottam a pendrivet hogy arrol bootoljon.
ki is probaltam mielott telepiteni akartam,aztan elkezdtem telepiteni.
a windows egy 120 gb os ssdn van.
van egy 1 tb -os vinyom amin a filmek es a tobbi cucc van,es arra akarnam a linuxot felrakni.
csinaltam neki egy mappat,mert en hulye azt hittem hogy majd abba bele tudom telepiteni a linuxot. ( rohogni nem er)
na szoval. akkor most ennek a linuxnak letre kellene hoznom egy particiot ?
viszont azt nem tudom hogy a particiot hogyan hozzam letre,mert nincs ra lehetoseg.
ez mar a windowsban is ilyen volt, hiaba volt olyan link hogy particio letrehozasa, nem csinalt semmit ha rakattintottam.
de itt a linux telepitoben meg csak lehetoseg sincs hogy particionaljam a vinyot
-
honda 1993
senior tag
Hali.
Több kérdésem is lenne.Ma megpróbáltam feltenni a linuxot (Windows mellé,) ugyanis a Windows ssd-n van és én az 1 tb-os vinyóra gondoltam hogy felteszem.
De rá kellett jönnöm hogy ezt nem lehet daemon toolsal telepíteni, mert azt mondja hogy indítsam újra a gépet, de újraindítás után sem történik semmi, csak a Windows bootol. ( a telepítő nem jön be utána sem)
Szóval akkor ehez tényleg kell egy optikai meghajtó? (nekem nincs, mert nem is kell)
És ami igazán érdekelne az az hogy mindenhol azt hallom hogy linux azért jó mert nyílt forrású, stb stb.
Illetve biztonságossabb is mert em lehet meghackelni ha jól meg van csinálva.
Ezek igazak?Mert most az oké hogy ezt így kijelentitek, de a linix az ingyenes, és azt mondják hogy sokkal biztonságosabb mint a Windows ami pénzbe kerül. Szóval nekem ez nem világos
-
olivera88
veterán
A Windows tényleg ennyire nyomi h ha dual bootba használom a gépet akkor nem pontos az óra? Mindig két órás késés van Linux használat után. Létezik erre valami megoldás?
-
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28568 üzenetére
Hat, nem hiszem, hogy valaki is ad penzt ezert... meg hat... nem az enyem, en csak sz...vok vele, evek ota.
No, azert nem bootol windows alatt, mert a kis okos, osszekavarta a particiokat, es a c:-bol d: lett, ugy meg mar nincs windows boot! Ha kitorlom a linuxos particiokat, akkor megint megy a jatek. ez bexaras! Nem tudom, mi lehet erre a megoldas, de felettebb idegesito jelenseg!
Ez a Centos7 install nem tunik olyan next-next-next installnak, mint az ubuntu...
-
olivera88
veterán
Nos egy újabb tanulság.
Ne méretezz át partíciót mert letarolja a grubot.
Tegnap az este Windows alól az Easeus Partition programmal csökkentettem a D partíciót méretet h legyen üres hely a Suse-nak. A méretezés sikerült csakhogy restart után nem akart betöltődni a grub. Azt írta ki h unknown filesytem.
Nem igazán értettem h miért tarolta grubot mikor az az ext4 partícióhoz tartozik. De ezek szerint mégse oda tartózik ha már letarolta.
De meg is lett a megoldás, és meg is oldottam már szerencsére.
A grub rescue ba ezt kell beírni: set boot=(hd0,msdos5)
set prefix=(hd0,msdos5)/boot/grub
insmod normal
normalÉs ezután betöltődik a grub. Aztán sudo update-grub, majd sudo grub install /dev/sda és kész.
Az msdos száma az változó, ahonnan néztem ott msdos6 volt, de nálam avval nem műkődött, nálam az 5 el működött.
-
N0zer0
senior tag
Értem. A partíció mentésére is dd kell:
dd if=/dev/sda1 of=/elérési/út/lemezkép1.img bs=10M conv=noerror
Ugyanezt a másik partícióval (/dev/sda2) is megcsinálod. A bs értékét lehet növelni, attól függ, hogy milyen gyors a merevlemez, lehet nagyobb másolási blokkokat megadni neki.A rossz szektoron a conv=noerror paraméter miatt elvileg átlendül a dd, de élesben nem próbáltam még ilyen spéci körülmények között, csak hibátlan merevlemezen. Pendrive-on is gyakorolhatsz, az valóban jó ötlet. A Live Linuxot is próbálgathatod, mert nem nyúl a HDD-hez, bár felpörgetni lehet felpörgeti, de írni nem fog rá.
Persze még ott van az is, hogy így lesz 2 nyers lemezképed, de azt pl. nem tudom, hogy Windows alatt hogyan fogod felcsatolni. A net szerint ehhez spéci progi kell, pl. OSFMount vagy FTK Imager vagy ImDisk. Linux alatt viszont könnyen fel lehet csatolni mindenféle extra program nélkül:
mount -o ro,loop /elérési/út/lemezkép1.img /mountolás/helye
Ez írásvédetten fogja felcsatolni a lemezképet.A helyedben ilyen szorult helyzetben megfontolnám a nem linuxos megoldásokat, pl. DriveImage XML, Acronis True Image, Paragon Backup & Recovery 2014, Norton Ghost. Lehet egyszerűbb, meg ezek NTFS-hez lettek tervezve és kényelmesebb őket használni, vannak közöttük ingyenesek is. Persze, linuxosan is meg lehet csinálni, csak lehet nem lesz kedved terminálban sorokat gépelgetni, meg hibaüzeneteket fejtegetni.
-
N0zer0
senior tag
Tévedés, mert a matricával nem veszed meg a letöltési jogot. Ha jogvédők látókörébe kerülsz, és szépen feljelentenek, büntetőeljárás indul szerzői jogok megsértése miatt, akkor a hajadra kenheted az Artisjus-matricát, nem fog mentesíteni. Steames játékom nekem is van egy pár, főleg ilyen ingyenes hétvégékről, promónapokról, viszont én néha tolok régebbieket is, meg persze játszok ingyenessel is: Urban Terror, World of Padman, Wolfenstein Enemy Territory, ilyesmikkel.
A titkosítással be vagyok biztosítva. Jó, ennek ellenére nem örülnék, ha valaki meghurcolna, meg egyszer csak megjelennének az ajtóban paranccsal, és vinnék a gépet, de ha mégis, akkor a nagy bajszú fakabát vakarhatja a fejét a tányérsapkája alatt, az igazságügyi szakértőjük meg az FBI, Interpol sem fog tudni mit kezdeni a HDD-kkel (már csak a régi CD/DVD-imet kell eltüntetnem, de abból nincs sok, egy dobozban elpasszolom egy közeli rokonnal, ismerősnek megőrzésre). Azonosítja maximum a partíciók elejére a LUKS fejlécet, ebből visszakövetkeztet, hogy linuxos dm-crpyttel titkosítottam (meg hogy nem kulcsfájl kell hozzá, hanem jelszó), de azt nem fogja tudni, hogy pontosan milyen titkosítási algoritmus használ, milyen hasht, milyen erősségben, hány jelszót. A 250MB-os boot és egy darab linuxos boot pendrive-on kívül minden partícióm titkosított, a root és a swap LVM volume is, nem csak a /home, meg ez, meg az. A jelszó is jó erős, jó hosszú, nem szótárazható. Ráadásul mivel a dmcrypt és a linux kernel nyílt forráskódú, azért backdoortól sem kell tartanom, mint a windowsos BitLockernél, hogy esetleg a MS benne hagyott valami disznóságot, aminek a segítségével a hatóság egy pillanat alatt visszanyeri a kulcsot, meg a dm-crypt nem is SSL alapú barmolmány, hogy bármelyik orosz cracker csak úgy megtöri.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Carasc0 #28071 üzenetére
Ne tanulj elavult rendszert! Virtuális gép alá tegyél fel egy új disztrót, valamelyik népszerűt (distrowatch.org top10-éből, ha bátor vagy, akkor top20-ából), ami neked is tetszik, és használd a mindennapi életben és a munkához, ha annyira megszorulsz, vagy annyira gyorsan kell, akkor azt addig Windowson csinálod, majd utána megint visszaváltasz virtuális gép ablakára (és később gyakorlásképpen Linux alatt is megcsinálod). Ha valahol elakadsz utánaolvasol, sok kezdő linuxos leírás van a neten, de a fórumokon is segítenek, itt, ebben a topikban is. Ez fokozatos, készségbeli fejlődés, nem olyan, hogy egyszer elolvasol egy könyvsorozatot, és akkor hirtelen egészen megvilágosodsz.
A Linuxnak két jelentős eltérése van csak egy Windowshoz képest: a fájlrendszer (nem kell C meghajtózni, hanem helyette az egységes rootból elágazó, másféle felosztású ágak vannak), és a csomagkezelés, de tényleg csak ezek. Esetleg a bootmanager csesztetése, de az nem létkérdés, ha csak egy OS-t használsz, vagy kettőt, de nem telepítgeted újra minden nap. A többi ugyanaz, mint Windowson, épp úgy van Tálca, Start Menü-szerűség, Asztal, Ikonok, kétpaneles fájlkezelők (Commander-programok), böngészők, stb. Talán még a Windows emulátor (Wine) lehet olyan, amivel kicsit ismerkedni kell. Illetve a jogkezelés szigorúbb (alapból nem lehet rendszergazdai jogú felhasználóként garázdálkodni), bár a Windowsnál is szigorodott az UAC-vel, megint más, hogy szinte mindenki kinyomja az UAC-t Windowson (elég helytelenül).
Még a terminálbeli/konzolbeli parancsok nagy része is hasonlít a Windows parancssori/DOS parancsaira (mkdir, rmdir, ping pl. ugyanaz, kicsit a paraméterezése tér el, ifconfig vs. ipconfig, cd vs. dir, clear vs. cls, cp vs. copy, mv vs. move, stb.). Esetleg még a mountolás (fájlrendszer felcsatolása) lehet megszokni való tétel, bár az van Windowson is, csak a rendszer automatán intézi, meghajtók betűjelezésével (illetve lehet kézzel mappába is mountolni), és nem tudsz róla, míg Linux alatt nem feltétlen garantálható az automatikussága, így neked kell vele foglalkozni, meg ismerni. Persze én a mountolást a fájlrendszerhez veszem, itt csak külön nevesítettem.
Ha terminálban/konzolban tömörítesz, akkor még az lehet kicsit idegen, hogy nem közvetlenül csomagolja a rendszer a fájlokat (bár vannak ilyen külső tömörítők is, 7-zip, rar, stb.), hanem először tar-ozza őket, majd utána a tart csomagolja, de ez nem ró a felhasználóra többletfeladatot, csak a tar parancsot kell paraméterezni. Persze nem kötelező terminálban/konzolban tömöríteni, meg lehet oldani grafikus archívumkezelő és valamilyen commander alól is, ahogy Windows alatt is, szóval semmi csoda nincs ebben sem.
Az MS Office-LibreOffice váltása okozhat problémákat eleinte, de csak gyakorlás és türelem kérdése.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #27925 üzenetére
Na, végül az egész külső HDD-s adatmozgatás és titkosítás 40 órát vett igénybe, és az adatoknak kb. 55%-a maradt meg. Ekkorákat már rég nem szívtam, de végül győzelem. Most már megszabadultam a Windows-korszak legutolsó írmagjától is. Már csak egy kicsi 1GB-os pendrive-on van NTFS, de azt egy másik, windowsos géphez tartom fent.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #27872 üzenetére
Sajna elkiabáltam ezt az AES512 XTS nem lassít dolgot. A procihasználatot 21-22%-ig is megtekeri. Lassulás a windowsos NTFS értékekhez képest nem volt 20-25MB/s-et tolt a külső HDD.
AES256 XTS-nél is 19-21%-ig megy CPU használatban, de azért többször van 10 környékén is, viszont 30-35MB/s-mal visz át, azért nem lényegtelen. AES256 CBC-nél a procihasználat max 5-6%, de legtöbbször annyi sem, de ezt a külső HDD meghajtónál nem mértem le átvitelügyileg (bár nem hinném, hogy 35MB/s felett lenne). CBC-re viszont biztosan nem csinálom a titkosítását, mert már van ellene ismert támadás sajnos. Maradok az AES256 XTS-nél, sőt, ha majd újrahúzom a rendszert, arra is XTS-t csinálok a mostani CBC helyett.
Viszont megszívtam a titkosított partíció átméretezését. Úgy nem lehet átméretezni, hogy a második partíciót növelem fel az első helyére, csak úgy lehet, hogy az első partíciót növelem a második helyére, mivel a LUKS konténer kezdetének meg kell maradnia. Ez azzal jár, hogy megint 14 órás másolás elébe nézek, mire a második partícióról átmásolok mindent az elsőre. Ráadásul itt most vihar van, 1%-ig ment a másolás, aztán pillanatnyi áramkimaradás
-
N0zer0
senior tag
Na, belefogtam az Ext4-esítésbe. Meghagytam a fele adatot az USB-s HDD 1,5TB-os NTFS partícióján, meg 70GB-ot a belső HDD-re tettem. Aztán GParteddel lezsugorítottam a 700GB-ra az NTFS partíciót, röpke majd 9 óra alatt volt meg, és még így sem panaszkodhatok, mert vannak emberek, hogy a 200-500GB-os zsugorítás eltart nekik 20 órát is. Rendesen megcsinálta, adatvesztés nélkül.
Aztán a szabad területen létrehoztam egy fájlrendszer nélküli elsődleges partíciót. dm-crypttel AES512 SHA512 XTS-sé alakítottam partíciót (ez egy pillanat, a rand-os dd-zést kihagytam, mert úgyis betelítem), és tettem rá Ext4-et. Most másolom az NTFS partícióról az adatokat az új Ext4-re, 13MB/sec-cel csinálja, röpke 14 óra lesz ez is (itt már áramszünet sem fog nagyon számítani)
Viszont eddig jók a tapasztalatok az AES512 XTS-sel is, ez sem lassít semmit (még az mount-nfts is sokkal több procit eszik), majd ha Archot teszek a belső HDD-n a Kubuntu helyére, akkor azon lecserélem a mostani AES256 CBC-t AES512 XTS-re.
Ha végzett a másolással, akkor kedden az jön, hogy törlöm az NTFS-es 1. partíciót, és az Ext4-et (2. partíció) megnövelem az egész lemez területére. A végén olyan titkos leszek, hogy senki nem fog rólam tudni
Ha már Ext4-esítek, akkor a torrentezés miatt erre is tettem titkosítást. Használom, ha egyszer a Linux ezt alapból nyújtja, és nem lassít, és megvan ez az előnye is a Windowssal szemben (ahol csak TrueCrypt vagy BitLocker van, amik jobban lassítanak).
-
-
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27777 üzenetére
FSTAB:
Köszi, mindjárt átírom az fstab-ot.
GRUB:
Lehet h van rajta grub, de nem jelenik meg csökkentett mód választó. Utóbbi hogyan érhető el? Akkor boot-oltak korábban nálam "ilyen választó" képernyővel a linuxaim (a Lubi is), ha volt windows is telepitve. De most csak ezt az egy boot-olható oprendszert (lubuntu) raktam fel arra a gépre, és semmiféle csökkentett mód / normál mód választó menü nincs, boot-olás során... -
Apollyon
Korrektor
válasz
hódmaci #27767 üzenetére
Csinálj egy külön partíciót a vinyódon, ami ne legyen megformázva semmilyen filerendszerre, a windows üres, formázatlan területnek lássa (tehát töröld a partíciót).
Telepítéskor kézi partícionálásnál ki lehet választani hova szeretnéd tenni a Mintet. A telepítés végén pedig megkérdezi hova rakja a GRUB-ot, ami bootoláskor a rendszer választó képernyőt jelenti.
A GRUB-ot arra a vinyóra kell tenni, amiről bootol a gép, alapjáraton arra a lemezre rakja, amire feltelepítetted a linuxot. Olvasd el az összefoglalót is. -
Rimuru
veterán
N0zer0: Zárt bootloader esetén egyáltalán nem triviális feladat másik romot rakni a telefonra. Ismerősöm a tabletjét dd-vel zúzta szét.
Decepticon: Régen talán láttam valamit amivel lehet(et) Samsung telefont flashelni, de pl Sony alatt nincs semmi gond. Sőt Linux alól tudtam csak rootolni, Win 8.1 nem szerette a telefont. Amúgy wine-vel nem hiszem hogy menne, viszont Virtualboxban egy Windows segítségével simán meg lehet csinálni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27593 üzenetére
Nem értek az Androidhoz, de lehetetlennek tűnik, hogy a Google Linuxon fejleszti, és az Android is Linux-alapú, és pont azzal nem lehetne Androidos ROM-ot cserélni. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de nem tűnik valószínűnek.
Egyébként együtt tudok veled érezni, mert nálam is érik a Windows visszahúzása. Mióta qBittorrentről Deluge-ra váltottam, megszűnt a torrentgond, nem ellenőrizte újra a torrenteket. Az USB-s HDD felcsatolása is megoldódott, KDE-ben a Rendszerbeállítások, Cserélhető eszközök alatt be kellett pipálni az automatikus mountolást. Ment is jól a kóceráj, máig, mikor is 2 órája volt két mikroáramszünet, épp csak pár pillanatos kimaradás. Tudom, ez nem a Linux hibája, de Windows alatt ilyenkor az uTorrent nem ellenőrzött újra semmit, csak a hiba után újra kellett indítani, és minden ment tovább. Igaz, ahol ezelőtt laktam, ott nem volt áramszünet, de normálisan használtam évekig. Most megint ellenőriz végig több mint 1 TB-tot, és mivel USB2-es NTFS-ses meghajtó, ezért csiga lassú, holnap is egész nap ellenőrizni fogja, és fogja vissza a CPU-t, meg rontja a helyezésem a trackeren, míg végig nem ellenőrződik az összes. Majd szétb*** az ideg.
Még most kipróbálom az rTorrentet meg az uTorrent Server WebUI kap még esélyt, de ha az is ragaszkodik ehhez az újraellenőrzéses fastresume-os hülyeséghez, akkor nem tudok mit csinálni, menni fog rá vissza a Windows uTorrent-tel. Mint írtam már, ez nálam abszolút dealbreaker. Nem igaz, hogy ennél a fastresume szarnál nem lehet egyel ezelőtti mentéshez visszanyúlni, és mindenáron újra kell ellenőrizni. A fájlrendszert ellenőriztem, nem sérült, adat sem veszett el.
-
Apollyon
Korrektor
A windóznak annyi hibája van hogy az előnyeiről gyakorlatilag felesleges is beszélni, mert az viszont szinte nincs is. Jóindulattal azt tudom mondani, hogy a Win95, meg még talán a 98SE egy jó korszak volt részükről, viszont kb ott megragadt az egész azóta is.
OK, azóta már máshogy néz ki, de olyan betegségei vannak, amik 20 évvel ezelőtt is voltak. Kékhalál, a program nem válaszol, és akármit csinálsz nem tudod kilőni a folyamatot ha olyan stb.Ezeket már régesrég javítani kellett volna, főleg ha egy üzleti termékről van szó. Sajnos az a legnagyobb baj hogy a világ a windózt választotta a
józan és..az ingyenes és jóval sokoldalúbb opció helyett.(#27460) MurdR:
Ha szeretnél egy linuxot a windows mellé, akkor azt mindenképp külön partícióra tedd.. A külön partíció ne legyen megformázva, vagyis töröld win alatt, és üres, formázatlan helynek lássa.
Minden linux disztró a telepítés végén be kell írja a GRUB-ot az MBR-be, így gyakorlatilag felülírva az előzőt. Tehát ha ubuntuztál és áttérsz mondjuk Mintre, akkor bootkor ugyanúgy ki fogod tudni választani a wint, és azt a linuxot amit telepítettél. A lényeg hogy a grub is felmenjen minden linux telepítés után.
-
N0zer0
senior tag
válasz
fradi81 #27199 üzenetére
Ez a rackes torrenthelyzet egyre súlyosabb nálam. Kubuntu 14.04-en a csomagkezelőből szabályosan telepített Transmission simán összefossa magát, meg nem jegyzi meg a beállításait, minden indulásnál beleegyező nyilatkozattal indít (normálisan az 1. indításnál szokott csak lenni ilyen). A Vuze el sem érte a racket, pedig rendesen fel volt csatolva.
Most a Deluge-ot tesztelem, majd az rTorrent jön, ha ezek sem jönnek be, akkor viszont emiatt vissza kell váltanom Windowsra, pedig nagyon nem akarnék. Alapvetően nagyon tetszik a Linux, mindig is tetszett, és mióta váltottam rá kizárólagosan, be is jött. Egy csomó jó dolgot tud a Windows ellenében, és a laptop is fürgébb vele. Linux Mint 16 KDE alatt egyébként nem volt baj a qBittorrenttel, tette rendesen a dolgát.
A racknek semmi baja, ntfsfix-szel ellenőriztem:
ntfsfix /dev/sdb1
Mounting volume... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Checking the alternate boot sector... OK
NTFS volume version is 3.1.
NTFS partition /dev/sdb1 was processed successfully.Az fsck viszont nem indul:
fsck -t ntfs /dev/sdb1
fsck a(z) util-linux 2.20.1 csomagból
fsck: fsck.ntfs: not found
fsck: error 2 while executing fsck.ntfs for /dev/sdb1Még azon gondolkodom, hogy átkonvertálom a rackket titkosított Ext4-re, már úgyis rég akartam, de nincs 1,5TB helyem. Egy olyan 100 gigát ki tudok menteni a laptop belső HDD-jére. Aztán arra gondoltam, hogy a fennmaradó 1,4TB-nak a felét törlöm. A maradék 700 GB-ot töredezettségmentesítem, és zsugorítom az NTFS partíciót a felére. Mögötte létrehozok egy titkosított, 700GB-os Ext4 partíciót. Majd átmásolom az adatokat az NTFS partícióról az Ext4, ezután törlöm az NTFS partíciót, végül a titkosított Ext4-et kibővítem az egész lemezen, így csak 700GB adatnak kell búcsút intenem, nem 1,5TB-nak. Igen ám, ez eddig szépen hangzik, de lehet ott bukta lesz, hogy a titkosított partíciót vajon át lehet-e méretezni adatvesztés nélkül. A titkosítatlant biztosan, de a titkosítottra nem vennék mérget.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2 #27174 üzenetére
Eddig nálam is úgy működött Linux Mint 16 KDE alatt. Viszont Kubuntu 14.04 alatt ezt kezdte játszani pár napja, már harmadszor szopom meg, hogy végig kell ellenőrizni miatt több mint 1TB-nyi adatot. A rackem jól van, hibaellenőrzött NTFS partíció van rajta, olvasható, SMART rendben, rossz szektor nincs rajta. USB-n lóg, már így használom 3-4 éve, csak eddig Windows alatt toltam vele, pár hónapja már csak Linuxszal.
Elvileg, ha nincs felcsatolva, akkor csak simán nem kéne találnia a fájlokat, és hibaablakot kéne dobnia, ahogy Mint alatt is tette.
-
N0zer0
senior tag
Kivitelezhető. Elindítod az Ubuntu telepítőjét, telepíted a szokásos módon. Kivéve egy dolog: mikor a particionálás résznél vagy, ott add meg, hogy kézileg particionálod. Ezután válaszd ki az Ubuntu partícióját, amire telepíteni akarod, majd (meg ne engedd tovább) az ablak alján lesz egy olyan rubrika, hogy hová telepítse a GRUB-ot, itt alapból /dev/sda szerűség lesz, ezt kell átírni a pendrive-od eszköznevére (amit vagy a csatolásoknál tudsz megnézni a tálca jobb sarkában, ha formázást választasz, nem nem kell formázni, csak az ablakát kinyitni, és ott mutatja, hogy /dev/sakármicsoda, vagy a konzolban a df parancs is mutatja). Szóval ha megvan az eszköznév, akkor ezt írod a GRUB-hoz, és mehet is tovább a telepítés. Így a merevlemezre nem települ GRUB, továbbra is a Windows fog elindulni, viszont ha benyomod a pendrive-ot bootolásra, akkor arról elindul a GRUB, és onnan indítani tudod az Ubuntut.
-
amdk7
aktív tag
Sziasztok!
Használtam már (Ubuntu), de mélyreható tapasztalataim nincsenek a Linux-al kapcsolatban.
Szóval azt szeretném, hogy:
Van egy Windows7 particióm, Természetesen Op.system-el együtt.
Szeretnék feltenni egy Ubuntut mellé, de a boot-olást a úgy szeretném, hogy alapból a Win bootoljon, nem kell boot menü, semmi! (Mintha nem is lenne mellette Linux)Viszont ha betolok egy USB kulcsot (Pendrive, vagy SD kártya), akkor automatikusan az Ubuntu induljon. (itt se kérdezzen, szintén nem kell boot menü, semmi) Az már csak hab lenne a tortán, hogy az USB kulcs nélkül semmilyen hack-eléssel nelehessen az Ubit inditani.
Lehetséges-e, ha igen, hogyan (szájbarágósan kérném), illetve mik a technikai feltételek.
Köszönöm előre is!
-
Gyick
őstag
letöltöttem az amd oldalárol azt sudo ./fájlneve --force
zavart hogy megyi a venti állandóan meg a monitor képe se volt vmi szép gondoltam az a baja hogy nincs vga driver csak ilyen alap..most ha letörlöm a boot particiót akkor a windows se fog elindulni ugye?kell majd egy fix mbr-t csinálni ha jol sejtem..Vagy hogy lehet reinstalálni a fedorat máshogy?
Meg azt tudom hogy ha most letörlöm a linux particiokat és egyből felrakom a fedorat ujból akkor a windows 8 bele kerül a választható oprendszerek közé?(erre légyszi válaszoljatok)
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27034 üzenetére
Ez igaz, linuxnál a boot sem nagy idő (főleg, mióta a legtöbb disztró váltott systemd-re), de hibernációnál van egy olyan plusz kényelmi szempont, hogy még a programokat sem kell előszedegetni, meg az elindulásukat kivárni, hanem ott lehet folytatni, ahol az ember fia abbahagyta.
Egyébként én sem hibernáltatom a gépet, pont ezért, mert a boot is kellően gyors. Windowsnál egy ideig hibernáltam, de leszoktam róla.
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26708 üzenetére
Van olyan pendrive-om, ami kizárólag boot-al csatolódik fel automatikusan. Ha bedugom a beboot-olt rendszer alatt, nem érzékeli. Se windows, se linux. Ez miért lehet vajon? Elég régi, legalább 15 éves pen. 1 GB.
"Az meg hogy programok omlanak össze nálad, az megint a disztró hülyesége. Hogy most maga a Lubi, vagy a géped, esetleg a kettő együtt felelős érte, azt nehéz kideríteni."
Látod, nálam is -mint "teleahócipő" kollégánál- egyszerre két Lubi halt be. Igaz, éveken át jól bírták. Más kérdés, hogy a Lubi 10.04 eleve bug-os egy csöppet, live cd-ben is. Viszont nagyon gyors rendszer.
(#26673) Lathronos :
Elírtam, bocsi. "Ülteted" helyett: ötleted. -
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26601 üzenetére
Az első bekezdésedre:
"De elég könnyű kideríteni, az NTFS HDD lesz az."
Ez tipp akar lenni? De melyikre? Mindkét hdd-n van ntfs...
Ezt a gparted-et hajlamos vagyok gyakran nem venni számításba, sajna. Sokszor kimegy a fejemből. Köszi, h megemlítetted.Igaz, abból ki fog derülni, melyiken van a grub. Egyébként én is a windows-os hdd-re gyanakodtam, h azon lehet a grub, ahogyan -ha jól értem- te is; Ubyegon -nak ezt írtam, ő fordítva látta ezt.
Szóval megnézem majd. Pár napig pihentetem azon PC rendbetételét, addig csak elméletben foglalkozom vele, tehát jól jönnek az infóitok. köszönöm.
Igérem, jövő héten megnézem ezt is, de tényleg néhány napig muszáj pihentetnem azt a másik pc-n való tevékenységemet, több okból is.
Független rszindítás:
Így már értem, csak az a gond, h azon a pc, ami 1999-es, jó régi gyártmány, csak annyit ajánl fel a boot sorrendnél a bios, hogy hdd. Hiába van benne 2 db hdd. Aztán lehet, h csak azóta jelez egyetlen hdd-t a bios a boot sorrendválasztónál, amióta halódik a linuxos hdd, vagy rajta a linux. De nagyon úgy rémlik, h alapból csak merevlemezt enged választani, de azt nem ,h melyiket.______________
Általában írom most , mindenkinek, a "B"-től új kérdéseim (S Z E R K: AZ "A" RÉSZ KÜLÖN UBYEGONNAK és CPT.Pirk-nek IS
(#26603) ubyegon2 )
A.
Azon agyalok, h mivel fél óra alatt felforrósodik a linux-os hdd, h netán maga a hardver, tehát a hdd a bibis, és nem biztos, h gond volt a rajta levő Lubuntuval szoftveresen(?), eredendően. Így talán mindösszesen a harver miatt sérülhetett a Lubuntu(?)
S Z E R K : MOST OLVASOM, UBYEGON IS ERRE GYANAKSZIK.
Mielőtt olvastam volna a mai hsz-eket, ezt találtam gugli-val, Uby, ez is oké lesz? Jó kis leírás van hozzá, magyarul, ezt még talán én is "vágom":
http://lcb.hu/linux/smartmontools.html
Lubuntu live cd-ről jövő héten megvizslatom evvel a daemon-nal. Javaslod/javasoljátok?
S Z E R K : WOW! CPT.Pirk pont ezt írja. Nah, megint hamarabb akadtam megoldásra, mire látok válaszokat.De ebben az a jó, h megerősítetek, h jókat gugliztam ki.
Megnézem majd jövő héten, hd snetinel van-e a win-es hdd-n. Ha nincs, akkor linux live cd-ről smartmontools. (Win-nel nem megyek netre.)Egyébként, Uby, épp tegnap este azon agyaltam még, hogy megírom neked, ne mindig csak a szoftveres vonatkozást hibáztasd, pl múltkor a LinuxMint-et.
Azóta rájöttem, hogy csak egy túl erős opciójú hdd tisztítás tűntette el a Mint9-emről a Volume/Sound panelt.
Ami reboot-ra mindig visszajött. Szóval, igen, tegnap késő este egyre inkább a hardverre, ez esetben a hdd-re gyanakodtam én is. Látom, most épp te vagy, aki szintén ezt sejti. Nah, majd jövő héten újra nekiállok annak a pc-nek a vizsgálatába, azután pedig linux telepitésre rajta (már ha a vinyó hasnzálható még).
Hozzáteszem: 15 éves pc-n 10 éves hdd-ről van szó...B.
Általában a linux disztrók installlásakor ahova telepít, azt a particiot szokta előtte formázni? Ritkán telepítek, így nem emlékszem, h fel szokta-e ajánlani egy disztró, avagy automatikusan formáz-e előtte. Vagy van olyan disztró, amelyik egyáltalán nem formáz telepítés előtt ill nem is engedi, akár van rajta adat, akár nincs? (Tudom, ez elég kezdő kérdés, sejtem, h formáz, ha volt rajta adat. Mégis bizonytalan vagyok még ebben.)C.
Általában érdekel, de persze mindenképp linux esetén: a hdd formázás rendben lezajlik, ha esetleg van egy kis hdd hiba? Netán néhány bad sector?Tényleg a jövő héten előbb megnézem a hdd fizikai állapotát, és csak azt követően döntöm el, h lehet-e rá telepíteni új disztrót, de azért előre érdeklődnék disztró kapcsán:
D.
Pár hónapja nagyon ajánlgatták nekem többen a Manjaro-t, régi (15 éves) PC-mre. Jól rélmik, h régi gépre is ajánlatos? Mintha Decepticon tapasztalata szerint viszont terheli a RAM-ot... vagy a CPU-t? Javítsd ki, kérlek, Decepticon, ha rosszul rémlik.
A lényeg : arra gondoltam, ha már reinstallálok azon, akkor kipóbálok a Lubuntu HELYETT MOST valami számomra újdonságot. Manjaro-t javasoljátok? Ha jól tudom, a Peppermint is oké lenne régi gépre, az se CPU terhelő annyira; ezt jól tudom? A Debian-ban tetszik elméletben, h bombabiztos, viszont ugye jól tudom, h ahhoz már kéne némi szakértelem? Ha jól emlékszem, vki említette pár hónapja itt, h még a telepítése se kezdőnek való; én viszont eléggé kezdő vagyok.E.
Eddig kizárólag ubuntu alapú disztrót használtam. Kicsit aggódok másfajták kapcsán. Eiskalt alkalmazás található Manjaro alatt? Nézegetem a disztro timeline fa szerkezetet, de nem látom rajta a Manjaro-t... A distrowatch azt írja pedig: Arch alapú, de a rajzon nem látom Arch-ból elágazva... Hol helyezkedik el? És mennyire lesz nehéz nekem, kezdőnek, egy ubuntu alapú után egy arch alapú disztróra átállnom, ha kipróbálnám a Manjaro-t? Azon a PC-n, amire kellene új disztró, egyrészt főleg dc-zésre kellene, pl Eiskalt. A Manjaro megteszi e célra?F.
Az érdekelne még, hogy van, aki szerint desktop pc tetejére nem ajánlatos tenni a monitort. Mi erről a meglátásotok? Nem okoz kárt amonitor a pc-ben, ha a tetején áll? Vagy a pc a monitornak? Régi LCD monitorról lenne szó, a régi desktop pc tetejére tervezem felpakolni. A monitor állványos, azon állítható felfelé, tehát lenne legalább 20-30 centi táv függőlegesen, a pc és a képernyő között. Nem zavarnak be egymásnak majd? -
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26599 üzenetére
Először is köszi neked is a reagálást.
Nézzük sorra:
Hú, ezt nem egészen értem ,h " ne egy közös rendszerindítójuk legyen, hanem te választhasd ki melyik HDD-ről szeretnél rendszert indítani", mivel ez számomra egy és uganazon opciónak hat, lehet h mert kezdő linux-osvagyok, és nem látom át jól a dolgot. Tehát eddig közös grub volt, ha jól fogalmazok(?), de mivel grub, ezért lehet benne választani, melyik boot-oljon. Szerintem valamit nem értek jól ezen a ponton(?)Na, tehát jelen állás szerint , és régóta is van egy működő grub azon a PC-n, ami tegnap nem akart előjönni, de sorra írtam hsz-eket ennek kapcsán is, és hogy miként lett megint hasznáhatóa grub-om. Na most, ez maradni fog úgy, ahogy van, ha ujrainstallálom a linux-ot? Ez volna a legegyszerűbb, ha így történne.
"a GRUB-ot a Windows-os HDD-re szeretnéd telepíteni, hogy a 2 külön HDD-n lévő OS egy azon rendszerindítóból legyen futtatható?"
Fogalmam sincs, melyik hdd-re települt a grub. Ezt egyébként tegnap kérdeztem is, van-e tipp-je valakinek erre, a leírásaim alapján. Vagy hogy hogyan tudom detektálni. De még nem tudom a választ rá. Hogyan szeretném? A lehető legegyszerűben.Talán épp úgy, ahogyan eddig is volt, mert évekig jól működött. Csak éppen jelen hónapban halódni kezdett a Lubuntu.
"Miért nem használsz te is debian-t, mint mi itt páran? Az sokkal stabilabb mint az Ubuntu"
Ha jól tudom, a Debian-hoz nagyobb szakértelem kell, mint egy Ubuntu / LinuxMint disztróhoz és társaihoz, én meg utóbbiakhoz is épp csak konyítok.A másik, nyomósabb oka, h Lubuntut raktam és raknék rá megint, az az , mint írtam: 1999-es, nagyon régi gyártmányú PC-ről van szó (P3), a Lubuntu meg az általm eddig megismert disztró közül messze a legkevésbé CPU terhelő, messze a leggyorsabb.
Bár ha jól tudom , a DEbian seterhel nagyon, nem tudom, mennyire gyors, és hogy régi gép elbírja-e. e tartok attól, h a Debian nekem túlságosan nehezen hasnzálható lenne. Ehhez képest, ha jól tudom, egy Ubi "szájbarágósabb"(?)
Azaz nekem, kezdőnek való.
-
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w #26595 üzenetére
Sokadszorra irom ugyanazt, mint pl most te is, az első bekezdésedben.
Ráadásul tegnap óta póbálom megoldani a problémámat, és alapvetően magam jöttem rá, mi a helyzet, és részben sajnos szomorú a helyzet, összeomlott több év után a Lubuntum. De sebaj, a fontos file-okról volt másolatom.A windows-t meg helyreraktam.
Ezt csak azért teszem hozzá, mert tegnap óta sokadszorra úgy fogalmazok, hogy van abban a PC-mben egy linux-os MEREVLEMEZ = HDD = VINYÓ. ;-) (Más kérdés, h több particióra osztottam anno, és a rajta levő ntfs-en levő file-jaimat szeretném megmenteni, bár ne mvészes, ha nem sikerul, ez esetben.)Tényleg jól jöttek viszont a megerősítések abnban, amit vélek, és a jumperelés, mint számomra újdonság tegnap óta, az általatok írtak közül, szintén jól jött nekem mint infó.
Köszönöm a segítségeket.
Van viszont egy új kérdésem, lentebb feltettem: linux REinstell esetén a grub autometice hasnzálható lesz úgy, hogy a windopws megmaradt?
Kedves Decept, rendi tőled, h aggódsz értem, de egyébként nem vagyok ideges, sőt, örülök a segítségeknek. Pusztán csak ezen utóbbi tényezőben a többiek talán félreértettek engem, te visoznt érted, hogy két hdd van a gépben, az egyiken win ,a műsikon linux, DE van ntfs particio a linux-os HDD_n (nem linux-os partición.)
A léyneg h neked is köszönöm a segítésgeket. :-)
(#26596) Decepticon
Ezen a ponton viszont lehetséges, h nem fogalmaztam pontosan, ezért pontosítom: a linux-os hdd-n levő ntfs partíció tartalmát szeretném menteni, de a linux live cd nem tudja másolni, HOLOTT látja a file-okat, méretükkel együtt. Sajnos volt rajta egy olyanfajta linux particio is, amit már nem lát a linux live cd... Annak tartalma végleg elveszett. -
Tehát nem a linuxos partíció állományait raktad rendbe, hanem egy windows-ost. Az meg, hogy lehet olvasni egy extX fájlrendszer tartalmát, nem egyenlő azzal, hogy írni is lehet - mondjuk windows-os eszközre nem is bíznék ilyen feladatot.
Még anno at NT4 idejében a rendszer helytelenül, NTFS-nek ismerte fel a HPFS partíciókat (OS/2) és gyönyörűen össze is kócolta. Azóta windows-nak nem engedem, hogy a sajátján kívül más fájlrendszerre is írkáljon.
-
mzx
senior tag
Dehogynem. Adott esteben látja.
És rendbe teszi. Mivelhogy a linux-os hdd-n épp csak kb 10 GB ext3 volt, a nagyobb része ntfs partíció.
Korábban többször is helyreállíttattam windows-os chkdsk paranccsal az ntsf sérült file-jait.
Jó, persze attól függ, hogyan értjük, mit értünk ez alatt. Ugyanis valóban, maga a linuxos partíció nem állítható helyre windows-ból, tudtommal sem. De az én linux-os hdd-men windows által is értelmezhető partíció is volt. (Nem beszélve h létezik windows-ra ext3 / ext4 érzékelő, olvasó is.)
Mostanra sajnos már nem látja a windows-om a linux-os hdd-m ntsf partícióját, de, mint írtam, ma már a linux live cd meg épp csak látja, de már nem olvassa.
Az utóbbi 2 hozzászólóra annyit reagálok, hogy most olvasom őket, és igen, mint itt írom én is, mint Decept is, van ext4 olvasó win-ben. Heylreállító nincs. De én NEM linux-os particiorol, hanem linux-os (B)merevlemezről(/B) írtam mindvégig.
Azon meg miért ne lehetne, többek között, ntfs particio IS.
-
mzx
senior tag
Köszönöm a kiegészítéseiteket, meg mindent, amiben segítettetek.
Bár tul képp magamtól jöttem rá végig mindenre, utólagos megerősítéseiteket köszönöm. A jumperelés kapcsán általatok írtak viszont részben újdonságok voltak számomra, azok is hasznosak.
Végülis arra jutottam, hogy linux live cd azt jelzi: nem tudja másolni a linuxos hdd file-jait. Szerintetek esetleg valahogyan másolhatóak mégis? Ugyanis a live cd file kezelője kijelzi a file-okat, mégpedig a méretükkel együtt. De ha másolom, nulla byte-ot másol, és hibajelzést ad.
A windows-os vinyó most már oké, tehát rájöttem, a linux-os vinyó zavart be neki, fizikailag mindent az eredeti állapotra állítottam vissza, így win-es hdd boot-ol, bár eleinte zavarta a boot-ban, h a linuxos hdd tartalma hibás, de ezen túljutott a win xp. Ráadásul futattam saját magára check disk-et, lemezjavitót, sikeresen. A tegnapi windows telepítő butasága talán rontotta is a linux-os hdd állapotát, nem tehetek erről, de eléggé unintelligens win xp telepitő cd lemezről van szó (korábban itt írtam róla eg mondatot). A chkdsk windows parancs legalább visszaálította a windows-os hdd működését. Sajnos egy idő után (ma) a windows nem érzékelte a linux-os hdd-t, csak a BIOS, így a win-es chkdsk parancsot nem tudtam a linux-os hdd-re alkalmazni.
Ha mégis tud vki megoldást legalább a file-ok archiválására, a linux-os hdd kapcsán, addig nem lépek, aztén a kövi lépésnek azt látom, hogy linux-os hdd radir, azaz újratelepítek rajta Lubuntu 10.04-et. Azt elbírta ez az 1999 -es gyártmányű PC, évekig, és most is el fogja.
Új kérdésem: a telepítő automatikusan megoldja a grub-ot? Ami ugye most, hogy fizikailag visszaállítottam mindent a régibe, már most működik újra. Szóval windows-os vinyó a master, a BIOS szerint, és régen is az volt a master. az volt ráadásul korábban telepítve, utána telepítettem anno a Lubuntu-t, ami utóbbi e hónapban tönkrement. Szóval nem kell már bajlódnom grub-bal, ugye? A Lubuntu totűl reinstall megoldja, nemde? Tehát figelembe veszi, h a PC-ben van egy műr telepített windows-os oprendszer, és belerakja a grub-ba? Ugyanis első telepítéskor így járt el automatikusan. Ha volt már telepítve windows, és csak utána telepítek linux-ot, akkor grub-ra nézve egyszerűbb a szitu, automatikusan létrejött linux telepítéssela grub. Csak azon aggódom tehát, h linux REinstall esetén is automatice rendben lesz-e a grub?
-
mzx
senior tag
Fejlemények:
Mindent visszaállítottam az eredeti állapotára, és a következőre jutottam:
Tehát levettem a linux-os hdd-ről a jumpert, ahogyan jumper nélkül találtam a gépházban a napokban. A slave-t dugtam rá. A master-t meg a win-es hdd-re. Tehát az eredeti állapota ez volt.
Végre megjelent a grub, ahogyan régebben is, csakhogy rájötem, miért jött be nehezen a windows. Azért, mert mint most kijelezte, próbált segíteni a másik merevlemezen, amin linux van telepítve. Bár a napokban hiába léptem be a fő windows fiókomba, 10 percen át fagyott. Most nem fagyott, belépett, de mire engedett belépni, eltelv kb 5 perc. Erre írta ki, hogy javítani próbálta a linuxos hdd-t. Aztán lehet , h a tegnapi windows telepítő kavart be annak, vagy az is bekavart.
Szóval legalább végre a windows-os hdd boot-olt, a szabályosan jelentkező grub-ból egyelőre azt próbáltam. Az kijelezte a file kezelőben a linux-os hdd-t is, de nem mertem kipróbálni még, h rálép-e, nehogy fagyjon ismét. Inkább archiválni kezdtem a win-es hdd tartalmát. Eltelt kb fél óra, erre spontán restart-olt a gép, és kijelezte az alábbi, szürke sorokban látható hibát , ez esetben is!
A pláne, hogy MEGINT forró volt a linux-os hdd, mint ahogyan tegnap tapasztaltam! Tehát itt lehet a bibi, sztem ebből kellene kiindulni, hogy meg lehessen fejteni, mi a hiba oka. (Lehet, h mégis kellene rá egy jumper, ahogyan ma délelőtt teszteltem többnyire?) Tehát feltételezem, h azért spontán reboot-olt a gép, mert forró lett a linux-os hdd, nemde? Most várok kicsit, míg kihűl, és reboot-olok, hogy legalább archiválhassam tovább a win-es hdd egy részét, de igyekszem majd ez után rálépni a windows-ból a linux-os hdd-re is. Aztán azt is archiválom, amennyire lehet.
De persze jó volna kideríteni, mi miatt forrósodik fel a linux-os hdd. És akkor vélhetőleg az egész problémakör megoldódik.Egyébként a tegnapi egyik megjegyzésemre, miszerint meg fogom nézni, mit ír ki:
"[amikor] csak az [a win-es hdd] van bekötve, és boot, ekkor végre nem ír ntldr hibát, sajnos nem jegyeztem meg, mit írt ki, de most megnézem."
Most megnéztem, idézem:
error: no such device: {itt egy hosszú halandzsa szerűség}
grub rescue: {ITT A KURZOR VILLOG, PARANCS SOROS ÜZEMMÓD}
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Bluetooth hangszórók
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Call of Duty: Black Ops 7
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ford topik
- Érdekes eszközzel készül a HMD holnapra
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- 10magos! Fémvázas! HP EliteBook 860 G9 i7-1255U 16GB 512GB 16" FHD+
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch (minimálisan használt)
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest