Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6257) #35090688 válasza nbware (#6256) üzenetére


#35090688
törölt tag

Nos, hát kipróbáltam, hogy mi történik, ha a Full HD-s kijelzővel megáldott laptopomra külső 1366x768-as monitort kötök, és azon játszok. Érdekes tapasztalatokat szereztem.

A képkockaszám (FPS) természetesen majdnem a duplájára nőtt. Ez nem lepett meg, erre is számítottam. A monitor csatlakoztatásakor a laptop a saját LCD kijelzőjén is visszavette a felbontást (kutyát se érdekli, nem azt nézem), így valóban a videokarinak már kevesebb képpontra kell számolni. Ami konkrétan a Battlefield 3-at illeti, eddig (Full HD-n) csak minimális grafikus beállításokkal tudtam játszani, és elérni a szükséges kb. 35 FPS értéket. Ezzel szemben külső monitorral még HIGH beállítás mellett is megvolt a 45-50 FPS. Az Ultra beállítást el kell felejteni, mert ott már bekapcsol egy olyan élsimítási eljárás, ami pillanatok alatt lenyomja a víz alá a videokártyát.

A célomat tehát lényegében elértem.

Mégsem vagyok teljesen elégedett. Ennek az az oka, hogy egy olyan külső monitoron, aminek jóval kisebb a felbontása, a képátlója meg jóval nagyobb mint a laptop saját kijelzője, sokkal nagyobbak a képpontok, ezért lényegesen "durvább", határozottan csúnyább kép, annak ellenére, hogy ugye a monitor natív felbontását használtam. A full HD felbontásnál élsimítás alig szükséges, most azonban annyira feltűnően fűrészfogasak lettek a kontúrok, hogy jóval erősebbre kellett állítanom az élsimítást. Ez viszont erőforrásokat köt le, és tőle életlenebb, homályosabb a kép. Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy hozzászokott a szemem a full HD felbontáshoz, és ehhez képest most ez a "nagyobb képátló + kisebb felbontás -> nagyobb képpontok" szituáció ultragagyinak tűnik. Valószínűleg aki mindig is 1366x768-as felbontást használt, az nem értené, hogy mi a franc bajom van. Hasonló szituáció, mint amikor vettem magamnak egy LCD TV-t a képcsöves helyett, majd két hét múlva, amikor meglátogattam anyámékat, és leültem az - egyébként méregdrága, 100 Hz-es - képcsöves TV készülékük elé, akkor azonnal kijött belőlem, hogy "Jézusom, mi ez a szar?". Pedig előtte semmi bajom sem volt a képcsövessel. Az ember szeme hamar hozzászokik a jóhoz.

Szóval, most én úgy látom, hogy ha tudok szerezni valahonnan óccsón, használtan egy ilyen monitort, akkor érdemes lenne megvenni, de 25-30 eFt-ot fizetni érte újonnan kizárt dolog. Annyit nem ér az ügy.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.