Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, gondoltam letesztelem, hogy mennyi lesz a boot idő a Debianos telepítésemhez képest egy ugyanolyan gépen Win7-tel, de a dolgot megtorpedózta, hogy 80 perc alatt még csak a frissítések felét volt képes telepíteni, pedig kétmagos gépről van szó és még csak nem is Celeronos.
Omfg. Hogy a tisztelt cég ez komolyan gondolta mint operációs rendszert...No meg persze még a konzervatív Debian alatt is minden eszközhöz volt driver alapból, W7-en persze nem volt ethernet driver, azt még külön le kellett vadászni.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #38695 üzenetére
Itt olvastam a 4.0 kernelről többek között, de az önjavítást összekevertem az újraindítást nem igénylő kernelfrissítéssel.
Ez a funkció talán majd a 6.0-ban lesz elérhető ha addigra kifejlesztik a mesterséges intelligenciát. De akkor lehet, hogy atomot kapunk tőle az arcunkba, mert szerinte az emberiség lesz minden hibának a forrása. Ismerős apokaliptikus vízió?
-
xors
senior tag
válasz
lev258 #38607 üzenetére
Köszi, egy kicsit még nyomoznom kellett hozzá, de rájöttem mi volt a gond. MBR -ről GPT -re kellett állítanom a lemezt és úgy már látta jól a linux, és tudtam tovább partícionálni is. Szerencsére a Mini Tool Partition Wizard ügyes volt, még az adataim is megmaradtak rajta
-
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #38688 üzenetére
Például korlátozott mértékig önjavító, pl. ha kernelpánik van ahogy a MS-nél is elindul egy diagnosztikai script ami beazonosítja a hibát és egy központi adatbázisból keres rá megoldást. Ha talál, önmagától végrehajtja a szükséges módosításokat.
Na meg a legújabb hardvereszközök driverei is megtalálhatóak benne júliusig bezárólag. De készítek holnap egy remastert ami már a 4.1-es kernelt tartalmazza, így nem kell vele vacakolni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #38682 üzenetére
Nekem most úgy tűnik jobb megoldás függvényeket írni, mint alias-t, mert valamivel rugalmasabb. Egyébként csak apró dolgokat írnék meg így, maximum gist-ben osztanám meg, vagy abban sem. Nagyobb rendszernél tuti magasabb szintű nyelvet választanék, mert jobban csípem az oop-t.
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #38686 üzenetére
Azt írtam, hogy nem elsődleges. Hiába van nagyobb csomagkínálat deb-ből, ha X júzer Arch alapú disztrót akar használni (mondjuk a friss csomagok miatt), vagy mondjuk Fedorát, vagy akármit. Nem azért fog Debian/Ubuntu vonalon maradni, mert szélesebb a csomagkínálat. Azt sem árt hozzátenni, hogy Ubuntu vonalon is sok extra csomag csak PPA-kból érhető el. Arch alatt is ott az AUR (és ABS/makepkg, ami relatíve könnyűvé is teszi a csomagkészítést). Fedorában nem vagyok otthon, de nem hiszem, hogy igazán hátrányt szenvedne a csomagok terén, főleg, hogy sok fejlesztés a Red Hat-től jön.
"Az sem igaz, hogy mindegyik alatt ugyanaz a kernel van. Mindegyik disztróhoz külön fordítanak"
Valóban nem igaz (és én sem írtam ilyet), de az sem igaz, hogy mindegyik disztróhoz külön fordítanak. Van, hogy simán beraknak egy generic kernelt, és jó napot. A Ubuntura épülő kisebb disztrók sem hiszem, hogy kernelt mókolnának.
-
Dhampir
félisten
válasz
whbear #38680 üzenetére
Egyébként ja, de a Mint Cinnamonnal nem rossz "konkurrencia".
(#38685) Lathronos
Na meg a 4.1 kernel hozzáadása sem árt ha valaki teljes mértékben ki akarja használni a rendszer képességeit
Mit tud?
Pár kernelt kipróbáltam, hátha a wifi gyorsgomb-kombinációt be tudom izzítani laptopon, de alapból azokkal sem ment. A Network Managerből lehet kapcsolgatni, csak hardveresen nem kezeli.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #38649 üzenetére
De, a csomagkezelő is szempont, mert a legtöbb csomag Debian/Ubuntu/Mint-hez érhető el, ez egy elég jelentős érv. Nem mintha rpm-es csomag kevés lenne, vagy az Arch-vonalhoz nem lenne elég csomag, de a .deb csomagok számával semmi nem tud versenyezni.
Debiant újfent nem ajánlom, régiek a csomagok, nagyon baszakodós disztró, és semmivel nem stabilabb, mint a többi elterjedt disztró. A sima Uborkát pedig a Unity miatt nem, de minden más distrowatch top5-ös, top10-es felhasználóbarát disztró bárkinek ajánlható.
Az sem igaz, hogy mindegyik alatt ugyanaz a kernel van. Mindegyik disztróhoz külön fordítanak, néhol eléggé belegyomlálnak, külön tesztelnek, szóval ugyanaz a verziójú kernel az egyik disztró alatt problémátlan lesz, meg több eszközt visz, több driver van benne, mint egy másik azonos verziószámos egy másik disztró alatt.
-
Lathronos
őstag
válasz
whbear #38684 üzenetére
Ugyan, nem történt semmi.
A Mint egész jó, de a KDE vonal hagy némi kívánnivalót. Ha valaki Mintet használ akkor azt Cinnamonnal tegye ha nem akar szívni. Az úgy van összerakva ahogy kell. Na meg a 4.1 kernel hozzáadása sem árt ha valaki teljes mértékben ki akarja használni a rendszer képességeit
-
whbear
senior tag
Elnézést a Mintesektől. Tegnap este egy ismerősöm Mint KDE-t telepített és hosszú volt az éjszaka telefonos helpdesk üzemmódban.... Minden eddigi kinyilatkoztatásom személyes tapasztalatra épülő vélemény.
-
spammer
veterán
válasz
inf3rno #38676 üzenetére
Programozóként szerintem ennél bonyolultabbakat is meg tudtál már jegyezni.
Marad az alias, ha nem találsz összegyűjtve ilyeneket, akkor kézzel kell beírnod.
Viszont ha scriptet tervezel írni, abban a saját aliasaidat használni nem biztos, hogy jó gyakorlat , mert:
- Ha később esetleg megváltoztatod az aliast, át kell írnod a scriptet, különben nem fog működni.
- Ha meg akarod osztani másokkal a scriptet, náluk nem fog működni, amíg ugyanazokat az aliasokat be nem állítják.Persze ha kizárólag saját használatra lesz, akkor járható út.
-
whbear
senior tag
Nem értem miért szenvednek emberek ezzel a (minttel). Szerintem saját maguk is össze tudnák gányolni az Ubuntut ami magában egész használható el kell ismerni. Nehogy már egy téma, háttérkép és pár amúgy is szükségtelen program miatt egy teljesen elfuserált terjesztést kelljen felrakni mikor ott van a jól működő alap is.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #38675 üzenetére
Köszönöm szépen a linket!
Korábban többféle leírást találtam róla, mielőtt belevágtam volna, végül egy YouTube videós magyarázatot vettem alapul, amelyben marha könnyűnek állították be a telepítését, csak éppen a részletes konfigurálás maradt ki belőle, vagy csupán én maradtam le a végéről, "milyen volt szőkesége, nem tudom már".
Még gyűjtöm hozzá az erőt, hogy megint belevágjak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #38677 üzenetére
A kód olvashatóság miatt, meg mert nem akarom megjegyezni a rövidítéseket.
-
-
inf3rno
nagyúr
Létezik bash-hez valami kevésbé obfuszkált parancs gyűjtemény? rm -> remove, mv -> move, ls -> list, man -> manual, stb... ilyesmiket szeretnék. Kénytelen vagyok kézzel egy csomó alias-t írni? (gondolom bashrc-be kell beszórni, hogy permanens legyen)
@Dhampir Persze, semmi sem tökéletes. :-)
-
Dhampir
félisten
válasz
inf3rno #38652 üzenetére
Nálam fagyás nem volt, de olyan igen, hogy elsötétedett a képernyő, Ctrl+Alt+Backscape kombóval kiléptem, majd újból bejelentkeztem. Emiatt és pár korábbi általam felderíthetetlen apró-cseprő hiba miatt átváltottam az alap Ubuntura (14.04-re), arra pedig feltelepítettem a Systemback programot, most már mentem az alaprendszert, ha valamiért összetornászná magát normál felhasználás mellett.
Már sikerült megfektetnem az Unityt, amikor MDM Display Managerrel szórakoztam a bejelentkező felület háttérképének lecserélése érdekében.
Ez Mint esetében alap, ott nem kell vele babrálni, cserébe van más. -
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #38671 üzenetére
Na meg a SWAP méretét is számoljuk hozzá, amit a Win általában szeret nagyra méretezni és abból nem enged.
Én most kostólgattam a hiper-szuper Windows 10-et, de eddig igen keserű íze van(Virtualbox alatt). Random fagy, a wi-fi csiga lassú, az "áruházból" letölthető alkalmazások nem jönnek le 1 óra után sem, a jelszavammal nem tudtam belépni a rendszerbe miután létrehoztam egy MS fiókot, hát ezzel még várok 1 évet. A Linux Mint 17.2 Cinnamon-t most szedem le, kíváncsi vagyok milyen lett. Egy kérdés: tud valaki, egy működőképes KDE 5 PPA tárolót?
-
Nem a megfogalmazásod figuráztam ki, hanem a tényt, hogy a Winnek mekkora helyet kell biztosítani, mert piszokul tud hízni, tudom, ha karban tartják, akkor nem annyira.
Másik meghajtód sem volt ezek szerint, amire átmásold azt a partíciót.
Én így raktam talonba a Win7-et egy HDD-re, ne pöffeszkedjen az SSD-n, ha úgysem használom.WinX szele még nem csapott meg?
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38669 üzenetére
>"lecsökkentem a win partíciót az ésszerűség határáig (kb 60-80 GB)"
Nem a 60-80 giga az ésszerű, hanem hogy a belakott melós Win ne 1-2 GB üres hellyel gazdálkodhasson. Az OS, az apró programjaimmal és az Adobe csomaggal olyan 30 giga. Erre jön még kb 20 giga dokumentum ami "kéznél" kell hogy legyen. Tehát a 60 giga az nagyon a minimum.
De mindegy, nem sikerült. Úgyhogy most egy Vbox gépben duruzsol a 8.1 -
válasz
inf3rno #38651 üzenetére
Sorry, de neked evidens, másnak nem, én a PS után nem is olvastam végig a listád.
Nemrég volt egy szórakoztató zseni aki három néven is ontotta az okosságait, így TG-ként akár feladatomnak is érezhetem, hogy odafigyeljek a különös hsz-eket produkáló fótumtársakra. Nem kell ismerned az ilyen történeteket, de én ismerem, elég frusztráló hatással volt a topiktagok egy részére.
Nyomozni nem kellett, szabadon rákereshetsz a nyílt topikokban a hozzászólásokra.
Eszem ágában sem volt ezzel megbántani az érzéseidet, de első a topik rendje és nyugodt működése. Remélem eme félreértések után a hozzáértő fórumtársak hasznos segítséget nyújtanak majd, amit akár vita nélkül is el tudsz fogadni! A te előképzettséged alapján nem lesz nehéz dolog belerázódnod.Ha gondod van a topikgazdai tevékenységemmel, írhatsz a modker-be!
(#38648) Syl
Ha a Win ennyire szétterjedt a számára meghagyott túl nagy partíción, akkor sok választásod nem nagyon van! Partíció másolással tudtad volna még megoldani Gpartedből, ha megvannak a feltételek hozzá, de egy haladó lépést választottál, le a Winnel!"lecsökkentem a win partíciót az ésszerűség határáig (kb 60-80 GB)"
(#38650) King Unique
Értelek és egyet is értünk, apró félreértés volt részemről, sorry! -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #38667 üzenetére
A Driver Manager-ben csak bizonyos driverek szerepelnek, ez így van rendben. Ha van integrált Intel, azzal minden csont nélkül megy, bár az Nvidia zárt támogatása is nagyon jó. Az más kérdés, hogy a Mint-nek van néhány egyedi újítása is, ami miatt még lehetnek problémák az utóbbival. Ha nagyon zavaró dolgokat tapasztalsz, frissítjük az Nvidia zártat is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38666 üzenetére
Hát ha az nvidia-340 a zárt, akkor annál maradt a parancs végrehajtása után is. Legalábbis a driver manager szerint, ami nem igazán tudom mit csinál azon kívül, hogy kiírja, hogy mi a vga driver. Az ember azt várná, hogy azért alaplap, stb... drivereket is felsorol, nem is beszélve a wifi kártya driveréről.
Egyelőre most egy ideje nem fagyott le, úgyhogy lehet, hogy megjavult a driver cserétől. Gépeltem txt fájlba, ott viszont nagyon belassult az előbb, szóval teljesen mégsincs minden rendben. Azért mégsem olyan egyszerű felszórni ezt a Mint-et, mint ahogy reklámozzák.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #38663 üzenetére
Nv-nél (GF8 vagy afölött főleg) érdemesebb inkább a zárt drivert használni, ráadásul a 17.2-es Mintben csak a kernelt frissítették 3.16-ra, a "hozzá tartozó" nyílt driverek nem frissültek, ami nem szerencsés (maradhattak volna ez estben a 3.13-nál már akkor), többször tapasztaltam már anomáliákat emiatt, szóval ha nyílt drivert használnák a 3.16-os kernellel akkor a "hozzávaló" utopicos driverekkel könnyen lehet, hogy jobban járunk;
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libglew-dev
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #38659 üzenetére
Nem kell semmit letölteni, a rendszer felrakott egy memóriatesztet már. Azt tudod elérni a Grub-ból.
Konzol tartalam fájlba, példa: dmesg|tail > fajl.txt (a dmesg utasítás továbbítva a tail-nek, ami kivágja az utolsó 10 sort belőle, majd ezt egy fájlba továbbítjuk)
Akkor úgy kérdem, az Nvidia driver van fenn, vagy a xorg kezdetű? A nouveau arra utal, hogy a nyílt driver próbál működni a videókártyához, de sajnos nem elég fejlett még. Ezért kell az Nvidia zárt driver.
Akkor egyértelmű, hogy az a ludas.
Tedd fel az Nvidia kezdetű driver-t! Esetleg képernyőkép? -
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38658 üzenetére
Hmm mégiscsak van nouveau a syslogban, olyan mintha próbálná kitalálni, hogy milyen rendszeren van. Fura.
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH TLB flush idle timeout fail
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_STATUS : 0x00b00003 BUSY DISPATCH TPC_PROP TPC_TEX TPC_MP
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS0: 0x00000000
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS1: 0x00005068 TPC_TEX
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS2: 0x00000000
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1022.912003] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] vm flush timeout
Aug 4 15:15:26 inf3rno-pc kernel: [ 1026.908691] [sched_delayed] sched: RT throttling activated
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH TLB flush idle timeout fail
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_STATUS : 0x00b00003 BUSY DISPATCH TPC_PROP TPC_TEX TPC_MP
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS0: 0x00000000
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS1: 0x00005068 TPC_TEX
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] PGRAPH_VSTATUS2: 0x00000000
Aug 4 15:15:30 inf3rno-pc kernel: [ 1026.915140] nouveau E[ PGRAPH][0000:01:00.0] vm flush timeout -
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38658 üzenetére
Nem. Viszont most sokadszorra már nem tudtam átlépni. Olyan, hogy először belassul, és másodpercenként mozog egy kicsi a kurzor, utána meg teljesen megfagy minden. Nekem először a / mappába rakta a zip-et, onnan kicsomagoltam az iso-t az asztalra, és felszórtam usb-re. Ezek szerint ez tök felesleges volt, és van valami beépített boot feature, aminek csak oda kell másolni az iso-t?
Egyelőre nem jöttem rá hogyan tudnám a konzol tartalmát exportálni fájlba, de hasznos lenne gondolom. A tail -f amit írnak, de nálam az semmit nem csinált a fájllal. Csak megnyitott valami context-et, ami ctrl+c-vel lehet bezárni. Fura.
Amúgy a boot is fura, megsem próbált pendrive-ról bootolni, amíg nem húztam ki az ssd-t. Hiába állítottam be bios-ban, hogy a dvd meg az usb feljebb legyen prioritásban.
Néha úgy fagy le, hogy újra is indul, néha úgy, hogy resetelni kell.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38656 üzenetére
Ja át tudok, valami ilyesmit ír, hogy "vm flush timeout" meg hogy "PGRAPH TLB flush idle timeut fail". A syslogban egyelőre nem találtam semmit ezzel kapcsolatban, de csak átfutottam. Hogyan tudnám a konzolba írt dolgokat fájlba menteni, hogy meg tudjam osztani?
Próbáltam memtest86+-t rátenni USB-re mintstick-el, de nem bootol be róla. Lehet, hogy amiatt, mert x64 a proci, de valahogy kétlem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #38654 üzenetére
Hát a memória ugyanaz, mint eddig, kingston, sosem volt vele gond (6 év alatt). A memória használat fagyás előtt is stabilan 20% körül maradt, nem hiszem, hogy a swap hiánya okozná. Esetleg egy memória tesztet lefuttatok rajta.
A driverre legutóbb azt írta, hogy 3.40 ajánlott, és az is van fent. De ránézek majd újra.
Logokat melyiket nézzem, és mit keressek?
-
inf3rno
nagyúr
Felraktam egy 64bites Mint-et Cinnamon-al (17.2 emlékeim szerint), eddig 2x fagyott le 10 perc alatt fájlrendszer nézegetés és böngészés közben. Nem vagyok elégedett.
Lehet, hogy az a kínja, hogy swap partíció nélkül ment fel, és csak 4gb memória van a gépben, passz. Nézegetem memória monitorozás közben, hátha az mutat valamit ezzel kapcsolatban.
Bármi ötlet, hogyan lehetne ezt stabilizálni?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38645 üzenetére
Elég evidens a program listából, amit felsoroltam, hogy programozó vagyok. Miért kellene ezt külön kiemelnem? [link] "... webstorm, git, postgresql, mongodb, neo4j, iis, nodejs, vmware player ..."
Már miért lennék egy Linux fan, amikor kb annyi a tapasztalatom a rendszerben, hogy CLI-ről feltettem néhány alkalmazást szerverekre, egyébként meg világ életemben Windows-al dolgozom?
Mindenesetre a te hozzáállásod is elég fura, idejövök kérdezgetni a Linux rendszerekről, mert érdekel, hogy reális alternatívái e a windows-nak, erre te elkezdesz utánanyomozni a profilomnak, meg az előző hozzászólásaimnak.
-
King Unique
titán
-
spammer
veterán
válasz
inf3rno #38642 üzenetére
A csomagkezelő nem elsődleges szempont, mindegyik teszi a dolgát rendesen, emiatt nem kell aggódni. Az Ubuntu és társai verzióváltásakor nincs szükség újratelepítésre, lehet komplett frissítést csinálni, de nem 100%, hogy minden probléma nélkül frissül, előfordulhat, hogy nem lesz tökéletes.
A Debianból 2 évente jön új verzió [link], sokkal tovább tesztelnek, nem a frissesség az elsődleges, hanem a letesztelt csomagok és a stabil rendszer. Ezzel szemben az Ubuntu félévente ad ki új verziót, ebből következik, hogy ők nem tesztelnek és javítgatnak olyan sokáig. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az Ubuntu vagy a Mint instabil lenne, fagyna vagy ilyesmi, nyugodtan ki lehet próbálni őket, lehet, hogy tökéletesen menni fognak és semmi bajod nem lesz velük. Vagy ha lesz, lehet, hogy az is könnyen orvosolható. Aztán ott van még az is, hogy a Debian hiába stabil, ha mondjuk frissebb hardverre akarod rakni, akkor lehet, hogy problémád lesz, mert mondjuk régi a kernel vagy régi a driver és a frissebb hardverrel nem megy (ilyenkor mondjuk lehet próbálkozni a backporttal).
Lehetséges több asztali környezet telepítése egy rendszerre, viszont én sem igazán ajánlom, mert előfordulhat, hogy problémák lesznek. Kipróbálgatni lehet, tesztelési, ismerkedési szándékkal, de a végleges rendszer esetében szerintem érdemes egyszerre egy választottnál maradni.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38645 üzenetére
>SSD-nél mindegy a fájlrendszer, mert egyiknél sem kell defragmentálni.
Ez így nagyon igaz, ám én vasárnap mégis beleszaladtam egy korlátba.
Windows volt szétterülve a gépen, 250-es SSD-n. Mivel dolgozni szoktam az itthoni gépemen, kell a win + adobe. Arra gondoltam, lecsökkentem a win partíciót az ésszerűség határáig (kb 60-80 GB), a többire meg megy fel a Linux. Letakarítottam a wint, a teljes adatmennyiség valami 40 giga körül volt, ám a lemezkezelőben mégsem tudtam 160 giga alá zsugorítani a kötetet. Egy hagyományos vinyónál defragolni kell és máris mehet a kicsinyítés. De egy SSD-nél?
A lényeg, nem akartam p*csölni a defraggal, 3rd party szoftvereket meg pláne nem terveztem keresgélni, ezért kilakoltattam a teljes nyócket, és linux alatt vboxba pakoltam fel ami kell. -
válasz
Vidual001 #38635 üzenetére
Szia!
A Mint XFCE jó lenne neked 32bites változatban a 2 GB alatti memória miatt, de lehet, hogy érdemes lenne a 17.2 RC-t feltenned, nemsokára végleges állapotra frissül és a Mint-nél az RC változattal sem szokott stabilitási gond lenni. Én is 17 RC-t telepítettem anno és azóta is stabil 17.2-re frissültve is!(#38630) whbearKösz, ezt kipróbálom akkor!
Valahogy eddig nem futottam össze ezzel. -
válasz
King Unique #38639 üzenetére
Lehet, hogy félreértettelek!
Annyi lett volna a lényeg, hogy SSD-nél mindegy a fájlrendszer, mert egyiknél sem kell defragmentálni.
inf3rno fórumtárs kérdéseivel kapcsolatban felmerült bennem, hogy vagy szórakozik csak velünk vagy szórakoztatni akar bennünket itt az abszolút kezdő topikban, beköszönőjében ezzel nyit:
"Sziasztok! 18 éve vagyok Windows felhasználó. Most, hogy a Microsoft üzleti stratégiát váltott, és el akarja minden adatomat küldeni a felhőbe, úgy érzem, hogy jobban járok, ha inkább átnyergelek Linux-ra."
Szót sem ejt arról, hogy egyébként programozó és programfejlesztéssel is foglalkozik. Nem értem, mi a célja a fórumtársnak, már az furcsa volt, hogy ha egy asztali disztrót keres Win helyett, akkor miért erőlteti a docker-t!?
Nemrég még azt írta, hogy ő nem egy Linux fan.
Ahogy nézem, pár válaszadót ezzel a bemutatkozójával kicsit megtévesztett, amit veszünk jó néven.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #38634 üzenetére
Van ezeknek a csomagkezelőknek weboldaluk? Melyik a legnépszerűbb?
Fő verzió váltásnál szükség van újratelepítésre? Ha már szóba került, miért számít a debian-nál kevésbé stabilnak a többi? Sokszor fagynak?Olvasgattam pár hozzászólást, elég vegyes a lép, valakinek a KDE jön be, valakinek a Cinnamon. Gondolom ezeket az asztali környezeteket szabadon lecserélhetem, próbálgathatom, ha ahhoz van kedvem, esetleg írhatok kiterjesztést hozzájuk. Ez tetszik.
Köszi! Átpörgetem gyorsan az összefoglalót, a telepítést meg inkább átrakom holnapra, hadd ülepedjen addig.
-
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #38626 üzenetére
A fórumtárs pont az SSD miatt kérdezte, hogy a töredezettségmentesítés miatt az NTFS hamar legyilkolja az SSD-t. Erre írtam én, hogy ezen fájlrendszernél még nem nagyon számolt be az SSD topikokban senki elhasználódásról, illetve ezen művelet gyakori alkalmazása se szükséges a flash meghajtóknál.
-
agy73p
senior tag
Vki itt egyszer megírta, hogy lehet egy olyan régi gépen is usb-ről bootolni, ami önmagában nem képes erre, de sajnos nem találom a hsz-t. Tudnátok ebben segíteni?
-
Vidual001
tag
Sziasztok!
Ehhez a konfighoz keresném a legideálisabb Linuxot.
Szerintem a Mint 17.1 nekem jó lenne, de inkább kikérem a véleményeteket.CPU: AMD Athlon XP 2800+ Barton
RAM: Kingston 3x 512MB 400MHz
VGA: Sapphire HD4650(?) (HD4*** biztos)Előre is köszönöm a válaszokat!
-
spammer
veterán
válasz
inf3rno #38632 üzenetére
VM alatt valóban nem derül ki minden, de a driverek és rendszerszintű programok úgysem a home alá települnek. Viszont ha felraksz egy videólejátszót vagy egy editort vagy ilyesmit, beállítod magadnak, akkor azok a home-ban vagy a home config alatt lesznek, szóval azok a beállítások simán átvihetőek.
A disztrók azért nem csak ennyiben különböznek: A Fedora és a Debian/Ubuntu/Mint más csomagkezelőt is használ. A Debiannál fő szempont a stabilitás, ezért ritkán frissül. Az Ubuntu félévente ad ki új főverziót (ezekből 2 évente van a hosszabb támogatott, azaz LTS kiadás), a Mint is kb. hasonló. Az induló/alapértelmezett alkalmazáskészlet az adott asztali környezettől (DE) is függ. Mivel írtad, hogy szeretnél mindent GUI-n beállítani, ezért neked talán a KDE asztali környezet a megfelelő választás, mert ott nagyon sok minden beállítható a GUI-n. Disztró tekintetében pedig a Linux Mint jó választás kezdőknek.
Az téma összefoglalót ajánlom átfutni, hogy tisztában az alapokkal/fogalmakkal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Egy orosz srác írta anno, hogy win8 defraggeli az ssd-t, mert az ntfs egy bizonyos szint felett képtelen kezelni a töredezettséget. De nem értek hozzá, és nem találom ezeket a cikkeket az előzményekben. Kb 1 éve olvastam róla. A téma szempontjából lényegtelen. szerk: mégiscsak meglett: [link] [link]
Köszi, már telepítem is az ublock-ot helyette.
Csak levontam a következtetést, hogyha windows-on napi szinten belefutok vírusokba, akkor valszeg a linux sem lehet sokkal különb. Elképzelhető, hogy tévedtem, mindenesetre legalább egy ingyenes vírusirtót felteszek.
Okés, akkor maradok ebben a topic-ban. Ezt az "alapok" témát kifejtenéd?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #38625 üzenetére
Amiatt aggódom, hogy mást lát a hardverből egy VM alatti linux, mintha rendesen felteszem a gépre, aztán emiatt a driverekkel gondjaim lehetnek később, ha csak úgy átmásolom. Én szerintem kihagyom ezt a VM-es próbálgatást, ha jól értem ezek a népszerű általános célú distrok (fedora, debian, mint, stb...) szinte csak annyiban különböznek egymástól, hogy egy kicsit más alkalmazáskészlettel indulnak. Ez meg bármikor változtatható néhány telepítéssel, törléssel. Nekem legalábbis ennyi a benyomásom. Gondolom lehet még különbség ezen kívül is, de nekem nem jött le, hogy mi. Felszórom ma este az SSD-re, aztán csókolom, meglátjuk mi sül ki belőle.
Ja valami ilyesmire számítottam, hogy cli-ből fel lehet szórni mindent, aztán esetleg az egészet betenni egy bash script-be, ha valami végzetes történne, hogy ne kelljen mindent egyesével újra feltenni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #38624 üzenetére
A docker nem egy disztro, elvileg hasonlóan a githez vannak repok, amikből fel lehet telepíteni vele előre konfigurált alkalmazásokat, vagy alkalmazás gyűjteményeket. akár egymásra épülőket is. A legtöbb programnyelvnek van hasonló package managere, pl nodejs-nek az npm, vagy php-nek a composer. Na elvileg ez is ugyanezt tudja, csak oprendszer szinten. Alatta valami speciális linux van, ami lehetővé teszi, hogy több ilyen alkalmazás gyűjtemény fusson párhuzamosan úgy, hogy nem tudnak egymásról. Elvileg ugyanazt tudja, mintha vm-en több linux futna egyszerre, csak sokkal kevésbé erőforrás igényes. Nem volt időm még jobban belefolyni, egyébként sem kötnek le annyira a rendszergazdai teendők, mint a programozás.
Okés, akkor megpróbálkozok a staging-el, köszi!
-
Dhampir
félisten
válasz
Létezik Adblock Edge is, azzal nincs ilyen probléma.
-
válasz
King Unique #38601 üzenetére
SSD esetén értelmetlen a töredezettség mentesítés, fájlrendszertől függetlenül, mivel nem HDD és nincs olvasófej, így kevéssé zavarja, hol van éppen az adat. Viszont sok felesleges írással jár, így már a Win7 vagy a 8 is alapból kizárja az SSD-t a töredezettség mentesítő programjából. Linuxon meg nincs is ilyen alapból.[link]
[link]
Vannak árnyaltabb vélekedések is: [link]Amire a fórumtárs gondolt az érintett kérdésében, az szerintem a HDD, nem az SSD.
(#38623) inf3rno
Kevés memóriával pont, hogy kerülni kéne az adblock használatát, hiszen maga is sok memót felemészt, itt is sokan az uBlock-ot javasolják helyette, valóban szignifikáns a különbség a kettő között memória használatban utóbbi javára!
(#38605) inf3rno
"A vírusirtóval kapcsolatban nem értek egyet. Nekem pár naponta jelezni szokott böngészés közben google top10-ben, és egyáltalán nem kell hozzá semmi extrém weboldalra felmenni."Meglep, hogy egy általad ismeretlen oprendszer fórumán tanácsokat kérsz, de kapásból nem értesz egyet egy minden Linuxos által ismert alapvetéssel.
Szerinted a Linuxon mit tud garázdálkodni a Win-es vírus? Biztosan tudod, ha már lesepred a guruk javaslatait az asztalról!Ahogy olvasom, kissé gyorsan haladsz, lehet, hogy előbb az alapokkal kéne ismerkedned, ahogy többen is javallották.
ezekkel a helyedben még várnék pár napot:
-saját gyors telepítő
-rendszer átmásolás
-telepítésre bash scriptet írniUgyanígy nem érdemes még a haladó topikban sem megjelenned ezekkel az ötleteiddel, egyébként is átjárás van a két topik között!
Két topikban indítani hasonló kérdéssorokat meg kifejezetten ellenjavallott! Külön köszönjük, ha ezt szem előtt tartod.
-
spammer
veterán
válasz
inf3rno #38622 üzenetére
Ha lemented a komplett home könyvtáradat, akkor abból a kellő dolgokat vissza tudod másolni majd a második (éles) rendszerre, nem kell újra beállítgatni őket. A legtöbb konfig a home könyvtáradban található .config nevű (rejtett) könyvtárban lesz.
Programok telepítéséhez sem szükséges script, mert ennyi az egész:
sudo apt-get install egyikprogram másikprogram harmadikprogram stb. A csomagkezelő elintézi a többit.
De ha feljegyzed magadnak, hogy utólag miket telepítettél, amire szükséged van, akkor azokat be lehet rakni egy bash scriptbe, majd az éles rendszeren lefuttatod aztán kész is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #38622 üzenetére
A dolgok beállítása csak néhány perc, emiatt nem kell szerintem backupolással szórakozni. A cuccok telepítése se tart sokkal tovább. Én azt javaslom, hogy csinálj tiszta telepítést. A backupos módszer felveti egyéb eszközök ismeretét, ami szerintem nálad még nincs meg.
A dockerről még nem hallottam, de minden téged érdeklő disztrónak van grafikus csomagkezelője / szoftvere központja, annak a dolga a telepítések lebonyolítása.
A wine stageing meg sokkal egyszerűbb, csak kövesd a disztró leírását: [link] Az említett D3D meg a direct3D, gondolom játékot is szeretnél futtatni vele, ott hasznos lehet az említett csmt pl.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
astorre19 #38621 üzenetére
Tegyél föl firefox-hoz valamilyen tab suspender-t, pl: [link] talán sikerül vele spórolni a memórián. Meg persze adblock az alap. Így is nagyon kevés az 512 a netezéshez, ha egyszerre több oldalt nézel. Nekem a 4g is simán be szokott telni (win7+firefox), mondjuk volt, hogy 1000+ oldalt néztem így. Most konkrétan 900mb-on van. Próbálj meg szerezni még memóriát, hátha.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #38615 üzenetére
Hmm kérdezzem meg haladó topic-ban inkább ezt a rendszer átmásolást, vagy nem éri meg az energiát? Lehet alkalmazás telepítésre bash scriptet írni, ami elintézi helyettem? Ha jól tudom a docker is valami olyasmit csinál, hogy felszórja az alkalmazásokat meg beállítja linux-on. Azt csak bizonyos disztribúciókkal lehet használni? (úgy rémlik, hogy annál inkább az a cél, hogy egy gépen több rendszer fusson párhuzamosan) Ha ilyen saját gyors telepítőt akarok összerakni, akkor mik a lehetőségek?
A wine staging-et be kell fordítani külön branch-ről githubon vagy hogy megy ez? Mennyire komplikált amúgy ezeknél a programoknál a build & deploy? Erre a D3D-re miért van nekem szükségem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
astorre19
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #38617 üzenetére
Használtam már, régebben Ubuntut és Mintet.
Nem vagyok nagy guru, felrakni, beállítani be tudnám nekik, csak ritkán vagyok otthol, így olyan kellene amit nem nagyon kell piszkálni.
A Hardvert nem tudom én sem pontosan, de valami ősrégire kell gondolni, talán 512 RAM, a proci az passz.
-
astorre19
aktív tag
Sziasztok!
Szüleimnek kellene egy netezős gépre egy linux,ami nem sok erőforrást használ.
Egy xp-t váltana.Melyiket tudnátok javasolni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #38606 üzenetére
Nem lehetetlen, de nem a kezdő szint úgy átmenteni egy másik eszközre a rendszert, hogy be is tudjon bootolni. Lényegében egy partíció mentés kell és a visszaállítás után módosítani kell az fstab tartalmát is az új helyzet miatt, de ez több idő, mint gyorsan felrakni, aztán pikk - pakk beállítani.
Amúgy az alap Wine helyett annak a staging verzióját javaslom. Abban vannak olyan funkciók, amik még egy ideig nem kerülnek be a Wine normális ágába, mint pl. a párhuzamos d3d parancsfeldolgozás. (csmt)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gery2123 #38608 üzenetére
Ha jól értem ezek a disztrok mind ugyanarra a linux kernelre épülnek, és csak a felettük lévő rész testreszabott. Pl RPI-hez van OpenELEC, ami gyakorlatilag egy media center funkcióit tartalmazza, video streameléssel, sb. Ugyanígy gondolom van distro webszerverekhez, asztali felhasználóknak, és így tovább. Jól értem, vagy a kernel is más ezekben (az eltérő processzorok okozta különbségektől eltekintve persze)?
-
pakriksz
őstag
Lecseréltem az ARM-os gépemen a rendszert. Putty-on keresztül érem el, és eddig simán ment a midnight commander egeres vezérlése ezen keresztül. Most az új rendszerrel nem megy csak kijelöl, sőt az alt és ctrl sem megy, így kb használhatatlan az mc. Nem állítottam semmit át a putty-ban.
Most rátaláltam arra, hogy -x paraméterrel indítva működik az egér. De eddig ez nem kellett...
-
Tamy
őstag
-
Tamy
őstag
Xubuntu 14.04 alatt van egy ilyen hibaüzenetem az elmúlt kb. egy héten:
Amit talál frissítést, azt mindig felrakom, most azt mondja minden naprakész. Akkor mi a baja?
-
gery2123
őstag
válasz
inf3rno #38605 üzenetére
Notepad ++ se kell wine alatt futtatni, mert van notpad qq ami ugyanaz!
Ha a cinnamon alatt linux mint gondolsz, akkor az is ubuntu alapú! Mivel az Ubuntunak is van több verziója (úgy képzeld el mint androidon a Nova Launcher, smart Launcher, go Launcher más más testreszabási lehetőségeket és más erőforrást igényelnek: természetesen ez erős megfogalmazása azért )
Virtualbox próbálj ki néhányat, distrowatch oldalán az első 10-20 közül amelyik szimpatikus. (Persze előtte nézz rá YouTube-on) -
lev258
veterán
Előfordul, hogy a Windows hibás partíciós táblát csinál, erre a Linux rendszerek úgy reagálnak, hogy nem látnak partíciókat. Alakítsd ki a Linux telepítő alól, csak figyelj oda, a másik lemezhez ne nyúlj.
inf3rno: Ahogy már jelezték, van ami megy natívan, van, ami Wine-nal működhet és van, aminek van alternatívája. Az ismerkedés úgy kezdődik, hogy megtapasztalod, mit tud neked nyújtani. -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #38600 üzenetére
Köszi!
Ahogy nézem wine tud pscs2-t és jetaudio-t és notepad++-t is, legalábbis kaptak silver minősítést, ami az én olvasatomban kb azt jelenti, hogy bár néha kicsit bugos, de azért megy. A játékot az Origin telepíti fel, de ezek gold-ot meg platinumot kaptak, szóval azzal még ennyi probléma sem lesz elvileg.
A vírusirtóval kapcsolatban nem értek egyet. Nekem pár naponta jelezni szokott böngészés közben google top10-ben, és egyáltalán nem kell hozzá semmi extrém weboldalra felmenni. 15k egy új licensz, vagy veszek egyet, vagy felteszem Avast-et, aztán kihúzom vele jövő évig, a windows-os licenszt meg odaadom valakinek. Azért rákérdek, de nem hinném, hogy kicserélnék.
Ubuntu ezek szerint nem játszik?
Kipróbálom a Cinnamont, annak szimpi neve van.Még azért várok, hátha válaszol más is a többi kérdésre.
Szerk: látom közben már válaszoltak is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #38596 üzenetére
A postgres az natívan megy Linux alatt, csak 1 lépéssel több a szerver beállítása, mert a usernek meg kell adni a kellő jogot.
A GIT eleve Linuxos cucc, a Linux kernel fejlesztéséhez írták mikor fizetős lett korábbi verzió kontroll cucc amit használtak.
Az LO multiplatform.
A vírusirtó nem igazán érdekes. Meg vannak ingyenes, Linuxos vírusirtók is.
Az ME játékok mennek Wine-val, de nekem eddig teljesítmény problémáim vannak velük. Pl. az ME1 a csillagtérkép körül eléggé belassul, míg máshova nézve meg jól fut.A többi progidnak meg kb. van alternatívája, esetenként nem is egy.
Van egy 120GB-os SSD-m, amire feltenném a rendszert. Hallottam, hogy vannak Linux-ban jobb fájlrendszerek is SSD-hez, mint az NTFS, és ezeknél nincs szükség időnként töredezettségmentesítésre, ami csökkenti az életidőt. Van valami ajánlás ezzel kapcsolatban?
Nope. Otthoni felhasználásra jellemzően EXT4 fájlrendszert használunk, mindegy h. ssd, vagy sem. Elég okos dolog mert ha nem tömöd tele a partíciót, akkor nem fog jelentkezni töredezettség, megoldja magától. Az ext4 wikiben találsz róla részleteket.Úgy rémlik, hogy léteznek ilyen automatikus telepítők, amik már be vannak lőve biztonsági szempontból. Szerver gépet is így szoktak fellőni, meg van docker is, amivel meg alkalmazásokat szoktak felszórni rá. Ilyesmire van bármi lehetőség, hogy gyorsan túllegyek a nehezén? Van lehetőség olyanra, hogy lementsem a teljes rendszert, aztán később ha esetleg valami miatt le kelljen gyalulni, akkor csak visszamásoljam pendrive-ról pár perc alatt? Annak idején Windows XP-t pár havonta újra kellett tenni, mert elhasználódott. Windows 7-nél már nem érzek ilyet, néha-néha van, hogy egy-egy alkalmazást újra kell rakni, mert valami tönkremegy benne. Mennyire stabil ilyen szempontból a Linux?
-Eleve komplett SW környezettel kapod a telepítést, ez nem Windows, hogy mindent kézzel keljen felrakni.
-Tudsz partíciót menteni fájlba, vannak erre bootolható progik amik mindenféle fájlrendszert kezelnek.
-Az XP sem használódott el havonta, ott más gond volt. A Linuxot se kell újrarakni havonta.
-A Win7-ben sem megy tönkre magától egy alkalmazás. Ne vedd rossz néven, de ez user error lesz, mint az XP-nél is.Ami talán még fontos lehet, hogy van auto update Linux-ra, vagy mi az eljárás a biztonsági rések foltozásakor?
Pont úgy mint minden más oprendszernél. Jellemzően szólnak, hogy xy darab frissítés elérhető, te meg frissíthetsz.Amihez nagyon hozzászoktam az évek során, az, hogy amit csak lehet GUI-val állítok be, és nem CLI-ből. Szeretném ezt a felhasználói élményt megtartani, amennyiben lehetőség van rá.
CLI-től nem kell félni, jellemzően akkor szoktuk elővenni, mikor gyorsabb vele megcsinálni valamit, mint egérrel bemenni az xy menü almenüjébe.A téma összefoglalót olvasd el, meg szerintem egy vuirtuális PC-n nézz meg egy-két disztrót mielőtt élesben próbálkozol.
-
jimmy399
senior tag
válasz
King Unique #38601 üzenetére
Olyan, hogy tökéletes fájlrendszer eleve nincsen, töredezik minden fs, ha ntfs, ha ext4... ha brtfs...
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation DualSense Edge kontroller AKCIÓ!!! // Számla + Garancia //
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
- Macbook Pro 2019 15"// i7 // 512GB // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest