Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5551) pinnacle válasza King Unique (#5550) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Másik külső házam Sharkoon Swift Case PRO 3.5 ott jelzi az SCSI-t. Axagon sima USB. Megcseréltem az USB 3.0-t, nincs változás.

Mi lehet a gond? Cseréltessem ki egy másikra vagy nálam lesz a hiba?

[ Szerkesztve ]

(#5552) King Unique válasza pinnacle (#5551) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg az a gond, hogy UASP helyett BOT módban működik. Azt kellene kipróbálni ami le lett az előbb írva, azaz tesztelni másik USB-porton és másik USB-kábellel, valamint másik PC-n és másik operációs rendszerrel. Ahol ha a másik porton történő kipróbálás már megvolt, akkor marad a többi.
Egyébként a TrimCheck program használata megfelelően történt, a teszt 2. fázisának futtatása előtt a kb. 20 másodperces várakozás megtörtént?

(#5553) pinnacle válasza King Unique (#5552) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Megcseréltem az USB bemenetet, arra írtam, hogy nincs változás. Néztem másik gépen, azon sem volt TRIM, SCSI, 20mp-t kivártam. Holnap megnézem egy 3. gépen. Egyébként lehet ilyen hibája a racknek, hogy nem működik a TRIM? Illetve a kábel is lehet rossz? Van valami ajánlott márka, vagy csak a Micro USB-B a fontos?

(#5554) King Unique válasza pinnacle (#5553) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg benne lehet a pakliban akár a gyárilag hibás külső ház is és akkor annál reális lehet hogy nem működik a TRIM (UNMAP), de eddig még senki nem panaszkodott itt ennél a külső háznál ilyen problémára. Meg ha ugye kifejezetten az UASP és TRIM (UNMAP) funkciók támogatásával reklámozza a gyártó, akkor normál esetben azoknak nyilván működni kellene. Egyébként biztos, hogy az EE25-XA6 modellt vetted és nem véletlenül az eleve hasonló EE25-XA3 modellt? Csak mert az utóbbinál lenne reális, hogy gyárilag nem támogatott és ezért nem működik se az UASP, se a TRIM (UNMAP).

Igen, akár az USB-kábel is lehet gyárilag hibás, ezért is javasolt ilyenkor másik kábellel is kipróbálni az eszközt, + az előző válaszokban leírt egyéb dolgokat. Ahol a nézted másik gépen nem derült ki pontosan mit takar, de ha windowsos PC, akkor annál ugye minimum Windows 8 szükséges, attól támogatott natívan az UASP, ellenben Windows 7 és régebbi Windowsoknál nem, az utóbbiaknál nem meglepő, ha UASP helyett csak BOT módban csatlakozik a külső ház és amiatt nem működik SATA SSD-vel a TRIM (UNMAP) sem.

[ Szerkesztve ]

(#5555) pinnacle válasza King Unique (#5554) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Alza-nál vettem, biztos ez. Másik gép Dell 6320 laptop, Windows 10-el. Azon működik a belső SSD-n a TRIM. Lehet beviszem az Alza-hoz, hogy vizsgálják ki, mi a gond.
Az mitől lehet, hogyha a PC SSD-ről (850Evo 1TB) másolok a külső SSD-re (840Evo 128GB) 350MB/s-al kezdi majd leesik 144MB/s-ra, visszafele 450MB/s-al kezdi majd leesik 86MB/s-ra, illetve ha a belső HDD-ről másolok a külső SSD-re, akkor viszont stabilan tartja a 145MB/s-t? Mintha valami megtelne és nem bírná tartani ezt a nagy sebességet végig.

[ Szerkesztve ]

(#5556) Graphics válasza pinnacle (#5555) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Nem derült a fájlméret.

Valószínűleg a cache megtelik :)

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#5557) pinnacle válasza Graphics (#5556) üzenetére


pinnacle
nagyúr

27GB, cache-t hol tudom növelni? Lehet a kisebbik SSD-vel van valami írás probléma. PC alaplapra kötve, nagyobbikra másolva, tartja a 467MB/s-t, visszafele viszont így is leesik egy idő után.

Alza-ban leadtam a házat, azt mondták náluk nincs szerviz, de remélhetőleg 1 napon belül cserélik. Egyébként a TRIM hiánya milyen problémát okozhat, hamarabb megy tönkre az SSD? Arra is gondoltam, lehet a 840EVO nem tudja a TRIM-et, de a PC-n működik.

[ Szerkesztve ]

(#5558) Graphics válasza pinnacle (#5557) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Sehol, az fizikailag vagy rajta vagy , vagy nincs.

Illetve kifogy belőle.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#5559) pinnacle válasza Graphics (#5558) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Magician-ben bekapcsoltam a Performance módot. Elméletileg sokkal jobb lett, de valóságban a kezdeti megindulás után ugyanúgy visszaesik az írási sebesség. Úgy néz ki ez ennyit tud. Itt is jelzi, hogy be van kapcsolva a TRIM, kíváncsi vagyok majd az új házban működik.

(#5560) Graphics válasza pinnacle (#5559) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Méretéből adódóan is kifogy a szuflából, meg a 840 Evo nem volt annyira acélos tempóban, de az lehet a sima 840-es volt, már halványodnak az emlékeim.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#5561) King Unique válasza pinnacle (#5555) üzenetére


King Unique
titán

A fájlmásolás sebessége függhet általánosan ugye pl. a fájlmérettől, a forrás- és célmeghajtó sebességétől, valamint az adott hardver- és szoftverkörnyezettől, ahol az utóbbinál Windowsban a gyorsítótárazott RAM használata és az eszköznél bekapcsolt írási gyorsítótárazás is számíthat. Másrészt viszont az is lényeges, hogy van-e magánál a külső házban lévő SSD-nél megfelelő méretű DRAM cache, amiről szintén volt már szó itt többször (példa). Ha nincsen az SSD-nél DRAM cache, vagy túl kis méretű - a 120 GB-os 840 EVO modellnél ugye csak 256 MB - , akkor nem meglepő, ha a fájlmásolásnál nem tartja végig egyenletesen magasan az írási sebességet, hanem egy idő után visszaesik, belassul.

"Egyébként a TRIM hiánya milyen problémát okozhat, hamarabb megy tönkre az SSD?"

Ha nem működik a TRIM, illetve USB-n az UNMAP, akkor amiatt megint csökkenhet az írási sebesség és belassulhat egy idő után a külső SSD. Bár annak hiányát elvileg lehet kompenzálni az SSD-n lévő szabad terület időnkénti manuális törlésével, lásd egy másik topikban kifejtve.

"Magician-ben bekapcsoltam a Performance módot."

Az csak RAM cache trükközés, azért jöttek ki olyan irreálisan magas - annyit nyilván az USB 3.0 (5 Gb/s —► ~ 450 MB/s) és a SATA3 (6 Gb/s —► ~ 550 MB/s ) szabvány sem tud - értékek, amiknek a valósághoz, mármint az SSD és az említett szabványok tényleges adatátviteli sebességéhez nyilván nem sok köze van.

[ Szerkesztve ]

(#5562) pinnacle válasza Graphics (#5560) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi Graphics, King Unique! Nekem nem jelenik meg egyik SSD-nél sem a manuális TRIM lehetőség. Over Provisioning-et bekapcsoltam, lehet az tényleg hasznos. 840EVO üres, csak torrent Átmeneti fájl helyének használom. Egyébként az Optimalizálás a TRIM? Az nekem be van kapcsolva. Igaz, ez az AXAGON EE25-XA6-on is be volt.

[ Szerkesztve ]

(#5563) King Unique válasza pinnacle (#5562) üzenetére


King Unique
titán

Az SSD-khez mellékelt gyártói szoftverek használatánál alapesetben a normál csatlakozási mód (pl. SATA) támogatott és nem az USB-s, sőt van amelyik pl. SATA helyett USB-n csatlakoztatva nem is kezeli az SSD-t.
A Magician program Over Provisioning funkciójának használata csak opcionális, az azon felhasználóknak lehet hasznos, akik nem figyelnek oda arra, hogy mindig legyen az SSD-n, illetve a rajta lévő partíción kellő méretű szabad terület.

Igen, Windows 8-ól a meghajtóoptimalizálás SATA SSD-knél és TRIM-et támogató SMR HDD-knél = TRIM futtatása. Ahol ha esetedben a meghajtóoptimalizáló szilárdtest-meghajtóként (SSD) ismeri fel az AXAGON EE25-XA6 külső házban lévő SSD-t és az optimalizálás futtatásánál felszabadítás (trimmelés) történik, akkor elvileg mégiscsak működhet a TRIM (UNMAP) és így még érdekesebb az egész történet. Ha merevlemez-meghajtóként ismerné fel és a futtatásnál standard töredezettségmentesítést indítana, akkor az külső SSD-knél nem működő TRIM illetve UNMAP funkcióra utalhat, lásd egy másik topik példáját.

[ Szerkesztve ]

(#5564) pinnacle válasza King Unique (#5563) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Most a PC alapjára van kötve a 840EVO, mert visszavittem az AXAGON-t. 3. laptopon sem működött a TRIM. Lehet holnap már kicserélik. Remélem azzal, már működni fog a TRIM, igaz lehet esetemben mindegy, ha csak átmeneti tárnak használom.

[ Szerkesztve ]

(#5565) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Cserélten sem megy a TRIM, UASP. Nem Szilárdtest-meghajtónak érzékeli. AXAGON doboza szerint tudnia kellene ezt. Mi lehet a gond? Ugye az kizárt, hogy a 840EVO a hibás, mivel alaplapra csatlakoztatva működött a TRIM és úgy SSD-nek érzékelte a rendszer. Sebesség is megfelelő volt. AXAGON doboza szerint tudnia kellene ezt.

[ Szerkesztve ]

(#5566) King Unique válasza pinnacle (#5565) üzenetére


King Unique
titán

Ez a külső ház korábban ASM1153 chipes és PID: 1153 azonosítós volt, újabban viszont ASM225CM vezérlővel (is) szerelik és a PID azonosító már 55AA, ahogyan az az egyik előző hozzászólásban is látszik. Na de ettől még az UASP és TRIM (UNMAP) funkcióknak az utóbbi esetben is nyilván működni kell, meg ha eleve fel vannak tüntetve a termék weboldalán és csomagolásán, pár hónapja egy másik esetnél egyik fórumtag vett többek között ilyen külső házat is, amiről aztán termékbemutató videót készített, ahol világosan látszik, hogy UASP módban működik Windows 11 alatt. Vagyis esetedben már az fura, hogy miért csak BOT módban működik olyan Windowson, ami eleve natívan támogatja az UASP-t, ami a már linkelt hozzászólásban is látszik egy másik külső háznál.

Továbbra is azt tudom írni, amiket az előző válaszokban, tesztelés másik USB-porton és másik USB-kábellel, másik PC-n, másik OS (pendrive-ról bootolt Linux és / vagy WinPE live rendszerrel is) alatt, ha van kéznél másik 2,5"-os SATA SSD akkor azzal is kipróbálni, stb. Ja, és lehetőleg közvetlenül a PC USB-portjához csatlakoztatva a külső házat és ne USB-elosztón (hubon) keresztül, mert ha utóbbi nem támogatja az UASP és TRIM (UNMAP) funkciókat, akkor nem meglepő ha a külső háznál sem működik. Ha továbbra sem működik a külső háznál SSD-vel az UASP és a TRIM (UNMAP), valamint alapos tesztelés után biztosan nem a saját hardver- és szoftverkörnyezet a probléma forrása, akkor passz, vidd vissza és vegyél pl. a nemrég javasoltak közül egy másik külső házat, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5567) pinnacle válasza King Unique (#5566) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Lehet, hogy szériahiba, így hiába cseréltettem ki. Persze, különböző portokon, több gépen is próbáltam. Az a fura, hogy az UASP sem működik. Dell e6320-on még az eSTA/USB porton is megy Sharkoon Swift Case PRO 3.5-el.

Én inkább nem kísérletezem tovább. Esetleg tudnál olyat ajánlani, amivel még senki sem volt gondja? Megnézném, talán nekem is jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#5568) King Unique válasza pinnacle (#5567) üzenetére


King Unique
titán

Ha a sorozat általános hibája lenne, hogy a gyártó által leírtakkal ellentétben nem működik az UASP és az UNMAP (TRIM), akkor elvileg mások is belefutnak és többen is említették volna ezt, akik mostanában ilyen külső házat vettek. Viszont eddig te vagy itt a topikban az egyetlen, akinél ilyen gond volt ennél a külső háznál.
Csak az előzőleg leírt alapos teszteléssel derülhet ki igazán, hogy mi ténylegesen a probléma forrása.
Már ajánlottam előzőleg többek között USB 3.0-s UNMAP (TRIM) képes külső házakat is, nem véletlenül lettek az előbb linkelve a korábbi kérdések-válaszok.

[ Szerkesztve ]

(#5569) pinnacle válasza King Unique (#5568) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Csak arra gondoltam van valami következő kiemelhető, ahogy a AXAGON EE25-XA6 volt. Egyébként lehet megtartom, torrent átmeneti tárhelynek, így is jó lesz. :) Arra nincs magyarázat, hogy az UASP miért nem működik, illetve miért nem Szilárdtest-meghajtónak érzékeli, viszont lehet a TRIM megy, csak a trimcheck nem érzékeli. Ha ki-be kapcsolom a Magicianban a TRIM-et, HDS visszaigazolja.

(#5570) King Unique válasza pinnacle (#5569) üzenetére


King Unique
titán

A HDS nem minden esetben jelzi ki helyesen USB-s meghajtóknál a TRIM illetve UNMAP működését, amit egy korábbi teszt jól szemléltet, nem véletlenül volt javasolva egyéb módon is a tesztelése.

Igen, rejtély miért BOT módban működik esetedben a névlegesen eleve UASP-s külső ház, ahogyan az is érdekes, hogy nemrég még a meghajtóoptimalizáló szilárdtest-meghajtóként ismerte fel a benne lévő SSD-t, utána meg merevlemez meghajtóként. + Az is, ahogyan a Samsung Magician program bele tud piszkálni a TRIM működésébe USB-n csatlakoztatott SSD-nél, mármint a HDS szerint. Lehet nem ártana anélkül is letesztelni a működést, sőt nem véletlenül volt előzőleg javasolva a Linux és / vagy WinPE live rendszeren történő kipróbálás is, mert ugye ki tudja kinél esetlegesen milyen zavar van a szoftverkörnyezetben.

(#5571) pinnacle válasza King Unique (#5570) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Úgy néz ki a Magician tényleg ki-be tudja kapcsolni a TRIM-et. Rendszerlemezen a trimcheck is visszaigazolta a HDS-el együtt.

AXAGON az alaplapra volt kötve, amikor Szilárdtest-meghajtónak érzékelte. Linux, WinPE live-ot inkább nem próbálom ki, nehogy elrontsak valamit. Mindegy jó nekem így, majd időnként megnézem, hogy a romlik-e a sebesség vagy az SSD állapota.

[ Szerkesztve ]

(#5572) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Írtam az AXAGON-nak, azt válaszolták firmware hiba lehet, majd javítják. Ezzel meg lehet nézni mi van rajta. Nekem 161109510000 van, nekik teljesen más. (Érdekes módon akkor is kiírt valamit, amikor még nem volt a külső ház csatlakoztatva). Ugyanaz a SSD-jük van, mint nekem, de nekik megy az USAP.

[ Szerkesztve ]

(#5573) King Unique válasza pinnacle (#5572) üzenetére


King Unique
titán

"Nekem 161109510000 van, nekik teljesen más"

Ha az előzőleg leírtak alapján a tied pl. ASM1153 chipes - fizikai szemrevételezéssel lehet a legbiztosabban megállapítani - , a gyártó pedig egy ASM225CM chipes újabb gyártású modellnél nézte a firmware-t, akkor nem meglepő az eltérés. De akár azonos vezérlőn belül is lehet eltérés a firmware verziója között. + Akár az egyik chip és firmware, akár a másik, az önmagában még nem indokolja az UASP és UNMAP nem működését, meg ha eleve azon funkciók támogatását feltünteti a gyártó. Sőt, eleve változtathatnak időnként a termék összetételén (pl. másik vezérlőchip alkalmazása) ha azzal a képességek nem változnak, valamint nem újdonság hogy ugyanazon külső ház akár többféle vezérlővel is előfordulhat pl. korábbi / újabb gyártás függvényében.

Egyébként ha már írtál a gyártónak és a válaszuk szerint állítólag a tieden lévő firmware nem oké, akkor ilyenkor lehetne kérni, hogy esetleg küldjék már el a megfelelő firmware-t, vagy tegyék elérhetővé a termék weboldalán. Mert ugye egyrészt ha PID: 55AA azonosítójú a külső ház az egyik előző hozzászólás alapján, akkor annál megoldható a firmware frissítése az itteni téma összefoglalóban leírt módon. Másrészt ha valaki esetleg olyan modellt fog ki mint a tied - eddig nem említett itt senki ilyet ennél a külső háznál, ezért is érdekes - , akkor nyilván nem sokra megy a majd javítják megoldással.
Na persze mindezt ugye akkor, ha esetedben az előző válaszokban (pl. ebben és ebben) említett alapos tesztelés - live rendszeren is célszerű, nem ront az el semmit, eleve külön OS külön meghajtóról (pendrive) futtatva - után biztosan nem a saját hardver- és szoftverkörnyezeted a probléma forrása, mert ellenkező esetben érdekesen venné ki magát a történet. Úgy meg pláne, hogy ugye most a gyártó is világosan szemléltette hogy működik az említett külső háznál az UASP (és akkor elvileg az UNMAP is), vagyis nyilván nem a nem működő állapot a standard.

[ Szerkesztve ]

(#5574) pinnacle válasza King Unique (#5573) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! ASM225CM-es van nekem is. Még nem válaszoltak a firmware-re, csak én írtam nekik. Megkérdezem a frissítést. Biztos nem nálam van hardver probléma. 1PC-vel, 3 laptoppal néztem. Ugyanaz volt mindenhol, TRIM, USAP nem működött.

(#5575) pinnacle


pinnacle
nagyúr

(#5576) Amilo02 válasza Amilo02 (#5533) üzenetére


Amilo02
aktív tag

Megjött végül a [ház] . Nálam 870 EVO SSD-vel ilyen sebességre képes:

(#5577) Amilo02 válasza Amilo02 (#5576) üzenetére


Amilo02
aktív tag

Érdekes, mert ha a notebook ["C"] meghajtóról másolok usb-c (3.2 Gen 1) csatlakozóját használva egy 16GB-os file-t a külső [házban] lévő [SSD] -re, akkor a sebesség stabilan 325MB/s sebességet tartja.
Viszont amikor a külső SSD-ről másolok a Notebookra, akkor egy darabig 380MB/s sebességgel jön, és az adatátvitel 20%-nál lecsökken 220MB/s-re.

(#5578) pinnacle válasza Amilo02 (#5576) üzenetére


pinnacle
nagyúr

TRIM is működik? Nekem az AXAGON-nál azt mondták, nem támogatják, hogy az ügyfél frissítse a firmware-t, mert gond lehet belőle. Hiába linkeltem, milyen jó keretprogram van rá. :)

[ Szerkesztve ]

(#5579) Amilo02 válasza pinnacle (#5578) üzenetére


Amilo02
aktív tag

(Samsung)
Itt azt mutatja, hogy támogatva és engedélyezve van.

(#5580) King Unique válasza Amilo02 (#5576) üzenetére


King Unique
titán

Mármint USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1) porton tud ennyit, mert ugye maga az ICY BOX IB-245-C31-B külső ház USB 3.1 Gen 2 (USB 3.2 Gen 2) interfészes és olyan porton egy kellően gyors SATA3-as SSD-vel olyan értékeket kell tudnia, mint ami az előzőleg linkelt példában van.

A fájlmásolás sebességére vonatkozóan arról meg ugye nemrég volt szó itt egy másik esetnél, hogy eleve összetett dolog és több tényezőtől is függhet, a magas szekvenciális értékek tartásához magánál az SSD-nél nem árt ha van (kellően nagy méretű) DRAM cache, máskülönben visszaeshet az adatátviteli sebesség, ami a forrás- és célmeghajtó esetén ugyanúgy érvényes lehet az oda-vissza történő másolásnál. Ahol a külső SSD-re a 325 MB/s konstans szekvenciális érték jónak mondható írásnál, meg ott a Samsung 870 EVO SSD-nél van DRAM cache. Visszafelé másolva a WD Blue PC SN530 oké hogy magas szekvenciális értékeket tudó NVMe SSD, de annál egyrészt a fizikai DRAM helyett a rendszermemóriát használó HMB megoldást említ a felhasználói útmutató, ami optimális működéséhez értelemszerűen az is szükségeltetik, hogy legyen a PC-ben kellő méretű fizikai RAM és az ne legyen az OS + a futó programok által teljesen lefoglalva. Másrészt ha az NVMe SSD a rendszermeghajtó és a másolás közben olvasta / írta a Windows vagy egyes programok, akkor akár az is belezavarhatott. + Az sem feltétlen teljesen mindegy, hogy mennyire van telemásolva az SSD és mennyi rajta a szabad terület, mekkora hőmérsékleten üzemel, stb.

Ha már SATA SSD és USB-s külső ház, akkor az említett külső háznál működik a TRIM, illetve USB-n az UNMAP? Az hogy a HDS működő állapotot mutat, az USB-s meghajtóknál nem feltétlen helytálló minden esetben, amiről nemrég szintén volt szó itt. Az meg hogy adatkapcsolati hibák voltak / vannak a szöveges értékelés alapján, nem éppen a legjobb.

[ Szerkesztve ]

(#5581) pinnacle válasza Amilo02 (#5579) üzenetére


pinnacle
nagyúr

King Unique által ajánlott TrimCheck-kel is néz meg légy szíves. Nekem még a Magician is bekapcsoltnak mutatta, de a TrimCheck szerinte nem ment. Tényleg, King Unique nem lehet az, hogy a TrimCheck téved?

[ Szerkesztve ]

(#5582) King Unique válasza pinnacle (#5581) üzenetére


King Unique
titán

Ha pontosan a leírtak szerint van használva a program és ott is pláne a PowerShell módszerrel együtt történik a tesztelés, akkor normál esetben nem kellene fals értéket mutatnia. Meg neves külföldi tech weboldalak külső SSD tesztjeinél is rendszerint ezt a programot használják a TRIM (UNMAP) működésének teszteléséhez (példa).

Az meg előzőleg már le lett írva ebben a válaszban példával szemléltetve, hogy az USB-s csatlakozás eleve speciális eset, ott az egyes HDD / SSD diagnosztikai programok nem feltétlen mutatnak mindig reális állapotot a TRIM működésénél, van amelyik csak azt írja ki támogatott-e az adott belső SSD-nél vagy sem. Aztán ugyancsak egy másik válaszban az is le lett már írva, hogy a belső SSD-khez a gyártó által mellékelt programok sem feltétlen a külső, USB-s csatlakozáshoz vannak optimalizálva, sőt van amelyik egyáltalán nem, vagy csak részlegesen kezeli USB-s külső házba téve az adott belső SSD-t (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5583) Amilo02 válasza pinnacle (#5581) üzenetére


Amilo02
aktív tag

Itt az eredmény:

(#5584) pinnacle válasza King Unique (#5582) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi King Unique, Amilo02! Akkor RaidSonic ICY BOX-on is működik.

(#5585) Amilo02 válasza pinnacle (#5584) üzenetére


Amilo02
aktív tag

Pontosabban ez van nekem:

(#5586) pinnacle válasza Amilo02 (#5585) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi!

(#5587) ovics


ovics
aktív tag

Sziasztok, WD Blue 3d 500 gb-s ssd-hez szeretnék külső házat (első sorban wifihez lesz csatlakoztatva, de nyilván a lehető legjobbat szeretném kihozni).
Túl sokat nem szánnék rá, most egy A-Data ED600-at rendeltem, de még nem vettem át. Különösebb környezeti hatás nem fogja érni, szimplán ez tetszett és max ilyen árkategóriáig nézelődtem.
Ez egyébként rendben van, vagy tudtok esetleg valami mást ajánlani? Lehetőség szerint a bestmarkt-ban szeretném átvenni, mert onnan lesz az ssd is.

(#5588) King Unique válasza ovics (#5587) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy másik válaszban a 2,5"-os SATA SSD-hez leírt, linkelt külső házakat, ahol a melyiket értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen jellemzőknek megfelelő kell. Ahol az adott jellemző lehet pl. az egyes külső hatásokkal szembeni ellenállás is, egy másik válaszban a példaként felsorolt külső házak között a részlegesen ütésálló és vízálló kategóriában az ADATA ED600 is szerepel mint lehetséges opció.

Ha már meg lett rendelve az utóbb említett külső ház, akkor viszont már nem igazán aktuális a kérdés, értelemszerűen előtte kellett volna érdeklődni. Bár utólag sem feltétlen hiábavaló, mert ha esetleg nem válna be az ED600, akkor online rendelésnél 14 napig adott a lehetőség elállni a vételtől, visszaküldeni a terméket (külső házat) és másikat venni helyette.

[ Szerkesztve ]

(#5589) Zephy


Zephy
csendes tag

Sziasztok, végre kézhez kaptam a Gembird EE2-U3S-6 2.5" házát, erről ejtenék pár szót, hátha segít valakinek mivel elég új típus - nem beható teszt, csak a tapasztalatok.
Két db házat próbáltam 2db Crucial MX500 2TB SSD-vel.

1. 4TB max kapacitást és 7-9.5mm magasságot kezel, 80g az egész, JMS576 chip van benne - mással nem is jön.
2. Alu ház - hűtés szempontjából szeretem, type C 3.1 Gen 1, 2 év gyári gari.
3. A csomagban a ház, 4 csavar az opcionális rögzítéshez de nélkülük is stabil benne az SSD, erős type C <-> type A USB3 kábel, műbőr tok, két ragasztható szivacs ha ki kell párnázni - nekem nem kellett. Itt megjegyezném, hogy egész masszív és kompakt karton dobozkában jön, nincs sok műanyag a csomagolásban.
4. UASP van, TRIM működik sentinel és trimcheck alapján is - EE2-U3S-2 típusról van itt beszámoló ami szerint már azon is működött így ez nem meglepő, de konkrét infót az EE2-U3S-6 típus TRIM támogatásáról nem találtam neten, így ezt hasznos tudni.

Nagyon egyben van, nem lötyög, nem zajos, nincs gagyi érzete. Több Gembird házam is van, ezek is hozzák azt a kiváló minőséget amit eddig mindig tapasztaltam a gyártótól. Mindez 3200Ft/db áron, nagyon ajánlom.

(#5590) ricsip válasza Zephy (#5589) üzenetére


ricsip
addikt

A -2 és -6 az nem szìnkód gembirdéknél?

-

(#5592) King Unique válasza Zephy (#5589) üzenetére


King Unique
titán

Igen, a részben fémház, tool-free kivitel, Type-C (USB-C) fizikai interfész, UASP (és UNMAP) támogatása, kedvező ár, stb. jellemzőkkel összességében jónak mondható ez a Gembird EE2-U3S-6 külső ház, meg kialakítás és működés szempontjából elvileg ugyanaz mint az alábbi videóban lévő ezüst színű EE2-U3S-6-GR modell. Ahol a linkelt videóban az is látszik, hogy ezeknél belül egy komplett beépítőkeretbe megy bele a HDD / SSD és még szivacsot is mellékelnek szükség esetén a kiékeléshez, nem mint a korábban itt a topikban tesztelt hasonló kialakítású n-Drive EH-25ND3 V 2.0 külső háznál. A 4 db csavart meg gondolom a beépítőkeretben a HDD / SSD fix rögzítéséhez mellékelik, mert az elülső és hátsó műanyag zárfedeleknél nem látni furatot, azokat úgy kell bepattintani.

A termék weboldalán nem említik, de az egyes jellemzőknél ha HDD-vel - SSD-nél kevésbé venni észre - tesztelve pl. Windowson a szoftveres leválasztás után leállítja a külső ház a HDD-t, valamint X perc (pl. 10) teljesen inaktív állapot után is, azaz támogatja a készenléti módot, akkor az előnyös lehet. Ha állapotjelző LED is van rajta (?) és kialszik az említett műveleteknél szemléltetvén a kikapcsolt állapotot, akkor az szintén
Továbbá ha megfelelően tesztelve működik SSD-vel a TRIM illetve USB-n az UNMAP funkció, akkor az megint előnyös és plusz pont érte.

Az USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) eszközoldali JMicron USB-SATA vezérlőknél általánosan a JMS578 chip az elterjedtebb, de itt ugye az integrált Type-C (USB-C) kivitel miatt van JMS576 chip az említett külső házban.
A max. 4 TB tárolókapacitású meghajtó támogatása meg ugye SSD-nél használható ki, mivel a jelenlegi 3-5 TB-os 2,5"-os HDD-k mind 15 mm magasak és fizikailag nem férnek bele ebbe a külső házba, ami max. 9,5 mm magas meghajtókat támogat. Ahol a 4 TB egyébként nem feltétlen abszolút limit, lehet csak akkora tárolókapacitású meghajtóval tesztelte a gyártó és az USB-chip firmware támogatna akár még nagyobbat is.

A mellékelt műbőr tok meg ugye nyilván max. porfogónak jó, ha a komolyabb külső védelem és az USB-kábel elhelyezhetősége is szempont, akkor egy hordozótokot célszerű venni a külső házhoz és abban tárolni + hordozni.

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5593) ovics válasza King Unique (#5588) üzenetére


ovics
aktív tag

Szia, köszönöm a választ. Ma végre érte is mentem a cuccért, de felmerült az alábbi problémám. Lehet ez az ED600 miatt? NTFS-be formáztam, gyorsformázás, semmi mást nem állítottam rajta.

[ Szerkesztve ]

(#5594) ovics válasza ovics (#5593) üzenetére


ovics
aktív tag

bocsánat, nem jó helyen keresem a választ, a hálózatban lesz valahol a gond (esetleg a router nem tudja kezelni) közvetlen a gépre rakva hozza az értékeket.

(#5595) TeeJay


TeeJay
félisten

Skacok egy kis infó
Gembird USB3.0 typeA USB portos 2,5" külső fém rack
Decemberben vettem egy kéket abban még JMS578 vezérlő volt
Ma vettem egy pirosat abban már ASM225CM van
Gondolom utóbbi jobb vezérlő de majd megnézem mindkettőt

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#5596) Fecogame


Fecogame
veterán

Olyan házat keresek 2,5"-os SATA winyóhoz, ami kettő USB portos (egyiken megy az adat, másikon a plusz táp) vagy külső tápos. USB 3.0-ás lenne az ideális.

Hogyan keressek ilyent? Árukeresőt és az aqua keresőjét is próbálgattam, de nem találtam ilyen eszközt.

:R

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#5597) Graphics válasza Fecogame (#5596) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Miért kell a plusz táp? :)

Ez leginkább USB 2.0 házaknál volt, a 3.0-tól felfelé ez már nem "okoz" gondot.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#5598) Fecogame válasza Graphics (#5597) üzenetére


Fecogame
veterán

Raspberry Pi esetében sajnos kevés a saját, 2 USB portról táplálás, ezért lenne jó külső forrásból segíteni neki :)

3,5"-ös házba 2,5"-os winyót lehet használni? Nem fog "kiesni"?

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#5599) Graphics válasza Fecogame (#5598) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Lehet persze.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#5600) King Unique válasza Fecogame (#5596) üzenetére


King Unique
titán

Volt már szó itt a topikban többször arról, hogy mely 2,5"-os külső házakon található DC tápbemenet opcionális külső tápellátáshoz (példák | + infó), valamint hogy szükség esetén hogyan oldható meg a kiegészítő / külső tápellátás (+ infó), ami egyébként a topik téma összefoglalójának - javasolt először azt elolvasni - gyakran ismételt kérdések fejezetében is le van írva.

"3,5"-ös házba 2,5"-os winyót lehet használni? Nem fog "kiesni"?"

Akkor lehet illetve fog működni érdemlegesen, ha a 3,5"-os külső ház SATA tápcsatlakozójánál aktív az 5 V-os érintkező (pin), amiről a társtopikban már volt szó és az ottani téma összefoglalóban ugyancsak le van írva erre vonatkozóan a lényeg.
Aztán az már más dolog, hogy egy 2,5"-os HDD alapesetben nyilván nem egy 3,5"-os külső házba való, már csak az eltérő fizikai méret miatt sem. Ha 2,5"-os külső merevlemez használatánál annyira bizonytalan a gazda hardver (RPi) USB-portjának tápellátási képessége, akkor inkább célszerűbb lehet pl. egy eleve külső tápos (kétlemezes) HDD dokkolót venni (példák), amivel használható 2,5"-os és 3,5"-os HDD egyaránt, megfelelően illeszkedik a foglalatba (slot) mind a kettő, stb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.