- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinkapeter
tag
válasz
anorche1 #70699 üzenetére
A beállításoknál a Hardver-Energiakezelő részen. Azt viszont nem tudom, hogy ez verziófüggő, vagy csak attól függ, hogy van-e a gépben akkumulátor. Mert az asztali gépen a Manjaro KDE-ben nincsenek fülek a hálózati áramhoz és az akkumulátoros működéshez külön, addig a laptopon, amin Kubuntu 18.04-van, azon igen.
-
anorche1
őstag
Kde alatt hol lehet az bealltani, hogy az aksi 5% -ra merul, akkor mit csinaljon?
Alapbeallitas szerint hibernalja magat. Csak mivel a gepemben van eleg ram, ezert nem hoztam letre swap particiot/fajlt, ezert nem tud hibernalni. Elkezdi a muveletet, fekete lesz a kepernyo, majd rajon, hogy hoppa, nincs hova, ezert vegul vissza kapom a gepet.
-
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70697 üzenetére
Azért érdekes, hogy konzolon olyankor be tudsz-e lépni, mert így, hogy hálózatos másolásról van szó, akár az is lehet, hogy csak a hálózat dugul be, nem az egész rendszer.
Azon meg talán QoS alapon lehetne segíteni.A load egyébként nem cpu terhelést mutat, hanem az erőforrásra várakozó processzek számát adott időegység alatt, ami lehet processzor, memeória, I/O, hálózat, akármi... Csak azt nem tudom már, hogy ez 1:1 megfeleltetés vagy valami számított érték.
-
tonyrulez
őstag
válasz
samujózsi #70696 üzenetére
A load a CPU magok számát is nézi tudtommal, vagyis az én 4 magos processzoromnál a 4-es load lenne a 100%. A 11.77-es load még így is majd 300%-os terhelés.
Igen, a kiinduló probléma az volt hogy sambán másolás alatt "kissé" túlterhelődik a gép, legyen szó írásról vagy olvasásról. Ilyenkor SSH-n nem is tudok rácsatlakozni, vagy ha igen akkor sok perc után enged be, de meglévő kapcsolatot legalább nem zárja be (de nagyon lassan reagál ekkor is).
Nem SOS, addig sem használom a Pi-hole-t, köszi a segítséget -
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70691 üzenetére
A screenshot alapján a loadot látom túl magasnak. Már nem emlékszem a load pontos definíciójára, hogy az az érintett processzek száma vagy abból számított érték, de annyira még emlékszem, hogy 2 feletti loadnál már adódnak performancia problémák. Nálad ez 11.
Gondolom, nem SOS, kis türelmet kérek, utánanézek, hogy pontosan mi vele a helyzet, aztán visszajövök.
Az is igaz, hogy nálam kimaradt egy apróság : nem helyben másolsz, hanem hálózaton, ráadásul ha jól látom, sambat használsz, ami megint tud érdekes dolgokat, bár azt nem hiszem, hogy önmagában képes lenne kiakasztani a rendszert.Ami még eszembe jutott: amikor annyira kiakad, hogy bejelentkezni se nagyon lehet, akkor konzolról sem megy a belépés?
Illetve az is kérdés, hogy a már bejelentkezett terminálon/konzolon sem tudsz olyankor pl új shellt (bash) indítani?Update: abban a 2-es loadban sem vagyok biztos, valahol olvastam, hogy modern gépeken sokkal magasabb is elfogadható.
-
válasz
tordaitibi #70694 üzenetére
-
válasz
moleculez #70693 üzenetére
Nem mindig az újabb a jobb. (kivétel a barátnő
)
Én is ugyanúgy csináltam mint Te, aztán elkezdtem az új helyett a megbízhatóbb felé orientálódni, jelenleg meg eljutottam a "le van tojva ha régi csak stabilan menjen" filozófiához.
Pl. Arch alatt nálam 4.19 kernel fut, egy időbe próbáltam a frissebbeket és egérkurzor ugrálás meg csíkozás volt. Most nem tudom hol jár a kernel verzió de nem is abajgatom mert ha jó, akkor minek cseréljem? -
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70688 üzenetére
A (jelen esetben kernel) frissités az nálam ilyen pszichés dolog
Kell a friss cucc. De amúgy tényleg le kell jönnöm róla, engem zavar. Androidot konkrétan azért hagytam ott, mert folyamatosan hekkelve, krekkelve volt, főzött ROM, amit akarsz, csak hogy friss cucc legyen fent. Na aztán lett iOS, azóta teljes a lelki békém, ha akarom sem tudom mókolni.
-
tonyrulez
őstag
válasz
samujózsi #70658 üzenetére
Hol érdemes monitorozni?
Csináltam újraindítást, legalább nem lohasztja le 100%-ra a rendszert de így néz ki jelenleg a másolás alatt (érdekes hogy htop 30-40%-ot ír, mobaxterm 70-80%-ot, rutorrent pedig fix 100%-ot) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bertiee #70689 üzenetére
Viszont most, hogy van teli képed, így könnyen el tudsz játszani az xrandr beállításaival az overscan kikapcsolására ahogy linkeltem, aztán elvileg helyreáll minden. Más megoldást nem tudok erre a problémára.
Régen nekem underscan problémám volt, de az akkoriban még létező Linuxos Catalyst-tal valahogyan fixáltam a kártyát bios szinten, aztán többet már nem kellett hozzányúlni.
-
Bertiee
senior tag
válasz
CPT.Pirk #70676 üzenetére
Lehet a tv menüben állítani, de akkor a tv nézésnél lesz ugyanez. Váltogatni kell a tv menüben az "eredeti" és a "levágás nélküli" között. Az utóbbi állás ad linux alatt full kitöltött képernyőt, viszont tv esetén hiányoznak a szélek. A "eredeti" beállításnál fordítva...
-
válasz
moleculez #70686 üzenetére
Ezzel a kernelvárással kikészítettek totálisan!
Manjaro topikban olvastam nemrég, hogy már tiszta ideg valaki, mert egy hete nem frissült a kernel! Nekem eddig a most kicserélt SSD-n még 5.0.x kernel volt fenn, hiába 5.3.x a default a Mint 19.3-ban, nem váltott át rá, én meg nem erőltettem, régen is elvoltam az LTS kernelekkel. Ha minden jól működik, mi a ragyának újabb kernel? Ha még mindig galád a wifihelyzet, használj inkább egy előző kernelt. Mondjuk, ha az a router ezt csinálja, lehet nem sokat számít, de erre is jó a windows-os megoldás. Ez kivételesen nem sw-es, hanem hw-es megoldás.
-
válasz
z123456789 #70685 üzenetére
Igazán nincs mit! Kíváncsi vagyok melyik fog bejönni, de valahogy tippre legtöbbször a Manjaro lesz a nyertes. Anno a blogom elején szinte elég lett volna csak a két kép a Manjaro KDE-ról és a Mint Cinnamon-ról. Mondhatnak nekem bármit, a színvilága miatt lett népszerű a Manjaro. A Mint viszont szándékoltan színtelen, vajon miért?
A400-as az. Tudom, hogy nem ajánlott, de jó vétel volt, és gyorsan kellett olcsón egy SSD tárolgatni.
Ez a közvélekedés inkább, hogy az A400 jujderossz, volt is vitám emiatt a Milyen SSD-t vegyek topikban, szerintem ugyanolyan ez is, mint más belépő szintű olcsó SSD, egy hasonló szintű Kingstont én is raktam 2 éve egy notebookba és ahogy tudom, remekül érzi magát. Nyúzzad csak ezt az A400-at is, azért van. Bármelyik SSD vezérlője megadhatja magát, de ez legalább olcsó volt.
Pár hete én is az ára miatt vettem WD Blue 3D-t, 6eft-vel volt olcsóbb az 500GB-os, mint a kedvencem, de abból már van egy 250GB 860 EVO. No meg kíváncsi voltam a WD Blue-ra, ez is benne volt. Teljesen jó ez is.
Ráadásul kilőtték az SSD-s Linux blogom utolsó hasznos elemét, nem lehet már noop-ra állítani a schedulert, fél órát ezzel vacakoltam, mivel lusta voltam végigolvasni, hogy az mq-deadline kilőtte.
Ha már scheduler, itt egy hasznos wikirész.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70684 üzenetére
Nem, XFCE maradt, csak megvárom, hogy nem ezt a kernel frissitést adja, hanem majd a következőt. Annyira nem életbe vágó, most szépen megy. A wifi az valamiért instabil, de csak a routerrel, teszt képpen megosztottam a teló netét (hogy nézel ki?!... netét... Talán netjét?
) Azt stabilan tartja, a routerhez meg hiába van csatlakozva, nem csatlakozik netre egy idő után?
[Amúgy van baj ezzel a kernellel, ahogy látom] -
válasz
moleculez #70682 üzenetére
Xubuntu 19.10-et raktál fel időközben? Mert szerintem vadkörte azt rakott fel. Így aztán neki van.
bionic-updates nem dobja neked, amire vársz.
(#70680) hódmaci
Húúú, ez a csodavalami kicsit túl sokat ígér ahhoz, hogy fel merjem tenni. Inkább a TLP, ha már valami kéne. Aztán ki tudja.....de fő rendszeredre szerintem ne rakd fel.
Microsoft Windos - ha egy leírásban ilyet látok, az is meg tud lepni!
-
válasz
vadkörte #70678 üzenetére
Kéklufi leliffentette a fátylat, de ja, egyébként mit gondolsz, hogy sikerült volna már néhány dolgot kitalálnom!? Mivel idióta, laikus, galád, kötekedő vagyok és még magyarul sem tudok, hogy máshogy, mint látóként?
Egyébként meg ezer éve mondogatom, hogy egyszerűen vannak hardverek, amik ilyen disztrócsoportokat szeretnek, mások meg el se indulnak rajtuk. Ez főleg akkor nagyon jellemző volt, mikor nagyon laikusként* elkezdtem Linuxozni!
Különben Xubuntu jóval pucérabb, mint a Mint XFCE.
*csakhogy ravaszdi samukoma is örüljön
(#70681) Rimuru
Nem elég ismert ez a nagyszerű topik!
Csak nehogy a másik hasonlóan érdemtelenül hánykolódó is így kerüljön említésre......
-
Rimuru
veterán
válasz
látó vagy? - nem veletlen uby inditotta utjara ezt a topicot: Látóasszonyok topikja
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Mit csinálna ő pontosan?
Megérné feltelepíteni laptopra?Linux Mint 19.3 Cinnamon videókártya: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics]
XPsuspander
-
samujózsi
senior tag
válasz
kikapcsoltam a UPS-t...
Lassan indíthatunk egy topic-ot a hasonló sztoriknak. Sajnos nekem annyi ilyenem volt, hogy már nem emlékszem rájuk. Illetve egyre igen: vadiúj gép, két napig próbáltam összerakni, mert bár látszólag minden egyben volt, nem akart bekapcsolni. Már én is a fejszét keresgéltem, mikor végre átbogarásztam a leírást és észrevettem, hogy a tápnak két csatlakozója megy az alaplapra, de következetesen kihagytam a kisebbiket.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #70609 üzenetére
Vazze! Te az ördög ügyvédje, vagy vagy látó vagy?
A Mint XFCE felment, de valahogy nem tetszett. Futott, mindent megnyitott, de kicsit lomhának éreztem (OK, nekem Core i5-ös gépem van SSD-vel ebben meg egy ótvar Atom van 5400-as HDD-vel...) pedig a kompozitort is kikapcsoltam.
Ráadásul elfelejtettem particionálni,őkegyelme meg egyben hagyott mindent. Úgyhogy ma install Xubuntu, saját partíciós sémával.
Valahogy sosem tetszett a Xubuntu, a Mint inkább bejött. Nem tudom megmagyarázni az okát, de ez a csetresz mintha "pattogósabb" lenne vele. A reakciók a Mint-hez, és a W10-hez képest is gyorsak. Gyorsabban indul "fluid"-abb, de szigorúan egyszerre egy feladat, a multitaskingot el lehet felejteni.
VLC videolejátszással 18-20% CPU kihasználtság~424MiB free ~770MiB used és ~2700MiB buffered/cache 55-58°C-os maghőmérséklettel...
Nem is rossz
(#70641) peterattila:
Nyugi. Nemrég kb. 30 percen keresztül nyomogattam a bekapcsológombot. Már baltával akartam feldarabolni, de az Istennek sem akart elindulni. 2x kibányásztam az asztal alól, szétkötöttem, összekötöttem de semmi, nem indult. Akkor vettem észre, hogy kikapcsoltam a UPS-t...
(#70670) moleculez:
Az 5.3.0.29 van a Xubuntu alatt, ezzel van kurzor. -
zoltanz
nagyúr
Használ valaki imwheel-t egér görgetés gyorsításra, hosszú szövegfájlokhoz?
Az a bajom vele, beállítom [link] , és néha random megugrik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bertiee #70671 üzenetére
HDMI-n van kötve a képernyő, ugye? A HDMI-nél van egy scaling beállítás, amit gyakran a képernyőn magán is lehet állítani. Itt nálad valszeg overscan-re van állítva alapból.
Valszeg másik disztrón is ez lesz a helyzet, ha tudsz nyitni egy terminál ablakot, akkor itt van rá megoldás: https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU#Enable_GPU_display_scaling
Általában nem szokott ilyen gond lenni.
-
válasz
leviske #70673 üzenetére
Szerintem ugyanazok, mint nem Linuxon, ha csak nem akarsz magadnak csinálni valami owncloud-ot. Itt inkább az dönti el a preferenciát, hogy melyiknek van kliens programja, de sokan csak böngészőből használják. Van aki a sebessége alapján kedveli/használja ezeket és van aki a tárhely mérete miatt választja ezt vagy azt. szerintem
Dropbox relatíve kis tárhely, de kliense van és multiplatform, de a Mega nekem jobban bejön az 50GB-tal meg a google fiókonkénti 15+2GB se rossz.
De jó is, hogy említed ezeket, NAS-ra is lehet felhőzni, eddig eszembe se jutott, a Syno meg csak itt pislog unatkozva......
-
válasz
moleculez #70670 üzenetére
Na ezt szerencsésen kinyomoztad! Super! Legközelebb már nem a reinstallt választod ilyenkor, hanem azt a pár frissített csomagot kell csak downgrade-elni.
(persze mindjárt ide pattan ravaszdi samukoma és eligazít, hogy nem úgy van ám az, mert lehetne máshogyan is)
Csak jól sejtettük, hogy ugyanúgy elő fog jönnni ez a jelenség, mivel ahogy látod, a motorház alatt egyforma a két próbált disztró. Az új workstation kártya beszerelése után rakhatod is vissza a Cinnamont, bár addigra már megszokja a gyerek is az XFCE-t. Ha egyáltalán volt vele baja.....
-
Bertiee
senior tag
-
moleculez
veterán
válasz
moleculez #70610 üzenetére
Na szóval XFCE-re is felment az összes frissítés, ami friss install után femegy, és a kurzorom ismét eltűnt. Mostmár a végére járok mi ez, ez már személyes ügy... De, most kiszúrtam vele csináltam Time Machine mentést. Most egyre kissebb csokrokban rakom fe a frissítéseket, kizárom melyik a hibás, minden sikeres kör után TM mentés.
-
Bertiee
senior tag
Sziasztok! Lili programmal letöltöttem egy 17.2 cinamon mint. 32 Gb-os pendrájvra telepítve Lili-vel . E5200 duál core Pentium gép. Biosban a pendrájv elsődleges bootnak beállítva. Gép restart, de bal felső sarokban "missing operating System. Operating System nőt found" felirat. Enter nyomásának hdd-ről kezdi betölteni a windowst... Mit tehetnék még?
-
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70657 üzenetére
Nincs több ötletem látatlanba.
Monitorozni kellene a rendszert mialatt megy egy ilyen másolás.
Esetleg utólag belenézni a logokba (/var/log/{messages, kernel, syslog} vagy ha systemd van, akkor a journalctl kimenetébe), hátha írt valami hibát, de ennél konkrétabb ötletem nincs. -
válasz
samujózsi #70649 üzenetére
Ha például be van kapcsolva a tűzfal által blokkolt packetek logolása, akkor a default 3mp alatt 40-50 sor is belekerülHET a dmesg kimenetébe, ami a tail -20 használatával 20-30 kieső sort jelent.
Igaz, de én konkrétan néztem a kolléga dmesg kimenetét és nem láttam a tűzfal sorait, Te meg úgy általánosságban írkálsz. Ha látom a rengeteg ufw sort, értelemszerűen nem is írom be neki ezt a megoldást. Tudod van olyan is, amikor valaki lát, értelmez, reagál. Nincs kedved kipróbálni egyszer?
(#70653) CPT.Pirk
amit neked elő kellet túrnod(másnak triviális)
Hová vezet ez?
(#70650) peterattila
Sajna ezek az SD kártyák is elég megbízhatatlanok, nem véletlen van felhőbe küldve nálam is minden, persze családi videóknál ez nem mindig megoldható. Azért remélem valahogy visszanyered őket.
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #70654 üzenetére
Köszönöm uraim
néha a legegyszerűbb műveletet lehet a legnehezebben megtalálni
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szucstom #70652 üzenetére
Erre rá kellett keresnem nekem is... Csak tartsd nyomva rajta az egér bal gombját, aztán bejön a beállító sáv és lehet mozgatni.
Régebben nem ez volt a kombináció erre, így vagy 10 percig kínlódtam, mire rájöttem a dologra a newbie corner egyik posztját olvasva.Én a KDE májszter.
-
szucstom
őstag
Szaktársak!
Manjaro KDE alatt ha kiteszek az asztalra egy widget-et, azt utána hogy a *****ba tudom mozgatni? Próbáltam már ezer meg egy módon, de vhogy nem akar mozdulni
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70650 üzenetére
Ezek szerint nem volt titkosítva?
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #70648 üzenetére
Most megy a lányom gépén, dolgozik biztatóan. Igazából 3 családi video maradt rajta, amit még nem mentettem le a gépre. A decemberi anyagok, innentől kezdve tuti naponta rádugom a gépre a telót. Mindenesetre egy nagy fekete pont ez a google-nek/androidnak
. Bizalmam ezek után erősen kérdéses az irányába. Azt is elfogadom, hogy ez csak egy eszköz, tehát elromolhat. De olyan meglepi még nem volt, hogy akár a windows, linux, anno os/2 összeszarja magát és adatvesztésem legyen. Nagyon mérges vagyok
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70648 üzenetére
Ha beszélnél magyarul, tisztában lennél a feltételes mód jelentőségével.
Ha például be van kapcsolva a tűzfal által blokkolt packetek logolása, akkor a default 3mp alatt 40-50 sor is belekerülHET a dmesg kimenetébe, ami a tail -20 használatával 20-30 kieső sort jelent.
Ha a --follow/-w opciót használod, akkor ez nem történik meg. -
válasz
peterattila #70641 üzenetére
Mobilon nem próbáltál még androidos megoldásokat, például Easeus Mobisaver a playről? De van jó pár recovery alkalmazás még ezen kívil is.
(#70646) samujózsi
Örülök, ha neked triviális, amit nekem elő kellett keresnem a jegyzetekből, de kezdő topikban ezt a nagyképű szöveget kár nyomnod, nekem nincs évtizedes rendszergizda múltam koma, laikusként így tudok segíteni, hogy előhalászom, kipróbálom, mielőtt beírom. Most is kipróbáltam és semmilyen hasznos infó nem maradt ki, max a te fejedből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ha nem az van, amit samujúzsi írt, akkor még az lehet, hogy egyszerűen megsérült a fájlrendszer leíró rész. A recovery progi ami mutatta a fájlokat, nem hiszem, hogy titkosított fájlrendszeren is működne, így talán van remény.
Csinálj egy DD-s mentést a kártyáról. Aztán próbáld meg, hogy adsz partíció ID-t (valszeg exfat) az sde2-nek fdisk alatt: [link]
Utána már lehet, hogy fogsz tudni kezdeni vele valamit. -
válasz
samujózsi #70643 üzenetére
Aham, értem. Szerinted felesleges. Sokszor veszem észre, hogy valamit összehalászok segítség gyanánt és aki addig nem írt, arra már egyből írja, hogy így nem jó, úgy nem jó. Kéklufi legalább írt alternatívát.
Szerintem ebben az esetben jók voltak ezek a parancsok is. Koncentrálhatnál a segítésre vagy el is dugulhatsz éppen.
(#70644) samujózsi
Ha unod magad, ott az offtopik! szeva
-
samujózsi
senior tag
válasz
Legszebb öröm a kárörömNekem úgy tűnik, ez a kártya androidon titkosítva lett. Ha így van, akkor a mobilon kívül (ismereteim szerint) nem tudsz hozzáférni a rajta tárolt adatokhoz.
Formázni talán lehet, de azzal biztosan elvesznek az adataid. -
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70639 üzenetére
1. Normális rendszeren a dmesg is rendelkezik --follow opcióval, felesleges a watch, ami esetleg eltüntet fontos információkat, ha két frissítés közt több sor keletkezik, mint amit kiíratsz vele.
2. Jelen esetben felesleges küzdeni vele, mert nincs benne érdemi infó.Ui: ezt az örökös hisztit meg abbahagyhatnád végre (#70642)
-
peterattila
aktív tag
válasz
peterattila #70631 üzenetére
Na, beégtem kegyetlenül
. 2 hete szereltem a gépet és nem dugtam vissza az alaplapon az előlapi usb-kábelt
. Ezért nem látta a memóriakártyát. Csak olyan ritkán használom, hogy erre nem is gondoltam.
Szóval itt a kimenet:
sudo fdisk -l /dev/sde
Disk /dev/sde: 29,5 GiB, 31691112448 bytes, 61896704 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 16C3FB47-1227-42D6-8235-AF17AFBA0258Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sde1 2048 34815 32768 16M ismeretlen
/dev/sde2 34816 61896670 61861855 29,5G ismeretlenViszont a fájlrendszert ismeretlennek látja a photorec és a gparted is, nem tudnak vele mit kezdeni. A kártyán 2 partíció van, egy kisebb android_meta és a nagy android_expand. Ismeretlen partíciót ír a photorec. Egy keresési találat javasolta az exfat-fuse csomag telepítését, de ez sem segített, nem exfat fs-t használ. Hogyan tovább?
-
válasz
peterattila #70638 üzenetére
dmesg | tail -15
Ez is használható ilyenkor, megnézed a dmesg kimenetének a végét és ha a plusz eszköz behelyezése után kiadod ezt a parancsot, megjeleníti az utolsó 15 sort. Néha kicsit várni kell, így ha elsőre nem látsz plusz sorokat, akkor próbáld újra a parancsot.
De találtam jobbat közben, a valós idejű kiiratás!
watch 'dmesg | tail -20'
Itt látható méretűre nyitod a terminalt, a parancsot kiadod, utána bedugod az eszközt és vársz, míg megjelennek az új sorok.
Ez is folyamatosan figeli a változásokat:
watch -n1 "dmesg | tail -n $((LINES-6))"
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70634 üzenetére
Ha systemd-s rendszered van, akkor javasolnék egy olyat, bogy reboot, vársz egy-két percet, terminálon indítasz egy journalctl -f parancsot, bedugod a kártyát, vársz pár másodpercet, lelövöd a journalctl-t és a kimenetét felrakod ide, ha nem több 4-5 sornál, ha hosszú, akkor a pastebinre.
A bemásolt dmesg kimenet ugyanis a boot végét mutatja, hogy foglalkozott-e a kártyáddal, az nem látszik. -
Keem1
veterán
válasz
peterattila #70634 üzenetére
Legközelebb légyszi használd a pastebint ekkora kód/parancs bemásolása helyett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #70631 üzenetére
Mikor bedugod a gépre, akkor rögtön utána mit mond a dmesg parancs?
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
van egy Gigabyte Brix-em rajta Debian 10-el. Itt samba megosztásokon keresztül érek el mappákat. Ha pár gigabájtnál nagyobb fájlokat másolok, akkor lehalasztja az egész miniPC-t. Most épp egy 4GB-os fájlt másoltam át, a CPU (rutorrent kijelzője szerint) felment 100%-ra. SSH-n keresztül nem is tudtam rácsatlakozni míg lejjebb nem ment a terhelés. Ilyenkor sajnos a net is elmegy, köszönhetően hogy a Pi-hole DNS szerver is ezen futna, ilyenkor lehet routerben visszaállni 1.1.1.1-re hogy addig is legyen net míg másolok.
Ezt mi okozhatja? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #70627 üzenetére
A sudo fdisk -l látja? Gondolom igen, így onnan már fogsz tudni az elérési úttal egy fsck.valami parancsot futtatni rajta, attól függően, hogy milyen fájlrendszer van / volt a kártyán. Az lehet helyrehozza.
samujózsi: valóban, egy DD mentés az akció előtt javasolt.
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70625 üzenetére
Windows alól mented a tartalmát és veszel egy újat. Vagy a fizetős azt mindja, hogy látja, de csak akkor működik, ha fizetsz?
-
peterattila
aktív tag
Ismét segítséget kérek
. 2 napja a telefonomban lévő sd-kártya nem működik(?), formattálást ajánlja fel. Win alatt egy fizetős progival látom a tartalmát, ebből azt sejtem, hogy nem veszett fejsze nyele. Linux alatt a google azt dobta, hogy testdisk, photorec. Viszont ez nem látja az sd kártyát. Látom az ssd-tés a vinyót. Mi erre a megoldás?
-
Horvi
őstag
Lehet hülye kérdés de kell linux alatt valami spéci driver az R9 280-s kártyámhoz?
-
válasz
CPT.Pirk #70620 üzenetére
Az fura, hogy baloldali ablakban 709MB, a jobb oldali conky-szerű valamiben meg 687MB a felhasználás? A 640MB-ot hol látni?
Amúgy elég félelmetes ez a Manjaro.
ezt csak úgy idemásoltam:
Win10 alatt átlag 3-4 óra volt, most Manjaro alatt filmnézéssel 5 óra környéke.
by szucstomlemezműveletek is valamennyivel lassabbak a Linuxok alatt
Egy valami teljesen kizárt, az pedig a fenti megállapítás. Nincs Winx-em, de a két fs-t mindenki ismeri.
-
Cyrin
addikt
válasz
tordaitibi #70617 üzenetére
Volt itt logout-on egy cikk ha jól rémlik, nem tudom most megkeresni, ahol pont a win-linux különbséget hasonlította össze valaki, pontosan lemérve mindent, rendszerindítás, appok stb.
Pont az ellenkezője jött ki, szám adatokkal, nem érzésre... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Eagle-el dolgoztam Mint alatt előző munkahelyen, nem volt különbség W10-hez képest, tök ugyanolyan gyorsan működött.
Indexképek generálása egy mappában viszont kifejezetten lassú W10 alatt, jelentősen gyorsabb KDE alatt a Dolphinban."Frissítés, a mukahelyemen is körbe vagyok véve Wines gépekkel, a töredékét nem szedegetik le meg pakolják fel maguknak mint a rolling Manjaro, az enyém pontosan 10 napja frissített 260 megát és ma megint jelez az Octopi hogy
609 mega letöltése van függőbe, mikor indítanám a rendszerfrissítést?" - de hát ezért rolling, ez a lényege! Bleeding edge experience.
A W10 ebből a szempontból egy Ubuntuval vethető össze, ahol naptári release van, két release között meg leginkább csak bugfixek...A 87-es task számot se tudom hová tenni, nálam jelentősen több van Manjaro alatt.
-
válasz
Nekem tetszett.
-
válasz
mobilizmo #70598 üzenetére
Erre reagálva és semmiképp nem szeretném kivívni a népharagot.
Hanem a saját, több gépen és több disztróval tapasztaltakat leírni.
Minden gépen bármelyik Linux sokkal lassabb mint ugyanazon a vason a W10.
Tudom vannak benchmarkok meg 1000 ellenpélda és ezeket el is fogadom.
Bizosan gyorsabban renderel egy Linux mint a Win egy 4k-s videót.
A napi szokásos használatban viszont nem gyorsabb.
Bármilyen DE alatt, bármelyik rendszer alatt a
képnézegető, a task manager, a fájlkezelő, a pdf olvasó stb. az sokkal de sokkal lassabban nyílik meg mint ugyanezen alkalmazások Wines változatai. Az említett, minden nap használt szoftverek Win alatti indulásakor még el sem engedem az egéren a gombot a duplaklikk után és az asztalon ott a programablak.
Open Office és Word között értelmetlen is összehasonlítani, csiga vs. tizedmásodperc.
A kicsit nagyobb programok pl. szkenner, kisebb képszerkesztő, nyák-tervező progi, fényévekkel lassabban töltenek be Linuxok alatt.
Mindkét rendszeren Operát használok, a Linuxon érezhetően lassabban tölt be.
Lehet hogy csak a bebeszélés határa de úgy érzem hogy a lemezműveletek is valamennyivel lassabbak a Linuxok alatt, mivel ezt egzakt módon nem tudom mérni, igazolni, ezért ezt inkább elvetem.
Ezt ne mondja senki hogy a naprendszerben egyedül én tapasztaltam eddig.
És mivel 4k-s videót ritkán renderelek, de a leírt szoftvereket minden nap használom, a statisztika számomra semmit nem jelent hogy mennyivel is gyorsabb mert nem ezt látom.A Win10 alapon 1-2% procit eszik eközben futtat 147 taskot, a Manjaro alapon 2-3% procit eszik (bekapcsolt kompozitorral ez 1%-ot nő) és 87 taskot futtat.
Akkor melyik rendszer is van jobban optimalizálva...?
Frissítés, a mukahelyemen is körbe vagyok véve Wines gépekkel, a töredékét nem szedegetik le meg pakolják fel maguknak mint a rolling Manjaro, az enyém pontosan 10 napja frissített 260 megát és ma megint jelez az Octopi hogy
609 mega letöltése van függőbe, mikor indítanám a rendszerfrissítést?
Mivel egy házi építésű all-in-one pc-m van [ha valakit érdekel itt megnézheti a készítését] és ebbe bekerült egy digitális fogyasztásmérő, hajszálpontos adatokkal tudok szolgálni az energiatakarékosságről.
Többször teszteltem, alapon, tétlen pc, monitor nélkül, a W10 átlaga 6,8W a Manjaroé 6,9W. (ez egy passzív mini pc, ezért ennyire kicsi).
Padlógázon, ugyanolyan körülmények között a maximum 10,9 és 10,9W. Vagyis totál egyformák, ez valahol érthető is.
Vagyis az hogy egy laptopon az üzemidőt egy Linux a duplájára tolta ki a Winhez képest, az számomra az urban legend kategória, amíg a saját szememmel nem látom, és ugyanazokkal !! a tesztkörülményekkel, addig kétkedek.
Írásomml sem veszekedést sem flamet nem akarok kirobbantani, leírtam amit évek óta tapasztalok én.
Ez nem zárja ki hogy más máshogyan tapasztalja, viszont részemről nincs sem elfogultság, sem ferdítés semelyik OS irányába mert mindkettőt szeretem és napi rendszerességgel használom.
Ha valaki ebből vitát akar kovácsolni, megkérem hogy ne a Windows kémkedésével, az árával stb. érveljen mert én nem ezeket hanem a látható, az user számára mindennapi használatban tapasztalható sebességet vettem górcső alá.
Kösz ha végigolvastad. -
válasz
moleculez #70615 üzenetére
Ez a driver jó lesz hozzá, ha a nyílt nem lenne OK, amire nagy esély van. fenn is van a Mint tárolóban. Hogy melyik az, passz, de valamelyik csak jó lesz:
Ezek a workstationba szánt kártyák tényleg jók, igaz egyet láttam még eddig a HP 8560w-ben egy Quadro1000-est.
Gondolom valamelyik gyerek csak elkezd CAD-ban valamit, ha már.....
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70614 üzenetére
[Ezt] ma meg is rendeltem. Találtam egy jó online boltot, nagyrészt bontott szerver vasakat (amit amúgy vadászhatnék ebayen) árulnak jóáron, megbízhatóan. HP gépekben gyakran használt, meg maga a kari is workstationba van szánva, legalább hardveresen legyen kompatibilis, az OS meg majd lesz valahogy
.
-
válasz
moleculez #70613 üzenetére
Majd lesz még alkalom hibákkal foglalkozni, tekintve azt a csoda nVidia kártyát!
b+, az(ok) a gyerek(ek) lehet, hogy egész komoly írói karrier elé néz(nek), sajnálod tőle(ük) azt a nyamvadt Mek-et!?
Majd így kezdi 70 év múlva az önéletrajzát, hogy 6 évesen kezdtem el írni, de elég nehézkes volt, mert apám sóher volt, féltette tőlünk a nyamvadt Mek-jét, a kukából előhúzott és nekünk szánt hulladékra meg állandóan valami ópenszósz valamit próbált felrakni, de nagyon nem ment neki. Aztán meguntam, elkértem tőle a pendrive-ját és feldobtam gyorsan valamit én.
Áááá....ősök meg a tech....... megtanítanám, de addigra kijárom az általánost, inkább ráhagyom.Amúgy meg tényleg nincs mit, főleg mivel engem kifejezetten szórakoztatnak néha ezek a témák.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #70612 üzenetére
Ja, nem volt túl commmity friendly hozzáállás reszemrol, de a gyerekeknek (év 6&7) kellett vissza a vas, writerben mesét írni, és googleben ritka fontos infókat előkeresni, különben a macem használnák, szóval hadrendbe kellett állítani, na'.
De köszi a tippeket, meg a segítséget
jövök még.
-
válasz
moleculez #70610 üzenetére
A Cinna eyecandyje meg annyit nem ér, hogy logot bogarásszak miatta, (meg se kedvem, se időm) kapott egy XFCE-t azt kész.
Amúgy meg mintha említettem volna, hogy gyenge az a gép Cinnamon alá......
Logot nem is mondtam, hogy bogarássz, hanem azt mondtam, hogy rakd fel ide pastebinnel. Az ilyen és más hibák részleteinek megosztása és az esetleges megoldás mikéntje egy ilyen közösségi fórumon akár hasznos is lehet. Fele ennyi segítség nem születhetne itt, ha ilyen antikomm lenne mindenki.
kicsit fapadosabb a skin, így elsőre annyi tűnt fel, gondolom a gépháztető alatt nagyobb diffi van.
Ez a lényeg, fapados, mivel épp az effekteket, kinézetet kell beáldoznia, hogy gyengébb gépeken is jól fusson, de ez csak egy felület, a gépháztető alatt gyakorlatilag ugyanaz van.
Egyébként az XFCE-t is meg lehet ám csinálni egészen eyecandyre.
De előbb várd meg a VGA-t a gépbe.
-
moleculez
veterán
Na a láthatatlan kurzorra minden itt ajánlott beállítást átnéztem, eredménytelenül. A Cinna eyecandyje meg annyit nem ér, hogy logot bogarásszak miatta, (meg se kedvem, se időm) kapott egy XFCE-t azt kész. Ami teljesen rendben van egyébként, kicsit fapadosabb a skin, így elsőre annyi tűnt fel, gondolom a gépháztető alatt nagyobb diffi van.
-
válasz
vadkörte #70608 üzenetére
Nem szívesen mondom, de még ne örülj nagyon előre, elég lutri ezen a ketyerén még a lightos Linux is, de látatlanban is esélyesebb, mint a mostani oprendszerrel.
Értelmes gazdája volt, gondolom azt jelentette nála a lepucolás, hogy nedves ronggyal kívül letörölgette.
Mondjuk a magas CPU hőmérséklet a belső pormennyiségtől is lehet, ha passzív hűtésű ha nem.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #70603 üzenetére
+(#70597) CPT.Pirk + (#70600) samujózsi:
Uraim, köszönöm a megerősítést! Megnyugtatott, hogy nem gondolkodtam rosszul.
Mint írtam, W10 Home van rajt és az agyvérzés kerülgetett olyan tetű. Üresjáratban 60°C körüli a CPU maghőmérséklete, a boot "viszonylag gyors", kb. 3 perc, a leáállást már nem volt kedvem mérni, 5 perc után otthagytam.
A főnökétől vette a gépecskét, amolyan munkahelyi mindenes volt egy akkora botantennával, (8dBi-s Tp-Link) ami elmehetne paradicsomkarónak is a balkonláda kertészetbe. Állítólag lepucolták, mielőtt eladta havernak. Ja... Állítólag...
Ehhez képest évekre visszamenőleg tele van a cég adataival. Komplett levelezések, számlák, nyilvántartások, bérszámfejtések, szerződések, GDrive és Dropbox fiók, CV-k, stb...
Emellett egy kisebb atomrobbanásnyi por, egy rahedli zene (+torrent) privát képek (nem, a főnök dögös feleségéről nincsenek sem homevideók, sem képek (legalábbis eddig nem találtam meg
) ellenben a kutyányi méretű kövér kandúrjuk töketlenítési projektének dokumentumfotóival.
-
válasz
vadkörte #70596 üzenetére
HP EliteBook 8470 kicsit jobban bírja*, de ez az Atomos csoda valóban Mint XFCE-t akar max, vagy bármilyen hasonló lightosabbat, de a Mint a könnyű kezelhetősége és problémamentessége miatt javallott. PepperMint vagy MX is lehet, de minek, ha van Mint-ből is XFCE**.
*Nálunk az utazó gépen Mint Cinnamon fut rajta.
**Fura, de sok esetben már a Mate tűnik lightosabbnak, szóval azt is meg lehetne nézni.
-
moleculez
veterán
válasz
samujózsi #70600 üzenetére
Sztem a hrdverigénye nem nagy, elfut minimál vason. A bajom az vele, hogy igazából nen fejlesztik, minden fejlesztés célja, hogy minnél több adatot küldjön haza. Valamint (pont ezért) instabil, minden frissitésnél lehet remegni, most mit qrtak el. Én pl ezért vagyok itt. A fő gépem az egy macbook air, a pet projectem az viszont linux , duckduck go, firefox vonal, és nem akarok hazudni, teljesen élhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2041, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest