Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5051) King Unique válasza zsolt_64 (#5050) üzenetére


King Unique
titán

Ha egyszer szoftveresen leválasztod a Windowsban a 2,5"-os külső meghajtót, akkor utána normál esetben nyilván fizikailag is eltávolítod/leválasztod, vagyis kihúzod az USB-kábelt. Ha nem cél a teljes eltávolítás, akkor meg értelemszerűen nem kell szoftveresen leválasztani, lehet tovább használni, vagy ott van az alvó mód, más néven a készenléti állapot, ha támogatja (igen, 10 perc inaktív állapot után) azt firmware szinten az adott külső ház. De egyébként az előbbi, az USB-kábel kihúzása és újbóli bedugása nélküli újracsatlakoztatás is megoldható, sőt akár külön program nélkül is pl. az eszközkezelőben az alaplapi USB-vezérlő (Host Controller) / USB-gyökérhub letiltásával, majd újraengedélyezésével: [link], [link]. Valamint külső programokkal szintén megoldható: [link], [link].

Ha a Windows, vagy egy külső program (esetedben pl. TC) éppen használja a külső merevlemezt, akkor nem meglepő, ha addig nem lehet szoftveresen eltávolítani, amiről az egyik társtopikban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#5052) zsolt_64 válasza King Unique (#5051) üzenetére


zsolt_64
senior tag

Ezzel én sokat kínlódtam, mert vagy leválasztani nem lehett normálisan, vagy úgy otthagytam, és valóban 10 perc után leáll a pörgés. Azonban a Meghajtó betűjele bennmarad a rendszerben, és bármilyen program, vagy maga a windows(vírusírtó) állandóan feléleszti, ilyenkor jön a felpörgés. Rettentő bosszantó szokás némely programnak hogy ki akarok választani egy file-t , nem is usb egységről , és szépen felpörgeti az összes merevlemezt.

Ez még hagyján 2.5 meghajtónál, de van 3db 3.5 ös és hajnali 03:01 kor arra ébredek hogy
biiiiÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍkatkatkatkat csönd biiiiÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍkatkatkatkat csönd biiiiÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍkatkatkatkat
búúú katakatkattt
:W

[ Szerkesztve ]

(#5053) King Unique válasza zsolt_64 (#5052) üzenetére


King Unique
titán

A készenléti módnak pont az a lényege, ami a nevében is benne van, vagyis hogy nem lesz teljesen eltávolítva a rendszerből az USB-tárolóeszköz, hanem csak alvó állapotba vált, amiből ébresztve újra elérhető és használható lesz. Felébreszteni pedig nemcsak a felhasználó tudja ebből célirányosan (pl. fájlkezelőben megnyitva és tallózva a külső meghajtó tartalmát), hanem akár az OS (Windows), vagy egy program is, ha hozzáférést intéz a lemezhez. Ha ennek elkerülése a cél, akkor vagy az operációs rendszerben / egyes programokban kell megpróbálni beállítani, hogy ne piszkálják a külső merevlemezt, vagy teljesen leválasztani és eltávolítani. Ha tartósan nincsen használva (pl. éjszaka), akkor nyilván adja magát az utóbbi megoldás. Vagyis a már említett szoftveres leválasztás és utána az USB-kábel kihúzása, valamint 3,5"-os típusoknál még + opció a külső házon lévő tápkapcsoló használata is. Sőt, ha éjjelre ki van kapcsolva a gép és vele együtt a Windows, akkor olyankor nyilván a csatlakoztatva felejtett USB-s tárolóeszközök is kikapcsolt állapotban vannak, vagyis ez esetben eleve nem téma ez az egész. Ha csak altatva van a gép, illetve rajta a Windows, akkor viszont más a helyzet, abból felébredhet, de annak oka is kideríthető és beállítható, hogy ne ébredjen fel (bővebben). + Akár még az is bekavarhat, ha az eszközök csatlakoztatásához használt USB-portok az OS/gép kikapcsolása után is áram alatt maradnak pl. töltési célból. De az, illetve a töltési funkció szükség esetén az UEFI BIOS-ban rendszerint kikapcsolható, valamint pl. ErP Ready néven is futhat ott az azzal kapcsolatos beállítás.

[ Szerkesztve ]

(#5054) zsolt_64 válasza King Unique (#5053) üzenetére


zsolt_64
senior tag

Ez a probléma már régről húzódott, emlékeim szerint még a windows 8-as korból, annak is másnilyen volt 1 kicsit az usb kezelése, és persze a 3 db 3.5-ös meghajtó is mind más típusú volt.. Szóval vol egy ilyen hardver/szoftver katyvasz. Mivel ezekt a meghajtókat alapvetően arhiválásra használom, tehát lehet hogy 1-2 hétig sem használom és a gép megy nonstop eléggé bosszantott a probléma, amit egy huszárvágásssal megoldottam:
Mivel ezeknek kockatápjuk van, úgyis kellett egy elosztó, és 1 olyat szereztem be aminek egyenként lehet kapcsolni a konnektorait. Brutál megoldás de bevált, persze csak ésszel.... :K

Ja és tápkapcsoló nem mindegyiken van , meg így a kockatáp sincs feszültség alatt.
Monsdjuk az meglepett hogy 3 db 3.5 meghajtóm ment tönkre azévek során, mindig az elektronika, minden egyes alkalommal a frászt hozva rám... :F

[ Szerkesztve ]

(#5055) ricsip válasza zsolt_64 (#5054) üzenetére


ricsip
addikt

Monsdjuk az meglepett hogy 3 db 3.5 meghajtóm ment tönkre azévek során, mindig az elektronika, minden egyes alkalommal a frászt hozva rám

Amilyen trágya minőségű az a nyáknak csúfolt kontárfércmunka, ami ezekben van (3500 ft-ért, amiben már a csomagolás és a nagyker/kisker haszna is benne van, ugyan mi az istenharagja színvonalra számítana az ember??), egyáltalán nem csodálkozom h. a táp része szarik be ezeknek. Mert hát ugye az IC az jól egyben van, sokat nem kell rajta varázsolni, hanem a körítés, a kapcsolás és a feszültséggel/árammal kapcsolatos részei azok amiket a kókler kínaiaknak köré kell gányolni, és hát bizony mindig abban van a hiba. :(((

-

(#5056) zsolt_64 válasza ricsip (#5055) üzenetére


zsolt_64
senior tag

Tévedés !
mind a 3 db 3.5 meghajtóban a dobozban levő elektronika ment tönkre,
sosem a táp. Azokat még én is le tudtam mérni, illetve mivel mindegyik 12/2A cserekompatibilisek is. Most van 3 db fölös tápom ;]
A táphiba lett volna a kisebbik hiba.
És olyan 8 Khuf körül volt darabjuk. a típusokra már nem emléxem. (Samsung ???)

Ja és volt olyan amit másnap vittem vissza mert egyszerűen nem működött.
Most 2db sharkon van, és 1 nemtudommi.
A vicc az hogy még mindig az első tápegységekkel mennek, mert a samsung még klasszik kockatáp mint egy laptopnál, az újabbak meg már csak ilyen adapter formájúak..

[ Szerkesztve ]

(#5057) ricsip válasza zsolt_64 (#5056) üzenetére


ricsip
addikt

Nem érted. Nem a táp ADAPTER a gond, hanem a nyákon a tápellátás elvezetése, RF-szűrés, fesz-stabilizálása. Enélkül is elmegy ideig-óráig az eszköz, de így sokkal hamarabb megdöglik az IC rajta.

Leemelni a polcról a kész USB-to-SATA chip-et 2$-ért az nem nagy mérnöki bravúr. Tervezni köré egy olyan elektronikai kapcsolást, amiből nem spóroltad ki a +2$-nyi alkatrészt, és betartottad az IC gyártó ajánlásait. Plusz a nem egyértelmű tervezés, na ezek szoktak ált. kimaradni.

[ Szerkesztve ]

-

(#5058) zsolt_64 válasza ricsip (#5057) üzenetére


zsolt_64
senior tag

Aham..
Mindig csodálkoztam mennyire kevés alkatrész van 1 ilyen panelon.
DE: a qrwa annyát az össze ilen mérnök+manager buznyáknak, mert:
1.a termék doboza csicsás láthatólag minőségi nyomdai munka (jó drágán) amit 1 után kihajítasz.

2.a ház minőségi húzott, eloxált alumínium
3. használhatalan csavarhúzó és plusz műanyag tartó vacak , ami sosem használok, mert viszolygok merevlemezt élére állítva üzemeltetni. (ezek is repülnek a szemétbe a dobozzal együtt)

Namost ebből lehetne 1-2 dolcsit lefaragni és a lényegbe beépíteni hogy tartósabb legyen.
De végül is nekik volt igazuk, az évek során vettem 3 merevlemezt és 6 külső meghajtót :W
rohaggyanak meg.

U.I. Akkor végülis ezekszerint hogy áramtalanítva vannak a kapcsolós elosztóval az jó stratégia. Mióta ez van azóta nincs meghibásodás.
Érdekes hogy 2.5 meghajtónál ilyen meghibásodásom még sosem volt, pedig volt ami folyamatosan ment , mert routerre volt kötve és nas funkciót látott el.

[ Szerkesztve ]

(#5059) ricsip válasza zsolt_64 (#5058) üzenetére


ricsip
addikt

A rendszeres ki-bekapcsolást sem szeretik, akkor már inkább jobb ha hosszabb ideig megy egyhuzamban és csak akkor kapcsolják ki, ha utána tartósan nincs használatban. Sajnos az elektronika már ilyen tudomány :)

-

(#5060) Ðávid


Ðávid
aktív tag

Sziasztok!

Vettem egy ilyen eszközt: [link]. Nézőpont kérdése, hogy külső háznak hívjuk, aminek extrái vannak vagy csak simán portreplikátornak. Az lenne a kérdésem, hogy belefér-e még ebbe a fórumtémába, hogy írjak róla pár szót?
Nagyon alapszinten sebességet is mértem a CrystalDiskMarkkal. Az eredményeket tudom mellékelni és néhány képet az eszközről és arról, amit mellé kaptam.

(#5061) King Unique válasza Ðávid (#5060) üzenetére


King Unique
titán

Hát ez valóban nem az a szokványos 2,5"-os külső ház, ami ennek a topiknak a témája. Viszont lényegében többek között ez is egy USB-s tárolóeszköz, amibe 2,5"-os HDD/SSD meghajtó helyezhető és használható USB 3.X csatlakozással, vagyis ilyen formában már kapcsolódik a topik témájához.

Ha beszámolót akarsz írni, akkor azt lehet ide a topikba pl. ilyen rövid formában, megadva a lényeges adatokat a téma összefoglalóban lévő információs táblázathoz igazodva, az is elég lehet. Ha egy rövid tesztet, akkor azt, illetve a szintetikus sebességeredményeket + egyéb teszteket lehet pl. az ezen és ezen hozzászólásban lévő módon. Ha átfogó tesztet pl. ezen és ezen bejegyzések mintájára, akkor azt viszont (személyes) logout bejegyzésként célszerű megírni, majd utólag linkelni a topikban pl. ilyen / ilyen formában. Ami azért is előnyös, mert utólag is bármikor lehet szerkeszteni, javítani, pláne a személyes bejegyzést. + Ha SSD-vel lesz tesztelve az eszköz, akkor ott USB-n az UNMAP (TRIM) működése is lényeges lehet, azt is célszerű letesztelni.

Előre is köszönjük! :R

[ Szerkesztve ]

(#5062) Ðávid válasza King Unique (#5061) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Köszönöm a részletes iránymutatást! :R A linkeltek alapján fogok eljárni. A hétvégén lesz is időm rá. Hamarosan jön a beszámoló.

(#5063) Ðávid válasza Ðávid (#5062) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Ahogy ígértem, egy kis beszámoló következik az iTec portreplikátoráról. Néhány napja érkezett meg, nagyon sokat még nem használtam, de eddig elégedett vagyok vele.

Az összefoglaló táblázata alapján néhány tudnivaló:

Gyártó, modell: iTec C31HDD4KDOCKPD (gyártói oldal, adatlap PDF, kézikönyv)
Chip: JMicron JMS578
UASP: igen
SATA chip: SATA I/II/III
Interfész: USB 3.0
Csatlakozó: USB Type C
Külső ház anyaga: alumínium (teljesen)
HD Sentinel támogatás: igen
HDD leállítás leválasztásakor: ezt nem próbáltam, mert SSD került bele
Csavaros HDD rögzítés: igen
HDD maximális magassága: 9,5 mm
Maximális HDD kapacitás: nem találtam erre vonatkozó információt
Tartozékok: USB Type C kábel, gumitalpak, USB Type C -> Type A átalakító, csavarhúzó, felhasználói kézikönyv
Árkategória: nagyon drága (kb. 20 ezer forint)

A sebességmérést egy Crucial MX500 1 TB-os SSD-vel végeztem: [kép]

HD Sentinel képek: [kép] [kép] [kép]

TRIM: [kép]

Néhány kép a házról:
a csomagolás majdnem teljes tartalma (a gumitalpak és a kézikönyv lemaradt): [kép]
csatlakozók a két oldalán: [kép] [kép]
belső: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
burkolat: [kép] [kép] -> A második képen látszik, hogy a burkolat rögzítőcsavarjai fölé kell ragasztani a gumitalpakat.
gumitalpak: [kép]
összehasonlítás két másik külső házzal: [kép] [kép]
kép működés közben a visszajelző fényekről: [kép]

Akit esetleg érdekel, felsorolom a többi chipet is, ami a NYÁK-on található:
VIA VL170: USB és DisplayPort jelek szétválasztása
Parade Technologies PS176: DisplayPort jelek HDMI-re alakítása
Fresco Logic FL7102-2Q0: Power Delivery vezérlő
Genesys Logic GL3523-S: USB 3.0 (3.1 Gen 1) hub vezérlő integrált Type C funkciókkal
Genesys Logic GL3224: SD kártyaolvasó

(#5065) King Unique válasza Ðávid (#5063) üzenetére


King Unique
titán

Tehát akkor ez egy USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 adatátviteli sebességet biztosító multifunkciós eszköz, ahol USB-C port, fizikai csatlakozó lehet USB 3.0 alapon is, nem kizárólag csak USB 3.1 Gen 2, meg USB 3.2 Gen 2x2 alapon. Bár az egyik USB-C / Type-C portnál USB 3.1-et írnak több helyütt, de az nem teljesen világos, hogy Gen 1 / Gen 2 típusú-e. Az viszont biztos, hogy a JMS578 chip Gen 1-es, vagyis USB 3.0-s, a max. adatátviteli sebesség is annak megfelelő lesz, ami a CDM teszt eredményén is látszik. Aztán ha gyárilag 1 db USB-C - USB-C kábelt mellékeltek hozzá, akkor azt gondolom az előlapon lévő USB-C porthoz kell csatlakoztatni, a hátlapon lévő USB-C portok töltésre valók. Illetve a DC IN talán külső tápadapter csatlakoztatásához, legalábbis a felhasználói útmutató említi + gyártó weboldalán lévő kép szemlélteti, viszont adaptert gyárilag nem mellékelnek. Bár a LED-ek fényét szemléltető képen az előlapi portoknál pont nincs csatlakozás, vagyis akkor a hátlapon lévő USB-C portok valamelyikéhez lehet csatlakoztatva az USB-C kábel. A Type-A / USB-A port meg talán afféle USB-hub funkciót láthat el, ahhoz lehet csatlakoztatni egyéb USB-s eszközöket, vagy eleve azt használni az USB-C helyett. Esetleg ezekről is lehetett volna írni egy keveset, mert nem teljesen világos egyik-másik része.

Az UNMAP/TRIM működésénél a TrimCheck program kimenete lett volna a lényeg, de ha PowerShell alatt lefut rendben a külső SSD-nél a manuális optimalizálás (TRIM), akkor elvileg támogatja.

Maga az eszköz, dokkoló állomás egyébként korrektnek tűnik, a full fém kivitel, a HDD/SSD csavaros rögzítési lehetősége, a többféle port és csatlakozási lehetőség (USB-A, USB-C, SD, HDMI) is mind előnyösek. + Még gumitalpakat is melléknek, meg az USB-C kábelhez USB-C - USB-A adaptert, ha olyan géphez kellene csatlakoztatni, amin nincsen USB-C port. Az ára egy hagyományos 2,5"-os külső ház árához képest nyilván húzós, ellenben a multifunkcionalitásához, tudásához képest már nem feltétlen.

Érdekességképpen az a másik 2 külső ház a mellékelt képek (1, 2) alapján ránézésre az ICY BOX IB-252StU3 és az Ewent EW7034 lehet, bár az utóbbi nem teljesen biztos.

Köszönjük a korrekt beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5066) Ðávid válasza King Unique (#5065) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Nagyon szívesen, remélem másoknak is hasznára válik! :R

Igen, az egyik ház a szemléltető képen ICY BOX IB-252StU3, a másik viszont egy Logilink UA0115. Utóbbiból az elmúlt években hármat is vettem magamnak és egyet a páromnak. Amikor az elsőt vettem, akkor az itteni összefoglaló táblázat alapján választottam és nem bántam meg.

Az említett TrimCheck-et lefuttatom és írok szívesen pár szót még az eszközről.

[ Szerkesztve ]

(#5067) Ðávid válasza Ðávid (#5066) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Ahogy ígértem, lefuttattam a TrimChecket. A következő eredményt kaptam: [kép]. Mondjuk érdekes, mert a HD Sentinel szerint fut a TRIM.
A csatlakozókról magyarázó kép: [kép].

Az SD kártya melletti két USB aljzat további eszközök csatlakoztatására szolgál. Ez az esetemben például egy Type A és egy Type C pendrive-ot jelent. Amennyiben viszont inkább egy másik Type A eszköz kapcsolódna, akkor lehet használni a mellékelt átalakítót: [kép].

A másik oldalon a DC IN feliratú csatlakozón keresztül lehet töltőt rádugni. A PD jelzésű pedig a gazdagép (PC, laptop, táblagép, telefon) irányába biztosítja a kapcsolatot és amennyiben a DC IN-be csatlakozik töltő, akkor tölti is az eszközt. Ennek mondjuk a telefonok, táblagépek és az újabb, Type C töltésre képes laptopok esetén van jelentősége.

Azt el is felejtettem a múltkor írni, hogy csavarból két darabbal többet adtak, gondolom, hogy legyen tartalék is.
Nagyon elégedett vagyok ezzel az eszközzel. Nem olcsó, de cserébe messze többet tud, mint egy átlagos 2,5"-es külső ház. Közben belefutottam egy másik hasonló port replikátorba, amibe viszont M.2-es formátumú NVMe SSD-t lehet tenni: [link].

[ Szerkesztve ]

(#5068) King Unique válasza Ðávid (#5067) üzenetére


King Unique
titán

Itt a TrimCheck esetében nem lett lefuttatva a teszt 2. része az eredmény megtekintéséhez (példa), az a lényeg, illetve az előzőleg linkelt hozzászólásban is le van írva. Az, hogy a HDS szerint működik a TRIM, az USB-s meghajtóknál nem feltétlen jelenti azt minden esetben, hogy ténylegesen is, ami egy korábbi bejegyzésben szemléltetve van.

Ez a magyarázó ábra nagyon hasznos, amit készítettél, ezen egyértelműbben látszik melyik port mire való, mint a gyártó weboldalán lévő képen. Illetve itt az nem volt teljesen tiszta, hogy a gazdagéphez melyik porton csatlakoztatva történik az adatkapcsolat, de akkor ezek szerint a HDMI port mellett lévő USB-C PD port szolgál erre. Ahol ha a DC IN jelzésű USB-C porthoz töltő van csatlakoztatva, akkor az USB-C PD port adatkapcsolat biztosítása mellett tölteni is képes a gazda hardvert, pl. laptopot, tabletet, stb.

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#5069) atsil


atsil
tag

Sziasztok!
Van egy ilyen SATA to USB 3.0 átalakítóm.
https://www.delock.com/produkte/G_61757/merkmale.html
Úgy tűnik ASMedia ASM1051, VID: 174C, PID: 55AA
Az a gond, hogy a trim nem működik a rácsatlakoztatott SSD-vel.
Megoldható firmware frissítéssel, hogy a trim működjön? Ha igen tudnátok firmware-t linkelni?
Köszönöm

(#5070) King Unique válasza atsil (#5069) üzenetére


King Unique
titán

Miért, hogyan lett tesztelve a működése, a korábbi hozzászólásban említett módon? Aztán mit jelent az, hogy úgy tűnik, hogy ASM1051, megnézted fizikai szemrevételezéssel? Csak mert a VID: 174C, PID: 55AA lehet ASM1053(E), ASM1153(E), de akár ASM1351 chip is, bár az utóbbi kizárható, ha csak USB 3.0-s az adapter.

Egyébként pl. az USBDev weboldalán vannak firmware-ek különféle ASMedia chipekhez, de hogy az adott chipnél pontosan melyik firmware tartalmaz TRIM/UNMAP támogatást (ha van ott ilyen egyáltalán), az hirtelen passz. Meg az ilyen külső forrásból származó firmware-ek használata amúgy is csak saját felelősségre javasolt!

Amúgy meg lehet jobban jársz, ha inkább olyan külső házat, vagy adaptert veszel és használsz, amelynél alapból működik USB-n az UNMAP (TRIM). A téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében említve vannak ilyenek, illetve pl. az AXAGON kínálatában vannak jó ár-érték arányban ilyen USB-s külső házak és adapterek egyaránt.

[ Szerkesztve ]

(#5071) atsil válasza King Unique (#5070) üzenetére


atsil
tag

Próbáltam a TrimCheck programmal, második futásra ugyanazt az adatsort olvasta vissza, nem pedig nullákat, illetve a "defrag D: /L /U /V" is azt írta, hogy a trim nem támogatott.
Linux-on az "lsusb" parancs kimenetéből írtam ki, hogy ASM1051, VID: 174C, PID: 55AA. Fizikai szemrevételezés nem volt, nem szeretném szétvágni az átalakítót.

Köszönöm a linkeket az AXAGON-os adapterhez, lehet veszek onnan egy trim-es verziót, csak azt gondoltam, hogy egy "egyszerű" firmware update-el meg tudom oldani, de ezek szerint ez nem is olyan könnyű.
Egyébként, ha trim nélkül használom az SSD-t, akkor hamarabb is megy tönkre, vagy csak lelassul idővel?

(#5072) King Unique válasza atsil (#5071) üzenetére


King Unique
titán

Windowson értelemszerűen NTFS-re formázva kell tesztelni a külső SSD-t, ahol ha a TrimCheck program szerint nem működik az UNMAP (TRIM), valamint a manuális meghajtóoptimalizálás sem fut le, hibát dob, + HDD-ként ismeri fel a külső SSD-t és standard defragot akar rajta futtatni (példa), akkor tényleg nem működik.
Az lsusb parancs kimenete nem minden esetben tükrözi a valóságot a chip típusáról, amiről itt is volt szó korábban. A VID: 174C, PID: 55AA alapján nyilván ASMedia, az stimmel, viszont az ASM1051 nem 100%-ig biztos.

Az ATA TRIM, illetve USB-n az SCSI UNMAP parancs támogatása azért lehet lényeges, hogy pl. ne lassuljon be idő előtt a külső SSD, annak írási sebessége. De ha az SSD-nél kellően hatékony a Garbage Collection, akkor az kompenzálhatja egy szintig a UNMAP (TRIM) hiányát, illetve magától a használattól, annak intenzitásától is függ, hogy mennyire lesz rá szükség, Viszont ettől függetlenül az ideális USB-s használatnál is nyilván a működő állapot.

[ Szerkesztve ]

(#5073) atsil válasza King Unique (#5072) üzenetére


atsil
tag

Köszi még egyszer. Kipróbáltam az AXAGON átalakítóval és azzal működik a trim.

(#5074) RVR400 válasza ricsip (#5049) üzenetére


RVR400
veterán

Verizdöteszt? :)

(#5075) ricsip válasza RVR400 (#5074) üzenetére


ricsip
addikt

Hazudtam, még nem csináltam meg. Röstellem magam. Folyamatban lesz, 1-2 hét... :)

-

(#5076) tpeter77


tpeter77
addikt

sziasztok,

Hurcolászós, külső fémből készült 2.5" HDD házat keresek.
2TB mobil vinyó megy bele, lehetőleg ne parkoltassa a hdd-t, mert megosztott tartalom lesz rajta.
Mit ajánlanátok? Árkeret legyen 5k alatti.

(#5077) King Unique válasza tpeter77 (#5076) üzenetére


King Unique
titán

Ha merevlemez ügyben a téma topikjába írt kérdésed alapján leginkább 7 mm magas HDD jön szóba, akkor arra vonatkozóan egy másik válaszban le van írva, hogy mire érdemes figyelni a 2,5"-os külső házaknál. + Egy hasonló kérdésben és az arra adott válaszban vannak konkrét példák 7 mm magas merevlemezhez (is) passzoló külső házakra. De lehet akár más modellt is választani, nem muszáj okvetlenül azokat. Viszont mivel a kínálat elég nagy, ezért ilyenkor célszerű pontosítani, bővebben részletezni az igényeket, hogy célirányosan annak megfelelően lehessen ajánlani. Példák: [link], [link].

A fejparkoláshoz meg egyébként semmi köze nincsen a külső háznak, mivel az HDD specifikus, szükség esetén kikapcsolni is annál lehet, meg lehetőleg SATA-s csatlakozás mellett, lásd a téma topikjában + egy másiknak az összefoglalójában leírtakat. Az USB-s külső ház max. az alvó mód működésében lehet érintett, amiről ebben és a másik külső házas társtopikban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#5078) tpeter77 válasza King Unique (#5077) üzenetére


tpeter77
addikt

2TB méretű Toshiba L200 ami 9.5mm vastag. Ez szimpatikus. A parkolás más téma, az másik topikba tartozik.
A kinézett hdd-hez keresek csavaros rögzítésű külső aluminium házat amibe 9.5mm vastag lemez rögzíthető.
Icy Box Fekete 273StU3 az csavaros, de az LC-POWER LC-25U3-Becrux is szimpi, de nem tudom, hogy abba hogy rögzül a hdd.
Ha ezeknél jobbat tudtok ajánlani olcsóbban, kérem írjátok meg. Köszönöm.

(#5079) King Unique válasza tpeter77 (#5078) üzenetére


King Unique
titán

Azokból igen, csak az L200 ami 9,5 mm magas. A parkolást viszont leginkább pont az egyes WD és Seagate merevlemezeknél lehet a gyártó szoftverével SATA-s csatlakozásnál kikapcsolni, lásd az előző válaszban linkelt leírásokat. Már ha okvetlenül a kikapcsolása a cél, mert nem feltétlen muszáj minden esetben, meg a parkolások számára általánosan 600 ezres névleges limit van megadva 2,5"-os merevlemezeknél, ami azért nem kevés.

Mindkét említett külső házba tehető 9,5 mm magas HDD, ahol az IB-273StU3 esetében adott oldalt a csavaros rögzítés lehetősége, viszont ahhoz csavart gyárilag nem mellékelnek az egyes beszámolók alapján. Az LC-25U3-Becrux külső háznál meg a 4 db csavar csak az elülső és hátsó zárófedelet rögzíti a házhoz, de a hátsónál van szivacs, ami megtámasztja a merevlemezt és ezáltal stabilan rögzül benne. Ez az alábbi tesztnél is látszik a képeken, igaz ott SSD van benne.
Ha olyan külső ház kell, aminél adott belül a HDD/SSD csavaros rögzítési lehetősége, akkor pl. a LogiLink UA0115 és az Ewent EW7034 jöhet szóba, ahol mind a kettő full alumínium, külön be/ki kapcsolóval ellátott, stb. Bár ezek nem a legolcsóbbak, pl. az előbbi is 6(+) ezer körül van, de ha belefér az anyagi keretbe, akkor jó választás lehet.

[ Szerkesztve ]

(#5080) tpeter77 válasza King Unique (#5077) üzenetére


tpeter77
addikt

sziasztok,

Megrendeltem az I-TEC MySafe AluBasic Advance külső hdd házat, és a belevaló HDD-t.
Köszönöm annak, aki segített!

(#5081) FÖNÖK


FÖNÖK
tag

hi! lehet hogy nem ide tartozik.
Vettem egy Transcend 2TB külső merevlemezt.TS2TSJ25H3B
2 NTFS partició van rajta.
asztali Win7 alatt usb2 kapcsolattal nem enged rá másolni, azt irja a rendszer hogy hiba. Néha ugyan enged rá másolni teljesen random módon, de többnyire nem. A visszajelző led folyamatosan villog mintha valami használná és belassul a rendszer. Ha újra indítom a rendszert az alaplap bejelentkező képernyőjénél nem jutt tovább, pedig ssd van beállítva bootra.
- laptop Win10 alatt usb3 kapcsolattal enged másolni és törölni de a led ugyanúgy folyamatosan villog.
van egy ugyanilyen típusú 1tb vinyóm ami tökéletesen és gyorsan működik mindét rendszeren. Ennél csak akkor villog a led ha történik is valami pl. másolás
Nem tudom van-e jelentősége de az USB B type (ami vinyóba van bedugva az 1 TB-osnál fekete a 2 TB-osnál kék)
Mit vagy hogy kell tennem hogy ne szívjak vele?
Aki tud kérem segítsen. köszönöm

''fekvenyomásnál a helytelenül megválasztott súly az este könnyen diszkóbalesethez vezethet''

(#5082) ricsip válasza FÖNÖK (#5081) üzenetére


ricsip
addikt

Én leginkább azt deríteném ki, pontosan milyen típusú és képességű USB kábellel próbálkozok USB2 v. USB3: a csatlakozókban levő érintkezők eltérő darabszámúak az USB3-nál, hiába hasonló külsőre a csatlakozó felépítése

https://en.wikipedia.org/wiki/USB_hardware#Connectors

[ Szerkesztve ]

-

(#5083) King Unique válasza FÖNÖK (#5081) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik 2,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik, nem gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezekkel. Az utóbbi témának van külön topikja, ami itt is már többször említve volt. Ahol egyébként már kaptál választ ugyanerre a kérdésedre, folytatni is majd ott kellene a témát, nem itt. Meg 1 kérdést elég egyszerre 1 topikban feltenni. Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#5084) FÖNÖK válasza ricsip (#5082) üzenetére


FÖNÖK
tag

köszönöm

''fekvenyomásnál a helytelenül megválasztott súly az este könnyen diszkóbalesethez vezethet''

(#5085) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nem teljesen a topik témája, de nem találtam msata adaptererekhez/házakhoz külön topikot. Van egy bontásból származó intel msata SSD-m ("ssdmaexc024g3h" típusjelzés), gondoltam futhatna róla a raspberry 4 rendszere egy USB-s adapterrel.

Az efféle <15$-os adapterek vajon használható/megbízhatóak lennének 7/24 munkára? Tudhat egy ilyen pl TRIM-et, vagy ahhoz valami komolyabb kell?

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5086) Kaci84


Kaci84
őstag

Sziasztok, vettem egy külső dobozt raktam bele egy gyors SSD-t. C-C kábelt kaptam hozzá. Viszont az egyik gépemen nincs C csati és a VGA-n sincs. Ezért elkezdtem használni az egyetlen A-C csatis kábelt amit itthon felleltem a Galaxy S9 töltő kábelét. Viszont azzal csak 50MB/s körüli értékeket kapok. Igen a piros USB-be tettem. Jól sejtem, hogy a kábel a hibás? Ha tényleg az furcsállom, hogy egy 200+ telóhoz amiben baromi gyors tároló van ilyen hurka kábelt adnak.
A másik gépen ahol van C a saját kábelével sokszáz MB/s a sebességek.
Ha a kábel a hiba honna és milyent javasolt venni? Oké tudom 3.1-C kábel kell. Viszont melyek a megbízható márkák, illetve melyik árkategória ami megfelelő minőség?
Alzánál Premium Cord kábelt találtam C-3.2, 1650-ért 2 év garival.

[ Szerkesztve ]

(#5087) King Unique válasza Kaci84 (#5086) üzenetére


King Unique
titán

Itt tippre inkább az lehet a gond, hogy az okostelefon Type-C kábele csak USB 2.0-s, nem USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) / Gen 2, azért limitálódik az adatátviteli sebesség USB 2.0-s szintre. Ez esetben a megoldás értelemszerűen egy USB 3.X kábel használata a megfelelő adatátviteli sebesség eléréséhez. A milyen kábelt vegyek viszont nem ennek a topiknak a témája, itt a külső házakról - aminek amúgy a típusa a jelen esetben nem derült ki - esik szó. De elvileg az említett kábel megfelelhet a célra, elvileg.

(#5088) t72killer válasza t72killer (#5085) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

B lehetőség: veszek egy ilyen msata->SATA átalakítót (feltételezem ezt nemigazán lehet elszúrni)+egy elterjedtebb sata házikót. (<<az ebben lévő JMS578 vezérlő állítólag nem áll a trim útjába)

#5087: Az s9 USB-je elvileg 3.1gen1 (3.0)

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5089) King Unique válasza t72killer (#5085) üzenetére


King Unique
titán

Elfér a kérdés ebben a topikban, viszont itt mSATA helyett inkább M.2 SATA külső házakkal van tapasztalat (példa). Amiket linkeltél, azokkal viszont nincsen, ezért sem megerősíteni, sem megcáfolni nem igazán lehet itt, hogy mennyire lennének jók az említett célra. Ha olyan kell, aminél biztosan működik USB-n az UNMAP (TRIM), akkor általánosan pl. az AXAGON kínálatában érdemes nézelődni, de hirtelen ott is csak M.2 SATA modellt találni ilyen paraméterekkel. A másik hozzászólásban említett külső háznál a JMS578 chip nem feltétlen garancia az UNMAP (TRIM) működésére, annál a feltétel, az UASP támogatása teljesül(het), ellenben a tényleges működés már firmware függvénye.

(#5090) t72killer válasza King Unique (#5089) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Köszi:R Ami még felmerült az orico 2521u3 aprópénzért - bár a NS1068X vezérlő kicsit "egzotikusnak" hangzik. Nem tudom nem zavar-e be az auto sleep az OS-futtatásba.

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5091) King Unique válasza t72killer (#5090) üzenetére


King Unique
titán

Az ilyen külső házaknál az automatikus alvó mód rendszerint X perc teljesen inaktív állapot után értendő, amiről ebben és a másik külső házas társtopikban is volt szó. Vagyis ha OS fut róla, illetve a benne SSD-ről, amin így folyamatosan olvasási/írási műveletek vannak, akkor nyilván nem vált készenléti állapotba. Max. üresjáratban, X perc (pl. 10) teljesen inaktív állapot után tudna, de gondolom szükség esetére vannak abban az OS-ben energiagazdálkodási beállítások, + beállítható lejátszás, torrent stb. az olvasási/írási műveletek további fenntartásához.
Valamint még mielőtt kérdés lenne, nem, ezzel az ORICO 2521U3 külső házzal jelenleg pont nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, ellenben a gyártó egyes más modelljeivel igen. A Norelsys NS1068X chip nem feltétlen a legismertebb, de attól még működhet jól. Nekem is van NS1066 chipes külső házam (teszt) és nincs vele működés terén gond.

[ Szerkesztve ]

(#5092) Kaci84 válasza King Unique (#5087) üzenetére


Kaci84
őstag

Értem és köszönöm. Viszont talán lenne olyan topic, hogy milyen kábelt vegyek a külső házamhoz? Ha elvesztem a csavart belőle akkor meg a "milyen csavart vegyek topicot keressem fel? Nem tudom miért akkora gond, hogy itt tettem fel. Ha meg nem a kábel a gond akkor meg a milyyen kábelt vegyek topickban csesznek le.

(#5093) King Unique válasza Kaci84 (#5092) üzenetére


King Unique
titán

Mivel ebben a topikban elsődlegesen a külső házak a téma, ezért a pontosan melyiket is elsődlegesen értelemszerűen arra vonatkozóan lehet fejtegetni. USB-kábelt, adaptert stb. max. általánosan, meg pl. a csatlakozók típusa alapján lehet ajánlani (példa). Viszont hogy a sok közül pontosan melyik Type-C kábel, adapter a jó, a legjobb, azt nem feltétlen, mivel nem kifejezetten ennek a topiknak a témája.
Az USB 3.X adatátviteli sebesség eléréséhez egyébként mind az eszköz (külső ház), mind az USB-kábel, mind a gazda hardveren (gépen) lévő USB-port, mind az OS felől kell az USB 3.X támogatás. Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, akkor nem fog összejönni, illetve ha csak USB 2.0-s, akkor az adatátviteli sebesség is annak megfelelő lesz.

(#5094) t72killer válasza King Unique (#5091) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az ns1068x-re konkrétan panaszkodtak málnás körökben, úgyh nem fogom forszírozni:R.

A noname kategóriából ennél a kábelnél álltam még meg, szimpatikus az extra usb táp, uis egyáltalán nem biztos, hogy a Pi-t etető tápegység még pluszban egy nagyobb ssd-t vagy vinyót is elbírna. Persze a benne lakó chipről semmi infó...

15 évvel ezelőtt volt hasonlóm ATA kivitelben, az anno pár hónap alatt kinyírta a winyót - nem tudom mennyit fejlődtek azóta:))

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5095) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

nna, abbahagyom a vergődést, kipróbálok egy Digitus DA-71105-öt :R, kvázi aliexpress-es árakon kapható €urópában

Jms578as elvileg:R

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5097) King Unique válasza t72killer (#5094) üzenetére


King Unique
titán

Mármint gondolom valami külföldi fórumon, mert a téma itteni topikjában nem dobott rá találatot a kereső. Illetve ha esetleg valakinél volt is, ott sem mindegy az RPi esetében milyen OS, milyen kernel, NS1068x chipnél milyen firmware, stb., pont ezért nem feltétlen lehet ezt általánosítani. Amúgy meg annyira nem meglepő, mármint az ilyen "egyéb", másodlagosan támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben... Az elsődlegesen támogatottnál (PC, Mac + desktop OS) nyilván kevésbé szokott probléma lenni, ott inkább garantálható a megfelelő működés, kompatibilitás, stb. + Mint gazda hardver, egy PC, laptop, illetve az azokon lévő USB-portok is nyilván előnyösebbek, stabilabbak lehetnek tápellátás szempontjából, mint egy ilyen kis mini PC akármin.

A linkelt SATA-USB adapternél pont nem Y-kábeles megoldás van, mint a másik képen, nem világos honnan jött az, hogy olyan. + Azt a másik téma topikjában is írták, hogy egy dolog az Y-kábel és egyszerre 2 db USB-port használata, ha maga a gazda hardver (RPi) elégtelen a megfelelő tápellátás biztosítása szempontjából és nem bírja a tápegysége. Ez esetben vagy eleve külső tápos 3,5"-os tárolóeszközt, esetleg dokkolót kell használni, vagy a 2,5"-os esetében külső tápellátást alkalmazni, esetleg egy aktív USB-hubot közbeiktatni, lásd egy másik válaszban leírtakat. Bár egy 2,5"-os / mSATA / M.2 SATA SSD kevesebb energiát igényelhet a működéshez, mint egy 2,5"-os SATA HDD, ezért az előbbi esetében nem feltétlen lehet szükség az imént vázolt esetnél külső tápellátásra.

Itt a topikban azokkal a külső házakkal van tapasztalat, amelyekről érdemben szó esett a hozzászólásokban, valamint szerepelnek a téma összefoglalóban, ami azért nem kevés modell. Ha ezek közül egyik sem felelt meg számodra, akkor kipróbálható az említett DA-71105 külső ház is, bár ez egyrészt 2,5"-os SATA HDD/SSD meghajtókhoz való, nem az eredetileg említett mSATA SSD-khez. Másrészt attól, hogy JMS578 chip van benne, az még nem feltétlen garancia USB-n az UNMAP (TRIM) támogatására, működésere. :N Az főleg USB-chip firmware függvénye, mint már említve volt. Ha olyan külső ház kell, aminél biztosan támogatott, akkor már említve volt az AXAGON kínálata és annak egyes modelljei (példák), azoknál a gyártó is egyértelműen feltünteti a TRIM/UNMAP támogatását, míg a Digitus esetében nem. :)) Valamint az, hogy maga a külső ház támogatja az említett funkciót, az önmagában még nem feltétlen elég, mivel az OS-nek is támogatnia kell. Ahol pl. az egyes Linuxok, illetve kernel-verziók esetében szükség lehet utólagos beállításokra (példa) a tényleges működéshez. Továbbá a másik téma topikjában feltett kérdéshez meg annyit, hogy a működést nyilván SSD-vel lehetne, kellene tesztelni, nem HDD-vel. Windowson az alábbi módszerrel célszerű, Linuxnál meg pl. az ezen cikk végén vázolttal, + lekérdezni a működést xy paranccsal + az fstrim futtatásával (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#5098) t72killer válasza King Unique (#5097) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Igen, messze jutottunk az eredeti felvetés USB-mSATA házikótól :B , csak közben elgondolkodtam, hogy van itthon egy rakat 2.5"-os winyó és egy 2.5"-os adapter/rack megtoldva egy filléres msata->sata adapterrel sokkal több eszközt szolgálna ki.

Az Y-kábeles kép arról a linkről van, amit linkeltem, "color" opciónál kell kiválasztani a négy termékverzió közül. Értelemszerűen a plusz táperet nem a Pi etetné (nem sok értelme lenne, uis azonos tápáramkörön van a 4 port), hanem egy extra USB-s tápegység. Raspberry specifikus probléma, hogy elképzelhető olyan forgatókönyv, ami a külsőleg tápolt winyón keresztül még rátölt a Pi-re, ami nem szerencsés, ha ilyet használok pl egyszer-egyszer 3,5"-os winyót ráakasztva, utánájárok a dolognak (pl hegesztek egy diódás kábelt).

Igen, a trim-támogatás említése a termékleírásban mindenképp pozitívum :R. Bár az amazonos review-k is nagyon informatívak tudnak lenni, a fentebb linkelthez mm-re hasonló Eluteng kábel alatt olvasom, hogy az aktuális verzióval megy a Trim és az UASP Raspberryn, lehet mégis ez lesz az első kipróbálandó.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5099) ChRiS_RS


ChRiS_RS
aktív tag

Sziasztok,

kicsi ötletelésben kérném a segítségeteket, hogy egy RaidSonic ICY BOX IB-254U3 házba szerelt 480GB-os SSD-t miért nem látnak a céges HP laptopok, (A lemezkezelőben sem jelennek meg.) ugyanakkor az asztali gépek vidáman felismerik? :F
A laptopok egyik USB portja sem ismeri meg, tiltás nincs rajtuk.

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5100) King Unique válasza ChRiS_RS (#5099) üzenetére


King Unique
titán

Ha az asztali PC-ken lévő Windowsok (7/8.1/10/egyéb?) gond nélkül kezelik, akkor elvileg nem a külső ház, nem az USB-kábel, nem az SSD a hiba forrása, hanem bizony a céges laptopok, ott nem stimmel valami.
Viszont az utóbbiaknál nem derült ki, hogy milyen USB-porthoz (USB 3.X javasolt a megfelelő tápellátás miatt) van csatlakoztatva az eszköz, a port aljzata és a külső ház kábelének csatlakozója között megfelelő-e az érintkezés, ha nem akkor a kábel újracsatlakoztatása/mozgatása + másik port / másik kábel ki volt-e próbálva, a laptopokon futó Windowsok más USB-tárolóeszközöket (pl. másik külső HDD/SSD, pendrive) felismernek és kezelnek-e, stb.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.