- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fulcrum
tag
Sziasztok!
Ha egy gére 3 op.rendszert szeretnék feltenni, akkor ugye jól gondolom a sorrendet:
1. felteszek egy XP-t
2. mellé teszek egy Vistát, ami majd csinál egy boot menüt
3. a maradék particióra felteszek egy linuxot (fedorát pl), úgy hogy meghagyja a már meglévő particiókat, és ő is csinál egy boot menüt, amiben felajánlja a másik particióról való bootolást (azon belül ugye megint van választási lehetőség vista és xp között).
Helyes a sorrend? -
Janix12
aktív tag
Sziasztok..
Hogyan lehet behívni a grafikus felületet llinuxon?
A választ előre is köszi.. -
csezo83
csendes tag
Köszi a gyors segítséget mindenkinek!
Nem titok, Apple Shake 4.1, nevezetű kompozitáló program. Aminek a 2.5-ös verziója fut XP-alatt, de a 4.1-et az Apple már csak OSX-re meg Linuxra készítette el.
Gondoltam, hogy Linux telepítését könnyebben megoldom mint egy OSX telepítést. -
Vladi
nagyúr
válasz
csezo83 #6891 üzenetére
Szia!
Milyen program az, ha nem titok? Fedora 9-et javaslok inkább. 10 az friss, ropogós és érettlen.
Nézz meg 1-2 live cd-t. Az fut telepítés nélkül is, de fel is rakhatod akár. Itt vannak az elérhető mirrorok.
Válassz egy közelebbit és keresd a /releases/9/Live/i686/ könyvtárat. -
-
csezo83
csendes tag
Sziasztok!
Egy nagyon amatőr kérdésem lenne. Előállt az a helyzet, hogy egy bizonyos program miatt kénytelen vagyok Linuxot felrakni. A program követelményei közt szerepel az, hogy Fedora Core 4. Fogalmam sincs, hogy akkor nekem most milyen Linuxot kéne felraknom.
Illetve, hogy VMware Workstation 6.5 segítségével tudom ezt-e telepíteni egy virtuális gépre.Életemben nem használtam még Linuxot, ezért vannak ennyire láma kérdéseim.
Köszi a segítséget előre is!
-
capafog23
őstag
Egy kicsit hülye kérdésem lesz előre is bocsi.
Szóval ha van a házba 2 win xp alapú gép és mellé még bekerül egy linuxos akkor hálózaton tudnak cserélgetni file-okat, vagy nem mert a linux más filerendszert használ? -
VaZso
senior tag
Hátha valakinek van ötlete...
Tegnap kaptam (reklámanyag) egy USB Flash meghajtót.
Mivel épp' néhány próbálkozás közepén voltam, használatba is vettem.Működött rendesen, másoltam rá/róla, semmi gondja nem volt.
Fel akartam tenni rá egy XP USB.stick nevű bootolható XP-t, próbaként (szeretnék egy olyan kulcsot csinálni, amin 2-3 op. rendszer fent van).
Először leformáztam az USB meghajtót, rátettem a scriptjével a dolgokat a meghajtóra, de nem sikerült bootolni róla.Ekkor lefuttattam mégegyszer a scriptet azzal a felkiáltással, hogy abból formázom meg a partíciót is. Ez meg is volt, a filemásolás újra megtörtént, de közben elaludtam és csak reggel húztam ki a gépből a Pen-driveot.
Aktuális helyzet: Nem látom egyetlen op.rendszerből sem a flash meghajtómat.
Eredendően Linux lsusb azt írta, hogy 2GB PEN-drive, de maga a meghajtó 512MB-os (el tudom képzelni, hogy esetleg a drive egy része hibás volt és letiltották).
Linux alól most sehogy nem látom. Megjelenik egy /dev/sda eszköz, de No medium found és hasonló üzeneteket kapok, Win alól pedig "cserélhető" lemezként látja és floppy-féle ikont biggyeszt hozzá.
Milyen módon lenne esélyem újrainicializálni az eszközt?
Dobjam ki?Op. rendszer teljesen mindegy, csak sikerüljön, bármi ötletet szívesen veszek.
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Egy kis segítséget szerenék kérni. A gondom az lenne, hogy sehogy nem tudom beállítani a net-snmp-t , hogy az lm sensor által mért adatok lekérdezhetőek legyenek, fedora 9 alatt próbálkozok, a csomagkezelő segítségével fel lett rakva a net-snmp, net-snmp-libs, net-snmp-utils, net-snmp-devel. Ha valaki letudná nekem írni mit hogyan kéne csinálni, hogy ez a lekérdezés működjön annak nagyon örülnék. Igazából ha le akarom kérdezni akkor annyit kapok, hogy vagy nincs ilyen OID, vagy ha walk al kérdezem le akkor meg END of MIB. -
neduddki
nagyúr
HI!
vindoz alol a lpt portot iranyitom at megosztasra /ezert kell samba/ igy kovetlenul karakteres modban nyomtatok tehat driver nem kell /dfx8500ak a celok/
driver a sunix/kouwell paroshozz kell /aszt majd megnezem mejjikhez van ill. ha gyakorlati tapasztalata van vkinek azt szivesen veszem / na meg a halohoz 8139 nem gond de az intelen sem lepodnek meg ha lenne/:- )/
nem akarom kombinalni egyszeruen csak cseszi a csorom :- )udv
neduddki
mod: ez emaradt: koszi:- )
-
Vladi
nagyúr
válasz
neduddki #6875 üzenetére
Elvi akadálya nincs, gyakorlati a lemez kapacitása. Ha nyomtató szervert akarsz, akkor arra minimum a nyomtató driver is kell. Az meg szerintem nem 20 kilobájt.
Ezek között keresgélhetsz amúgy.Esetleg kombinálhatod: boot floppy bootnak és indítja a rendszert az usb pendriveról.
Így már hamarabb célba érhetsz. -
VaZso
senior tag
válasz
neduddki #6880 üzenetére
Még P4-es gépekben sem mindig van USB boot sajnos, vagy ha van is, bugos (mint általában a BIOS-ok USB/EL-Torito boot-képességei).
ált. azért P4-től megoldható, de P3 szinte tuti, hogy nem.CD boot viszont már P1-től volt, azt érdemes szerintem fontolóra venni. Annyira a P1-esek BIOS-a sem volt bugos, hogy ne induljon el róla a Linux.
Kihivás: szerintem ez inkább nagy falat
Amúgy ha már kihívásnál tartunk (nem tudom, az-e): Boot CD CD-RW-n rw filerendszerrel?Jester01: Ezt én is akartam írni, csak kihagytam. Ez is jó ötlet. Halk és nem kell annyit barkácsolni hozzá, no meg már elég nagyokat is kapni ahhoz, hogy egyéb szolgáltatásokat is felpakolhasson az ember rá.
-
-
VaZso
senior tag
válasz
neduddki #6877 üzenetére
Nem tudom, ténylegesen megoldható-e, de én kételkedem benne.
Mindenesetre, ha valaki nem egész 1.5MB-ból ezt ki tudja hozni, annak minden elismerésem... nem tudom, mekkora helyet foglal az SMB.Floppy használatáról viszont - úgy egyébként - lebeszélnélek. Szerintem nem érdemes egy ilyen bizonytalan rendszert használni manapság. Nem is elsősorban a külső mágneses hatásokkal szembeni problémák miatt, hanem a por-piszok (ami elkerülhetetlen) és a normál helyzetben (behelyezett lemez) elhúzott takarólemez miatt, túlontúl védtelen, főleg, ha nagyobb területet is használsz rajt (nagyobb az esélye, hogy problémás helyen hibásodik meg).
Tudok olyan esetet, ahol floppyn volt egy adott rendszer, de pont emiatt lettek lecserélve a gépekben a lemezek vinyóra (a forgó alkatrész ellenére sokkal üzembiztosabb volt).
Bár volt olyan lemez, ami elment több évig is, persze kevés újraindítás mellett.Én is a flash driveos megoldást javasolnám elsősorban, bár ehhez relatíve új gép kell.
Esetleg érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy egy boot CD-re írod ki a rendszert. Helyed is több van, indulás is gyorsabb lesz, üzembiztosabb is és egy szimpla olvasó nem drágább, mint egy floppy, a CD pedig kb. a floppy-lemez árában van...
Másik megoldás lehet egy kis kapacitású vinyó beszerzése, szintén "olcsópézért", bár ez meg hangosabb megoldás...
...szerintem CD
Szerk.: Igaz, több lemezből biztosan megoldható. Így viszont értelme nem sok lenne, mert önmagától nem képes így újraindulni...
szóval floppy felejtős.
-
neduddki
nagyúr
HI!
jobb hijjan ide irom:
van egy gep asus p3b-f p3-550e@366 /sl3n7/ 704MBram wd 80g s3_v775 sunix 4008t/kouwell kn220n rlt8139/intel21143 fsp 235-60gt,
ki akarom venni belole a virnyot es azt szeretnem hogy fdd-rol toltse a linuxot, de mukodo szambat szeretnek ra ahol a ket lpt porton vinydozos printer megosztas legyen
van ra esejjem fdd-rol?koszi
udv
neduddki
-
Vladi
nagyúr
Howtoforge. Direkt ilyeneknek készült írások. Sok.
-
A telepítéshez ilyen segítséget tudok adni.
A többi még mind külön témakör, jó sokat kell olvasni, próbálgatni, tanulni.
-
rtom
senior tag
Szevasztok!
Egy ismerősöm szeretne egy linux-os webszervert csinálni, abszolúte kezdőként, mivel én csak a desktopokhoz értek (ahhoz is csak korlátozottan), így nem tudok neki segíteni, tudnátok ajánlani pár olvasnivalót, aminek segítségével el tudna indulni a srác? Apache, mysql, php téma.
Kösz
-
VaZso
senior tag
válasz
!wannabe #6870 üzenetére
Nálunk a suliban van proxy, minden ssh-val kapcsolatos dolgot tiltanak.
Egyedül a https, vagyis a 443-as port engedélyezett.Az általad írtak alapján proxy ide vagy oda, a 443-as porton nem tudsz kimenni a netre. Meg kéne nézni, hogy más portot esetleg hagy-e, da ha a https portját nem engedélyezik, valószínű, a többit sem.
Ha pedig így van, imho nincs mit tenni... erre irányult a rövid válasz.
Márpedig sok weboldal, pl. google, bankok oldalai és még ki tudja milyen oldalak használják ezt a protokollt, így ezeket sajnos erősen korlátozzák emiatt...
Megoldás lehet, ha esetleg a gmail-nek van https nélküli verziója valahol, de én nem találtam...
-
!wannabe
tag
UBUNTU 8.10-et hasznalok. Ha a sulis wifi-t hasznalom nem jon be a gmail.com. Otthonrol barmikor itt viszont sose. Mi lehet ennek az oka?
FF-et hasznalok, de kiprobaltam Operaval is azzal se jon be.
Spicebird is ezt dobja: Could not connect to server pop.gmail.com; the connection was refusedAmugy az ssl proxy-t hogyan/hol kell beallitani.
Elore is koszi a segitseget
-
bme
tag
Sziasztok!
Ha linuxot akarok indítani, miután grub-ban kiválasztom ezt írja ki (recovery-ben is):
error 11: Unrecognized device stringItt már találtam egy leírást, de elakadtam, mert a boot mappában nincs grub mappa és így ugye menu.lst sincs.
-
Vladi
nagyúr
válasz
g.gergo #6863 üzenetére
Be kell tenni az automatikusan induló szolgáltatások közé. Rendszer menü - adminisztráció aztán valami szolgáltatások vagy ilyesmi.
Ott megkeresed a cups-ot (ez a nyomtatódémon
) majd pipáld be vagy X vagy valami, hogy a 2-es futási szinten induljon. (Azon vagy alapból.)
-
g.gergo
senior tag
Üdv! Hát könnyen nem ment, vért izzadva, de megoldottam. Viszont még mindig van egy gondom, miszerint, h újraindításnál nem indul vmi CUPS, hanem manauálisan kell indítanom a sudo /etc/init.d/cupsys restart parancsal. h tudnám ezt az "indítópultba" betenni. Kérésem most az, h mint a hülyegyereknek, úgy írjátok le.
Köszi.
-
Vladi
nagyúr
válasz
g.gergo #6858 üzenetére
Szia!
Az a leírás gyakorlatilag forrásból akarja felrakatni veled a HPLIP-t. Ez a nyomtatásért felelős program (driver, konfig, scan stb.).
2.8.10-et ír a doksi. Lehet, hogy ez, vagy újabb csomagban is megvan!
Először ott nézd meg. Tehát elő a csomagkezelő, synaptic például, aztán keress rá a hp vagy hplip kulcsszóra. Ha megvan telepítsd, majd a nyomtatók beállításánál már fel fogja ismerni a nyomtatót és telepíti. Ennyi az egész!
Ha ez a módszer nem válik be, akkor próbáld ezt a kacifántosat. -
rtom
senior tag
válasz
g.gergo #6858 üzenetére
1. A root jelszó birtokában (ha te telepítetted, akkor a te jelszavad is megteszi) tedd a következőket
2. nyiss egy terminált és futtasd az alábbi parancsokatsudo apt-get update
(kérni fogja a jelszót)
sudo aptitude install --assume-yes libcupsys2 libcupsys2-dev cupsys-bsd libdbus-1-dev build-essential gs-esp openssl libjpeg62-dev libsnmp9-dev build-essential libtool libusb-dev build-essential python-imaging python-qt3 python-ctypes python-dbus python2.5-dev python python python-reportlab libsane libsane-dev libsane xsane
3. töltsd le a tarball-t, navigálj oda, ahova leszedted
cd "download könyvtár"
majd
tar xvfz hplip-2.8.10.tar.gz
és
cd hplip-2.8.10
4.
./configure --with-drvdir=/usr/share/cups/drv/hp/ --with-hpppddir=/usr/share/ppd/hpijs/HP --prefix=/usr --disable-qt4 --disable-foomatic-ppd-install --enable-doc-build --enable-qt3 --enable-gui-build --enable-foomatic-drv-install --disable-pp-build --enable-network-build --enable-dbus-build --disable-hpijs-only-build --enable-scan-build --enable-fax-build
remélem, 32 bit-es verziód van
5.make
6.
sudo python ./installer/fix_symlink.py
sudo make install
7. USB kábel kihúz-bedug; PC restart
8.sudo hp-setup
innentól grafikus felületen bütykülheted, hajrá!
-
g.gergo
senior tag
Üdv!
Egy hatalmas segítségre lenne szükségem, tök láma vagyok linuxba,de most meg kellene oldanom egy számomra hatalmas problémát.
Adva vagyon egy Ubuntu 7.10. Lett hozzá véve egy HP OfficeJet K5400-es nyomtató. Ez alapján megkezdtem a nyomtató telepítését. No persze már a STEP 3-as résznél meg is akadtam. Megcsináltam az A részét, tehát letöltöttem azt a szar fájlt, alapból az asztalra mentődött, le is jött, nah itt akadtam el. Mit jelent a B pont vagyis mit kell csinálni, és mit kell pontosan beírni a B-C-D pontokba.Nekem ez tök kínai, elmagyarázná nekem vki szájbarágósan? Hálás lennék. Bye
-
Hogy tom visszacsatolni a wines meghajtóimat? Az Ubuntu telepítésekor szépen bent voltak a /media-ban de most eltüntek onnan
A helyek menüből elértem öket (mountolta) de most semmi...
Ja, lehet meg lettek cserélgetve a meghajtó kábelei mert gond volt velük, kaptak új sata drótot -
whYz
őstag
hogyan tudnám átállítani a chown-t egy egész mappára és azon belül alkönyvtárakét és az összes fájlét is? egy parancsal persze
-
Kicsit hibásan müxik nálam a driver. A Wine néha szétesik, a videók villognak, az ablakkezelés se olyan gyors mint a kártyától elvárnám
Az EnvyNG 8.6ot tesz fel - lehet ez a baj - de kézzel nem nagyon jön össze a telepítés. Ezek a hibák lehetnek a régi driver miatt?
Más. Tudnátok ajánlani 1 jó videó lejátszót? Néztem a totem-et, mplayer-t de nem igazán tetszenek
Win alat KMplayer-t használok, valami hasonló szeretnék. Az nagyon gáz lenne ha wine-vel használnám ezt a lejátszót?
-
Nekem is hasonló gondom van csak ATI-val. A hiv. oldalról 1 .run kiterjesztésű file jött le amit ha jól sejtem Xwin nélkül kellene futatni. Csakhogy nem tom elolvasni a Installer Instructions-t mivel nem tölti be az oldalt
Hogy lehetne feltenni neki máshogy a drivert? Fontos lenne mert nem tom a TVm natívjára állítani (720p) a felbontást és 1024be kicsit homály az egész -
janos666
nagyúr
Envy-re keresve csak envy24 hangkártyákhoz való akármit talált, nem VGA driver frissítgető progit...
De mindegy, az ubuntu felkínál magától egy 177.akárhanyast...
De miért van saját telepítője a divernek ha nem lehet futtatni?
Miért nem lehet bezárni az X servert? (vagy nem az a gond, és a hibaüzenet más miatt jön?) -
Lenry
félisten
válasz
janos666 #6840 üzenetére
sehogy...
elindítod a synapticot, rákeresel az envy nevű programra, letölteted és telepítteted, majd elindítod és letöltöd a legújabb nvidia drivert
lehet, hogy régebbi, de szerintem nem éri meg vesződni a manuális drivertelepítéssel, semmit nem fog javítani az újabb driver
-
janos666
nagyúr
Ha friss ubuntura tenném fel az nvidia.com-ról letöltött drivert hibát jelez, hogy telepítés előtt zárjam be a futó X-servert. Hol lehet ezt megtenni? Kimentem már konzolba is ctrl+alt+F1-el, onnan is ezt írja. Amit az ubuntu kínál fel telepítésre, az régebbi driver mint amit lehúztam, de ha ott akarnám engedélyezni minden trükközés nélkül felrakná, nem kéne X servert kézileg bezárni.
-
Noddy
senior tag
Elméletileg a videókártyával nem lesz gond, zárt meghajtóként felismeri, csak engedélyezned kell. Esetleg envyng driver (nekem ez kellet az egyik játékhoz).
A tv tunernek utánna kell nézni, lehet, hogy az nem fog egyből menni. Filmre fel kell tenni a vlc-t és az mplayer-t (saját kodekek). Mp3 támogatás az csak annyi, hogy totem-el megpróbálsz megnyitni egy mp3-as fájlt, ő majd leszedi a szükséges csomagokat, winamp helyett tökéletes az audicious, de van kis millió lejátszó progi. Konvertálás se probléma, mondjuk én filmre a konzolos mencoder-t használom, zenére a grip-et vagy a soundjuicert használom. Ezeket tudod synaptic-al telepíteni vagy parancssorosan. DHCP-s netet autómatikusan felismeri, az adsl-t a pppoeconf parancsal lehet beállítani. Ha valahol meg elakadsz nyugodtan kérdezz az itteni ubi-s topicban. -
Traxx
őstag
Üdv!
Nagy gamer nem vagyok, csak 1-2 játékot szoktam tolni. De 7600 GT-vel azért horribilis igényeim nem lehetnek
Ubuntuban gondolkoztam egyébként.
Rendszerbelövésen meg azt értem, hogy fent csücsül a linux, tudom használni az összes hardveremet, és nyugisan meg tudom csinálni a gépen az alap dolgokat (szövegszerkesztés - ez az OO-al nem lesz gond, film, némi zene, net, konvertálás, némi meló).
-
Noddy
senior tag
Szia!
Én tudom neked ajánlani az ubuntu-t, jelenleg a 8.10-es a legújabb belőle, de az csakpár hete jelent meg és ezért lehetnek benne hibák, én ezért neked a 8.04-es verziót ajánlom. Letöltöd kiírod egy cd-re és kitudod próbálni anélkül, hogy feltelepítenéd, ezzel feltudod mérni, hogy mire képes a gépeden (persze egy kicsit lassú lesza cd miatt, de pl a hardware kompatibilitást tesztelni tudod).
Ha már particionáltál valaha akkor simán menni fog a telepítés is. Az ntfs elég jól támogatott már, néhány éve még gond volt de ma már nem.
Ha nagy játékos vagy akkor maradj a windows-nál, lehet wine-vel próbálkozni de azt játéka válogatja, valami fut vele valami nem, valaminek nagyobb a gépigénye linuxon, valaminek nem.
Honlap szerkesztésre a legjobb egy sima szövegszerkesztő, persze vannak GUI-s megoldások isDe ha kedved van disztribúciókat próbálgatnod akkor érdemes megnézni még a Zenwalk-ot, a Linux Mint-et, openSuse-t vagy Fedora-t. A választás szabadsága a tied
A rendszeredet nézve nem kéne komoly problémának fellépnie, de lehet hogy valami nem fog menni, ki kell próbálni. Rendszer belövésen mit értesz?
-
Traxx
őstag
Hali!
Atomkezdő linuxosként (értsd: még csak szemezek vele
) mennyire lehet egyszerű felrakni és belőni a rendszert? Vonz egy kicsit a nyílt forráskód és az újdonság, merem remélni, hogy nem csalódnék nagyot a rendszerben. Nagyon láma win terén nem vagyok, és a topicot is jó ideje nyomon követem, ha ez számít...A konfigom az adataimnál van, ezek alapján mi az, amivel szerintetek a legtöbbet lehet molyolni?
Ahogy olvastam, az ntfs-sel szenvedtetek páran...
A gépet általános dolgokra használom csak, emellett ismerkedem a CAD-del, és a honlapszerkesztésbe is szeretnék belevágni. Erre a MEDUSA 4-et találtam, honlapra meg passz, de sejtem, hogy van kismillió
Játék nem nagyom megy, az eddigi olvasatok alapján az megoldható lenne Wine segítségével (apropó, így mennyivel lenne nagyobb egy játék rendszerigénye, ha nagyobb lenne egyáltalán?)
Bocsi a sok kérdésért
-
Eastman
addikt
Sziasztok Linux mágusok!
Olyan gondom van a hanggal, hogy ha youtube-ozok utánna nem megy a skype-on a hang. Ha meg skype-al kezdek, nem tudom a videókat lejátszani, hallgatni.
Van tippetek? Ubi 8.04
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lakisoft #6829 üzenetére
ha azt kérdezed, hogy az első gépemen miért suse volt: azért, mert az volt elérhető számomra (net a fasorba se), a deb meg akkor túl bonyolult és macerás volt egy absz kezdőnek (bezony, én is voltam olyan...)
ha azt kérdezed, hogy gambeca miért azt akar mindenképp feltenni... azt passzolom. bár az őszintét megvallva ilyen régi gépre hirtelen felindulásból nem tudnék disztrót javasolni (talán puppy?). talán a distrowatch.org tud.
-
gambeca
tag
üdv.
én egy p1 200mhz mmx 32 ram gépre akarok suse linuxot tenni.
Tudnátok ajánlani egy verzió számot? letöltési linkkle, meet azt nem találok sehol sem
jah, a gépben cd olvasó
kösz -
rtom
senior tag
válasz
body007 #6824 üzenetére
Idézet: "Enyémben 192, ennyivel elmenne a Debian"
Attól függ, hogy mi kerül betöltésre, Debian-ból is lehet óriást építeni, vagy akár "törpét". Pl. nálam az Ubuntu rendszer + openbox ablakozó firefox alatt 3-4 ablakkal ~200 Mb-t fogyaszt.
Ehhez először alternate cd-ről egy ún. command line installt kell csinálni (ez kb. a kernel, csicsa nélkül), majd telepíteni a szívedhez közel álló ablakkezelőt. Sh4d0w kollegának van ilyesmi írása.
-
VaZso
senior tag
válasz
body007 #6824 üzenetére
160MB RAM-ja van és asztali Celeron proci.
...de csak próbaként raktam fel a rendszert, túl sokat nem kísérletezgettem még rajt...
Viszont így kicsit lassú nekem a KDE, úgyhogy érdemes lenne egy kisebb ablakkezelővel megpróbálnom.
...egyébként elműködget. - Openoffice is elindulSuse-nak nem tudom, mekkora a gépigénye, de meg lehet próbálni... én Mandrivát próbáltam egy ehhez hasonló gépen (talán 433-as proci és több RAM), az szintén KDE-vel sokkal lassabb volt (mindegyik KDE 3.5-ös).
SSID-vel az a bajom, hogy be van még állítva néhány gépen, csak ezért nem akarom mindegyiket átírni...
-
Mennyi ram van a gépben? Enyémben 192, ennyivel elmenne a Debian? Esetleg SUSE valami gagyibb ablakkezelővel?
Puppyba nekem se ment a touchpad kattintás míg rá nem tettem 1 USBs egeret. Azóta megy a klikkelés a padon is (persze kihúztam az egeret
)
A hálózati kulcsot (SSID) te adod meg a routeren. Miért nem olyat adsz, amibe nincsennek érdekes karaktered?
-
VaZso
senior tag
válasz
body007 #6821 üzenetére
Én is kipróbáltam egy 500MHz-es notin, egész gyors volt.
Egyedül a touch pad-féle kattintás nem ment, csak a gombokkal (ilyen már máskor is előfordult valamelyik Linux live CD-n).A wlan-t felismerte, látta is a hálózatom, csak beállítani nem tudtam, valószínű a hálózati kulcsban lévő $ jel miatt...
(Az a rész és utána néhány character nem volt benne a kulcsban, amikor visszanéztem, többedszerre sem.)
Most Debian van a gépen, de KDE-vel, ami így nem a leggyorsabb. Lehet, felteszek valami kisebb ablakkezelőt rá vagy a Puppy-t egyszer.
-
Feltettem Puppyt a kis laptopra
Nagyon gyors és jó kis rendszer, tetszik. 2 dolog hibádzik. 1. az istenért se akarja megtalálni a WIFI hálózatot
A kártyát felismeri, configurálja sikeresen de nem talál semmit
Kikapcsoltam minden titkosítást a routerben de nem találja... 2. Nem sikerült normálisan telepítenem mert csak CDről hajlandó elindulni
CD nélkül kiteszi a GRUB-ot (vagy, h hívják Puppyéknál) de nem indul... Ezt sztem megoldom (sejtem mit b.tam el) de a WIFIt nem értem...
-
VaZso
senior tag
Esetleg nézd meg a Linux telepítőjében, hogy van-e ilyen lehetőség, nem tudom, melyik van fent nálad.
A Mandriván láttam ilyen lehetőséget.A Windows CD jó lenne, azon van ilyen progi. Azt hiszem, fixmbr vagy mbrfix a neve. (A recovery console-ban.)
Ha esetleg van nálad MiniPE, azon is van progi hozzá.
-
footy
addikt
Sziasztok!
Szeretném eltávolítani a linuxos partícióm mert sajnos nem lesz időm foglalkozni vele.
Hogyan lehetne ezt megoldani, hogy ne a grub induljon, hanem egyből a win. Lehetőleg úgy kellene megoldást találni hogy ne kelljen hozzá a windows cd, mert azt csak a jó ég tudja merre tettem el.köszi
-
petakpa1
őstag
Most telepítettem Kubuntu 8.10-et.
Az a problémám, hogy a képernyőfrissítést nem tudom 60 Hz felé emelni. MIntha nem ismerné fel, hogy a monitor milyen felbontásokat bír. Hol tudom a frissítést beállítani, vagy a monitort, hogy tudom feltelepíteni?
177-es nVidia driver már fenn van.
-
Nortid
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Logitech Force3Dpro joy-t, de a laptopom, amin ubuntu 8 van, nem ismeri fel... Néztem neten, de minden gyártónál oda van írva rendszerkövetelményhez, hogy Windows. Tudtok valami megoldást, esetleg olyan botkormányt mondani, ami működne?
-
VaZso
senior tag
válasz
VANESSZA1 #6809 üzenetére
Wine-vel elég sok Windowsos program futtatható, bár mindig találni olyat, ami nem.
Érdemes lehet feltetepíteni a wine-doors nevű kiegészítést is, annak segítségével fel lehet tenni néhány programot illetve kiegészítőt, amit a telepítendő programok esetleg használnak. pl. Directx 9 filejai.Wine alatt is fut egy csomó játék, érdemes megpróbálni. Cedega viszont tudomásom szerint fizetős...
Net optimalizálására Wondershaper nagyon jó, de jól beállítani nem túl egyszerű... viszont alap beállításokkal is használható (paraméterként meg kell adni a fel- és letöltési sebességed, illetve annál mindenképpen kisebb értéket).
Több gép esetén viszont nem sok értelme van beállítani, hacsak nem tudod egy központi gépre feltenni (nálam pl. a routeren fut).
Egy gépnél pedig egyszerűbb pl. a Ktorrentben csökkenteni a feltöltési sebességet.Új programokat alapvetően a csomagkezelőből érdemes telepíteni, Suse-nél elvilleg ezt Yast-nak hívják.
Néhány programnál előfordul, hogy a készítő oldalán újabb verzió tölthető le, pl. Wine esetén érdemes lehet megnézni, mert sokmindent javítanak az újabb verzióknál (www.winehq.org). -
qwertly
addikt
Sziasztok az ubuntu 8.10 vvan fent a notim elkészítettem vele az usb-röl telepíthető változatot.Érről újra telepítettem a notit ment is minden gond nélkül most szeretnék az asztali gépre is telepíteni ki is választottam a boot menüt,hogy usb-hdd bootoljon de root jelszót kér?Miért?
-
Sziasztok!
A nagy Linux topikból irányitottak ide.Most kezdek ismerkedni a linux-al. Pontosabban a Suse11-el.
Feltelepítettem, és nagyon tetszik.
Sajnos van egy két olyan program ami csak Windows verzióban létezik, de terveimben szeretném tovább használni a Suse11-et.
Megtaláltam ,hogy létezik a Wine ami windows programok futtatására alkalmas, és a Cedega ami játékok futtatására is jó.
Mivel torrentezni is szoktam arra megfelel a KTorrent, de kell egy net optimalizáló program (olyan mint a Windows-nál a Cfosspeed) erre a Wondershaper-t találtam.Kérdésem kérésem annyi lenne hogy honnan melyik verziót töltsem le, hogy telepítsem,Elmagyarázná nekem valaki? Ha esetleg valamelyik helyett létezik jobb megoldás természetesen az is érdekel.
Előre is köszi.
U.I: Teljesen amatör vagyok Linuxban igy ha szájbarágosan irná le valaki nem haragudnék.
-
Koszonom szepen valaszaitok
Nekem osszesen 1 olyan rendszere lenne szuksegem amin Anyum meg tud irni 1 mailt, (web felulet (Opera)) en meg a konyhaba tudjak netelni (forum/PH!)
A masik (es legfontosabb) dolog, h kezelje a beledugott WIFI kartyat, ami TP-LINK TL-WN510G - ez van a dobozara firkalva
Egyebkent sokszor probalkoztam Linux-al (Amigan kezdtem a dolgot) de sajana a melom a winhez kot -
VaZso
senior tag
Feltelepítettem a Mandriva 2009-et egy Fujitsu-Siemens notira, aminek szinte SIS mindene.
Úgy néz ki, minden megy rendesen (már amennyire, 3D-t támogató driver sehol nincs rá), kivéve a hangot... illetve az is megy, csak veszettül halkan. Hangerőcsúszka maximumon, illetve ha a PCM csúszkáját felteszem, akkor alapjáratban is sisteregni kezd.
A hang elvileg SIS 966-os (ezt a hangerőszabályozónál is írja), a vezérlőpultban viszont azt írja, hogy az intel_hda... modullal megy.
Ez így rendben van?
Vajon miért nem hangosabb?Szerk.: A gép most nincs nálam, valamikor viszont még ezt be kéne állítanom rajta.
-
GRUB: /boot/grub/menu.lst állományban turkálj és ott állítsd be a GRUB-bal kapcsolatos kívánságaidat
sudo-val szerkeszd.
1. Bizonyos ideig emlékszik a jelszóra, ez valamelyik fájlban állítható.
2. Legegyszerűbb, ha bejelölöd a korlátozott meghajtóknál, hogy használja a drivert. Ha ez valami miatt nem megfelelő, akkor itt egy írás, bár 8.04-re van. -
janos666
nagyúr
Meg lehetne azt oldani, hogy a wubi-s képfileba telepített ubuntu 8.10 elinduljon szoftveres intel RAID0 tömbről?
Lefutott a wubi Vista alól, a loader is elkezdte betölteni az ubuntut, csak ott meg is halt a dolog pár sornyi hibaüzenet után.
Gondolom nem látja a RAID-ot, hisz a liveCD, és annak az installer része se látta, csak külön-külön a lemezeket.
Van valami nemhivatalos linux driver intel alaplapi raidhoz? -
FefeeX
veterán
Nah közben érdekesmód ma megoldódott a kisbetű problémám, így marad a kubu és megy alá a Gnome...
GRUB kérdés még áll
További kérdéseim:
1. miért nem kérdi telepítések előtt állandóan a jelszót az új Kubu? Egyszer kérte és utána nyugodtan nyitogattam-csukogattam az Adept-et...
2. ATi VGA-hoz a gyári drivert hogy tudom feltenni, és ez hogy fog működni?
3. Valamiért nem jön hang a hangkarimon, ha lehet SPDIF-et állítanék be
4. valamiért nem teljes a magyar nyelv kompatibilitás, valszeg ezért is voltak kicsik a betűk, meg néhány ikon ilyen kérdőjellel van helyettesítve az Adeptben...Ha valaki tud rá gyors választ akkor megköszönném, természetesen holnap több időm lesz, elkezdem guglizni a maradékot.
-
FefeeX
veterán
Ez valószínűleg fordítva fog kelleni, mert olyan kicsik a betűk a KDE4 alatt hogy nem látok semmit a menükből, amit eddig nem sikerült felnagyítani, az Ubi viszont megy normálisan (Live CD legalábbis ment), így cserélek (ha nem borítja fel ez a dolgokat túlzottan) - mármint ugy gondoltam, ubi liveCD-ről boot, aztán ráformázok a particiójára...
Grub-ot hol és hogy tudom editálni?
Amúgy köszi a helpet mindenkinek.
-
"Hogy tudom úgy lecserélni a Kubit Ubira"
A ketto gyakorlatilag ugyanaz a rendszer, ha felrakod az ubuntu-desktop csomagot, akkor lesz "sima" Ubuntud (ez nem erinti a GRUB-ot, maga a rendszer nem valtozik semmit, csak KDE helyett kapsz Gnome-ot).
"Egyébként a driverekkel ugyanúgy megvannak? Tehát ha Gnome alatt megcsinálom a VGA drivert 3D-re akkor a KDE alatt is menni fog?"
Igen, a grafikus driver az az X szintjen megy, ami a Gnome/KDE alatti reteg, azoknak a valtoztatasa nem befolyasolja.
-
GRUB-hoz annyit, hogy nem az Ubuntu bejegyzésnél adod meg a
kulcsszót, hanem ott, amit alapértelmezetten indítani szeretnél. Driverről nem tudok nyilatkozni, logikai szinten azt mondom, hogy meg kell maradnia.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Jövedelem
- Óra topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Asztalos klub
- Rekordokra vágyik! Kezünkben az Asus ROG Matrix GeForce RTX 5090
- Mafia: The Old Country teszt
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Update 08.19. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Acer Aspire Vero - AV15 - 15.6"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - 2+ év garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 87% akku
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest