- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Madara-san #39694 üzenetére
Xubuntuban alapból nincsen benne a Compiz, neked kell utólag feltenni, beállítani ahogy elég sok mindent be kell állítgatni rajta, ilyen szempontból a Mint Xfce jóval kulcsrakészebb, ill Manjaro, Fedora/Korora Xfce verziói alatt működik még a compiz-xfce és viszonylag könnyű belőni.
Debiannak meg az 1. telepítő DVD hozzáértő módú telepítésében lehet alapból kiválasztani a non-free tárolókat, mondjuk utólag hozzáadni sem egy nagy mutatvány.
rii: Terminál vagy Synaptic csomagkezelőből tudsz frissíteni.
CPT.Pirk: antiX alapból Debian stable-al települ, hacsak nem választjuk telepítés során a testing vagy sid repókat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian testingre épül, így mennie kell a frissítésnek a terminálból is:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeHa nincs sudo joga a felhasználónak, akkor válts át rootra su - paranccsal, majd pedig add ki az előzőket a sudo nélkül.
Amúgy biztos van grafikus kezelő is a frissítésekre, de ez egyszerűbb.
-
rii
nagyúr
sziasztok
haver gépére antix linux került, és n em tudom hogy kell frissíteni
már rengetegszer szerepelt, de épp költözöm, meg rengeteg más minden, szanaszéjjel vagyok hullva, és had kérdezzem már meg, hogy kell Antix rendszert frissíteni
.-( -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Madara-san #39694 üzenetére
Nem. Intelből nincs non-free dolog, azt nem érinti. A "firmware" iso az alapból engedi a nem "free" cuccok telepítését, meg azt hiszem része is a telepítőnek néhány ilyen csomag. Alapból a Debian nem tartalmaz mást, csak szabad szoftvert.
Azt a verziót töltsd le, amelyik asztali környezete tetszik neked.
-
Madara-san
aktív tag
Érthető. Nos, akkor szerintem kipróbálom az LTS-t, illetve ránézek az XFCE verzióra is (Xubuntu). Bár van még pár disztró, ami szimpatikus, a Linux Lite, Peppermint, Korora, GhostBSD valamint a Debian. A kockára konkrétan nekem sincs szükségem, alapból be volt kapcsolva rögtön install után. Viszonylag visszafogott eyecandy van benne, ami van az pont elég
csak zavart, hogy ctrl + alt + click kombóra elszáll az egész - kipróbálgatom még a fentieket, ez úgyis egy afféle tesztelős gép nekem. Debian-nál van szerepe, hogy melyik verziót töltöm le? Korábban volt itt linkelve egy olyan, amely "firmware"-t tartalmaz. Ez pontosan mit takar, intel meghajtóprogramok?
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39691 üzenetére
Ez más lehet akkor, én erről a deskletről beszéltem: [link]. De ez már a sokadik weather app, amit felrakok linux-ra, és nem igazán jegyzem meg a nevüket...
Megpróbálom megtalálni, biztos, hogy csak így weather néven fut az ubuntu one-ban? Ezt pl hiányolom ubuntuban, hogy about opció nincs az alkalmazásoknál, aztán nem lehet tudni a nevüket.
Hogy más témához kanyarodjunk, nektek már volt olyan, hogy png fájlokat (konkrétan cinnamon screnshot-okat) nem sikerült megnyitni semmilyen windows-os programmal, bármelyik linux alatt viszont simán megnyitotta őket a képnézegető, szerkesztő? Gimp tud olyat, hogy batch conversion?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39689 üzenetére
Ja tudom, ismerem. Amúgy az küld hibaüzeneteket looking glass-be vagy konzolba. Szóval nincs teljesen rendben. Ez, amit ubuntura felraktam valamiért nem vette be a kódokat sem. Asszem unity vagy mi ennek a DE-nek a neve, kicsit minimál, de azért egész tűrhető. Mondjuk nekem a gnome is teljesen megfelelt, nincsenek magas igényeim úgy látszik. Majd megpróbálom más appal, hátha valamelyik működik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39687 üzenetére
Hát a kárász sem él sokáig, általában a tányéromon végzi.
@Fenyő
Közben megtaláltam, van ilyen, hogy search a legfelső gomb, abban ki lehet keresni appokat. Ennyi nekem elég, a kategóriás menük amúgy sem szoktak működni, legalábbis Mint alatt egyik sem volt használható, ott is a keresőből nyomtam, hogy mit akarok.Most weather app telepítéssel szívok. Nem túl stabil az app telepítő, fél óráig kereste a csomagot, aztán úgy döntött, hogy neki semmi nem elérhető, muszáj volt újraindítani. Most sikerült feltennem egy másikat, abban viszont a location-t nem tudom beállítani, mert nem ír semmi help-et hozzá a város beírása meg általában ezeknek nem elég. Hely kód szokott kelleni.
-
válasz
inf3rno #39685 üzenetére
Unity Compizt használ alapból, ha bírja a kártya, szóval ott a tearing kilőve, mondjuk érőforráskát is eszi rendesen, az összes DE közül ez alá kell leginkább vas, mondjuk a felület kissé fura de egy Gnome3-hoz képest könnyebben szokható. Terminál legtöbb esetben ctrl+alt+t -re be van állítva a legtöbb disztró/de esetében, de ha mégsem a billentyűzet beállításoknál tetszőlegesen megadható.
Ha 14.04.3-at tettél fel abban meg alapból 3.19-es kernel van Vivides driverekkel egyetemben, max a 3.19 bizt. frissített verzióját tette fel. -
inf3rno
nagyúr
Én most raktam fel a 14-es Ubuntu-t. Elméletileg GPT-ről elindult, úgyhogy könnyen lehet, hogy már a 2010-es BIOS is tartalmazott GPT támogatást ehhez az alaplaphoz. Fura, hogy eddig kivétel nélkül, akit csak megkérdeztem, mindenki az ellenkezőjét írta. Azért még kipróbálom, hogy Windows-ból továbbra is GPT-t mutat e a rendszer, vagy visszaváltott MBR-re. Meg persze hogy fel megy e 4-nél több primary partíció rá és hogy a GRUB-al sincs e gond.
A telepítés lefagyott a nova driver miatt, úgyhogy kétszer kellett nekifutni. Ez nem okozott gondot, szépen be lehetett állítani, hogy gatterolja le a lemezt, meg amúgy is elfelejtettem GPT boot loader-t mountolni a lemez elején a 128 megás FAT32-es részhez, amit létrehoztam neki, szóval még talán jól is jött ki. Az update bal oldalt rezgett zölden jó nagy méretben, hogy frissítsem, amit tudok. Ez is szimpi, jobban észrevehető, mint egy kis ikon jobbra lent a tálcán. Automatikusan frissítette magát 3.19-es kernelre mindenestül, illetve beállítottam a szokásos 340-es driver-t is, ami nem fagy a kártyámmal. Kipróbáltam youtube-on, nulla tearing van, semmit nem kellett utána állítanom, ami határozott előny Mint-hez képest. A felület kicsit szokatlan még, nem is a bal oldali menü meg bal oldali bezárás, inkább a menü hiánya, ami gondot okozhat. Pl most így hirtelen nem tudom megmondani, hogy hogyan nyitnék meg egy terminal-t GUI-ból. Nyilván a ctrl+alt+f2 működik, mint mindig, de az azért nem ugyanaz. Néha van valamiért kisebb akadás meg glitch a fájl kezelőben. Pl rámegyek, hogy válassza ki x mappát, de nem frissíti az ablakot, hanem marad y mappában. Ha újra próbálom, akkor helyreáll a rend, és betölti a tartalmat. Ezen nem akadok fenn, Mint-nél is tapasztaltam hasonlókat, hogy nem reagált kattintásra, aztán 2-3x is kellett kattintani, hogy valamit tegyen. Ez talán az aktuális applet hibája volt, nem tudom megítélni. Összességében eddig nagyon felhasználóbarát ez a 14-es Ubuntu. Tesztelem tovább.
-
válasz
Madara-san #39666 üzenetére
Ubuntu Mate-el semmi bajom, csak a 15.04-es verzió inkább fejlesztőknek/tesztelőknek való kárász életű kiadás, általános otthoni felhasználásra erősen az LTS verzió javallott inkább, tehát jelen esetben a 14.04.3 pl.
Compizt ilyen régi karikon Xfce-es disztrókon (az még kevesebbet eszik mint a Mate, meg nekem jobban kézre is áll és amúgy is az egyik legstabilabb/kiforrottabb DE) használtam inkább, ott nem volt gond vele, igaz én a kockát meg jópár effektet letiltottam (bár xfce alatt eleve kevesebb effekt érhető el, ezért is eszik keveset), mivel engem inkább csak zavarnak, csak kb azokat tartottam meg amik feltétlen szükségesek a működéséhez, mert leginkább csak tearing ellen telepítettem, olyan karikon ahol nem volt más lehetőség annak kiküszöbölésére. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #39673 üzenetére
"Mostanában többször váltottál motort."
Akkor vissza a kaptafához...!
Egyébként a Mageia is simán települ GPT/UEFI párosra, azzal, hogy ő "EFI System Partition" típusként hivatkozik rá, és szakértői particionálásnál manuálisan kell beállítani hozzá a /boot/efi csatolási pontot.
-
DittyCat
tag
Sziasztok, megint!
Jutottam valamire, de a továbblépéshez segítségre van szükségem. A le nem játszott DVD, még mindig.
SMPlayerben a Playlistben ezt találtam:A gond az, hogy a Play automatikusan a 8-asra ugrik. Nekem ugye a 6-os kellene valószínűleg, de ha ráklikkelek, akkor továbbugrik a 8-asra.
Nem tudom, hogy ez egy lépés-e a megoldás felé, de ha igen, akkor hátha sikerül...
Köszi
!
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #39679 üzenetére
Persze, játszani jó, de ha komoly munkára kell, akkor olyat kell választani, amivel az Oracle összereszeli a VB-t, már pedig mára egyetlen ilyen kommersz terjesztés maradt, az Ubuntu...
Ettől persze még bármelyik terjesztés futhat jól VB-ban, de az Ubu biztosan jól fut... -
válasz
#21078528 #39675 üzenetére
Sok szabadidő elmúlik a nyárral, errefelé legalábbis.
Arch korfüggő, nekem van fenn egy Antergos is most Plazma5ösítve, teljesen jó, egyedül az auto sddm nem akar összejönni. Amúgy Mint/Debian vonal kedvenc eddig. Disztró-tévelygő én sem vagyok, inkább felrakok párat, ami ráfér az SSD-re tegnap GRUB-update talált még egy disztrót, amiről nem is gondoltam, hogy feltettem, HDD-n van itt is minden más.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #39673 üzenetére
"Mostanában többször váltottál motort."
Sok volt a szabadidő!
Mivel a cuccaim külön HDD-n vannak, az OS meg SSD-n, így bármikor cserélhetek, de azért nem vagyok notórius disztró-tévelygő, néhány hónapig húzni szokta 1-1, de most tényleg sok volt a szabadidő...Amúgy valójában Debian/Ubuntu, Mageia/SuSE csoportok váltogatják egymást, nagyon ritka kitekintésekkel az Arch világba (öreg vagyok már a gördülő terjesztések pofozgatásához).
-
-
válasz
#21078528 #39672 üzenetére
Szerintem hasznos lesz az új írásod is, köszönet érte a topiklakók nevében is!
Volt pár észrevételem/kérdésem a blogban. Jót tett az aktualizálás az SSD-s írásnak!Motor: Linux Mint 17.2
Mostanában többször váltottál motort.
(#39674) cs_dy
meghajtóra kell telepíteni nem partícióra! /dev/sda és nem /dev/sda7 -
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39668 üzenetére
Ha nagyon bele akarsz merülni: [link]. De nem szükséges.
A compiz ügyben nem tudok segíteni. -
Madara-san
aktív tag
válasz
lev258 #39667 üzenetére
Rendben, értem. Akkor ezzel minden oké. Már csak erre a compizos dolgot kéne valahogy kiküszöbölni, kicsit aggaszt, hogy egy billentyűkombóval (ctrl + alt + click) kenterbe lehet vágni a rendszert.
Amúgy laptop mode tools-t érdemes felrakni thinkpadhez? Vagy valami ahhoz hasonló, laptop eszköztárat? (Nem találtam konkrétumot, csak nagyon régi ubuntukhoz külföldi fórumokon)
-
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39666 üzenetére
Be lehet állítani egy adott fényerő értékre (alacsonyabbra), de a menet közbeni módosításokat nem fogja megjegyezni továbbra se.
-
Madara-san
aktív tag
válasz
lev258 #39640 üzenetére
Köszönöm! Ez bevált, így már működik a hangerő. Amúgy ez előtt egyáltalán semmit nem csinált, ami fura, mert a T61p-men meg alapból ment. Annyi anomáliám van ezzel kapcsolatban, hogy bekapcsolás után rögtön felküldi full fényerőre, minden újraindítás után. Erre van esetleg valami megoldás?
@CPT.Pirk; Fenyő: Az érdekes az, hogy ha pl nyomok egy ctrl + alt + jobbranyílt, akkor pördül egyet kockástul. És szépen, nem laggolva. Viszont, ha nyomva tartom a ctrl + alt-ot és kattintok az egérrel, az egész képernyő elfeketedik csak a kurzor látszódik, és innentől fogva nem tudok mit kezdeni a rendszerrel. Compiz alapból engedélyezve volt, nem külön tettem fel, a MATE Tweak-ban lehet ki-be kapcsolni. Egyébként Windows 7-ben az aero csak úgy hasít a gépen, szóval csak nem fog ki rajta a Compiz.
Miért nem jó az Ubuntu MATE, mi baj vele? Nekem nagyon megtetszett, mindig is a GNOME 2-t preferáltam, ezért örültem, hogy van MATE. Ambiance-ZRAVE-Aqua + Vibrantly-simple-dark-aqua + DMZ (black) + plank dock témával úgy néz ki, mint egy továbbgondolt OS X
-
Lathronos
őstag
válasz
DittyCat #39653 üzenetére
Szia!
Na megnéztem, nálam Ubuntu-n a VLC simán lejátsza az eredeti, menüs DVD-ket.
Most töltöm fel a tárhelyemre az általam kiegészített, módosított ISO-t(amibe sok hasznos dolog van ami az alap Ubuntuban nincs), ezzel nálad is működnie kell. Holnap reggeltől lesz elérhető, amint kész küldöm a linket. Vagy ha Linux Mint 17.2-ből kell ugyanilyen, az holnapután lesz kész.
-
cs_dy
tag
válasz
lev258 #39663 üzenetére
(#39662) Lathronos: Valószínűleg ez lesz a megoldás, csak elsiklottam felette.
lev258: Egyenlőre nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyannal
Olyan partíciókat készítettem amiket kért, hogy tudjon települni. Így nézett ki a telepítésem, de ez nem az én partícióimat ábrázolja csak azon illusztrálom. -
Lathronos
őstag
A Mageia a telepítés legvégén kérdezi meg hová telepítse a grub-ot. A boot device-nál /dev/sda (/) kell.
-
cs_dy
tag
Kedves Fórumtagok!
Van egy Windows 7 rendszerem, egy merevlemezen 3 partícióval. Az elsőn van a win7, a másodikon (50 GB) lenne a Mageia 5, a harmadik pedig adatok windows-os formátumban.
Hogy telepítsem, úgy a Mageia-t, hogy az boot választót betegyen és lehessen választani Win7 és Mageia között?
Próbálkoztam egyéni telepítéssel fel is települt újraindult, majd nem indult el, EasyBCD-vel beraktam a boot managerbe a Mageia-t, de ez az eredménye (kép) kb. :
-
Gyb001
senior tag
debian xcfe alatt hová írhatok egy olyan parancsot ami minden bekapcsoláskor betöltődik. Még a bejelentkezés előtt? (setxkbmap hu)
-
DittyCat
tag
válasz
Lathronos #39651 üzenetére
Nagyon kedves vagy, köszi
! A sorozat már fenn van a gépemen, ez a mozifilm lenne (itt most egy szempillarebegtetős szmájli jön).
Amúgy szeretem a Linuxot, csak amikor jön valami megoldandó feladat és nem sikerül elsőre meg másodikra sem, akkor vagyok kicsit boldogtalan. De azért itt mindig segítetek
!
-
-
válasz
lev258 #39644 üzenetére
Ha az Oracle van feltéve akkor azt alapból tiltja a böngésző (FF), ha pedig az openjdk-8, ahhoz meg nincs Mint alatt icedtea, célszerűbb az alap openjdk-7-jre / ideadtea-7 csomagokon maradni inkább.
DittyCat: Chrome/Opera alatt nincs java plugin már jó ideje Linuxon, sőt a legújabb verzióban már Win alatt sem, már jó ideje húzzák ezt az NPAPI, PPAPI átállást. -
DittyCat
tag
válasz
lev258 #39638 üzenetére
Online nem, de most letöltöttem a programot és elindult, ami ha nem is teljes, de egy fél siker.
A DVD-t viszont muszáj lenne megnéznem, de az továbbra sem megy...
Valami gond a feliratokkal/kezdő menüvel lehet. Nincs esetleg erre a régiókódos megoldásra egy másik parancs...?
Köszi előre is...
-
válasz
DittyCat #39636 üzenetére
Ismerem a progit, nem kell hozzá javát telepítgetni (ami alapból Openjdk fennt van Mint alatt az tökéletesen elég), célszerűbb inkább ha letöltöd a teljes telepítőjét, nem nagy (kb 50mb), 64 bitest pl innen, ami gyak. komplett program, max csak menühöz, panelhoz kell hozzáadni, ill. egy ikont letölteni hozzá, hogy szép legyen és meg is vagy.
CPT.Pirk / Madara-San: Compiznak mennie kell X300-on legalábbis egy 9550-esen simán megy, inkább vmi beállításbeli gond lesz ha nem előtelepített hanem utólag feltett Compiz, nameg a 15.04-es Ubuntu Mate sem épp a legjobb választás, akkor már inkább 14.04.3 vagy pl Mint 17.2 Xfce-ben is elő van telepítve és konfigolva és még kevesebbet eszik, de pl Korora/Fedoranak is van Mate-Compiz spine. -
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39637 üzenetére
Ezt majd próbáld meg a hangerő gombokra.
sudo echo 0xffffffff > /proc/acpi/ibm/hotkey -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Madara-san #39637 üzenetére
Az x300-as egy 2004-es a vga, OpenGL2.0 és SM2.0 mindössze a tudása. Valószínűleg a Compiznak kellene valami újabb, bár nem találtam így kapásból követelményeket rá. Csak a nyílt driver van rá, amivel most is használod.
A hangerő gombnál maga a gomb sem csinál semmit, vagy csak az osd nem megy? T60-on és T400-on megfordult nálam már több disztró is, de még mindegyiken mentek ezek a gombok maguktól, az OSD-t meg az asztali környezet rakja oda, ha olyan.
Esetleg keress valamilyen lenovo / thinkpad / ibm csomagot a csomagkezelőben, ami a laptopokkal kapcsolatos. Hátha csak fel kell raknod valamit, ami más disztrókban, még a Debianban is alapból megvan. -
lev258
veterán
-
Madara-san
aktív tag
Üdv újra,
Egy IBM Thinkpad T43-ra (ATI Radeon X300) tettem rá a 15.04-es Ubuntu MATE-t. Van egy két apróbb problémám vele: a hangerő gombok nem működnek, nincs OSD. Valamint ha a compiz kockét szeretném forgatni, elfeketedik a képernyő. Drivereknél néztem, nem írta, hogy fel tudna tenni még akármit is pluszban. Ezért szeretném kérdezni, van-e valakinek ötlete a problémára, vagy milyen drivert, programot tegyek fel, ami szükséges a Thinkpad normális működéséhez?
-
DittyCat
tag
válasz
Lathronos #39634 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Erről az oldalról lenne szó. Azt írja: Please, install first Java 6 or higher to run Sweet Home 3D Online.
Még az a kevés tudományom is elszállt ami volt. Vagy amire azt hittem, hogy volt. Amúgy most letöltöttem ezeket az Icedteákat is, meg a jre-t is, de ezt a Java8-at még tegnap Terminálba írva csinálhattam (a netről, csak már nem tudom, hogyan). Bár azt sem tudom, hogy ez működőképes-e, amik itt látszanak...
A Régiókódos parancs "sudo: regionset: command not found", pedig valami itt lehet, mert alul kiírja, hogy Subtitles off - és nem indul. Pedig a DVD tuti jó és a lejátszó is.
-
Penty
aktív tag
-
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #39627 üzenetére
Tearing csak youtube videóknál vehető észre, ott is inkább csak a lassú oldal irányú mozgásnál. Filmeknél semmi gond (SMPlayer).
(#39629) Fenyő
Természetesen csak a disztróval való ismerkedés a célom, komolyabb tesztnek majd fizikai telepítés után esek. Már ha tetszik amit a Vbox-ban látok
-
Lathronos
őstag
válasz
DittyCat #39626 üzenetére
Ha így se megy a DVD lejátszás, add hozzá a régió kódot. Gondolom magyar nyelvű(szinkronizált DVD-ről van szó).
Terminál:
sudo regionset REGION 2
Itt a többi régió kód is:
REGION 1 -- USA, Canada
REGION 2 -- Japan, Europe, South Africa, Middle East, Greenland
REGION 3 -- S.Korea, Taiwan, Hong Kong, Parts of South East Asia
REGION 4 -- Australia, New Zealand, Latin America (including Mexico)
REGION 5 -- Eastern Europe, Russia, India, Africa
REGION 6 -- China
REGION 7 -- Reserved for Unspecified Special Use
REGION 8 -- Reserved for Cruise Ships, Airlines, etc...
REGION 0 or REGION ALL -- Discs are uncoded and can be played Worldwide, however, PAL discs must be played in a PAL-compatible -
Lathronos
őstag
válasz
Ööö... JAVA-t Synapticból telepítünk. Ha böngészőhöz kell, akkor icedtea-6-plugin, bár inkább az icedtea-7-plugin ajánlott. Ha meg JAVA runtime, akkor az openjdk-7-jdk vagy openjdk-6-jdk. Mindig a frissebbet ajánlott telepíteni, vagyis a 7-est.
DVD lejátszás, terminálba írd be ezt a 2 parancsot:
sudo apt-get install libdvdread4
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
-
Hát virtualbox tearingelés tesztelésre nem hiszem, hogy lehetséges, persze ha csak meg szeretnéd nézni, hogy néz ki akkor nem szóltam, bár alap Fedora Gnome3-al van, azt kevesen szeretik, de vannak hozzá spinek mindenféle DE-vel, bár alapból a Fedora nem túl kulcsrakész, ha már nagyjából beállítva néznéd meg akkor inkább a Kororát javaslom.
Lathronos: Minten alapból fennt van az openjdk és a icedtea is, szóval inkább vmi társítás gond lehet vagy netán az Oracle verzió kell neki, de mivel nem derült ki milyen típusú pontosan a letöltött fájl vagy mi progi neve így csak találgatni lehet. -
Penty
aktív tag
válasz
Érdekes. Nekem is van egy műsoros DVD-m menüvel, de a (maradinak tartott debianos) vlc simán behozza a menüt meg mindent, ami (nekem nem) kell. Az mpv menü nélkül egyből a lényeget adja...
A javás kérdésedre a válasz: A disztród tárolójából valami openjdk-7-jre (vagy valami ehhez hasonló) nevű csomag kell a javához, ha minden igaz. Tehát ne a netről tőccsd le a cuccot. Nem vindóz ez.
-
Lathronos
őstag
Azért 3,5 év alatt sokat javult a debian és a Chakra is, ha mást nem is, egy LIVE tesztet azért megpróbálhatnál(hátha most nem ér csalódás). Próbáltad telepíteni a libva-wayland1 és libva-glx1 csomagokat, hisz azok pont az intel CPU-k integrált HD Graphics rakoncátlankodásának ellenszerei ha jól tudom.
-
DittyCat
tag
Sziasztok!
A múltkori problémám még mindig nem oldódott meg (DVD lemez lejátszása). Azért nem ültem tétlenül.
- A DVD eredeti, kétrétegű, másolásvédett. Egy másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező DVD-t lejátszik a gépem.
- Megpucoltam a fejet alkohollal.
- Az a DVD, amelyik nem működik (VLC-vel, SMPlayerrel és Totemmel sem), a munkahelyi gépemen, amin Win7 van, VLC-vel gond nélkül megy.Nos, gondolkodtam, mi az a különbség, ami a le nem játszott DVD-ket jellemzi. Arra jutottam, hogy a lemez elején megjelenő menüt nem tudja kezelni a rendszer (nyelv- és jelenetválasztó). Ez több lemez kipróbálása után be is igazolódott. Amelyik menü nélkül indul, az megy, amelyiknek az elején menü lenne, az ott megakad és nincs tovább. Egyelőre itt tartok (Linux MInt 17.2).
Másik gondom, hogy Java 6 (vagy több) kellene nekem egy bizonyos programhoz, de nem sikerül ez sem. Letöltöttem a csomagot, de nincs olyan file rajta, ami alapján elindulna a telepítés (gondolok itt a .exe file-ra és a jól ismert next-next-finish féle windowsos telepítési emlékeimre, ahhoz hasonló módon ez biztosan nem fog menni).
Ha van ötletetek, hálásan megköszönöm!
-
-
Xfce alap esetben valóban tearinges, de a Synchronize drawing to the vertical blank opció bekapcsolásával és fentebbi 20-intel.conf létrehozásával tökéletesen tearingmentes és stabil is, akár Manjaróval, de Arch vonalon Antergost jobbnak tartom (minimal install Xfce-vel pl), vagy ha nagyon kulcsra kész kell akkor ott a Mint 17.2 Xfce vagy a Korora 22 Xfce, igazából Debian Xfce-n kívül bármilyen kurrens Xfce-s disztrót választhatsz.
-
Syl
nagyúr
+Lathronos
Régebben egy szűk esztendőig használtam a Lunát, hiba, probléma és akadás nélkül. És érdekes, azon nem volt semmi tearing.
Ez a Freya valóban nem annyira jó. Persze az alap ubuntutól még így is százszor jobb
Anno pár hónapig Manjaro xfce-t is használtam, az is nagyon jó és stabil volt, de ott a tearing egyszerűen elviselhetetlen volt.
Gondolkodom egy kubuntu próbán, egyelőre más ötletem nincs. -
Lathronos
őstag
Syl elementaryOS 0.3 Freya-t használ(ami a legtöbb ubuntus szerint egy hatalmas bugtenyészet). Én csak a TVTime használata során tapasztaltam hibát, ezt leszámítva minden működik ahogy kell. Némafilm volt minden csatornán akármit csináltam. De ha jól emlékszem ezt már említettem.
-
Nálam még nem volt gond vele (olyan 60-70 gépen), igaz régebbi karikon használtam főképpen, a legújabb vmi Ivy i3-as volt ha jól rémlik, alapesetben, meg SNA az alapértelmezett gyorsítási mód Intel karikon (a fetni tearfree opció ezzel működik ofkorsz), ezt azért nem írtam külön, hacsak nem vmi régi disztrót használsz ahol még UXA van (esetleg nagyon új disztókon újabb karikon lehet már Glamorral is találkozni), akkor jön majd el a szép új tearingmentes világ ha Glamor gyorsírás lesz az alapértelmezett DRI3-al és Waylanddal, akkorra el lehet majd felejteni ezeket a xorg.conf szerkesztéseket.
Ill. akad még egy furcsa bug, ha több felhasználó is van rendszeren és az automatikus bejelentkezés is be van kapcsolva addig mit sem érnek a fenti beállítások, ami rendesen be nem jelentkezel. -
válasz
inf3rno #39612 üzenetére
FF scroll nálam az ablakkezelés tárgykörébe tartozik, tehát ha teaingel ott simán észrevehető ofkorsz.
growler: Intel tearingmentesítésere itt a megoldás.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39613 üzenetére
Szvsz az inkább alacsony FPS, gyenge a videokártyád a folyamatosabb animációhoz, vagy minden maxra van állítva a grafikán. A tearing miatt csak szétcsúszik a képernyő két fele, és eltérő tartalom lesz rajtuk. Pl ha egy FPS játékban gyorsan forogsz, akkor nagyon extrém esetben a képernyő alján még azt a képet mutatja, ami a 180°-os fordulat miatt már mögötted van, míg a tetején már az új kép van. Köztük meg egy vonal... Hátul is van szemed.
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #39607 üzenetére
Ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki az idők kezdete óta Nvidiat használ és sosem volt vele problémája...
Kivéve Gnome3-om, de ez a kompozitorának ismert hibája, 3.18-ban már javítva lesz (nem kapkodták el, több mint 1 éve ismert probléma, és valójában az Nvidiások küldtek hozzá patch-et). -
válasz
inf3rno #39603 üzenetére
Én jópár karin (865G, 945G, G31, Q33, G41 és mindenféle prociba integrált Sandy, Ivy, Haswell meg kit tudja még milyen alapút) és kurrens disztrón kipróbáltam (mondjuk főleg xfce alatt) és minden esetben működött a fenti módszer, ahogy az Ati karik is 8500-as Radírtól minden esetben tearing mentesíthetők kurrens disztrók esetében, kihívást inkább az NV karik jelentik, mert nem igazán konzekvens, karitól és/vagy disztrótól és annak verziójától függően mikor milyen megoldás fog működni.
-
Anakin007
aktív tag
Sikerült, írtó egyszerű amúgy, tipikus kezdő-hibát követtem el: előbb kérdeztem...
Szóval: live dvd-ről indít, kde-config-grub2 telepít és azon az "Advanced" fülön van egy gomb alul-középen, egyedül, magányosan egy restore/reinstall gomb. Nah azt kell megnyomni és utána kiválasztani, melyik partícióra szeretném. Pár másodperc hdd-vakarás és jelenti, kész. Restart és tényleg kész
Gondoltam, megosztom az utókornak v. maganak, ha pár év múlva megint belefutnék -
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #39602 üzenetére
Néhány minta alapján nem lehet konklúziót levonni. Én sem mondom, hogy minden nvidia kari tearing-el. Ami biztos, hogy az enyém alap beállításokkal igen. Majd dolgozom rajta Fenyő instrukciói alapján, hátha meg tudjuk oldani. Gondolom emellé azért akad egy jópár nvidia kari, amivel minden rendben van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #39600 üzenetére
Több KDE-s disztró is járt már a ThinkPadjeimen amikben integrált Intel grafikus lassító van, de egyikkel sem volt tearing gond soha.
Az asztaliban AMD karikkal volt, de már része a Catalystnak a "tear free desktop" opció ez ellen. A nyílt drivert korábban nem használtam, de azzal sincs ilyen gond, sőt az még jobban is teljesít 2D-ben mint a catalyst... -
válasz
inf3rno #39600 üzenetére
Intel karik tökéletesen tearingmentesíthetők, ahogy az Ati/Amd-ék is (zárt NV-vel lehetnek csak gondok igazából, de ott is vannak azért lehetőségek a megoldására), az alábbi módszerrel; egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt érdemes létrehozni az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban (ez utóbbi könyvtárat is létre kell hozni Mint esetében) amibe az alábbi sorokat másoljuk be;
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionXfce esetében még a Synchronize drawing to the vertical blank opciót is érdemes bekapcsolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Windows 11
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest