Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fritz Teufel

addikt

válasz DittyCat #29552 üzenetére

Én év elején álltam vissza Linuxra és gyalultam azonnal az egész rendszeremet, rejtett gyári partícióval együtt. Igaz, nekem annyi előnyöm van, hogy 8 szemeszter informatikát hallgattam a GDF-en és ezelőtt 13 évvel még Linux volt a fő rendszerem, aztán beszippantott a Windows mélységes pöcegödre.

Tehát, amit én is javaslok. Nézegesd először a különböző disztribúciókat. Nézd meg, hogy melyik gyári DE (Desktop Environment) tetszik számodra. A gyári azért van kihangsúlyozva, mert a Linuxnál az csak egy állapot. Itt MINDENT testre lehet szabi, némi hozzáértéssel. Át lehet alakítani úgy egy DE-t, hogy első ránézésre nem fogod tudni megmondani, hogy az most Gnome vagy KDE. Persze, ez most nálad nem pálya, így fontos, hogy a gyári beállításokkal kézre álljon.

Disztribúciók: azt gondolom, hogy nálad nincs szűk keresztmetszet hardvert tekintve, választhatod szinte bármelyiket, akár a legcsicsásabb KDE-vel is.
    Kezdőként olyant választanék, amihez bőséges irodalom tartozik (vagy magyar vagy angol nyelven) valamint széles magyar felhasználói tábora van. Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor a MINT és az Ubuntu az első, ami szóba jöhet. Az Ubuntu egy picit érdekes, a hibaüzeneteivel, az ijesztő is lehet akár, de ez ott sajátosság. A Manjaro is egy járható út, attól függetlenül, hogy azt nyúzzák haladók is. A telepítése ugyan úgy végtelenül egyszerű mint a többinél és éppen olyan egyszerű használni. Igazából picit egyszerűbb: Ubuntu 3 sor parancs, Manjaro 1 sor, általában. Nézd meg előbb a Mint-et és próbálj ki többfélét is, amiket itt felsoroltak.

Kipróbálás: első körben egy 2-4 GB-os pendrive megteszi. http://pendrivelinux.com és egy kis leírás.

A notebookon be kell állítani, hogy pendrive-ról bootoljon. És már mehet is az éles próba. Gyakorlatilag már mindenre használható, mintha fel lenne telepítve. Javaslom, hogy a LibreOffice-t feltétlenül nézd meg! Kezeli az össze Microsoft dokumentumot, de a megjelenítéssel még mindig gondok vannak. Én a CV-met kellett, hogy átszerkesszem Linux alatt, mert a LO eltolta a sorokat és picit szétcsúszott a forma. Mivel teljesen áttértem Linuxra, már nem zavar, a CV-t meg úgy is pdf-ként küldöm el.

Ha végül is valamelyik mellett elhatározod magad, akkor a következő lesz az első teendő. Még Windows alól kell felszabadítani helyet a Linux számára. A felszabadult területet NEM kell formázni, csak legyen. Az, hogy mennyi hely szükséges, majd az adott helyzet fogja nagyrészt eldönteni. Alap esetben a Linuxnak bőven elég 20GB. Továbbra is kezdőként, én meghagynám a dualboot lehetőségét. Ha esetleg úgy alakulna, legyen lehetőség visszanyúlni/váltani. Ezen később úgy is lehet majd változtatni.

Egyenlőre próbálgass ki különféle disztrókat, és gyere kérdezni. Ha majd a tettekre kerül a sor, itt sok hozzáértő és jó fej krapek van, segítenek a telepítés részleteivel is - akár közben is. Jut eszembe! A youtube tele van telepítős videóval, érdemes azokat is megkukkantani. Kényelmesebb úgy nekiállni, hogy picit ismerős a dolog, hidd el!

Sok örömöt kívánunk a Linux szabad világában, érezd jól magad! :)

Új hozzászólás Aktív témák