Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5903) King Unique válasza Remekelek28 (#5899) üzenetére


King Unique
titán

Ez eleve egy SATA-s külső ház alapvetően 3,5"-os SATA HDD-khez - amely témának amúgy eleve van külön topikja - , nem pedig M.2 PCIe NVMe SSD-khez.
Egy ilyen külső házban M.2 PCIe NVMe SSD-t alapesetben nyilván nem lehet csatlakoztatni és használni. Max. esetleg talán tákolással, egy megfelelő átalakító adapter beépítésével lehetne megoldani, már ha van olyan egyáltalán SATA helyett PCIe NVMe alapon, meg működne-e egyáltalán ilyen felállásnál.
Ha ez a Coolink küső ház csak USB 2.0-s, akkor pláne nem sok értelme van ebbe NVMe SSD-t tákolni, mivel az USB 2.0 nemhogy egy NVMe SSD, de még egy SATA SSD, sőt még egy SATA HDD adatátviteli sebességét is jelentősen visszafogja.

Ha 2280-as M.2 PCIe NVMe SSD-hez kell egy USB-s külső ház, akkor logikusan adja magát ahhoz való külső házat vásárolni (példák), normál esetben nyilván ezen megoldás javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#5904) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Találkozott valaki furcsasággal, hogy valamilyen USB-ről (pendrive) bootoló programot indítva (esetemben WinPE Macrium Reflect rendszermentő) nem látja a csatlakoztatott külső lemezt az egyik rack-ben, míg egy másik rack-ben már látja? Semelyik USB portban, 3 különböző gépen néztem.
Rendszerek alatt normálisan működik.
Ebben is megint pont a pár éves EWENT EW7044 2,5" SATA USB 3.1 a problémás és a régi USB 2 Coolinkben meg simán látszódik a lemez még akkor is, amikor már betöltött pendrive-ról a Macrium és közben csatlakoztatom.
Először az USB3-ra gyanakodtam, de a pendrive is USB3, amiről indítom a programot.

(#5905) King Unique válasza Krystal_s (#5904) üzenetére


King Unique
titán

Ez a "nem látja a csatlakoztatott külső lemezt" nem derült ki, hogy pontosan mit jelent, mármint a WinPE környezetben csak a Macrium Reflect program nem listázza ki a külső meghajtót, vagy a fájlkezelőben és a parancssorban sem jelenik meg.
Alapesetben akkor szokás csatlakoztatni az USB-s külső meghajtót, ha már betöltött a pendrive-ról a Macrium Reflect WinPE rendszer, vagyis annak normál esetben nem kellene gondot okozni a detektálásnál.
Ha elsőre nem ismeri fel a WinPE rendszer a csatlakoztatott külső meghajtót, akkor ilyenkor meg lehet próbálni a programon belül a "Refresh" opcióval a meghajtólista frissítését, ha az nem használ, akkor az eszköz (külső ház) eltávolítását (kihúzását) és újracsatlakoztatását, a WinPE rendszer leállítását és újbóli indítását, stb.
Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan milyen WinPE-verzió alatt volt probléma, ahol a megfelelő USB 3.X támogatáshoz eleve WinPE 5 / 10 / 11 szükséges. + Az sem, hogy milyen programverzió volt használva, ahol a Macrium Reflect esetében a jelenlegi a 8.1.7401, a legutolsó ingyenes (free) pedig a 8.0.7279 verzió.

Ha ugyanabban az USB-portban és ugyanazon USB-kábellel próbálva a telepített Windows megfelelően detektálja a külső házat és ott rendben működik, akkor ez innentől értelemszerűen nem külső ház specifikus probléma, hanem Macrium Reflect WinPE specifikus probléma, ahol az utóbbi az azzal foglalkozó fórum, topik témája.

[ Szerkesztve ]

(#5906) Krystal_s válasza King Unique (#5905) üzenetére


Krystal_s
addikt

Szia!
Ezekkel néztem. 3 különböző gépen.
Macrium Rescue Media 8.1.7401 [PE10, x64]
Macrium Rescue Media 8.0.6392 [PE10, x64]
Macrium Rescue Media 8.0.6353 [x64]
Az előbb megint megnéztem. Akkor csatlakoztattam, amikor már betöltött a WinPe (Macrium).
A program nem látta.
Külön a WinPe parancssorban sem látta (diskpart, list vol) és a fájlkezelő sem.
Szerintem az usb3 Ewent külső ház nem tetszik neki, csak azt nem tudom miért. A másikat, ami usb2-es, azt simán látja a program is. (USB 3 portokban)

(#5907) King Unique válasza Krystal_s (#5906) üzenetére


King Unique
titán

Na és a program kezelőfelületén a "Refresh" opcióval a meghajtólista frissítése ki lett próbálva?
Nálam az nemrég megoldotta az olyan problémát 8.0.7279 [PE 11, x64] alatt, hogy a klónozásnál nem lehetett kiválasztani a megfelelő célmeghajtót, mivel elsőre ott sem detektálta a program az USB-n csatlakoztatott külső meghajtót.

(#5908) Marcsello31


Marcsello31
őstag

Sziasztok! Talán jó helyre kerültem mostmár a kérdésemmel, valaki segített nekem ide találni.
Van egy 512nvme "m2?!" ssd meghajtóm ami így néz ki:

Azt szeretném megkérdezni tőletek hogy, van e olyan adapter, lehet usbés és Sata átalakítós is amivel pcvel tudnám használni?! Találtam egy weboldalt ahol találtam egy usbés m2s adaptert.
az hogy kicsi és kocka alakú az ssd-m, nem gond, itt a lényeg hogy használni tudjam valamilyen módon.
[link]
Minden választ előre is köszönök! Ha tudtok ezen az oldalon pcx.hu találni hozzá valót,
vagy máshol a neten, azt megköszönném! :) .Még nem rendeltem semmit, keresgélek.

(#5909) King Unique válasza Marcsello31 (#5908) üzenetére


King Unique
titán

Tehát egy WD SN530 M.2 PCIe NVMe SSD-ről van szó, amihez az ORICO-PWM2 külső ház akkor passzol, ha a termék weboldalán leírtak alapján tényleg kezel M.2 PCIe NVMe SSD-ket is az M.2 SATA mellett, lásd a specifikációban a megfelelő modellszámokat (PWM2-G2, PWDM2-G2, PWEM2-G2).
Ha egyéb külső házak is érdekelnek M.2 PCIe NVMe SSD-hez, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőknek - azon kívül, hogy M.2 PCIe NVMe SSD-t (is) támogat - megfelelő külső ház kell.
Aztán remélhetőleg nem OEM SSD-ről van szó - a téma topikjában lehet érdeklődni afelől - , mert akkor viszont lehetnek gondok a külső ház felől történő támogatással. Példa: [link] + [link] + [link] + [link].

[ Szerkesztve ]

(#5910) Marcsello31 válasza King Unique (#5909) üzenetére


Marcsello31
őstag

Üdv! köszönöm hogy elolvastad, szerinted van remény arra, hogy találjak olyat ami jó is?
Megkérdeztem az ügyfélszolgálatost a pcxnél, elküldtem a fotókat, elmagyaráztam hogy mit szeretnék ő azt mondta hogy mennie kellene.
elvileg mennie kellene, hát meglátom, megnézem a linkeket.
:R

(#5911) Marcsello31 válasza King Unique (#5909) üzenetére


Marcsello31
őstag

Találtam egy képet mi szerint kompatiblis bele az általam itt megmutatott ssd ha halványan is, de ott a pipa a pici ssd mellett.
Megrendeltem még pár másik kütyü mellé, majd megírom,
kibiztosítottam magam mert vettem még egy akciós ssdét 512est, ha mégsem működne. Az adapter maga nem volt drága.
Szereték készíteni egy torrentes gépet letöltésekre, aminek alapja egy Raspberry lesz, oda kellene a külső usb, Nincs villámgyors netem, így éjszaka szoktam töltögetni a raspberryvel, csak már nincs szabad helyem.

A képen látható hogy ott az enyém is jobb oldalt középen az a kis kocka, ránézésre teljesen ugyan az. Aztán majd a jövőhéten kiderül.

[ Szerkesztve ]

(#5912) TeeJay


TeeJay
félisten

4darab ASM225CM chipes Gembird külső házam van. Van már rá esetleg FW frissítés hogy windows eltávolításkor leállítsa belül a meghajtókat?

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5913) TeeJay válasza TeeJay (#5912) üzenetére


TeeJay
félisten

2,5" HDD-vel tökéletesen működnek amúgy, viszont most bontottam laptopból egy Samsung 830 64GB és egy WD Green 240GB SSD-t, ott ha berakom az írás szépen lemegy de amint olvasnék vissza róla elindul 400+ MB-al majd pár másodperc múlva leesik és megáll az egész és el is veszíti a meghajtót a gép.
Kevés a kakaó a hosszú type-A kábelen vagy az ASM225-nek gondja van SATA3 SSD-vel?
Rendeltem Aliexpress-ről most USB3.0-SATA sima kábelt, azon JMS578 vezérlő van, hátha az jobban megy majd

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5914) King Unique válasza Marcsello31 (#5911) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már le lett írva, hogy az ORICO-PWM2 külső ház 2230, 2242, 2260, 2280 fizikai méretformátumú M.2 SSD-ket kezel, illetve 2230 - 2280 M.2 PCIe NVMe SSD-ket a PWM2-G2 és PWDM2-G2 (+ PWEM2-G2) modellszámú változatok támogatnak. Ha az utóbbiak közül lett vásárolva valamelyik, akkor nincs miért aggódni, mivel eleve adott a megfelelő kompatibilitás NVMe SSD-kkel. Ellenben ha a linkelt webáruházban lévő külső ház a "sima" PWM2, akkor az nem lesz jó az említett M.2 PCIe NVMe SSD-hez, mivel az M.2 SATA SSD-khez való.

[ Szerkesztve ]

(#5915) King Unique válasza TeeJay (#5912) üzenetére


King Unique
titán

Az operációs rendszerben, jelen esetben Windowson a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után a külső házban lévő HDD leállítása akkor működik, ha támogatja azt a külső firmware szinten + maga az operációs rendszer is. Ahol Windowsoknál bizonyos esetekben szükség lehet a registry-ben egy HubG bejegyzés létrehozására, majd után a Windows újraindítására az új beállítás érvénybe léptetéséhez, lásd az alábbi cikkben leírtakat.

How to Make Your USB Devices Power Down on Safe Removal in Windows

Ha szükség esetén - más USB-s tárolóeszközök sem kapcsolnak ki, égve marad leválasztás után az állapotjelző LED, stb. - ki lett próbálva az említett módosítás és utána sem áll le a külső házban lévő HDD a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után, akkor van miről beszélni és akkor lehet tovább fejtegetni a témát, ellenkező esetben viszont értelemszerűen nincsen és felesleges.

Ilyenkor nem ártana leírni, hogy pontosan mely Gembird külső házakról van szó, meg hogy pontosan milyen verziójú firmware van azoknál, mert önagában az ASM225CM nem sokat mond. Na meg a PID-azonosító is lényeges, mivel a téma összefoglalóban ismertetett firmware-frissítés kizárólag PID: 55AA azonosító esetén működik.
Van ASM225CM chipes és 171120d10000 firmware verziójú Gembird EE2-U3S-2 külső házam, ami nem támogatja a Windowsoknál a hardver biztonságos eltávolítása után az eszköz kikapcsolását, a külső házban lévő HDD leállítását, utána is tovább pörög a HDD és égve marad az állapotjelző LED.
Ha a külső ház gyártójának (Gembird) weboldalán nincsen firmware a külső házhoz, akkor max. külső forrásból lehet beszerezni. Az utóbbinál viszont pl. az USBDev ASMedia weboldalon az ASM235CM chiphez van többféle firmware, ellenben ASM225CM chiphez pont nincsen, valamint a Station-Drivers weboldalnál is hasonló a helyzet.. Aztán hogy van-e esetleg átfedés firmware terén ASM235CM és ASM225CM között, az passz.

A firmware frissítése kizárólag indokolt esetben és akkor is csak saját felelősségre javasolt, külső forrásból származó firmware használata esetén meg pláne!

[ Szerkesztve ]

(#5916) King Unique válasza TeeJay (#5913) üzenetére


King Unique
titán

"Kevés a kakaó a hosszú type-A kábelen vagy az ASM225-nek gondja van SATA3 SSD-vel?"

Ha túl hosszú az USB-kábel, akkor amiatt az elégtelen / instabil USB-s tápellátás és adatkapcsolat is lehet a hiba forrása, bár egy 2,5" SATA SSD energiaigénye rendszerint kisebb, mint egy 2,5" SATA HDD energiaigénye, az előbbi kevésbé érzékeny erre.
Ha 2,5" SATA HDD-vel jól működnek a külső házak, akkor normál esetben 2,5" SATA SSD-vel is kellene, bár volt már példa az ellenkezőjére is, ahol végül a külső háznál a firmware frissítése volt a megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#5917) TeeJay válasza King Unique (#5915) üzenetére


TeeJay
félisten

Mind a 4 Gembird ezt dobta, csak a Serial Number-ben van eltérés
VID, PID és FW mind azonos

Megcsináltam azt a registry mókolást de hiába távolítom el, a piros lámpa ég tovább és pörög a merevlemez is. Ahogy írtad neked is van ilyen úgyhogy ez akkor ilyen széria.

Ez a Revoltek 207-es alu rack

Ez bezzeg ha eltávolítom szépen lekapcsol és le is állítja a merevlemezt
Na mindegy attól még jók a Gembird rack-ek is

Az SSD anomália nem tudom mi, főleg hogy összedugtam, PC-hez csatlakoztattam (B85M alaplap hátsó USB3.0 portra), szépen látja is a meghajtót, felírtam rá 20-30GB filmet, simán megy gyorsan. Majd utána tesztképpen másolnám vissza máshova és elindul gyorsan, majd lassul majd megáll majd elveszti a meghajtót. Ha már kevés lenne a kakaó akkor íráskor is el kellene szálljon.
Sebaj ha megjön az alis JMS578-as csatoló megnézem azzal jól megy-e :R

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5918) zaskar


zaskar
senior tag

Sziasztok! Van egy ilyen SSD-m, elvileg új. Tudnátok hozzá javasolni külső házat? Rendeltem egyet aliról, de nem látja a gép, így a házra gyanakszom. Csak vilagít rajta a LED, de nem látszik az SSD se az intézőben, se a lemezkezelőben. Még legfeljebb majd megnézem a BIOS-ban is. Köszönöm.

(#5921) King Unique válasza zaskar (#5918) üzenetére


King Unique
titán

M.2 PCIe NVMe SSD-khez való külső házak felől lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében és egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőknek - azon kívül, hogy M.2 PCIe NVMe SSD-t (is) támogat - megfelelő külső ház kell.
Ez a "Rendeltem egyet aliról" nem derült ki, hogy pontosan mit jelent, de ha M.2 PCIe NVMe helyett M.2 SATA SSD-khez való külső házat, akkor az is lehet a leírt probléma oka (példa).
Ha OEM SSD-ről van szó - az MZVKW1T0HMLH-00000, vagyis a Samsung SM961 az alábbi cikk szerint eleve OEM SSD - , akkor lehetnek gondok a külső ház felől történő támogatással, az is lehet a leírt probléma oka. Példák: [link] + [link] + [link] + [link] | [link].
Ha OEM SSD-ről van szó - az MZVKW1T0HMLH-00000, vagyis a Samsung SM961 az alábbi cikk szerint eleve OEM SSD - , akkor ez esetben pár kivételével (példák) nem feltétlen lehet olyan külső házat ajánlani, ami 100%-os bizonyossággal támogat OEM SSD-ket, sőt lehetőség szerint jobb inkább kerülni USB-s külső házakban (is) az OEM SSD-k használatát.

[ Szerkesztve ]

(#5923) zaskar válasza King Unique (#5921) üzenetére


zaskar
senior tag

Köszönöm a részletes választ. Igen, úgy néz ki, hogy elnéztem a rendelést, SATA házat rendeltem, 6 pin van rajta 5 helyett. Próbaképpen rendelek egy NVMe házat is. Ha menni fog vele, akkor jó, ha nem, veszek hozzá nem OEM NVMe SSD-t.

(#5924) Worker


Worker
aktív tag

Sziasztok!
WD ill. Samung SSD-ben gondolkodom, egy ASUS AX58U router 3.2 (Gen 1 x 1) USB portjához szeretném csatlakoztatni, elsősorban torrentezés céljából.
Tudom, hogy valószínűleg nem fogom kihasználni az nvme sebeség előnyét, viszont olcsóbb most egy WD Blue SN570 1TB, mintha egy standard 2.5-öst néznék ugyanezen márkákból.

Akkor meg már ha lúd, legyen kövér alapon: ha lenne kompatibilis alaplapom akkor abba bepakolnám később (nem fogom ronggyá torrentezni), valamint kisebb helyet is foglal (néha bejátszanám "pendrive gyanánt"), meg tán áramból is kevesebbet vesz fel mint egy 2.5 (hogy a router single usb-je adapter nélkül is tuti "elbírja").

Viszont a ház nvme ssd-hez egész drága... nehogy a leves drágább legyen mint a hús :DDD

Az ORICO PWM2-G2 és ORICO PWDM2-G2 a legolcsóbb kompatbilis amit találtam, viszont ehhez vennem kéne egy USB-C > USB-A (min. 3.1) kábelt, mert csak USB-C > USB-C kábelt adnak hozzá... És itt meg vagyok lőve, mert rövid, "vastagabb" kábelt (istenbocsá egy apa-apa C>A adaptert?!) párezerért nem nagyon lelek... (lehet én vagyok lúzer, de ha ti találtok, akkor jöhet link...). :B (ezt akartam kábeles topikban felvetni, de halott topik)

Ezért elkezdtem nézni picit drágábbat is amihez adnak C>A kábelt de fáj a szívem 10ezer körüli pénzt egy házért kiadni... de ha nincs más, akkor legyen. :(((

Viszont: azt olvastam több helyen, h némelyik ház (hiába nvme), nem kompatbilis ezzel az ssd-vel, mert az "M-key"-t nem támogatja. :((
Elvileg a WD SN570 M-KEY, ha jól értem h az 5-pint kell nézni. :F

A fenti 2 elvileg kompatbilis az M-key-el (B+M és M-key van az adatlapjukon - PWM2, PWDM2), de a drágábbaknál nem mindről találtam meg h miket támogat... de ezek is szóba jöhetnének, ha nem találok "az olcsókhoz" kábelt/adaptert (mert ezekhez legalább adnak C>A kábelt).
Ezek közül (ha kompatibilis egyáltalán mind), melyiket ajánlanátok?

ORICO PRM2-C3 (elvileg csak M-key?!)
ORICO M2PV-C3 (elvileg csak B és B+M-key, vagyis NEM kompatibilis?!)
Silicon Power PD60 (elvileg csak M-key?!)
RaidSonic ICY BOX IB-1807MT-C31 (elvileg csak M-key?!)
RaidSonic ICY BOX IB-1817M-C31 (elvileg csak M-key?!)

RÖVIDEN a kérdésem:

Az ORICO PWM2/PWDM2-höz milyen C>A adaptert/kábelt lehetne venni, vagy ha nem úszom meg olcsóbban/egyszerűbben extra kábellel (mintha eleve drágább házat néznék), akkor a lenti 5-ből melyiket ajánlanátok (ha egyáltalán kompatibilis mind a WD SN570-el?

[ Szerkesztve ]

"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

(#5925) King Unique válasza Worker (#5924) üzenetére


King Unique
titán

Az ORICO-PWM2-G2 és ORICO-PWDM2-G2 külső házakhoz valóban csak USB-C - USB-C kábelt mellékelnek a termék weboldalán leírtak alapján, vagyis azokhoz külön USB-C - USB-A kábelt / adaptert kell vásárolni, ha USB-A porthoz történő csatlakoztatás a cél. Ellenben pl. a PWEM2-G2 modellhez nem, ahhoz mellékel a gyártó USB-C - USB-A kábelt / adaptert a termék weboldalának végén lévő specifikáció, táblázat alapján.
+ Arra is figyelni kell ezeknél a típusoknál, hogy a megfelelő modellszámú változat legyen megvásárolva M.2 PCIe NVMe SSD-hez, mivel pl. az ORICO-PWM2 csak M.2 SATA SSD-ket támogat, lásd egy másik válaszban leírtakat.

"Ezek közül (ha kompatibilis egyáltalán mind), melyiket ajánlanátok?"

Azt amelyik M.2 PCIe NVMe SSD-t támogat, amely feltételnek a felsoroltak közül mind az 5 külső ház megfelel.
Ha olyan külső ház kell, amihez gyárilag mellékelnek USB-C - USB-A kábelt / adaptert, akkor az ORICO PRM2-C3-SV, ORICO-M2PV-C3, RaidSonic ICY BOX IB-1817M-C31 és RaidSonic ICY BOX IB-1817MC-C31 külső házak jöhetnek szóba, felelnek meg ezen feltételnek.

Ha M.2 PCIe NVMe SSD-khez való egyéb külső házak is érdekelnek, akkor lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében és egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőknek - azon kívül, hogy M.2 PCIe NVMe SSD-t (is) támogasson - megfelelő külső ház kell.

[ Szerkesztve ]

(#5926) Worker válasza King Unique (#5925) üzenetére


Worker
aktív tag

Köszönöm a segítséget!

PWEM2-G2 - láttam én is h ehhez adnak mindkettőt, viszont ezt Mo-on senki se forgalmazza... :DDD

Mivel erre az M/M+B/B-key kompatibilitásra nem tértél ki külön, csak visszakérdezek:
Egyrészt, ezzel nem fürdött még be itt senki, csak a SATA/NVME dologgal?
Sztem ezt a key-dolgot sokkal könnyebb benézni, mert a gyártók gyakran nem is nagyon tüntetik fel, meg így nekem is csak akkor esett le h EZT is nézni kell mikor már ezeket bújtam csomó ideje, és volt 1-2 komment ahol ilyen kompatibilitási dolgok miatt panaszkodtak...

Pl. ORICO M2PV-C3 lehetne nálam a befutó, viszont korábban láttam vmi kommentben h M-key-t nem támogat (most nem találtam ezt meg)...
Direkt rákerestem megint, szinte sehol nem térnek ki (hivatalos oldalon sem) arra h milyen key-el kompatibilis, bár amazon oldalán azt látom most mégis h M és B+M OK neki.
Vagyis esélyesen ez maradna így, csak aggaszt h miért szarják ennyire le ezt a key-dolgot még a gyártók is... nehogy a végén mégse legyen jó a WD-hez...

"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

(#5928) King Unique válasza Worker (#5926) üzenetére


King Unique
titán

Az M.2 (NGFF) formátum

"Utóbbiból kifolyólag egy M.2 formátumú SSD egyaránt csatlakozhat PCI Express (általában x4-es kapcsolat, M-key), illetve SATA csatolón (B-key) keresztül is a rendszerhez"

Vagyis az M.2 PCIe NVMe SSD M-key, az M.2 SATA pedig B-key. Bár egy másik topik hozzászólása és az alábbi kép alapján mindkettőnél létezik B+M-key is, az alább linkelt példában lévő WD SN520 M.2 PCIe NVMe alapon pont ilyen.

"Egyrészt, ezzel nem fürdött még be itt senki, csak a SATA/NVME dologgal?"

Eddig leginkább csak a SATA / NVMe dologgal, volt már aki M.2 PCIe NVMe B+M-key SSD-hez M.2 SATA B-key és B+M-key SSD-ket támogató külső házat vett (példa). Ahol elsődlegesen eleve azt kell nézni, hogy M.2 PCIe NVMe vagy M.2 SATA, vagy akár mindkét formátumot támogatja-e az adott külső ház. Az M-key / B-key / B+M-key már innentől másodlagos, mivel kb. evidens hogy M.2 PCIe NVMe esetén ez alatt rendszerint M-key és B+M-key támogatás értendő, pont ezért nem is feltétlen minden gyártó tünteti fel ez utóbbit külön.

Az említett ORICO-M2PV-C3 M.2 PCIe NVMe SSD-khez való, ahol a WD Blue SN570 is eleve M.2 PCIe NVMe SSD, vagyis ilyen szempontból elvileg adott a megfelelő kompatibilitás. Az M-key pedig ez esetben kb. evidens, magán a megvásárolni kívánt SSD-n lévő bevágáson is látszik hogy melyik (M-key), valamint a külső háznál pl. ezen a weboldalon is írják az M-key és B+M-key támogatást.

[ Szerkesztve ]

(#5929) Worker válasza King Unique (#5928) üzenetére


Worker
aktív tag

Most már értem hogy is van ez! :DDD
Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad!!! :R :R :R

"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

(#5930) zaskar válasza King Unique (#5921) üzenetére


zaskar
senior tag

A múltkori téves SATA rendelésem után rendeltem egy NVME házat, ami meglepően hamar meg is érkezett. A szóban forgó SSD hibátlanul működik vele, persze inicializálni kellett, meg kötetet létrehozni, mert elsőre nem látszott a meghajtók között. iPad Pro-val is kipróbáltam, az viszont csak olvassa az állományokat, adatokat mozgatni nem tud semmilyen irányba. Mondjuk ez már részletkérdés, nem is feltétlenül cél ez. A lényeg hogy Win10 alatt működik.

(#5931) isti732712 válasza zaskar (#5930) üzenetére


isti732712
aktív tag

Szia!
Honnan rendelted? Linkeld már be légyszíves.

Köszönöm!

Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember.

(#5932) zaskar válasza isti732712 (#5931) üzenetére


zaskar
senior tag

Szia!
Próbálom összehozni a linket, de elsőre nem sikerült. Kis türelmet kérek. Nekem Aliexpress alkalmazás van fent, és annak a linkje nem nyílik meg böngészőben. Holnap elküldöm asztali gépről.

[ Szerkesztve ]

(#5933) zaskar válasza isti732712 (#5931) üzenetére


zaskar
senior tag

[link] Ettől az eladótól rendeltem. Érdekes, hogy most nem léptem be, és még kedvezőbb árakat mutat. Egy biztos, azt írja, Kínából jön, nekem mégis itt volt egy hét alatt. Én a kétkábeles verziót vettem, és közben rájöttem, hogy iPaden is működik a másolás ide-oda, csak exFat-ra kell formázni az SSD-t.

(#5934) isti732712 válasza zaskar (#5933) üzenetére


isti732712
aktív tag

Szia!!

Köszönöm!

Sajnos én már több mint egy hónapja rendeltem bővítőkártyát aliról és még mindig nem jött meg... Nekem már ez az ali rendelés egy para :D

[ Szerkesztve ]

Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember.

(#5935) hibavissza


hibavissza
veterán

Üdv! OWC Envoy Express külső SSD ház Kingmax AX3480 2TB-tal 1300 MBps-t tud. Szükségem lenne még egy külső meghajtóra, de akkor már gyorsabb külső házat vennék. Az SSD 3200/2800-at tud papíron. Mi lenne ideális? Thunderbolt 4 az interkonnekt.
[link] Ezt néztem.

[ Szerkesztve ]

(#5937) King Unique válasza hibavissza (#5935) üzenetére


King Unique
titán

Az OWC Envoy Express eleve egy Thunderbolt 3 (40 Gb/s —► ~ 5 GB/s) interfészes külső ház, vagyis azzal elméletileg kb. teljesen kihasználhatónak kellene lenni egy M.2 PCIe 3.0 x4 (~ 4 GB/s) NVMe SSD adatátviteli sebességének. Bár azt írja a gyártó a termék weboldalán, hogy max. 1553 MB/s valós értéket tud ez a külső ház, vagyis akkor annyira nem meglepő a kapott 1300 MB/s.
Ha az előbbinél nagyobb adatátviteli sebességet tudó külső ház kell M.2 PCIe NVMe M-key / B+M-key SSD-hez, akkor a linkelt Acasis TBU401 Thunderbolt 3 / 4 (40 Gb/s) interfészes külső ház elvileg megfelelhet a célra, a gyártó annál max. 2800 MB/s olvasási és 2500 MB/s írási sebességet ad meg.
Az M.2 PCIe PCIe 3.0 x4 NVMe SSD-k adatátviteli sebességének külső házban történő minél jobb kihasználásához lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt külső házakat, valamint más esetét az ORICO M2V01-C4 külső házzal.
A 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 interfészes külső házak max. adatátviteli sebességének eléréséhez értelemszerűen a PC-n / Macen is annak megfelelő portnak kell lennie, valamint a külső házba tett M.2 PCIe NVMe SSD-nek is tudnia kell akkora adatátviteli sebességet. Ami ha Thunderbolt 4 (40 Gb/s) port, valamint az SSD is kellően gyors (3200 / 2800 MB/s), akkor eleve teljesülnek az említett feltételek. Aztán hogy gyakorlatilag mekkora adatátviteli sebesség jön majd össze, az már az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet.

[ Szerkesztve ]

(#5938) hibavissza válasza King Unique (#5937) üzenetére


hibavissza
veterán

OWC-re haragszom. Ahol vettem ott annyi volt, hogy TB3 capable. Nem volt olcsó, de gondoltam a bennem lakó techbuzi kapja meg ami jár. Mikor megjött, akkor néztem, hogy a dobozra is 1500 GBps van írva....Remélem ennél az Acasis-nál nincs valami apróbetűs. YT "teszben" hozza a kötelezőt. Van 4 db TB4 csatolóm a Macen.
Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#5939) petrosilov válasza hibavissza (#5938) üzenetére


petrosilov
tag

Van apróbetűs rész, csak a Mac portjainál: a különböző gyártmányokon ugyanaz a port különféle tulajdonságokkal bír. Úgy olvastam, az írási sebesség korlátozása főleg az alapprocesszoroknál jelentős (M1, M2?) a Pro és Max TB portjai gyorsabbak. Macbook M1-en 800-al ír az Acasis, M1 Mini 1300-al, állítólag a pro és max gépeken nincs korlát. Ilyen viszont nincs a közelemben, nem tudtam kipróbálni. Ráadásul ezen a sebességen kábel és kábel közt is lehetnek vicces eltérések. Itt próbáltam ki a TBU405-öt az asztali gépemen.

(#5940) hibavissza válasza petrosilov (#5939) üzenetére


hibavissza
veterán

Érdekes. Hol találtad az apróbetűst? A hivatalos spec 40 Gbps-ról ír. [link] Mondjuk ott van, hogy akár....tehát az bármit és bármikort is jelenthet. Apróbetű gyanús.

(#5941) hibavissza válasza petrosilov (#5939) üzenetére


hibavissza
veterán

[link] Itt szépenhozza a Mac mini M1 a sebességet. Azt nem lehet tudni mi a drive....

(#5942) petrosilov válasza hibavissza (#5940) üzenetére


petrosilov
tag

Az Acasis honlapján:

"[Notes]: Due to the firmware limitation of the Macbook M1 chip, the read speed is around 2000Mbps but its write speed is only around 1000Mbps. Chip M1 Pro and M1 Max doesn't have such a limitation."
Hogy aztán ez mennyire igaz, vagy hogy ez érvényes-e a Minire is, annak nem néztem utána, mert tökéletesen megfelel az a sebesség, ami most van. De akár még egy kábel is okozhatna hasonló jelenséget. Mint ahogyan alább olvasható. Ha szembejön egyszer egy másik TB3-as jó minőségű kábel, csak kipróbálom, hátha. :D

Mindenesetre a TBU405 megbízhatóan működik, nem produkál semmilyen vicces jelenséget, ott van és teszi a dolgát.

(#5943) hibavissza válasza petrosilov (#5942) üzenetére


hibavissza
veterán

Na, köszönöm! :R Még jó, hogy nem rendeltem meg. Akkor a kérdés még mindig él. Mit vegyek M1 Mac minihez amivel az SSD kifutja a saját sebességét?

[ Szerkesztve ]

(#5944) petrosilov válasza hibavissza (#5943) üzenetére


petrosilov
tag

Ha a szűk keresztmetszet tényleg az M1, akkor az 1300-as írás és a 2500 körüli olvasás a plafon bármilyen külső eszköznél. Ha. De ebben nem vagyok biztos, mert a linkelt hozzászóló kolléga talán sima M1(?) MBP-t használ és az Orico házzal - kábelcsere után - ezt kapta. Persze ha pro vagy max az a processzor, akkor ez sem segítség. :D

Jövő héten keresek valahonnan egy rendes TB kábelt és kipróbálom. Kíváncsivá tettél. :D

[ Szerkesztve ]

(#5945) hibavissza válasza petrosilov (#5944) üzenetére


hibavissza
veterán

Találtam egy ilyet, az SSD sem mindegy:

A te táblázatod sokkal gyengébb számokat hoz. Ez elég elkeserítő. Gyakorlatilag nem lehet normális cuccot venni TB3-ra.

[ Szerkesztve ]

(#5946) hibavissza válasza petrosilov (#5887) üzenetére


hibavissza
veterán

Ez M1 Macmini volt vagy Inteles Mac mini?
A monitort mivel kötötted rá? HDMI vagy TB3?
[link]

(#5948) King Unique válasza hibavissza (#5943) üzenetére


King Unique
titán

Az egyik előző válaszban már le lett írva erre vonatkozóan a lényeg.

Ahol egyrészt a max. 2800 MB/s olvasási és 2500 MB/s írási sebességet kb. tudja is az Acasis TBU401 külső ház a mellékelt ezen és ezen táblázatokban lévő értékek alapján.
Másrészt az már az adott hardverkörnyezettől és szoftverkörnyezettől, valamint magától a külső házba tett SSD-től is függhet, hogy kinél pontosan milyen értékek jönnek majd ki. Ami minden ilyen külső házra érvényes, ahol ha pl. a Mac, annál az adott M1 chip limitálja Thunderbolt 3 / 4 porton az adatátviteli sebességet, akkor nyilván az lesz a szűk keresztmetszet és nem a külső ház.
Ha már adatátviteli sebesség, akkor egy dolog a szintetikus teszteknél mért értékek, ellenben a tényleges fájlmásolás megint más lehet. Ahol az utóbbi esetben ha magánál a külső házba tett SSD-nél nincsen megfelelő méretű DRAM és / vagy SLC gyorsítótár vagy HMB megoldás, akkor a külső meghajtóra történő másolásnál (írásnál) eleve nem tudja végig tartani a külső házban lévő SSD a magas írási sebességet és be fog lassulni X GB másolása után (példa). Ha az említett AX3480 sorozat is olyan mint a jelenlegi AQ3480, vagyis csak SLC gyorsítótár van, akkor az eleve gyengébb eresztés ilyen téren mint pl. a PX3480 és PX4480, amely utóbbiaknál az SLC mellett DRAM gyorsítótár is van.
+ Nyilván az is számít, hogy a forrásmeghajtóról (amiről a másolás történik) megfelelő sebességgel lehessen olvasni, mert ha nem, akkor értelemszerűen az fogja limitálni a célmeghajtóra (külső SSD-re) történő írási sebességet.

[ Szerkesztve ]

(#5949) hibavissza válasza King Unique (#5948) üzenetére


hibavissza
veterán

Közben kiderült, hogy tényleg az alap m1 procis gépek íràsi sebessége korlàtozott. Ocsmàny húzàs, mert ők is bőszen matricàztak, de epöléktöl csak a szokàsos.
Nagy fàjlok màsolàsànàl minden ssd sebessége beesik a mem modul sebességére kiépítéstől függetlenül. Jellemzöen 6 Gbps-ra. Ez most nem érdekes. Hogy jön ide egyàltalàn?
Az az érdekes, hogy egyetlen gyàrtó külső rackja sem képes hozni a szabvànyt. Csak matrica szinten. :(((

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.