Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- CaNNa3IS: Kis előkarácsonyi muzsika csak nektek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Ennél jobb Windows 7 Aero Skin nem igen van Windows 11-re (WindowBlinds 11)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase
üzenetére
Én fentebb adtam már egy bőven kielégítő választ.

Amúgy a kolléga által javasolt dd kiírás nem jó Windows telepítőkhöz, azzal még a 10-es sem bootol, nemhogy a 7-es. Linux ISO-k esetén viszont már használható ez a módszer.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase
üzenetére
Igen, nyilván nem kell egyből beleugrani a mély vízbe. Illetve legjobb a dual-boot és akkor nem kell kompromisszumokat sem kötni.

Windows alatt könnyű a telepítőt elkészíteni, egy Rufus szinte akármilyen Linux / Windows ISO-t kiír pendrive-ra. De az újabb Windows rendszereknél legegyszerűbb ez a fájlmásolásos módszer és akkor Linux alatt sem kéne külön programokkal szórakozni. Vagy akár a DVD-ről való telepítés is opció, de hogy melyiket választod, az már rajtad áll.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase
üzenetére
Üdv!
Ha Win8.1/10 ISO, akkor csak egy jobb klikk az ISO-fájlon és fel kell csatolni, majd a tartalmát rámásolni egy FAT32-re formázott pendrive-ra.
Ha Win7, akkor az már macerásabb...Annál a pendrive-ra történő kiíráshoz célszerű az UNetbootin / WinUSB programokat használni.
Illetve az is fontos, hogy pl. milyen módban bootol a gép. Az újabb Windowsok esetén a FAT32 jó lehet mindkettőnél, de a Win7-nél Legacy boot módban általában NTFS fájlrendszer kell + aktív partíció (boot flag). Utóbbi beállítására ezen hozzászólásban van egy jó videó. Bár elvileg az UNetbootin is aktívvá teszi a partíciót kiíráskor.

Akár egy felhasználóbarátabb Linuxot is ki lehetne próbálni, ott van például a Mint. A telepítő kiírásához ezen cikkben van hozzá egy jó szájbarágós leírás. De az ott említett optikai lemezes megoldás akár a Windows ISO kiírásához is használható. Továbbá a Windows - Linux dual-boot is opció lehet és megfontolandó a későbbiekben.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Egy meghajtón 1 db EFI partíció lehet. Tehát, ha külön HDD-re lett telepítve a Windows, akkor UEFI módban egy szűz lemezre elvileg létrehoz + 3 db partíciót, amelyekből az egyik az EFI. Na persze közben, ha másik háttértár is csatlakoztatva van, akkor az bekavarhat... Az EFI partíció(k) önkényes formázása / törlése meg pláne...
A Windows boot helyreállításához nem feltétlen elég UEFI módban egy sima javítás, lehet kell ott egyebeket is csinálni.
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Az nem lenne baj hogy az SSD-n lefo EFI particiora rakta magat, az mar nagyobb gond hogy letorolted.

Amit elso korben tehetesz (ujratelepites nelkul): windows telepito -> bootloader helyreallitas
Ilyenkor termeszetesen beallitja magat defaultnak, de elvileg bios-ban ki tudod majd valasztani a grubot is. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem pont az a gáz, hogy (ha úgy van ahogy sejtem) egyáltalán nincs windows boot bejegyzés. Az efi particióra rakta, amit utána formáztam. Ezért nincs windows a grub-ban se az alalpali boot opciók között sem!
Persze, lehet, hogy vakvágányon vagyok de az tény, hogy asudo update-grubnem tudta előcsalogatni!Szerinted amit fentebb írtam a win újratelepítésről és utána a parancs futtatásáról az nem jó?
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Meg kéne neki javulnia így! UEFI-t nem ismerve, azt nem tudom, hogy az SSD-n lévő boot partícióból ki kell-e szedni a windowsos boot bejegyzést, de igazából az nem okozhatna gondot.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ha notebookról van szó, akkor nyilván nem lehet csak úgy lehúzni, hanem ki kell venni belőle az SSD-t. A HDD meg gondolom caddy-ben van másodlagos meghajtóként. Vagy hogyan is van nálad ez az egész??
Az UEFI boot eleve macerásabb, mint a sima Legacy boot, főleg Windows - Linux dual-boot esetén. Viszont, ha már mindkét rendszer megfelelően fel lett telepítve, akkor a Linux egy
sudo update-grubparancs után sem teszi be a Windowst a boot listába? Illetve, ha több meghajtó van, akkor egyes gépeken bootolásnál pl. F12-vel lehet eszközt választani. Ha nincs is külön Windows Boot Manager a listában, attól még a HDD-t kiválasztva jó esetben indulnia kéne a Windowsnak is. -
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Hát pedig Legacy mód esetén a Windows - Linux dual-boot általában sima ügy és akár még ezt is meg lehet próbálni. Ellenben az UEFI boot jól meg tudja szívatni az embert, illetve ott az előbbi megoldás sem használható...
A külső HDD-re történő telepítés kb. ugyanaz, mint amit a pendrive-nál linkeltem. Illetve egy merevlemez eleve jobban bírja a sok írást, mint egy flash meghajtó és ezért az Ext4 sem probléma neki hosszabb távon. Viszont, ha gyorsaságot akarsz, akkor egy 7200-as típus előnyösebb, vagy legjobb lenne ilyen célra egy külső SSD-t használni. Erről nemrég írtam egy másik topikban.
-
Gyick
őstag
válasz
Rimuru
üzenetére
Felraktam így de a grub sehol..Érdekes az efi meghajtó 100% szabad még mindig akkor hova rakhatta?A biosban van egy olyan hogy csm ha az disabled akkor nem tudok választani semmit csak a windows boot loadert ha enabled hiába választom a vinyót akkor is csak a winfos jön be indulásnál.Majd este nekifutok még1x lehet mégis kell neki a /boot.
-
maglew
aktív tag
válasz
lev258
üzenetére
Letöltöttem a linuxmint-18-cinnamon-64bit ISO-t. Ezt kiírtam pendrivra az ISO to USB programmal, bootolható verzióban.
Beteszem induláskor a gépbe és kiírja, hogy vegyem ki az USB-t. Nem bootol

Windows betöltése után próbáltam futtatni, meg se nyikkan
Whats the problem?

-
maglew
aktív tag
válasz
lev258
üzenetére
köszi!
Namost ha le akarnám gyalulni a régi windowst, és helyette linuxot akarnék akkor mit kell tennem?
Nem akarnám hogy fenn maradjon a windows, csak linux lenne a C: meghajtón.Ugyanúgy a kiírt file-t bedugom, boot, partíció, teleül és már használható is?
Vagy hogy kell telepíteni? -
growler
őstag
válasz
maglew
üzenetére
Windows után, talán ismerősebb / kezelhetőbb lesz a Mint - Cinnamon felülettel.
Innen letölteted az ISO képfájlt: [link]
(Valamelyik Európai tükröt (Cseh, vagy Német) válaszd a letöltéshez)
Vagy kiírod DVD-re
Vagy valamelyik segédprogram segítségével ( Rufus, Unetbootin, YUMI ) egy pendrájvra.
Ha megvan, a gépeden átállítod a boot sorrendet (hogy a DVD-ről vagy a pen.-ről bootoljon)
És telepítés nélkül kipróbálhatod a Mint-et ( Linuxot
)
Ismerkedj vele ! Nézd meg milyen előtelepített alkalmazások vannak benne.
Mit -hol találsz / tudsz beállítani. PL. csatlakozz a net-hez, ha magyar billentyűzeted van.
ezt is beállíthatod, a magyar nyelvi fájlokat is telepítheted (egy ki / be jelentkezés után,
magyar lesz a menü. Böngészhetsz...stb, stb.
Bármit elronthatsz, nem probléma ... mert egy újraindítás után az eredeti állapotot kapod
vissza. -
maglew
aktív tag
Sziasztok!
Ma lett tele a tököm a Windows-al, úgy gondolom át kívánok térni a Linuxra, ebben kérnék segítséget.
(Még soha nem láttam linuxos gépet, tök hülye vagyok hozzá kérlek ne hurrogjatok le)Neten utána olvastam, melyiket javasoljátok - Ubuntu vagy Linux mint?
Hogy kell telepíteni? Simán úgy mint a Windows-t be-bootoltatom cd-n és telepedik?Fog rajta menni a Word, Excell, PDF, illetve az adó program?
Képekett JPG illetve Videót fogok tudni nézni rajta (Mpeg, AVI?)Köszönöm: Edina
-
Balion
senior tag
Köszi előre is

Első kérdésem nemigen Linux specifikus de nyilván találkoztatok már ilyennel, ezért megkérdem.
Szóval teljesen külön telepítettem a két rendszert, először csak HDD és rá win, utána csak SSD és rá Antergos. Most mindkettőt beszerelve a BIOS egyből úgy fogad, hogy windows boot manager van az HDD-n, és az SSD-n is. Persze ha SSD-re megyek, csak újra indul a gép, nyilván nincs, ami bejöhetne. Amúgy van Antergos is, tehát minden rendben működik, csak mit keres ott az a fölös Windows boot manager? -
Dave™
nagyúr
Sajnos a gyári NAS-ok valóban ezt csinálják, legalábbis amivel eddig találkoztam (Synology, D-Link) igen. Ha magad építesz, ott lehet olyan NAS OS-t választani, aminél felcsatolható az NTFS meghajtó és használható is megosztásokra. Mondjuk kicsit dolgozni kell ezzel is, szóval lehet jobban jársz ha elfogadod, hogy ezek ilyenek (vagy építesz Windows alapú NAS-t, de szerintem ez a legkevésbé kényelmes megoldás).
-
-
Balion
senior tag
2 külön merevlemezen van a win és a Linux. A grub nem is jelentkezett indításnál, hanem biosban döntöttem el, melyiket szeretném használni. Aztán most lefuttattam a sudo grub-update-et, és így indításnál már felajánlja az összes boot lehetőséget (windowst is) Ezzel ugye nem írtam bele a windows dolgaiba? Mert azért telepítettem őket külön lemezre, hogy ne piszkáljon egyik se a máséba bele.
-
Lathronos
őstag
válasz
growler
üzenetére
Köszönöm a javaslatot, megpróbálom.
Maga a Windows nem is zavarna, úgy sem használom, így majd amúgy is ext4 lesz belőle, de a 140 GB-nyi digitalizált családi videókat és fényképeket 4 generációra visszamenőleg jó lenne lementeni, mert 2 hónapom ment rá a digitalizálásra és nem szívesen kezdeném elölről az egészet. A testdisk-ről olvastam, hogy állítólag átpakolható az NTFS partíció tartalma a /home partíciómba, csak azt nem írják hogyan? 
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Történt mai reggelen, hogy a PC-mben lévő egyik HDD-m NTFS partíciójával(Windows van rajta a játékok miatt) valami történt, mert nem indult. Ez a kép fogadott:
Na mondom fain, a HDD-nek annyi. De a biztonság kedvéért lefuttattam egy parted -l parancsot, aminek a kimenete ez:
tomi37@tomi37-ubuntu:~$ sudo parted -l
[sudo] password for tomi37:
Típus: ATA SAMSUNG HD160JJ (scsi)
/dev/sda lemez: 160GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: msdosSzám Kezdet Vég Méret Típus Fájlrendszer Jelzők
1 1049kB 106MB 105MB primary ntfs boot
2 106MB 160GB 160GB primary ntfsTípus: ATA WDC WD2500AAJB-0 (scsi)
/dev/sdb lemez: 250GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gptSzám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 61,5GB 61,5GB ext4
2 61,5GB 246GB 184GB ext4
3 246GB 250GB 4158MB linux-swap(v1)Látja a HDD-t az ubuntu és a partíciókat is, így tehát a lemez nem halott, csak valami történt, sejtésem szerint a partíció(160GB ntfs) omlott össze, vagy a windows boot recordja. Találkozott valaki ilyesmivel?
-
Balion
senior tag
válasz
Rimuru
üzenetére
Nemrég, amikor az Ubuntu partícióit töröltem le, úgy gondoltam, hogy teljesen tiszta lappal kezdek, minden maradványát eltávolítom, még az EFI-ből is, mivel új disztrot raktam fel, mondom ki tudja, az nem e rak fel más fájlokat is, aztán csak szemetelődik agyonra a partíció. Próbálkoztam Windows telepítőn belül efi visszaállítási parancsokkal, aztán Ubuntu live usb-ből megnyitottam az EFI-t, és ott törölgettem dolgokat
(amúgy volt rajta egy Ubuntu mappa is)
Boot repairert (azt hiszem ez a neve) is használtam, BIOS boot listájából is kitöröltem az ubuntut, mégis minden indításnál be akart jönni a grub, és Biosban is ott maradt az ubuntu indítási lehetőség. Végül olyan ideges lettem, hogy leformáztam az efi particiót, aztán valahogy nem sikerült újra rámásolni a winhez szükséges fájlokat.
Elég nagy macera volt, azóta vágyom egy olyan megoldásra, hogy ne legyen egymáshoz köze a 2 rendszernek, úgyhogy érdekelne a téma
-
Balion
senior tag
Kipattant egy ötlet a fejemből, hogy nemelehetne úgy megoldani ezt a dual bootot, hogy a windowsnak megmarad az efi particiója érintetlenül, míg a Linux boot fájljait egy pendrivera tetetném a telepítővel, így egyáltalán nem kavarodik a 2 rendszer. Járható út? Illetve létre lehet hozni a HDD-n is külön boot partíciót?
Valamelyik megoldást jó lenne, ha meg tudnám valósítani. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
"....szinte minden induláskor van olyan dolog ami picit másképp működik mint az utolsó használat alkalmával"
Szigorúan Windows 8.1 + után indítva áll meg a fenti mondatrész.

Mióta Win7-ről áttértem, kb 3 éve és nem nagyon bootoltam csak Linuxról, nem tapasztaltam olyat, amit írsz. Felhasználóbarát disztrókat próbálgattam (egy jó ideje a Jessie is annak számít, nekem legalábbis).
A Mint a fő rendszerem, 13 óta csak használom a mindig frissebbet és 3 éve soha nem lepett meg semmivel, pedig már gépet is cseréltem közben.Próbáld ki 10 napig úgy, hogy csak Linuxot használsz és meg fogsz lepődni, minden nap ugyanolyan unalmasan fog telni, bootol és működik, picit frissít naponta pár percet és működik ugyanúgy tovább.
Megállapíthatjuk bátran, hogy fenti mondatod nem a Linuxról szól.

(#48117) Lathronos
Csak nem az LFS lesz a következő áldozatod, amiből remastert csinálsz?

-
Na átpattantam windowsra és kikapcsoltam a gyorsindítást. Most minden oké.
A dologban az az érdekes, hogy ez az opció BIZTOS be volt kapcsolva tegnap is. (elsőre összekevertem a dolgot a bioszos fats boot opcióval)
Nagyon bejövős a linux de azt már a manjaronál észrevettem, hogy (persze lehet én vagyok még túl tufa a rendszerhez) szinte minden induláskor van olyan dolog ami picit másképp működik mint az utolsó használat alkalmával. -
spammer
veterán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Gyaníthatóan ez:
"The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting)"Windowsban a gyors indítást (vagy mi a fene) kapcsold ki és úgy lődd le a rendszert. szerk: kép
-
Skacok!
Tegnap még simán kezelte a linuxom a másik meghajtón lévő NTFS könyvtárak fájljait oda vissza.
Ma meg meg akartam nyitni a VLC-vel egy fájlt a wines lemezről és ezt a hibaüzit kapom:"Error mounting /dev/sda5 at /media/gaboa1/Cuccok: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda5" "/media/gaboa1/Cuccok"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda5': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option."Mi a gáz?
-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ha a külső USB-s HDD-re telepítetted a GRUB-ot(ekkor mivel nincs közvetlen összeköttetésben az ATA vezérlővel, így manuálisan kelll hozzáadni a Windows partíciót), elméletileg nem okoz gondot ha leválasztod, és a PC-n lévő Windows loader-je is megmarad, így leválasztás után simán bootolni fog a Windows.
-
Balion
senior tag
Segítsetek!
Éjszaka 500 MB-ot szedtem le 100 KB-es sebességgel, hogy frissítsem a wifi drivert. Frissítés után begyorsul normál sebességre, eddig legalábbis Mintben mindig működött ez a driver. Most Lubuntun próbáltam ugyanazt a metódust , és az eredmény az lett, hogy minden sikeresen feltelepült, csak éppen reboot tuán annyira sem működik a wifi, mint előtte, még csak nem is pislog a wifim. A mintben is vlt egyszer egy hasonló probléma driver felrakás után, de akkor legalább a network listában ott voltak a csatlakozási lehetőségek, csak nem tudtam egyik wifire sem csatlakozni. Most egyáltalán nincs is wifi listám. A wifi készülékem csak akkor ébred fel, ha windowsra bootolok.
-
King Unique
titán
válasz
Balion
üzenetére
Több Linux telepítésekor az új rendszerbetöltője felülírja a meglévőét, de eleve frissíti a boot listát és továbbra is kiválasztható lesz a GRUB-ból az összes OS. Legacy bootnál nem szokott ezzel különösebb gond lenni, bár olyan volt, hogy a korábbi Linux betöltője frissült és újra az lett a default. Az UEFI boot már bonyolultabb, de több Windows / Linux telepítésekor is nálam 1 - 1 db "Windows Boot Manager" és "ubuntu" bejegyzés volt, ha jól emlékszem. Tehát gondolom a meglévőt frissítette az új OS telepítésekor. De azt nem mondom, hogy minden gépen feltétlen ez lesz, illetve az EFI partíción lévő mappák tartalmát, az esetleges plusz bejegyzéseket annyira nem elemezgettem.
-
King Unique
titán
válasz
Balion
üzenetére
Ez nem Windows, nem feltétlenül kell mindig újratenni. Igaz, én előbbit sem szoktam (nem is nagyon kellett), max. legvégső esetben. A többit meg már leírta más.
Az UEFI külön állatfaj és meg tudja szívatni az embert...a Legacy boot egyszerűbb és kevesebb szokott lenni vele a probléma. Előbbinél az adott OS bejegyzése is jól beeszi magát és pl. Linuxnál ezen cikk végén lévő
efibootmgrmegoldással lehet eltávolítani. Felrakhatsz több rendszert, max. annak a saját rendszerbetöltője felülírja az előzőt, de amúgy (jó esetben) továbbra is indítható lesz minden OS. Ezért is mondtam, hogy azt a 300 GB-ot vétek egy rendszerre elpazarolni. -
Balion
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Jó kis leírások, köszi!
Az egyik leírásban olvasom, hogy előre létre lehet hozni a partíciókat. Nekem a 300 GB az unallocated, szóval érintetlen. Milyen módon kell őket létrehoznom? (NTFS?) (ui: lehet félreértettem az angol szöveget, és nem windows-al hozhatom létre előre, hanem az általad említett "valami mással"?)
A rendszerem amúgy UEFI, win 8.1, amd proci, nvidia gpu. A tervezett linux egy mint mate x64. -
King Unique
titán
válasz
Balion
üzenetére
Okozhat az egyéb problémát is, ezért alapból ajánlott kikapcsolni dual-boot esetén
—►[link], [link].Aztán amúgy nem ártana több infót megadni, mert azt sem tudjuk milyen gép, Legacy / UEFI boot, milyen Linuxot akarsz felrakni stb...
Valamint előtte nem ártana átfutni néhány leírást —►[link], [link]. Illetve azt hozzátenném, hogy például ez a megoldás kizárólag Legacy boot esetén működik.
Ha UEFI boot van, akkor ez eleve macerásabb...annál ez esetben a Secure Boot kikapcsolása valóban ajánlott, illetve az EFI partícióra is figyelni kell. Bár utóbbit a Windows már vsz eleve létrehozta, így nem kell még egyet csinálni. Illetve telepítésnél célszerű a "Valami más" opciót választani a kézi partícionáláshoz, ahol ezen leírás alapján megjelölhető a meglévő EFI partíció. De olyan is volt, akinél csak az első opció, az automatikus mellételepítés működött jól.
Amúgy 300 GB még kicsit sok is magának a rendszernek. Elég lenne neki ennek a tizede is, főleg ha első körben csak ismerkedni akarsz vele.
A dual-boot telepítéssel (főleg UEFI) csak óvatosan és szükség esetén előtte érdemes lehet a rendszerről és / vagy a fontos adatokról biztonsági másolatot készíteni —►[link], [link]! -
Balion
senior tag
válasz
Rimuru
üzenetére
Köszi!
Én úgy értelmeztem (mivel azt írták
), hogy a hibrid indítás azt csinálja, hogy a win shutdown-nál félig alvóba teszi magát, és így a linux számára láthatatlan lesz, nincs meg a hozzáférése a felébresztéséhez.
Ubuntu.com: "
When it is enabled -- and it is enabled by default -- Windows shuts down in a hybrid state, somewhere between a full shutdown and a "sleep" state. The dual boot manager which Ubuntu will install (called grub) does not presently (March 2015) know how to start Windows from this hybrid state. You must therefore disable Fast Startup if you ever want to use Windows again after installing Ubuntu."
Ok, a secure bootra is figyelek.
Még win installkor meghagytam 300 giga particionálatlan helyet. Ezt majd a linux telepítője formálja meg magának? -
Rimuru
veterán
válasz
Balion
üzenetére
Kicsit fals infoba futottal bele. A hybrid boot kikapcsolasat azert szoktuk javasolni mert ilyenkor a Windows zarolja azokat a particiokat amiket hasznal, tehat ha te pl adatot szeretnel mozgatni Linuxrol windowsra akkor ezt nem tudod megtenni. Ha ez ki van kapcsolva (vagy csak rendesen le van allitva a Windows) akkor nincs ilyen gond.
A masik dolog a secure boot, ezt szerintem erdemes kikapcsolni sok bosszusagtol kepes megkimeleni.
Amit elozetesen csinalnek az a particionalas, meg windows alatt szabaditanam fel azt a helyet ahova a linuxot akarod telepiteni. -
Balion
senior tag
Sziasztok, szeretnék linuxot feltelepíteni (egyelőre) másodlagos rendszerként win 8.1 mellé.
Véletlenül botlottam bele ma abba az infóba, hogy mindenképpen ki kell kapcsolni winben a hybrid bootot, mert a linux boot menüje nem fogja látni a wint, és többet be se tudok lépni windowsba.
Nem szeretnék ilyen részletek mellett elmenni. Tudnátok még olyan dolgokat mondani, amit mindenképpen el kell végeznem windowsban/BIOS-ban, mielőtt neki látok a telepítésnek? -
Zahze
csendes tag
Sziasztok.
A laptopomra (8GB ram, 250GB SSD, 500GB HDD) raktam fel egy Linux mintet Windows mellè. Jelen pillanatban a HDD-n tárolok ntfs fájlrendszeren 400GB adatot, tehát ezt hagytam úgy ahogy van. Az SSD-re raktam a / -t 40GB-al, ès a /home-t mèg 30-al, a swap-ból nem tudtam hogy kell e 8GB mellè (nem szoktam hibernálni) de a biztonság kedvèèrt csináltam egy 8GB-os swap-ot a HDD elejère.
Szeretnèm kèrdezni hogy vállalható e hosszú távon ez az "elrendezès"???
A másik, miután felraktam a linuxot a win10 mellè, mikor bootoltatom a win10-et, először le akatja ellenőrizni a disk-et, amit át lehet skippelni gomb lenyomással. Eddig mindig át skippeltem mondván hogy el akarja barmolni a GRUB-ot. Nem tudjátok hogy mivel lehetne a Win10 ètvágyát az ellenőrzèssel kapcsolatban lecsökkenteni ??
Előre is thx.

-
C. s.
addikt
válasz
Lathronos
üzenetére
Köszi szépen! Furcsa, hogy épp ezt spórolták ki belőle, de nem tűnik nehéznek orvosolni.
Egyébként Ubuntu Studio 16.04.1 LTS-t és Linux Mint 18-at használok, illetve még csak nézegetem. Most, hogy ki kell merészkednem vele a netre, fölmerült bennem egy fontos biztonsági kérdés, amire sajnos az első hozzászólásban sem találtam választ. Lehet, hogy csak engem aggaszt, de engem nagyon!
Mivel Windows van a gépemen, és sok-sok mindenféle adat, ami akár meg is fertőződhet, bizonytalan vagyok. Amíg valaki csak Linuxot használ, nincs mitől tartania. De amint a Windows-t indítom, egy esetlegesen ártó kódot tartalmazó fájl, amit Linux-szal letöltöttem (pl. egy kép: épp nemrég volt 2 fertőzött példányom is) simán zűrzavart okozhat. Ezt hogyan lehet kiküszöbölni? A Windows-hoz szokott agyam egyből rávágja, hogy valós idejű védelemmel és egy jól konfigurált tűzfallal rendben volna. A másik lehetőség, hogy mindig lehúzom a HDD-t, ha a Linuxot használnám. Macerás...Gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint egy duál-bootos gépnél. Mi a megoldás, ha az ember Windows-t is használ?A sudo parancs csak "egyszer használatos"? Azaz nem kell kikapcsolni és nem fogja emelt jogokkal hagyni a fiókot?
Melack:
Köszönöm a linket, bőven adtál házit!

-
Lathronos
őstag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ja, hogy van Windows is? Akkor a legegyszerűbb megoldás ha RUFUS-szal írod pendrive-ra.
Ha fekete képernyő fogad bootolásnál, érdemes megpróbálni a force VESA-t.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Az a lényeg, hogy az adott boot módban való telepítésnél mondhatni megkövetelt az ahhoz tartozó partícióstílus. Ha például eleve szűz és partícionálatlan a lemez, akkor annak megfelelően fogja majd beállítani a telepítő. Legalábbis a Windows esetén igen, de gondolom a Linuxnál is egy első opció szerinti telepítésnél. Ha meg pl. UEFI módban akarsz MBR lemezre telepíteni (kézi partícionálásnál), akkor rendszerint problémázni szokott miatta.
A telepítő terén maga az ISO is fontos, hogy az mit tud. Egy fejlettebb W8.1/10 akár egy FAT32 | MBR formátumú pendrive-ról is bebootol UEFI módban
—►[link]. De pl. egy 7-es már nem feltétlenül és ezért is van többféle beállítási opció a menüben. Amiknél eleve más fájlrendszerre formázza a pendrive-ot, egyiknél beállít aktív partíciót (boot flag), a másiknál nem. Az MBR / GPT állítgatása nem feltétlen létszükséglet, de egyes gépeken való bootoláshoz szükséges lehet még az is. Ezért lett kiemelve a biztosan szó.Linux ISO-k közül meg sok eleve hibrid és ezért írható képfájl / DD módban is egyaránt. A másik program a partícióstílust alapból nem piszkálja és DD módban kiírva ok lehet mindkét boot módnál. Lehet ez esetben akár a Rufus beállításainál az első opciót választva is. De UEFI-ben eleve a harmadik ajánlott és akkor GPT-re állítja, hogy biztos, ami biztos alapon minden gépen működjön.
-
lev258
veterán
-
King Unique
titán
válasz
Apollyon
üzenetére
Micsoda leosztás, SSD-re a Linux, HDD-re a Windows. Emlékszem még korábban mindenki azt kántálta, hogy előbbi alá nem kell ám SSD.

Amúgy, ha UEFI-s gép, akkor az meg tudja szívatni az embert...én is nemrég szépen jártam egy laptopnál [link] + a többi. Win10 alatt dual-boot esetén még a fast startup = gyors rendszerindítás kikapcsolása ajánlott, amit ezen cikk is említ.
Na persze nálad 2 külön lemez, vsz jobb gép, így talán nagyobb szerencséd lesz. -
King Unique
titán
válasz
cami][us
üzenetére
Ezt, hogyan kell érteni, adatpartícióként mért ne lehetne használni Linux alatt egy NTFS-re formázott SSD-t? Persze nem sok értelme van és nagy luxus ilyen célra...igaz nálam is külső USB-s házban van egy, de én eleve OS-t futtatok róla.

(#47265) ubyegon2: azért azt a több 100 TB írást, amit a legtöbb SSD kibír, pár töredezettségmentesítés biztos nem fogja feszegetni.
Mondjuk ezeknél eleve felesleges is és aszem a Windows is "letiltja" rajtuk. -
King Unique
titán
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Hát pl. Linux alatt NTFS-t max. akkor érdemes használni, ha Windows alól is el akarod érni a meghajtót / partíciót. Tehát mindkét OS-en használod a lemezt.
-
Sinisi
senior tag
Hibaüzenet:
A hely nem csatolható
Error mounting /dev/sdb2 at /media/mint/Új kötet: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000" "/dev/sdb2" "/media/mint/Új kötet"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Failed to mount '/dev/sdb2': A művelet nem engedélyezett
read-only with the 'ro' mount option. -
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Márpedig biztos, hogy nálad van a hiba... nálam a (legújabb) Rufus simán kiírja pendrive-ra a 64 bites Lubuntu 14.04 / 16.04 ISO-t GPT-UEFI módban és utána bootolható. Írásnál általában elég a normál ISO képfájl mód, de ha a DD-t választod, azzal is ok lesz. Utóbbinál max. utána a Windows nem mutatja rendesen a partíció méretét, de Rufus / HP Tool / külső partícionáló program / diskpart clean + lemezkezelő általi újraformázással / újrapartícionálással helyreállítható.
Illetve Windows alatt használható még a fapados Win32 Disk Imager is Linux ISO-k kiírásához, az is dd módban dolgozik. Továbbá ezek az ISO-k eleve hibridek és tudnak Legacy | UEFI módban is bootolni úgy tudom.
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
Ha sikerült feltenni és most minden klappol, akkor ok. Majd a közeljövőben talán csinálok egy UEFI-s Windows - Linux telepítést, aztán akkor megnézem annál is jobban ezt az EasyBCD-s dolgot. Ha most a GRUB az alapérzelmezett rendszerbetöltő, akkor szükség esetén a boot menüt tudod Linux alól szerkeszteni a Grub Customizer segítségével + [link]. Azzal beállítható a sorrend, időköz stb.
A Mint normál esetben simán felcsatolja az NTFS partíciókat, de ha Windows - Linux dual-boot van, akkor 8.1/10 esetén bekavarhat a fast startup = gyors rendszerindítás. Korábban linkeltem ezt a cikket, amiben szintén említik, hogyan lehet a vezérlőpultban kikapcsolni.
(#47162) ubyegon2: Mint Cinnamon az örök kedvenc.

-
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Kapásból szembetaláltam magam azza a problémával, hogy az NTFS-filerendszert nem csatolta föl...
ezt dobja hibaüzinek ha ráálok a meghajtóra:
Error mounting /dev/sdb2 at /media/mint/Új kötet: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb2" "/media/mint/Új kötet"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Failed to mount '/dev/sdb2': Operation not permitted
read-only with the 'ro' mount option. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
Azokat inkább felejtsd el... már a legelején megmondtam, hogy Windows alatt nem kell semmit formázni, formázatlan = nem lefoglalt partícióként kell hagyni és majd live Linux alól formázod.
EasyBCD-ben az új bejegyzés hozzáadásánál, ha a Linux/BSD fül alatt nem mutatja a linuxos partíciókat, akkor lehet UEFI bootnál nem használható ez a megoldás. Én is csak Legacy boot + MBR alatt teszteltem, ott simán működik. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
Ha a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett és a Linux rendszerbetöltőjét az sda5-re rakod, akkor előbbi rendszerben hozzá kell adni EasyBCD-vel. Ez Legacy módban ok, de UEFI-ben macerásabb lehet, EFI partíció stb. Amúgy nálam, ha a lemez elején volt a gyökérpartíció és arra ment a rendszerbetöltő, akkor is indult a Linux, de ott mondjuk nem volt dual-boot.
" minitool partition magiccal ext4-re formáztam a Linuxnak szánt helyet, és a 4Gb-s szeletet pedig engedte swap-ra formázni"
Tudnak a Windows alatti partícionáló programok is Ext2/3/4 fájlrendszerre formázni, de a legtöbb xarul csinálja...nálam utána a Linux vagy nem tudta felcsatolni a partíciót, vagy csak olvashatóként engedte. Éppen ezért inkább live rendszer alól érdemes formázni. Vagy közvetlenül a telepítőben, vagy a GParted használatával.
-
mzx
senior tag
válasz
Rimuru
üzenetére
Köszi a további ötleteket nektek!

Közben rájöttem, h a legalapvetőbb beállítások egyike ilyenkor, ha gyárira visszanyomom a BIOS-t. Megtettem, és most már jó!
Csak tudnám, hogyan állítódott el... és hogy egyáltalán mi lett átállítva a bios-on , ami következtében az említett hiba kialakult... itt lakó személy elvileg nem tehette... Kaptam olyan ötletet is, h netán az utcában valaki másfajta villamos feszültséggel dolgozott alkalmasint... ilyesmi is okozhat bios spontán átállítódást??Persze jó volna egyszer rájönni, mi okozhatott ilyen furcsaságot, h pár másodpercig van net konkrétan csak az egyik gépemen, majd megszűnik ugyanazon gépen, és ahányszor ujra csatlakoztatom a netet, ismét pár másodpercig van, majd megint nincs - miközben a másik gépemen remekul fut az internet...
A lényeg, h ez a probléma megszűnt, puszta bios standard visszaállítással.
--------
- ÚJ KERDES 1.:
Ettől függetlenül szeretném megkérdezni, hogyan kell linux alatt ping-et futtatni? Anno még windows alatt csináltam, de már az se rémlik. Sajnos hardver terén pláne tájékozatlan vagyok...
- ÚJ KÉRDÉS 2.:
Valaki tud segíteni NÉMET nyelvű bios használatában? Keresgéltem tavaly linket , sikertelenül... Van egy kicsi német szótáram, avval szoktam bajlódni.... Angolban kiigazodom alap szinten, németül szinte semmit nem tudok.Pl felmerült ugyebár live cd indítása, de nem jöttem rá, hogy tavaly hogyan találtam ki, melyik, német nyelvű bios menuben lehet boot-sorrendet állítani.... Most egyszeruen nem lelem....
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
Na igen, erre voltam kíváncsi. Tehát minden GPT, még a 2 TB-os adattár HDD is. Ezek szerint ennél a kettős bootnál inkább az UEFI dominál. Ez esetben pedig nyilván nem ajánlott Legacy only módra átállítani, mert az csak megkavarja és vsz nem fog elindulni a Windows. Bár ezek a Windowsra való külső partícionáló programok olyan profik, hogy akár ilyet is megoldanak. De inkább ne piszkáld.

Ez az automatikus telepítés valóban fura dolgokat művel....gondolom a 16 GB RAM miatt állított be kb. ekkora swap partíciót, de az azért kicsit sok. Főleg egy SSD-n, illetve a helyszűke miatt amúgy sem érdemes ennyit elpazarolni. A kézi partícionálásnál (Valami más) UEFI boot esetén elvileg meg kéne adni az EFI partíciót is. A swap nem kötelező és a fenti screenshot alapján is enged továbblépni. De, ha problémázik miatta, akkor egy kisebb, pár GB-os méretet esetleg lehet neki adni.
Illetve a 18-as Mint még elég friss és nincs kizárva, hogy itt-ott kicsit bugos. Ha netán még tovább próbálkozol vele, akkor a 17.3-as verzióval is akár meg lehetne próbálni. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
OK, de előtte inkább kérdezz, ha nem világos valami! Nehogy megint az legyen, ami fentebb.

Illetve, ha most megy a Windows, akkor lemezkezelőben / külső partícionáló programmal érdemes lehet biztosra megnézni, hogy MBR / GPT van-e az SSD-n. Mert normál esetben, ha pl. UEFI boot + GPT és átállítod Legacy bootra, akkor nem fog elindulni. Bár nálad ez a default kettős boot elvileg mindkettőt engedélyezi, de hogy ez esetben pontosan hogyan működik, azt nem tudom. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
Hát igen... bár benne volt a linkben, de lehet úgy kellett volna kezdenem, hogy először VirtualBox / VMware alatt kéne csinálni egy próba telepítést, vagy eleve egy pendrive-ra telepíteni. Szóval elnézést!

Partícionálásnál lehet bonyolítani + swap & home partíciókkal, de elég akár a teljes rendszert a / gyökérbe csatolni, aztán kész. Illetve, ha ennyi RAM van és nem akarsz hibernálni, akkor a swap sem szükséges. De most nálad az sda5-re csak a home lett pakolva, viszont a rendszernek nem lett külön gyökérpartíció csinálva?? Előbbinek eleve sok a 25 GB, illetve a rendszerbetöltőt a főlemezre = sda kellett volna rakni. Vagy, ha pl. azt akarod, hogy megmaradjon a Windows rendszerbetöltője, akkor ezzel a megoldással oda, ahova a rendszer is települ. Továbbá a Mint most nem bootol be, csak a GRUB települt, illetve UEFI-s gép (mert van EFI partíció)?
A Windows lemezkezelőben lévő RAW partíció az mikori állapot? Mert mondtam, hogy nem kell formázni és azt unallocated = nem lefoglalt típusúnak jelzi. Az Ext4-et meg aszem kifogástalan elsődlegesnek.Ha nem bootol be a Mint, akkor megpróbálhatod a fentiek alapján újratelepíteni, vagy eleve az Ubuntut feltenni az adott partícióra. De, ha UEFI boot van, akkor macerásabb, külön EFI partíció kell stb.
Vagy, ha van kéznél egy Windows telepítő, akkor akár meg lehet próbálni azzal helyreállítani a saját rendszerbetöltőjét. A korábban linkelt hsz-ben arra is van példa. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi
üzenetére
Üdv!
Ezen hozzászólásban lévő linkeket nézd meg + az alábbi cikk is hasznos. Tehát lehet telepíteni többféleképpen, illetve eleve meghatározó a Legacy / UEFI boot is ilyen téren. Valamint telepítésnél érdemes a "Valami más" opciót választani a kézi partícionáláshoz. Windows alól pedig a lemezkezelővel tudod lecsípni a szükséges helyet, amit formázatlanul kell hagyni. Vagy, ha szimpatikusabb, akkor lehet akár külső programokkal is csinálni [link].
Maga a gép elég erős, így szinte akármelyik Linux disztró elmegy rajta. Ott a népszerű Ubuntu 16.04 (és különféle változatai), illetve még az Ubuntu MATE 16.04, ami talán emészthetőbb. Bár szerintem Windows után a Linux Mint áll leginkább kézre és elég felhasználóbarát is egyben. Mehet a 64 bites 17.3 / 18 és a Cinnamon (Main Edition) kiadást célszerű kipróbálni.
-
wopi
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm a segítséget. Csak linux volt a gépen, ezért nem volt opció, hogy windowsból indítsam a frissítést. A bootolható pendrive készítését én is ezekkel a programokkal próbáltam, sikertelenül. Végül az lett a megoldás, hogy szégyenszemre feltettem egy windows 7-et, és abból frissítettem. Le is futott, minden oké. Az új SSD-mre természetesen a Mint ment vissza.

-
King Unique
titán
Üdv!
Egy Lenovo laptopnál nálam a BIOS-frissítés úgy volt legutóbb, hogy csak el kellett indítani az exe fájlt Windows alól és megcsinálta automatikusan, újraindította a gépet stb. Ha nálad nem megy pendrive-ról, akkor próbáld CD/DVD-re kiírni az ISO fájlt és arról bootolni. Persze, ha van a laposban optikai meghajtó...
Ha nincs, akkor a pendrive-ról bootolásnál az is számíthat, hogy Legacy / UEFI módban bootol-e a gép. De, ha csak SATA1-et támogat, akkor gondolom nem mai darab és inkább előbbi. Akadnak különféle programok boot pendrive készítéséhez, de egy részük csak Windows only. Illetve ITT van még egy leírás, amiben a dd-t használta az illető. A Win7 telepítő elkészítésénél nálam csak az UNetbootin, illetve a sima fájlmásolásos módszer működött Linux alatt: [link], [link].
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
A laptopom BIOS-át szeretném frissíteni (hogy ne csak SATA 1-et támogasson). Mint fut a gépen. Letöltöttem a megfelelő BIOS csomagot hozzá, amiben van egy indítható .exe fájl, amire azt írják, hogy csak Windows 7-ről megy (természetesen linuxról .exe fájl nem megy, tudom). Másik megoldásként van egy .iso fájl, amit szeretnék pendrivera kitenni, arról bootolni, de nem megy. Próbálkoztam DD-vel, winusb-vel, unetbootin-el... Mind azt csinálja, hogy a fájlokat ráteszi, de nem hajlandó a gép bootolni róla. Próbáltam, hogy a pendrive-ot FAT-ra formáztam, de ugyan ez. NTFS-re formázva szintén. Próbálkoztam másik pendrive-al, szintén... Próbaként megpróbáltam, hogy egy Win7 telepítőt teszek rá, ugyan ezekkel a módszerekkel, de szintén nem hajlandó róla bootolni.
Mit csinálok rosszul? Adjatok ötletet kérlek!

-
saelin
veterán
válasz
saelin
üzenetére
No, úgy ahogy megoldottam a linux boot kérdést, de a grub még mindig nem hajlandó a windows 10 előtt betölteni...
A biosomban van egy multiboot delay menüpont, ahol felvettem 10 sec-re az értéket, ha nem csinálok semmit, akkor magától bootol a win. De ha feljön a boot manager és az uefi file opciót választva kikeresem az ubuntut és más linux disztrókat, akkor el tudom indítani őket - elementary és linux mint-el tesztelve, majd ezek le lesznek törölve. Miután kiválasztom a linux efi file-át, csak akkor jön fel a grub, amiben benne van a windows boot manager-e is.
Ezt úgy tudtam kihozni, hogy megcsináltam a powercfg-s mókolást win-ben és sda-ra telepítettem az efi file-t - egyúttal köszönöm God Vazzeg-nek a tippet. Ez a win10 egy rohadt makacs öszvér, de lehet csak a GPT partíció szívat ennyire.
Volt már pár linux instalom, de mióta áttértem win10-re... ez volt eddig a legkeményebb mind közül.
-
spammer
veterán
válasz
Drughi
üzenetére
Nem nagyon ajánlatos pendrive-ra telepíteni, mert egyrészt nem fogod azt a sebességet kapni, amit elvársz, másrészt egy idő után meg fog dögleni a pendrive.
Egyébként megoldható, csak telepítésnél figyelj oda, hogy a GRUB-ot (rendszerbetöltő) a pendrive-ra rakja, hogy ne írja felül a Win bootloaderét.
Van sok linuxos játék Steam-en, nézd meg a Steam oldalán. Illetve Wine/Playonlinux segítségével elég sok windowsos játék is játszható.
-
Drughi
addikt
Sziasztok,
Az alábbit szeretném megcsinálni:
Adott egy notebook rajta egy (lassúcska) WIN10.
Szeretnék pendrive-ra telepíteni egy alap linuxot (Ubuntu vagy ha mást ajánlottok akkor azt).
Úgy szeretném megoldani, hogy ha a gépbe be van dugva a pendrive, akkor felajánlja, hogy windows / ubuntu bootoljon, ha nincs a gépbe, akkor alapértelmezetten a HDD-ről a windows.Ez megoldható?
Természetesen úgy szeretném, hogy ami munkát végzek a Linux alatt, az megmaradjon a pendrive-on.
+1 kérdés: Steam-es játék futtatható / telepíthető, vagy az csak win?
-
Rimuru
veterán
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Linux kepes bootolni legacy modban is GPT-rol, sot igazabol a windows is. Viszont az igaz hogy ne keverjuk a dolgokat.

Ami mar nagyobb kulonbseg hogy Linuxot el lehet inditani MBR-rol is EFI modban. -
saelin
veterán
Windows 10 mellé uefi-ben hogy lehet linuxot telepíteni? Próbáltam deepin-t, ubuntu-t, mint-et, de mintha nem települne a group2 és mindig a windows tölt be. Próbáltam a boot delayt fentebb állítani, hátha csak túl rövid és átugorja a groub-ot, de az sem nyert.
Fast Boot kikapcsolva a biosban és a windows-ban is, secureboot nincs és átnézve a bios-t más huncutság sem. A deepin-t szerettem volna kipróbálni élesben, mert vmware alatt nem az igazi.Már csak arra tudok gondolni, hogy kikapcsolom az uefi-t és legacyben telepítem fel, így a win maradna az uefi-s rendszerben, csak a biosban kellene átkapcsolnom a legacy/uefi kapcsolót. Ez működhet?
-
lev258
veterán
válasz
lanszelot
üzenetére
Az utolsó két gondolatom.
A grub rescue üzenet Grub hibát jelent, nem lehet semmit állítani, ami rávenné, hogy ilyenkor automatikusan tovább menjen.
Valóban lehet úgy is csinálni, hogy ne sérüljön a Windows boot, de ehhez nem a lemezre, hanem partícióra kell telepíteni a Grub-ot (és szükség esetén azt is elérni, hogy indulni tudjon onnan-ezt UEFI mellett könnyebb kivitelezni, mint legacy módban). -
lev258
veterán
válasz
lanszelot
üzenetére
Hadd mondjak egy példát.
Egy átlagos gépen Windows mellé telepítve egy Linuxot a Grub menüben jelenne meg a Windows is, onnan lehetne azt indítani. Grub és Linux eltávolítása esetén boot repair-re lenne szükség. Ha pendrive-ra kerül teljesen (Grub-bal együtt) a Linux, akkor a BIOS sorrend alapján indulna egyik vagy másik rendszer, illetve a Grub-bal fel lehet ismertetni a Windows-t és onnan is indítható. Ha a felemás módszert alkalmaznád, akkor a Windows csak úgy tudna indulni, ha benn van a pendrive, mert csak a Grub-ból indítható, az viszont pendrive hiány esetén grub rescue-t ad (error-t), és nem tud tovább menni.
Tehát nálad a felemás eset szerencsésen nem tette boot-olhatatlanná a másik rendszert, de ez nagyon speciális helyzet.
Ezért nem jó a megközelítés.
Nincs Mac-es tapasztalatom, tudom, ott kissé másképp megy a dolog, de a lényeg remélem világos lett így. Én többet nem tudok mondani. -
King Unique
titán
válasz
Zola007
üzenetére
Üdv!
Mért pont 53? Akkor már legyen 60 GB a Windows rendszerpartíció. Illetve eleve attól függ, hogy mennyi program és egyéb cucc lesz rápakolva, de min. 40-50 GB az ajánlott. A Linuxnak, ha csak próbálgatni akarod, elég akár 10 GB is. Ha komolyabban kívánod használni, akkor általánosan 15-30 GB javasolt. Persze kicentizni egyiknél sem érdemes, inkább legyen több, mint kevesebb. A GParted utólag tudja csökkenteni az Ext4 rendszerpartíció méretét, ha esetleg elméretezted volna. Viszont növelni csak akkor, ha nincs közvetlenül utána lefoglalt terület.
Továbbá telepítés előtt ezeket sem árthat átnézni, illetve itt van 2 másik jó leírás: [link], [link]. Ha a telepítőt Windows alól írod ki, akkor a Rufus javasolt. Illetve figyelni kell, hogy a gép boot módjának megfelelően kell kiírni az Ubuntu telepítőjét is [link]. Illetve természetesen magának a telepítésnél is figyelni kell a Legacy | UEFI bootra. Valamint először a Windowst célszerű telepíteni, utána a Linuxot.
-
tonyrulez
őstag
válasz
lev258
üzenetére
Windows szerint BIOS Mode: Legacy
Partíciós tábla mindkettőn MBR.
BIOS boot beállítások, Samsungon W10, Kingstonon Mint.
Pontosan már nem tudom mit írt ki, sorrendben hiába teszem a Mintet előre, már semmi sem jön fel, rögtön a Win indul.
Köszönöm a segítséget
-
tonyrulez
őstag
válasz
tonyrulez
üzenetére
Hát ez valamiért nagyon nem akar összejönni
BIOS-ban állítgattam UEFI/legacy-t, újratettem párszor, végre eljutottam odáig hogy működött a GRUB, el is indult a Mint. Miután felkerültek a frissítések, beállítottam az nVidia drivert, újraindítottam, feltettem a Chrome-ot, majd semmi sem indult el kb. Se Chrome, se Firefox, se sok alkalmazás. Fájlkezelő, terminál elindult (chrome-ra error initializing nss with a persistent database-t és sok egyebet írt), majd a következő restartkor már a grub rescue fogadott. Egyelőre leformáztam NTFS-re, Windows mellett tárhelynek jó lesz, aztán ha lesz rá időm visszatérek a linux felpakolásához. -
ZTE_luky
senior tag
Sziasztok! Fel szerettem volna telepíteni az ubuntu oprendszert a gépemre, de az alábbi probléma akadályozott:
előzmény:
Laptopomban két hdd van, pontosabban egy 1TB-os HDD és egy 120GB-os SSD. A HDD-n is vannak partíciók (adat, játékok,50gb szabad a linuxnak) Az SSD-n meg csak a windows, de ugye az is le van particionálva amit a win. automatikusan intézett.A linuxot telepítőt kiírtam pendrivera, bootoltam, elindítottam a telepítőt, azonban a telepítőben csakis az SSD-t látom partícióra szedve a HDD-t csak egybe az egészet látom hogy 1TB és ismeretlennek titulálta, és csak egyben tudnám formázni. Mi lehet a baj, tudnátok segíteni?
ui.: Linuxal még nem volt dolgom, mit javasoltok kezdőknek? (programozáshoz és arra kéne ha összeburulna a win.) Mint-re meg Ubuntura gondoltam, ti mit javasoltok?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
z123456789
üzenetére
Hy!
A Windows nem ismeri a Linuxos fájlrendszereket, se a rendszerbetöltőket, így alapból semmit sem fog tudni arról, hogy van Linux is a gépeden. Igaz, hogy a cégnek van kvázi Linux terméke (azure), de ettől még az asztali OS-ekben semmi Linuxal kapcsolatos nincs meg.Itt nálad az történt, hogy a Puppy valamiért nem telepített Grub2 rendszerbetöltőt (lehet véletlen kikapcsoltad a telepítés alatt), az ugyanis csinált volna egy boot menüt, ahonnan mindkét rendszert tudod indítani.
Viszont elsőre valami közismertebb disztrót javasolnék. Pl. ezt: [linux-mint-17-kde-kiadas], az az opera puppy mintha 2012-es cucc lenne és a puppy disztrókat nagyon gyenge gépre csinálják de amin elfut a Win7, azon bármelyik Linux is röhögve.
-
King Unique
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
Ha a live telepítő mutatja a partíciókat, azokat - vagy legalábbis amelyiken adat volt - fájlkezelőben nem lehet felcsatolni? Ha újratelepíted a GRUB-ot a lemezen (összefoglaló vége), akkor sem bootol be az Ubuntu. Vagy a Windows telepítőt elindítva és abban a javítást választva?
Na meg itt az sem mellékes, hogy milyen a gép, milyen módban bootol: Legacy | UEFI? Lehet a telepítőt nem annak megfelelően írták ki pendrive-ra, vagy elállítottak valamit és azért nem ment. Na meg, ha UEFI-s gép, akkor Secure Boot és egyebek is bekavarhatnak dual-boot esetén. -
Rimuru
veterán
válasz
kovaax
üzenetére
Az FF megtartja az NPAPI flash tamogatast (ennek Windowson van ertelme), ebbol pedig szamomra az kovetkezik hogy lesznek okosak akik megoldjak majd a flash kerdest Linuxon is (pl freshplayerplugin
).NewmanHD: Te tudsz kartyarol bootolni? mazlista, nekem nincs ilyen okos a
BIOSUEFI.
Szerintem sok kulonbseg nem lenne tapasztalhato. -
Hapi18
tag
Segítség!
Van egy ext 4-re formázott vinyóm amit samba szerverrel osztok meg a helyi hálózaton a routerbe dugva.
A probléma az hogy nem enged róla semmit letörölni. Mindenhol minden engedélyt megadok magamnak, a samba szerveren, a windows 7 alatt a gépen amiről látom a vinyót. Már csak arra tudok gondolni hogy ez valami linux okosság, hogy a file rendszer kialakításakor, a vinyóra ír valamit, ami miatt nem tudok róla semmit letörölni. Minden más remekül működik egyébként.
Ebben kérem a segítséget.A vinyót egy ubuntu 14.04.4 boot cd-vel formáztam meg. Tele van mindenféle jóval szal újraformázás nem opció de előbb utóbb betelik szal jó lenne törölni róla ezt azt néha....
-
Antergos telepítés után hibaüzenet:"Invalid partition table!" Entert után bejött a bejelentkezési képernyő, de miután beírom a jelszavam csak villan egyet a képernyő és visszadob a bejelentkezésre.
Ezt találtam a hibaüzenetre de sajnos egy kukkot nem értek belőle. Az angol tudásom kb. nulla.
If you use BIOS+MBR boot method and msdos partition table, the BIOS may show this error message before entering Syslinux or other boot loaders. To bypass it, press Enter. To prevent it, put the "boot" flag on a primary partition (instead of a logical partition). You may refer to the wiki page of your boot loader to see how this works. It may be a "kindly reminder" to Windows users, since Windows can only boot on primary partitions.
-
King Unique
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
Lehet azért nem tudott hozzáférni, mert ugye alapértelmezetten be van kapcsolva a fast startup (gyors rendszerindítás) [link].
Illetve ezek a Linux alatti antivírusok (pl. ClamAV), azért nem egy KIS szintjén vannak detektálás terén. A KRD meg eleve az egyik legjobb és legajánlottabb ilyen célra."A mozilla thunderbird /eredeti oldalról/ telepítője fertőzte meg a gépet"
Azt azért nehezen hiszem, hogy a gyártó oldaláról letöltött eredeti telepítő meg lenne pakolva vírusokkal. Próbaképpen letöltötten most a 45-ös verziót és felraktam Windowsra. Nem tapasztaltam semmi rendellenességet és az MBAM sem talált utána semmit. Tehát szerintem voltak azon a gépen, oprendszeren más gondok (akár user error) is, amik miatt megfertőződött.
-
King Unique
titán
válasz
bandras0226
üzenetére
Tehát akkor a másik SSD (Windows) átkerül máshova és csak az új, üres SSD lesz benne. Akkor pedig simán mennie kéne a telepítésnek. De UEFI módban a Secure Boot kikapcsolása lehet akkor is szükséges lesz, mert azt nem tudom, hogy jelenleg egyik-másik Linux disztró hogyan áll ennek támogatása terén.
Valamint jól kell kiírni az ISO-t. A Rufus nem bonyolult, mert a fentebb említett dolgot kell csak beállítani + max. az ISO-t kitallózni. Az meg azért elvárható, hogy legalább azt tudja a user, hogy milyen a gépe (BIOS / UEFI), milyen módban bootol... Illetve messze nincs még egy ilyen program, ami ennyi mindent tud és ennyi mindent magától beállít. A többi szoftver jobbára csak rászórja a pendrive-ra a telepítő fájljait, max. esetleg formázza előtte, de azt se mindegyik. A Rufus ezen felül beállítja az MBR | GPT partíciósémát is, tud normál és dd módban is írni, akár még külön partíciót és bejegyzést is csinál a pendrive-ra, hogy biztosan bootolható legyen az adott módban.
Amúgy Linux ISO-k kiírásához még a Win32 Disk Imager javasolt, de az is csak szimplán rászórja a fájlokat dd módban.
SSD esetén erősen javasolt a SATA AHCI mód.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
bandras0226
üzenetére
Tehat a jelenlegi heylzet: Volt benne egy SSD azon van Windows, raktal bele meg egy SSD-t ami ures?
Csinalsz egy bootolhato pent amirol telepitesz es kesz.
-
Dell latitude 7440-re tennék Voyagert. Vettem mellé még egy ssd-t azt raktam a gépbe a windowsos ssd mellé. Az f12 gombra feljövő menüben végig entereztem az összes opciót de mindig a windows indult el. Ezután kivettem a windowsos ssd-t és kicseréltem az újra. Erre valami olyasmit ír hogy nincs bootolható eszköz a gépben.
Esetleg nincs valami magyar leírás hogy hogyan kell linuxot telepíteni erre a fajta laptopra? Egyszer már raktam rá Mintet de már elfelejtettem hogyan. Azt meg letöröltem mert nagyon apró volt minden.
-
King Unique
titán
válasz
üzenetére
Nem is az NTFS feltétlen xar, hanem az ilyen flash eszközökre alapból nem ajánlott tartós használatra a naplózó fájlrendszer. Illetve ki tudja, hogyan volt használva, le volt-e mindig megfelelően választva stb...?
A TestDisk / PhotoRec ingyenes és multiplatformos, így Linux esetén is érdemes lehet megpróbálni.Windowsra a GDB már fizetős és csak keresni enged ingyen, menteni már nem. Az EaseUS is még nagyon jó és annak az ingyenes verziója 2 GB adatot enged lementeni. Aztán nemrég volt ingyenes promója az iCare-nek, de az pont lejárt...az IDR viszont még csaknem egy napig él és érdemes lehet regisztrálni rá. Illetve ott van még a megint ingyenes Recuva.
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos
üzenetére
Kösz a linuxos ötletet, mert múltkor az Ubuntu beépített tooljával nem tudtam bootolható Ubuntut kreálni pendrive-ra...

Windows alatt a Rufus pedig a mindenes, annál is lehet választani normál | dd írás között. Bár utóbbit csak az "Arch származékokhoz" szoktam használni (pl. Antergos, Chakra, Manjaro). -
Pszihonaranc
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Sikerült megcsinálni úgy, ahogy szerettem volna!
Swap particiót is csináltam kb. 8 gigát, linuxnak hagytam kb.22 gigát, a maradékot meg NTFS-re formáztam, és már látom windows alatt is.Az akciót sikeresnek könyvelem. Ismételten köszönöm neked Unique.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm kedvességedet és türelmedet is.

Formázatlan kapacitás 476939 MB a Hdd-m nek véletlenül 250Gb-ot mondtam....
A számítógép használata nem ismeretlen fogalom nálam, nem vagyok egy feladós típus.....
Igen én sem értem az 5 perces bootot...? A 4 GB RAM-nak is elegendőnek kéne lennie.
A cserehelyet nem csináltam a disztrohoz mert úgy láttam hogy hozzá nem nyúlt 1x- sem, mert 4-Giga a ram.
A lényeg a Képregény - Windows mellé Ubuntu, Syl kolléga írását is figyelem-bevettem és rengeteget olvastam.
A Linux magyar fórum oldalakat is szinte teljesen átböngészve olvastam át.
Autoditakta módon és ezért 100%-ig mindent lehetetlen átolvasnom.
A lényeg nagyon nagy megszállottság szükséges a Linux-hoz, mint példaképen csak idézném, "AMIGA SZÁMÍTÓGÉP", használatának élsajátítása, de a Linux most a lényeges.
A lényeg nem adom fel ha már nekifogtam a Linux-nak és megyek az úton tovább remélhetőleg sikerrel járok...Üdv, István
-
lanszelot
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Az EFI nem így működik.
Ott hiába van bootolható eszköz, ha azt nem fogadja el. Nincs lehetőség kiválasztani, mert nincs.
Pl usb telepítők egyiket se. Se win 7 se win 8 se win 10, se linux, se bsd csakis os x. SD-ről se.
Live cd-ket se indít el. Linuxot nem is látja, se a win 7-et.
Ilyenkor kell egy segéd pl rEFIt vagy a rEFInd, ami megkerüli az EFI -t. Ezt teszi a grub is telepítés után.
Optikai meghajtóról viszont elindítja a dolgokat, de csak windows-t és pár linuxot képes így telepíteni.
De a rEFIt ilyenkor is segíthet.
Van amit még a rEFIt se képes elindítani, pl fedoraAz alvós probléma nem oldódott meg, mert az a file nem létezik. Így megoldottam én, töröltem a rendszert, és jöhet az ubuntu.

KDE gond az volt, hogy csak angol nyelvet ismerte /ami nem is lenne nagy baj/, de túl sok lomosz volt az alap asztalon. Teljes tálcasor, fent is valami a jobb sarokban, ikonok.... Meghagyom utolsó lehetőségnek.
-
King Unique
titán
válasz
Pszihonaranc
üzenetére
Üdv!
A GRUB lett az alapértelmezett rendszerbetöltő, vagy megmaradt a Windows sajátja, netán bootoláskor pl. F12-vel választasz a két lemez közül? Azaz az SSD-n a Windows betöltője a HDD-n meg a GRUB van? Amúgy egy 10-15 GB-os partícóval mehetett volna akár az SSD-re is a Mint, a HDD meg megmaradt volna + tárhelynek.
Ha telepítésnél a teljes lemezt (1 TB) felhasználta és leformázta Ext4-re a Mint, akkor a Windows azt alapból nem tudja kezelni, max. lemezkezelőben mutatja kifogástalan elsődleges partícióként. Hogy használni tudd + tárhelyként, arra 2 lehetőség van (ha egyébként nem kavar be a caddy):
a.) Létrehozod a HDD-n a kívánt nagyságú partíciót NTFS-re formázva (pl. GParted segítségével).
b.) Windows alá felraksz valamilyen Ext fájlrendszert támogató külső drivert: Ext2Fsd | Paragon ExtFS.
Szerintem célszerűbb az előbbi megoldást választani, de utóbbi is működőképes, használtam már. Illetve egy Linuxnak nem kell 1 TB-os partíció, se a rendszernek, se a home mappának.
Ekkora tárhelyre fel lehetne tolni akár 10 db Linuxot is, vagy még többet. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Pszihonaranc
senior tag
Sziasztok!
Van a laposomban egy SSD, amin windows 7 rendszer van. Vettem egy HDD-t, amit caddy-be raktam és betettem a gépbe. A célom az, hogy az új HDD-re linux mintet rakjak (úgy, hogy az SSD-hez nem nyúlok), és így 2 operációs rendszer legyen a gépemen.
Amit eddig sikerült elérnem:
-Feltelepítettem a HDD-re a linuxot és működik. Pipa
-Az SSD tartalmával nem történt semmi. Pipa
-Bekapcsolásnál (Bootnál) elő tudom hozni, hogy melyik meghajtóról, melyik op. rendszert futtassam. Pipa
-Mind a 2 rendszer egymástól függetlenül elindul és fut. Pipa.Viszont szeretném, hogy a linuxot futtató HDD látható legyen windows 7 alatt is, és tudjam használni a tárhelyet.
(Linux alatt látom az SSD-t amin a windows van, és hozzáférek az adatokhoz.)Hogyan tudnám kivitelezni?
Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
Hát akkor nem tudom, de ez így kicsit furcsa, mért én még nem futottam bele ilyenbe. De, mivel nem ismerjük pontos telepítési körülményeket, beállításokat stb., így fene tudja mi okozta?
Ha olyan OS kell, amibe bele van pakolva majdnem minden, akkor pont az Ubuntu és a Mint előnyös ilyen téren. Az nem feltétlen mérvadó, hogy a Mint esetén 3 éve voltak gondok, mert azóta az is fejlődött, új ISO-k lettek kiadva stb. Lehet megérne egy próbát a 17.3 Cinnamon.
Azt sem értem, hogy a Debian letöltésénél mi a gondod? A hivatalos oldalon fent vannak a linkek, pl. a live ISO-k elérhetősége, amit fentebb én is linkeltem. Ha pedig a net szakadozik, az megint nyilván egyéni probléma. Ahogyan azt sem értem, hogy mért nem indítható el a Fedora? Miről telepítesz (pendrive | DVD), mivel lett kiírva az ISO, jól lett kiírva, a gép boot beállításainak (Legacy-MBR | UEFI-GPT) megfelelően lett kiírva? Ha másik gépen Windows alól írod ki, akkor legjobb erre a Rufus.
Illetve ez nem Windows, hogy teljesen letiltsuk a frissítést. Legalábbis nekem még nem volt abból bajom, hogy lefrissítettem a rendszert friss telepítés után. Sőt, Windows alatt sem, ott sem szoktam letiltani. -
King Unique
titán
válasz
Önjelölt
üzenetére
Ahogy a fórumtárs írta, az UNetbootin egy régebbi verziója alkalmas lehet erre. Bár nekem csak Legacy BIOS és MBR esetén működött, illetve NTFS-re formázva volt, hogy nem akarta rendesen megcsinálni. A WinUSB-t az új disztrókban meg nem lehetett normálisan feltelepíteni, nem is nagyon működött. Szerintem az lenne a legjobb, ha van rá lehetőséged, akkor Windows alól készítenéd el a Win10-es telepítőt egy arra alkalmas programmal. Ilyen pl. a Rufus.
Amúgy múltkor meg azon röhögtem, hogy Ubuntuban az Indítólemez-készítő alkalmazással írtam ki pendrive-ra az Ubuntu telepítőt. De bebootolni már nem akart...

-
válasz
Önjelölt
üzenetére
Nincs sok tesz erre, de először az Unetbootin 494-et próbáld ki. W7-8-al működött, de a későbbi verziók már nem alkalmasak e célra.
Ha nem működik, akkor ugorj neki ezeknek:
Trick Unetbootin to create a Windows USB installer with Linux. - WinUSB
How To Try Windows 10 If You’re Running Linux
How to make bootable pendrive for Windows 10 from Ubuntu?
(#45550) Flowtation Örülök, ha haladsz vele, így is működhet a vak vezet világtalant!

-
Önjelölt
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan tudok (milyen programmal) létrehozni usb boot pendrive-ot, linux mint alatt. Egészen pontosan a windows 10-et szeretném usbre lementi úgy, hogy ha kell akkor meglegyen, de ezzel az unetbootin-al nem sikerült.
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
DJosef
őstag
Feladtam Urak!
Segítséget szeretnék kérni ahhoz, hogy a 2 linux partíciót 1 ntfs-re formázzam és visszatérjek a Windows-ra.
Pendriverol tudok bootloni, és ott tudom használni a kdr partíció managert.
-
válasz
DJosef
üzenetére
Igen, csak az sda3-hoz nyul hozzá. Ilyen sok helyet akarsz adni a Mint-nek, 15 - 20 Gb bőven elég csak a rendszernek és inkább külön csinálj egy /data vagy más nevű tárolót, ami akkor is megmarad, ha a rendszered elszáll/lecseréled, stb.
swap-ot nem csinálsz?
Látom, 4 GB van, anélkül is elvagy, ha nem használsz erőforrás zabáló programokat, nem virtualizálsz és nem hibernálsz!Huha, én ott akadtam el, hogy win helyett rakod fel, milyen win van ott az ntfs-eken? Annyira bennem maradt ez a win helyett. Ha win 8 v. X van ott, akkor ezt az írást át kell olvasnod, mert ott mást is kell csinálni, mégpedig a Win-ben!
Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé Ubuntura van, de csak a környezet és annak a szine más.
-
King Unique
titán
válasz
mobilizmo
üzenetére
Szia!
Összefoglalóban van egy jó cikk ehhez [link]. Ha pedig azt akarod, hogy a Windows rendszerbetöltője legyen az alapértelmezett, akkor az is megoldható [link].
Illetve figyelni kell, hogy amilyen módban bootol a gép és telepítve lett a Win10 (pl. Legacy-MBR | UEFI-GPT), annak megfelelően legyen telepítve a Chakra is. Valamint Windows alól pendrive-va kiírni a telepítőt legjobb a Rufus. Annál felül az előbb említett bootnak megfelelő opciót kell beállítani és a kezdés előtt megjelenő ablakban az "Írás DD képfájl módban" lehetőséget kell választani. A legtöbb Linux ISO-hoz jó a normál írás is, de a Chakra dd írást igényel. Használható még a Win32 Disk Imager, az is dd módban írja ki. De előbbi tool sokkal jobb és több dolog beállítható benne. -
lev258
veterán
válasz
vadorzó
üzenetére
Majd akkor kell, ha állandóra akarod felcsatolni azokat a partíciókat és Terminálon keresztül szeretnéd megoldani. Ha nem állandóra, akkor pedig pár kattintás a rendszerben.
SSD-ről talán már ajánlottak mások írásokat, ott a trim-et érdemes beállítani, ha a rendszer nem tenné meg automatikusan.
Ha csak Linux lesz a gépen, idővel talán megérné az ntfs partíciókat is lecserélni. Egyrészt egy kicsit lassabbak a műveletek a natív Linuxos fájlrendszerekhez képest, másrészt az ntfs partíciót időnként illene töredezettség mentesíteni Windows alól.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Warhammer 40.000
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900XT 20GB Be quiet Pure Base 500FX EVGA750W
- Új és régi konzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - Már 12.52 FW-s PS4-ek is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor, MS4022
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 Super 8GB Zalman T4 PLUS FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

)
Maga a Windows nem is zavarna, úgy sem használom, így majd amúgy is ext4 lesz belőle, de a 140 GB-nyi digitalizált családi videókat és fényképeket 4 generációra visszamenőleg jó lenne lementeni, mert 2 hónapom ment rá a digitalizálásra és nem szívesen kezdeném elölről az egészet. A testdisk-ről olvastam, hogy állítólag átpakolható az NTFS partíció tartalma a /home partíciómba, csak azt nem írják hogyan? 

A dual-boot telepítéssel (főleg UEFI) csak óvatosan és szükség esetén előtte érdemes lehet a rendszerről és / vagy a fontos adatokról biztonsági másolatot készíteni
Mivel Windows van a gépemen, és sok-sok mindenféle adat, ami akár meg is fertőződhet, bizonytalan vagyok. Amíg valaki csak Linuxot használ, nincs mitől tartania. De amint a Windows-t indítom, egy esetlegesen ártó kódot tartalmazó fájl, amit Linux-szal letöltöttem (pl. egy kép: épp nemrég volt 2 fertőzött példányom is) simán zűrzavart okozhat. Ezt hogyan lehet kiküszöbölni? A Windows-hoz szokott agyam egyből rávágja, hogy valós idejű védelemmel és egy jól konfigurált tűzfallal rendben volna. A másik lehetőség, hogy mindig lehúzom a HDD-t, ha a Linuxot használnám. Macerás...Gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint egy duál-bootos gépnél. Mi a megoldás, ha az ember Windows-t is használ?
Mondjuk ezeknél eleve felesleges is és aszem a Windows is "letiltja" rajtuk.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
CPT.Pirk