Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
- automountolni általában cserélhető eszközöket szoktak. ha fix vinyópartíciókat akarsz, akkor az /etc/fstab-ba kell beírni, valszeg van rá valami grafikus frontend is van. kde alatt: rendszerbeállítások/haladó/rendszeradminisztráció/lemez és fájlrendszer.
- milyen ablakkezelő? (vagy menjünk visszább: milyen disztró?)
- nvidia-settings a barátod.[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
oh... és még valami (tiszta Columbo)
úgy telepítettem, hogy Windowson belül, tehát ha jól tudom fájlban van, ez a fájl a windows partíciómon van, így viszont (illetve szerintem ezért) egyáltalán nem érem el ezt a partíciót... hogyan tudom mégis mountolni?Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
ngabor2
nagyúr
fix vinyópartíciók... kézzel meglehet csinálni, nem olyan bonyolult az /etc/fstab.
nálam pl. így néz ki a vége (kézzel szerkesztve).
/dev/sda1 /mnt/series ext3 defaults 0 0
/dev/sdb2 /mnt/rack ext3 defaults 0 0
/dev/sdc1 /mnt/incoming ext3 defaults 0 0
/dev/sdd1 /mnt/other ext3 defaults 0 0az első ugyebár a partíció elnevezése, a második a mount point, a 3. a filerendszer típusa, aztán opciók, alapból elég szokott lenni a defaults, kivéve, ha valami extrát szeretnél, aztán a 2 darab 0 mittoménmicsinál, sose mélyültem bele annyira, hogy átrágjam rajta magam. valami ellenőrzéshez kapcsolódik, nem root fs-nél általában a 0 0 jó szokott lenni.
frissítés... dpkg-reconfigure xserver-xorg, és ott ha a monitort expert módban állítod, és tudod a frissítési határokat (vertikális, horizontális), akkor be tudod állítani. megintcska a "sose volt rá szükségem" kategória. pontosabban 1x kellett, utána csak mindig továbbvittem a kész konfigfile-t, ha kellett.
-
janos666
nagyúr
Envy-re keresve csak envy24 hangkártyákhoz való akármit talált, nem VGA driver frissítgető progit...
De mindegy, az ubuntu felkínál magától egy 177.akárhanyast...
De miért van saját telepítője a divernek ha nem lehet futtatni?
Miért nem lehet bezárni az X servert? (vagy nem az a gond, és a hibaüzenet más miatt jön?)TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Nekem is hasonló gondom van csak ATI-val. A hiv. oldalról 1 .run kiterjesztésű file jött le amit ha jól sejtem Xwin nélkül kellene futatni. Csakhogy nem tom elolvasni a Installer Instructions-t mivel nem tölti be az oldalt
Hogy lehetne feltenni neki máshogy a drivert? Fontos lenne mert nem tom a TVm natívjára állítani (720p) a felbontást és 1024be kicsit homály az egész[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
jFox
addikt
Ha kezdő vagy akkor ne ezzel kezd!
Egyébként azért jó, mert akkor a rendszer a gépedre lesz optimalizálva. Semmi fölösleges dolgot nem fog a kernel tartalmazni, csak tisztán azt amire szükség van. Ergo hatékonyabb lesz, ergo gyorsabb lesz a gép.--==<< ...csütörtökön a lényeg, hogy egyet alszom és péntek! >>==--
-
Vladi
nagyúr
Nem fogod "szétbazsni". Csak lesz egy plusz kernel. (Elvileg akárhány lehet.)
Összefoglaló a témában.Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
Lenry
félisten
éjjel csak nekiálltam... jól is ment egész addig, amíg egyszer csak meg nem szakadt a compile, mert elfogyott a hely a vinyóról... néztem a /usr-t: 150.000 fájl, 2.8 GiB
sajna a / csak egy 8GB-s partíció... mit lehet törölni?
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
rtom
senior tag
Ne törölgess, könnyű olyan dolgokat leszedni, amik kellenek. apt-get remove paranccsal terminálból próbálj meg inkább csomagokat leszedni, amik nem feltétlenül kellenek, apt-get clean és apt-get autoremove segíthet még (ha nem takarítottál magad után).
Ha végképp nem megy a dolog, akkor áthelyezel (ezt csak recovery módban), majd ha kész a compile, vissza.
-
Jester01
veterán
Ott fordítasz ahol akarsz. Ha nagyon muszáj, akkor egy symlink az /usr/src-be és kész. De manapság ez nem nagyon kell semminek - a kernel fordításhoz biztos nem, a többi program meg általában a /lib/modules/<kernel>/source symlinket használja ami úgyis a megfelelő helyre mutat.
MOD: plusz az /usr gyakran csak olvasható, így fordításhoz nem idális. Meg különben is minek kellene root jog egy fordításhoz. A telepítéshez, ahhoz igen.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
Lenry
félisten
lefordítottam... sajna első indításra pánikolt
azt írja, hogy hd(0,0)-n nem találja a Linuxot... hd(0,0)-n tényleg nincs is, mert hd(0,4)-en van. de ezt hol magyarázom el neki?plusz szerintem az is baja lesz, hogy nincs initrd, de azt írták, hogy nem is fog kelleni...
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
zodo
nagyúr
De azt nem értem, miért állítja az editor ,hogy az ubi a default amikor nem.
Vagy tényleg ,ássam el magam?Légyszi ,nézz rá a menü listámra:
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=()/ubuntu/disks## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, memtest86+
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/memtest86+.bin### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
chainloader +1 -
petersonal
tag
Először jussunk el grafikus felületig. Na mondom boot. Kiválasztom ubuntu. És akkor press esc h belépjek a menübe. na nekem már ez új volt. Itt lehet választani. Normal mode Safe graphic mode ACPI workarounds, verbose, és demo mode. Első 2őt próbáltam. De az h nincs halt az eléggé idegel ,mindig resetet kell nyomnom.
A telepítésről anyit tudok mondani h xpn belülről toltam lehet az a gond? Régen mindig cdröl bootoltam és úgy. Vagy régen még amiatt is gond volt h melyik cd íróval írom ki a kép fájlt mert nem mindegyiket szerette. Volt egy erre pont valami freevare amit az ubuntu.hu-ról le lehetett szedni
[ Szerkesztve ]
-
petersonal
tag
Na várjál megnéztem xpn az ununtut. 10 mega Asszem valamit eltoltam.
Cdről meg nem akar bootolni valam MEdia test faliture,check cable és exiting sis191 pxe bootrom.
Ennek utána néztem azt írták h a lanról való bootolás be van kapcsolva. Nah nagy nehezen kiszenvedtem. Bootolnék cdről erre semmi. Tanácstalan vagyok. Lehet előreől kéne kezdeni új cdvel. Meg új cd író progival v nem tom.
[ Szerkesztve ]
-
broaff
tag
Az a baj, hogy ami snyapticban van alapjáraton, az a 9.4-es. Ha felrakom akkor utána nem indul a rendszer, fekete képernyő és villogó pixel saláta.
Fent van hivataloson a 9.6 de nem tudok vele mit kezdeni. Googlen meg csak a régi 9.4-el foglalkozókat találtam vagy olyat amit ati 9xx vagy x es szériákhoz van. -
geprombolo
őstag
Hali! Itt is találkozunk? Na, akkor már ketten vagyunk, linuxrontók. Nálam az volt, hogy állítgattam a cuccokat, restart és tovább semmi, ami emlékeztetne a régi grafikus megjelenésre... újratelepít... pedig emlékeim szerint semmi olyat nem állítottam át, ami ezt eredményezhette volna.
cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
petersonal
tag
8.04 es Ubuntut szerette Xp belüröl katt katt még 1xübb mint ha cd-ről bootolnék. Szó se róla annak is megvolt a feelingje Restart bejött a grafikus felület elszöszmötöl telepítget. Aztán bejött a csoda 800x600-ba ami annyira nem tetszett. Most videkokártya drivert keresgélek.
[ Szerkesztve ]
-
Atis707
tag
Köszönöm a gyors regálást!
Ubuntu. hmm...nem ego-ból mondom, de nekem az a lényeg, hogy stabil legyen. Ha pl. bekapcsolom boot után ne ápdéttal rabolja az időm.
Egyébként ha 1 vinyón egymás mellet van ubuntu, és egy xp összeakadhatnak? (xp-t 1 hónapban max. 2x használnám )
még 1x köszönöm, ubuntu-val szemeztem elsőre is.
ui: később ha beletanulok, mit ajánlasz? vagy ha pl. 'van kedvem' tanulni, akkor komolyabb disztribuciókból (márha szükség van rájuk) mit ajánlasz?
szerk: nem használok semmilyen ún. 'különleges' hardvert.(driverek miatt) (pl. webkamera)
[ Szerkesztve ]
-
Atis707
tag
Úgy értettem, hogy ajánlja föl (ez magától értetödő) ha van frissítés, hogy szeretrném-e most telepíteni, vagy később, de azt hiszem ez már off.
van 2 particióm egy winyón. mind a 2 NTFS, egyiken xp másikon win 7 rc van. akkor backup másik vinyóra, kétfelé osztom, egyik NTFS, és xp, másik meg ex3 és ubuntu így kóser?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- NOD32 / Internet Security / ESET termékek hivatalos forgalmazója
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest