- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
FefeeX
veterán
Hogy tudom úgy lecserélni a Kubit Ubira, hogy közben megmaradjon a GRUB a 3 rendszer indítással együtt? Valamint azt be lehet állítani hogy ne az Ubi legyen az elsődleges rendszer amit hozzányúlás nélkül elindít?
Mert azt láttam, hogy az Ubihoz lehet külön KDE felületet is feltenni, majd ez indítható azzal is, így valószínűleg akkor egyelőre Gnome-mal használnám, majd mikor már elég kiforrott lesz a KDE, akkor váltanék rá.
Egyébként a driverekkel ugyanúgy megvannak? Tehát ha Gnome alatt megcsinálom a VGA drivert 3D-re akkor a KDE alatt is menni fog? -
Vladi
nagyúr
válasz
body007 #6792 üzenetére
Meséltem már itt, hogy 400mhz, 64 mega ramos p1 laposra tettem fel ubuntu 6.06-ot xfce deszkával? Ééés: megy. Nem az, hogy száguld, inkább döcög, de lehet vele szerkeszteni jó kis dokot.
Igaz az 4G, de amit mondtál egy jó kis fluxboxszal is elmehet. Csodát azért ne várj.
-
Vladi
nagyúr
Hali!
Ilyen az, amikor sok évnyi elmaradt karbantartás szakad a nyakadba.
Mivel ez egy nagyon régi disztró, talán még ftp archívumokban megtalálod a csomagokat. Bár ezek nyilván elég régiek. (php, itt találtam sokat, kérdés mennyire régiek. kb 4.1.2-es sorozat.) Esetleg forgatással is próbálkozhatsz. De itt elég valószínű, hogy függőségi gondokba ütközöl. Ami meg végeláthatatlan hekkelésekbe torkolhat.
Ha ubuntu 8.04-en jól működik, akkor érdemes fontolóra venni a váltást. Ennek a szerver változatát javaslom. 2013-ig karbantartott, úgyhogy a gép tuti nem fogja addig bírni.
Erről viszont egyeztess a többi adminnal, hogy mit csinál még az a gép. -
&rew, dabadab: ott a blogomban az írás, hogyan lehet csupaszon, egyesével telepíteni a rendszer különböző részeit, de olyannak, aki még az életben nem használt linuxot, mégsem javasolnám, hogy belevágjon az esetlegesen előkerülő hibák miatt. (Nyilván én is hasonló okok miatt jártam végig, mire kitaláltam azt az eljárást, ennél gyengébb laptopra kellett kitalálnom valamit.)
-
dabadab
titán
"Ubuntu nem férne el a 2 gigás merevlemezen"
Dehogy nem, az alap install ennel joval kevesebb (a 192 MB RAM melle meg 256 meganal tobb swappet semmikeppen sem raknek, talan az is tulzas, szoval ez nem foglal igazan sok helyet) es meg azt is lehet nyesegetni rendesen (egyebkent is, miota keves 192 mega? Az en idomben mar annak orultem, amikor a 4 megam melle kolcsonkaptam masik negyet - bezzeg ezeknek a mai fiataloknak semmi sem eleg
)
A kulonbseg igazan ott jon elo, hogy ha kell vmi, akkor Puppyhoz valoszinuleg nem fog kesz csomagot talalni, ubunuthoz igen, ha vmi gond van, akkor is sokkal konnyebben fog valaszt talalni egy szelesebb korben hasznalt disztorval, stb. -
törölt tag
mivel ez a kezdo topik, ezert sem javasoltam, de megoldhato:
ubi szerver eleg csupaszon, majd utana egy X apt-vel es egy minimalis wm. a kaosz ott kezdodne, h ha pl gnome-os alkalmazasokat akarna feltenni, mert az alapok megint rengeteg helyet foglalnanak, stb.
cserebe egy minidisztroban jo esellyel benne van minden ami hirtelen kellhet. hozzahegeszteni viszont altalaban nehezebb. -
-
törölt tag
válasz
body007 #6790 üzenetére
Puppy linux, Vector linux, DSL, Crux...
de egy ubuntut is lehet 'egyszerusiteni'.
erre a tiptopra tobb fele linuxot is tettek fel, amirol van reszletes leiras nyavajakkal mindennel.igazibol szinte tokmindegy mit teszel fel. nem kell tul sok szolgaltatas es az ablakkezelo vmi egyszeru, gyors legyen. persze mar vannak csillivilli disztrok, amiknek keves a 192M.
talan a wifivel lesz gond, de arra ott vannak a netes leirasok. guglizd meg a 'compaq e500 linux'-ot. -
Hali!
Tudnatok nekem ajanlani 1 kis teljesitmeny/hely igenyu rendszert 1 Compaq Armada E500 tipusu csoda laptopra?
Konfig kb.: P3 / 196 MB Ram / 2 GB vinyo / TP-LINK 11b/g WIFI (ez fontos)
A lenyeg, h 1 Opera nemi MP3 keveske film (youtube) elfutkarozzon rajta. -
letix
senior tag
Vladi!
Nos sikerült elintéznem hogy odaülhessek a géphez, továbbá van root jelszó is.
A másik amit érdemes megemlíteni, hogy nincs rajta php, ergó ez is lehet gond, hiszen php-s oldalt írtak. (de i.explorer alatt megy!! )
Forrásból, vagy bármilyen más módon lehet e még frissíteni, telepíteni esetleg rá php-t? (Red Hat 7.3 Valhalla) Gondolom úgy is beleütközöm majd függőségi gondokba,ha egyáltalán találok hozzá csomagot.
Ubuntu 8.04-en kipróbáltam az oldalt, itt belső hálón, és hibátlanul működik.
Köszönöm.
udv
letix -
FefeeX
veterán
Hát bejött az ablak hogy adjam meg a kódot, csak sajna se egérrel nem tudtam utána kattintani, se beírni nem tudtam semmit...
Szóval kb bejött az a dolog ami winben is előfordul, csak ott legalább a start menüt lehet a háttérben nyomkodni, mert csak az aktuális folyamat fagy be...
Akkor használjak sima Ubut? Csak az a baj hogy az messze nem néz ki úgy...
-
Vladi
nagyúr
"És az eszközkezelő telepítésnél befagyott... Ilyenkor mi van? Túl jó a gépem a Linuxhoz???"
Nem hinném, hogy túl jó. Ha sok ezer procis gépen elmegy, akkor nálad is.
Hogy érted azt, hogy befagyott? Lehet, csak nem válaszolt sokáig. Nekem is csinál néha ilyet, hogy túl agresszív a rendszer, már lőni le az alkalmazást, pedig az befejezi a munkát szépen pár mp múlva.kde 4-re azt mondják, hogy még nem elég kiforrott. Ezért lehetnek bugok.
-
VaZso
senior tag
Megoldottam a hiberálás problémámat.
A grub/menu.lst-ben a kernel paramétereknél a resume=/dev/hda10 sort cseréltem /dev/hda2-re (ez lesz/lett az új swap partícióm).
Végre hibernál újra.
Viszont elgondolkoztam azon, hogy vajon volna-e értelme - illetve tulajdonképpen kivitelezhető-e -, hogy egy külön partíciót hozok létre a hibernáláshoz, ami megegyezik a RAM méretével, de független a swap-tól.
Ugyanis előfordult már, hogy sok nyitott program (pl. rengeteg fül az Operában) mellett túl sokáig tart, míg eljut a hibernálási file kiírásáig (ez Linux és Windows alatt is jelentkezik).
Ki tudnám ezt a jelenséget küszöbölni vele?
Egyáltalán megoldható a dolog? -
FefeeX
veterán
Nade ez olyan mintha az USB egeret minden inditásnál le kéne huznod meg visszadugnod... Illetve hát ugyanaz csak igy a billentyüt is...
1. megtaláltam hol lehet nagyobb betüket úgy ált. de a menük fejlécei, a menüpontok nem változnak, apróbetüsek maradnak... Nem is értem. A sima Ubuntunál nem volt egyébként ilyen (a lehuzogatás ott is él) - ezek azért szar dolgok, mert telepités előtt, DOSban megy a billentyü meg az egér, hiába Bluetooth...
3. akkor ez a Kubinak köszönhető? Direkt a gyönyörű KDE4 felület miatt raktam azt a sima Ubi helyett, de lehet rosszul tettem...
-
blaces
tag
hello!
1. Esetleg Ctrl + egér görgő Windows alatt így lehet nagyítani... Most szedtem le épp, így nem tudom megnézni.
2. Nálam is mindig ilyen a wifi laptopon, kibe kell kapcsolatni
3. Ilyet nálam is csinált a Kubi sajnos
Megjegyzés: 2. kérdés kivételével a többi probléma Ubuntu alatt nálam nem jelentkezett, fura...
-
VaZso
senior tag
Miért lehet az, hogy újabban nem hibernálja magát nekem a Mandriva?
pm-hibernate nevű programmal próbálnám.Standby működik rendesen, hibernate esetén elkezdi a műveletet, beadja a szokásos sötét képet a kurzorral, majd ahelyett, hogy elkezdené menteni a image-et, visszatér a rendszerhez.
A kernel ugyanaz mint régen és másikkal is ezt csinálja.
A régebbi állapothoz képest most a /boot partícióm átkerült hda5-ről hda1-re, míg a swap partícióm hda9-en van, logikusan belegondolva eddig hda10 lehetett.
Ha jól sejtem, itt lehet a gond, mert elvileg ide menti az adatokat.
Egyébként a swap terület aktív.
Csináltam egy másik swap területet is a vinyó elejére, de ez ebből a szempontból lényegtelen, mindenesetre azt is hiába engedélyezem - a hibernálás az új swap-terület létrehozása előtt sem működött.Milyen beállítások lehetnek a hibernálást illetően, hol keresgéljek?
Hardwareváltozás, szoftvertelepítés nem történt.
Csak egy frissítés ment fel a rendszerre, de csak nem az okozza (már nem tudom, mi frissült)... -
FefeeX
veterán
Next question:
Kubu 8.10-es menüi olyan kis betükkel vannak írva hogy nem lehet elolvasni őket... Erre tud valaki ellenszert?
Ja és a DiNovo-m csak akkor müxik, ha az adóvevőjét Linux indulás után kihuzom majd bedugom ujra...
És az eszközkezelő telepítésnél befagyott... Ilyenkor mi van? Túl jó a gépem a Linuxhoz???
-
-
FefeeX
veterán
Erről a beépített tűzfalról még szeretnék további infót amennyiben lehet. Tudom, gugli a barátom, a legnagyobb problémám egyébként ez volt a Linux-szal, hogy az átlag-linux-guru elküld guglizni ahelyett hogy ugyanazzal a lendülettel elmondja azt az 1 mondatot, belinkeli azt az 1 linket amit ő ismer stb...
Szóval ha van konkrét link ahol elolvashatom az is jó, olvasni szeretek...
-
FefeeX
veterán
Ohh nagyon köszi, Winben eléggé ott voltam ezen a téren eddig is (sok rendszergazda, informatikus, stb haver van), de linuxban konkrétan egyik sem tudott 100%-osan segíteni
Ezek szerint ez nagyon jó lesz így, már várom hogy hazaérjek és telepíthessem a Kubut...
Remélem minden zökkenőmentes lesz, régebben a notimon játszottam ezzel, de első esetben (7.04) még elég nagyokat szívtam, videodriver abszolút nem ment, sok dolog döcögött. Akkor le is mondtam róla, aztán 7.10nél megint összehozott vele a sors, és akkor már meglepően sokkal jobb volt mint az előző.
Azért már tudom mik lehetnek az elvárásaim nagyjából, remélem megfelel neki maradéktalanul (a 7.10re pl nem tudtam teljes magyar 3-as foxot telepiteni, mert valami csomagkezelgetés kellett volna hozzá - erről nincs valami egyszerű leírás mit hogyan?
)
-
-
Vladi
nagyúr
Köszönöm a bizalmat!
Wubival lehet win alá telepíteni egy külön könyvtárba. Ez a bátortalan próbálkozóknak találták ki, hogy biztosan ne tudjanak kárt tenni.
A több, jól átgondolt partíciók rendszere sokkal praktikusabb. Persze itt már tudni kell, hogy mit és miért csinál az ember.ntfs-t már alapból kezelik az új disztrók. Gyakran még fel is csatolják neked. Erre az ntfs-3g-t találták ki. Leírás. A samba a hálózaton biztosít elérést windowsok számára a linuxos kiszolgálón.
-
FefeeX
veterán
Egy kis help még kéne.
Olvasgatok visszafelé, és azt látom, hogy van aki win alól telepíti az Ubu-t. Ennek van külön értelme vagy jó lesz az mellette is, lemezről? Csak mert nekem XP/Kubu rendszerem lesz, mindennek külön partíciója van, indulásnál szeretnék választani.
Később azt is szeretném, hogy lássa az NTFS filmes és letöltős partíciót (állítólag erre van a Samba, de nem jöttem rá anno hogy kell használni)
Szóval bízom a szakértelmedben
-
Vladi
nagyúr
válasz
GrandeP #6767 üzenetére
Aha, ilyenkor szoktam magamat marni... olvasnivaló
Szóval vannak vírusok. Olyan két tucat. Ebből a legfrissebb olyan 1-2 éves. Szabadon egyik sem él.
Az meg egy tévhit, hogy az elterjedtséggel egyenesen arányos a vírusok száma, lásd fentebb.Szerinted véletlenül magyarázzuk, hogy használd a jelszót?
-
FefeeX
veterán
válasz
GrandeP #6767 üzenetére
Én ma teszem fel a Kubuntu 8.10-et... Egy kicsit odaver a kinézete is, emellett a Vista kispista...
-
Vladi
nagyúr
válasz
GrandeP #6760 üzenetére
Te néztél rá rossz szemmel. Az a természetes Linuxnál, hogy minden rendszert érintő beállítást csak a rendszergazda csinálhat. Ehhez viszont azonosítanod kell magad a jelszóval.
Ez elég egyszerű valójában, csak megszokást igényel. Ha már mindent beállítottál, akkor hetente egyszer kérdi.
Amúgy meg, ha comodot használtál, akkor megszokhattad volna a kérdezősködést. Nekem még akkor is kérdez, ha új ikonra kattintok. -
FefeeX
veterán
válasz
GrandeP #6760 üzenetére
Vistát használtál már? Vahj miért kérdezi meg minden rendszert érintő folyamat előtt hogy el akarod-e indítani? Pedig ott akkor is kérdez ha nincs beállítva rendszergazdi jelszó (Ubuntuval úgy még nem próbáltam)
Hogy miért? Mert így a vírusok meg a hasonló kártékony dolgok nem tudnak maguk elindítgatni dolgokat, megfertőzni a rendszert, zombigépet csinálni a gépedből stb...
-
-
FefeeX
veterán
válasz
GrandeP #6757 üzenetére
Hát nem tudom, mi bajod az ubuntuval?
KDE felülettel teljesen Windows-hasonló. Ha nem állítasz be rendszergazda kódot akkor nem is kéri, de ez elég veszélyes játék, olyan ratyi védelme lesz akkor kb mint a windowsnak. Ha csak nekik kell, akkor ők ugyse akarnak telepiteni, ergo nem kér jelszót.UT2004-et pedig elvileg jó videokarival, Wine-vel OpenGL-en elhúzza az összes linux...
-
GrandeP
addikt
Sziasztok!
Olyan Linux kellene nekem, ami
Ingyenes
soha nem b@szogat mindig h üssem be a jelszót (nekem ez nem kell)
hasonlóan az ubuntuhoz, mindent letölt magának (driver/szoftver csomagkezelő)
windows szerü a felhasználó felület, vagy van hozzá ilyen style, séma stb... (a család "gyengébb" tagjainak átállásához kellene)Az se lenne baj ha vmilyen úton módon, lanpartin tudjak játszani ut2004-el ... de ez már csak hab lenne a tortán....
Köszönöm előre is...
-
FefeeX
veterán
Kivéve mikor parancssorban kell alkotni, és nem kéri a jelszavad, és nem érted mi a rákért nem tudod konfigolni a dolgot... Nekem még a 7.10essel voltak hasonló élményeim, de ma asszem teszem fel a 8.10 kubut, mert egyszerűen remek, azért kicsit megint félek, hogy nem minden lesz a legjobb alatta...
-
Vladi
nagyúr
-
letix
senior tag
válasz
Atti1112 #6750 üzenetére
Debian alatt így működik a dolog.: (Ubuntu alatt is úgy emlékszem)
Környezet/Adminisztráció/Bejelentkező ablak ott a biztonság fül, majd az autómatikus bejelentkezés engedélyezése.
root ként nem biztos hogy jó ötlet, másrészt nem vagyok benne biztos hogy lehet-e.
udv
letix -
adyh
tag
Köszz a segítségeket!
Megpróbáltam így ahogy mondtad windowson belül telepíteni. Fel is tette bekapcsoláskor megkérdezi mit indítsak -->Ubuntu majd indul és folytatodik a telepítés ahol a 4.lépésnél nem tudom mit kell csinálni. Ez a partícionálás...
de semmi lehetőséget nem ad és egy gomb sem aktív ekkor kilépek a telepítőböl és elindul a Linux, de ezt mminden bekapcsoláskor eljátsza
Miért? -
Atti1112
aktív tag
Sziasztok ! Ha feltelepítem a vinyóra az Ubuntu 8.1 -et ,akkor lenne egy olyan kérdésem ,hogyan lehet Root-ként automatán bejelentkezni,hogy a billentyűhöz hozzá se kelljen nyúlnom ? Köszi.
-
rtom
senior tag
janos666, sysrq, adyh: a szomszédos ubuntu topic 1. hsz-a sok infót tartalmaz, talán segít.
-
janos666
nagyúr
Én nagyon úgy nézem nem lehet meglévő NTFS partícióra telepíteni.
Én úgy vertem át, hogy az autorun 2. pontját választottam, vagyis felraktam "windows programként" egy nagy meghajtóra (a windows mellé nem engedte), majd a keletkezett ubuntu mappát áthelyeztem a C:-re, és átírtam a BDCedit-ben a meghajtóját (XP alatt még könnyebb ezt megtenni a boot.ini-vel). Most lehet NFTS meghajtóra elhelyezett képfileból futtatni az ubuntut, és a windows partícióm lesz csak láthatatlan közben, amin a filmek/zenék/játékok vannak azt látom. (eddig épp ezen volt a képfile, és ez veszett el ha az ubuntu futott belőle)
-
adyh
tag
jobban mondva a meglévő szabad helyre
-
adyh
tag
Hello!
Én is leszedtem ezt az Ubuntu 8.10-et és szeretném feltelepíteni is Xp van fent és mellé szeretném tenni Meg lehet ezt úgy oldani ,hogy nem a meglévő szabad helyre tegye és a többi adatom ne sérüljön? -a vinyom most is meg van partícionálva és arra tudnám feltenni amelyiken az Xp van- nos Lehetséges? -
janos666
nagyúr
Most hogy mondod, LiveCD-ről lehet nem is turkáltam én a winyón, csak mikor fel volt rakva windows alól ilyen virtuális meghajtóképbe. Onnan bootoltam bele, és akkor turkáltam a winyón, telepítettem is NTFS meghajtóról egy korábban letöltött linux programot (ami miatt feltettem a linuxot hogy kipróbálhassam).
Próbáld kézzel mountolni a lemezt, lehet hogy letiltja LiveCD módban hogy nehogy hozzá tudj nyúlni a meghajtóidhoz, aztán elronts valamit mert nincsenek elrejtve a szemed elől a windows rendszerfileok és azt hiszed a linux baszta el a windowsod, vagy ilyesmi...
Azzal kapcsolatban mi lenne a tanács, hogy NTFS partícióra hogy tudnám felvarázsolni az ubuntut? Vagy kénytelen leszek újrapartícionálni a lemezt, és feldobni neki egy mittudoménymilyen filerendszerű partíciót?
-
janos666
nagyúr
Életem első Linux-randija volt tegnap Ubuntu 8.10-el. Egész jól el lehet benne boldogulni a grafikus felülettel. Egyszerűen be lehet vele bootolni CD-ről, és tudsz vele másolgatni ide-oda.
De a pendriveomat nem tudta zökkenőmentesen mountolni, azt mondta nem volt szabályosan eltávolítva windows alatt, csináljam meg vagy kényszerítsem a mountolást konzolból. Egyik módszerrel se sikerült, hiába állítottam le szabályosan, hiába kinlódtam a terminal ablakkal, sehogy se bírtam működésre.
Persze ha nem kellett volna az ami a pendriveon van újraformázhattam volna linux elól is, és akkor se lett volna gond. Elvileg működnie kéne a pendriveoknak is... -
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #6734 üzenetére
Ok, mondom ha nincs fake-RAID támogatás, hát visszahozom a laptopra a CD-t (vagyis DVD-re írtam, de mindegy...), instalálnám, látja is az NTFS partícióim. A windowsnak is pawnpartícióként működő 3Gb-os szeletre mondtam neki is hogy spawnoljon csak rá, aztán rákattintottam egy olyanra ahol van 10Gb hely, majd nyomom hogy forward, erre hiányolja a root filesystem-et, adjam meg. Hogy adjam meg?
Nem lehet NTFS partícióra feltolni az Ubuntut? -
sysrq
őstag
USB pendriv-ra felraktam a Slax linux megfelelő változatát, bootinst.bat -ot is futtattam.
Rádugtam egy notira, el is indul a boot, majd onnan hogy:Could not find kernel image: linux
boot:Na innen merre tovább?
-
janos666
nagyúr
Kicsit szórakozni akartam valamilyen linuxal. Letöltöttem, kiírtam, meg vissza is hasholtam az Ubuntu 8.10-es ISO-t. Szépen bootolt is róla a gép mint Live CD, most is épp onnan írok.
A laptopomon már fel is tettem "windows programként", vagyis lefoglalt 10Gb-ot egy NTFS partíción, és onnan fut is.
Csak épp ilyenkor az a partíció használhatatlan, a többin meg nincs se szabad hely, se más értelmes adat a windows telepítésen kívül, szóval gondoltam feltelepítem inkább rendesen, hogy hozzáférjek alóla a filejaimhoz is. Sőt, gondoltam akkor már az asztali gépemre tolom fel.Viszont a telepítés ma elmarad, mert azt hittem, hogy ha a Linux képes olvasni az NTFS filerendszert, akkor futni is képes róla. Nembeszélve arról, hogy nem hittem hogy inkompatibilis az Intel RAID-0 tömbökkel.
Szóval van nekem a gépben 2 SATA-s winyó, intel RAID BIOS-ból szépen stripeolva, a windows bootolni is tud róla, meg minden...
Most indítom az ubuntu telepítőt, és mutogatja nekem hogy van külön 2 partícionálatlan winyóm, a RAID tömböm meg sehol. De azért szétnéztem a partícionálójában, hátha csak engedélyezni kéne a RAID-ot, tovább lépegettem. Ekkor viszont azzal kellett szembesülnöm, hogy ha akarnám se tudnék NTFS partíciót csinálni a winyókra, RAID ide vagy oda...Jól látom, és ha a RAID gondot meg is oldanám valahogy, akkor fel tudnám rakni az Ubuntut egy NTFS partícióra, vagy kénytelen lennék szakítani neki egy saját linuxos filerendszerűt?
-
!wannabe
tag
Tudnátok mondani egy progit amivel particionálhatok kedvemre? Alapba nem látok ilyet az Ubuntu ban. Lehetőleg olyat aminek van grafikus felülete.
Köszi
-
Vladi
nagyúr
dist-upgrade-en mit értesz? Akkoriban még nem lehetett relese-t lépkedni, úgy tudom. Az ingyenes Red Hat vonal meg már vagy 5 éve kihalt. (Most van helyette fizetős, vagy CentOS)
Tesztelni kellene azt az oldalt egy másik rendszeren/gépen új disztróval. Ha ott megy, akkor karbantartás. -
!wannabe
tag
A netes dolog megoldódott valamennyire. Ha még megmarad a jelelnelgi probléma akkor majd rok most viszont az érdekelne, hogy a laptomoba lévő inteles videokártyát, hogy tudom telepteni? Még mindig kubuntu 8.10-el vagyok.
Válaszokat előre is köszönöm
-
zoolii
tag
válasz
djkoxos #6719 üzenetére
Szia!
Én is ezt a laptopot vettem meg a madaras teszkóban. (Acer eMachine 520; 80 rugóért)
Az XP-t csak úgy tudod feltelepíteni, ha előtte a BIOS-ban a SATA Mode-t AHCI-ról átteszed IDE-re. Ilyenkor az általad említett kék hibaüzenet, ami nekem is bejött, már nem fog bejönni, és továbblép a partíciókhoz.
Egyébként Windows XP Home SP1-t nekem nem tudta feltenni, ezért SP3-t raktam fel.
Ha visszaolvasol, megtudhatod a részleteket.
Ha valami hibába ütközöl, írj privátban!
Hajrá! -
!wannabe
tag
Felraktam a kubuntu 8.10-et. Adept azt mutatja, hogy teleptette a wireless-tools-t. Ergo elvileg meg tudom nézni az elérhető vezeték nélküli hálózatokat? Melyik programmal?
Vagy egyátalán hol találom a wifi hálózati beálltásokat? -
djkoxos
tag
Igen probáltam de kiir valami hibát kék háttérrel de nem a kékhalál és nem is olvasásis hiba hanem valami más!:S
És kiirja még h ha még nemláttam ezt az üzit akk inditsam ujra a gépet vagy futtasssak lemezellenőrzőt vagy virusirtot.......szal nemmegy
Van még valami ötleted? -
djkoxos
tag
sziasztok!
Lécci segitsetek, vettem egy laptopot és valmi linuxot adtak hozzá de nem értek hozzá annyira és nekem nem is kellene rá! (am be sem akar tölteni)
A kérdésem az lenne h h tudnám letörölni róla mert XPt szeretnék használni!THX
-
zoolii
tag
válasz
GrandeP #6715 üzenetére
Köszönöm szépen a segítségedet GrandeP!
Letöltöttem az sp3-t, nLite-tal összefűztem a Windows XP Home SP1-gyel, majd .iso, és kiírtam egy CD-RW -re , majd azzal próbáltam feltelepíteni és ment! Nem fagyott le az "Eszközök telepítése"-nél, végigment szépen.Szal már fent is van az XP sp3!
Ja és 1 db 150 GB-os partíció van!
Akkor tényleg lehet, hogy az volt a probléma, hogy az XP Home SP1 nem tud kezelni 127 GB-nál nagyobb winyót, míg az SP3-nak már azért jó, hogy megy. -
GrandeP
addikt
Így már értem a problémát...
Egyébként a 30-asra az xp-t....
Lemezkezelőnek én a partition magic-et ajánlom...de van még a paragon is...
Egyébként meg csinálhatsz olyat is h másik gépen letöltöd az sp2-sp3-at, majd az nlite progival összefűzöd a jelenlegi windowsoddal, ez teljesen legális ne félj tőle.... és így már látja majd a nagyobb particiókat is...
De ez igazából már mehetne az windows xp topicba...
-
zoolii
tag
válasz
GrandeP #6711 üzenetére
Az XP egy Home verzió, sp1-es, már vagy 3-4 éves. És most olvastam a neten, hogy:
A sima XP Home telepítő CD nem lát 130 gigánál többet.(Egészen pontosan 127 giga a sima XP "felismerési korlátja". ) Lehet, hogy itt a baj?
A 150 GB-os partíció betesz neki?
A kifagyás: miután már megtörtént a 150 GB-os partíció formázása, feltelepít alap XP fáljokat, winyóról boot-ol, majd kezdetét veszi az XP telepítése. És kb. 5 perc után az "Eszközök telepítése"-nél megáll, és nem csinál semmit, nem reagál semmire.Az jutott eszembe, hogy a 150 GB-os partícióból csinálok kettőt, melyek kisebbek 127 GB-nál. Pl. 120 GB-osat és 30GB-osat. Akkor melyikre tegyem az XP-t?
És milyen partíciókezelőt tudnál ajánlani?
Kösz a segítséget.
-
rtom
senior tag
válasz
GrandeP #6703 üzenetére
A 2006-os demo verziót még le tudtam tölteni, emlékeim szerint egy pár napig használható reg nélkül, de mivel telepítő, nem LiveCD, és nem volt kedvem feltenni, csak kíváncsi lettem volna rá, így felejtős lett. Hasonló indokok vezéreltek, mint téged (aszzony..
)
Talán megvan még az iso valahol, otthon majd rákeresek, ha érdekel.
Ubuntu-t viszonylag könnyedén lehet XP kinézetűre átszabni, példa. Bár én inkább az alkalmazások átszoktatásával kezdeném: MSN helyett aMSN vagy pidgin, de video és voice chat nincs; IE helyett FF (szerencsére előbbi szeret nálam lefagyni, úh. ez gond nélkül lecserélődött ); openoffice stb.
-
letix
senior tag
Üdv az uraknak!
A szakik véleményét szeretném kikérni, remélem megerősítenek a problémával kapcsolatban.
Adott egy 7.3-as Red Hat-al szerelt gép a munkahelyemen, zorp mögött, ezen fut a webserver.
Kitalálták nálunk a nagyok, hogy csináltatnak egy csilli-villi weboldalt, a régi helyett, és ezt kell átültetni a gépre.Csak 10 percre tudtam odaülni a géphez, így túl sok infót nem tudtam összegyűjteni a rendszerről, de az bizonyos, hogy az utolsó frissítést a gép telepítésekor tették meg, úgy 2005 körül.
Mivel nem én rendelkezem a gép fölött, így sem frissítést, sem egyéb változtatást nem tudok egyelőre eszközölni az új odlal beiktatásán kívül. (más viszont még ennyire sem ért hozzá)
Szóval az oldal (javarészt flashből áll, de van html-es opció is) gond nélkül működik kintről explorerrel, de minden más böngészővel csak a kódot dobja ki. Valószínű a programozók nem hibáztak, mert az ő szerverükön minden böngészővel jól működik.
Ebben az ügyben az illetékes szerint biztosan a programozók hibáztak valahol. Én úgy gondolom, hogy egyértelműen nálunk van a hiba, hiszen legalább 2,5-3 éve nem telepítettek egy frissítést sem.Szerintem egy dist-upgrade megoldaná a dolgot. Jól gondolom?
Előre is köszönöm a segítséget.
udv
letix -
GrandeP
addikt
Hali!
Sztem tölts le egy partíciókezelőt és konkrétan töröld/formázd le a winyót...
Majd ntfs formázás... C-re én 30-at szoktam hagyni (ha késöbb kellene vista) majd a D -re többit és utána már menni fog...
ui:Egyébként mikor az xp? És konkrétan mi fagyott ki és hol/mikor?
-
veze
őstag
linux alatt van kétpanelos filekezelö, valami hasomlo mint a totalcommander? valami mc commanderröl hallottam a csomagkezelőben hozzá is adtam, hibaüzenet nélkül telepedett is ..de hova?? hogy tudom elindítani?
-
veze
őstag
sziasztok..
feltettem ubuntut(8.04) kezdőként és hát tényleg az vagyok
eddig el voltam vele, de beleszaladtam egy apróságba..
meg akartam nyitni egy oldalt mire kirita kapcsoljam be a java-t.. hozzá is adtam csomagkezelöben a sun java plugint(meg amit még ez kért) be is tudok most már lépni a kérdéses oldalra de az ékezetes betűk helyén csak kockák és krikszkarakszok jelennek meg..néztem a java control panelt..de hát nem tom mit kéne módosítanom.. továbbá a a főoldalra ugyan be tudok lépni de onnan már ha nyitok egy másik java alapu ablakot akkor már vagy kilép az egészböl vagy jobb esetben megnyitja, de abban már nem jelenik meg semmi...mit kellene tennem hogy ez (történetesen egy java alapu chat) normálisan működjön? -
zoolii
tag
Sziasztok!
Laptopot vettem, amire Linpus Linux volt feltelepítve. A helyére eredeti Windows XP-t próbáltam feltelepíteni, mire az a telepítés elején befagyott.
Azt kell tudni, hogy volt 2 partíció, két kb. 76 GB -os, egy C: és egy E:.
Az E: ismeretlen volt, a C: pedig FAT32-es. Na én letöröltem mindkettőt, és végül lett egy 150 GB-os nagy partíció, amire elkezdtem telepíteni az XP-t.
Mi lehet a fagyás oka? -
GrandeP
addikt
Most hogy így mondod, télleg...
És vmi hasonlója vkinek?
Windows-ról térnék át, én simán hozzászoknék, de az Asszony nem annyira...
Köszönöm
-
GrandeP
addikt
Sziasztok!
Találkozott már vki ezzel a [linux-xp]-vel? Nagyon ígéretesnek tűnik, munka után lehet hogy le is töltőm kipróbálni.
De ha vki megelőzött már ezzel akkor szóljon...Köszönöm...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen autót vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Horizon Forbidden West
- War Thunder - MMO Combat Game
- Fujifilm X
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest