- eBay-es kütyük kis pénzért
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Ebook okosítás: kijelző kalandok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Major Major
senior tag
Ballmer szerint is több
-
Major Major
senior tag
ha letöltötted, jobb klikkel menj a fájlra, és nézd meg, hogy a jogosultságoknál be nav-e klikkelve, hogy futtatható
ha igen, akkor jobb klikk a könyvtárban, terminál nyitása itt, aztán írd be, hogy
sudo ./HDSentinelamúgy ez telepített ubuntu vagy LiveCD? mit kell rendbehozni?
-
Major Major
senior tag
HDSentinel
de a legújabb ubiban (9.10) már van egy grafikus progi is erre, lemezkezelő a neve(#8876) pc-user
na feltettem erre a gépre is a legújabb verziót
kellett hozzá a sun-java6-jre meg a sun-java6-plugin , utána a webstarttal föltettem. az alap könyvtárakat megváltoztattam, a program a /home/user/.local/share/abevjava kt-ba ment, a beállítások a /home/user/.config/abevjavába
a menü ikont nem csinálta meg ugyan (az asztalra nem kértem ikont), de a telepítési könyvtárban az abevjava_start-ra duplaklikk elindítja rendesen
a rendszer Xubuntu 9.10 -
Major Major
senior tag
tudtommal nincs webcam támogatás pidginben, de majd kijavítanak ha tévedek.
ha webcam kell, akkor amsn vagy emesene>1.5(#8797) cellpeti
Hang van,a Fn billentyűkre is über jól reagál,csak épp nem jelenik meg az óra mellett és kicsit zavaró!
Az értesítési terület nevű applet kint van a panelen? zenelejátszó, torrent, akku ikon látszik? -
Major Major
senior tag
válasz
cellpeti #8794 üzenetére
az eredeti panelkiosztást módosítottad? ahhoz, hogy kint legyenek a futó programok, az Ablaklista nevű appletet kell hozzáadni. (jobb klikk, hozzáadás a panelhez)
hang egyáltalán nincs? a hangerőszabályzó az értesítési terület nevű appleten szerepel.
most hirtelen Gnome commandert néztem, abban szerintem lehet anonymous belépni FTP-re. -
Major Major
senior tag
válasz
D4rkAv3ng3r #8792 üzenetére
Ha KDE-t használsz, akkor a Krusader lesz neked a nyerő
(#8772) cellpeti
ennél kicsit több infó kell.
tehát elindítottad a telepítést, lefutott, betette magát falahová a ~/.wine/drive_c könyvtárba és ennyi? az a gond, hogy nem csinált ikont magának?mc-vel is lehet darabolt rar-t egyesíteni
-
Major Major
senior tag
adott kapcsolatnál pipáld ki, hogy minden felhasználó számára hozzáférhető, és akkor nem fogja a keyring jelszavat kérni
a szomszéd hálózatánál pedig vedd ki az automatikus csatlakozás elől a pipát
a rootot rootnak hívják, hacsak magadnak nem root nevet adtál, akkor nem lehet a kettő ugyanaz -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok #8720 üzenetére
ha már a 9.4-et javítod 9.04-re, ne írd le hogy 9.1 a 9.10 helyett
-
Major Major
senior tag
válasz
D®. GeNy@ #8654 üzenetére
nem hiszem, de ha nem telepíted, akkor nem fog menni a pppoe-start, ugyanis ez a csomag tartalmazza (ezt egyébként a rendszer is megmondja neked, ha beírod terminálban, hogy pppoe-start)
általában rá szokott kérdezni a csomagtelepítő, ha helyben létező konfigurációs fájlt akar felülírni -
Major Major
senior tag
válasz
D®. GeNy@ #8602 üzenetére
a 28 GB az home-ként fel van csatolva, azt ne piszkáld
a másikra kell kiadnod
sudo chown albi /media/Adatok_323_GB
aztán
sudo chgrp albi /media/Adatok_323_GBszóval szerintem fölösleges még plusz könyvtárakkal bíbelődni, semmi baja nem lesz az adatpartíciónak, ha az egész a felhasználód nevén van
ha megint azt írja hogy nincs ilyen könyvtár, akkor egy
ls /media
és egy
cat /etc/fstab
kimenetet kérnék -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
D®. GeNy@ #8562 üzenetére
ácsi ácsi. a kde control module nem kell neked, mert csak összekavarja a dolgot
(sima ubuntuban a gnome nevű asztali környezet van, a kde pedig a kubuntuban)
firestarter mire kellett? sima tűzfalnak inkább az ufw ajánlanám (gufw a grafikus felület neve)
net osztásához meg iptables -
Major Major
senior tag
Super Grub Disk
floppyra rá tudod tenni. pontosan mikéntet nem tudok mondani, mert még nem használtam, de elég jó wikije van ahogy elnéztem -
Major Major
senior tag
válasz
BluEyes #8289 üzenetére
biosból tudja minden laptop, de az OS-nek is tudnia kell kezelni. úgyhogy kell lennie valami gyártóspecifikus acpinak, mint pl. nálam a thinkpad_acpi. bár az ubuntu pl most kezdte el az acpi-ban levő dolgok egy részét HAL-on keresztül a gnome power managerrel vezérelni
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok #8242 üzenetére
ez egy bug, jelentsd launchpaden. ezért tetted fel az alphát, nem?
-
Major Major
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #8221 üzenetére
asztali kisalkalmazáshoz Gdesklets (ez van a screenshoton), Screenlets vagy Google Gadgets
dokknak wbar vagy awn(#8222) Csakénvagyok:
én Magyarországon vagyok(#8224) Csakénvagyok
tudom, hogy komolyan kérdezted, azért írtam be hogy én itt vagyok
nem találkoztam még ilyen problémával, de egyáltalán nincs kizárva
viszont mivel én nem tudom, hogy hol vagy, csak a google-t tudom javasolni -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok #8218 üzenetére
csak ismételni tudom, nálam jelenleg is megy a yahoo pidginnel
én, mikor legutóbb gond volt, csak a szervert írtam át, nem tettem fel másik verziót(#8220) ZCoyote
ha jól láttam közösségi karbantartás alatt van. tehát biztos telepíthető utólag. hogy hogyan kell ezt a telepítés során, netinstallal megoldani, talán doc tudja -
Major Major
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #8201 üzenetére
sorry, kicsit sok volt a feldolgozandó infó
viszont arra a konfigra én 64-est tennék.(#8202) core2
a gnome beállítások között a témáknál lehet a betűtípust beállítani, és ott van az élsimítás is. az hogy pontosan melyik összeállítás jön be neked, szerintem erősen monitor/felbontás/betűtípus/betűméret/DPI függő
a nagy gépemen én URW Gothic betűtípust használok, asszem 8-as méretben, de a DPI-m fel van téve 100-ra (DPI calculator ezt adja 20.3" és 1600*1200 duóra), subpixel hinting pedig enyhére téve
én így szeretem, de ezt szerintem ki kell kísérletezni
a kis laptopon ki van kapcsolva az élsimítás, és sima 8-as Sans a betűtípus, de nem különösebben szőrös vagy valami -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok #8195 üzenetére
a nemjóját, mennyi hozzászólás, míg én a Balatonon süttetem a hasam, mindenki más linuxozott?
nálam megy a yahoo most is. 2.5.5-ös verzió (repóból)
szervernek a cn.scs.msg.yahoo.com -van beállítva?zodo:
csak pár dolog, nem megyek végig az összes dolgon, csak így ömlesztve
szerintem gyakorlatilag kubuntut csináltál az ubuntu cli rendszeredből mielőtt feltetted a gnomeot, lehet hogy célszerű lenne azzal kezdeni
ha jól értettem, a numlock miatt került fel a gnome. de amit beírtál végül a gdm-be, azt beírhattad volna a kdm-be is
túl sok választásod nincs végülis, ha könnyen használható, teljes asztali környezetet szeretnél: kde 3.5, kde 4.3, xfce, gnome
a többi már nehezebb dió. az én tapasztalataim alapján az erőforrásigény valahogy így van
xfce<kde 3.5<gnome<kde4.3
amúgy a rendszer fürgeségét, illetve az érzetét nem csak ezek a dolgok határozzák. érdemes kikapcsolni a betűk élsimítását, illetve én pl. 16 MB video rammal 16 biten használom a gépet
(valaki írta, hogy 10-es flash-hez 128 MB vram kell, hát a sz*rt, megy az tökéletesen
cool'n quiet dologhoz: én csak bekapcsoltam biosban, hozzáadtam a cpu governor appletet a gnome panelhez, és már megy is a frekiállítás
a venti fordulatszámot nekem a bios magától állítgatja, az határokat ott kellett megadni(#8174) Sweet Lou 6
sima AthlonXP tudtommal nem tartalmazza a 64 bites kiterjesztést, tehát ez a kérdés már a felvetés előtt eldőlt, még ha nem is tudtál róla -
-
Major Major
senior tag
ha 2.6-al kezdődik, akkor nagy gond nem lehet
amúgy a parancsok szépen rajta ragadnak az emberenletöltött file-t nem apt-get-el installálsz, hanem dpkg-val
vagy tedd fel hozzá a gdebi segédprogramot, és akkor duplakatt, vagy navigálj el a terminálban a letöltés mappába, és
sudo dpkg -i opera-9.64.gcc295-static-qt3.i386.debfélig látom megelőztek
-
Major Major
senior tag
azt hiszem az universe és multiverse nem lesz engedélyezve alapból
persze egy alap ablakozót és a synapticot fel tudod majd telepíteni minden gond nélkül
egyébként az egyszerű használat (és ide értem a nagyfokú honosítást is) és a sebesség fodítottan arányosak, mindenkinek meg kell találnia a maga optimumátazzal hogy a gnome panelt feltetted, feltetted a nautilust is, ott is volt a htopban, metacityvel együtt, tehát ott már tulajdonképpen gnome futott
QT4-et meg a VLC hozza magával #!-renem semmi sebességgel fogyasztod a disztrókat, ubuntu és slackware alap már megvolt, most némi újként ajánlom az Arch alapot, pl. a Firefly linuxot
-
-
Major Major
senior tag
válasz
jahatpersze #7974 üzenetére
a rendszerpartíciót akkor sem engedte NTFS-re formázni, talán egy másik partíciót néztél
szerintem a seeder létszámból ne volnj le messzemenő következtetéseket
Ubuntuhoz a programok célszerűen a csomagkezelőből telepítendők
(Ubuntu egyébként Debian alapú) -
Major Major
senior tag
válasz
jahatpersze #7972 üzenetére
NTFS-re nem lehet Linuxot installálni. de az újak gond nélkül írják-olvassák
ext3 az alap filerendszer, kezdőként ezt ajánlom (van amiben nem a legjobb, de majd ha speciális igényeid lesznek, akkor már ismerni fogod a többit is)
a legtöbb linuxból gond nélkül tudsz szervert csinálni, szóval bármelyikre vonatkozhatott a megállapítás -
Major Major
senior tag
válasz
jahatpersze #7970 üzenetére
ajánlom, de nem mindenképp
kezdőként jó választás
az ubuntu súgót nézd át mindenképp mielőtt nekilátsz
milyen szervert akarsz? mert a szerver programokat ugyanúgy tudod telepíteni erre is -
Major Major
senior tag
válasz
jahatpersze #7966 üzenetére
amit belinkeltem az előbb, a Haladó menüpont, a telepítés végénél, ott be tudod állítani a floppyt is a grub helyének
Ubuntu az egyik legszélesebb programkínálattal rendelkező disztró -
Major Major
senior tag
válasz
leviske #7963 üzenetére
a felinstallált nyomtatókat minden cécó nélkül megosztja a Samba, nem kell IP-vel szórakozni.[link]
zodo: az semmiképp
(#7961) jahatpersze
ha nincs Grub, nem fog indulni a linux. Ubuntunál a telepítő közben van egy haladó gomb a végén, ott be lehet állítani, hogy hová tegye. (vagy ne tegye sehová)
de ha lehúzod a wines vinyót telepítéshez, akkor valszeg nem lesz gond (feltéve, hogy azon wan a win bootloader) -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
pl. ubuntu súgó
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7757 üzenetére
itt legalább az első két pontot olvasd el
amúgy annyi, hogy megnyitod az alkalmazások telepítése programot, vagy a synapticot, és beírod hogy audacious. meg fogja találni
vagy terminálban
sudo apt-get install audaciousrtom: azt hittem okkal szeretné a 2.0-t telepíteni
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7752 üzenetére
audacious readme-je alapján ezek kellenek a fordításhoz
libglib2.0-0
libglib2.0-dev
libgtk2.0-0
libgtk2.0-dev
libmcs1
libmowgli1
libmowgli-devez mind telepíthető csomagkezelőből
szerk:
fordítani: forráskódból binárist csinálni. csomagkezelőből binárist kapsz, ráadásul a függőségeket is kezeli, ezért erősen javallt azt használni
ha valami nincs meg binárisként (mint pl most az audacious 2, akkor forráskódból kell lefordítani, de érdemes előtte a readme-t elolvasni, hogy mi fog kelleni a fordításhoz)
egyébként miért nem jó a csomagkezelőben levő audacious 1.5? -
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7752 üzenetére
én ezt nem értem. most a glib-et is fordítani akarod?
-
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7743 üzenetére
sudo apt-get install build-essential
megvolt? -
Major Major
senior tag
válasz
geprombolo #7737 üzenetére
deb alatt a csomagtípust értem, nem a Debiant
-
Major Major
senior tag
Egyszer én is feltettem az OpenSUSE-t, és egy firrítéskor bootképtelenné tette magát
De a csomagkezelését amúgy rémálomszerűnek találtam, úgyhogy ment vissza a kubi
(Ez a kde4.0-ás időkben volt, mikor azt mondta mindenki, hogy susén fasza)
Vladi: érdekes, én még sosem láttam ezt az oldalt, pedig hébe-hóba nézegetem a linuxos topikokat
Fedórát meg süsüt hozta ki 100%-ra, ubuntu csak 95 (debiannel együtt)
-
Major Major
senior tag
válasz
petersonal #7707 üzenetére
itt van egy béta driver (SiS eléggé khm. nemjófej linux téren)
Be kell hozzá regisztrálnod az ubuntuforumsra, de az szerintem sosem árt
Elvileg letöltöd, duplakattal installálod, aztán reboot és kész. -
Major Major
senior tag
válasz
rosta11 #7698 üzenetére
innen letöltöd, kiírod, és CD-ről tudod futtatni, bár kicsit lassú lesz
wubinál a telepítés maga windows alatt folyik, de a linuxot bootnál kell majd kiválasztani
szerk: (wubi előtt nem árt egy töredezettségmentesítés, mert ahogy Vladi is írta, egy jó nagy file lesz az eredmény, aminek nem tesz jót a töredezettség) -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
mikor villog, ha megnyomod a ctrl+alt+f1 -et, átvált terminálra?
ha nem, akkor töltsd be recovery módban
miután bejelentkeztél
sudo apt-get remove xorg-driver-fglrx fglrx-kernel-source
aztán mehet a restarta tárolóban a 9.4-es catalyst van, és elég sok vele a szívás
ezért kéne megvárni a 9.6-ot -
Major Major
senior tag
sudo= super user do
rendszergazda jogosultsággal futtatja a parancsotszerintem a további próbálkozások előtt ezt olvasd végig nagyjából
sudo-ról
nem ajánlotta fel az ubuntu, hogy zárt meghajtót telepít neked? végülis mindegy
most jött ki a 9.6 windowsra, szerintem napokon belül kint lesz linuxra is, azt már várd meg, addig is ragad rád tapasztalat -
-
Major Major
senior tag
amit írtam azt végigcsináltad?
tehát ott van a /media könyvtárban, csak nincs ott oldalt a linkek között?
(drag&droppal tudsz linket csinálni)forrásokkal mit kavartál?
a sima tárolóban levő pidgin miért nem volt jó?
egy cat /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list parancsot kérnék.package file nem ubuntu kompatibilis
frets on fire szintén van csomagkezelőbenATI driver install sikerült?
-
Major Major
senior tag
ext mountnál nem kell a jogosultságokkal szórakozni tudtommal
broaff: emlékeim szerint annyi elég lesz, ha az új partíción a gyökérkönyvtárat a saját user tulajdonába teszed:
sudo chown usernév /mnt/adat
sudo chgrp usernév /mnt/adatha más felhasználóval is írni akarod a mappákat, akkor csak hozzá kell majd őket adni a csoportodhoz
egyébként asszem úgy van, hogy ha a media könyvtárba csatoltad volna az mnt helyett, akkor látszana a helyek közöttszerk: de drag&drop módszerrel csinálhatsz parancsikont az oldalsávban
-
Major Major
senior tag
milyen fájlrendszerre formáztad a partíciót? ha nem formáztad meg, akkor gparted nevű programmal megteheted
a fájlrendszert nem lehet átnevezni, a cserehely pedig nem hozzáférhető partíció filekezelőbőlati install ügyben nézz be az ubuntu topicba, nemrég volt róla leírás
szerk: de itt egy link is -
Major Major
senior tag
válasz
total90 #7638 üzenetére
Lehet telepíteni net nélküé is, csak akkor a programot és a függőségeit valahogy át kell cipelned egy másik gépről pendrive-on vagy valami.
Szerintem egyszerűbb megcsinálni a hálózatot.
Azt mondtad, hogy egy XP-s lapotopon megy a net, tehát a Vista szétosztja. DHCP van, vagy statikus IP? -
Major Major
senior tag
válasz
total90 #7635 üzenetére
most jövök rá, hogy nincs neted. így nem is fog menni a telepítés
az előző hozzászólásodban még nem volt szó netmegosztásról, hanem valami felhasználói profilt mondtál...
na mindenesetre ha adsz egy ifconfig kimenetet, akkor meglátjuk hogy a Vista adott-e DHCP-n címet az ubinakszerk: ja igen, a hálózatkezelő ikon mutat kapcsolatot?
-
Major Major
senior tag
válasz
total90 #7633 üzenetére
a leggyorsabb, ha nyitsz egy terminált és beírod, hogy
sudo apt-get install audacious
jelszót beírod (a képernyőre nem fog írni semmit), majd entervan egy külön program installálásra, és ott van a synaptic csomagkezelő, mindegyikben megtalálod, ha a termináltól ódzkodsz
a hálózatos dolgot nem egészen értem. a windows fájlmegosztásra gondolsz? ha be van állítva a Vistán, és van hálózat, akkor Ubuntunak látnia kéne a megosztásokat. ahhoz, hogy linuxos gépen csinálj windows megosztást, a samba nevű programot kell feltelepítened
-
Major Major
senior tag
válasz
D®. GeNy@ #7629 üzenetére
Hát ebben van igazság, engem is rettentően frusztrált a fekete képernyő és villogó kurzor kezdő koromban. Kicsit olyan Nowhere to run to, Baby érzés
Viszont a parancssoros server installon még mindig megteheted, hogy kiadsz egy
sudo apt-get install gdm lxde firefox synaptic parancsot, és máris van egy használható alaprendszered, ami messze-messze kevesebbet zabál mint az alap ubuntu install.
És ha van böngésződ, akkor már használhatod a webmint is beállításra, jó cucc.ja igen, kis erőforrásigényű ubuntu alapú (teljesen átjárható) disztró: #!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- HP 15S FHD LED Matt Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB RAM 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Akik a Fehéret szeretik! Itt a WHITE Setup! Akár kamatmentes rèszletre is!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest