Hirdetés
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
-
LOGOUT.hu
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
FikuszNövény #24755 üzenetére
Ahhoz értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy az alapvető jellemzők alapján pontosan milyen külső merevlemez kell, ahogyan tették mások is (példa). Mert ugye itt semmi konkrétum nem lett megadva, se az hogy mekkora tárolókapacitás kell, se a rendelkezésre álló anyagi keret, semmi.
Ha inkább külső SSD kellene, akkor az ügyben viszont a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni, annak a témája.
-
FikuszNövény
újonc
Sziasztok,
Szeretnék venni egy külső merevlemezt, (SSD-t) de nem tudom hogy milyet érdemes venni. -
ekkold
őstag
válasz
ekkold #24752 üzenetére
Ja, és a egy majdnem kimaradt (ez most csak olyan nyúzásra van), és még akkor kellett amikor sok PC-n nem volt USB3, és az Intel áramfelvételét néhány gépen nem bírta el az USB2 port. Megnéztem melyik a legkisebb áramigényű SSD (a hwapró aktuális kinálatában) majd vetem egy 128Gb-os kingston UV400 (vagy UV500 most nem vagyok benne biztos). Ez is USB3-al házban van , de megy csak USB2 porton is. Ma már ennek kicsi a jelentősége, lehet, hogy egyszer majd egy nagyobb SSD kerül ebbe a házba. Legutóbb pl. pendrive helyett erre tettem fel egy win10 telepítőt - drasztikusan gyorsabb erről telepíteni...
-
ekkold
őstag
Vennék (rosszul fogalmazok, mert már megtettem évekkel ezelőtt) 2,5"-os SATA SSD-t, és hozzá külső USB3 házat. Elég jó választék van USB3 házakból, fém, műanyag... Micron, egy másikba pedig samsung, 2Tb-os szerver SSD-t raktam bele, a legrégebbi ilyen cuccomban pedig egy öreg (és kb. kinyírhatatlan) 480Gb-os intel SSD van. Ez utóbbit közel 10 éve használom mentésre. Nekem bevált.
-
mrots
junior tag
Hali,
Van egy raspberry pi 4-hez csatlakoztatott 3.5" 2 TB segate HDD, gyari kulso hazas kialakitasban, tappal, usb kabellel. Elkezdett bad sectoros lenni. A tune2fs szerint 2017-ben hoztam letre a file rendszert, azaz durvan het eve porgott az RPI-hez kapcsolva, mint kulso merevlemez, amit a pi mount-olt fel. Titkositott ext4 van rajta. Adatvesztes nincs, mert napi mentes van rola egy masik varosban levo 2TB merevlemezre. A dolog onnan tunt fel, hogy samban kiajanlott share-re feltunoen lassan irt a windows, majd meg is akadt. Gondoltam ideje lecserelni, mielott komolyabb adatvesztesnek indulnank. A tartalom csaladi fotok, fontos iratok, szoval nem potolhato dolgok, ezert is van rola napi mentes egy mashol levo masik merevlemezre.
Nagyon nagyon nagyon nehez volt talalni egy 2 TB kulso meghajtot ami hasonlo kialakitasu (gyari muanyaghazban) van. A legkisebb amit talaltam 4 TB volt, megrendeltem amazonon, de marcius - augusztus kozotti szallitast igernek ugy, hogy amugy 12-24 oran belul megjon minden amit rendelek onnan. Magyarul nincs 4TB sem. A 10-14-16 TB merevlemez megjonne masnapra, de nekem az nem kell.
Valoszinuleg elhaladt a vilag mellettem es ma mar ciki 6 TB alatt merevlemezt venni, de nekem nincs szuksegem 2TB-nel nagyobbra (eleve parossaval kell vegyem, hogy a backup is nojon, masreszt minden muvelet, mint formazas, titkositas stb sokkal tovabb tart).
Vehetnek kulso HDD-t ami 2TB, de 2.5" kialakitasban, tap nelkul csak egy USB-rol. Ezzel az a problemam, hogy mint lathato nalam 7/24 -ben megy es az asztali 3.5" kialakitasrol konnyebben hiszem el, hogy hosszabb tavon birja ezt, sem mint egy 2.5" kis csoffadekrol, amit szinte biztosan nem 7/24 uzemelesre terveztek. Arrol nem is beszelve, hogy a raspberry pi -nek kell USB-rol ellatnia arammal a 2.5" kialakitasut, ami hatareset. Most is van egy ilyen, idonkent radugom, ezen offline mentes van. Ha rajta van a pi-n, a logban panaszkodik, hogy under-voltage. Szoval permanensen ezert sem szeretnek 2.5" HDD-t rajta hagyni, mert nincs kulso tapja.
Felmerult bennem, hogy talan haladhatnek a korral es vehetnek egy 2TB 2.5" SSD-t. Hatha nem eszik annyit, a kapacitasa boven elegendo, es talan meg gyorsulna is a rendszer, amire amugy nincs igenyem, de nem is tiltakozom ellene.
Miert nem NAS-t veszek? Van az is, most nem az a feladat, egy kulso merevlemezt keresek a raspberry pi-hoz mert ez is gyakorlatilag NAS-kent funkcional (sok mas mellett).
Szoval igazabol javaslatot keresek, hogy melyik iranyba erdemesebb haladnom?
1) Vegyek egy 3.5" belso HDD-t es keritsek hozza egy USB hazat? Ugyanaz lenne, mint a mostani, csak a muanyag haz lenne valami gagyi kinai es nem gyari.
2) Vegyek egy 4-6-8 TB gyari hazas kulso USB-s HDD-t es torodjek bele, hogy sosem fogom kihasznalni (az elmult 7 ev alatt is csak a 2TB 50%-at toltottem meg) es a lemezformazas, titkositas stb sokkal lassabbak lesznek?
3) Vegyek egy 2TB USB-s HDD-t es keressek izmosabb tapegyseget a raspberry pi-nek?
4) Vegyek egy 2TB USB SSD-t es minden fasza lesz, nincs mozgo alkatresz, nem melegszik, nem eszik annyi aramot es gyorsabb is lesz?
Ki mit tenne?
-
King Unique
titán
válasz
thepinti #24749 üzenetére
Ha "csak" RAW lett a partíció, ellenben maga a külső HDD működik rendesen és a HDS szerint is oké az állapota, akkor megoldható az adatmentés akár otthon is, lásd egy másik topik válaszát.
Ha kifejezetten adatmentés a cél, akkor az az Adatmentés - HDD - SSD - Flash topik témája, az ügyben szükség esetén (ha az előbb leírtak nem opció) értelemszerűen ott kellene tovább érdeklődni.
-
thepinti
újonc
sziasztok!
van egy ilyen hdd-m, ami folyamatosan napi használatban volt a gépemmel immár 4 éve
https://www.gigaplaza.eu/western-digital-elements-desktop-3tb-35-kulso-merevlemez-usb-30-9614
win10 alatt működött néha lecsatlakozott es újrakellett indítanom, de működött.
feltettem a win11-et es azóta csak jelzi a partíciót, de ha megakarom nyitni hibát ír ki.
a régi win10 rendszeremmel is ugyanez a probléma van most, lehet koccant a falhoz csak nem vettem észre.
nagyon fontos adataim vannak rajta, mit tudok ezzel az esettel csinálni? -
King Unique
titán
válasz
Bélabácsi #24747 üzenetére
Akár esetedben is megfelelhet a célra az a 2 TB-os 2,5" WD My Passport 3 év gyártói garanciával, amit nemrég más vett, meg ami nem olyan régen egy másik esetnél lett jobban részletezve, az árukereső találatai alapján több helyütt (nem mindenhol) a megadott anyagai keretbe is éppen beleférne, stb.
Ha nem kell semmi extra (pl. fémház, ütésálló kivitel, USB-C), akkor a fapados és olcsó kategóriában ott van még a Seagate Basic, Toshiba Canvio Basics és a WD Elements Portable, viszont ezekre csak 2 év gyártói garancia van.
3 év gyártói garancia egységesen pl. az ADATA és a Silicon Power 2,5" külső merevlemezekre van, amelyek gyakran a külső hatásoknak is ellenállóbbak (részlegesen porálló, ütésálló, vízálló kivitel) és 2 TB-os modellek nem is feltétlen drágák ha megnézzük (ADATA | Silicon Power), sőt némelyik még olcsóbb is mint a WD My Passport.
-
Sziasztok Tisztelt Fórumlakók!
Egy külső merevlemez kiválasztásában szeretnék egy kis segítséget kérni.1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5", 2TB2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Kompakt megoldást keresek, nem lesz szükség a konfiguráció módosítására a későbbiekben.3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Semmilyen extra szoftverre nincs szükség. Amennyiben a HD Sentinel felismeri és a SMART információkat meg tudná jeleníteni, az mindenképpen hasznos lenne.4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Kizárólag Windows backup célokra, heti rendszerességgel fájlok mentése céljából. Amint a mentés lefutott, a szekrényben fog pihenni.5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
40 ezer forint a keret.
6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Kompakt kivitelben, 3 év garancia előny lenne.Nagyon köszönöm a segítséget előre is!
-
Laslow
senior tag
Sziasztok!
A családi képek/videók biztonsági mentésére keresek egy 1,5-2TB körüli külső HDD-t, USB-A csatlakozással. Évente kb. 3-szor csatlakoztatnám a gépre, amikor az új adatokat felveszem rá, egyébként csak állna egy szekrényben. Sebesség és hang nem érdekel, sem semmi egyéb, csak az, hogy ha kell, meglegyenek rajta az adatok, ne az legyen, hogy előveszem, és hopp, meghibásodott.
Melyik márka melyik típusát vegyem? -
GAbre
veterán
Üdv!
Olyan kérdésem lenne,hogy 2 hasonló vinyó:1ik sima sata másik usb-s:
És hiányzik 100gb+.(Felső 2 kép)
Ha átmásoltam mindent rá,és megnéztem file-okat,akkor tökéletesen egyezik minden.(alsó 2 kép).
Rejtett file-ok nem teszik ki ezt a méretet(azok nincsenek képen,nincs lomtárban semmi,és lemezkarbantartó/lemezkezelő se lát semmi +t).Akkor most csak az usb miatt elvesz ennyi helyett,amit nem is lát windows? -
Tarkapok
csendes tag
válasz
King Unique #24740 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a sok infót, végignézem, amiket linkeltél!
-
GEPESZ66
veterán
Már legalább 5 éve van egy külső Samsung HDD-m.
Esetleg ennyi idő után nem lenne célszerű újra partícionálni?
Ha igen, mivel csináljam?
Amúgy gyárilag volt rajta valami mappa is.
Ezt gondolom lehet törölni, működőképes marad így is? -
King Unique
titán
válasz
Tarkapok #24739 üzenetére
1. A WD My Passport Micro-B, míg a WD My Passport Ultra USB-C csatlakozós. A PC / Mac felőli USB-C csatlakozás egyébként megoldható pl. egy ilyen "filléres" USB-A - USB-C adapterrel is, nem feltétlen kell ehhez natív USB-C külső merevlemez.
3. Az 1-2 TB-os modelleknél 1/2 és 2/4 a lemeztányérok és olvasófejek száma, míg a 4-5 TB-os modelleknél 4/8 és 5/10 db. Ahol a kevesebb lemeztányér és olvasófej elvileg kisebb hibalehetőség, akár kevésbé is melegedik, de a gyakorlatban nem feltétlen szokott annyival megbízhatóbb és tartósabb lenni, megfelelő használat mellett a 2,5" 4-5 TB-os modellek is évekig gond nélkül működhetnek.
+ Ha célirányosan kell a nagyobb tárolókapacitás, akkor nyilván akkorát kell venni és nincs mese, a fontos fájlok tárolásánál meg úgyis az a lényeg, hogy több adattároló eszközön legyenek tárolva, lásd pl. a #24593 számú hozzászólásban részletezve.4. Megbízhatóság terén nem feltétlen érdemes összehasonlítani 2,5" és 3,5" típusokat, sőt nem is nagyon találni erről statisztikákat, pl. a Backblaze is inkább csak a 3,5" HDD-kkel és újabban SSD-kel foglalkozik.
Egy ideje inkább a CMR (PMR) / SMR szokott téma lenni, illetve az SMR miatti (átmeneti) belassulás, ami kb. mindegyik 2,5" belső és külső HDD-t érinti manapság és ilyen szempontból nyilván kedvezőbbek a 3,5" CMR típusok. Bár pont a WD My Passport illetve 5 TB-os modellje esetében van itt olyan beszámoló is, ami szerint annál kevésbé jellemző.
-
Tarkapok
csendes tag
Sziasztok!
Először is elnézést a nagyon amatőr és/vagy buta kérdés(ek)ért, visszaolvastam, keresgéltem (általában a neten is), de kimerítő választ nem találtam (nem állítom, hogy nincs is, el is nézhettem).Muszáj beruháznom egy külső merevlemezre, és kb. a hajszálnyi különbségek alapján döntöttem a HDD mellett (Win10-es, csak USB A-s csatlakozós laptopról lesz rá és róla másolva, biztonsági mentésnek kellene plusz egy fizikai tárolónak, elsősorban hangfájlokhoz, többnyire max 1 Gb-osak, inkább kisebbek. Néha utazna, ezért készre szerelt, 2.5"-os). 2 TB lenne a minimum. WD-ben gondolkodom, kizárólag azért, mert eddig bevált, de úgy sejtem, ez kb. szerencse kérdése és ha szerintetek van bármi érv, hogy mást válasszak, hálásan fogadom. (Amúgy egy Toshiba meg a garancia lejártát követően pár héttel halt meg, előtte semmi vészjelt nem adva.)
1. Van különbség a WD My Passport Ultra néven árult és a sima WD My Passport néven árult HDD-k között? Csak lehagyják a nevéből az ultrát? A 2-4 TB-os verziókat nézegettem.
2. Mi a különbség a My Passport és az Elements között? Annyit tudok, hogy a My Passporthoz vannak szoftverek is. De jobb a minősége? Megbízhatóbb? Tud többet, akár kicsivel is? (Árát természetesen felismerem, h az elements olcsóbb
)
3. Matematikailag fel tudom fogni, hogy árban olcsóbb egységre levetítve, ha nagyobbat veszek (tehát 2 TB-nál többet tudót). De lehet, hogy érzékenyebb/hangyabokányit kevésbé biztonságos a nagyobb? Jobban melegszik? Ebből a szempontból van különbség a 2-3-4-5 TB között? Más ok, hogy ne egy nagyobb legyen?
4. A 2.5"-os kisebb, mobilabb, nincs külön betáp hozzá, de drágább (talán még lassabb is(?)). Megbízhatóságban (meghibásodási gyakoriság) van különbség a 3.5"-oshoz képest? Vagy ez a kérdés nem értelmezhető így általában? Mi a helyzet csak a WD esetében?
Előre is nagyon köszi a türelmet és a jó tanácsot!
-
Lajmund
őstag
válasz
King Unique #24737 üzenetére
Köszönöm szépen a maximálisan kielégitő válaszokat neked és xabolcsnak is.
-
King Unique
titán
válasz
Lajmund #24733 üzenetére
• Ha Windows 10(+) Pro rendszerek, akkor eleve adja magát a már említett beépített BitLocker meghajtótitkosítás használata, ott az kb. a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb megoldás.
• Le lett már írva az előző válaszban, hogy a BitLocker "eleve a Windowsokba épített funkció", vagyis nyilván nemcsak egy adott windowsos PC-n használható, hanem mindegyik windowsos PC-n, illetve pontosabban Windows XP-től támogatott alapszinten (olvasás, feloldás), az attól újabb verzióknál viszont már teljes körűen.
• Nem, nyilván nem "feloldás kétséges", ha eleve ismert a jelszó, vagy annak esetleges elfelejtése esetén a helyreállítási kulcs. Ehhez pedig végképp semmi köze nincsen annak, hogy aktivált és jogtiszta-e az adott Windows vagy sem, sikerült-e bejelentkezni a felhasználói fiókba vagy sem. Ahol amúgy a felhasználói fiókba normál esetben nyilván be kell jelentkezni minden operációs rendszernél, máskülönben használni sem nagyon lehet azt az operációs rendszert.
• A VeraCrypt egy multiplatformos külső program, amit vagy telepíteni kell az adott operációs rendszerre normál módon, vagy hordozható (portable) módon és úgy használni. Ahol eleve külön telepítőfájlok vannak Windows, macOS és Linux rendszerekhez, ami a letöltéseknél is jól látszik, vagyis a linuxos használathoz nyilván a linuxos telepítő kell és nem jó hozzá a windowsos.
• A BitLocker esetében a bekapcsolás és a visszafejtés (kikapcsolás) nem destruktív, nem formázza újra a partíciót és nem törli a rajta lévő adatokat. Viszont gy más telemásolt meghajtó titkosítása ("lekódolás") a már meglévő adatmennyiségtől, CPU-tól, külső HDD / SSD, stb. sebességétől függően akár órákig is eltarthat.
A VeraCrypt partíció titkosításánál alapértelmezetten újraformázza azt, de a másik opcióval elvileg megoldható a BitLockerhez hasonló nem destruktív titkosítás is. Van még a titkosított konténerfájl létrehozása módszer, ami egy fájl lesz a külső meghajtón, amit utána virtuális meghajtóként fel lehet csatolni.Ennyi kb. bőven elég itt erről a témáról, útmutatók is linkelve lettek amikben le van írva a lényeg a használatról, a VeraCrypt esetében nan ahhoz külön dokumentáció, stb.
Ha a téma további fejtegetése a cél, akkor azt pl. a BitLocker esetében a Windows 10 topikban kellene, ha a linuxos használat a cél akkor azt értelemszerűen az érintett Linux rendszer topikjában, stb.
-
xabolcs
őstag
válasz
Lajmund #24735 üzenetére
A BitLocker-t nem ismerem, arrol nem nyilatkozok.
Ha a linkelt VeraCrypt telepitot lefuttatod, akkor egy konyvtarba kicsomagolja magat, s onnan futtathato.
Tud mindenfele titkositast. Az en kedvencem, amikor egy nagy fajlt lefoglalsz neki, s azt, mint egy virtualis meghajtot titkositja.
A lemez tobbi resze - mert ez csak egy hetkoznapi fajl - erintetlen. -
Lajmund
őstag
-
xabolcs
őstag
válasz
Lajmund #24733 üzenetére
A portable (hordozhato) verziora gondoltam:
Portable version: VeraCrypt Portable 1.26.15.exe (PGP Signature)A hordozhato verzio azert hirdozhato, mert csak az exe-t kell inditani es mar nyithatod is a titkos rekeszedet, nem kell next-next-finish praktikakkal telepitened!
-
Lajmund
őstag
Windows 10 pro a rendszerem bocsi ezt eddig nem irtam.
Ránéztem mindkettöre de még pár dolog nem tiszta.A bitlocker csak azon a gépen müködik amire én vagyok bejelentkezve vagy bárkinek a gépén betudom irni a jelszot amit az én gépemen adtam meg? És csak jogtiszta online windows-al müködik? Gondolom igen. jelenleg jogtiszta win-em van bejelentkezve és a bitlocker is adott lekodolni már letudom csak ugye a késsöbbiekben a feloldás kétséges ha nem tudok bejelentkeznie egy másik gépen vagy nem tudom ez hogy megy és lehet béna vagyok de a google-ban se találtam erre egyértelmü választ.
Vera is nagyon szimpatikus. Lehet nektek viccesen hangzik de talán jobban megbiznék egy ilyen külsö programba mint a win sajátjába mert ha a bitlocker bejelnetkezéshez kötött akkor buktam mindent ha bármi miatt nem tudok bejelnetkezni.
Veránál elég az exe fájlt a külsö vinyora másolni és akkor bármilyen win,linux-os gépen tudom telepiteni vagy használni? Vagy xabolcs kolléga mire gondoltál a hordozható verzio alatt? Mert én noob a linkkelt oldalon ezt nem találtam de simán benne van hogy benéztem valamit.
Köszi a türelmet és nézzétek el hogy ilyen körülményes vagyok de biztosra akarok menni mert sok évnyi emlék veszne kárba ha valamit benéznék.
-
xabolcs
őstag
válasz
Lajmund #24729 üzenetére
(Ahh, kozben megeloztek.)
Egyebkent nem nagy kaland a mindenfele programmal valo szorakozas.
Odarakod a kulso hdd egyik konyvtarara a program hordozhato verziojat, s azt inditod el.
Letolteni sem kell meg telepiteni sem. Aztan azzal megnyitod a titkositott tarolodat.
A TrueCrypt-en alapulo VeraCrypt pont ilyen.Mondanam, hogy hasznalj nativ ZFS titkositast, s az kodot fog kerni barmilyen gepen ... mar csak az a kerdes, hogy tudod-e importalni a pool-t!
Es persze ott van a LUKS is: How To Linux Hard Disk Encryption With LUKS [ cryptsetup encrypt command ] -
King Unique
titán
válasz
Lajmund #24728 üzenetére
Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen operációs rendszereken kellene megoldani ezt a "kodot kérjen a megnyitàshoz".
Ha Windowst futtató PC-ken, akkor eleve adja magát ehhez Pro kiadástól a beépített BitLocker illetve BitLocker To Go használatának lehetősége, amit utána kezelni és feloldani a Home kiadás is tud, a minimum Pro kiadás a bekapcsoláshoz / létrehozáshoz kell.
Másik opció a teljes partíció / lemez titkosításához meg pl. a VeraCrypt, de annak használatához akkor a másik operációs rendszeren is külön telepíteni kell a programot vagy portable módban használni, ellenben a BitLockert nem kell, mert az eleve a Windowsokba épített funkció.
-
King Unique
titán
Az említett célra többek között nyilván a Seagate Basic is megfelelhet.
Ha a bővebb fejtegetés a cél, akkor viszont értelemszerűen nem ártana tisztázni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.
-
Lajmund
őstag
Egyszerű kérdésre egyszerű választ szeretnèk ha megoldható.
Adott egy külső hdd. Hogy tudom azt megoldani hogy kodot kérjen a megnyitàshoz bàrmilyen gépen ne csak azon amivel le lett kódolva? De ha egy mappát is letudok az is jó. Tényleg a legegyszerűbb megoldás kell csak annyi hogy bárki ne tudjon belenèzni. Nem hekkerek ellen kell a védelem.
-
srs24
csendes tag
Sziasztok!
Van a családban egy Adata AHD710P-1TU31-CBK (2,5" külső HDD).
Szükség lenne még egy 1TB-osra fotók tárolásához.
Érdeklődnék, hogy ti milyet ajánlanátok. Amit még kinéztem : Seagate STJL1000400.
A Seagate árban valamennyivel olcsóbb, gondolom amiatt hogy ahhoz nincs ütésálló tok. -
Dika22
tag
válasz
King Unique #24724 üzenetére
Köszönöm szépen! Akkor tényleg kábel gond lehet.
-
King Unique
titán
válasz
Dika22 #24722 üzenetére
Ha a gyári rövid USB-kábellel megfelelően működik a 2,5" külső HDD, ellenben a 1,5 méteressel nem, akkor egyértelműen az utóbbi, mármint a túl hosszú kábel lehet a probléma forrása. Ami nem ismeretlen jelenség, mivel a túl hússzú USB-kábel 2,5" külső merevlemezeknél adatkapcsolati és tápellátási problémákat okozhat, nem véletlenül mellékelnek gyárilag is rendszerint rövid kábeleket ezekhez, lásd a #23461 számú hozzászólásban bővebben kifejtve.
-
-
Dika22
tag
Sziasztok! Kb másfél éve vettem egy ilyen 500 gb-s külső hdd-t. Amikor a rövid kábelével használom, akkor semmi baj nincs vele. Viszont vettem hozzá egy másfél méteres másik kábelt. Azzal sokszor csinál olyat, hogy pl film nézéskor 5 percenként újra indul. Ez mitől lehet? Okos tv-re van dugva.
-
King Unique
titán
Volt már erről szó itt, lásd #24661.
Ami újdonság azóta, hogy pl. már a hazai webáruházakban is kapható, de az ára egyelőre kissé borsos, aránytalanul drága az 5 TB-os változathoz viszonyítva. Na meg ahhoz képest is, hogy a 6 TB-os WD Elements Portable majdnem egy húszassal olcsóbb, a 6 TB-os WD My Passport modellek esetében + 1 év gyártói garancia és a bónusz szoftverek + hardveres titkosítás nem feltétlen érnek meg annyit.A belső vélhetően maradt a 2,5" WD Blue sorozatú SMR HDD. Amit pl. a The HDD Platter Database adatbázisa is megerősít a 2,5" 6 TB WD60NDZM modellnél.
-
6TB-os portable merevlemez a WD-től, akit esetleg érintene. Kíváncsi lennék milyen merevlemezt tartalmazhat.
-
BTom1970
aktív tag
válasz
King Unique #24717 üzenetére
Vagy még ezt látom megoldásnak.
-
BTom1970
aktív tag
válasz
King Unique #24717 üzenetére
Ez a HDD ház, egyáltalán nem látszik USB 2.0-n. Olvasgattam az összefoglalót, de ezt nem láttam.
-
King Unique
titán
válasz
BTom1970 #24715 üzenetére
"USB 2.x - el nem működik, mert itt van a 2TB-os korlát."
A külső ház pontos típusa nem derült ki a leírtakból, de ha olyan aminél USB-n 2 TB a limit, amit a gyártó egyértelműen feltüntet a specifikációban, akkor igen. Meg értelemszerűen akkor is, ha Windowsnál a lemezkezelőt megnyitva nem jelenik meg a valós kapacitással a 3 TB-os HDD, hanem mondjuk csak 746 GB (példa).
Ez esetben max. eSATA-n lenne a használható a 3 TB-os HDD, aztán hogy eSATA-USB adapterrel USB-porton is megfelelően működne-e, az hirtelen passz.A külső házakkal és HDD dokkolókkal 3,5" fizikai méretben a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva. Legközelebb értelemszerűen inkább abban a topikban kellene feltenni az ilyen kérdéseket!
-
BTom1970
aktív tag
Külső HDD-ház, 3TB-os HDD-vel. Korábban PC-n eSATA-val volt használva.
Most laptoppal használnám, de ott nincs eSATA. USB-C és USB-3.x csatlakozó van.
USB 2.x - el nem működik, mert itt van a 2TB-os korlát.- Egy eSATA - USB-3.x adapter vagy eSATA - USB-C adapter megoldás lenne? Ez vagy ez.
- USB-2.x kábellel is használható, csak így lassabb lesz? Tehát függ a kábeltől is a sebesség? -
King Unique
titán
válasz
tibbike01 #24713 üzenetére
Elvileg igen, hosszú idejű adattárolásra elsődlegesen inkább HDD-ket szoktak javasolni, meg ha 1x rá van írva az adat és utána évekre félretéve, mivel az SSD-nél a sokáig áramtalanított állapot miatt elvileg előfordulhat akár adatvesztés is. Viszont a gyakorlatban már nem feltétlen, meg a minőségi és megbízható SSD-nél nem pár év után, amiről nemrég volt szó egy másik topikban is. Ha évente többször is elő van szedve és olvasva / írva, ellenőrizve a rajta lévő tartalom, akkor viszont eleve nem téma ez.
A lényeg viszont továbbra is ugyanaz, ami már korábban el lett magyarázva itt. Vagyis akár HDD, akár SSD, a lényeg hogy mindig legyenek több tárolóeszközön is biztonsági másolatok, a tárolóeszközök állapota monitorozva, szükség esetén újabb tárolóeszközöket bevonni a mentésbe és azokra is és rámásolni a fájlokat, stb. Tehát nem kizárólag 1 db belső / külső HDD-n vagy SSD-n tárolni az adatokat abban bízva, hogy majd 10-20-30+ év múlva is biztosan visszaolvasható lesz.
-
tibbike01
őstag
válasz
King Unique #24712 üzenetére
Ha jól tudom a HDD jobban bírja a long-term tárolást, mint az SSD. De ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom. Ezért jöttem ide kérdezni, hogy erre melyik a legalkalmasabb "config".
-
King Unique
titán
válasz
tibbike01 #24711 üzenetére
2,5" méretben manapság szinte csak SMR belső és külső HDD-k vannak. Ha célirányosan CMR kell, akkor eleve a 3,5" méretkategóriában javasolt nézelődni.
De ugye le lett írva a linkelt hozzászólásokban is, hogy ha csak ritkán, esetedben évente 1x vagy párszor lesz csak másolva a külső HDD-re, meg nem feltétlen több 100 GB-ok egyszerre és nem az a fő elvárás hogy minél gyorsabban kész legyen a másolás, akkor arra az SMR HDD is megfelelhet.Akár az SSD, illetve a külső SSD is opció lehet, meg ha belefér az anyagi keretbe, el kell dönteni hogy most külső HDD vagy külső SSD kell.
-
tibbike01
őstag
válasz
King Unique #24710 üzenetére
Köszi! 2'5 méretben is van CMR és SMR? Gondolom az ssd-t felejtsem el.
-
King Unique
titán
válasz
tibbike01 #24709 üzenetére
"ami bírja és "szereti", ha csak folyton rámásolva van adat, de törölve, mozgatva nincs"
Ezt gyakorlatilag bármelyik külső HDD simán bírja, ez egyáltalán nem extra igénybevétel.
Itt inkább az a kérdés, hogy alkalmanként mekkora adatmennyiség lenne egyszerre rámásolva, mert ha sok (pl. több 10 / 100 GB), akkor olyan célra nem feltétlen az írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamos 2,5" SMR HDD-k a nyerők, bár akár azoknál is lehet kivétel az egyes beszámolók alapján (példa)."Szeretném, hogy minél tovább megőrizze az adatokat, ha lehet 10+ évig"
Korábban már érdeklődtél itt hasonló ügyben és akkor le lett írva a válaszokban erre vonatkozóan a lényeg, ami továbbra is ugyanúgy érvényes.
"Jó lenne usb type c támogatás."
Itt el kellene dönteni, hogy most gyárilag natív Type-C / USB-C csatlakozós vagy a gyártó által mellékelt Type-C / USB-C átalakítóval ellátott külső HDD kell (korábbi 2,5" példák), vagy elég a standard USB-A / USB-B / Micro-B csatlakozós és ahhoz külön vásárolni egy USB-C átalakítót, ami jóformán filléres tétel (példák).
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Családi képek, videók (3 mobil) offline tárolására (nagyszülőnél megőrzésre) keresek HDD-t. Évente 1-szer csinálnék egy nagyobb mentést (felhő megy mellette párhuzamosan). 1TB elég lenne.
Milyen külső HDD-t keressek, ami bírja és "szereti", ha csak folyton rámásolva van adat, de törölve, mozgatva nincs. Szeretném, hogy minél tovább megőrizze az adatokat, ha lehet 10+ évig.
Van valamilyen speciális HDD erre a feladatra?
Kompakt külső HDD vagy keret+2'5-ös HDD kombó a jobb?
SSD vagy HDD?Jó lenne usb type c támogatás.
Köszi előre is! -
válasz
King Unique #24707 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
Narxis #24706 üzenetére
Mármint 2,5", USB-s tápellátású külső HDD, mert ha 3,5" és hálózati tápadapteres, akkor az utóbbinál nyilván nem téma ez.
Korábbi hozzászólásokban le lett írva az USB-s tápellátásra vonatkozóan a lényeg: #19598, #19661, #20384.
Az elégtelen USB-s tápellátás tipikus jele szokott lenni, hogy csatlakoztatáskor csak kattog / csipog és fel sem pörög a 2,5" külső HDD, vagy ha felpörög akkor intenzív olvasási / írási műveleteknél akadozik, lecsatlakozik, stb. Ha ilyen nem áll fenn és stabilan működik, akkor elvileg rendben van a tápellátás, elvileg. De azért a stabil USB-s tápellátás szempontjából nyilván biztosabb, ha USB 3.X alapú az a Type-C port, mert ha csak USB 2.0 alapú, akkor az eleve vagy / vagy kategória. Na meg nyilván az is, ha a gazda hardver egy asztali PC / Mac vagy laptop, mert egy tablet és okostelefon megint bizonytalan és vagy / vagy kategória lehet.
-
Üdv!
Van egy 2TB-os Toshiba külső HDD-m amit OTG kábellel egy Samsung tabletre kapcsoltam. Simán és gond nélkül működött amíg használtam, kb. 10 percet. Okozhat kárt a HDD-ben hosszabb távon így használva? Tehát gondolom kap elég áramot a tablet type-c usb csatlakozójából mert vagy működik vagy nem? Nincs olyan, hogy kap áramot közben meg csökken az élettartama mert nem kap annyit mint egy USB-n egy laptopból vagy PC-ből? Google-al nem találtam választ, valószínűleg nem probléma így használni HDD-t de azért rákérdezek.
-
ekkold
őstag
válasz
Graphics #24700 üzenetére
Ilyenkor az egyik lehetőség lehet pl. egy live linux-al ránézni, hogy az mit lát. Esetleg közvetlenül SATA protra bekötni a meghajtót, és úgy megnézni, hogy esetleg az USB-SATA átlakítás-e a problémás. Ha ezek után sem megy, akkor tisztázni kell mi is a cél:
- Ha adatmentés, és fontos, akkor érdemes tapasztalt szakemberre bízni.
- Ha adatmentés, de nem túl fontos, akkor is SATA, majd bitpontos másolat, és megfelelő szoftverekkel felszerelkezve meg lehet próbálni...
- Ha csak működésre akarod bírni, akkor SATA -ra dugva formázás stb...Szerk: Ja, látom kicsit lemaradtam, mert már kaptál válaszokat....
-
válasz
King Unique #24703 üzenetére
Köszönöm a segítséget! -
King Unique
titán
válasz
Graphics #24702 üzenetére
Az hogy a Windows fájlkezelőjében hogyan jelenik meg a külső merevlemez, az értelemszerűen eleve inkább Windows specifikus téma.
Nem minden esetben jó a külső particionáló programról betett screenshot, elsődlegesen a Windows saját lemezkezelőjét célszerű nézni, arról betenni screenshotot.
Ha nincsen tele a meghajtó, akkor ugye miért végig piros a telítettségjelző? Annak sok szabad területnél eleve kék színűnek kellene lenni és egy csak annak megfelelő részig mutatva a kihasználtságot, vagy ha kevés, akkor csak egy része (10%-nál kisebb szabad terület) után vált át pirosra és nem végig piros.
Ha ismered az eszközkezelőt és a lemezkezelőt, akkor elsődlegesen eleve azokról kellett volna screenshot, nem szimplán a fájlkezelőről.
Ha "adatmentő" alatt adatmentő program vagy adatmentő cég értendő, akkor az pont akkor indokolt, ha pl. RAW lett az NTFS partíció, vagy az utóbbi akkor ha fel sem ismeri az operációs rendszer a külső merevlemezt és a HDS-ben is csak információk nélküli "üres lemezként" jelenik meg, amely utóbbiról szintén nincsen pontos információ.
-
válasz
King Unique #24701 üzenetére
Nem Windows téma.
A lemezkezelő helyett a Minitool partition Wizard nem jó?
Nem RAW kötet.
( Annyit azért tudok, hogy mikor van tele egy meghajtó.
Eszközkezelt és Lemezkezelőt is ismerem.).
Köszönöm a segítséged, marad az adatmentő
-
King Unique
titán
válasz
Graphics #24700 üzenetére
Az első esetben megjelenik rendesen a külső HDD a Windows 10 fájlkezelőjében, ahol a mellékelt screenshoton lévő állapot akkor szokott lenni, ha teljesen tele van másolva, amire a teljesen piros telítettségjelző is utal.
A második esetben lévő állapot akkor szokott lenni, ha pl. RAW lett a külső HDD partícióján lévő NTFS fájlrendszer, amire le lett írva a linkelt példánál lehetséges megoldások.
Egyébként Windowsoknál nem szimplán csak a fájlkezelőt kell ilyenkor nézni és arról betenni screnshotot, hanem elsődlegesen eleve az eszközkezelő és a lemezkezelő a lényeg, illetve jelen esetben az utóbbi (lemezkezelő)
Ha nem külső HDD specifikus a probléma és magával a külső HDD működésével nincsen gond, akkor az ilyen kérdés legközelebb mehet az érintett Windows rendszer topikjába.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- Elektromos cigaretta 🔞
- PlayStation 5
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Plazma TV topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest