- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105945 üzenetére
Megnézném, hogy a keménymagos Arch-osok hogyan futtatnak egy full Adobe Photography Plan-t és alkalmazásait Linuxon
Egy agyrém kb.
Vagy menni fog és tetű, vagy nem fog menni, vagy nem jól fog menni.
Szóval dualboot igenis legit.
SajnosMég van jópár ilyen app. Mondjuk én W10-ig merészkedtem, az is herélve. 11 fubazz, k.o.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GEPESZ66 #105950 üzenetére
Az Adminisztráció / Frissítéskezelő alatt van, most nem mondok közelebbit mert nem Mint-et használok. Ott tudod bekapcsolni. Legyen bepipálva a régi kernelek eltávolítása, ha esetleg nem lenne alapból bekapcsolva.
Ez magára húzza a frissítéseket, de amikor kijön belőle egy újabb főverzió, annak a telepítését kézzel kell elindítani. Ehhez lehet, hogy egyszer telepíteni kell a mintupgrade programot.
*természetesen ha kijön egy új főverzió, attól még nem szűnnek meg a frissítések a korábbihoz egy jó ideig.
-
I02S3F
addikt
A GPT rábeszélt a virt-manager-re. Kipróbálom! 11-et telepítek rá. Arra gondoltam, hogy kiváltom a natív 11-et, virtuálisra.
Eddig mindig Virtualbox-oztam. Remélem nem származik hátrányom abból, hogy a 11-et vm-ként használom, mert a közeljövőben be van tervezve, hogy Udemy kurzust csinálnék, amihez szükséges a Windows. Hátha megúszom! Egy VM pratikusabb, mint a natív 11. Engem zavar a dualboot. Nem játszom. Jobb lenne, ha csak Ubuntu lenne a gépen. Ahogy itt a PH-n mondják, "tisztább, szárazabb érzés"!
#105945 tordaitibi - Tökéletesen elfogadom a véleményed, mert nem vagyunk egyformák és nem egyformán használjuk a Linux-ot! Szerencsére ehhez van is ezer disztró, ami ezt támogatja
-
ViZion
félisten
válasz
csixy #105937 üzenetére
Supergrub disk. Összeszedi, h mi bootolható és csinálja. Windowst daisy chain-re rakja. Ha a win loader sérült, akkor ez sem lesz megoldás.
janos666: nincs valami home servered, amin egy Frigate + Go2RTC futna? Azok kezelnék szépen a problémát, csak akkor rögzítene, ha indokolt (amit beállítasz), karban tartaná a mentéseket (hány napig őrizze meg, stb...)
TordaiTibi: OK, nekem régi és wifis nyomtatóm van, ahhoz sincs rendes linux driver, másikét kellett neki megbarkácsolni. Ha ez vígasztal, 15 éve a wifi, a bt, de még a hang is legalább ekkora szopóág volt. Ahhoz képest most 2 kattintás 1 gombnyomás... 1 laptop volt nemrég, aminél a wifi nem működött instant, de Mint-el azzal sem volt gond.
-
-
válasz
I02S3F #105940 üzenetére
Én meg kilógok a sorból mert én nem az azonnali mélyvízre hanem a kezdeti dualbootra teszem a voksomat.
Igen ez a hülyegyerekek, a bátortalan puhapöcsűek mentsvára stb. stb. Lehet emiatt a keménymagos terminálos pure Arch telepítőknek engem mosolyogva lenézni, legyinteni hogy láma amatőr 1r-user.
Inkább vállalom hogy néha visszanyúlok a winhez ha megakadok mintsem egy totális bátor átállással saját magamat szívassam meg.
Megint saját példám, én havonta 1x ha nyomtatok de akkor nagyon kell.
Mikor kezdtem Linuxozni, nekem a nyomtató életrekeltése egy 2 napos, fórumozássl és guglizással egybekötött kellemes agytorna és számtek elfoglaltság volt.
Mekkora önszopatás lett volna ha simán Win gyalu, majd mikor kellett volna a nyomi, 48 óra múlva már ment is volna a nyomtatás.
Én egy 10-15-20 éve W10-en nevelkedett usernek csakis ezt és így ajánlanám.
Bármennyire is szégyenletes és égő meg ciki meg egyéb egy dualboot.
Ehhez viszont a linkelt videó nem megoldás, a mellételepítés számomra nem megbízható. (még életemben nem csináltam ezt a telepítés Windows mellé-t). Ettől függetlenül remekül működhet.
Marad a Valami más vagy mi, valami egyéb? (rég telepítettem) de az már nem kiscsoportos játszótér mert egyetlen rossz katintással indul a gyalu. -
GEPESZ66
veterán
Na akkor telepítettem, a Linux Mint Cinnamon-t a régi gépre.
Semmi gond nem volt a telepítéssel.
A frissítőben telepítettem amiket felajánlott.
A Firefoxot és az Office-t megnéztem.
Arra amire használná tökéletes lesz.
Nyilván a páromnak is felrakom majd a régi laptopjára.
Ő csak néha bankol rajta, ha nem a telefont használja. -
janos666
nagyúr
Régen nagyon fapadosan oldottam meg IP kamerák RTSP video stream-jének TS file-okba rögzítését. Létrehoztam egy ipcamrec nevű felhasználót, aki minden boot alatt auto login-ol egy tty-ba, és beraktam ezt a .bash_profile file-jába:
sleep 10
while :; do sleep 10 && ionice -c2 -n0 ffmpeg -rtsp_transport udp -i rtsp://192.168.1.201/live0.264 -vcodec copy -an -t 3600 /mnt/data/surveillance/F17a/1/`date +%Y.%m.%d_%H.%M`.ts 2>/dev/null; done &
while :; do sleep 10 && ionice -c2 -n0 ffmpeg -rtsp_transport udp -i rtsp://192.168.1.202/user=admin_password=_channel=1_stream=0 -vcodec copy -an -t 3600 /mnt/data/surveillance/F17a/2/`date +%Y.%m.%d_%H.%M`.ts 2>/dev/null; done &
while :; do sleep 10 && ionice -c2 -n0 ffmpeg -rtsp_transport udp -i rtsp://192.168.1.221:8554/live0.264 -vcodec copy -an -t 3600 /mnt/data/surveillance/B1/1/`date +%Y.%m.%d_%H.%M`.ts 2>/dev/null; done &
while :; do sleep 10 && ionice -c2 -n0 ffmpeg -rtsp_transport udp -i rtsp://192.168.1.222:8554/live0.264 -vcodec copy -an -t 3600 /mnt/data/surveillance/B1/2/`date +%Y.%m.%d_%H.%M`.ts 2>/dev/null; done &
while :; do sleep 10 && ionice -c2 -n0 ffmpeg -rtsp_transport udp -i rtsp://192.168.1.223:8554/live0.264 -vcodec copy -an -t 3600 /mnt/data/surveillance/B1/3/`date +%Y.%m.%d_%H.%M`.ts 2>/dev/null; done &
while :; do sleep 10 && ionice -c2 -n0 ffmpeg -rtsp_transport udp -i rtsp://192.168.1.224:8554/live0.264 -vcodec copy -an -t 3600 /mnt/data/surveillance/B1/4/`date +%Y.%m.%d_%H.%M`.ts 2>/dev/null; done &
Ez így ugye egy infinite loop. Elindul az FFmpeg, fut 3600 másodpercig, leáll, majd újra elindul, de már egy újabb 1 órás file-t kezdve új névvel.
Ez így működött vagy 5 évig, de mostanában elkezdett durván megtelni a tárhely, és látom, hogy pár másodperces különbségekkel kezdődnek új file-ok, és párhuzamosan íródik 2-3 file is, míg 1-2 kameránál egy új file sincs (utóbbi esetben gondolom kifagy a kamera RTSP szervere a sok párhuzamos kapcsolódási próbálkozástól).
Tippre mi lehet a gond és a legegyszerűbb megoldás ezt helyrehozni?
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam #105941 üzenetére
A régi gépemet a fiam arra használná, hogy néha netezzen egy kicsit, ill. office dokumentumokban dolgozzon.
Ebből az jött le neked amit írtál, hogy ha elromlik valami, akkor ott lesz élesben semmi nélkül?
Nyilván ha csak ez az egy gépe lenne akkor célszerűbb előtte bebiztosítania magát pl a HDD-ből lecsíp és felrak rá egy Windows-t.
Majd ez után kezdi el az SSD-n a Linux telepítést úgy, hogy a HDD nincs csatlakoztatva. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105934 üzenetére
Neked nem a tanpályán kezdték oktatni a vezetést, hanem egyből kivittek közterületre bénázni?
Ha telepítéskor valamit félreért, elront, könnyen megeshet, hogy Windows még nincs, Linux már nincs. Mobilon még pötyöghet valamit az interneten, de hogyan készít mondjuk egy új felépítő pendrive-ot? Gondolt arra, hogy első lépésként lementse az egész lemezt egy image fájlba, de ahhoz hogy visszatöltse kell egy botolható pendrive-ot is készítenie.
Nagy mellény a mostani tudásoddal, de abszolút kezdőként, amikor azt se tudod eszik-e vagy isszák az MBR/GPT sémát, hogy hogyan kell kikapcsolni a Secure boot-ot, nagy kihívás és izzad a tenyere.
N+1 dolog közbejöhet, és ha nincs mellette egy gyakorlott kéz, könnyen az a vége, hogy inkább nem tanul, visszamegy Windows-ra. -
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105939 üzenetére
Én sem értek ezzel egyet, de vitatkozni nem fogok!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #105935 üzenetére
Linux pólót vagy sapit ne szerezzen be a telepítés megkezdése előtt?
VirtualBox használatát mire megismeri és gyakorolgat benne, addigra rég feltelepítette a rendszert.
Ennyi a telepítés amit a srác bemutat. [link]
Természetesen előtte minden fontos adatot lement és utána kezdi el telepíteni a Linux-ot SSD-re.
Onnantól kezdve gyakorolhat amennyit csak akar élesben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105934 üzenetére
Nem értek egyet. Elsőre a root fájlrendszer beállítása pont olyan meglepő tud lenni, mint mikor a Windows csinál magának még pár partíciót a C-n kívül és az elé, mert neki azok kellenek... Nem úgy születtünk, hogy ismerjük a UNIX fájlrendszer mibenlétét...
Meg az sem árt, ha nem hagyatkozik az "Egész lemez felhasználása" lehetőségre amelyik egyik-másik disztróban van, jobb az ha te állítasz be mindent és akkor tudod mi történik.Én azt mondom, hogy a felesleges frusztrációkat célszerű elkerülni és erre egy jó megoldás egy gyors próba a Virutalbox alatt, max 1 órát visz el az életéből.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GEPESZ66 #105932 üzenetére
Van particionáló progi a live rendszerben amibe bebootol a telepítő pendrive, de a telepítés során is meg tudsz mindent csinálni a partíciókkal.
De erősen javaslom, hogy előtte az ingyenes VirtualBox alatt próbáld ki, hogy hogyan működik egy ilyen telepítő, hogy ne érjenek váratlan meglepetések.
*A hdd-t nem kell lehúzni, ha te nem mondod neki, akkor nem fog hozzányúlni. Persze lehúzhatod, abból nem lehet baj.
-
GEPESZ66
veterán
Ha WIN10 helyett Linuxot rakok a gépre (SSD),akkor a tekepítővel tudom a régi partíciót törölni?
A HDD-t le kell előtte csatlakoztatni az alaplapról? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nemrég beszélgettünk NTSYNC kapcsán, most itt van egy alaposabb teszt benne rakás játék, Win11, Linux (fsync), Linux (ntsync)-el, mind nVidia, mind AMD kártyákon.
Windows vs Linux in 2025 - NEW AMD & NVIDIA Benchmarks (NTSync Included) [link]
Arra jutott az elemzése, hogy régebbi címeknél jelentős FPS előnye lehet az NTSync-nek, az újabbaknál kevésbé, de véleménye szerint a késleltetések ott is alacsonyabbak, ami jót tesz úgy általában a játékélménynek.
-
válasz
Rowon #105920 üzenetére
Más a frissítések keresése, ez lefut asszem minden bootnál esetleg x időnként.
Konkrétan Snap én úgy tudom hogy óránként keres.
És más az automatikus frissítés folyamata.
Az ha később fut le boot után mint a frissítések megtalálása akkor pl. nálam 10-12 óra is eltelhet vagy a következő bootnál fog lefutni a tényleges automatikus frissítés. -
Oké, nem tudok kiigazodni a Linux Mint auto updatején. Meg lehet azt valahogy rajta hegeszteni, hogy, ha van új frissítés, akkor azonnal tolja fel? Ahogy nézem sokáig jelzi, hogy van frissítés, majd gondol egyet és egyszer csak feltelepíti, de addigra hosszú órák telnek el.
-
válasz
Remus389 #105917 üzenetére
Elméletileg csak akkor lehet ott üres mappa, ha már raktál fel plusz témát, mondjuk a Rendszerbeállítások/Témák menüből és utána ugyaninnen törölted, de üres mappákat nem tüntette el... Ha ilyenek vannak, azokat törölheted, de ha a Semabe mappáján belül vannak ezek, akkor ne bántsd őket.
A linkedre kattintva csak pislogtam, milyen ezeréves hsz-t találtál!
-
válasz
berusbacsi #105913 üzenetére
Tibikomámmal együtt csak Intenso SSD-t használjatok!
Multifunkciós eszköz, sokan kipróbálták már székláb alá is, gondolom billegő törpenyuszi wc alá is tökéletes lenne. Azért nem veszek ilyent, mert stabil a nyusziketrec.
Bocs, de nem hagyhattam ki!
Tibikomám, már egy ideje nem Samsung a favorit, hanem az SK Hynix!
-
Remus389
veterán
Sziasztok, update-elni szeretném a Semabe témát az aktuális verzióra (3.2) ami kompatibilis a Linux 22.1-gyel, ezzel a módszerrel.
Letöltöd a témát, egyszerűen megnyitod a Nemo-t és a Letöltések mappából megnyitva a fájlt egyszerűen áthúzod /home/felhasználóneved/.themes mappába
Kérdésem az, hogy az themes mappámban ott vannak a régi verziójú Semabe fájlok/mappák, amin szerepelt a Semabe név azt kitöröltem, a többi mappában nem vagyok biztos, kitörölhetek onnan mindent, az eredetileg üres volt?
-
válasz
berusbacsi #105913 üzenetére
Kár is lett volna kihagynod
Uby egyébként látensen imádja az ilyen nem felsőkategória Samu hanem fullgagyi lemezeket csak ügyesen adja az ártatlant.
Megnyugtattál hogy a nagyon olcsón vett 2 terás Intenso lemezem még szép és hosszú jövő előtt áll -
válasz
fekete.puma #105896 üzenetére
A mérték. Egész jó megfogalmazás.
Én ezt veszem észre magamon hogy leáldozott már a harcos szellem bennem OS vonalon. Attól továbbra is agyf@szt kapok ha bármelyiket nekiállnak vehemensen szidni és ilyenkor bizony belepofázok a témába.
De amúgy teljesen lenyugodtam és gyakorlatilag észre se veszem mit használok.
Nálam úgy van beállítva a grub hogy a legutoljára használt rendszert indítsa.
Megy a W10 2-3-5 vagy akárhány napja. Kell valami linuxos dolog, reboot Ubuntu.
És ezután megy az Ubuntu 2-3-5 napig.
Valami bejön amihez Win11 kell, reboot és indul az akárhány napos W11 használat. Meg ezt amúgy se árt tanulgatnom.
És így tovább.
Már nem csinálok életre-halálra küzdelmet egyikért és egyik ellen sem.
Csak simán használom épp azt ami kell adott célfeladatra.
Sajnos mindenre egyik se jó ezért marad ez a felállás, én megszoktam és szeretem így.
Eljutottam lassan oda hogy az os az szinte mindegy. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #105909 üzenetére
Megnéztem Distrosea-n a Mintet, látom, hogy alapértelmezetten tiltva van az unverified csomagok telepítése. Engedélyeztem, frissítettem a cache-t, de így sem hozza be, pedig filter sincs rajta. Biztos licenc alapján is szűr valahogyan.
Na mindegy, nem érdekes igazából. -
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105905 üzenetére
Ja, mindegy is, a mondandóm lényege, hogy (annak mondom, aki nem ismeri annyira a Chromiumot és az Ungoogled Chromiumot), hogy nem ugyanaz, mint a Chrome, és bele lehet szaladni velük kisebb-nagyobb problémákba. Privacy szempontból viszont jobbak, mint a Chrome.
---
Flatpak: ha a Mintes szoftverkezelőben nincs flatpak Chrome, akkor vagy nincs felvéve a Flathub a repók közé, vagy fel van, csak szűrve. Nem tudom megnézni, most nincs Minten.
-
válasz
fekete.puma #105899 üzenetére
Win 11-en mi volt olyan fájdalmas, hogy 10 perc alatt kihozta?
Azon kívül, hogy használnom kellett, ill kíváncsi is voltam rá?Az azt megelőző notebookra meg több lépésben felkúszatta magát és többször újraindult közben, utána nem bírtam bootolni a Linux telepítőjével, csak valami arra a gépre jellemző hülye billentyűkombóval, de azt legalább első lehetőségnél likvidáltam.
-
válasz
Dißnäëß #105901 üzenetére
Igazán nincs mit! Azt hittem ez mindenkinek megvolt, persze nyilván nem mindenki SSDbuzi, mint én.
Sajnos a 870 EVO 2022 november előtti kiadása kb mindenkinél badsectorosodott, ha nem frissítette a fw-t. Samsungnál sajnos a sw fejlesztők gyakran nem bírták követni a hw fejlesztőket, ill a gyártást.
Talán most már utólérik magukat, mivel jó ideig nem adtak ki új verziójú SSD-t a 990 Pro után, talán 1080 Pro a friss most.
-
válasz
urandom0 #105900 üzenetére
Ungoogled Chromium, de azt ne ajánlgassuk egy kezdőnek.
Akkor ne ajánlgassátok!
Én kizárólag a hivatalos oldalról letölthető Chrome verziót ajánlottam!
I02S3F ft ezt követően említette a Flatpak verziót, arra válaszoltam, hogy abban nem látom a Chrome-ot, csak az Ungoogled valamit...
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105892 üzenetére
Ők a Windows-t se tudnák telepíteni. Nem mindenkinek való a telepítgetés/konfigurálgatás. Az emberek többsége csak használni szeretné kedvenc programjait. Nekik találták ki a (
macOS-t)zt, hogy elviszi szervízbe/vér Pistikéhez, és majd ő felrakja neki a Linux-ot.
Nem az oktató/útmutató anyagok mennyiségével van baj, hanem az emberekkel. Tippre még az összefoglalót sem olvassák el, csak egyből kérdeznek. Itt is már a sokadik melyik Linux-ot tegyem fel Ha Windows-ról váltanék kérdés jön, pedig ha csak a topikban rákeresne, visszaolvasna, megkapná a választ.humidbrush
Nincs vírus, nincs adatlopásAzért ez már a lónak a túlsó fele. Van, létezik. Szóval csak óvatosan.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105900 üzenetére
Debianban nincs Chrome, Mintben sem lesz a disztróban sztem.
Az viszont jó, amit írtál..
.deb fájl letölt, majd sudo dpkg -i ... Vagy fájlkezelőből gui-n duplakatt és felmegy + apt repót is rögzít magának, így apt update && upgrade -ekkel frissen tartható innentől.Bankolásra, kormányablak és hasonló komolyakra ezt tartom, natúrban.
Minden másra Firefox, rommá AD blockerezve stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Haditechnika, harcászat
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpársportok
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone XS 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3030, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A55 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest