Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pitterix: Gyógytorna
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- gerner1
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
én hozzászóltam, bár a megállapításom eléggé univerzális. ennél jobban viszont nem szeretnék belemenni
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
Hacsak nem itt mert a W10 topikba (eddig) teljesen korrekten es kulturaltan lekezeltek a kerdest. Vegulis kozvelemenykutatasnak is felfoghato.
En pont azert nem valaszolok a konkret kerdesre se itt se ott mert mindkettot napi szinten nyuzom. Ahogy eszrevettem a dualbootosok nem nyilatkoznak. Itt se ott se, bizonyara nem ok nelkul. -
-
válasz
pinnacle
üzenetére
P4 - önmagában semmit nem árul el a hardverről, mert nyilvánvalóan a memória mérete is számít.
Bármilyen Linux jó lehet rá, ha nem akarsz grafikus felületet - ha igen, akkor két eset jöhet szóba: Bunsen Linux <- ezt meg kell tanulni használni. Másik eset: kidobod mindkettőt a kukába. Gyanús, hogy ez lesz a megoldás.
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Van 2db régi P4-es gépem. Milyen Linuxot ajánlotok, ami a legkevésbé erőforrás igényes és a kezelőfelülete leginkább hasonlít a Windowsra?
-
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
-
válasz
Kacsasült
üzenetére
A linux számomra ismeretlen nyílt mező, de elbóklászok rajta. Nem egy korlátolt dolog. Dolgozni kell vele és akkor dolgozni lehet vele. Abszolút analfabéta vagyok hozzá, de érdekes dolgokat tudok vele művelni. Szeretem , kezdem megismerni. ..... Azért még dualbootban. ...

-
Kacsasült
tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Megkerdem helyetted, ezen ne muljon...pill
Win10-es csoportba irtam
-
Vasti74
senior tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Régen piszok jók voltak az MLF-es (...remélem még jól írom ;-) linuxos levelező listák, micsoda forgalom volt rajtuk... Az volt ám a szép világ :-)
Na ott is az volt, hogy volt pár ember, akire nyugodtan mondhatjuk, hogy linux guruk voltak, a stílusuk meg hát - az olyan volt, amilyen ;-) Viszont BÁRMIRE tudták a megoldást, vagy legalábbis konstruktívan tudtak valami irányt mutatni, ha az ember elakadt :-)
(Volt olyan egyszer, hogy kimentünk a kollégával egy nagyobb céghez valamit szerelni, és nekem a becenevem is Vasti, meg a nick nevem is ez mindenhol. Bent voltunk a rendszergazdáknál, a kolléga szól, hogy Vasti! Az egyik rendszergazda meg: véletlenül nem a linux listás vasti vagy??? Mondom de :-) Ő meg az XY: régóta "ismertük" egymást szakmailag, aztán véletlenül összefutottunk :-)
Ha-ha, ez de jó sztori volt, de kit érdekel, igaz? Elnézést, sok a szabadidőm :-) -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Tudom, hogy lehetséges a dolog tisztában vagyok vele. Csak valami lépés nekem kimarad, valami kapcsoló, ami mindenkinek fullalap, hogy be vagy ki kell kapcsolni vagy hiányzik egy csomag, vagy valami ilyesmi és ezért már le se írják sehova se. Viszont nem vagyok a tudás birtokában. Sokszor tapasztalom azt, hogy a leírások elnagyoltak és olyanoknak készül, akiknek nincs is szükségük rá, viszont, akik meg ez alapján próbálkoznak túl kevés.
Egyik pl. a dhewm3 How to install leírása:
"If you bought the game on CDs/DVD, base/pak000.pk4 - pak004.pk4 and d3xp/pak000.pk4 can be copied from the disks, the other files are from the patch."
Csak a kezdők számára az az elhanyagolható, ámde létfontosságú info maradt le, hogy hova a tökbe másold, miközben a honnan még számomra is evidens.
A végére rájöttem, de nem érzem magamnak többnek azáltal, hogy nekem kellett kitalálni. -
fatpingvin
addikt
válasz
Kacsasült
üzenetére
nekem nem tartozol semmifajta magyarázattal, nem azért írtam hogy nekem felelj hanem azért hogy magadnak tedd fel ezeket a kérdéseket. vigyél haza belőle amit szeretnél.
egyébként ha már a szóhasználaton lovagolunk, a hozzászólásodból, főleg a korábbiak fényében nem éppen az objektív kíváncsiság jön le.
egyébként ennek kapcsán jutott eszembe valami: szerinted mekkora szarvihar pöndörödne abból, ha én egy pingvoines proifilképpel beírnám a windows topikba hogy "amígy itt ki miért használ windowst? hogy kötöttetek ki ennél a rendszernél?"
nyilván nem fogom kipróbálni mert kihajítanak trollkodásért, pedig a reakciókra őszintén kíváncsi lennék. -
Kacsasült
tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Az a problemam, hogy tamadoan lepnek fel olyankor, amikor csak megkerdeztem, ki miert hasznalja az adott rendszert. Erdekes modon tobb felhasznalo agresszio nelkul leirta, hogy milyen uton jutott el a linuxig. Jelen pillanatban semmifele problemat nem vetettem fel, megis olyan valaszt kaptam, ne akard,hogy a linux windows legyen es igy tovabb...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Érdekes, eközben a protondb-n meg ott egy adag ember, akinek ment a World of Tanks. Én amúgy átmentem War Thunderre a WoT után mikor rájöttem, hogy a T6 felett szándékosan veszteségesek a tankok... A WT-t kicsit könnyebb beüzemelni Linuxon.

ubi, megint pihire fognak küldeni.
Empátia please.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Kacsasült
üzenetére
ó igen az UNIX fórumok örök paradoxona...
a veteránok sérelmezik hogy MIRŐL ír az újonc, az újonc sérelmezi hogy HOGYAN fogalmaz a veterán.
drága fórum, soha ne változz
Kacsasült, neked meg annyit írnék erre hogy értem ha zokon veszed, valahol meg is értem, de get over it. lehet hogy mindenki hülye, de az is lehet hogy te voltál helikopter. ebben én nem akarok igazságot tenni, döntsd el te magad, annyit tegyél csak meg előtte hogy a hozzászólásokból az információtartalmat nyered ki és nem a hangvételt.
én amikor elkezdtem komolyabban a saját lábamra állni a pingvintermesztés terén, először én is sérelmeztem sok nyers megszólalást. aztán pár év távlatából visszaolvvasva rá kellett jönnöm hogy ezekből tanultam a legtöbbet, és nem mellékesen megtanultam ez alatt a nyomás alatt értelmesen és célirányosan kérdezni. -
Kacsasült
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Annyit kerdeztem, hogy ki miert hasznal linuxot? Ebben a kerdesben hol talalhato meg az, hogy a rendszert szidom? Mikor irtam egyszer is olyat, h szar a rendszer? Nem probaltak segiteni 25-en 100x, hanem segitettek 25 100x...hasznalom a linuxot, sose szidtam...vagy kevertek valakivel vagy ertelmezesi gondjaitok vannak
Ubyegon2 - legyszives idezz tolem, olyat h leszarozom a linuxot, vagy olyat, amivel serelmek ertek a linuxot... Olyan szavakot hasznalsz, hogy hoborgok...ezutan ne mond azt, h nem vagy tiszteletlen
-
válasz
Kacsasült
üzenetére
Ő ilyen. Rengeteget balhéztam én is vele és aztán elsimultak a dolgok. Ne azt nézd ahogy mondja hanem amit mond. Megváltozik a véleményed mert nem hülye és jellemzően jót akar és néha még igaza is van.
Ne légy már anyámasszonykatonája, egyébként itt 25-en vagy 100x próbáltak neked segíteni csak valahogy nem sikerült sose...? -
válasz
Kacsasült
üzenetére
Páran leírták már neked rajtam kívül is, mégis követelőzve hőbörögsz, miért ilyen szar a Linux, mikor Te azt akarod, hogy működjön minden úgy, mint Windowson. Nyíltan leírom neked, mi a helyzet, ezzel nem bántani akarlak és tiszteletlen sem vagyok. Ha képtelen vagy megérteni, amit sokan leírnak, azon nem segíthet innen senki. Ez van.

-
Warton
őstag
válasz
üzenetére
Ezeket próbáltam:
Lutris ahogy korábban írtam egyáltalán nem működik nekem. Wargaming center nagy nehezen feltelepült, aztán indítás után 5 mp-es fekete képernyő és visszadob az asztalra. Biztos valamit configolni kéne a wine-on, de ehhez kevés vagyok, normális, épkézláb, naprakész leírást pedig nem találtam, az alapbeállítással ez van.
Steam többféle proton verzióval, gloriouseggel sem sikerült elindítani. Kb. homokóra egy percig aztán off.
A LinuxMindos videóval a gond az, hogy nagyon régi, már a játékot többször átszabták, ráadásul eléggé követhetetlen, szétszórt benne a srác, de neki jár a piros pont mert sikerült elindítania és lehet az alapján akkor el lehetett indítani ma már szerintem nem.
Playonlinux nem járható ez sem, ezt írják is a leírásban, hogy 2020-ig lehetett azzal telepíteni. Éppen ezért már bele se kezdtem.
A játék fórumán van egy részletes leírás, ezt is próbáltam, az utolsó, decemberi hozzászólásban van leírva, hogy sikerült e ez alapján elindítanom vagy sem.
Ez a leírás is egyébként reménytelenül régi.Egyetlen megoldás volt, ami működött: PORTPROTON
3 indítási módot kínált fel: vulkan, 3dvk, opencl vagy valami ilyesmiket. Ezek közül nekem csak az opengl működött. Pedig a vulkan meg ezek telepítve vannak. 5 egész fpssel tudtam futtatni a játékot és elmondhatom, hogy mentem egy azaz 1 darab csatát linuxon, erre volt idegrendszerem. Eléggé fájdalmas élmény volt.
Ez volt decemberben azóta nem foglalkoztam vele, mert így is a fentiek alapján talán érzékelhető, hogy mennyi idő és energia belement a projektbe kevés eredménnyel.
Hétvégén újra elővettem: most már portprotonnal sem indul el, biztos a frissítgetések miatt vagy nem tudom.Összességében a legnagyobb probléma, hogy semmilyen hibaüzenetet nem dob se a Lutris, se a Steam, se a Portproton, amivel rá lehetne keresni, hogy mi van elfákkolva. A másik meg az, hogy semmilyen frissebb leírást nem találtam a témában, mind 3 éves.
Ezzel az egy játékkal játszom 10 éve és nem tudom működésre bírni linuxon, így sajnos marad a windows főgépnek.
Azért nyitva tartom a szemem és ha felkerül egyszer valami frissebb leírás akkor majd újrapróbálkozom.
-
Kacsasült
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Vegig se olvasom amit irsz, valami tiszteletet tanusithatnal...en se beszelek veled ugy, mint egy kutyaval...amit irsz,azt meg szerintem masnak szanod, mert ram nem illik...de masokkal szemben is lehetnel tiszlettudo, senki nem szolt lekezeloen es senki nem kezdett el neked parancsolgatni...kicsit szocializalodhatnal, es kiepithetnel normalis emberi kapcsolatokat...
-
válasz
Vasti74
üzenetére
"igazából kb. minden mindegy, mármint, hogy milyen rendszer alatt indítom a böngészőt ;-)"
Nagy igazságod vagyon. Észrevettem hogy én is öregszek, a munkán kívüli gépidőm 70%-a böngésző, a maradék 30% meg tévézés meg filmezés a pc-n.
Hát ezt tényleg mindegy milyen os alatt csinálja a delikvens...
-
Vasti74
senior tag
válasz
Kacsasült
üzenetére
Én meg azért használok linuxot, mert - olyan, mintha mindig azt használtam volna ;-)
Az úgy volt, hogy Win 3.11-ről NT4 WS-re még váltottam ;-) , de Win95-re már nem. Akkoriban indult a linuxos élet, és akkoriban főleg rendszergazda voltam, úgyhogy ha már a szervereken váltottam, akkor az asztali gépemen is... Ezért olyan emlékem, hogy Windows fut a saját gépemen, nem is nagyon van ;-) És mivel amit használok, az 99%-ban böngésző, a maradék 1% meg kb. a LibreOffice és az Acrobat Reader (na jó, néha azért még indítok egy parancssort is ;-) , így sohasem hiányzott semmi.
Mivel >20 évet leéltem informatikusként, ezért biztosan sokkal több időt töltöttem mindenféle Windows-ok társaságában, mint linux előtt ülve: de ennek ellenére sohasem éreztem kísértést, hogy visszatérjek Windows-ra...
Nem mondom, hogy nem jó a Windows, és linuxos hittérítő sem voltam soha ;-) Mindenkinek azt mondom, hogy gondolja át, milyen programokat és milyen mélységben használ (pl. OK, hogy kell egy táblázatkezelő néha, mert nekem is kell: de biztos, hogy csak az Excel jó, a LibreOffice nem elég?) , aztán válasszon aszerint. Sokan divatból Apple felhasználók, sokan meg megszokásból Windows felhasználók, de jól van ez így.
Mondjuk az új Apple vasakat elnézve piszkosul piszkálja a fantáziámat egy M1 procis iMac... De az OS X-et egyáltalán nem ismerem, váltani meg már öreg vagyok, még a Debian alapú disztribúcióktól sem akarok már igazából elszakadni, úgyhogy egy teljesen új rendszerhez nem sok kedvem van. Bár mivel egyre kevesebbet használok parancssort, így igazából kb. minden mindegy, mármint, hogy milyen rendszer alatt indítom a böngészőt ;-) -
törölt tag
válasz
Kacsasült
üzenetére
Anno vagy 10 éve valamikor, amikor kezdett szállingózni a Win10, nagyon szívtam rá a fogam. Win7-et használtam és keresgettem valamit, ami lehetne alternatíva. Tudtam a linuxról mert valamikor a sulinet idején egy P4-es konfigot vettünk. Az ócska P2-es meg ott volt, mondjuk azon kezdtem XP-t is telepítgetni, meg akkori linuxokat (Mandriva Spring, bP, valami Ubuntu), de akkor nagyon kínai volt.
Abba is maradt, majd 12.04 Ubuntu-val meg Linux Mint xxxx-el kezdtem. Aztán megmaradtam, volt rengeteg siker élmény, volt elég ráfordítható időm. Kényszer nem igazán volt, mert ott volt a W7. De úgy csináltam, hogy minden alkalmazást linux-al váltottam ki. Nem kerestem a lehetőséget a Wines programok linuxon futtatásának. Végig próbáltam az összes asztali környezetet, a nagyobb disztrókat, rengeteg kis disztrót. Mire összeállt a kép, hogy mit érdemes használnom. Arch Linux volt a nagy cél, sikerült azt is meglépni. -
Warton
őstag
válasz
Kacsasült
üzenetére
Kezdetben részben kényszerből, részben kíváncsiságból. Mostanában már inkább csak hobbi szinten próbálkozom.
De főgépnek nem tudnám használni, ahhoz kicsit komolyabb support kéne, részletesebb, kezdőbarátabb leírások stb. és részemről rengeteg idő jobban beleásni magam ebbe. Meg kéne, hogy menjen rajta a World of Tanks.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Körbejártam kicsit a problémát még és úgy néz ki van megoldás. Az interlaces állítgatás nekem nem működött hiába állítottam bármire.
Tools -> Preferences -> Input/Codecs -> Hardware-accelerated decoding
és itt nekem Automaticon volt és azt kellett átállítani VDPAU-ra és utána már nem volt "kockás" a kép.
Gondoltam hátha valakinek hasznos lesz. Amúgy ahogy többen ajánlottátok az SMPlayer is teljesen jó megoldás a VLC helyett. -
fatpingvin
addikt
válasz
Kacsasült
üzenetére
megszokás. ezen nőttem fel, mindenre bevált amire én egy számítógépet használni akarok, nagyon más oprendszert nem is használtam. najó de, OpenBSD-t meg ReactOS-t virtuális gépben, bár az utóbbit inkább csak hülyülésből. egyszerűen nincs okom kimozdulni a jól bevált rutinból.
macos-től kiráz a hideg, a windows meg számomra simán használhatatlan. -
janos666
nagyúr
Valami BTRFS bug-ba futhattam, mert van egy 5x4Tb lemezes RAID-5, amiről állandóan elfogy az összes szabad hely, hiába törlök róla felesleges dolgokat és szándékosan nem rakok rá semmit.
A felcsatolt SMB meghajtó 1,83Mb/18,1Tb, de ha kijelölök minden mappát, akkor a Win11 csak 10,2Tb adatot számol össze. Tudom, hogy erre még rájön a RAID-5 szorzója, de akkor sem jön össze a 18Tb.
Mi lehet a gond? Hová tűnhet el egy nap alatt ~200Gb hely, amit tegnap szabadítottam fel?
A kernel 5.16.13-gentoo, és a btrfs fi show szerint is dugulásig tele vannak a lemezek, illetve 14.55TiB adat van a tömbön.
A rendszer SSD-n is BTRFS van, de arról nem fogy el a szabad hely. -
UserX
addikt
Ok, köszi teljesen igazatok van!
Kicsit elkapott a nosztalgia...
A komplett gép árakat mostanában nem is figyeltem.
Vasti74: Köszi, korrekt az ajánlatod, beszélek az ismivel. Ha aktuális, holnap rádírok. -
Vasti74
senior tag
Helló!
Abba a gépbe hiányzó csavart sem tenném már, ha pénzt kérnek érte ;-)
Itt van nálam az após régi gépe: G2020 proci, 4GB memória és 160GB-os vinyó, Antler DM-339 házban. Tökéletesen működik, csak vettem neki pár éve egy újabbat, ez meg itt maradt a pincében ;-)
20€-ért árulom pár hónapja, a kutyának sem kell... 5000 forintért odaadom, ha érdekel ;-)
Nem egy erőgép, de a legújabb Mint MATE a jelen formájában is teljesen elfogadhatóan fut rajta, minden trükk nélkül a 720p-s youtube videók hibátlanul, a FullHD-k meg némi képkocka eldobálással nézhetőek rajta.
A minap nézegettem kíváncsiságból: 15€ körül találtam a Willhaben-en (osztrák Jófogás ;-) 4. generációs i5 procit bele! Ha kell, azt is megügyezem ;-)
Ha érdekel, írj privátban, megbeszéljük ;-) -
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Vigyázat retróóó!
Nem túl tehetős ismerős közli, hogy 'lassú a gépe'. Mondom hozza el, megnézem. XP
A konfig 20 éves technológia!!!
ABIT alaplap
ATHLON XP 2800+
512 DDR-400 (tettem bele még 2x256-ot, 3 slotos a lap)
A régi HDD-t kivettem, tettem be egy Maxtor 120 GB-ot.
VGA: MX 400
Táp: Codegen '300' W.
Én már XP-t nem vagyok hajlandó feltenni, a Sparky települt szépen, a Mint rosszabb volt.
Képek nézegetésére, zenehallgatásra alkalmas a konfig (a régi doksikat lementettem).
A böngészéssel bajok vannak. FF kifagy, Chromium fel sem megy stb.
Egyedül az IceCat hajlandó egyszerűbb weboldalaknál működni. YT felejtős.A kérdés:
Érdemes-e 5-10 körül rákölteni AGP-s VGA-ra és tápra, a cél mondjuk, hogy sima legyen a böngészés és legalább 420p-ben menjen a YT. Láttam az aprón pár ezerért ATI 9550-et, olyanom volt nekem is.
Mi lenne a belépő?Várom a hozzáértők javaslatát! Köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült
üzenetére
Az Ubuntu 8.04 körül próbáltam először Linuxot. Fasza volt meg minden, de pl. AMD kártyával azért voltak gondok driver téren, így jó ideig csak dualboot volt nálam.
Szerettem a Windowst is használni, XP, W7 még fasza volt. Aztán a 8-cal számomra nem elfogadható irányba mentek azokkal a csempékkel... Majd jött a 10 aminek a bloatware mentes ltsc verzióját még megtartottam dualbootban egy-két munkával kapcsolatos célprogi miatt, de lassan két éve már csak Linuxozok. A 11-et ki is hagytam.Veszettül gyors a Manjaro, a grub-tól számított 2 másodperccel később már a Firefoxot látom a képernyőn. Én KDE fan vagyok, az meg nagyon produktív környezet, ilyet távolról sem tud nyújtani a Windows. Ráadásul aktívan játszom és ma már ez is elég fasza Linux alatt. Egyszerűen jobb érzés Linuxot használni.
-
válasz
Kacsasült
üzenetére
Én pl. simán azért váltottam 10-11 éve, mert nem volt szükségem a win programok futtatására, így nem volt okom fizetni az OS-ért.
Azóta hozzájött az is, hogy elszoktam a windows-tól, és számomra a linux már sokkal logikusabb, egyszerűbb, otthonosabb.A hajamat tépem, amikor néha megkérnek ismerősök, hogy csináljak meg ezt/azt a windows-os gépükön.

-
-
lck
senior tag
válasz
Kacsasült
üzenetére
Én személy szerint elsősorban [Zoli videói miatt.]
Hogy Zoli miért, az pedig benn van a fenti videóban !
-
Kacsasült
tag
Amugy ki miert hasznal linuxot? Van olyan is, aki mac-rol jott?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B760M i9 12900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN S2 TG A-Data 750W
- HP 16 Elitebook 860 G9 WUXGA IPS i7-1255U 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
]
A végére rájöttem, de nem érzem magamnak többnek azáltal, hogy nekem kellett kitalálni.
Empátia please.

A komplett gép árakat mostanában nem is figyeltem.