- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
LXDE sem annyira ablakkezelő, mint inkább DE (Desktop Environment), ami Openboxra épül. Ha kimondottan pehelysúlyú ablakkezelőre vágysz, ott az Openbox, Fluxbox (tényleg, Fluxbuntut próbáltad?), de szerintem ezek már annyira könnyűek, hogy kényelmetlen a használatuk.
A többihez: szvsz olvasd el az írásomat, mert abban le van írva, mit miért rakok fel (és így utólag: még picit hiányos is, pl. gksu). Ha apróságok hiányoznak, megint csak kényelmetlen lesz a használat; nem tudsz majd GUI-n mountolni, userként nem tudsz mountolni pendrive-ot stb.
-
Vladi
nagyúr
Gondolom a minimal cd feltesz egy alap rendszert. Azt már tudod használni, lesz terminálod. (Terminálod... hö hö
)
"a Gnome-look.org oldalról akár be tudok szerezni minden szükséges csomagot ? "
A csomagokat inkább a tárolókból szerezd be! Ne vacakolj a külön keresgélés/telepítéssel."Ha egyszer odaér a rendszer telepítése és futtatása ,hogy van már grafikus felülete akkor onnantól kb.nyert ügyem van ?"
Attól függ mi a cél.
Felteszed ugye az alapot, majd arra az ablakkezelőt. Valamilyen téma lesz hozzá, legalább az alapértelmezett. De szerintem a függőségek miatt több cuccot tesz majd fel, mint amit gondoltál, de az nem baj."De nem tudom,hogy egyáltalán létezik-e csak olyan ,hogy "üres" ablak kezelő ? "
Hát elvileg igen, de valamilyen téma lesz fenn."Ha viszont nincs alatta telepített rendszer akkor mit kapok kézhez az akármelyik ablak kezelő telepítése után. pl. csak az ablak keret ,tálca és egy üres start menü-t vagy hogy kell elképzleni ?"
Kb, nagyjából. De próbáld ki. Alap rendszerkomponensek már ott lesznek, meg pár dolog a függőségek miatt. De lehet, hogy egy téma gyűjtemény is, és akkor majdnem ugyanott vagy. -
zodo
nagyúr
Ok. Ez akkor nem olyan jó hír nekem.
Viszont lenne egy pár kérdésem: Ubuntu minimal cd telepítés kapcsán.
Mondjuk letöltöm a mini Hardy Haron.iso-t és ehhez nekem kell minden további csomagot összeválogatnom, ha jól értelmeztem. Tehát ,tényleg mindent ?Ha igen, erről a Gnome-look.org oldalról akár be tudok szerezni minden szükséges csomagot ?
Vagy ,ha előljáróban összeválogatom a "megálmodott" rendszerösszetevők nevét , helyét akkor telepítés közben kiadom a sudo apt-get install xy parancsot amire leszedi netről a csomagokat ?
Ha egyszer odaér a rendszer telepítése és futtatása ,hogy van már grafikus felülete akkor onnantól kb.nyert ügyem van ? Ezek után, Terminálból bármit telepíthetek ami hiányzik a készítendő rendszerhez vagy nem ?Szóval ,úgyértem: az a terv,hogy keresek egy ablak kezelőt (ami elméletileg üres), témát, ikon packot , egér kurzort , rendszer hangokat , stb .
De nem tudom,hogy egyáltalán létezik-e csak olyan ,hogy "üres" ablak kezelő ?
Mert múltkor valaki ajánlotta a LXDE -t ,de ígazáből most még nem értem a dolgot mivel egy meglévő 9.04 -es ubira tettem fel így a menük is ott voltak ,benne az alkalmazásokkal.
Testreszabhatam a témákkal ,bejelentkező képernyő,stb.
Ha viszont nincs alatta telepített rendszer akkor mit kapok kézhez az akármelyik ablak kezelő telepítése után. pl. csak az ablak keret ,tálca és egy üres start menü-t vagy hogy kell elképzleni ?Hirtelen ennyi, bocs a béna kérdésekért!
-
-
-
zodo
nagyúr
Szia!
Most azzal próbálkozok ,hogy az uck-el testreszabok vagyis csak szeretnék egy crunchbang.iso lemezt. Semmi áron nem akarta terminálból telepíteni az uck-et , mindegy letöltöttem / felraktam gdebivel.
Elindítom az uck-et lépésről -lépésre haladok és mikor neki állna az összeállításnak akkor küld egy üzenetet ,hogy nézzem meg a Build.log-ot / ebben ez áll: [sudo] password for zodo:
Mi a baja a jelszavamal ?
Az uck alkalmazás ebbe a mappába: /home/zodo/tmp tenné az elkészített .iso fájl.
Temp mappának a tulajdonságai / jogok alatt mindent bepipáltam ,kivéve a "ragadós"-t
Továbbá próbáltam még: a fenti log-ba megadtam a jelszavam elmentettem és újrakezdtem a telepítő elkészítését a program segítségével, de szintén ezt a log fájl kaptam.Mit kéne tennem ,hogy végre tovább léphessek ezen a ponton ?
-
Az általam leírtak is úgy mentek, hogy valamennyire muszáj volt megismerni a rendszert. A leíráshoz szükséges teendőket virtuális gépen csináltam, különben a büdös életben nem tudtam volna meg, hogy pl. a user-switch appletet külön kell telepíteni, nem része a gnome-core-nak. De érdekes kihívás volt.
-
zodo
nagyúr
válasz
pc-user #7786 üzenetére
Nem ,nem ismerem.
Arra gondolsz remaster téren ,hogy az Ubuntu minimal cd-ből ,építsek egy rendszert magamnak ?Tegnap végül feltettem a CrunchBang-ot. Elvileg megyeget ,legalábbis nem ütkőztem hibába.
Beállítottam a nyelvet, monitor felbontás jó lett alapból ,hang is mükődik.
Egyedül az asztal jobb klick menü maradt angol. Nem tudom,hogy ennek így kell lennie vagy ez is átállítható valahogy magyarra ?
Numlock-ot is életre kell keltsem,de majd csak meló után. -
doc
nagyúr
válasz
geprombolo #7784 üzenetére
a bios valoban olyasmi szerepet tolt be mint egy driver, vagyis bizonyos hw funkciokhoz valo elereshez ad egy interface-t, de azert ez nagyon mas, mint egy driver
ma is lehet pl. VESA-modban grafikazni, megis csak legvegso esetben szokas hasznalni -
geprombolo
őstag
Pár éve volt egy elképzelés, miszerint a Bios-t lecserélik egy sokkal fejlettebb valamire, ami legalább az alaplapi dolgokhoz startból tartalmazza a drivereket, az oprendszerfüggetlen lett volna. Azt hiszem AIOS-nak hívták volna az új cuccot, Advanced Input-Output System. Azóta semmit nem hallottam róla, lehet, hogy valakik lebeszélték őket.
-
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #7781 üzenetére
Neharagudj ,hogy raboltam az ídődet ! ,de azt hiszem feladom. (még egy párat kipróbálok,de ez mára most sok volt nekem.
Megcsináltam amit kértél ,ki volt jelölve másolásra a tartalom / elkezdtem írni a 2 soros válasz üzenetet és lefagyott a gép .
-
doc
nagyúr
válasz
leviske #7780 üzenetére
oprendszerfuggetlen drivert nem tudsz irni, annak pont az a lenyege, hogy az OS-hez "kapcsolva" kosse ossze a hw-t a sw-rel
ugyan jopar sw-t mar igen, de drivert meg nem irtam, de biztos hogy szivesebben allnek neki Linux alatt, ahol maga a kernel es a driverek is nyilt forrasuak, barmire kivancsi vagyok megnezhetem a kodban, nagyon aktiv a fejlesztokozosseg is
arrol nem beszelve, hogy mivel nem hasznalok windowst, nem valoszinu hogy windowsos drivert akarnek irni
-
leviske
veterán
Az lenne a kérdésem, hogy mennyivel nehezebb (a nagyvállalatok számára) Linux-ra drivert írni, mint Windows-ra?
Mennyire eltérőek és melyik jobb? Esetleg disztribúciónként változó? A Vista-énál jobb, vagy rosszabb átlagban egy Linux alapú OS driverkezelése?
Vajon PC OS-ek esetében be lehetne vezetni EU-s, USA-s, Google-s segítséggel egy standardot, hogy ne kelljen a gyártóknak operációs rendszerenként megírni az adott drivert?
Mindig láma kérdéseket teszek fel ebben a topicban, ez sem kivétel...
-
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #7778 üzenetére
Még nagyobb gáz van
ha normál terminált nyitnék akkor fekete képernyőny "videó színzörejek" csíkozódnak és újraindul a login képernyővel ,ha Rendszergazdai terminált akkor feljön a jelszó kérő ablak / megadom és semmi -
-
gabaly
tag
válasz
geprombolo #7774 üzenetére
Hibernálás miatt kell a dupla Swap.
-
geprombolo
őstag
válasz
Gyuresz #7767 üzenetére
Nekem most van egy XP, egy Win7 magyarítva, meg egy 9.04-es ubi az ugyancsak 160-as winyón, nem tapasztaltam lassulást. Egyetlen "lassulás", hogy magad választod ki, hogy mit akarsz futtatni, de onnantól minden megy simán, mintha a többi rendszer nem is létezne. Vagy két éve azt olvastam, hogy linuxnál 1 GB ram fölött teljesen felesleges a swap, nem úgy, mint a winfosnál, ami akkor is használ swapot, ha annyi a memória, mint égen a csillag. 3 giga swap szerintem sok, nem fogod tudni kihasználni, gondolom nem fogsz egyszerre három játékot tolni, mellette még három videókódolás, meg mittomén...
. De ez csak a személyes véleményem.
-
Gyuresz
tag
Próbálgatom az Ubit van egy Canon pixma IP4200-as nyomtatóm de hiába raktam föl neki másik drivert nem tudok még lemezre nyomtatni se...
-
-
-
Gyuresz
tag
-
Gyuresz
tag
Sziasztok!
Telepíteni szeretnék a 160 GB Sata vinyómra:
1.Fölrakom az XP-t (30GB) a vinyó elejére NTFS fájlrendszerel
2.majd swap(cserehely) 3 GB remélem elég mert éppen ennyi RAM van a gépembe
3.aztán jöhet a 64 bites 9.06-os live MAGYARUBI (kb.15GB) vagy inkább a simát ajánlanátok? (ext3 vagy ext4?)
4.végül marad még elvileg pont 100GB/home
Nagyjából ennyi lenne akkor ez így rendbe is van szerintetek?
Ha valamit inkább másképp javasolnátok légyszi jelezzetek vissza.....
Ja és nem lesz lassab az Ubi hogy a vinyó elején ott van az XP vagy fordítva?
Köszönöm! -
mer az 1.5 egy hulladék.
mondjuk a 2.0.1-ben is van még egy ilyen apró hiányosság, hogy a playlist nem ugrik az aktuálisan játszott számhoz, illetve pár számot egyszerűen nem hajlandó lejátszani (itt karakterkódolási és / vagy id3 tages problémára gyanakszok) de ennél nagyobb bajom nincs vele
egyébként nekem arra is jó volt az az egy hétnyi szenvedés, mire az auda2 forráskódjából működő playert csináltam, hogy közben nagyon sok mindent megtanultam, és már pl sokkal könnyebben ment az aMSN 0.98-as verziójának életrekeltése (persze az se volt könnyű menet, az is volt egy hét, plusz még egy, amikor kijött a TLS modul)
-
rtom
senior tag
válasz
Major Major #7762 üzenetére
Arra az időre kell csak benthagyni, amíg a telepítés lefut, aztán a Szoftverforrásoknál kivenni előle a pipát és mehet tovább az élet.
-
geprombolo
őstag
Köszi mindenkinek, most abbahagyom, mert nyűgös vagyok. Holnap megpróbálkozom vele.
-
rtom
senior tag
válasz
Major Major #7759 üzenetére
Jelzem, kötözködöm:
ma ilyen napom van, no meg nem szeretek forrásból feltenni dolgokat, nem gentoo ez
és egy Debian unstable repót hozzáadva nem lett volna egyszerűbb a 2.0-át telepíteni? Az Audacious honlap szerint ott már elérhető.
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7757 üzenetére
itt legalább az első két pontot olvasd el
amúgy annyi, hogy megnyitod az alkalmazások telepítése programot, vagy a synapticot, és beírod hogy audacious. meg fogja találni
vagy terminálban
sudo apt-get install audaciousrtom: azt hittem okkal szeretné a 2.0-t telepíteni
-
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7756 üzenetére
Van 1.5-ös fordítva ubira? hol? link?
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7752 üzenetére
audacious readme-je alapján ezek kellenek a fordításhoz
libglib2.0-0
libglib2.0-dev
libgtk2.0-0
libgtk2.0-dev
libmcs1
libmowgli1
libmowgli-devez mind telepíthető csomagkezelőből
szerk:
fordítani: forráskódból binárist csinálni. csomagkezelőből binárist kapsz, ráadásul a függőségeket is kezeli, ezért erősen javallt azt használni
ha valami nincs meg binárisként (mint pl most az audacious 2, akkor forráskódból kell lefordítani, de érdemes előtte a readme-t elolvasni, hogy mi fog kelleni a fordításhoz)
egyébként miért nem jó a csomagkezelőben levő audacious 1.5? -
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7753 üzenetére
nem akarom fordítani (mi az, hogy fordítani?), csak állítólag hiányzik. Már azt sem tudom, hogy hol a fejem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
geprombolo #7750 üzenetére
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7752 üzenetére
én ezt nem értem. most a glib-et is fordítani akarod?
-
válasz
geprombolo #7750 üzenetére
checking for msgfmt... no
tehát hiányzik neki ez a modul
sudo apt-get install msgfmt-dev -
geprombolo
őstag
válasz
geprombolo #7748 üzenetére
A glib2-nél meg ezt dobta ki:
checking for msgfmt... no
configure: error:
*** You must have either have gettext support in your C library, or use the
*** GNU gettext library. (http://www.gnu.org/software/gettext/gettext.htmla gettextnél meg a make dob ki valami hibát, jó sok írkálás után. Most mi van?????????
-
válasz
geprombolo #7748 üzenetére
sudo apt-get install glib2-dev
vagy hasonló... ha pont ilyenre nem dob találatot, akkor csak annyit írj, hogy
sudo apt-get install glib2 nyomsz két tabot, és kidobja az összes így kezdődő csomagot a repoban, kikeresed a dev-et, és feltelepíted.
programok fordításához ha hiányzik valami, akkor mindig az adott csomag -dev verzióját kell feltelepítenimod: látom audacious2-t készítesz... azzal én is szoptam egy két kört.
javaslatom: ha lefut a ./configure, és nem dob a végén hibát... akkor is szépen menj végig azon a sok szövegen, amit kiírt konfigurálás közben és bárhol azt írja, hogy valami missing, azt ugyanígy sudo apt-get install xxxxxx-dev-el telepítsd, majd ha mindent felraktál, akkor megint ./configure, egész addig amíg semmit nem hiányol a configure (esetleg ha olyan, ami tudod mit csinál és biztos vagy benne, hogy neked nem fog kelleni)
és ha már semmire nem írja, hogy missing, akkor mehet a make, majd a sudo make install
és természetesen ugyanezt csináld meg az audacious-plugins nevű csomaggal is, ha a végén működő programot szeretnél -
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7745 üzenetére
Amikor benyomkodtam a ./configure-t, kiírta, hogy hiányzik a glib2. Rákeresek, de attól még valaki dobhatna egy ubis linket, ahonnan gyorsan lekaphatom.
-
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7745 üzenetére
Attól menni fog a make?
-
geprombolo
őstag
Az Ubi kifagyott a hibernálásból visszakapcsolva a bejelentkező képernyőnél.
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7743 üzenetére
sudo apt-get install build-essential
megvolt? -
Sakab
senior tag
válasz
geprombolo #7743 üzenetére
Sziasztok olyan kérdésem lenne h fent van a notimon egy XP egy Mandriva és mellé szeretnék velteni egy 3adikat ami jelenleg csak egy Live CDn van meg (BackTrack4) na már most találtam ezt a linket[link] ahol addig jutok h a particiók kész vannak 10+1 giga. de már az elején elakadok mivel amikor a BlackTrackmapába akarom másolni a dolgokat akkor kiirja h nincs jogom csak rendszergazdi ként max.Végig néztem a beállításokat de semmi erre utaló dolgot nem találtam amivel ezt a korlátozást kitudnám kapcsolni átjelentkezni a rendszergazdaként nem tudok.
Vkinek vmi 5let?
-
geprombolo
őstag
Telepítettem az Ati driverét, megy, mint egy kisangyal. Most az Audacious-t töltöttem le, meglátom, mire megyek vele...
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!! Miért nem megy a make? configure megvolt, a make meg kilép hibajelzéssel: ~/Asztal/audacious-2.0.1$ make
Makefile:219: buildsys.mk: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make: *** No rule to make target `buildsys.mk'. Stop.Most mi van???? Heeeelllpppp! Vagymi.
-
geprombolo
őstag
Megoldottam. A harmadik verziót választottam.
-
geprombolo
őstag
ÖÖÖ...van egy xp, meg egy win7 a gépen, ezek mellé akarom feltenni az ubit, természetesen egy előkészített partícióra. A telepítés egymás mellé és az indítandó kiválasztása rendszerindításkor az mit jelent? Ha ezt kipipálom és nyomok egy Tovább-ot, utána kiválaszthatom, hogy melyik partícióra tolja fel a telepítő az Ubit? Vagy inkább válasszam a partíciók sajátkezű megadását?
A SUSE telepítője számomra jobban megfelelt. -
rosta11
tag
Úgy tűnik, hogy neked volt igazad, rossz volt a CD. Ma sikerült elindítani, már a billentyűzetet is beállítottam magyarra, simán sikerült. Úgy nézem, ahogy gépelek, hogy még a helyesírást is nézi a gép, egyenlőre nagyon tetszik a dolog.
Köszönöm a segítséget!
Most azt fogom megkeresni, hogy a windowsban készített file-kra hogyan találok rá és hogyan tudom majd használni azokat itt is. Jó ez a progi...!
-
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7738 üzenetére
aham! Akkor jöhet a Knoppix &co
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7737 üzenetére
deb alatt a csomagtípust értem, nem a Debiant
-
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7736 üzenetére
Az legalább stabil, mint a beton. Csak nem kezdőknek való, nem mindenki tud shellben dolgozni, vagy éppen telepíteni bármit is. Pölö én.
-
geprombolo
őstag
válasz
Major Major #7733 üzenetére
Nekem kihozott vagy hat disztribet százasra, suse az első, ubi az utolsó, de ez mindegy. Kipróbálom a Mint-et, állítólag az ubira épül, csak benne van minden kodek, ami nekem kellhet, meg flash, meg egyebek. Egy próbát megér. Ubi már ki van írva, most kipörkölöm a mintet is, aztán majd lesz valami...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Major Major #7733 üzenetére
"Fedórát meg süsüt hozta ki 100%-ra "
Naugye! Itt az idő a disztró váltásra.
-
Major Major
senior tag
Egyszer én is feltettem az OpenSUSE-t, és egy firrítéskor bootképtelenné tette magát
De a csomagkezelését amúgy rémálomszerűnek találtam, úgyhogy ment vissza a kubi
(Ez a kde4.0-ás időkben volt, mikor azt mondta mindenki, hogy susén fasza)
Vladi: érdekes, én még sosem láttam ezt az oldalt, pedig hébe-hóba nézegetem a linuxos topikokat
Fedórát meg süsüt hozta ki 100%-ra, ubuntu csak 95 (debiannel együtt)
-
Lehet, ámbátor már több linuxos kollégám is említette e kifejezést. Közös bennük, hogy kipróbálták pl. az openSUSE 11.0-t, majd frissítés során használhatatlan rendszer lett a jutalmuk.
Mögöttem is kipróbálták, aztán gyorsan Ubuntu került a helyére... Amit én láttam belőle: erőszakos telepítő, számomra teljesen logikátlan menürendszer.
-
Vladi
nagyúr
válasz
GodHeart #7727 üzenetére
Választó oldal. Most linkeltem 127. alkalommal.
(#7729) sh4d0w:
Úgy vélem Ön túloz. -
válasz
geprombolo #7728 üzenetére
Ubuntu alapból LiveCD-s. 2005 óta a legnépszerűbb disztribúció, kezdőknek erősen ajánlott. Suse gyönyörű, de egyébként a Linuxok Windowsa...
Szal javaslom az Ubuntut.
-
geprombolo
őstag
válasz
GodHeart #7727 üzenetére
Mondjuk ne pont a Debian-al kezdd, ahhoz tényleg tudás kell, vannak egyszerűen, könnyen kezelhető disztribúciók, mondjuk a Mandriva, Ubuntu (itt nagy az ubisok köre, amint látom), Suse (a telepítője engem lenyűgözött, mindent be lehet állítani), de kezdheted egy live cd-vel is, soknak van live verziója (ubuntunak is), csak ramot használ, a winyódhoz nem piszkál, mégis minden van, multimédia, net, letöltés, még msn is (csak más progi, de kompatibilis). Az Ubuntu lemeze remek, tegnap ismerkedtem vele, nincs külön live verzió, de mindent tud, win alatt is elindíthatod, restartolja a gépet és betölti az ubit, onnan meg telepítheted, vagy bootoláskor választod ki a telepítést, szóval szinte minden funkció minden módon elérhető. Kezd tetszeni nekem!
Ja, és tényleg nagy a választék, párezer disztrib futkos a világban -
GodHeart
senior tag
olyan kérdésem lenne.. hogy rávettem magam, és feltettem egy vmware programot.. namost annyira megtetszett, hogy vettem is a gépbe gyorsan ramot, így már 2GB-al futkozok.. és szeretnék egy linuxot is feltenni.. érdekel milyen, meg jó lenne nem sík hülyének lenni belőle. A kérdésem, hogy ti melyiket ajánlanátok? mert ahogy nézegettem elég szép nagy a kínálat..
-
Noddy
senior tag
válasz
geprombolo #7723 üzenetére
Az alap kiadás egy CD-s, amin így is egy komplett desktopot kapsz minden földi jóval (OOO, DVD Író, gimp, képnézegető, videó lejátszó, zene lejátszó, torrent, ....).
De ha kell van DVD-s verzió is ITT és ITT. Bár ez csak akkor kellhet, ha olyan helyre telepítesz, ahol nincs internet. Az alap igényeket bőven kielégíti a CD. -
doc
nagyúr
válasz
geprombolo #7723 üzenetére
fonnyadt?
azon a korongon 100x tobb cucc van mint az osszes eddigi windowsban egyutt... -
geprombolo
őstag
Gyerekek, az Ubuntu tényleg csak egy fonnyadt cédé, vagy csak valami zanzásított változatot töltöttem le?
-
-
geprombolo
őstag
DSL-ben hogyan állítom be a P5Q alaplapi hálókarimat, meg hogy kell vele csatlakozni? Ugyanez a DSL néha a laptopomon fut(na), ha ott meg a wifi karit tudnám belőni. Broadcom akármi, hirtelen win alatt nem találom a pontos típusát, pedig elméletileg az eszközkezelő ki kellene írja. Ja, egyébként pendrive-ról megy a kis édes (mármint a DSL), oda telepítettem.
-
broaff
tag
Skype-om playback error miatt nem enged senkit hívni, se fogadni. Mi lehet a probléma?
-
rosta11
tag
Köszönöm a tanácsot, de az általa feltelepített file-t is átküldte, amelyet elindítottam, de ugyanazzal a hibával állt le, így aztán nem hinnám, hogy az olvasóban van a hiba.
Valami érvénytelen tartományról beszél a log file, gondolom az invalid argumentum azt jelenti. Direkt töredezettségmentesítettem a merevlemezt, hogy ne legyen gond.
Bosszantó, mert nagyon tetszik ez az ubuntu!
-
-
rosta11
tag
Ugyanaz a Cd és ugyanaz a file ment a két gépen.
Már az elején kezdi a disznólkodást nálam. Még megcsinálja a file struktúrát, copizza az installáló file-okat, utána jön az első error:
DEBUG Tasklist: running use-cd
DEBUG Tasklist: new task copy file
DEBUG Tasklist: finished copy file
ERROR Tasklist: [Errno 22] Invalid argumentAztán ez az error a rootban is előfordul, no meg szimplán magában.
ERROR root: [Errno 22] Invalid argument
IO ERROR:[Errno 22] Invalid argument
Végig mindig előjön ez az "Invalid argument" valamilyen hasonló formávan
Nem tudom, hogy mi okozhatja.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rosta11 #7711 üzenetére
A két gépen ugyanazt a cd-t használtad? Mert akkor az elvileg jó. Ha nem, akkor ellenőrizd az iso-t és a kiírt cd-t is!
Floppyval akkor kel bohóckodni, ha a gép nem bootol cd-ről. Legalább is erre tippelek.
Ezt viszont p1 óta elég jól tudják a gépek, a 6 éves masinára simán fel kéne mennie.Esetleg az alternate változattal próbálj telepíteni. Az karakteres felületen telepít, de követhető.
Vagy egy trükk: tedd a rendszer hdd-t a fiad gépébe, ott telepíts, majd vissza és vagy elindul róla vagy nem. Inkább elindul.Ha meg hibaüzenetet kapsz, próbáld pontosan leírni ide, mert így guglizni se tudunk rá.
-
rosta11
tag
Letöltöttem az Ubuntu 9.04-et, cd-re tettem, de bootoláskor nem akart indulni a rendszer. Egy rft file-ba (vagy valami hasonlóban) valami olyasmit olvastam, hogy korszerűtlen a gépem (van vagy 6 éves) és emiatt valamiféle file-t kell floppyn indítani.
Ehelyett megpróbáltam felrakni a gépre úgy ahogy mondtátok, de sorra mindig hibaüzenetet adott ki. Megnéztem a log filet, de nem lettem okosabb valami error 22-t emlegetett egy csomó sorban valami megokolással.
Jó hír viszont, hogy a fiam gépére simán felment és el sem tudom hinni amit látok, hogy ilyen nagyon helyes felületet ad ez az ingyenes program.
Tetszik nagyon, csak az a gondom, hogy nem tudom kivesézni, merthogy a gyerek gépét nem akarom kisajátítani. Van valami ötletetek? Lehet, hogy újra kell húzzam a gépet? Ezt nem szeretném, merthogy rengeteg anyag van rajta, nagyon megszoktam a mostani rendetlenséget.
Köszönöm az eddigi hasznos tanácsokat!
-
Vladi
nagyúr
válasz
geprombolo #7706 üzenetére
Van pár módszer, hogy ne kelljen beállítgatni. A desktop beállításokat a
/home/user/valami
könyvtárban tartja. Ezt kiválogatod és átmásolod a /root-ba.Illetve van erre default cucc - rád bízom a megkeresését - azt simán bemásolja a /home-ba amikor usert létrehozol. Azt ha módosítod, akkor minden újabb juzer az újat kapja meg.
Persze a fájlok megfelelő jogosultságokat be kell állítani.Kicsi utánajárással megoldható könnyen.
De rootként továbbra sem jó ómen belépkedni.
-
petersonal
tag
válasz
Major Major #7708 üzenetére
Annyit mondok köszönöm -
Major Major
senior tag
válasz
petersonal #7707 üzenetére
itt van egy béta driver (SiS eléggé khm. nemjófej linux téren)
Be kell hozzá regisztrálnod az ubuntuforumsra, de az szerintem sosem árt
Elvileg letöltöd, duplakattal installálod, aztán reboot és kész. -
petersonal
tag
Leszedtem az ubuntu 9.4et újra más helyről felment szépen és a láthatatlan wifit amit xin xp és még vista! alatt is láthatóvá kell tenni először h elmentse (utána ellehet rejteni becsatlakozik) ez meg simánn
Mint a szél. Már csak ahoz kérek helpet h nem 800x600ban szeretném nézni ezeket a dolgokat. Valami videokártya driver kéne a Fujitsu Siemens esprimo v5515 -ös típusú laptopomba. Googlebe beirtam de nem lettem sokkal okosabb. Nincs valami fasza parancs amivel mondjuk az op r. automatikusan keres drivert a neten? Megköszönném
-
geprombolo
őstag
-
geprombolo
őstag
válasz
rosta11 #7696 üzenetére
Ha nosztalgiázni akarsz, adhatok neked egy nagy Milka áráért egy eredeti Solaris 10-et.
A lemezről futó, ún. Live disztribúciókban az a lényeg, hogy ramdisk-el dolgoznak, így semmilyen vinyó nem kell nekik, de elérik őket, olvassák. Beállításfüggő, hogy kapsz-e jogosultságot az írásra is, de általában ez le van tiltva, éppen az adataid 100%-os biztonságának érdekében. Van olyan livecd, ami telepíthető, egyesek grafikus kezelő alól is (pl, KDE, vagy Gnome), másoknál a bootolás helyett kell a telepítést választani.
A legtöbb "komoly" disztrib tartalmazza az Openoffice-t, ami képes az Msoffice formátumait problémamentesen kezelni. -
doc
nagyúr
válasz
petersonal #7703 üzenetére
szerintem te eltevedtel kicsit
a jobb fent levo ikonra nyomva elvileg el tudod inditani a network managert, ahol siman beallitod hogy dhcp-s a net es kesz -
petersonal
tag
Srácok miért van az h ubuntuval a kábeles hálóhoz nem tok csatlakozni
(nem mintha a wifishez menne
) Itt 1 kép róla [kép]
Régen bedugtam a kábelt és ment. Most miért nem? Lehet driver kell neki. -
rosta11
tag
Köszönöm a hozzászólásokat. Remélem lesz még rendszerem, amin vissza tudok jönni segítséget kérni, ha valamit elrontottam.
Köszönöm!
-
Major Major
senior tag
válasz
rosta11 #7698 üzenetére
innen letöltöd, kiírod, és CD-ről tudod futtatni, bár kicsit lassú lesz
wubinál a telepítés maga windows alatt folyik, de a linuxot bootnál kell majd kiválasztani
szerk: (wubi előtt nem árt egy töredezettségmentesítés, mert ahogy Vladi is írta, egy jó nagy file lesz az eredmény, aminek nem tesz jót a töredezettség)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- OTP Bank topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest